29. 3. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 3. 2005

Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. - 18. března 2005

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Ve čtvrti Majmúna v západní části města zničila exploze bomby v 9:00 zcela nový model amerického obrněného vozidla, který byl do Iráku nově dopraven při návštěvě ministra obrany Donalda Rumsfelda. Výbuch kromě toho zabil devět vojáků. Vojáci pak místo uzavřeli, prohledali a vedle silnice objevili drát, připojený k malé baterii u semaforu na konci ulice. Ten byl zřejmě součástí mechanismu k dálkovému odpálení bomby. Poté zatkli jednoho dopravního policistu, kterého obvinili, že odboji dovolil trhavinu položit. Ostatní dopravní policisté poté vyhlásili generální stávku na jeho podporu a prohlásili, že jeho obvinění je zcela neospravedlnitelné.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Neděle 6. března 2005

Hadítha

Město je už šestým dnem obklíčeno americkými vojáky. Ráno byl třemi raketami zasažen americký hlídkový člun u přehradní hráze a zabito pět amerických vojáků.

Boj v Ramádí

Po půlnoci došlo k prudkému boji mezi Iráčany a americkými vojáky, rozmístěnými ve značném počtu v Súfíji severovýchodně od Ramádí. Zničena v něm byla dvě Humvee, zabito šest a zraněni čtyři vojáci. Odboj ztratil dva ze svých bojovníků.

Qádisíja

V Qádisíji na jordánské hranici zasáhli povstalci třemi minometnými střelami hraniční přechod střežený americkými vojáky. Američané odpověděli bombardováním míst, odkud měly být střely vypáleny, a způsobili tak zranění včetně smrtelných mezi civilními obyvateli. Pak obklíčili oblast podél hranice a hraniční přechod uzavřeli.

V Rutbě sestřelen vrtulník

U města, ležícího v provincii Anbár na cestě do Jordánska, byl sestřelen americký vrtulník Cobra. Tamní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že stroj letěl nízko nad oblastí Zakarít a po zásahu ve vzduchu vybuchl, přičemž jeho dvoučlenná posádka zahynula. Zdroj z tzv. sil rychlého nasazení tyto údaje potvrdil s tím, že obě těla byla nalezena v poušti za městem.

Fallúdža

Mezi 11:00 a 15:00 ostřelovali povstalci kaťušemi pozice Američanů v budově guvernérského úřadu ve městě, u školy as-Su'dúd , ve dvou domech na ulici aš-Šukr a kontrolní stanoviště v téže ulici. Korespondentovi Mafkarat al-Islam se podařilo pouze zjistit, že bylo zničeno americké Humvee, další informace nezískal.

Východně od Fallúdže zničila bomba další Humvee, v němž byli dva Američané zabiti a dva zraněni.

Na závěr dne odeslal fallúdžský korespondent zprávu o aktivitách odboje za uplynulý týden. Podle ní bylo zabito celkem 27 amerických vojáků a tři udavači, zničena byla čtyři Humvee.

Ostřelována byla několikrát oblast Sakkáníja, kde jsou soustředěni američtí vojáci. Salva 15 raket a minometných střel zasáhla v pátek 4. března americkou základnu v Habbáníji. Sobotní boje ve čtvrtích Džurajfi a 'Askarí trvaly půl hodiny, téhož dne zasáhlo několik raket americké postavení ve čtvrti Šuhadá'.

Útok na Američany v Dulu'íji

V tomto městě severně od Bagdádu zaútočilo dopoledne nejméně 20 povstalců na kolonu amerických okupačních vojáků v sedmi vozidlech mířících na americkou základnu. Skryti v zahradách po obou stranách silnice, přepadli Američany, zničili tři Humvee, zabili devět a zranili čtyři americké vojáky. Událost potvrdil korespondentovi Mafkarat al-Islam zástupce ředitele loutkových sil ve městě, když sdělil, že nejméně 13 Američanů bylo zabito nebo zraněno.

Latífíja

Exploze bomby v okrsku Džanábijín v západní části Latífíje ráno zničila Humvee a zabila čtyři Američany.

Iskandaríja

Tady došlo večer k podobné explozi bomby, jež zasáhla americkou hlídku složenou z několika vozidel. Bomba zničila transportní vozidlo Zil, v němž zabila pět vojáků a čtyři zranila.

Mundhiríja

Ve čtvrti Alí al-Mahmúd explodovala odpoledne bomba pod americkou vojenskou kolonou několika obrněných vozidel, z nichž zasáhla jedno Humvee. Ve zničeném vozidle zemřeli čtyři vojáci a pátý byl zraněn.

Sebevražedný útok v Ba'qúbě

Zdejší korespondent Mafkarat al-Islam večer oznámil, že v blízké Džalúle najel sebevražedný útočník s tváří zakrytou kúfijí s autem s výbušninou do kolony čtyř Humvee. Výbuch dvě vozidla zničil a zabil osm vojáků. Pět dalších vojáků utrpělo vážná zranění.

Samáwa

Kolem 6:00 vybuchla na hlavní silnici severovýchodně od města bomba pod kolonou irácké loutkové armády, čtyři vojáky zabila a jednoho zranila. Američtí a iráčtí vojáci místo výbuchu uzavřeli a zahájili rozsáhlé zatýkání sunnitů žijících v okolí.

Karbalá': šíitští kolaboranti přepadli sunnitskou mešitu

Irácké síly rychlého nasazení, složené z příslušníků šíitských Brigád Badr vrhly podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam v pátek do sunnitské mešity al-Wahíd v karbalské čtvrti Abbásíja.

Tam zatkly šest osob včetně muže vyzývajícího k modlitbě a čtyř členů stráže mešity.

Místní sunnité oznámili tuto provokaci Radě muslimských ulamá jakožto nejvyšší sunnitské autoritě v zemi a ta je vyzvala k zachování klidu ve městě vzhledem k neustálým pokusům zasít mezi náboženské komunity nesváry a napomoci tak rozdělení země.

Jeden ze sunnitských kmenových vůdců v Karbale vyprávěl korespondentovi i o pokusech spojit se s přední arabskou televizní stanicí a jejím prostřednictvím seznámit svět s křivdami, které se sunnitům dějí. Nepodařilo se mu to, i když tatáž stanice nedávno žádala korespondenta Mafkarat al-Islam, aby jí pomohl získat fotoreportáž o mučení a zabíjení sunnitů v jižním Iráku. Film skutečně obdržela, ale bez jakéhokoli vysvětlení jej založila.

Basra

Městskou část Zubajr obsadila ráno skupina příslušníků tzv. národní gardy a vpadla do domů Abd ar-Razzáqa Abd ar-Rahmána a Muhammada Abd al-Wudúda a zatkla oba muže, kteří pracovali jako strážci vedení sunnitské náboženské nadace (waqf). Šlo o druhý útok na tuto organizaci, její ředitel dr. Abd al-Karím Násir byl postřelen přede dvěma měsíci.

Pondělí 7. března 2005

Ramádí

Zaparkované auto naložené výbušninou explodovalo ve čtvrti Sidžáríja ve chvíli, kdy kolem projížděla americká kolona dvou obrněných vozidel a čtyř Humvee. Jedno obrněné vozidlo bylo výbuchem zcela zničeno, šest vojáků zabito a dva zraněni. Američané místo útoku obklíčili a zřídili kontrolní stanoviště. Vpadli do okolních domů a pozatýkali 12 osob, které obvinili z odporu vůči okupačním silám.

Fallúdža

Odboj odpoledne ostřeloval americký štáb ve škole al-Fáw v západní části města, přičemž sedm vojáků zabil a další zranil.

Hadítha

Zdejší korespondent oznámil, že z americké základny ve městě bylo krátce po půlnoci slyšet sedm explozí, způsobených pravděpodobně ostřelováním.

Baghdádí

V 5:00 zasáhlo několik raket zdejší americkou základnu, nad níž se objevily sloupy kouře. Po několik následujících hodin přelétávaly nad základnou americké vrtulníky.

Hásiba

Kolem 18:30 zasáhlo americkou základnu v Hásibě pět minometných střel. Americké síly palbu opětovaly. Vyhlásily rovněž zákaz vycházení a po městě rozmístily hlídky, které obsadily domy místních obyvatel. Nahnaly všechny členy rodiny do jedné místnosti a zbytek domu zabraly pro sebe. Další Američané spali na střechách domů a slézali odtamtud až po svítání. Důvodem tohoto jednání byla snaha chránit se před dalšími útoky odboje.

Američané vyzvali místní kmenové vůdce, aby přiměli odboj k zastavení útoků na okupanty ve městě. V opačném případě hrozili, že město obklíčí a zablokují stejně, jako to udělali v městech Ana a Rawa v provincii Anbár.

Bagdád -- neúspěšný pokus o vpád do mešity

V Madínat as-Sadr byl ráno zastřelen velitel jednotky loutkové policie Džawád Kázim.

Velitel iráckých bezpečnostních sil v Bagdádu generál Rází Chidr rezignoval na svou funkci den poté, co byl jeho syn unesen v Durá. Splnil tak požadavek únosců, aby zanechal práce u policie.

V předměstí Durá se dopoledne američtí vojáci pokusili proniknout do mešity Umara ibn al-Chattába a prohledat ji, ale narazili na tvrdý odpor strážců mešity, kteří začali na vojáky střílet. Výsledkem byli tři mrtví příslušníci námořní pěchoty a zničená brána mešity. Dalšího vojáka zasáhl bojovník, hlídkující na 15 metrů vysokém minaretu. Napadení Američané podle svého zvyku začali zběsile střílet kolem sebe všemi směry, protože nemohli přijít na to, odkud palba vychází. Americké vozidlo Zil stojící před mešitou zasáhla a zničila protitanková střela a zabila v něm 11 vojáků a Iráčana. Ten byl podle místních lidí zrádcem, jenž udal imáma mešity a další lidi Američanům a k mešitě je dovedl. Američanům se podařilo zabít jednoho z bojovníků, který zaútočil na jejich obrněné vozidlo. Ostatním bojovníkům se podařilo z místa zmizet včetně střelce z minaretu, i když jej Američané nejprve obklíčili. Celý boj trval 15 minut a vojáci se ani pak neodvážili vstoupit do mešity, přivolali sice irácké loutkové síly, ale ani těm se nepodařilo některého bojovníka zajmout, a tak se všichni z místa s vrakem zničeného vozidla a naloženými mrtvými stáhli.

Odpoledne explodovalo u amerického kontrolního stanoviště ve východní části Abú Ghurajb na mezinárodní dálnici auto naložené výbušninou. Podle nadporučíka irácké armády Ahmada Kázima zničila exploze čtyři Humvee a zabila nejméně 19 amerických vojáků.

Německo vycvičí další irácké loutkové síly

Německý kancléř Gerhard Schröder oznámil, že jeho země je ochotna vycvičit 250 iráckých vojáků. Jejich výcvik by měl probíhat ve Spojených arabských emirátech. Podle zprávy španělské tiskové agentury Schröder během své návštěvy v Abú Dhabí prohlásil, že Německo může v dubnu a květnu vyslat do emirátů 70 vojenských expertů na výcvik. V roce 2004 vycvičili Němci ve Spojených arabských emirátech 440 iráckých důstojníků.

Německá vláda odmítla pod silným tlakem domácí veřejnosti americkou invazi do Iráku. Ze strachu před reakcí obyvatelstva také německá vláda odmítla provádět výcvik kolaborantů přímo v Iráku.

Dulu'íja

Bomba instalovaná na silnici ve vesnici Wáwíja západně od Dulu'íje explodovala v 10:00 pod americkou kolonou. Ve zničeném obrněném vozidle Bradley zabila šest a zranila tři vojáky. Korespondent Mafkarat al-Islam dorazil na místo 15 minut po útoku a pozoroval dva americké vrtulníky, které přiletěly pro mrtvé a raněné.

Balád

Irácká loutková armáda oznámila, že při výbuchu auta naloženého výbušninou bylo ve městě 6 osob zabito a 18 zraněno.

Ba'qúba

Po explozi auta s výbušninou pod policejní kolonou došlo ve městě k boji mezi odbojem a loutkovou policií. Po boji zůstalo na místě 11 mrtvých a 20 zraněných. Mezi mrtvými bylo 5 příslušníků tzv. národní gardy a 4 policisté.

Dva sebevražedné útoky u Kirkúku

Krátce po poledni otřásly americkým kontrolním stanovištěm v okrsku Dibís severně od Kirkúku dva výbuchy. Podle sdělení kapitána tzv. národní gardy je způsobila dvě auta naložená výbušninou, která současně z protilehlých stran do stanoviště najela. Dodal, že dvojitá exploze stanoviště zcela zničila a zabila 22 Američanů. Podle jednoho ze svědků přiletělo pro velké množství mrtvých a zraněných sedm amerických vrtulníků.

V Hillá zabiti další polští vojáci, ...

Ve čtvrti Anbijá v západní části města explodovala před večerem na silnici bomba, která zničila polské obrněné vozidlo a zabila tři vojáky. Místo pak obklíčili američtí, polští a iráčtí vojáci a snažili se vytáhnout tělo jednoho z mrtvých z hořícího vozidla.

... v Násiríji italští vojáci...

Kolonu čtyř italských vojenských vozidel zasáhla odpoledne exploze bomby, která jedno z vozidel zneškodnila, dva vojáky v něm zabila a druhé dva zranila.

... a v Basře byl zastřelen britský voják

V okrsku Zubajr zasáhl ostřelovač odpoledne do obličeje jednoho z britských vojáků stojícího u obrněného vozidla. Ostatní Britové se střelce pokoušeli dopadnout, ale neúspěšně.

Bulharský voják obětí "přátelské palby"

Bulharský ministr obrany Nikolaj Svinarov oznámil, že jeden z bulharských okupačních vojáků v Iráku se stal obětí "přátelské palby" amerických vojáků, i když podle prvních zpráv měl být zabit v boji s odbojem. Voják Gardev byl zastřelen téhož dne, kdy američtí vojáci ostřelovali auto s italskou novinářkou Giulianou Sgrenovou, zranili ji a zastřelili důstojníka italské výzvědné služby, který vyjednal její propuštění z rukou odboje.

K incidentu došlo, když se k bulharské hlídce přiblížilo civilní auto. Na znamení hlídky nezastavilo a Bulhaři vypálili do vzduchu varovné výstřely. Vzápětí po nich se stali terčem prudké palby z míst, kde byli američtí vojáci.

Národní garda v Basře pokračuje v zatýkání sunnitů

Ve městě pokračují represe proti sunnitské části obyvatelstva. V Abú al-Chásibu 15 km od středu města byl předminulé noci zatčen přední činitel sunnitů Hámid Alwán as-Sá'íjí, který v mešitě Abú Chafíf vyzýval shromážděné k zahájení modlitby. Když mu kolaboranti přetáhli přes hlavu pytel, odhodil ho a odmítl vyslechnout obvinění.

Dalším zatčený sunnitou byl student střední školy Alí Abd al-Wahháb. Ten byl zatčen v souvislosti s výbuchem, k němuž došlo v jeho škole, a to proto, že v den výbuchu nebyl ve škole přítomen.

Úterý 8. března 2005

Fallúdža

Během dopoledne ostřeloval zdejší odboj východní a severní stranu americké základny ležící na východ od města. Podle oficiálního sdělení kapitána tzv. národní gardy při útoku zemřelo nejméně 15 amerických vojáků. Kromě toho byly na základně způsobeny značné škody. Rakety, které základnu zasáhly, byly vypáleny z administrativní části města, která je obsazena americkými silami, což způsobilo trhlinu v amerických tvrzeních, že se z Fallúdže stalo pod jejich správou jedno z "nejbezpečnějších" měst.

Qá'im

Za svítání kolem 5:00 podnikl odboj útok 14 minometnými střelami na americkou základnu A22. Střely způsobily požáry šlehající až do výšky 10 metrů. Obyvatelé okolních oblastí slyšeli také asi o půl hodiny později druhotné exploze, způsobené výbuchy munice. Rozsah amerických ztrát nebylo možno zjistit, ale podle tvrzení svědků přiletělo na základnu nejméně devět vrtulníků, aby mrtvé a raněné přepravily na základnu Ajn al-Asad.

Prudký střet v Ramádí

Odpoledne došlo ve městě k boji mezi odbojem na jedné a americkou námořní pěchotou a iráckými loutkovými silami na druhé straně. Probíhal v celé čtvrti Sisak na severu města a v okolí hlavní nemocnice a trval půl druhé hodiny. Podle svědka byla jeho výsledkem čtyři zcela zničená Humvee a zneškodněný tank, zabito bylo devět a zraněno nejméně deset amerických vojáků. Podle zpráv z řad tzv. národní gardy bylo usmrceno též 13 loutkových vojáků. Povstalci ve svém prohlášení oznámili, že v boji ztratili sedm ze svých nejlepších bojovníků. Těla šesti se jim podařilo dopravit do bezpečí, sedmého se zmocnili Američané, odtáhli je, zneuctili nesmírně ohavným způsobem a pak pohodili na ulici, odkud je místní lidé okamžitě dopravili do márnice.

U amerického kontrolního stanoviště blízko zemědělské fakulty ve východní části města explodovalo v 18:00 auto naložené výbušninou, zabilo 11 vojáků a zničilo dvě Humvee různých typů. Jak sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam očitý svědek, řada dalších vojáků byla zraněna. Výbuch byl podle něho tak silný, že zničil betonové zátarasy, za něž se vojáci obvykle ukrývali.

Bagdád a okolí

V bagdádské čtvrti Mansúr explodovala před polednem bomba pod americkou hlídkou. Podle zdroje z řad loutkové policie zneškodnila obrněné vozidlo a zabila tři vojáky, dalších pět zranila. Jeden z nich, zraněný do stehna, se ještě před příjezdem amerického lékařského týmu střelil svou zbraní do hlavy a na místě zemřel, ačkoli jeho původní zranění nebylo vážné.

V Abú Ghurajb během dne explodovaly dvě bomby pod americkými kolonami, při nichž zemřelo osm amerických vojáků, zničeno bylo Humvee a obrněné vozidlo.

Dopolední 15minutové ostřelování americké základny na bagdádském letišti raketami a minometnými střelami způsobilo v komplexu řadu explozí.

Tzv. ministerstvo vnitra oznámilo, že byl zastřelen ředitel jeho odboru pro imigraci. K atentátu se na internetu přihlásila Zarqáwího skupina Základna džihádu v Zemi dvou řek.

Ba'qúba

Ve čtvrti Majmúna v západní části města zničila exploze bomby v 9:00 zcela nový model amerického obrněného vozidla, který byl do Iráku nově dopraven při návštěvě ministra obrany Donalda Rumsfelda. Výbuch kromě toho zabil devět vojáků. Vojáci pak místo uzavřeli, prohledali a vedle silnice objevili drát, připojený k malé baterii u semaforu na konci ulice. Ten byl zřejmě součástí mechanismu k dálkovému odpálení bomby. Poté zatkli jednoho dopravního policistu, kterého obvinili, že odboji dovolil trhavinu položit. Ostatní dopravní policisté poté vyhlásili generální stávku na jeho podporu a prohlásili, že jeho obvinění je zcela neospravedlnitelné.

Sebevražedný útok v Mandalí

Sebevražedný bojovník na motocyklu s nákladem výbušniny se dopoledne odpálil v centru města Mandalí u íránské hranice v provincii Dijála u kolony pěších amerických vojáků. Z těch pět výbuch usmrtil a šest zranil, většinou těžce. Američané uzavřeli celou oblast a začali prohledávat sousední dívčí školu a okolní domy, nenašli však nic, co by s útokem souviselo.

Sebevražedný útok v Mósulu

Sebevražedný útočník najel v západní části města s autem naloženým trhavinou do americké kolony. Hasičský oddíl, který na místo dorazil, našel dvě ze čtyř Humvee zcela zničená a kolem nich osm rozházených mrtvých těl vojáků. Američané pak vyhlásili v celém okolí zákaz vycházení.

Kirkúk

Čtyři silné rakety Grad zasáhly večer americkou základnu na zdejším letišti, způsobily tři požáry a druhotné exploze munice.

Středa 9. března 2005

Útoky v Habbáníji

U západního vjezdu do základny americké námořní pěchoty as-Saqr (Sokol) najel v 6:00 bílý Oldsmobil s výbušninou do kontrolního stanoviště. Výbuch podle očitého svědka stanoviště zcela zničil a devět vojáků zabil. Sedm dalších utrpělo vážná zranění.

Kolem 14:00 začal odboj ostřelovat západní části základny, v níž sídlí štáb amerických sil pro západní části Iráku a je známa pod označením al-Hadba. Američané odpověděli palbou z děl, odboj však pokračoval a ze základny po zásazích kaťušemi a minometnými střelami stoupaly sloupy černého a bílého kouře.

Hít

Ráno kolem 6:00 zasáhlo sedm raket Grad jižní stranu americké základny na západě města. Podle svědků otřáslo základnou devět velmi silných explozí, k nimž pravděpodobně došlo na ranveji sloužící americkým bojovým letadlům. O hodinu později povolali Američané na pomoc při hašení své vrtulníky, přesto ještě ve 14:00 bylo na základně vidět plameny.

Na dvou místech v Iráku nalezena mrtvá těla neznámých osob

Ve středu bylo ve vesnici Rummána západně od Qá'imu nalezeno 26 mrtvých těl nezjištěné identity. 19 z nich bylo převezeno do tamní nemocnice a podle ohledání byli všichni zastřeleni.

V úterý důstojník irácké loutkové armády Muhammad Abd al-Husajn al-Sa'ídí oznámil, že na bývalé vojenské základně Hittín bylo nalezeno 15 bezhlavých těl. Sdělil, že k prohledání místa došlo na základě zpráv, podle nichž někteří šíitští poutníci na cestě do měst Karbalá a Nadžaf nedaleko Latífíje zmizeli.

Bagdád: Sebevražedné útoky a pokus o atentát

Časně ráno odpálil sebevražedný útočník popelářské auto poblíž hotelu as-Sudajr, obývaného cizími podnikateli, a budovy ministerstva zemědělství, která je používána pro výcvik irácké loutkové policie. Exploze zabila jednu osobu a zranila dalších deset; zničila také několik aut zaparkovaných v okolí.

Další auto s výbušninou explodovalo večer na neklidném předměstí Durá, když kolem ní projížděla kolona vojenských vozidel mířící na základnu v Iskáníji. Výbuch zničil dvě Humvee a zabil osm vojáků, další dva zranil. Tělo sebevražedného útočníka bylo nalezeno odhozeno asi 40 metrů od místa útoku. V celé oblasti byl pak vyhlášen zákaz vycházení.

Tzv. ministr plánování Mahdí al-Háfizí přežil pokus o atentát. Při útoku na jeho kolonu byl zabit pouze jeden z jeho strážců.

Velký bombový útok v Tárimíji

Kapitán tzv. národní gardy sdělil večer korespondentovi Mafkarat al-Islam, že vedle americké pěší hlídky vybuchla ve městě nádoba plynové bomby naplněná trhavinou. Byla ukryta mezi dalšími bombami zkapalněného plynu, které jeden mladík prodával na místním tržišti. Výbuch trhaviny odpálil i ostatní plynové bomby a při mohutném výbuchu zahynulo 14 amerických vojáků a konečný součet ztrát může být ještě vyšší. Kapitán k tomu dodal, že tyto nádoby se nyní často používají k výrobě bomb s trhavinou, protože Američané po výbušninách často pátrají. Ulice, v níž k výbuchu došlo, je známá jako místo, kde se plynové bomby prodávají. Jeden ze svědků exploze korespondentovi vyprávěl, že bojovníci požádali prodavače bomb, aby odešli dostatečně daleko. Ti to spěšně učinili a za necelých 15 minut se objevila kolona a došlo k explozi. Američané pak jako obvykle uzavřeli celé okolí, pozatýkali prodavače plynových bomb a obvinili je, že se buď na útoku podíleli nebo ho alespoň schvalovali.

Latífíja

Ve 13:15 zasáhla exploze bomby, ukryté pod hromadou odpadků v centru města americkou pěší hlídku, čítající 20 vojáků. Osm z nich bylo na místě zabito a čtyři další utrpěli zranění. Američané znemožnili novinářům přístup na místo, pročesali dvě mešity ve městě a zatýkali, nenašli však přitom nic, co by s útokem souviselo.

Během noci na středu došlo podle místních lidí k ostřelování americké základny severně od města. Nebylo však možno zjistit nic o případných následcích.

Iskandaríja

Exploze bomby pod americkou kolonou zničila kolem 16:00 Humvee a zabila v něm čtyři americké vojáky. Podle člena místní policie byl zabit také irácký tlumočník pracující pro Američany.

Hillá

Americkou základnu v bývalé škole pro dělostřelce v Hillá zasáhlo kolem 15:00 sedm raket Kaťuša a osm minometných střel. Podle svědků se nad základnou objevilo asi deset mraků hustého tmavého kouře a celou ji zahalily. Objevily se čtyři vrtulníky, které odvezly mrtvé a raněné do vojenské nemocnice v Mahávílu západně od města. Podle očitých svědků bylo přepraveno 17 - 20 mrtvých a raněných.

Boj v Tal' Afáru

V 9:00 došlo ke střetu povstalců s příslušníky americké námořní pěchoty, jenž trval celou hodinu. Boj se soustředil do západních čtvrtí města, kde už dva dny trvalo napětí. Začal překvapivým útokem na Američany v malé uličce, kde Iráčané protitankovými střelami zničili jedno z obrněných vozidel. V dalším boji byla zničena ještě dvě obrněná vozidla, devět vojáků bylo zabito a pět zraněno. Poté se bojovníci stáhli, aniž sami utrpěli větší ztráty s výjimkou několika zranění. Američané přivolali posily ve vrtulnících, západní část města obklíčili a vyhlásili v ní zákaz vycházení.

Basra

Montážní vozidlo, patřící irácké správě silnic a mostů, naložené výbušninou explodovalo, když kolem něho projížděla ve čtvrti Džazá'ir britská kolona několika obrněných vozidel. Jak oznámil korespondent Mafkarat al-Islam,výbuch tři vozidla zničil a usmrtil 14 britských vojáků. Způsobil také velké škody na silnici a okolních domech.

Stovky duchovních, kazatelů a rabínů mají posílit špatnou morálku amerických vojáků

Mluvčí amerických okupačních sil na bývalém bagdádském mezinárodním letišti, který si nepřál být jmenován, sdělil bagdádskému korespondentovi Mafkarat al-Islam, že během února a začátku března přiletělo do Iráku přes 400 křesťanských duchovních a židovských rabínů. Z nich více než 150 bylo ihned posláno do provincie Anbár, Mósulu, Ba'qúby a Samarrá'. Další skupina zůstala 10 dní v Bagdádu, kde konala obřady za 330 podnikatelů, kteří byli v Iráku pohřbeni nebo vhozeni do řek Eufratu a Tigridu. Podobné obřady měly být provedeny v zemědělské oblasti u Fallúdže, na základně Ajn al-Asad v Hadíthě, základně al-Lajth v Tárimíji a základně al-Ghazlání v Mósulu. Obřady byly provedeny na základě výtky Vatikánu, že za zabité americké vojáky a jejich asijské a africké pomocníky nejsou vykonávány bohoslužby.

Čtvrtek 10. března 2005

Sestřelen vrtulník s 28 americkými vojáky

Na říčním poloostrově Tulajhíja severně od Hadíthy v provincii Anbár sestřelil odboj ve 4:00 vrtulník Chinook. Poloostrov s vesnicí je ze tří stran obklopen vodami Eufratu. Velký vrtulník s 28 vojáky na palubě směřoval na základnu Ajn al-Asad v Hadíthě. Korespondent Mafkarat al-Islam, který na místo dorazil ráno brzo po útoku, se od rybářů a vesničanů dověděl, že mudžáhidové umístili večer předtím raketovou baterii do palmového háje a čekali. Když lidé ráno zaslechli silnou explozi, všichni vyběhli ze svých domů a viděli hořící vrtulník klesat k zemi. Více než 13 svědků přísahalo korespondentovi, že viděli americké vojáky ještě ve vzduchu padat z  hořícího stroje. Člen tzv. národní gardy pak korespondentovi sdělil, že se našlo celkem 28 těl vojáků včetně jedné ženy. Vesnici vojáci obklíčili, ale dovnitř nevstoupili, protože je těžko přístupná, a navíc je od blízkého města už několik měsíců odříznutá od doby, kdy byl před několika měsíci zničen jediný most, který je spojoval.

Fallúdža

Při ranní silné explozi pod transportním vozidlem Zil zemřelo devět amerických vojáků. Jejich těla byla roztrhána a kusy rozmetány až 10 metrů od místa výbuchu. Ještě po půlnoci bylo místo útoku uzavřeno, američtí vojáci prohledávali okolní domy a jako vždy vyhlásili zákaz vycházení.

Korespondent Mafkarat al-Islam poznamenal, že odboji se útok zdařil navzdory tomu, že ve městě je asi 3 000 amerických a 1 500 iráckých vojáků, že je město plné obrněných vozidel a nad ním neustále hlídkuje 20 špionážních letounů.

Ramádí

Exploze pod kolonou čtyř Humvee zničila v 11:00 jedno a zneškodnila další vozidlo, zabila čtyři a zranila dva vojáky.

Bagdád

V bagdádském předměstí Durá zasáhla exploze bomby americkou hlídku, zneškodnila její Humvee, zabila dva vojáky a dva těžce zranila.

Členové odboje převlečení do policejních uniforem obsadili kontrolní stanoviště a zastavili auto s policejním důstojníkem, směřující na policejní stanici v Sálihíji. Zeptali se ho na jméno a pak jej zastřelili spolu se dvěma policisty, kteří s ním seděli v autě.

Salmán Pák

Pod kolonou několika amerických obrněných vozidel explodovala bomba na cestě vedoucí k hrobce Prorokova společníka Salmána al-Fárisího. Její výbuch zničil obrněné vozidlo Bradley a zabil pět vojáků; tři další byli zraněni. Američané oblast uzavřeli, vpadli do mešity Salmána al-Fárisího a do 100 metrů vzdálené hrobky, prohledali je a úplně je vyplenili a všechno zničili. Přese všechno řádění nenašli nic, co by mělo souvislost s bombovým útokem.

Kurdové a šíité se dohodli na způsobu formování nové loutkové vlády

Americká agentura AP oznámila, že zástupci kolaborantských stran, které zvítězily ve "volbách" se dohodli na postupu při vytvoření nového loutkového režimu, který má vystřídat "vládu" Ijjáda 'Álawího. Údajně bylo dosaženo dohody o rozdělení odpovědnosti v budoucí "vládě", která bude oznámena příští týden na zasedání "národního shromáždění". Dohoda má obsahovat klíčový požadavek kurdských nacionalistů, totiž zahájení rozhovorů o přesídlení asi 100 000 etnických Kurdů do severoiráckého na ropu bohatého města Kirkúku. Podle dohody obou stran také mají nové mapy Kirkúk znázorňovat jako součást kurdského území.

Pokusy o rozdělení země sílí

Šajch Abd al-Karím al-Muhammadáwí, člen šíitské proamerické kandidátky na konferenci v Násiríji vyzval k vyhlášení jižního Iráku (provincií Basra, Dhí Qár, a Majsán) jako "zvláštního regionu", podobně jako má být vytvořen samostatný kurdský region v severní části země. Muhammadáwí podporovaný ájatolláhem Alím as-Sístáním, prohlásil, že realizace tohoto pánu by "dala lidem regionu příležitost získat lepší postavení a práci a možnost využívat zdroje, které by mohly být spravedlivě rozdělovány".

Už dne 6. ledna asi 600 šíitských osobností oznámilo svůj plán na vytvoření samostatného regionu v jižním Iráku.

Třem severním provinciím Dahúk, Iirbíl a Sulajmáníja garantovala autonomii irácká baasistická vláda v roce 1971. Kurdští šovinisté kolaborující s Američany však usilují o to, aby ze svého regionu vytvořili samostatnou enklávu a základnu sionistických a jiných Iráku nepřátelských sil. Šíitské území na jihu by se mělo stát něčím podobným.

Další italský voják zemřel

Při ranní havárii italského obrněného vozidla, které se převrátilo na deštěm rozbahněné cestě k vesnici Alí al-Gharbí a spadlo do vody, zemřel jeden italský voják a čtyři další utrpěli zranění.

Samáwa

Odpoledne otřásla mohutná exploze zdejší japonskou okupační základnou. Podrobnosti se však místnímu korespondentovi Mafkarat al-Islam nepodařilo zjistit.

Atentát na stoupence Muqtady as-Sadra v Mósulu

Při mohutné explozi v šíitské mešitě Sadrín ve čtvrti Tamímí bylo zabito nejméně 40 osob. Podle agentur AP a AFP se uvnitř mešity odpálil sebevrah ve chvíli, kdy se v hale mešity shromáždili smuteční hosté k obřadu za Hišáma al-Arrádžího, který vedl zástupce Muqtady as-Sadra.

Ačkoli cílem útoku byli Sadrovi stoupenci, kteří odmítají okupaci své země, západní média se ve svých zprávách snažila obvinit z útoku odboj, jehož převážnou část tvoří sunnité.

Pátek 11. března 2005

Ramádí

Kolem 7:00 explodovala ve čtvrti Ta'mím na jihozápadně města bomba pod kolonou čtyř Humvee, jedno z nich zničila, zabila dva a zranila rovněž dva vojáky. Američané pak začali prohledávat domy ve čtvrti, zatýkat lidi a obviňovat je ze spáchání útoku.

Kolem 10:30 propukl v centru města boj mezi povstalci a okupačními vojáky, v němž byla zničena čtyři americká Humvee, zabito devět a zraněno sedm amerických vojáků. Povstalci ztratili v boji dva své druhy.

Ámiríjat al-Fallúdža

U kontrolního stanoviště americká hlídka zastřelila čtyřčlennou rodinu v autě -- muže, ženu a dvě děti. V sobotu povstalci odpověděli bombovým útokem na stanoviště, který způsobil menší škody na dvou Humvee.

Qá'im

Kolem 9:00 dopadlo na americkou základnu A22 devět minometných střel ráže 120 mm. Lidé žijící v okolí slyšeli nejprve devět explozí způsobených střelami a poté exploze zasažené munice; nad základnou bylo možno pozorovat husté mraky kouře. Nad okolím pak přelétaly v malé výšce vrtulníky, pátrající po útočnících, ale neobjevily nic.

Chálidíja

Sebevražedný útočník najel ráno na hlavní ulici v centru města s autem s výbušninou vysokou rychlostí do středu kolony tří Humvee a dvou obrněných vozidel nového typu. Zničil jedno obrněné vozidlo, jedno Humvee a zabil sedm amerických vojáků. Další dva vojáci byli zraněni.

Samarrá'

Kolem 11:00 došlo ve čtvrti Muhandisín v centru města k prudké srážce povstalců s americkými vojáky. Iráčané tu zaútočili na hlídku tvořenou pěti Humvee, z nichž dvě zničili a zabili čtyři vojáky. Další tři vojáci byli vážně zraněni. Na straně odboje padl jeden muž.

V Bajdží sestřelen vrtulník

V poledne sestřelil odpor nad čtvrtí Džazíra na západní straně města americký vrtulník Black Hawk. Podle místních lidí zasáhla stroj protiletecká střela a úplně jej zničila, při čemž dvoučlenná posádka zahynula.

Mósul

Na mósulskou základnu Ghazlání dopadlo v 10:00 14 minometných střel ráže 120 mm. Podle sdělení důstojníka tzv. národní gardy útok usmrtil 15 a zranil 19 amerických vojáků, protože střely zasáhly jídelnu základny a muniční sklad.

Samáwa

Ve stejnou dobu se stala terčem šesti minometných střel ráže 120 mm japonská základna v Samáwě. Místní obyvatelé slyšeli šest silných explozí a po nich ještě druhotné exploze munice. Po útoku létaly nízko nad základnou japonské vrtulníky.

Sobota 12. března 2005

Hít

Nad vesnicí Záwija západně od Hítu sestřelil odboj v 6:00 americký vrtulník Black Hawk. Přesný zásah raketou Strela stroj úplně zničil a jeho dvoučlennou posádku zabil.

Habbáníja

Poblíž vesnice Fahháma u Habbáníje explodovala v 11:00 bomba pod americkou kolonou. Výbuch zničil jedno Humvee, zabil čtyři vojáky a tři zranil.

Qá'im

Základnu A22 zasáhlo odpoledne pět minometných střel, obyvatelé v okolí slyšeli pět silných explozí, zvuk sirén a pak pozorovali mraky kouře a nízko létající vrtulníky.

Hadítha

Ve vesnici Haqláníja východně od Hadíthy najela kolem 15:00 kolona dvou obrněných vozidel a čtyř Humvee na bombu, která zničila jedno z obrněných vozidel a zabila tři vojáky, zatímco další dva zranila.

Ramádí

Pozdě večer došlo ve čtvrti Sisak k explozi bomby pod americkou kolonou čtyř obrněných vozidel. Výbuch zneškodnil Humvee, dva vojáky zabil a tři vážně zranil. Podle sdělení místní policie zatkli Američané osobu, která se ve chvíli výbuchu náhodou ocitla poblíž, a obvinili ji, že útok spáchala. Okolí výbuchu uzavřeli a prohledávali domy.

Husajba

Americkou základnu v tomto městě ležícím na syrské hranici zasáhlo odpoledne pět minometných střel. Američané odpověděli ostřelováním města, zničili několik domů a zabili tři civilisty.

V Abú Ghurajb osvobozeni zajatí povstaleč tí vůdcové

Oddíl asi 20 mudžáhidů zaútočil ve vesnici Dhahab al-Abjád u Abú Ghurajb na americký konvoj, převážející pět zajatých povstaleckých vůdců. Při útoku byla zničena tři Humvee a 13 amerických vojáků bylo zabito i se čtyřmi iráckými tlumočníky, pracujícími pro okupanty ve věznici v Abú Ghurajb. Útočníci poškodili transportní vozidlo, v němž byli zajatci vezeni do Bagdádu k soudu, a osvobodili je.

Odpoledne odboj zaútočil na kontrolní stanoviště v Abú Ghurajb, kde vojáci s fotografiemi uprchlíků v rukou kontrolovali všechny, kdo tudy procházeli. Útočníci zničili vozidla Bradley a Humvee, v nichž zahynulo 11 vojáků. Lidé v okolí slyšeli vojáky v hořících vozidlech volat o pomoc, jejich křik později utichal, až zcela ustal.

Bagdád

Jižně od hlavního města sestřelil odboj odpoledne raketou C5K americký vrtulník Black Hawk. Stroj letěl poměrně nízko, byl zasažen zepředu a ve vzduchu se rozpadl na malé kusy. Dvoučlenná posádka zahynula. Trosky stroje spadly do palmového háje, kde způsobily požár.

Mundhiríja

Tři maskovaní muži vypálili ve 13:00 několik minometných střel na americké pozorovatelny na hranici s Íránem. Střely způsobily smrt devíti amerických vojáků a jednoho iráckého tlumočníka.

Tikrít

V centru města vybuchla odpoledne bomba pod hlídkou čtyř amerických Humvee. Exploze zničila jedno Humvee a usmrtila tři Američany. Čtvrtý voják ve vozidle utrpěl zranění.

Samarrá'

Exploze bomby pod kolonou tzv. národní gardy na hlavní ulici čtvrti Mu'tasim zcela zničila pickup a zabila šest gardistů.

Iráčan umučen k smrti komandem ministerstva vnitra

Podle zprávy AFP byl Iráčan jménem Qahtán, kterého nedávno ukázala provládní TV al-Iráqíja s tím, že jde o člena odboje, jenž se přiznal k útokům na irácké vojáky, umučen k smrti a pak vrácen své rodině. Agentuře to řekl jeho otec Chálid Džúlí ze Samarrá', jemuž tělo syna předalo elitní komando ministerstva vnitra. "Můj syn byl zabit poté, co byl mučen komandem ministerstva vnitra. Zabili ho, aby utajili lži vysílané televizí al-Iráqíja, podle nichž můj syn zabil řadu lidí včetně důstojníků irácké armády," řekl Džulí. Qahtán, bývalý člen loutkové policie, byl zatčen pro údajné zapojení do útoků proti iráckým bezpečnostním službám.

Kirkúk

Šest raket Grad zasáhlo v 6:00 jižní část americké základny na bývalém kirkúckém mezinárodním letišti. Obyvatelé okolních domů slyšeli 11 explozí, které otřásly celým městem a viděli stoupat k nebi hustý kouř. Korespondent Mafkarat al-Islam na místo dorazil půl hodiny po útoku a viděl vrtulníky Chinook a Apache, které odvážely mrtvé a raněné do Bagdádu. Celkem sledoval nejméně osm vrtulníků, což mu potvrdil i zaměstnanec letiště, který dodal, že útok zabil a zranil "mnoho" Američanů.

Irbíl - útok na základnu jihokorejských vojáků

Pozdě večer zasáhly čtyři rakety země-země základnu jihokorejských sil v Irbílu. Podle místních obyvatel bylo ze základny slyšet exploze znamenající, že byl zasažen sklad munice. Na základnu přijela irácká policie a kurdští pešmergové, na pomoc přiletěly americké vrtulníky. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam šlo o první útok na jihokorejské okupační vojáky.

Basra

V centru převážně sunnitského města Zubajr u Basry explodovala kolem poledne uprostřed společné anglo-americké vojenské kolony bomba. Výbuch zabil šest amerických a tři britské vojáky, vážně zraněni byli dva Američané a Brit. Zničeno bylo jedno Humvee, zneškodněno druhé a britský džíp.

Místní lidé byli útokem překvapeni. "Americká a britská vozidla byla tak velká a vojáků v koloně bylo tak mnoho, že jsme si říkali, že na tuto kolonu dnes odboj nemůže zaútočit. Nikdo jsme neočekávali auto s výbušninou," prohlásil jeden z místních mužů. Tělo sebevražedného útočníka bylo nalezeno ohořelé.

Neděle 13. března 2005

Američané ničí internetové kavárny a zatýkají jejich majitele

Ve snaze zabránit šíření informací o skutečné situaci v Iráku do celého světa vpadli američtí vojáci v 9:00 do internetové kavárny v centru Ramádí. Zatkli tam 11 Iráčanů, kteří právě v kavárně byli a odvedli je na svou blízkou základnu. Mezi zatčenými byl také majitel kavárny, kterého Američané obvinili ze "spolupráce s webovou stránkou islámských teroristů". Korespondent Mafkarat al-Islam z Ramádí oznámil, že seržant americké námořní pěchoty, který uvedl, že se jmenuje Jason, řekl: "Zatčení majitele kavárny a jeho návštěvníků bylo výsledkem policejního dohledu nad kavárnou, která spolupracuje s veřejnými teroristickými médii a některá slova a výrazy mohou být pro teroristy zvláštním signálem používaným pro komunikaci."

Obdobně prohledali iráčtí vojáci pět internetových kaváren ve městě Hillá, zatkli rovněž majitele a řadu hostů. Tamní korespondent oznámil, že zatčeno bylo více než 40 osob. Vojáci zdejší akci nevysvětlili nijak, místní lidé předpokládají, že stejně jako v Ramádí byla důvodem obava z objektivního zpravodajství..

Ve Fallúdže nemají okupanti klid

Za svítání opustili Američané svůj tábor v 'Ámiríjat al-Fallúdža, jakož i pozice v tamní jezdecké škole.

Kolem 10:00 došlo u amerického kontrolního stanoviště severovýchodně od Fallúdže k boji mudžáhidů s americkými vojáky, jenž trval 45 minut. Místnímu korespondentovi Mafkarat al-Islam se nepodařilo nic bližšího zjistit.

Kolem 16:00 dopadly čtyři minometné střely ráže 120 mm na americké kontrolní stanoviště nedaleko mrazíren západně od Fallúdže.

V 16:20 korespondent oznámil, že před chvílí explodovala ve čtvrti Džawlan bomba, která usmrtila čtyři a zranila dva americké vojáky z pěší hlídky. Zranění obou byla považována za smrtelná. Velitel tzv. Fallúdžských obranných sil generálmajor Sálih al-'Ibádí korespondentovi řekl: "Útoky ve Fallúdže nás nutí k domněnce, že upír, kterého jsme zničili, se vrací zpět navzdory rozsáhlým bezpečnostním opatřením u všech vstupů do města." Rychle však dodal. "My ale nenecháme toto město a jeho obyvatele, aby se vrátili na starou cestu, ať jsou naše ztráty jakékoliv." Korespondent poznamenal, že loutkoví vojáci vyhlásili ve městě nejvyšší stupeň ostražitosti, označovaný podle amerického vzoru červenou barvou. Veškeré dovolené vojáků byly zrušeny a všem byly zakázány jakékoli návštěvy rodin v Bagdádu či jižním Iráku.

Podle korespondentovy zprávy odeslané ve 20:15 dopadlo krátce předtím sedm silných raket Taríq na americkou vojenskou základnu v zemědělské oblasti východně od města a způsobily na ní požáry.

Habbáníja

Američtí vojáci prohledali v sobotu zdejší chlapeckou a dívčí základní i střední školu, protože jejich ředitelství odmítla splnit nařízení loutkového režimu a zachovávat sobotu jako sváteční den. Jak vypověděli svědkové, vojáci děti terorizovali a donutili je opustit školy, zatkli ředitele škol, učitele a další zaměstnance. Zajatce odvedli na svou základnu v Habbáníji. Rodiny dětí odpověděly na americkou akci tím, že v neděli -- normální pracovní den - neposlaly děti do školy a vyhlásily generální stávku, dokud všichni zajatci nebudou propuštěni. Odboj ve svém prohlášení toto rozhodnutí obyvatel města ocenil jako akt morální podpory odboje v pokračujícím boji proti tomu, co nazval "armádou opic a prasat".

V sobotu večer byl zapálen ropovod vedoucí severně od Habbáníje do Jordánska. V neděli byl požár sice uhašen, ale už odpoledne po novém útoku ropovod na stejném místě hořel znovu.

Qá'im

14 minometných střel ráže 120 mm dopadlo ve 14:00 na americkou základnu A22. Z komplexu bylo po celém městě slyšet řadu explozí, objevily se vrtulníky, aby přepravily mrtvé a zraněné. Tlumočník pracující na základně potvrdil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že Američané utrpěli ztráty, přesně je však nespecifikoval.

Bagdád

Na předměstí Durá byla po poledni odpálena bomba pod americkou hlídkou. Podle místních lidí, kteří výbuch sledovali, i podle tzv. národní gardy zemřeli ve zničeném Humvee čtyři vojáci. Ve vozidle, které jelo za zničeným, byl jeden voják lehce zraněn.

Bagdádský korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že Američané v doprovodu iráckých loutkových sil v sobotu v noci prohledali dům šajcha Háritha ad-Dárrího, generálního tajemníka Rady muslimských ulamá. Šajch ad-Dárrí je považován za jednu z nejpřednějších postav sunnitů, jeho otec byl jedním z těch, kdo v roce 1920 v Abú Ghurajb zabili britského plukovníka Geralda Leachmana a tím vyvolali slavnou revoluci proti Britům. Kmen ad-Dárrí je největší v Iráku a má dlouhou historii. Šajch ad-Darrí odsoudil americkou okupaci a odmítl se zúčastnit nedávných "voleb", čímž se stal předním terčem nenávisti okupantů i jejich loutek.

Drtivý útok na americkou základnu v Samarrá'

Odboj uskutečnil útok na zdejší americkou základnu, který označil za nejprudší na okupační základny vůbec. Od 8:00 dopadlo na základnu postupně 42 minometných střel, které tam způsobily rozsáhlé požáry, jež mohli obyvatelé města sledovat z ulic, aniž by museli vystoupit na střechy svých domů. Plameny šlehaly do výše 20 metrů a hustý kouř přikryl celý komplex. Ve většině domů v okruhu jednoho kilometru kolem základny exploze vyrazily okna.

Američané povolali k evakuaci mrtvých a raněných více než 15 vrtulníků. Před očima místních obyvatel byly vynášeny desítky mrtvol. Celé půldruhé hodiny vrtulníky létaly sem a tam, nakládaly a odvážely oběti útoku.

V Baládu sestřelen bombardér

Salafíjské eskadry Abú Bakra raketou země-vzduch SAM-9 ruské výroby sestřelily americký bombardér F-16 letící nízko nad Baládem. Posádce bombardéru se podařilo seskočit s padáky blízko americké základny západně od města.

Útok na konvoj u Dulu'íje

Odboj v 16:00 zaútočil na konvoj čtyř Humvee a šesti kamionů s vybavením a zásobami pro americkou armádu v Dulu'íji. Místní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že při útoku byly zničeny dva kamiony, čtyři američtí vojáci zabiti a dva zraněni.

Latífíja

Bombový útok na americkou kolonu zničil ráno obří obrněné vozidlo Bradley, v němž zemřelo sedm amerických vojáků. Prohlášením rozšiřovaným v místních mešitách se k útoku přihlásila skupina Džajš ar-Rášidín (Armáda správně vedených) a zároveň pohrozila dalšími útoky.

Hillá -- útoky na polské okupanty neustávají

V centru Hillá zasáhl střelec ze střechy vysoké budovy polského vojáka, který patřil k hlídce, jež měla za úkol pročesávat ulice města a hledat bomby. Podle místních svědků patřil střelec k oddílu známému jako Eskadra ostrostřelců. Poláci celé okolí uzavřeli a začali prohledávat střechy domů až do vzdálenosti jednoho kilometru.

Provincie Babylón

Americká ambasáda v Bagdádu oznámila, že dva američtí žoldáci (které označila za "podnikatele") pracující v Iráku zahynuli, když pod jejich autem mířícím do Hillá vybuchla bomba. Třetí "podnikatel" byl zraněn. Všichni pracovali pro americkou bezpečnostní společnost Blackwater Security, jež podle agentury AP sídlí v Severní Karolíně a v Iráku zajišťuje bezpečnost úředníků amerického státního departementu.

Mósul

Jak oznámil místní korespondent Mafkarat al-Islam, v sobotu ve 21:00 povstalci zastřelili zástupce šéfa mósulské loutkové policie spolu se dvěma jeho pobočníky. Dotyčný byl znám naprostou loajalitou vůči americkým okupantům a loutkovému režimu stejně jako tvrdostí vůči odbojářům a jejich rodinám. Byl například ochoten zatknout každého, kdo byl jakkoli spřízněn s osobou podezřelou z účasti na odboji. Poté, co se sešel s Donaldem Rumsfeldem, se jeho brutalita a horlivost ještě zvýšila. Povstalci proto poslali své ženy, děti a jiné příbuzné pryč z města, aby mu nepadli do spárů. V sobotu bojovníci zaútočili na jeho auto, v němž byl pak nalezen s prostřelenou hlavou a kusem papíru s úryvkem z Koránu: "Neučinili jsme je špatnými, ale oni sami se stali špatnými."

Tal' Afár -- rodina zabita na cestě do porodnice

Američané zabili členy irácké rodiny -- Abd al-Wahída, jeho těhotnou ženu a 12letou dceru, kteří se během nočního zákazu vycházení snažili dostat do místní nemocnice. Ráno kolem 3:00 na ženu přišly porodní bolesti musela se vydat do nemocnice. Americká hlídka na konci ulice na jejich auto bez výstrahy začala střílet. Otec i matka byli na místě mrtví, dceru zasáhla střela do hlavy a těžce ji zranila. Na místě se pak objevily irácké loutkové síly a odvezly mrtvé i umírající dítě do nemocnice. Tam se lékařům podařilo zachránit ještě nenarozené dítě a přivést na svět zdravého chlapce. Zato jeho starší sestra byla v kritickém stavu. Sirotek dostal jméno Ghárib Abd al-Wahíd a jeden z místních duchovních slíbil, že se obou dětí po propuštění z nemocnice ujme.

Ve městě došlo po zprávě o povraždění rodiny k demonstracím, takže Američané považovali za nutné vybudovat ve městě své kontrolní stanoviště. Odpoledne kolem 15:00 do něj najel s autem výbušniny sebevražedný útočník, zničil čtyři Humvee, zabil 19 amerických vojáků a další zranil.

Kirkúk

Ve čtvrti 1. března v severním Kirkúku na silnici vedoucí do Turkmenské čtvrti explodovala v 10:00 bomba pod čtyřmi vojenskými americkými vozidly. Jedno z nich zneškodnila, zabila a zranila celkem čtyři vojáky. Američané ve čtvrti vyhlásili zákaz vycházení, novinářům zamezili v přístupu na místo výbuchu a zatkli jednoho sunnitského duchovního, kterého obvinili ze spojitosti s útokem.

Zubajr u Basry

V Zubajru 20 km jihovýchodně od Basry došlo odpoledne k explozi bomby pod britskou kolonou. Výbuch zabil dva britské vojáky a třetího vážně zranil a jejich vozidlo zneškodnil.

Pondělí 14. března 2005

Qá'im

Devět raket země-země zasáhlo ráno americký štáb v ředitelství celnice. Podle člena pohraniční policie bylo přitom zabito nebo zraněno 11 amerických vojáků. Místní korespondent Mafkarat al-Islam sám viděl šlehat z komplexu plameny a přilétat americké vrtulníky.

Americký ostřelovač zastřelil dopoledne ve městě tři irácké civilisty.

Ramádí

Exploze bomby zasáhla ve čtvrti Ta'mím na jihozápadě města krátce po poledni americkou hlídku čtyř Humvee. Jedno z nich zničila, zabila tři a zranila dva vojáky.

Rutba

Také tady explodovala odpoledne pod kolonou vojenských vozidel bomba, zničila Humvee a v něm usmrtila pět amerických vojáků. Jeden z místních úředníků tyto údaje potvrdil, odmítl ovšem uvést své jméno a vůbec mluvil jen velmi nerad, protože se obával amerických represálií a kromě toho guvernér provincie Anbár Fassal al-Ka'úd zakázal podávat novinářům jakékoli informace týkající se vojenských operací proti americkým silám.

Fallúdža

Iráčané ostřelovali dopoledne americké opěrné body východně od města na silnicích vedoucích do Bagdádu. Podle informací několika iráckých vojáků zasáhly velitelské stanoviště tři silné minometné střely, zničily dvě Humvee, zabily nejméně čtyři a zranily více než šest amerických vojáků. Američané pak velitelské stanoviště obklopili a současně obklíčili fallúdžskou průmyslovou zónu a čtvrť Šuhadá'.

V Bagdádu zastřelen šéf sionistické společnosti, která skupovala iráckou půdu

Ředitel sionistické společnosti Zaslíbená země babylónská Dáwúd Moše byl ráno zastřelen v bagdádském předměstí Durá spolu se čtyři svými pomocníky, když asi deset bojovníků zaútočilo na jejich automobil doprovázený dvěma auty irácké policie. Jejich karavan Cherokee byl úplně zničen, útočníci pak začali pálit i na policejní vozy a zastřelili všechny policisty. Poté zmizeli. Americkým a iráckým vojákům, kteří na místo dorazili, se nepodařilo ohořelá těla z karavanu vůbec vyprostit a museli odtáhnout vrak i s nimi. Korespondent Mafkarat al-Islam podotkl, že šlo o třetí útok na tohoto muže, dva předchozí skončily kvůli jeho silné policejní ochraně neúspěchem. Společnost Zaslíbená země babylónská se v Iráku objevila přesně měsíc po okupaci Bagdádu. Skupovala zemědělskou půdu, domy a obytné budovy za ceny značně převyšující tržní hodnotu. Své podnikání zaměřila na jihoirácké oblasti, zvláště na okolí Babylónu s Madá'inu (starověký Ktésifón), čili oblasti s nejstaršími historickými památkami a tedy atraktivní pro turisty. Několik cizinců, většinou židů, už odboj v uplynulých týdnech v těchto oblastech zabil při krádežích historických artefaktů.

Sebevražedný útok v Tárimíji

Na jižním okraji města najel sebevražedný útočník s autem s výbušninou do americké kolony vozidel, zničil obrněné vozidlo a Humvee, v nichž zabil 11 vojáků. Američané místo útoku uzavřeli, novinářům zakázali přístup a těm, kteří se na místo dostali ještě před uzavřením, sebrali kamery (mezi nimi byli kromě korespondenta Mafkarat al-Islam i reportéři šesti satelitních televizí a fotografové místních iráckých novin).

Iskandaríja

Kolem 18:00 explodovala ve městě bomba pod americkou kolonou několika vozidel. Výbuch zneškodnil Humvee, jednoho vojáka zabil a tři zranil. Američané podle svého zvyku začali prohledávat domy v okolí a zatkli čtyři muže, které obvinili z účasti na útoku.

Mósul

Při střelbě amerického vrtulníku na dvě civilní auta byli zabiti tři civilisté, z toho dvě děti, a pět zraněno. Americká armáda vydala prohlášení, podle něhož se americký vrtulník stal terčem palby z blízkého domu a střelbu opětoval. Tvrdila, že bylo pouze pět osob zraněno a dopraveno k ošetření do nemocnice, přičemž událost se vyšetřuje. Mezitím však australský list Courier Mail s odvoláním na svědky oznámil, že stroj ostřelovali bojovníci a Američané v odvetné palbě zabili dvě děti a ženu.

Ostřelována polská základna v Hillá

Policejní kapitán Hasan Džawda oznámil, že místní základna polských okupačních vojáků byla kolem 6:00 ostřelována silnými raketami Grad a minometnými střelami ráže 120 mm, přičemž bylo zabito nebo zraněno minimálně 10 Poláků a zničena byla řada jejich vojenských vozidel. Zásahy kromě toho způsobily na základně požáry, které však byly s pomocí místních hasičů úspěšně uhašeny.

Útok na britské agenty v Zubajru

Svědkové sdělili korespondentovi Mafkarat al-Islam, že nejméně 10 bojovníků zaútočilo v Zubajru na konvoj britské vojenské hlídky a zničili dvě obrněná vozidla GMC, v nichž zemřelo šest důstojníků britské výzvědné služby. Další dva byli zraněni. Smrt šesti britských agentů potvrdila též irácká policie s tím, že byli do Basry vysláni, aby zhodnotili celkovou situaci britských vojáků ve městě. Korespondent ke zprávě dodal, že tímto útokem dosáhl počet zabitých důstojníků britské výzvědné služby (ne vojáků) na základě statistiky jak korespondenta, tak místní policie, čísla 98. K odpovědnosti za útok se přihlásily Eskadry Milosrdného Boha. Ve svém prohlášení také uvedli, že v akci padl jeden z jejich bojovníků.

Úterý 15. března 2005

Qá'im

Ráno vypálil místní odboj čtyři rakety Grad na americké pozice. Američané pak v odvetném ostřelování zasáhli obytný dům v západní části města, v němž zabili celou rodinu -- 5 dětí, 3 ženy a 2 muže. Místní lidé je všechny pohřbili a přísahali Američanům pomstu. Odbojová organizace Eskadry mučedníků vydala prohlášení, že zabíjení nevinných je součástí sionistické taktiky rozeštvávání obyvatelstva. Slíbila nadále provádět ozbrojené útoky na okupační vojáky mimo město a tak omezit zabíjení civilistů, a rovněž slíbila pomstít zabitou rodinu.

Po poledni pak zasáhla silná raketová a minometná palba americký štáb v oblasti staré celnice. Američané odpověděli dělostřeleckou palbou do míst na březích Eufratu, kde podle nich měli být v palmových hájích bojovníci ukryti.

O něco později explodovala v centru města bomba pod americkou hlídkou, zničila její Humvee a zabila tři vojáky. Američané začali město ze všech stran uzavírat s úmyslem provést razii. Odboj prostřednictvím amplionů mešit vyzval všechny své oddíly k plné mobilizaci a přípravě na střetnutí.

Fallúdža

Od svítání prohledávali američtí vojáci zemědělské farmy v oblasti u Karmy 8 km východně od Fallúdže. Bojovníci na ně proto připravili léčku a když vojáci začali prohledávat hromadu drůbežího peří na jedné z farem, odpálili pod ní ukryté bomby a výbušninu. Exploze devět vojáků zabila a tři zranila. Američané pak odvezli své mrtvé a zraněné a prohledávání zanechali.

Habbáníja

Deset minometných střel ráže 120 mm zasáhlo zdejší americkou základnu, kde zabilo 18 a zranilo minimálně 20 amerických vojáků. Člen tzv. národní gardy uvedl jako jednu z příčin poměrně vysokých amerických ztrát to, že rakety zasáhly obytné buňky, kde vojáci spali nebo odpočívali.

Bagdád

V západobagdádské čtvrti 'Ámil byly dopoledne krátce po sobě odpáleny dvě bomby. První vybuchla pod kolonu několika vozidel, zničila Humvee a zabila pět amerických vojáků. Druhá byla umístěna u silnice, na níž přistál vrtulník Black Hawk, aby odvezl oběti první bomby. Ta usmrtila sedm členů záchranného týmu z vrtulníku. Mimoto byl vážně poškozen vrtulník a nemohl odletět. Američané alespoň uzavřeli celé okolí, aby se ke stroji nemohl přiblížit žádný novinář ani fotograf.

Pět ozbrojených mužů zastřelilo Džásima Mannatího, strážce vězení v západobagdádském okrsku Bajjá, v němž je držen bývalý prezident Saddám Husajn. S Mannatím byla zabita ještě jedna osoba v policejní uniformě.

Ranní exploze bomby v západobagdádské čtvrti Ghazálíja zničila americké vojenské vozidlo a zabila nebo zranila 10 amerických vojáků.

Latífíja

Dopoledne zaútočil sebevražedný bojovník s pickupem naloženým bramborami, pod nimiž byla ukrytá výbušnina, v centru města na kolonu čtyř obrněných vozidel v místě, které okupanti nazývají "trojúhelníkem smrti", protože se v němž stali již terčem řady útoků. Útok zničil obrněné vozidlo Bradley, v němž zemřelo sedm Američanů a dva utrpěli smrtelná zranění.

Júsufíja

V 8:30 explodovala na hlavní ulici Júsufíje bomba pod americkou vojenskou kolonou, která zneškodnila Humvee, jednoho vojáka zabila a dva zranila. Mafkarat al-Islam později obdržel prohlášení Salafíjských eskader al-Madína al-Munawwara, jímž se přihlásily k odpovědnosti za tento útok.

Džalúla

Exploze bomby pod kolonou čtyř Humvee v oblasti Džalúla asi 30 km východně od Ba'qúby přesně v poledne zničila Humvee, zabila tři vojáky a čtvrtého vážně zranila.

Bajdží

Kolem 16:00 zasáhlo devět raket zdejší americkou základnu. Podle sdělení člena bezpečnostní stráže základny bylo přitom zabito nebo zraněno 40 amerických vojáků. Čtyři z raket zasáhly skladiště pohonných hmot, které úplně shořelo. Kolem základny létalo asi deset vrtulníků. Američané opětovali palbu do míst, odkud podle jejich názoru byly rakety vystřeleny a způsobili tři exploze, které otřásly městem. Naštěstí však nezpůsobily ztráty ani mezi bojovníky, ani civilisty.

Samarrá'

Dalších devět raket Grad zasáhlo asi v 11:00 také americkou základnu západně od Samarrá'. Okolím pak otřásly ještě sekundární exploze americké munice. Zdejší korespondent Mafkarat al-Islam pozoroval mraky kouře nad základnou a nízko létající vrtulníky.

Těžký boj v Baládu

Na březích Tigridu došlo odpoledne k bojům iráckých odbojových sil s okupačními vojáky doprovázenými iráckými kolaboranty. Američané současně ostřelovali břehy řeky z vrtulníků. Asi 70 bojovníků svádělo boj s 500 nepřáteli krytými obrněnými vozidly a vrtulníky a bojovými letouny. Mudžáhidové odpovídali palbou z různých lehkých a středních zbraní, pancéřových pěstí, minometů, raketami Grad, Kaťuša a Taríq i podomácku vyrobenými střelami. Podařilo se jim zničit nejméně šest Humvee, tři obrněná vozidla a jeden tank a zabít značný počet příslušníků námořní pěchoty, sami ovšem utrpěli velké ztráty hlavně při útocích bombardérů F-16 a F-18.

Ampliony na minaretech vysílaly modlitby a prosby k Bohu, aby dopřál bojovníkům vítězství. Těžká palba obou stran přeměnila noc v den a všude se šířil pach střelného prachu.

Bojovníkům se podařilo sestřelit v pokračujícím boji dva vrtulníky. První z nich, Apache, zapálila raketa C5K, druhý nezjištěného typu zničila střelba ze země Posádky obou zahynuly.

Mezitím se na výzvu místních mešit do města dostavily početné skupiny bojovníků z okolí pomoci svým bratrům v boji proti okupantům. Ve městě se všichni muži chopili zbraní, korespondent Mafkarat al-Islam viděl i ženy středního věku mířící do boje, jednu z nich doprovázel syn. Po tomto přílivu čerstvých sil se situace začala obracet ve prospěch odboje, zvláště když se některým bojovníkům podařilo zatlačit námořní pěchotu ke břehu Tigridu, který je velmi nerovný, kamenitý a úzký, takže tam Američané nemohli manévrovat vozidly.

Kirkúk

Krátce před polednem zaútočili bojovníci na místního vůdce Kurdské demokratické strany Kakaha Nuzada, zabili jeho, jednoho z jeho strážců a pět místních loutkových policistů. Před čtyřmi dny mu odboj hrozil atentátem jako trestem za kolaboraci s okupanty a výpady proti bojovníkům, proto Nuzad požádal místní policii o ochranu.

Irbíl

Pod džípem kurdské pešmergské milice explodovala v centru města bomba, zničila džíp a zabila pět pešmergů. Podle sdělení jednoho z pešmergů byl mezi mrtvými i důstojník.

Středa 16. března 2005

Habbáníja

Exploze bomby pod kolonou pěti amerických vojenských vozidel ve vesnici Fahháma jižně od Habbáníje v 8:00 zničila Humvee a zabila pět vojáků.

Hít

Odpoledne sestřelil odboj v oblasti Záwija západně od Hítu americký vrtulník Cobra. Hořící stroj se zřítil na zem, kde vybuchl. Dvoučlenná posádka zahynula, její těla hledali Američané v okolí s pomocí psů.

Qá'im

Devět silných raket Taríq země-země zasáhlo v 16:00 zdejší americkou základnu. Způsobily požár a druhotné exploze munice. Půl hodiny pak létaly nad základnou americké vrtulníky, odvážející značný počet mrtvých a zraněných na základnu Ajn al-Asad.

Fallúdža

Ve 20:00 zahájil odboj ostřelování americké základny v zemědělské oblasti východně od města. Celkem na ni dopadlo více než 20 minometných střel.

Bagdád: minomety přerušily jednání "poslanců", bombové útoky

Povstalci vypálili 13 minometných střel na Kongresový palác v tzv. Zelené zóně, kde kolaboranti právě zahajovali první zasedání tzv. národního shromáždění. Pět ze střel dopadlo do těsné blízkosti jednajících a donutilo shromáždění přemístit se jinam. Podle informovaných zdrojů dokončili "poslanci" zasedání v krytu v podzemí paláce.

Ve východobagdádské čtvrti Sajjidíja explodovala přesně v poledne bomba pod kolonou pěti amerických obrněných vozidel. Zničila jedno Humvee a druhé zneškodnila, zabila čtyři vojáky v prvním z nich a zranila dva z druhého vozidla. Američané pak pozatýkali obyvatele okolních domů.

Silná exploze otřásla v centru města redakcí anglicky vydávaného týdeníku Baghdad Mirror, vycházejícího od počátku americké okupace. Redakce sídlí v oblasti, kde stojí Národní divadlo a různé hotely pro cizince. Její budova vyhořela.

Suwajrá

Ve zdejší čtvrti Husajn zaútočili bojovníci na členy Brigád Badr a čtyři z nich zastřelili. Místní sunnité řekli korespondentovi Mafkarat al-Islam že právě Brigády Badr jsou častým terčem útoků, protože se zmocnily místní sunnitské mešity a zřídili v ní svou šíitskou modlitebnu.

Sebevražedný útok v Džalúle

Sebevražedný útočník s autem naloženým výbušninou najel v 9:00 do amerického kontrolního stanoviště v Džalúle a odpálil se. Podle sdělení místní policie zničil dvě Humvee a zabil sedm amerických vojáků a iráckého tlumočníka. Korespondent Mafkarat al-Islam sám viděl o necelou půlhodinu později přistát tři vrtulníky, které měly dopravit oběti útoku na základnu v Charnabátu.

V Baládu zastřelen korespondent Mafkarat al-Islam

Veterán mezi korespondenty Mafkarat al-Islam Chálid Abd al-Džabbár, zvaný Abú Rim podle své devítiměsíční dcerky Rim, člen Irácké jednoty novinářů a bývalý korespondent agentur Reuters a AFP, byl zavražděn v úterý v noci v Baládu. Americký voják na něj začal střílet, když se snažil filmovat dva americké vrtulníky sestřelené při večerním boji na březích Tigridu. Kulka jej zasáhla do srdce, byl sice dopraven do městské nemocnice, ale zemřel dříve, než se tam dostal.

Davy účastníků jeho pohřbu zaplnily ve středu ulice města, aby mu vzdaly čest za jeho úsilí o zdokumentování osvobozeneckého boje proti okupantům. Lidé pochodovali celou cestu z Baládu do Abú Rimovy domovské obce Samarrá', kde byly jeho ostatky po poledních modlitbách pochovány na hřbitově mučedníků, na němž může být pochován pouze ten, o kom tak rozhodne rada ulamá na základě jeho skutků. Abú Rim byl uložen vedle svého bratra. Jejich otec odmítl přijímat kondolence, přijímal však blahopřání.

Poslední Abú Rimovou zprávou byla reportáž o boji v Baládu mezi 70 bojovníky a 500 Američany 15. března (viz výše).

Basra

Sebevražedný útočník s Chevroletem naloženým výbušninou narazil v oblasti Abú al-Chásib na jihu Basry do britského obrněného vozidla, zničil je a zabil nejméně čtyři britské vojáky, dalším třem způsobil vážná zranění.

Ukrajinští vojáci začínají opouštět Irák

První část 137 ukrajinských vojáků z celkového kontingentu 1 650 mužů opustila základnu v Suwajrá a vrátila se na Ukrajinu. Stažení dalších 550 vojáků plánuje kyjevská vláda na 15. května, úplný odchod Ukrajinců z Iráku se předpokládá do konce roku 2005.

Čtvrtek 17. března 2005

Ramádí

Bomba odpálená pod americkou kolonou ve vesnici Bú-Alwán u Ramádí zabila odpoledne tři americké vojáky a těžce zranila čtvrtého.

V oblasti Ta'mím západně od města nalezli Američané v opuštěném domě bezhlavé tělo příslušníka námořní pěchoty, jehož zmizení oznámili po jednom z útoků odboje.

Bagdád

Američané bez jakýchkoli dalších podrobností oznámili zabití jednoho svého vojáka při explozi bomby, k níž mělo dojít jižně od Bagdádu.

Negroponte opustil Irák

Americký místodržící John Negroponte po devíti měsících působnosti opustil Irák. Americká ambasáda oznámila, že jeho povinnosti dočasně převzal chargé d' affair James Jeffrey.

Německo vyšle další instruktory pro výcvik iráckých loutkových sil

Německo oznámilo, že vyšle do Spojených arabských emirátů další experty, kteří tam budou školit příslušníky irácké loutkové policie a důstojníky armády. Německé ministerstvo obrany plánuje vyslání vojenských inženýrů, aby připravovali důstojníky irácké armády. Z celkového počtu 68 expertů má 12 přiletět v pátek společně se 3 tlumočníky, dalších 56 se k nim připojí 25. dubna.

Balád: Hlavní ulice pojmenována po zabitém korespondentovi Mafkarat al-Islam

Ve čtvrti Isháqí explodovala pod americkou kolonou bomba, která zničila Humvee a zabila čtyři vojáky. Američané přivolali vrtulník, aby mrtvé odvezl, do toho však krátce po přistání najel dvousetkilometrovou rychlostí sebevražedný útočník v autě s výbušninou a odpálil se. Mohutná exploze vrtulník zcela zničila a usmrtila dalších jedenáct Američanů. Kapitán tzv. národní gardy později oznámil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že celkový počet mrtvých stoupl na 16. Americké a loutkové síly vyhlásily v celé oblasti zákaz vycházení.

K uctění památky zabitého korespondenta Chálida Abd al-Džabbára zvaného Abú Rim se obyvatelé Baládu rozhodli pojmenovat hlavní ulici ve městě (dosud Bagdádskou) jeho jménem. Přední osobnosti města prohlásily, že "pojmenování ulice po tomto statečném novináři je uznáním toho, co pro obyvatele města vykonal. Prostřednictvím Mafkarat al-Islam dokázal, že v Iráku to není jediná Fallúdža, kdo bojuje proti okupantům." Zástupce Mafkarat al-Islam oznámil, že toto gesto bylo jednou z nejkrásnějších upomínek, jakých se korespondentově rodině dostalo.

Sebevražedný útok v Tárimíji

Sebevražedný útočník ráno najel v zahradní čtvrti Basátín s autem s výbušninou do kolony několika amerických obrněných vozidel a odpálil se. Zničil jedno z obrněných vozidel, zneškodnil Humvee, zabil sedm a zranil tři americké vojáky. Podle oznámení loutkové policie bylo k útoku použito policejní auto, které před třemi dny zmizelo zároveň se čtyřmi policisty.

Bajdží

Bomba instalovaná u silnice poblíž benzinové čerpací stanice explodovala pod americkou kolonou, z níž zneškodnila obrněné vozidlo, zabila tři a zranila pět vojáků.

Mundhiríja

Také v tomto městě zasáhl odpoledne výbuch bomby americkou vojenskou kolonu. Zneškodnil obrněné vozidlo a zabil čtyři vojáky.

Ba'qúba

V 15:00 ostřeloval odboj minometnými střelami a raketami Grad americkou základnu východně od města, používanou jako štáb iráckých loutkových sil. Zásahy způsobily na základně požár.

Hillá

Zdejší základnu polských sil zasáhlo dopoledne nejméně 11 minometných střel. Pak jí ještě otřásly čtyři silné druhotné exploze.

Muqtadá as-Sadr: pokud vláda nebude požadovat odchod okupantů, není legitimní

Šíitský vůdce Muqtadá as-Sadr vydal prohlášení, rozšiřované v celé provincii Nadžaf, v němž prohlásil, že žádná vláda, která nebude požadovat odchod okupantů, nebude legitimní. V prohlášení, jehož kopii obdržel také Mafkarat al-Islam se praví, že moudrost a racionálnost je nutná a vláda se nesmí dát postrkovat západními silami a účastnit se jejich piklů. Slíbil, že se nezúčastní takové politické hry ani sepisování ústavy, dokud bude okupace pokračovat. Vyzval veškerou šíitskou populaci, aby se postavila po bok sunnitů proti sionistickým intrikám.

Ostřelován koncentrač ní tábor Bucca v Umm Qasru

Dopoledne vypálil odboj devět silných raket Grad na americko-anglický vězeňský tábor Bucca v Umm Qasru u Basry. Místní korespondent Mafkarat al-Islam citoval sdělení policie a gardistů, podle nichž rakety zasáhly v 10:00 severní část tábora, kde jsou rozmístěny britské a americké síly a způsobily tam silné exploze. Styčný důstojník působící mezi iráckými a britskými silami korespondentovi sdělil, že ostřelování způsobilo mezi britskými a americkými vojáky ztráty a zabilo i několik strážců tábora. Dotázán na přesné počty, řekl jen: "Desítky mrtvých a zraněných a těžké materiální škody."

Pátek 18. března 2005

Sebevražedné útoky v Hadíthě

Hadítha je sice obklíčena okupanty, sebevražedným útokům tím však Američané zabránit nemohou. Dva sebevražední útočníci ve Opelu a pickupu s výbušninou narazili současně ze dvou stran do kolony devíti amerických vojenských vozidel včetně vozidel na přepravu vojáků. Tamní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že dvojitá exploze zničila tři vozidla Zil na přepravu vojáků, dvě obyčejná a jedno obrněné Humvee a zabila celkem 34 vojáků. Vedle toho bylo mnoho vojáků zraněno.

Američané vyhlásili v celém městě naprostý zákaz vycházení. Všechny silnice vedoucí do a z města byly uzavřeny a veškeré telefonní a internetové spojení přerušeno.

Qá'im: děti jako lidské štíty

Američtí vojáci unesli z domů v centru města deset dětí a posadili je na tanky a obrněná vozidla, s nimiž pak vyrazili na hlídky po městě. Korespondent Mafkarat al-Islam sám viděl po dvou dětech na každém hlídkovém vozidle. Vystrašené děti plakaly a otcové a matky běželi za tanky a obrněnci a prosili vojáky, aby jejich děti pustili. Odboj slíbil obyvatelům města a rodičům dětí obzvláště, že na Američany nezaútočí, aby děti neohrozil. Američtí vojáci si tak mohli ve městě dělat, co chtěli, schováni za malé děti.

Ramádí

V 11:45 explodovala bomba pod americkými vojáky na obvyklé pěší obhlídce ve čtvrti Mal'ab zaměřené na kontrolu mešit při pátečních společných modlitbách. Výbuch zabil šest a zranil tři vojáky z 15členné hlídky. Americké síly čtvrť uzavřely a věřícím nedovolili jít do mešit na pravidelné páteční bohoslužby. Kromě toho zatkly čtyři osoby, které se pokusily dostat do mešity al-Haqq, v jejíž blízkosti k výbuchu došlo.

Fallúdža

Odpoledne explodovala ve čtvrti Ta's Na'umí pod americkou hlídkou bomba, která úplně zničila Humvee a zabila čtyři vojáky

Jen o dvě hodiny později vybuchla další bomba položená pod odstaveným autem v ulici Karínat v průmyslové zóně. Ta usmrtila devět vojáků, z nichž některé roztrhala na kusy.

Bagdád: "Nejdrzejší útok odboje vůbec"

Tak nazval korespondent Mafkarat al-Islam ze čtvrti Rašíd na jihu Bagdádu dopolední útok asi 50 bojovníků včetně zahraničních dobrovolníků na tamní americkou základnu Kilizan. S pomocí bodáků zabili tři americké strážce a pak přestříhali ostnaté dráty kolem základny. Uvnitř zaútočili na tři obyčejné a jedno obrněné Humvee a zabili osm vojáků kolem nich. Pak se všech čtyř vozidel zmocnili a odjeli s nimi pryč ze základny i z města.

Když Američané zjistili, co se stalo, vyslali vojáky pátrat po útočnících a ztracených vozidlech, zatímco korespondenti arabských i mezinárodních agentur se seběhli k základně. Mezi Američany vypukla velká nervozita, ztracená vozidla hledali mj. i na okolních základnách, k pátrání bylo vysláno 40 špionážních letadel a 30 vrtulníků. Na základně přistál vrtulník, jenž pravděpodobně přivezl vysoce postaveného amerického důstojníka k prošetření události.

Pátrací americká kolona spatřila vyjíždět Humvee z jedné z bočních ulic a v přesvědčení, že jde o zcizené vozidlo, začala po něm pálit. Podařilo se jí vozidlo zničit a pak ještě tři další, která se rovněž z boční ulice vynořila. Teprve potom Američané zjistili, že šlo o hlídku námořní pěchoty, jejíž čtyři příslušníky "přátelskou palbou" usmrtili.

Rada muslimských ulamá svolala shromáždění k druhému výročí okupace

Rada ulamá vyzvala všechny Iráčany k účasti na vzpomínkovém shromáždění za všechny padlé a zatčené během dvou let okupace:

"U příležitosti druhého výročí americko-britské agrese do Iráku sekce lidských práv Rady muslimských ulamá v Iráku vyzývá všechny Iráčany k účasti na prvním shromáždění na památku mučedníků a jako výraz solidarity s vězni, které se bude konat v hale sídla rady v mešitě al-Qurá v Bagdádu v 11:00 dne 9. safáru 1426/19. března 2005."

Abú Ghurajb

Pod americkou kolonou explodovala ve městě v 9:00 bomba, zcela zničila Humvee a usmrtila čtyři vojáky. Potvrdil to zdejšímu korespondentovi Mafkarat al-Islam důstojník tzv. iráckých sil rychlého nasazení.

Samarrá'

Exploze bomby pod obrněným vozidlem ve čtvrti Šurta v centru města zneškodnila kolem 10:00 Humvee a tři vojáky v něm zabila, čtvrtému způsobila vážné zranění.

Tikrít

Irácký ostřelovač zastřelil ve městě odpoledne amerického vojáka z pěší hlídky, která stála u jedné z mešit a poslouchala z amplionu kázání. Již po několik měsíců vojáci pravidelně kontrolují páteční kázání a zatýkají kazatele, kteří vyzývají k podpoře odboje. Ostatní Američané pak začali střílet kolem sebe, takže věřící vyběhli z mešity. Vojáci je však nahnali zpět a okolí mešity uzavřeli. Střelce ovšem nenašli. Vybili si vztek alespoň tím, že mezi věřící do mešity vhodili poplašné bomby a pak se stáhli.

Sebevražedný útok v Mósulu

Na západě města se sebevražedný útočník s autem s výbušninou odpálil u americké kolony. Zničil vozidlo na přepravu vojáků a Humvee a zabil 19 vojáků. Mezi mrtvými byl i nepálský tlumočník, známý svými výpady proti Iráčanům při doprovázení hlídek městem. Tělo bojovníka nalezli místní lidé 50 metrů od místa výbuchu ohořelé a bez končetin a pohřbili je na hřbitově mučedníků.

Hillá

Tady explodovala ráno ve čtvrti Džabáwijín v centru města pod polskou kolonou bomba, která zneškodnila obrněné vozidlo a zabila čtyři a zranila tři polské vojáky. Podle zdroje z tamní policie byl jeden z nich zraněn vážně a mimoto byl zabit i irácký tlumočník.

Násiríja

Zdejší italská okupační základna se stala kolem 7:00 terčem 14 minometných střel, které na ní způsobily rozsáhlé požáry. Až do 10:00 stoupal ze základny hustý kouř.

Basra

Americká kolona přijíždějící z Kuvajtu najela ráno na strategické silnici u Basry na sérii bomb. Ty zabily blíže neurčený počet vojáků a zničily Humvee a vozidlo na přepravu vojáků. K útoku se přihlásila skupina Brigády Hasana al-Basrího.

Anglo-americký vězeňský tábor Bucca v Umm Qasru se stal v poledne terčem ostřelování raketami Grad a Taríq. Podle sdělení pocházejících z řad loutkové policie zasáhlo devět raket různé části tábora, kde zničily velkou část vojenské nemocnice a přijímací halu. Podle následujících druhotných explozí zasáhly také sklady munice.

Britští a američtí vojáci před časem vyhnali z tábora řadu iráckých tlumočníků a další uvěznili s obviněním, že poskytují informace partyzánům. Noví tlumočníci byli získání za horentní platy.

Bulharsko hodlá začít stahovat své vojáky

Bulharské ministerstvo obrany oznámilo, že hodlá snížit počet vojáků nasazených v Iráku do konce června ze 462 na 370 mužů. Bulharský prezident požaduje úplné stažení všech do konce roku 2005.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       29. 3. 2005
29. 3. 2005 Stává se český národ pitomějším? Jindřich  Kalous
28. 3. 2005 Svalte vinu na komunismus Max  Park
28. 3. 2005 Devastace mladých lidí je globální Jiří  Jírovec
29. 3. 2005 Michael  Marčák
27. 3. 2005 Zmrtvýchvstání 2005 Bohumil  Kartous
28. 3. 2005 Můj život, moje volba? Max  Park
29. 3. 2005 Britské listy - intelektuální pevnost, obehnaná vysokou zdí
29. 3. 2005 Michael  Marčák
29. 3. 2005 Sjezd ČSSD -- definitivně do ... prava? Irena  Ryšánková
28. 3. 2005 Chtělo by se říct: Bohumil  Kartous
28. 3. 2005 K čemu jsou občanským demokratům občané Boris  Cvek
29. 3. 2005 K čemu jsou politikům občané Milan  Valach
29. 3. 2005 Softwarové patenty -- mnoho povyku pro nic, nebo ostře nabitá zbraň, kterou Evropa dobrovolně obrací proti sobě? Jiří  Kofránek
29. 3. 2005 Budoucnost sociálního státu v éře globalizace: S čím počítáme? S čím smíme počítat? A co se vlastně děje? Jan  Drahokoupil
29. 3. 2005 Zastavte týrání zvířat!
29. 3. 2005 Pokusy na zvířatech nejsou nezbytné
29. 3. 2005 Zemětřesení u Sumatry vyvolalo paniku
29. 3. 2005 Microsoft a Evropská unie dosáhly dohody
29. 3. 2005 Stopem do Estonska Milan  Kulhánek
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek
29. 3. 2005 Jaký palestinský stát? Pavel  Mareš
29. 3. 2005 Je snad Kadyr Toktogulov jediným novinářem v Kyrgyzstánu? Roman  Staněk
29. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. - 18. března 2005
29. 3. 2005 Oko za oko, zub za zub jako zákon milosrdenství Karel  Sýkora
26. 3. 2005 Gross se stal předsedou ČSSD
29. 3. 2005 Černý den pro ČSSD
26. 3. 2005 Sociální demokracie se nesmí nechat obejmout v náručí ODS Zdeněk  Škromach
26. 3. 2005 Děláme levicovou politiku - politiku realistickou a odpovědnou Stanislav  Gross
26. 3. 2005 Ptejme se, proč jsme tam, kde jsme Zdeněk  Škromach
26. 3. 2005 Desatero společného vítězství Zdeněk  Škromach
26. 3. 2005 Přestaňme se konečně podbízet ODS Miloš  Zeman
13. 2. 2005 Hospodaření OSBL za leden 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. - 18. března 2005   
17. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 5. března 2005   
11. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. února 2005   
8. 3. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny dny 14. - 21. února 2005   
25. 2. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny dny 6. - 13. února 2005   
4. 2. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 29. ledna 2005   
26. 1. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8. -- 18. ledna 2005   
19. 1. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 7. ledna 2005   
10. 1. 2005 Sporné počty ve "Zpravodajství iráckého odboje"   
21. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 16. prosince 2004   
21. 12. 2004 Jsme prostí lidé, kteří dali přednost zásadám před strachem   
17. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 8. prosince 2004   
1. 12. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 21. - 25. listopadu 2004   
29. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 20. listopadu 2004   
19. 11. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 11. - 15. listopadu 2004