29. 3. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 3. 2005

Snažím se nedělat si přílišné iluze o intelektuální úrovni účastníků některých internetových diskusí, ale to, co se v nich někdy objevuje, je skutečně zarážející. Obvykle pak zjišťuji, že zdánlivě nesouvisející výplody různých anonymních nicků, nad nimiž by člověk jinak mávl rukou, mají něco společného.

Sloupek

Zbytek rodiny usnul
v rychlíku života.
Jejich čas plyne dál
aniž zpomalil,
jen u toho spí.
Zůstal jsem tu jen já
a noc.
Elektronické cikády
velice tiše
vyluzují svoje
akustická hypnotika,
která se šíří
do místnosti
a bez nichž bych se
asi bál, sám.
Rychlík jsem
nechal ujet
a zůstal na
neznámém nádraží
v cizím městě.
Zrovna se chystali
zavřít čekárnu.
Ten pocit je zvláštní
- jste v nuceni;
rozespalí;
vydat se
do nepřátelské noci,
která vás chce
zbavit svobody
a uspat.
Je to určité riziko,
které je nutno
podstoupit,
ale proč ne?
Případné podlehnutí
je jen rozloučení,
krátké.
A,
nejsem v tom sám.
Telepatická vlnka
zabrnkala
na tětivu
v oblasti představ
a vrátila se
formou SMS.
Neurózou cikád,
nastavenou
na tichý chod,
projel krátký
tón hlasu
nočního ptáka
a třikrát po sobě
se ozval červotoč.
Zpráva z rychlíku?
Ne.
Přítel také vystoupil
a na oko zmeškal,
aby se mohl
nechat vyhodit
z nádražní čekárny
uklízečem
na noční směně.
toulá se
kdoví kde,
ale technika
se na chvíli
naplnila duchapřítomností
a obkvetla
jako arktické jaro.
Sláva jejím rozměrům.
Nikdo nepromluvil
a přesto bylo
každé slovo textu
intonováno,
opatřeno grimasou
a gestem,
prostě vším,
co patří
k jeho významu.
To bylo skvělé,
protože jsem
se ujistil,
že nebudu
mluvit sám
za sebe.
Sedl jsem si;
podíval jsem se
do věčného ohně
a prsty do něj začaly
sypat jedno černé
zrnko rýže za druhým
a každé z nich
prsklo
a zanechalo
malou čmouhu
na plameni.
Bral jsem je
z černého pytle,
v němž sem
prosíval rukou
tam a zpět
a vždycky uvízlo
něco v dlani.
Co chvíli
jsem se napil.
Za chvíli
byl plamen
počmárán skvrnkami,
z jejichž konstelace
se dalo
i leccos vyčíst.
Jsem hotov.

Ještě chvilku
se budu procházet
a třeba se nechám
polapit cikádami
a půjdu za jejich
hlasem,
který vždy utichne,
aby se okamžitě
ozval o kousek dál.
Pak se vydám
pomalu na nádraží
a vrátím se
do rychlíku,
který na své
pasažéry věrně
čeká.
Čas přece
není třeba hledat.
On si každého
ochotně
najde
sám.

Autorka v brněnské koleji Vinařská
28. 3. 2005

Dopoledne na Boží hod velikonoční poslouchám Charlieho Hadena a Pata Methenyho.

Protože je dopoledne, snažím se pozorněji poslouchat Methenyho kytaru. Ale civím přitom na tichou bílou oblohu. Nic se nepohybuje, jen občas ptáci a holé větve nahých stromů.

Jsou to ty nejtišší Velikonoce, jaké jsem kdy v životě zažila.

Než jsem sem přijela, pošetile jsem se domnívala, že tytéž věci se octnou v naprosto odlišném kontextu. Jiné lidé, jiná kultura, jiný jazyk, možná i jiná já. Napadlo mě, že možná i kouření bude působit jinak než v Glasgow.

(Několik - velikonočních? - postřehů namátkou vybraných z blogu holandsko-korejské studentky z Glasgow University, která je nyní na studijním pobytu v Brně. [Zkráceno.])

28. 3. 2005

Při čtení článku, který napsala Max Park, se člověk neubrání pocitu, že komunismus vskutku napáchal škody v myšlení lidí, ale paradoxně ne tam, kde existoval jako mocenský systém, ale na straně druhé.

Michael Marčák: Kardinálský klobouk, politická moc, ekonomické pravomoci... Je zajímavé, co vše se v této zemi dobrovolně odhazuje
29. 3. 2005

28. 3. 2005

Odpověď na reakci Jiřího Jírovce "Devastace mladých lidí je globální".

Myslím, že pan Jírovec mou argumentaci interpretuje trochu špatně. Když píšu: "Myslím, že za to může komunismus", není z toho zjevné, že si dělám legraci? Začnu pátým odstavcem svého článku ("Než jsem sem přijela"). Od doby, kdy jsem se poprvé seznámila s českou literaturou, mně vždycky zajímala Česká republika/bývalé Československo. Jsem schopna sympatizovat s obětmi útlaku v Čechách v minulosti, protože mí rodiče a prarodiče zažili obdobné katastrofy v Koreji: japonskou okupaci, korejskou válku, revoluci 4.19, vojenskou diktaturu, které předcházel puč 5.16, atd. atd. Ve světě nikdy nebyl pokoj.

29. 3. 2005

K článku Max Parkové

Když se najednou objeví mladá žena z daleké země s neomezeným pohledem, a její článek vystihuje nás Čechy mimochodem velice výstižně, tak pan Jírovec najednou není schopen porozumět slovům, která s e jen tak nepatrně liší od těch na která je zvyklý.

Považuji se za přemýšlivého člověka a oceňuji kvalitu článků na BL, píše Radek Veselý. Ale čtu je velice málo (zřídka). Vysvětlím vám proč. Britské listy jsou totiž bez tváře. Nereagují na potřeby čtenářů, nejsou interaktivní (ač na síti). Nikde nevidím žádný email na redakci, ani kontakt na autory, schází jakákoliv diskuse - bojíte se diskuze?, myslíte že by jste svoje názory v diskuzi se čtenáři neobhájili?

Michael Marčák: Ukřižovali ho, pochovali ho a on na velikonoce vstal z mrtvých ! To mluvíš vo něm, nebo vo Grossovi ?
29. 3. 2005

Stanislav Gross
29. 3. 2005

ANALÝZA ČSSD PO SJEZDU

Závěr sjezdu ČSSD je tak výrazný, že snad ani ti, kteří politiku nesledují, nemohou být na pochybách. Vítězství pragmatických svazáků nad levicovými romantiky je zpečetěno. Sociální demokraté se definitivně ocitli v rukou mladých manažerů, dospívajících ve svazáckých košilích posledních dnů starého režimu. Pragmatický liberalismus, bezobsažné fráze, dokonalá souhra bez ohledu na názorové rozdíly, chuť po moci za každou cenu a ostré lokty vyznávající Niccola Machiavelliho hesla o účelu a použitých prostředcích zvítězily pod virtuálním tlakem médií nad socialistickými idejemi. Pro pravicové oponenty nastala doba sklizně. Pro levicové oponenty nastala noční můra. Protivník vítězícího týmu byl slabý -- svou názorovou rozdílností, váhavou slušností, ochotou o všem diskutovat, uzavírat kompromisy a neschopností plošné manipulace davem nevědoucích lacinými slogany. Delegáti si ani nevšimli, že po prvním hlasování se poměrný systém, uplatňovaný v ČSSD po uplynulé desetiletí, změnil na většinový systém. Vítěz si vzal vše. Prakticky bez boje.

XXXII. sjezd ČSSD TÉMA BL

FOTOGALERIE 1

28. 3. 2005

ANALÝZA ČSSD PO SJEZDU

Chtělo by se říct: podporujte ČSSD; ne proto, že by měl mít každý stejný názor na správu věcí veřejných jako sociální demokraté, ale proto, aby zde byla udržena efektivní a zároveň určitá zdravá politická konkurence.

ODS je totiž, něco více než rok před dalšími volbami, v téměř ideální situaci, která ovšem není zdaleka tak ideální pro společenský celek -- je jedinou politickou stranou na pravém straně spektra, která si může činit nárok na mocenský podíl, což jí samo o sobě dává nějakých třicet procent dlouhodobě nakloněných voličů.

Psáno též pro ČRo 6

28. 3. 2005

Pan poslanec Pospíšil se v parlamentu vyjádřil minulý týden v tom smyslu, že referendum je hlasování jakési masy, které nelze svěřit rozhodování o důležitých věcech. Podobný postoj hájil také první místopředseda ODS Nečas ve velikonoční Sedmičce a předseda Senátu PČR Sobotka v Otázkách V. Moravce na Květnou neděli. ODS dlouhodobě tvrdí, že občané mohou rozhodovat jen o tom, o čem jim rozhodovat dovolí jejich zastupitelé.

29. 3. 2005

Sjezd ČSSD posunul stranu výrazně doprava. Za povšimnutí snad stojí i fakt, že nejméně tři důležití představitelé tohoto směru v současné vládě - Stanislav Gross, Bohuslav Sobotka a Martin Jahn jsou představitelé tzv. generace "1970", jak zní název populární písně a jejíž text se mi zdá být potvrzován i sociologickými výzkumy (viz: Sak, Saková: Mládež na křižovatce). Tato generace byla zformována zkušeností normalizace, která vyústila v jejich vyhraněnou pravicovou orientaci a morální nihilismus.

29. 3. 2005

Na půdě Evropské unie pokračuje boj o tzv. Směrnici o patentovatelnosti vynálezů implementovaných počítačem, o které její odpůrci tvrdí, že v Evropě po vzoru USA prakticky zavede patentovatelnost myšlenek v software, algoritmů a obchodních metod. Představitelé české vlády v Evropské komisi neanalyzovali ekonomické důsledky, které by z patentovatelnosti software vyplývaly pro českou ekonomiku a hlasovali pro podporu monopolních držitelů know-how za oceánem. Naplňuje se argument alterglobalisitckého hnutí, že Evropská unie je unií nadnárodních korporací a ne unií občanů.

Softwarové patenty jako TÉMA BL

29. 3. 2005

Sjezd ČSSD přinesl diskusi o možnosti existence sociálního státu nebo jiného sociálně progresivního či socialistického projektu v "éře globalizace". To je samo o sobě bezesporu pozitivní věc. Miloš Dokulil se tak na stranách BL snaží "usměrnit" poslední bláhové socialisty v řadách sociální demokracie připomenutím některých aspektů tvrdé reality naší doby jež činí projekt sociálního státu pošetilým. Mnoho z faktů, kterými toto dokazuje, ztělesňuje dominantní mýty o reálných limitech progresivní sociální a ekonomické politiky v podmínkách současného kapitalismu.

29. 3. 2005

Chtěl bych jako občan ČR a člověk apelovat na všechny zodpovědné vládní i jiné činitele, aby se pokusili zamezit týrání zvířat, které probíhá při transportech hospodářských zvířat na jatka, píše Pavel Kasík.

29. 3. 2005
tisková zpráva Strany zelených

Poslanecká sněmovna v těchto dnech projednává novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, kterou se změní i zákon o ochraně zvířat proti týrání. Změna spočívá v tom, že ačkoliv se Česko v roce 2003 zákonem zřeklo testování kosmetických přípravků i léků (u těch až na zvláštní případy), EU dovoluje přechodné období do roku 2009. Kosmetická a farmaceutická lobby nyní pod rouškou "harmonizace legislativy ČR s legislativou EU" do návrhu novely zákona o ochraně veřejného zdraví prosadila návrat před rok 2003 a chce znovu umožnit toto testování. Nyní je zákon ve druhém čtení a s největší pravděpodobností postoupí do třetího ve středu 30. března 2005.

29. 3. 2005

Pobřeží Indického oceánu u indonéského ostrova Sumatra bylo zasaženo velkým zemětřesením, pouhé tři měsíce po loňské tsunami. K zemětřesení došlo nedlouho po půlnoci místního času, podle odhadů dosáhlo sílu 8,7 stupňů a vyvolalo všeobecnou paniku.

29. 3. 2005

Firma Microsoft ustoupila tlaku z Evropské komise a nazvala novou verzi svého softwaru Windows XP "Edice N". Znamená to "nikoliv s media přehrávačem". Je to nejnovější ústupek této velké americké počítačové firmy Evropské unii poté, co ji EU loni podle protitrustových zákonů pokutovala.

29. 3. 2005

Lepší jednou vidět než tisíckrát slyšet

Před téměř dvaceti lety jsem podnikl dvě cesty stopem z Čech až na jih Bulharska. Letos jsem si řekl, že nejsem ještě tak starý na to, abych podobnou cestu nezopakoval. Cesta tentokráte nevedla na jih, ale na sever. Do Pobaltí. Do zemí bývalého Sovětského svazu, do zemí, ke kterým má většina z nás předsudky. Je to přece tam na Východě. S myšlenkou jet stopem do Pobaltí jsem si pohrával několik let, letos uzrála vhodná doba. Také jsem si řekl, že je potřeba ukázat "mladému", jak jsme to dřív dělali. Když jsem pohovořil v obdobném duchu v hospodě před kamarády, tak jsem vyslechl spoustu poznámek typu -- v Klodzku tě naložíme zpátky. Ale bylo to všechno jinak.

25. 3. 2005

Kterak Jakub Špidlovič Patočka "zvyšuje úroveň politické kultury"

Spor o Literární noviny utichl a prozatím vítězný šéfredaktor Jakub Patočka má svůj "klid na práci". Využívá jej po svém: Týdeník, jehož je šéfredaktorem, zvětšil na titulní straně typ písma, jímž jsou tištěny upoutávky na jeho obsah. Především si ale na stránkách novin naprosto nepřístojným způsobem "vyřizuje účty" (abych použil terminologie jeho stoupenců) s většinou redakce, která si dovolila proti němu vystoupit. V posledním čísle (12/2005) k tomu použil literárního útvaru, který se patrně zapíše do dějin žurnalistiky: nevím totiž, zda v nich lze nalézt případ, kdy by nějaké noviny publikovaly rozhovor s vlastním šéfredaktorem.

29. 3. 2005

Obracím se na Vás ještě jednou s prosbou o podpis petice za záchranu Literárních novin, píše Jan Machonin.

29. 3. 2005

V chronické izraelsko-palestinské krizi se konečně hýbou ledy. Bude asi třeba delšího odstupu, aby bylo možno objektivně zhodnotit, zda k tomu přispěla spíše smrt palestinského vůdce, který všechna dosavadní mírová jednání dokázal úspěšně zmařit, nebo realističtější politika arabských režimů po úspěšném svržení Saddáma v Iráku, případně ještě jiné faktory.

29. 3. 2005

Pokud se chcete dovědět o situaci v Kyrgyzstánu z mnoha zdrojů, mnohdy tyto zdroje reprezentuje jediný člověk -- Kadyr Toktogulov, dopisovatel AP z Biškeku.

Kadyr je absolventem Středoasijské americké univerzity - jako bakalář na stipendium Sorosova Open Society Institute v New Yorku. Přinášíme velmi neuplný seznam namátkou vybraných medií (je jich 28), ve kterých vyšly články Kadyra Toktogulova. Jsou seřazené podle abecedy...

29. 3. 2005
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Ve čtvrti Majmúna v západní části města zničila exploze bomby v 9:00 zcela nový model amerického obrněného vozidla, který byl do Iráku nově dopraven při návštěvě ministra obrany Donalda Rumsfelda. Výbuch kromě toho zabil devět vojáků. Vojáci pak místo uzavřeli, prohledali a vedle silnice objevili drát, připojený k malé baterii u semaforu na konci ulice. Ten byl zřejmě součástí mechanismu k dálkovému odpálení bomby. Poté zatkli jednoho dopravního policistu, kterého obvinili, že odboji dovolil trhavinu položit. Ostatní dopravní policisté poté vyhlásili generální stávku na jeho podporu a prohlásili, že jeho obvinění je zcela neospravedlnitelné.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
Chamurabiho zákon
29. 3. 2005

Vážení čtenáři, všechno je jinak! My máme "Oko za oko, zub za zub" spojené s vendetou, odplatou, která je adekvátní provinění. Takhle jsme si to vždycky spojovali. Něco na způsob "zločin a trest". Ale pokud rozebereme "Oko za oko, zub za zub" v původním hebrejském jazyce, dojdeme k překvapujícímu závěru.

26. 3. 2005

ZPRAVODAJSTVÍ Z VOLEBNÍ ČÁSTI SJEZDU ČSSD

Stanislavu Grossovi vyjádřilo důvěru 52,7% - 291 delegátů sjezdu. Byl tedy zvolen novým předsedou strany. Představitelé vnitrostranické opozice nezískali v novém vedení strany ani jedno místo. Spolu s Grossem budou ČSSD řídit Bohuslav Sobotka, Martin Starec, Jiří Paroubek, Petr Vícha a Jana Vaňhová.

Další zpravodajství ZDE

XXXII. sjezd ČSSD - dokumenty, komentáře TÉMA BL

29. 3. 2005

Výzva jednoho člena sociální demokracie

Den 26. března 2005 je černým dnem pro důvěryhodnost ČSSD v očích občanů naší vlasti. Tím, že byl delegáty sjezdu zvolen do vedení strany Stanislav Gross, zvítězily mocenské ambice na elementární lidskou slušností. Pro mnohé slušné členy strany nastal nyní velký morální problém, zda mají sloužit ještě této straně.

26. 3. 2005

DOKUMENT SJEZDU ČSSD

Nominační projev Zdeňka Škromacha, kandidáta na předsedu ČSSD, přednesený během druhého dne jednání XXXII. sjezdu ČSSD

...Sociální demokracie se musí stát stranou lidí, kteří budou spolu komunikovat, kteří se budou navzájem podporovat. A já říkám, jsem připraven na to, abych začal stranu sjednocovat, abychom našli společnou řeč. Protože jinak nám nebudou rozumět ti ostatní. Je potřeba začít hovořit o tom, abychom byli o problémech lidí, obyčejných lidí, kteří nás volí...

26. 3. 2005

DOKUMENT SJEZDU ČSSD

Stanislav Gross

Nominační projev Stanislava Grosse, kandidáta na předsedu ČSSD, přednesený během druhého dne jednání XXXII. sjezdu ČSSD

... A chci vám také jasně říci, že jsem přesvědčený, že mezi sociální demokraty nepatří nenávist, měli bychom mezi sebou mít navzájem úctu a měli bychom se respektovat. A právě proto vám také říkám, že se nebudu na nikoho zlobit, pokud se rozhodne Stanislava Grosse nepodpořit, protože těch důvodů, motivů, které můžete mít v tomto směru, je hodně.

26. 3. 2005

DOKUMENT SJEZDU ČSSD

Zpráva místopředsedy ČSSD pověřeného komunikací s organizacemi vně strany a pro odborné zázemí Zdeňka Škromacha, přednesená během druhého dne jednání XXXII. sjezdu ČSSD

... Myslím si že správně tady úřadující předseda strany Stanislav Gross hovořil o úspěších české ekonomiky. Ovšem je třeba říci, že tady je kontinuita úspěchu působení sociální demokracie ve vládě. Tak jako tato vláda profituje z toho, co zrealizovala vláda předchozí, Miloše Zemana, kde mimo jiné ve funkcích místopředsedů vlády byl jak Vladimír Špidla, tak Stanislav Gross, tak stejně tak budoucí vláda bude profitovat z kroků, která udělala tato vláda. Takový je politický život a tak to ve světě chodí. Já myslím, že tady jsme hovořili hodně o tom, že umíme uspět, že máme úspěchy, ale že nám lidé nerozumí. Ale to je přece pro politickou stranu zásadní.

26. 3. 2005

DOKUMENT SJEZDU ČSSD

prohlášení Zdeňka Škromacha pro delegáty před kandidaturou na funkci předsedy ČSSD

... V současné krizi nám rozdělení břemene umožní aktivizovat jak stranu, tak i vládu. Ze dvou míst, z Lidového domu a ze Strakovky, budeme moci lépe čelit tlakům vedeným proti nám -- dokážeme se rozdělit o odpovědnost, více manévrovat a snadněji útočit. Je nutné oddělit problémy vládní koalice -- krátkodobé i dlouhodobé, hluboké i provozní -- od dlouhodobých cílů strany a jejího života. Zároveň jakýkoliv náš další úspěch zcela nesmlouvavě vyžaduje, abychom do čela strany zvolili lidi, jejichž postoj k morálním hodnotám a zákonům v této zemi nelze zpochybnit.

26. 3. 2005

DOKUMENT SJEZDU ČSSD

Miloš Zeman

Diskuzní příspěvek Miloše Zemana, přednesený během prvního dne jednání XXXII. sjezdu ČSSD.

...Nemám rád pokrytectví. A i když mi bylo v životě vyčítáno cokoliv, pokrytectví snad zatím mezi to nepatřilo. Nemám nic proti kritice prezidenta republiky. Jenom bych si přál, aby tuto kritiku nepronášeli ti, kdo ho zvolili. Nemám nic proti kritice koaličního partnera. Jenom bych si přál, aby tuto kritiku nepronášeli ti, kdo celou dobu až do této chvíle obhajovali, podle mého názoru, chybný projekt koaliční vlády. A víte, že tento názor zastávám dlouhodobě a na rozdíl od jiných, nikoli až dnes.

13. 2. 2005

V lednu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 11 000 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2005 Oko za oko, zub za zub jako zákon milosrdenství Karel  Sýkora
29. 3. 2005 Softwarové patenty -- mnoho povyku pro nic, nebo ostře nabitá zbraň, kterou Evropa dobrovolně obrací proti sobě? Jiří  Kofránek
29. 3. 2005 K čemu jsou politikům občané Milan  Valach
28. 3. 2005 Chtělo by se říct: Bohumil  Kartous
28. 3. 2005 K čemu jsou občanským demokratům občané Boris  Cvek
28. 3. 2005 Svalte vinu na komunismus Max  Park
28. 3. 2005 Můj život, moje volba? Max  Park
27. 3. 2005 Zmrtvýchvstání 2005 Bohumil  Kartous
25. 3. 2005 Rozšiřování a zužování Evropské unie Jan  Friedlaender
25. 3. 2005 Smíme počítat se "sociálním státem"? Miloš  Dokulil

Kuba a Fidel Castro RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2005 Hekrdla je (své) pravdě blíž Milan  Černý
23. 3. 2005 OSN: Není předkladatel   
23. 3. 2005 Kuba -- Nekuba?! Jen hrob "svobody"? Miloš  Dokulil
22. 3. 2005 Fidel Castro versus Fabiano Golgo Milan  Valach
22. 3. 2005 Lidská práva Petr  Wagner
22. 3. 2005 Dopis účastníkům tzv. "kubánsko-brazilské" pře Tomáš  Koloc
21. 3. 2005 ... a Golgo věří Forbesu Štěpán  Kotrba
21. 3. 2005 Komu se žije lépe -- obyvatelům favel nebo Kubáncům?   
21. 3. 2005 Přesvědčení Fabiana Golga je tak silné, že jím neotřese ani skutečnost   
21. 3. 2005 O Fidelově bohatství a o sociálních zázracích Fabiano  Golgo

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 Rétorika konfliktu kolem Literárních novin Vít  Janeček
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2005 Rusko během 2. světové války II.   
23. 3. 2005 Rusko během 2. světové války I.   
22. 3. 2005 Stalingrad během blokády V.   
21. 3. 2005 Stalingrad během blokády IV.   
18. 3. 2005 Stalingrad během blokády III.   
18. 3. 2005 Mníchov a jeho alternatívy Daniel  Šmihula
18. 3. 2005 Krajčíri gardistických uniforiem Martin  Krno
17. 3. 2005 Stalingrad během blokády II.   
16. 3. 2005 Lidé, kteří zvítězili ve válce Josef  Vít
16. 3. 2005 Stalingrad během blokády I.   

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2005 Černý den pro ČSSD   
29. 3. 2005 Sjezd ČSSD -- definitivně do ... prava? Irena  Ryšánková
28. 3. 2005 Chtělo by se říct: Bohumil  Kartous
27. 3. 2005 Projevy arogance moci je třeba odmítnout   
26. 3. 2005 Přestaňme se konečně podbízet ODS Miloš  Zeman
26. 3. 2005 Zeman: V ČSSD jsou jedni, kteří žijí pro tuto stranu, a druzí, kteří žijí z této strany Irena  Ryšánková
26. 3. 2005 Gross se stal předsedou ČSSD   
26. 3. 2005 Kalousek - "jezuita i Belzebub". Nakonec ale k sociálním demokratům promluvil... Irena  Ryšánková
26. 3. 2005 Křesťanští demokraté dokáží nalézat kompromisní řešení Miroslav  Kalousek
26. 3. 2005 Desatero společného vítězství Zdeněk  Škromach

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2005 Softwarové patenty -- mnoho povyku pro nic, nebo ostře nabitá zbraň, kterou Evropa dobrovolně obrací proti sobě? Jiří  Kofránek
29. 3. 2005 Microsoft a Evropská unie dosáhly dohody   
5. 3. 2005 Řekněte NE softwarovým patentům !   
17. 2. 2005 EU odmítla patentový zákon   
29. 11. 2004 Softwarové patenty v Radě EU odloženy David  Maxera
24. 11. 2004 Softwarové patenty znovu v Radě EU David  Maxera
10. 11. 2004 Může totalita zahltit celou civilizaci? Bohumil  Kartous
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jaroslav  Štemberk
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jakub  Trávník
13. 9. 2004 Co máte proti patentování počítačových programů?   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs
17. 1. 2005 Globální stmívání   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   
13. 2. 2005 Šíité vyhráli volby v Iráku   
11. 2. 2005 Vězni z Guantánama obviňují vyšetřovatelky   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   

Zelení RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2005 Pokusy na zvířatech nejsou nezbytné   
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
11. 3. 2005 Mají si slova uchovat svůj smysl? Ondřej  Slačálek
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
4. 3. 2005 Patočka nedělá z Literárních novin stranický věstník Zelených Olga  Lomová
1. 3. 2005 Stanou se Literárky věstníkem doktrinářského křídla Zelených kolem Jakuba Patočky?   
7. 2. 2005 Uhl Štětinovi: Vaše postoje nejsou postoji Strany zelených Petr  Uhl
27. 12. 2004 Strana zelených podala trestní oznámení na dva členy bývalého vedení Štěpán  Kotrba