21. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 8. 2007

Nevybíravé způsoby intelktuálně indiferentních novinářů

aneb trmapoty se slečnou Stříbrnou

Každý politik je také jenom člověk, říkají mnozí čtenáři Britských listů jako reakci na to, že jsme se začali zabývat komentováním i bulvárních témat, pronikajících do politiky - v tuto chvíli ze života Jiřího Paroubka, předtím ze života Mirka Topolánka. Začalo to soukromým životem Stanislava Grosse, po kterém bylo všem houby, dokud on sám nepředstavil bývalou servírku jako první dámu své vlády a svou ženu. Pak část policie a část tajné služby ve službách části kapitánů průmyslu vygenerovala proti jeho rodinné přítelkyni z nuselského polosvěta i proti manželce premiéra odvetnou operaci za Grossova ekonomicko-politická rozhodnutí. Vznikl zpravodajsko-píárový propletenec, ze kterého rázem byla mediální kauza. Příliš mnoho peněz bylo v sázce. Stejný scénář kdysi postihl Ivana Davida. Pokračovalo to příběhem premiéra Topolánka (ODS), který ze své milenky nechal udělat místopředsedkyni Sněmovny, ačkoliv o ničem neví nic. Tehdy Jiří Paroubek (ČSSD) vzkazoval předsedovi ODS, aby si udělal pořádek doma dříve, než ho bude dělat v republice. Hrozil přece Únor 48... Manželka Topolánková se přivinula do partaje své kamarádky Bobošíkové a zahrály si hru na zhrzené. Marně. Politizace nevěry skončila v senátních volbách fraškou. Házet kamením může jen ten bez viny. A jak známo, to není nikdo z těch, které znáte. Moralizovat se nevyplácí, a zvláště se nevyplácí hrát si na pobožného. Být Husem znamená mít na krku koncil a umírat za svou pravdu. Jen tak se člověk stane slavným. Být husitou znamená mluvit pravdu, milovat pravdu a přát pravdu všem. Paroubkovou ta pravda nepotěšila.

Bulvárně politické příběhy si nevymysleli novináři, ale politici sami, když do politických kampaní zavlekli novorozeňata, malé děti, zhrzené a opuštěné manželky i dlouhonohé milenky. Samci alfa se rozhodli reagovat na poptávku po emocionalizaci do té chvíle až příliš suché a racionální politiky. Ivanka Zemanová nikdy nedráždila novináře, a to ani bulvární, i když na jejího manžela útočili nevybíravě. A on jim to stejně nevybíravě vracel. Ivanka byla ale tabu. To proto, že se jako tabu chovala.

Komentáře nejsou zpravodajství. I když ze zpravodajství vycházejí a od pravdy se neodlišují. Tolik v krátkosti jako odpověď čtenáři Novákovi, rozebírajícímu mé sloupky na prvočinitele. Interpretaci událostí i hodnocení jejich smyslu dělám VŽDY na základě činů, nikoliv na základě slov o činech. Čili co řekne politik mě zajímá pouze jako upozornění na to, abych konfrontoval slova a činy spolu s evangelistou. Pokud jejich slovo je činem, jsou tito lidé těmi, kteří si zaslouží úctu. Až v jednání je poznání. Abrahamovu víru poznáme také podle jeho jednání. Osedlal osla, naštípal dříví, vydal se na cestu, vzal oheň a obětní nůž. Potom vybudoval oltář, narovnal dříví, svázal svého syna Izáka do kozelce a položil ho na oltář. Nakonec vztáhl ruku po obětním noži. Abraham jednal a projevil tak vůli přinést oběť své víře. A Bůh viděl, že Abraham je ochotný obětovat všechno, i to nejdražší, co má, jen aby neodepřel Bohu věrnost a poslušnost. A tehdy, až teprve tehdy zadržel jeho ruku. Tento biblický archetyp provází od té doby všechny, kteří by si jako epiteton ornans do svého štítu chtěli vetknout ono SLOUŽÍM, TEDY JSEM.

Většina politiků ale není ochotna a schopna doopravdy sloužit těm, kterým to slibuje. Obětovat své pohodlí , obětovat své záliby. Sloužit. Protože se tak rozhodli. Protože se rozhodli, že vystoupí z anonymity davu, a předstoupí před svůj lid se slovy "Takový jsem a takový chci být. Toto je můj program. Toto je mé krédo. Následujte mne". A přesto chtějí úctu a následování, i když sami pijí víno, i když káží vodu. Na základě čeho chtějí takoví lidé úctu? Na základě slov? Slibů?

Čekám na politika nemravu. Na politika, který svou image postaví na tom, že pohrdá úzkoprsou křesťanskou morálkou, bude obžerný a nemravný. Bude se pyšnit svými milenkami, a bude je adorovat a vzývat jako svou inspiraci. A bude říkat "Podívejte se, jaký jsem. Čerpám sílu z rozdávání svého semene. Budete-li mne následovat, nedojdete křesťanského ráje, ani pekla. Ale rozmnožíte své potomstvo. Budete bohatí. Budete se mít dobře ne ve chvíli smrti či poté, ale tady a teď.

Fotograf Jan Saudek není svatoušek a nehraje si na ctnosti následovníků Ježíše z Nazaretu. Pomiloval nejspíše stovky žen a žádná ho nechodila pomlouvat bulvárním novinářům. Jeho fotografie se prodávají, galerie je vystavují. Jeho dílo ho přežije, ne proto, že je krásné, ale proto, že je pravdivé. Jeho krása může být ale proto, že autor žije svůj život ve shodě se svým dílem. Který z politiků se mu může rovnat v pravdě jeho nemravnosti a kráse jeho díla?

Topolánek a jeho milenka své soukromí vydali všanc veřejnosti sami. Nikdo nenutil premiéra, aby chodil do porodnice s agenturním fotografem. Nikdo nenutil předsedu ODS, aby obelhával svou ženu. Nikdo nenutil ženu předsedy ODS, aby vyprávěla delegátům stranického sjezdu, jaký je báječný manžel, otec a jaký bude báječný předseda. A nikdo ho nenutil kopat do novinářských aut a rvát se s fotografy. Falešný a prázdný topol.

Paroubek i jeho milenka své soukromí vydali také všanc veřejnosti sami. Nikdo nenutil premiéra, aby chodil klanět se Bohu s doprovodem tiskového mluvčího a před kaplí Betlémskou dával rozhovory . Nikdo ho nenutil, aby zval svou ženu na tiskovou konferenci, kde říkala naučenou frázi o Paroubkových kvalitách. Nikdo ho nenutil prozrazovat o své milence, že je katolička. Nikdo ho nenutil k neadekvátním reakcím na infantilní šprýmy rockerů v Trutnově či esemesky novinářů. Nikdo ho nenutil dávat rasantní vyjádření k událostem, o kterých prd věděl. Buldozer. Czechtek bude Paroubkovou noční můrou, protože v tu chvíli ztratil celou jednu generaci voličů. Nicméně Jiří Paroubek chtěl v médiích být. Odpovídat, i když není na co. Nejraději pořád. Nikdy žádný premiér nepořádal až tři tiskové konference za den. Nikdy žádný předseda žádné partaje nerozeslal patnáct tiskových zpráv za den. Nikdy žádný předseda žádné partaje netoužil po mediální pozornosti tak, jako Jiří Paroubek.

Evropská kultura zná termíny míra věcí, proporce či kánon. Jsou to normy krásy, uměřenosti, pokory před dokonalostí. Jsou tím, čím poměřujeme svět kolem sebe, něco si ošklivíme a něco obdivujeme.

Potkal jsem za svůj život mezi politiky stovky z nich, o jejichž manželkách či milenkách nikdo z novinářů neuvažoval jako o objektech svého zájmu. Když ale mladý politik svou ženu mlátil a díly lékařům se to dozvěděli nejen policisté, ale i novináři, dozvěděl se onen politik, že chybu může udělat pouze jednou. Když jiný politik odmítl přiznat se ke svému nemanželskému dítěti, ačkoliv bylo jeho, byli to novináři, kteří ho k tomu donutili (přestože mnohý z nich má potomky, o kterých třeba ani neví). jeho milenku však znali a vážili si jí, neboť to byla ona, která mu léta byla věrná jako pes - přestože ji nakonec opustil . A on byl ten proutník, který spával i jinde, než doma. Potkal jsem skromnou a přitom vysoce inteligentní manželku Miloše Zemana. Potkal jsem skromnou a přitom vysoce inteligentní manželku Jiřího Paroubka. Obě svůj život zasvětily ideálům svých mužů. Bez nich by ti muži nebyli nic. Je škoda, že tyto ženy nešly do politiky, protože by do ní přinesly klid, uměřenost a moudrost. Potkal jsem mnoho politiků a přestal jsem v nich vidět ikony, neboť jsem mnohdy měl možnost do jejich soukromí nahlédnout. Některých si od té doby vážím, jiných si od té doby naopak nevážím.

Potkal jsem ale i politiky, kterých si vážím. Potkal jsem senátora, který šel hájit nespravedlivě obviňované cikány, i když věděl, že mu to neudělá popularitu, naopak... Potkal jsem poslankyni, která nemá potřebu vyprávět, co všechno dělá pro občany svého obvodu. Potkal jsem politiky, kteří nikdy neměli prospěch z toho, že jsou v politice.

Jiřího Paroubka znám už patnáct let - stejně dlouho, jako Miloše Zemana. Stejně dlouho, jako Stanislava Grosse. Zatímco s mírou věcí si Miloš Zeman v době své aktivní politické kariéry dokázal zahrávat s virtuozitou silného a bystrého intelektuála, naprosto tvrdě manipulujícího všemi ve prospěch voličů , nikoliv jen kolektivu, který si ho vybral jako muže číslo jedna, Gross nikdy nevěděl, co míra je a byl proto vždy mužem číslo dvě. K moci se dostal zradou a tu dovedl vždy využívat, obchodovat s hlasy spolustraníků, nevěděl ale proč je v ČSSD a ne někde jinde. Nikdy neznal a nectil program své strany ve chvíli, kdyby bránil politickému obchodu. Dnes se i oni spolustraníci obejdou bez něho. Musí. Gross není. A oni? Pragmaticky se posunuli. Paroubek sice začal dobře a po Grossově debaklu byl pro mnohé nadějí, neboť napjal velké úsilí, aby vyvedl svůj lid z Egypta. Pak si ale z míry věcí udělal tuplák, což ho větším neudělalo a výsledky nezdvojnásobilo. Začal rozdávat obročí. Dnes už se nezamýšlí nad příčinami jízlivostí a kritiky. Nevidí. Neslyší. Nechápe. On a jeho mazlík Dimun přinášejí nyní do sociální demokracie modernizaci, která už jednou zkrachovala. Která v případě, že bude realizována, neučiní stranu lepší či modernější, pouze lépe vyhovující potřebám moci těch, kteří se nechtějí zdržovat v exekutivních rozhodnutích dlouhým, únavným a neefektivním přesvědčováním. Která nepotřebuje lidi, než jednou za čtyři roky. Unii svobody to vydrželo jen několik let. Tony Blair se mohl v začátcích té své modernizace opřít o myšlenky silného think tanku, který měl silnou vizi. On by ztělesněním té vize. Přesto z vize zbyly trosky poté, co New Labour sice je New, ale už není Labour. Prodal ideu sociální spravedlnosti za délku svého mandátu. Prodal ideu míru za spojenectví síly. Prodal důvěru voličů za přízeň mocných. Tony Blair se zapsal do historie jako první Brit, který válčil kvůli cizí lži a cizím zájmům. Stejně jako Gerhard Schroeder, i on našel svého Lafontaina v Kenu Livingstonovi. Stejně jako Schroeder, i on z politiky odešel, aniž toho kdo litoval. Reforma Hartz IV zahájila odbourávání těch jistot, kterými se Evropa odlišovala od Asie. Válka v Iráku zahájila odbourávání těch jistot humanity a demokracie, kterými se západní Evropa odlišovala od Stalinova Ruska. Nikdo ještě nikdy nikomu nepřinesl demokracii rozvrácením ekonomiky a exodem obyvatelstva, rozbitím průmyslu, likvidací elit i struktury řízení státu. Americký radar jako nebezpečí pro sjednocující se Evropu i neamerické Česko přinesl Jaroslav Tvrdík.

Globalizace a nový projekt pro nové americké století přinesly do řad evropské sociální demokracie hodnotový zmatek. Ve snaze nehájit tytéž hodnoty, jako stárnoucí ultrakonzervativní komunisté, vydali se sociální demokraté vstříc nejisté budoucnosti stran ekonomického ultraliberalismu a politického středu. Namísto socialismu už mají tyto strany jako cíl pouze humanizaci globálního kapitalismu. Paroubek dnes realizuje patnáct let starou politickou ideu svého poradce Otty Novotného - onen "pragmatický posun" do nejistoty. Miloš Zeman Novotného vyhodil zavčas. Paroubek ho vzal zpět a dal mu a jemu podobným možnost změnit sociální demokracii podle konceptu, prosazovaného už porevolučním předsedou Horákem. Vedení strany dalo Paroubkovi mandát vyvést stranu z krize, zaviněné Grossem. Nedalo mu ale možnost k "modernizaci". Ze všech návrhů schválili sociální demokraté pouze přímou volbu předsedy, ale Paroubek na to kašle. Mění sociální demokracii. Mění se její představitelé, mediálním výtahem jedou "mladí a nadějní". A za nimi mladé a nadějné. A je otázka, zda je to vždy změna k lepšímu. Je to otázka, ptající se po míře věcí i po politické morálce. Po schopnostech vést a po schopnostech rozhodovat o lidských osudech. O schopnosti jít příkladem. Stejně jako soudci, ani politici by neměli být nevyzrálí... Je to otázka po smyslu slov sociální a demokratický. Blonďaté milenky zde nepomohou, i když ony jsou klíčem k pochopení deseti rozdílů.

                 
Obsah vydání       21. 8. 2007
21. 8. 2007 Britové plánují odchod z Iráku, Američané jsou rozhněváni
21. 8. 2007 Pravicová reforma po česku Zdeněk  Maštalíř
21. 8. 2007 Jak jsou poslanci pro rodinu a pro její podporu... Petr  Wagner
21. 8. 2007 Rusko vyzbrojuje Sýrii nejnovějším systémem protiletadlové obrany
21. 8. 2007 Seznam židů - Nacistická reklama! Jan  Smolák
20. 8. 2007 Když za dobrodružstvím - tak do Mexika Miloš  Kaláb
21. 8. 2007 Družstevnictví z pohledu římských papežů Karol  Dučák jr.
21. 8. 2007 Mění Hospodářské noviny svůj profil? Vítězslav "Vitex" Dvořák
20. 8. 2007 Zn. "Hledá se stoprvní poslanec", aneb reforma podle Melčáka Michael  Kroh
20. 8. 2007 Reforma může klienty bank poškodit Miloslav  Roch
20. 8. 2007 Sloni v porcelánu Václav  Dušek
21. 8. 2007 Invalidé zaparkovat nepotřebují Hynek  Hanke
21. 8. 2007 Trh sportovců, aneb Že by fandové rozuměli sportu víc než reportéři? Uwe  Ladwig
21. 8. 2007 Borůvky jsou zřejmě mocným lékem proti rakovině
21. 8. 2007 Braňte Paroubka. Křivdí mu.
21. 8. 2007 K některým kauzám by se Britské listy vyjadřovat neměly
21. 8. 2007 Nevybíravé způsoby intelktuálně indiferentních novinářů Štěpán  Kotrba
21. 8. 2007 Kritiku docenta Pekárka vedete neférově
21. 8. 2007 Fraška v podání klubu Sisyfos Aleš  Uhlíř
21. 8. 2007 Praha očima Uwe Ladwiga
20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav, Štěpán  Kotrba
21. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. srpna 2007
20. 8. 2007 Jeremy Paxman bude autorem letošní klíčové přednášky na Edinburském televizním festivalu
20. 8. 2007 Pawlowski dluží sedm miliónů za zdravotní pojištění novinářů, za 425 milionů koupil pozemek Štěpán  Kotrba
20. 8. 2007 Stále více Rakušanů nesplácí dluhy Richard  Seemann
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich