21. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 8. 2007

Velitel britské armády generál sir Richard Dannatt se vyjádřil, že jeho jednotky mají plné ruce práce v Afghánistánu a nemohou tam poslat víc vojáků. Jeho výroky jen zvyšují tlak na britskou vládu, aby zrychlila stažení svých vojsk z Iráku.

Militantní duchovní Moqtada al Sadr se vysmíval britské armádě v rozhovoru pro deník Independent, že jeho jednotky prý britská vojska v oblasti kolem Basry porazily, a právě proto se prý nyní Britové chystají k odchodu. Britští velitelé sice tvrdí, že chtějí odejít z Basry, protože tam prý situaci britské jednotky úspěšně zajistily a oblast předaly irácké armádě, američtí vojenští analytikové s tím však nesouhlasí.

21. 8. 2007

Zajímá Vás, jak se Vás dotkne daňová reforma? Stačí si vybrat svoji kategorii a víte, na čem jste, píše autor který dodává, že byl dosud vždy pravicový volič: " Teď jsem trochu zmatený, protože nevím proč jsem byl pravicový volič..."

21. 8. 2007

Dnes v ambulanci se mně mladá maminka ptala, jak to bude s doplatky na lékařské ošetření a od kdy bude platit. Popravdě asi nikdo přesně neví, ale vezměme modelový případ.

Má tři malé děti. Vyrazí na Slapy a půjčí si loďku. Počasí je hezké, ale chladné, fouká vítr. Výlet se povedl, ale večer je zle. Děcka bolí ouška. Takže na pohotovost. Zaplatí 3 x 90 Kč. Dětská lékařka má obavy, a tak je posílá na ORL pohotovost. Zde snad zaplatí 3 x 30 Kč. ORL specialista je svědomitý, a protože děcka jsou malá, posílá je pro jistotu na konsilium ke kolegovi neurologovi k vyloučení encefalitidy či meningitidy. Dalších 3 x 30 Kč. Neurolog nic neshledá, ale kolega z ORL si pro jistotu děti nechá na oddělení. Řekněme dva dny. Maminka zaplatí 120 Kč za každé na příspěvku na jídlo. Všechno dobře dopadne. Děti jdou domů. Každé dostane dva recepty s antibiotiky, léky proti horečce a léky na odkašlávání a zamezení otoku sliznic. Každé 120 Kč. Antibiotika se dnes doplácí cca 100 Kč na balení při dvou nutných baleních za děcko 200 Kč. Maminka ovšem s nimi musí být doma. Hlídačenka (paragraf) od dětské lékařky 3 x 30 Kč. Děcka se uzdraví a všechno dobře dopadne.

Takže pojďme to spočítat. Měli bychom dojít k číslu 1860 Kč.

Maminka je mladá, po mateřské dovolené začínající sestra. Její plat je 10 000 hrubého.

Samohybný  protiletadlový raketový  komplet  96K6 Pancir-S1
21. 8. 2007

koš │ Rusko dodalo Sýrii první z 50 nejmodernějších samohybných protiletadlových raketových kompletů 96K6 Pancir-S1E (Pantsyr-S1, Панцирь-С1Э, Code NATO SA-22) v celkové hodnotě kontraktu 900 milionů dolarů. Systém zahrnuje odpalovací rampy raket krátkého doletu země-vzduch buď na pásovém podvozku z bojového vozidla BMP-3 či osmikolovém podvozku těžkého nákladního automobilu MZKT-7930. Typická baterie systému Pancir-S1 zahrnuje šest palebných vozidel doplněných dvěma vozidly pro transport a nabíjení raket a jedná se o modernizovaný systém 2S6M Tunguska (2K22, SA-19 Grison).

21. 8. 2007

Začátkem dubna tohoto roku vyšel na stránkách Národně vzdělávacího institutu, částečný seznam židů a židovských míšenců v politice ČSFR, ČR a SR po roce 1989. Seznam obsahuje přibližně 200 jmen. Informační hodnota jmenovaného seznamu je pro člověka bez fašistických tendencí samozřejmě naprosto nulová. Česká média, v době kdy výplň letních zpráv tvoří převážně autonehody a zvířátka, lačně sáhla po typu na chytlavou reportáž a zveřejněním informace o existenci seznamu udělala českým náckům a jednomu z jejich webů exklusivní reklamu - opět.

Samotný seznam je pouhým sloupcem dvou set jmen, lidí angažujících se v polistopadové politice. Obsahuje jména osob jejichž židovský původ je veřejně znám, stejně tak jako lidí, u kterých židovské kořeny není možno jakkoliv doložit.

20. 8. 2007

Díky zájmu sdělovacích prostředků se čeští čtenáři dozvídají podrobnosti o tom, jaké nesnáze mají kubánští sportovci, chtějí-li dobře prodat v zahraničí své schopnosti, kterých nabyli na státní útraty na Kubě. Případně se dozvídáme o tom, jak špatné je kubánské zdravotnictví. Dobře se to čte, když víme, že naši vlastní sportovci vydělávají v severní Americe miliony dolarů a že s naším zdravotnictvím mají problémy jen nemocní cizinci. Napínavější situace se dají zažít v jiných zemích, například v Mexiku. To začíná svým násilím dělat starosti sousedním Spojeným státům americkým ačkoliv ty jsou na násilí skvěle přizpůsobeny, jak třeba svědčí 256 vražd ve Filadelfii od začátku letošního roku. Jenže Mexiko je dnes super třída.

21. 8. 2007

Krátce po roce 1989 se objevily snahy zlikvidovat družstevnictví v tehdejším společném státě Čechů a Slováků. Že je prý přežitkem socialismu a nemá své opodstatnění v tržní ekonomice.

Tento postoj však odporoval jak principům tržní ekonomiky, tak také principům katolické sociální nauky. Naštěstí se družstva s pomocí Mezinárodního družstevního svazu a zahraničních družstevních institucí zachránily před totální záhubou. Družstevnictví se společně se širším chápáním sociální ekonomiky stalo jednou z hlavních součástí evropské politiky zaměstnanosti.

21. 8. 2007

Věřím svým pocitům stejně jako svému rozumu. Proto jsem často a rád navštěvoval stránky iHned.cz Hospodářských novin. Z nadpisů i obsahu článků jsem měl pocit důvěryhodné a solidní novinařiny. To se však v nedávné době změnilo. Kdesi ve mě se při četbě článků jak třeba Daňová revoluce projde, vláda si věří, nebo Radar podle hygienika nemůže ohrozit, apod.

Mám z iHned donedávna nepoznaný stejný pocit jako z iDnes.cz - tj. loajality až vlezdo.. mocným a bulvarizace. Velmi mne to mrzí, protože ne každý si něčeho všiml a bude nad obsahem zpráv i náležitě přemýšlet.

Nepíši to, protože bych se chtěl pochlubit, že jsem "objevil Ameriku", ale jako další svědek toho, že se něco děje. Zajímalo by mne zdali i ostatní čtenáři nemají tento pocit.

20. 8. 2007

V úterý bude zahájeno třetí čtení v procesu projednávání vládního návrhu reformy veřejných financí. Jednání stíhá jednání, objevují se stále nové pozměňovací návrhy a ve výsledném guláši se už téměř nikdo nevyzná. Jeden z hlavních autorů původní vládní koncepce, ministr financí Kalousek jen rezignovaně krčí rameny a podotýká, ať si kdo chce schválí co chce, jen výsledek by neměl zabránit sestavení státního rozpočtu s maximálně tříprocentním schodkem.

K tomu: pořad televize BBC "Newsnight: "Bylo by zavedení rovné daně politickou sebevraždou?" ZDE

20. 8. 2007

Co přinese projednávaná vládní reforma veřejných financí klientům bank? Polepší si, nebo naopak pohorší? Je právě pro vás reforma v této formě výhodná?

Reforma veřejných financí byla prezentována jako reforma, která každému přidá a nikomu neubere. Na první pohled se toto tvrzní zdá pravdivé. Právě pro klienty bank, jak současné, tak budoucí však reforma rozhodně být tak výhodná nemusí.

Zatímco u daně z příjmů fyzických osob skutečně všechny příjmové skupiny více či méně ušetří a zbude jim tak v peněženkách více, u DPH a dalších opatření tomu tak již není, píše Miroslav Roch ze serveru bankovnipoplatky.

20. 8. 2007

Proletáři všech zemí -- smějte se, řekl údajně kníže pekel, či to byl kníže básníků? Proti elitě nemůžete dělat nic. Proto nevěřte politikům, a především nevěřte těm, kteří říkají, že to vše dělají ve vás prospěch. Daleko je doba, kdy nastane ráj na zemi a potřebným bude přáno. A možná ani nenastane, protože budeme všichni z rázu naráz bohatými. Pohádky se dobře poslouchají a na věku posluchače málo záleží, čím starší, tím prý pozornější i ovladatelnější. Umění ovládat za pomoci pořádkových jednotek, najatých provokatérů, umolousaných patolízalů a věčných slouhů, jak jednoduché a přehledné. Dav lze ovládat za pomoci pouček a příruček -- jak vládnout a ovládnout. Proč nepřihodit na hranici semotam poleno z kruhů nejvyšších - Hillary prý pobouřila svým dekoltem! Z naší party kluci mění manželky, vidíme je ve slušivých trenclích, cvalíky a vykuky, v tričkách teenagerů, i rozum je jaksi mladý, či spíše jalový.

21. 8. 2007

Vážené Ministerstvo dopravy,

s politováním jsem si ve zprávě ČTK ze dne 17. 8. 2007 přečetl, že v platnost brzy vejde novela silničního zákona, která odstraní například dočasné odebrání řidičského průkazu za stání na místě pro invalidy. Cituji: ,,'Odebrání řidičského oprávnění na půl roku nám připadalo až příliš tvrdé', vysvětlil [tiskový mluvčí Ministerstva dopravy Karel] Hanzelka.''

Takové uvažování je nevysvětlitelné. Znemožnit zaparkovat invalidnímu člověku je zdá se v České republice na rozdíl od jiných evropských zemí vcelku nevýznamný přestupek.

21. 8. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Tržní hospodářství není jen základem "západní ekonomiky", ale také světového sportu, ve kterém se sice o globalizaci moc nemluví, ale kde lze velmi dobře vypozorovat pravidla globalizovaného světa.

21. 8. 2007

Sloučeniny, které dávají určitému ovoci a zelenině jeho tmavou barvu, mají zřejmě velmi efektivní protirakovinové účinky, zjistili američtí vědci.

Ze studií krys a lidských buněk vyplynulo, že antokyaniny - které zabarvují ovoce do červena, do purpurova a do modra - výrazně zpomalují růst rakovinových bubněk. Například borůvky jsou mnohem efektivnější než ředkvičky.

Při některých experimentech na Ohio State University zjistili vědci, že látky z tmavě zabarveného ovoce nejenže zpomalovaly růst rakoviny, ale až 20 procent rakovinových buněk usmrtily, přičemž nepoškodily zdravé buňky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

21. 8. 2007

Ze srpnových článků Štěpána Kotrby a jednoho článku Jana Čulíka, týkajících se Jiřího Paroubka, jsem se pozastavil nad některými formulacemi a vůbec jejich výrazným protiparoubkovským stylem, píše čtenář Zdeněk Novák z Ostravy Poruby.

Nejsem členem ČSSD, nemám k Jiřímu Paroubkovi žádný osobní vztah, ani ho ostatně neznám. Pouze se mi nelíbí honička na člověka, byť politika, navíc vedená nevybíravým způsobem. Jsou určitě nějaké meze i ve věcech veřejných (res publica), do nichž jistě patří i osobní život politiků (meze dané nějakou formou obyčejné slušnosti). Vadí mi též potměšilost (jak příhodná etymologie!) a vůbec diskvalifikace nefér prostředky - nepravda, podsouvání, senzacechtivost a jiní novinářské hříchy. Přiznávám se, že v zápalu boje jsem nevolil vždy neutrální vyjadřovací prostředky - i na tu potměšilost došlo - podle pravidla. že s každým nutno hovořit jazykem jemu blízkým a řídě se Biblí jsem také oplácel chlebem - i když dosti tvrdým.

21. 8. 2007

Vážený pane Čulíku, čtu Vaše listy již dlouho a ráda (a také přispívám finančně), píše Alena Žáková.

Nemohu říct, že se mi všechno líbí (to by ani nešlo) , ale zachováváte si vysoký standart, nutíte mě přemýšlet, obohacujete mě. Ale tím, že jste neodolali a pocítili nutnost okomentovat kauzu "sms Paroubek", jste mě ovšem velmi zklamali. Je to trapné - stejně jako celá ta záležitost.

21. 8. 2007

aneb trmapoty se slečnou Stříbrnou

Každý politik je také jenom člověk, říkají mnozí čtenáři Britských listů jako reakci na to, že jsme se začali zabývat komentováním i bulvárních témat, pronikajících do politiky - v tuto chvíli ze života Jiřího Paroubka, předtím ze života Mirka Topolánka. Začalo to soukromým životem Stanislava Grosse, po kterém bylo všem houby, dokud on sám nepředstavil bývalou servírku jako první dámu své vlády a svou ženu. Pak část policie a část tajné služby ve službách části kapitánů průmyslu vygenerovala proti jeho rodinné přítelkyni z nuselského polosvěta i proti manželce premiéra odvetnou operaci za Grossova ekonomicko-politická rozhodnutí. Vznikl zpravodajsko-píárový propletenec, ze kterého rázem byla mediální kauza. Příliš mnoho peněz bylo v sázce. Stejný scénář kdysi postihl Ivana Davida. Pokračovalo to příběhem premiéra Topolánka (ODS), který ze své milenky nechal udělat místopředsedkyni Sněmovny, ačkoliv o ničem neví nic. Tehdy Jiří Paroubek (ČSSD) vzkazoval předsedovi ODS, aby si udělal pořádek doma dříve, než ho bude dělat v republice. Hrozil přece Únor 48... Manželka Topolánková se přivinula do partaje své kamarádky Bobošíkové a zahrály si hru na zhrzené. Marně. Politizace nevěry skončila v senátních volbách fraškou. Házet kamením může jen ten bez viny. A jak známo, to není nikdo z těch, které znáte. Moralizovat se nevyplácí, a zvláště se nevyplácí hrát si na pobožného. Být Husem znamená mít na krku koncil a umírat za svou pravdu. Jen tak se člověk stane slavným. Být husitou znamená mluvit pravdu, milovat pravdu a přát pravdu všem. Paroubkovou ta pravda nepotěšila.

Bulvárně politické příběhy si nevymysleli novináři, ale politici sami, když do politických kampaní zavlekli novorozeňata, malé děti, zhrzené a opuštěné manželky i dlouhonohé milenky. Samci alfa se rozhodli reagovat na poptávku po emocionalizaci do té chvíle až příliš suché a racionální politiky. Ivanka Zemanová nikdy nedráždila novináře, a to ani bulvární, i když na jejího manžela útočili nevybíravě. A on jim to stejně nevybíravě vracel. Ivanka byla ale tabu. To proto, že se jako tabu chovala.

21. 8. 2007

Jsem nemile překvapen velmi expresivním článkem p. Štěpána Kotrby a V. Drbohlava "Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog". Musím dodat, že přívlastek expresívní pokládám za velice slabý, má-li pojmenovat nehoráznosti, které se v článku objevují, píše Leopold Kyslinger.

21. 8. 2007

V souvislosti s příspěvkem "Sisyfovské úsilí odborníka na elektromagnetický smog" vzpomněl jsem si na přehnaně teatrální předávání ceny bludný balvan Sisyfa za rok 2006. Byl o tom před časem záznam v televizním zpravodajství. Šlo o velkou trapnost, která by se možná uplatnila na maškarním plese. Něco podobného je však stěží důstojné příslušníků vědecké obce.

Také témata, kterými se Sisyfos ve své snaze o potírání nevědeckých názorů zaobírá, jsou udivující jak šíří záběru, tak banálností. Proč by se měli seriózní vědci vyjadřovat k různým nesmyslům a v podstatě na nich parazitovat?

21. 8. 2007

Chcete na této lucerně viset vy?

Doc. RNDr. Luděk Pekárek, DrSc.
20. 8. 2007

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLKde se vzal odborník na radary Pekárek? Tak se zeptali všichni ve chvíli, kdy za "zastánce" radarové základny v Brdech začal hovořit pán v kmetském věku, o jehož odbornosti lze dnes už s úspěchem pochybovat.

Nicméně Doc. RNDr. Luděk Pekárek, DrSc. existuje. Je jím bývalý ředitel Fyzikálního ústavu ČSAV, dnes agilní důchodce a člen klubu Sisyfos, spolupracovník jeho předsedy, anatoma prof. MUDr. Jiřího Heřta, DrSc., se kterým například editoval sborníky Sisyfa "Věda kontra iracionalita" (Academia 2002) . Jeho popularizační práce je veřejnosti známá, vášnivě rád diskutuje s různými zastánci pavědeckých či nonkonformních teorií, zabýval se například experimentováním se senzibily, geopatogenními zónami a proutkaři, vysvětloval fyzikální nesmyslnost homeopatie, polemizoval o škodlivosti mobilních telefonů či dalších zdrojů "elektrosmogu". Pokud se pouští popularizačně na přednáškách Sisyfa do New Age či mnoha jiných odrůd postmoderního mystického blábolení, je zajímavý a jízlivý. Pokud rozhoduje o udělení vědeckých hodností jako člen vědecké rady Univerzity Karlovy, je to tragédie. S vědou už totiž nemá Pekárek dlouho nic společného. Protože věda vyžaduje nezaujatost.

Pro klub skeptiků Sisyfos přednášel na jeho kongresech v letech 1995-2001 na téma "Působení elektromagnetického pole na člověka" a "Magnetismus a jeho účinky na živý organismus". V roce 1988 se dokonce pokusil o novou koncepci vyučování fyzice na střední škole. (in: Pokroky matematiky, fyziky a astronomie 33/1988, 37-46) Snad proto ho nazývá hnutí Pro základnu "jedním z největších expertů na problematiku". Ne tragédie, ale fraška.

foto: Nikola Hronková, MAFA pro iDnes

21. 8. 2007
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Most spojující Rutbu s oblastí Kilo 160 na jordánské hranici vyhodili povstalci do povětří. Plukovník loutkové armády Ahmad Hámid ad-Dulajmí oznámil, že loutková armáda zahájila stavbu prozatímního mostu, aby mohlo být spojení do Jordánska obnoveno, a současně byla zahájena "bezpečnostní kampaň" proti obyvatelům sedmi beduínských vesnic v okolí mostu.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
20. 8. 2007

< Snímek The Guardian

V rámci obřího kulturního festivalu, který se každoročně koná v Edinburku (filmový festival, hudební festival, divadelní festival, tisíce představení divadel malých forem) začne v pátek také edinburský televizní festival. Bude mít zřejmě letos dramatický průběh, v důsledku celé řady skandálů, které za poslední rok otřásly britským televizním průmyslem a způsobily, že se televizní pracovníci octli v docela vážné depresi.

Klíčovou přednášku na festivalu v pátek přednese moderátor pořadu televize BBC Newsnight Jeremy Paxman. Přislíbil, že bude hovořit na téma politiky, moci a médií. Vzhledem k tomu, že bývalý britský premiér obvinil před odchodem z funkce novináře, že jsou to "brutální bestie", a vzhledem k tomu, že je Paxman znám jako představitel cynické školy žurnalismu, dá se očekávat, že Paxmanova přednáška bude drsná.

Loni se v hostincích v Edinburku hovořilo především o připravované žádosti BBC o zvýšení televizního poplatku, o budoucnosti komerční kulturní stanice Channel Four a o fragmentaci televizního trhu v důsledku digitalizace. Letos se zřejmě bude mluvit jen o skandálech, o nejhorší krizi britského televizního průmyslu za celou jeho osmdesátiletou historii, míní komentátor deníku Guardian. Jde především o podvody při používání placených telefonních linek, jejichž prostřednictvím se diváci mohli údajně účastnit různých televizních soutěží. Ve skutečnosti na tyto linky telefonovali - za poplatek - ještě dlouho poté, co už byl výherce soutěže dávno vybrán.

Podrobnosti v angličtině ZDE

20. 8. 2007

Firma Mediacop s.r.o. (IČ 25770152) dluží dle sdělení VZP její pražské pobočce 5 010 408 Kč za pojištění svých zaměstnanců a 2 764 008 Kč na penále. Celkem tak vydavatelství časopisů Týden, Instinkt a serveru Týden.cz dlužilo k 31. červenci 2007 částku 7 774 416 Kč. V případě, že se najde ještě jeden věřitel Mediacopu, není problém firmu poslat do konkursu a na českém trhu tak ubude konkurence. Podle portálu Justice je jednatelem firmy občan Švýcarské konfederace Sebastian Georg Pawlowski a jediným vlastníkem švýcarská společnost Pawlowski AG.

Pawlowski přitom koupil za souhlasu pražské radnice vedené primátorem Bémem (ODS) pozemek ve Spálené ulici za obchodním domem Tesco. Za parcelu o ploše zhruba šest tisíc metrů čtverečních zaplatil 425 milionů korun. Realitní makléři se shodují, že pozemek byl prodán hluboko pod cenou. V loňském roce se pražská radnice nastěhovala do Škodova paláce v Jungmannově ulici, který si od Pawlowského pronajala na dvacet let za 230 milionů korun ročně. Tudíž jen za dva roky pronájmu magistrátu v novém sídle zaplatí Pawlowskému investici do pozemku ve Spálené ulici, poznamenává iDnes.

Informace VZP o dlužnících ZDE

iDnes: Praha prodala podnikateli parcelu v centru za babku ZDE
20. 8. 2007

V minulém roce byl téměř desetině Rakušanů obstaven plat, protože nebyli schopni splatit své dluhy. Je to kvůli nákupům drahých aut, mobilních telefonů a dluhům za zboží na splátky. Důvody, proč dluhy tolika Rakušanům přerůstají přes hlavu, jak ukázal průzkum, jsou různé a jako příčina se uvádí i zakládání rodiny nebo nehody zabraňující jejich splácení.

Podle statistiky spolkového ministerstva spravedlnosti se tak stalo v roce 2006 u 762 105 případů, takže podle listu Salzburger Nachrichten nejde o žádné výjimečné případy, protože příjmy značné části obyvatelstva nestačí na splácení běžných výdajů. Přitom děje se tak v době relativně pro Rakousko ekonomicky výhodné, kdy dále klesla nezaměstnanost o 11 279 osob o proti stejnému období v minulém roce. Jak oznámil spolkový ministr hospodářství Martin Bartenstein, v současné době podle pravidel Evropské unie nezaměstnanost činí 4,3 procent, což je o půl procenta méně než v minulém roce. Přesto však v osmi milionové zemi je stále registrováno 228 670 lidí hledajících práci včetně těch, kteří jsou zapojeni do rekvalifikace.

20. 8. 2007

ANALÝZA

Shoda Číny, Ruska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu a Tádžikistánu byla založena již před 11 lety za účelem urovnání hraničních sporů mezi těmito zeměmi a uvolnění napětí v jejich příhraničních oblastech a rozvinula se ve společenství s velmi závažnou geopolitickou perspektivou. České politické elity v domnění, že ve své podstatě obsahuje pouze antiamerický náboj se spolu s poslušnými medii snažily vše upozadit a akademičtí „analytici“  smysl a význam organizace bagatelizovali a dodnes bagatelizují. To je však dnes minulost. Organizace sdružuje skoro tři miliardy obyvatel zemí rozhodujících v Asii, jako Ruska, Číny, Indie, Pákistánu či Iránu, ale je také v úzkém vztahu s rozhodujícími zeměmi Latinské Ameriky, snažícími se o vymanění z ekonomického i politického područí USA.

Šanghajská organizace spolupráce (SCO) se dostala do popředí zájmu - konečně.

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2007 Šanci uvést do praxe komunu vidím jako reálnou za stovky let Tomáš  Koloc
25. 11. 2006 Kudy a jak dále? Jiří  Paroubek
25. 8. 2006 Veselme se, radujme se, svět patří nám Václav  Dušek
24. 8. 2006 Spomienky Alexandera Dubčeka na 21. august   
24. 8. 2006 Slovensko: Hnus a hanba -- 21. august 2006 Jakub  Topol
21. 8. 2006 Nekulaté výročí invaze spojeneckých vojsk a Základna Vladislav  Černík
21. 8. 2006 Řím a SSSR Bohumír  Tichánek
10. 8. 2006 1968 Petr  Wagner
8. 8. 2006 Osmašedesátníci -- čest, nikoli cejch Lubomír  Novotný
7. 9. 2005 Některé skvrny na rudé košili jsou patrně neodstranitelné Karel  Dolejší

Arktida RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
27. 4. 2005 V Arktidě došlo k drastické erozi ozónové vrstvy   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
2. 2. 2007 NATO - spojenectví bez závazků Miroslav  Polreich
26. 1. 2007 Rusko-indické námluvy Oskar  Krejčí
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav, Štěpán Kotrba
7. 8. 2007 Záhadná obrana XBR radaru v Brdech Stanislav  Kaucký
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?   
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav, Štěpán Kotrba
16. 8. 2007 S Klvaňou jednat nebudeme   
8. 8. 2007 Jak lze zamaskovat radar Jan  Neoral
6. 8. 2007 Radar jako zrcadlo Ladislav  Žák
5. 8. 2007 Akce "Praha - Brdy - Hirošima"   
5. 8. 2007 Pozdrav od starosty města Hirošima   
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák

Čína RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2007 ■ ■ ■ Karel  Hynek
10. 8. 2007 Pampelišky Ivan  Wernisch
9. 8. 2007 Salvia digitalis Emil  Bok
8. 8. 2007 Dejà vu Kateřina  Komorádová
7. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
6. 8. 2007 Škovránok Štefan  Moravčík
3. 8. 2007 Assisi Emil  Bok
2. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
1. 8. 2007 Bodies The Exhibition Petr  Štengl
31. 7. 2007 Západ Bohuslav  Binka

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 8. 2007 Britové plánují odchod z Iráku, Američané jsou rozhněváni   
15. 8. 2007 Sebevražední atentátníci usmrtili v Iráku nejméně 175 osob   
13. 8. 2007 Fáma nebo skutečnost?   
13. 8. 2007 Bude zničena pleněním irácká státní knihovna?   
13. 8. 2007 Rodiny vojáků žijí v hrůze, zatímco Amerika pilně nakupuje   
10. 8. 2007 Američané zabíjejí v Afghánistánu civilisty   
7. 8. 2007 Američané "ztratili" v Iráku 190 000 zbraní   
6. 8. 2007 Americký viceprezident Dick Cheney údajně připravuje teroristický útok v USA Jakub  Rolčík
31. 7. 2007 Zmatek v překladech anebo "jemné rozdíly"? Štěpán  Kotrba
31. 7. 2007 Amerika prodá na Blízký východ obrovské množství zbraní   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona