21. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Gruzínská revoluce růží
21. 7. 2006

Gruzínská "revoluce růží" na lavici soudu ve Štrasburku

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozhodl ve středu 19. července, že se bude zabývat žalobou gruzínské mimoparlamentní Strany práce, která se domáhá uznání vlády gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho a předsedy gruzínského Parlamentu za nelegitimní. Datum projednávání žaloby bylo stanoveno na 18. září 2006. Představitel Strany práce Šalva Natelašvili zhodnotil rozhodnutí soudu jako "jedinečnou příležitost zbavit se pokojnými prostředky Saakašviliho režimu." Již toto rozhodnutí soudu ve Štrasburku je podle některých právních expertů významné, neboť řada podání bývá už při prvním projednávání odmítnuta a soud se zabývá jen záležitostmi důležitými nebo podstatnými.

Financování "neziskových" struktur TÉMA BL

Podle podané žaloby v listopadu 2003 Michail Saakašvili po dohodě s tehdejším prezidentem Eduardem Ševardnadzem inscenoval události známé jako "revoluce růží" a uchvátil moc pod záminkou manipulací s volebními výsledky proběhlých parlamentních voleb. Pod "revolučním" tlakem potom Nejvyšší soud Gruzie údajně nezákonně rozpustil nový Parlament, ačkoli toto právo náleží pouze Ústavnímu soudu. Nezákonné bylo podle Strany práce také "prodloužení funkčního období starého parlamentu zvoleného v roce 1999, který potom svévolně a v rozporu se zákonem přijal ústavní změny," na jejichž základě se v roce 2004 konaly předčasné prezidentské a později "opakované" parlamentní volby.

Demonstrace proti Saakašvilimu

V samotné gruzínském Tbilisi před budovou parlamentu od počátku roku proběhla již řada protestních demonstrací proti Saakašviliho vládě, která nesplnila většinu slibů daných při přebírání moci. Sociální situace lidí je nadále velmi špatná až zoufalá, stále kvete korupce a vliv organizovaného zločinu. Vláda také nevyřešila reintegraci země a problém odštěpenecké Abcházie nebo Jižní Osetie. Zdá se nyní, že je spíše ochotně využívá, stejně jako některé další avanturistické kroky v zahraniční politice, jen jako nástroje na odvedení pozornosti od vnitřních problémů. Gruzínci tak mají prezidenta oblíbeného zejména Spojenými státy, o čemž svědčila např. poslední návštěva Saakašviliho u prezidenta Bushe, ale na jejich každodenním životě se to nijak pozitivně neprojevuje.

V Gruzii také jen málo lidí věří, že předseda vlády Zurab Žvania v roce 2005 zemřel nešťastnou náhodou na otravu plynem. Lidé dopřávají sluchu verzi o tom, že se Žvania stal obětí nepřetržitého boje o moc mezi ním a Saakašviliho týmem. Jakkoli mohou být takováto obvinění lichá, jejich rozšířenost svědčí o hloubce nedůvěry vůči Saakašvilimu a jeho lidem.

Naposledy se protestní akce proto Michailu Saakašvilimu konala v Tbilisi v neděli 16. července, tentokrát před budovou velvyslanectví Spojených států. Její účastníci měli transparenty s nápisy "Vezměte si Saakašviliho". Demonstrace se účastnili členové organizace AntiSoros, strany Spravedlnost bývalého ministra vnitra Igora Giorgadzeho a dalších opozičních sil. Podle představitelky organizace AntiSoros Maji Nikoleišviliové bylo cílem protestu upozornit účastníky summitu G8 na situaci v Gruzii. "Včera prezident Bush řekl, že v Iráku byla nastolena dobrá demokracie. My jsme v Gruzii také dostali takovou demokracii, ale žít v takové situaci nechceme," uvedla Nikoleišviliová názor demonstrujících

Režim kritizuje i Human Rights Watch

Nad porušováním lidských práv v Gruzii se již nepozastavují pouze domácí odpůrci M. Saakašviliho a jeho vlády. Před jeho setkáním s americkým prezidentem Georgem Bushem adresovala Bílému domu vážná upozornění na situaci v Gruzii také známá americká organizace zabývající se otázkou lidských práv Human Rights Watch. Ta hovoří nejen o potřebě účinnějšího boje s korupcí a organizovaným zločinem, ale upozorňovala Bushe zejména na to, že vláda porušuje princip nezávislosti vyšetřujících orgánů a soudů zvláště v případech, kdy stát je jednou ze stran sporu. Podle Human Right Watch jsou "neposlušní" vyšetřovatelé vystavováni často naplněným hrozbám odvolávání a disciplinárním trestům, dochází také k nepřiměřenému používání síly státními orgány. Tyto a řada dalších problémů způsobují, podle Human Right Watch, podrývání důvěryhodnosti režimu M. Saakašviliho při dodržování zákonnosti a lidských práv.

Letenka jedním směrem?

Předseda Strany práce Šalva Natelašvili dodal, že jednání soudu se samozřejmě bude účastnit a očekává, že také prezident Michail Saakašvili se před soud dostaví také. Měl by tak prý učinit zejména proto, že osobně přiznává odpovědnost za kroky, které v souvislosti s "revolucí růží" byly učiněny. Není žádným tajemstvím, že řada Gruzínů by dokonce přivítala, kdyby se nynější prezident do Tbilisi již nevrátil. Před několika týdny byla ostatně vyhlášena sbírka na koupi jednosměrné letenky do Spojených států na jméno Michail Saakašvili. Jak je vidět, ani ve velmi složité situaci Gruzínům humor nechybí. Někdy je ovšem humor to poslední, co člověku zbývá.

                 
Obsah vydání       21. 7. 2006
21. 7. 2006 Británie: Konflikt v britské vládě ohledně Libanonu
22. 7. 2006 Hackeři "análně penetrovali" NBÚ, policie zatkla server, hackeři v odpověď "zhasli" celé NBÚ Štěpán  Kotrba
23. 7. 2006 Filmovku zahájila africká politická agitka Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
22. 7. 2006 Zvoník u matky Boží -- výtvarně pozoruhodná inscenace, scénářem méně Jan  Čulík
21. 7. 2006 Gruzínská "revoluce růží" na lavici soudu ve Štrasburku Stanislav  Kliment
21. 7. 2006 OSN: Každý den umírá 100 iráckých civilistů
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
21. 7. 2006 Libanon: Oběť (vel)mocenských zájmů Jakub  Rolčík
21. 7. 2006 Newt Gingrich: Třetí světová válka začala
21. 7. 2006 Policajt není člověk, policajt je bůh Štěpán  Kotrba
21. 7. 2006 Civilizovaní proti barbarům Lukáš  Lhoťan
20. 7. 2006 Je dobře, že někdy zazní, že svinstvo je prostě svinstvo Štěpán  Kotrba
21. 7. 2006 Povládnou ODS a její sateliti z vůle KSČM? Radek  Macalík
21. 7. 2006 Kostlivci ve skříni 2. světové války Milan  Černý
22. 7. 2006 Napíše někdo o Lotyších opravdu neutrálně? Miroslav  Prokeš
21. 7. 2006 O zdravotnictví Petr  Wagner
21. 7. 2006 Nejkrasší kvítí Emanuel  Züngel
20. 7. 2006 Zdraví jako "pojistný produkt" Pavel  Pečínka
19. 7. 2006 Julie Tymošenková prohrává a už hraje vabank Stanislav  Kliment
18. 7. 2006 Základnu si mohou Američané vybírat, schválit ji ale musí čeští občané Jiří G. Müller
21. 7. 2006 Homosexualita ve Frankově Španělsku Darina  Martykánová
20. 7. 2006 Divíte se, proč je takové horko?
19. 7. 2006 Podílí se ústavní soud na nepřehlednosti a obtížné předvídatelnosti práva? Jaroslav  Kuba
20. 7. 2006 Jen populista bude mávat včerejším průzkumem veřejného mínění? Štěpán  Steiger
20. 7. 2006 Britští konzervativci: Privatizace železnic byla chybou
19. 7. 2006 Vliv SPD v Německu se opírá také o vlastnictví deníků a rozhlasových stanic Radek  Vogl
19. 7. 2006 Jak zkoumat věci a jevy kolem sebe Ladislav  Žák
20. 7. 2006 Lobbistická drzost Štěpán  Kotrba
20. 7. 2006 Vědci zjistili, co brání sestavení vlády Filip  Rožánek
23. 7. 2006 CzechTek 06 location
22. 11. 2003 Adresy redakce