7. 3. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 3. 2005
Chudý lidi, pravil Zdeněk Podskalský, nepotřebujou svobodu. Chudý lidi potřebujou peníze... A právě proto se na nich dá tak dobře vydělávat.

V rozhlase skončili rozhovor se zpěvákem a sportovcem a nastala chvíle pro hlasy posluchačů, neredigované a neredigovatelné. První posluchač se otázal, proč zvou do rozhlasu stále ty nevzdělané pěvce a tělocvikáře, proč proboha se k tématu nemůže vyjádřit nějaký profesor nebo doktor... Moderátor rozpačitě odvětil, že jde o to, aby to živé téma zajímalo a přilákalo lidi... proto ty populární figury. A další posluchač volal: Ale to děláte vy, že jsou populární zrovna oni, protože zvete pořád jen idioty, protože jsou populární ze Šťastných Jimů a Story a takových blbin, my ale taky někdy chceme slyšet chytrý lidi, ne populární... Copak nemůžete zvát i nějaké spisovatele, a ne pořád jen ty dva tři?

Moderátor cosi koktal a mně bylo jasné, že ubozí posluchači volají na poušti.

7. 3. 2005
Motto: "Přenecháme-li starost o naše věci jinému člověku, postará se především sám o sebe, a to k naší škodě."
Milan Valach

Česká společnost se nachází v podivném stavu. Většina občanů není spokojena se stavem veřejných věcí, většina občanů tvrdí, že to chce změnu, ale stejně velká většina neumí nebo nechce vynaložit na požadovanou změnu ani sebemenší úsilí a naštvanost nebo otrávenost si ventiluje po hospodách nebo v anonymních internetových diskusích.

7. 3. 2005

Hlavně mi nezakazujte posledního čitelného nepřítele, říkám si s velkou dávkou nadsázky v reakci na petici Zrušme komunisty.

Jestli jsem dobře pochopil smysl této chvályhodné akce, měla by především vyvolat širokou diskusi. Nejen o KSČM, ale hlavně o tom, co komunismus přinesl, odnesl (nebo-li zmasakroval) a nakolik je nebezpečný v době, kdy je naše země členem NATO a EU. Jestliže je dnes Grebeníčkova partaj na druhém místě v žebříčku volebních preferencí, není to dáno její genialitou a sílící silou prokomunistických voličů, ale spíš některými problematickými postoji demokratické části společnosti.

7. 3. 2005

Pomalost českých soudů

Před více než osmi lety, v lednu 1997 jsem si zaplatil vytoužený zájezd do Tuniska. Jednak mě severní Afrika vždy lákala, jednak jsem důvěřoval i cestovní kanceláři Travela, v té době to byl třetí největší hráč mezi cestovními kancelářemi. Travela se o vás postará - to bylo oblíbené heslo, které nás provázelo od počátku 90.let. Zaplatil jsem něco málo přes třicet tisíc korun, včetně jednoho fakultativního výletu, radoval se z výhodné koupě - sleva za včasný nákup 10% - a těšil se na léto. Moji radost nezkazil ani dopis podepsaný přímo ing. Ivanem Breznenem, generálním ředitelem Travely, ve kterém se omlouval za opatření v souvislosti s devalvačním vývojem koruny. Žádal doplatek k zájezdu. Kdo by nedal 22.6. 1508 Kč, když odlet byl již za 14 dní.

Pak už šly události velmi rychle.

7. 3. 2005

Václav Klaus není nějak zvlášť hluboký myslitel (otázka je, jestli je to pro jeho funkci zas až takový handicap), míní Pavel Urban v reakci na článek "Lži a dvojí hra" Václava Klause". Nicméně na své odmítavé stanovisko k prohlubování evropské integrace má právo. Jestliže některé jeho argumenty jsou zkratkovité nebo opožděné, pak některé odpovědi Jo Leinena balancují na hraně dialogu z absurdního dramatu či parodie na sebe sama (EU není stát, ale "určitá síť, mechanismus." A stát je v praxi co?

5. 3. 2005
reakce na článek Petra Pospíchala "Piáno těžké, schody srázné"

Tento dosudpremiér skutečně již projevil dostatek talentu. Dovolím si však položit otázku, zda slušní, poctiví občané mají o takový talent zájem. A zda budou mít zájem o takovou politickou stranu, až půjdou příští rok k volbám. Pokud půjdou.

V úvodu svého článku píše předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Pospíchal, že "je lepší být zdravý, bohatý, úspěšný, mladý a živý, než to druhé". A doplňuje, že "to je celkem známá věc". K tomuto tvrzení dodávám já: " jak pro koho, pane Pospíchale". Z autorova dalšího textu vyplývá, že slušnost, morálka, čest, poctivost nejsou patrně ty vlastnosti, kterými by se mělo zatěžovat Pospíchalovo "první" - to lepší, jak uvádí.

Za štěstí pokládá autor u nás vládu koaliční -- a má pravdu. Tato forma vyhovuje zejména ve chvíli, kdy se hledá viník čehokoliv.

7. 3. 2005

Jedině takový výraz mne napadne při sledování nového nekonečného seriálu. Nejedná se však o výtvor latinskoamerické produkce, nýbrž o český seriál z nejvyyších pater politické sféry. Nutno však podotknout, že představitelé hlavních rolí působí stejně stupidně.

7. 3. 2005

"Hovno je obtížnější teologický problém než zlo," napsal Milan Kundera v románu Nesnesitelná lehkost bytí a svou myšlenku dokončil: "Buď je hovno přijatelné (a potom se nezamykejme na záchodě), anebo jsme stvořeni nepřijatelným způsobem." Téma hovna či výkalů je vskutku jedním z klíčových pro pochopení postavení člověka ve světě. Kunderovský bonmot, ač k této skutečnosti poukazuje, však svou povrchovostí může být docela dobře vnímán jen jako zástěrka, odpor, který nám brání roli hovna opravdu do hloubky pochopit. Stejnou funkci mají jistě i rozličné "umělecké" exhibice a provokace, které hovnem například malují na plátno. Opravdu hluboké pochopení hovna v našich životech však nemůže obejít skutečnost, že hovno souvisí s lidskou sexualitou a nevědomím.

Z nového vydání časopisu Dobrá adresa.

Jo Leinen, europoslanec SPD
7. 3. 2005

DOKUMENT

europoslanec

Reakci německého sociálnědemokratického europoslance a právníka na text českého prezidenta Václava Klause Desatero o Evropské ústavě přinášíme kvůli opakovaným žádostem čtenářů. Nesouhlas s Václavem Klausem totiž vyjadřují zástupci všech hlavních proudů v Evropském parlamentu - křesťanských demokratů, socialistů i liberálů. Souhlasí s ním pouze euroskeptici.

Domníváme se, že do nadcházející diskuze o Evropské ústavní smlouvě by neměly přicházet argumenty falešné a lživé. Ekonomická a komunikační globalizace a s ní spojená integrace výrobních, spedičních i odbytových sítí si totiž sama vynutila integraci v oblasti veřejného života. Stejně jako se kdysi sjednocovala italská vévodství, aby mohla vzniknout silná Itálie, sjednocuje se dnes Evropa, aby obstála v globální konkurenci ostatních kontinentů. Židovsko křesťanský civilizační okruh, jehož historii obohacovala renesance, protestantské hnutí, osvícenectví i emancipační filosofické a ekonomické reflexe dělnického hnutí 18. a 19. století, chce zaujímat i v 21. století roli globálního hráče a nikoliv jen odbytiště. I proto je diskuze o možných modelech globalizace klíčovou a nedá se odbýt jakýmsi desaterem. Žádná vyčerpávající a přitom pravdivá odpověď na složitou otázku není takto jednoduchá...

red

5. 3. 2005
Poznámky k usnesení Stálé komise pro sdělovací prostředky Parlamentu ze dne 27.1. 2005, které ukládá nezávislému orgánu - Radě pro rozhlasové a televizní vysílání nečiniti žádné nevratné kroky v souvislosti s digitalizací

Na konci ledna 2005 se udál v Parlamentu krok, do té doby nevídaný. Orgán ústavodárného sboru vyhrožoval nezávislému regulačnímu orgánu odvoláním, jestliže nebude poslouchat několik poslanců. Poslanci lobbovali předsedu Rady pro rozhlasové vysílání před zraky novinářů, pokusili se ovlivnit jeho rozhodování jako správního orgánu a nikdo z "mediálních mágů" se o tom ani nezmínil. "Strážci demokracie" mlčeli. Proč asi? Stálá komise pro sdělovací prostředky v souvislosti se svým odmítavým usnesením o neschválení Zprávy RRTV o digitálním vysílání za rok 2004 v doprovodném usnesení, zakazujícímu nezávislému orgánu činit to, co mu ukládá platný zákon, postupovala v podstatě v rozporu s tímto zákonem. Minimálně s "duchem" stávajícího zákona 231/2001 Sb.

Pod průhledným pláštíkem tzv. právní nejistoty zahájení digitálního vysílání vcelku jasně Stálá komise pro sdělovací prostředky Parlamentu deklarovala, že je ochránkyní stávajících komerčních televizí, které si (z finančních důvodů) nepřejí brzké zahájení digitálního televizního vysílání a současného ohrožení jejich mimořádných "analogových" zisků z reklamy (to je samozřejmě něco jiného, než ochrana investic či zajištění práv dosavadních provozovatelů televizního vysílání). Ukázalo se, že tato, až k pláči dojemná shoda panuje napříč politickým spektrem, bez ohledu na deklaratorní vyhlášení politických stran či jednotlivých poslanců.

Ruka ruku umyla. A téměř všichni pak rukou společnou a nerozdílnou umyli hlavu předsedy RRTV Pospíchala.

IL MANIFESTO - Giuliana Sgrena
5. 3. 2005

Italská novinářka Giuliana Sgrena vylíčila, jak se stala terčem "krupobití kulek" od amerických jednotek jen několik okamžiků poté, co ji v Bagdádu propustili iráčtí únosci.

Je to vážný diplomatický incident mezi Itálií a Spojenými státy. Prezident Bush nabídl premiéru Berlusconimu svou soustrast a omluvu. Zdůraznil, že se případ bude plně vyšetřovat.

7. 3. 2005

O zločinech Američanů a zbabělosti evropských politiků

Jsou věci, které se tolerovat dají, a takové, které tolerovat nelze. Mezi ty druhé, nejzávažnější, patří válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Čím je ale takový zločin těžší, tím silnější bývá viník, a tím menší šance je na nápravu věcí. Potrestání viníků, například válečných zločinců pocházejících z vojensky silných států je vždy dočasně nemožné.

Jedním z těchto nejtěžších zločinů je napadení a okupace Iráku a Afghánistánu.

5. 3. 2005

Blairova analýza zdůrazňuje, že je korupce hlavní překážkou, která brání rozvoji Afriky, avšak dodává: "Boj proti korupci znamená potrestat ty, kdo nabízejí úplatky, i ty, kdo je přijímají."

Tony Blair bude příští týden požadovat, aby došlo k radikálním změnám přístupu Západu k Africe. Bude chtít, aby jeho Komise pro Afriku zdvojnásobila hospodářskou pomoc pro tento kontinent, aby byly odstraněny celní bariéry, bránící Afričanům prodávat zboží do Evropy a do Ameriky. Zároveň však požaduje okamžité mezinárodní akce proti korupci v Africe.

Fausto Bertinotti
7. 3. 2005

6. sjezd italské Strany komunistické obnovy

Umí si někdo z Vás představit italské Benátky, jak se topí ve sněhu a jak vánice láme větve středomořské vzrostlé vegetace? Dovedete si vůbec podobně představit, že by na sjezd komunistické strany dorazili nejvyšší představitelé jiných parlamentních stran v zemi a že by sjezd pozdravil svým telegramem prezident republiky? Jsou to všechno pro Čecha dost obtížné představy, ale přesto to bylo v Itálii možné.

5. 3. 2005

Asi 7000 lidem, kteří žijí ve státě Niger jako otroci, bylo v sobotu oznámeno, že jsou z otroctví propuštěni. Nigerská vláda totiž ode dneška vynucuje dodržování zákona, zakazujícího otroctví.

5. 3. 2005

Otevřený dopis ministrovi průmyslu a obchodu Milanu Urbanovi

Václav Hanžl

Při svém aktuálním rozhodování tedy prosím zvažte, že proti současné podobě směrnice se v poslední době jednoznačně postavil například německý parlament, holandský parlament, dánský parlament, polský parlament, komise JURI, prezidenti všech politických stran Evropského parlamentu a pak i celý Evropský parlament.

Schválení směrnice bez další diskuse by v této situaci bylo popřením všech demokratických principů.

7. 3. 2005

Otevřený dopis Jakubu Patočkovi

Jakube, úvodem bych se měl asi omluvit za to poněkud familiérní oslovení. Nejspíš už si na mě nevzpomenete, protože během mé "aktivistické pětiletky" pro Hnutí Duha v letech 1995-99 jsme se osobně setkali jen třikrát. Přesto na mě, o generaci staršího, avšak v prostředí nevládních organizací tehdy zcela nezkušeného, Vaše nesporné charisma udělalo hluboký dojem. To, co Vám už tehdy někteří vytýkali, tj. Vaše skálopevné přesvědčení o výlučné pravdivosti vlastních názorů a sklony k určitému mesianismu, jsem připisoval Vašemu mládí a hlubokému zaujetí myšlenkou, jíž jste zasvětil svůj život.

Potěšilo mě, když jste se stal šéfredaktorem Literárních novin.

5. 3. 2005

Literární noviny vás zvou na patrně poslední "kritický večer" věnovaný tentokrát kladným stránkám současné české literatury.

Po diskusi budou následovat čtení autorů Literárních novin a diskotéka, nazvaná Tanec mezi řádky. K tanci a poslechu nabídneme kvalitní reprodukovanou i živou hudbu pro všechny generace. Jako DJ's a bedňáci se představí redaktoři LtN. Přijďte 7. března 2005 ve 20 hodin do experimentálního prostoru NoD (nad klubem ROXY), Dlouhá 33, Praha 1.

4. 3. 2005

Olga Lomová vnáší do diskuse o Literárních novinách osobní útoky. Kritika Jakuba Patočky je prý pouze vyřizováním osobních účtů Jana Čulíka. Zajímalo by mě, jak vysvětlí fakt, že si s Jakubem Patočkou najednou cítí potřebu vyřídit si osobní účty tolik lidí, kteří s ním nikdy osobní problémy neměli, mají ovšem strach o osud Literárních novin, periodika, kterému věnovali nemálo své práce.

V jedné věci má ovšem pravdu.

Hugo Chávez
7. 3. 2005
Sergio Moya Mena

Vo svojom vystúpení pred Senátom 17. januára nová ministerka zahraničných vecí Spojených štátov Condoleezza Riceová vyhlásila, že venezuelský prezident Hugo Chávez je "negatívnou silou v regióne". Chávezov postoj k Spojeným štátom označila za "mimoriadne nešťastný", kritizovala jeho vzťahy s kubánskym prezidentom Fidelom Castrom a bolívarskej vláde sa vyhrážala sankciami v rámci Organizácie amerických štátov, argumentujúc "údajným" odklonom od demokracie vo Venezuele. Nikdy predtým nebola americká diplomacia natoľko explicitná pri opise Venezuely, ako keď ju označila za hlavnú prekážku v regióne, čo medzi oboma krajinami vyvoláva ovzdušie neustálej konfrontácie.

Prečo USA považujú Chávezovu vládu za takú veľkú hrozbu a prečo ju označujú za "taký zlý príklad" pre zvyšok Latinskej Ameriky? Je Chávez naozaj na čele revolučného procesu, ktorý by sa mohol rozšíriť na celý kontinent?

4. 3. 2005

Regulaci nájemného zrušilo Švýcarsko v prosinci roku 1970 avšak tato "deregulace" trvala pouze do července 1972. Po té byla švýcarská vláda nucena kontrolu nájemného obnovit, aby nájem sice zajišťoval zisk majitelům domů, ale aby současně bylo zabráněno nekontrolovatelnému růstu nájemného. Občanský zákoník zde v § 269 pak stanoví, že "nájemné je zneužitelné, pokud se jedná o nadměrný výnos z pronájmu, nebo pokud se jedná o zřetelně nadhodnocenou kupní cenu". Na základě rozhodování soudů se zde pak ustálila praxe, která považuje výnos z kapitálu investovaného do pořízení bytu za oprávněný; pokud nepřesahuje současnou úrokovou míru tzv. první hypotéky ve velkých bankách o více než 0,5%. Pokud je nájem vyšší, může soud nájemní smlouvu zrušit.

4. 3. 2005

Kanadská vláda se rozhodla, že poskytne výraznou daňovou úlevu pacientům, kteří si kupují marihuanu pro léčebné účely. K tomuto rozhodnutí došlo v rámci projednávání státního rozpočtu, který byl včera v parlamentu předložen ke schválení. Konzervativní opozice již prohlásila, že tento rozpočet schválí.

4. 3. 2005

Lidé, kteří pravidelně kouří konopí, jsou ohroženi podstatně výraznějším rizikem psychóz. Vyplývá to z nové vědecké studie. Potvrdila výsledky jiné nedávné studie, z níž vyplynulo, že osoby, které častou kouří konopí během dospívání a mládí, trpí zvýšeným rizikem psychóz v pozdějším životě.

7. 3. 2005
reakce na článek Zdeňka Moravčíka "Zabíjení v Drážďanech - nutnost nebo zločin?"

V Německu zazněly nejen názory, které reprodukoval pan Moravčík, ale také komplexní popisy událostí, např. hraná reportáž na veřejnoprávním kanálu ZDF 8. 2. od 20:15, popř. díl Feuersturm (Ohnivá bouře) z cyklu Der Jahrhundertkrieg (Válka století) historika Guido Knoppa.

V únoru roku 1945 již luftwaffe v podstatě neexistovala, Rudá armáda stála na Odře a západní spojenci na Rýně.

4. 3. 2005

Londýnský primátor Ken Livingstone, který se nedávno dostal do sporu s židovským novinářem z jednoho britského bulvárního deníku, zaútočil na izraelského premiéra Ariela Šarona. Charakterizoval ho jako "válečného zločince".

Sochy Jana Hendrycha
7. 3. 2005
K výstavě soch Jana Hendrycha v Českém muzeu výtvarných umění v Praze, 2. 3. -10. 4. 2005, v Husově ulici 19-21, Praha 1 -- Staré Město

Sochy Jana Hendrycha stojí na okraji hlavních proudů současného umění, a přesto se možná právě nyní dostávají do jejich středu. Vysychají-li tyto hlavní proudy a mizí-li intelektuální aróma, které obklopovalo současné umění, oči se obracejí k tomu, který pokračuje tam, kde skončili velcí mistři, neohlížeje se na řeči o konci umění, na konceptualismus, na postmodernu, na nové technologie.

4. 3. 2005

V souvislosti s desetliletým výročím existence Světové obchodní organizace připadající na duben 2005 byla zveřejněna neoficiální zpráva bývalého generálního ředitele WTO Sutherlanda o možnostech jejího dalšího vývoje a rozvíjení mnohostranného obchodního systému.

10 let existence WTO a úvahy jak dál - BL ZDE

Sutherlandova zpráva v angličtině - WTO HTM
Sutherlandova zpráva v angličtině - BL PDF

"O jejím obsahu se rozproudila poměrně široká diskuse, ve WTO vznikly i obavy, aby úvahy o dalším vývoji nezastínily samotná jednání, která probíhají v rámci Rozvojového programu z Doha, a aby neodváděly pozornost od úkolů, které před 148 členskými zeměmi stojí v době do konání další ministerské konference, která se bude konat koncem letošního roku v Honkongu. Své postoje k návrhům ve zprávě obsaženým začalo projednávat též 25 členských států EU a své stanovisko jako celek konzultuje též Evropská komise. Do diskuse se zapojuje v širší míře zapojují nevládní organizace i občanská veřejnost.

Britské listy přináší český překlad poslední kapitoly zprávy obsahující Hlavní závěry a doporučení, které ze zprávy vyplývají.

Miloš Zeman
4. 3. 2005

Když jsem se dozvěděl, že kniha vzpomínek Miloše Zemana "Jak jsem se mýlil v politice" bude mít náklad 20 000 výtisků, neuměl jsem odhadnout, zda je to hodně nebo málo. Včera jsem knihu nesehnal v periferních knihkupectvích, a když jsem dorazil na Václavské náměstí, kde prý její svazky tvořily veliké pyramidy, byl jsem odkázán na pondělí, kdy prý přivezou 1000 svazků. Nebude to stačit.

Paměti filmové hvězdy mohou oslovit více čtenářů. Trochu se tam dozvědí i o intrikách u filmu a společenských skandálech. Politika je úplně jiné řemeslo. "Neuropsychickou zátěž" premiéra či jeho "časový snímek dne" si téměř nikdo z čtenářů nedovede představit.

4. 3. 2005

Univerzální koaliční partner chystá půdu pro příští koalici

Před několika dny přinesla agentura STEM zprávu, podle níž celých 71% českých obyvatel dle vlastního mínění nechápe dění na domácí politické scéně. Zpráva hodnotí jako varující, že podíl nechápajících se za deset let zvýšil o 13%. Autoři totiž vycházejí z předpokladu, že s postupujícím časem od velkého třesku by občané měli nabývat pocitu, že politice rozumí stále lépe. Soudím naopak, že poznání vlastního neporozumění je krokem kupředu. Znamená, že původní představy neobstály při konfrontaci s realitou. Jak v té souvislosti nevzpomenout na největšího českého génia? Vývoj chápaní politiky nejlépe vystihuje teorie poznání Járy da Cimrmana.

Podle Lenina je na začátku pravda, nejprve nepřesná, v druhé fázi zpřesňujeme pravdu a v třetí fázi víme vše. Podle Cimrmana je na začátku omyl a to přesný, v druhé fázi vyvracíme omyl a v třetí fázi nevíme nic.

Elfriede Jelinek - Foto: Bettina Flitner
7. 3. 2005
Eliška Stehlíková

Už od října se na nás dívá ze stránek všech časopisů i novin. Aristokratická, distingovaná, arogantní. Letošní laureátka Nobelovy ceny a čerstvá držitelka Ceny Franze Kafky, jejíž jméno je nejčastěji spojováno s militantním feminismem, radikálními levicovými názory, nenávistí k vlastní zemi, provokací a obscénností. Elfriede Jelinek (58), kontroverzní, diskutovaná, zatracovaná i obdivovaná. Její životopis přitahuje všechna média jako magnet, žádný článek o ní se nezapomene zmínit o jejím patologickém vztahu s matkou, o jejích psychických problémech či příslušnosti ke komunistické straně. Co však víme o jejím díle?

Z nového vydání časopisu Dobrá adresa

Napoleon Bonaparte
7. 3. 2005

Skutoční a zdanliví šíritelia slobody

Ako sa hovorí, každý zázrak trvá iba tri dni. Aj to, že sa lídri dvoch najvýznamnejších svetových mocností stretli v akomsi stredoeurópskom hlavnom meste, neostalo v pozornosti masmédií dlhšiu dobu. Čo si povedali oficiálne, to určite neznamená žiaden historický zvrat. Možno sa po nejakom čase dozvieme, čo si povedali "off record", no to sa stáva známym až vtedy, keď to už zaujíma historikov.

Darmo mali organizátori bratislavského stretnutia veľké oči, čo sa týka súčasných dejín, bratislavské stretnutie nebude mať väčší význam, než keď sa stretli sovietsky líder a a americký líder svojho času na ostrove Malta, ktorý rozlohou a počtom obyvateľov pripomína našu Bratislavu.

4. 3. 2005

Především musím vysvětlit některá slova z nadpisu -- الله znamená Alláh a je jediným bohem, které má být uctíván. Tak alespoň hovoří Korán, který je svatou knihou muslimů. Naproti tomu אלהים je Elohim, Bůh a podle Bible na počátku stvořil nebesa a zemi.

Prezidenti Bush a Putin na setkání v Bratislavě
4. 3. 2005

"Máme demokraciu, tak držte huby!"

Ranná Bratislava 24. februára 2005. Ulice lemované tisíckami policajtov, obrnené transportéry na námestiach, vrtuľníky, stíhačky a stovky tajných agentov. Až zázračne milo to vyjadrilo malé dievčatko, ktoré sa spýtalo svojej mamy: "Prečo je tu toľko vojakov?" -- "Je tu americký prezident, srdiečko," znela odpoveď. "A čo urobil, že sa tak bojí?"

Po tieto dni som mal viac práce ako zvyčajne. Poskytol som desiatky rozhovorov kolegom od americkej AP a čínskej štátnej tlačovej agentúry cez Ukrajinskú televíziu a nemeckú ARD až po britské Times a český Týden. Títo ľudia boli totiž na rozdiel od väčšiny slovenských médií iba zvedaví na iný názor. Mnoho západných novinárov (medzi nimi viacero bývalých kolegov, s ktorými som sa stretával počas aktívnej žurnalistickej služby na summitoch EÚ) mi tlmočilo svoje pocity z "bláznivej" krajiny, v ktorej ľudia nevyjadrujú svoje postoje, v ktorej panuje akási gýčová kultúra všeobecného konsenzu.

2. 3. 2005

Seminář s promítáním dokumentárního seriálu společnosti BBC od Adama Curtise The Power of Nightmares, (Moc nočních můr), o pozoruhodných a znepokojujících paralelách mezi islámskými extremisty a americkými neokonzervativci se bude konat od v úterý 8. března od 17.50 ve filmovém klubu Slunečnice na filozofické fakultě Ostravské univerzity, Reální 5, učebna E 24.

11. 2. 2005

Informace pro budoucí postgraduanty

Britská Arts and Humanities Research Board, která financuje postgraduální i další vědecký výzkum na britských univerzitách, se rozhodla každoročně po dobu nadcházejících tří let udělovat šest stipendií na vypracování doktorské práce z oboru středo a východoevropských studií na britských univerzitách - "ring-fenced awards in Central and East European Studies". O stipendium mohou přirozeně žádat i studenti ze zemí střední Evropy, po dohodě se svým případným školitelem na britské univerzitě. Rádi přijeme na katedře slovanských studií na Glasgow University studenty, kteří by tam chtěli pracovat na doktorské práci z oboru české literatury, českého filmu či středoevropských médií. Vítáme studenty i z oboru polonistiky a rusistiky.

Studenti ze zemí Evropské unie (včetně tedy, od 1. května 2004, i z České republiky), kteří nemají trvalý pobyt ve Velké Británii, mají nárok žádat jen o stipendium na uhrazení školného na britských univerzitách, nedostanou stipendium na živobytí, avšak na to si lze v Británii vydělat.

Lze žádat o studium na plný i na částečný (part time) úvazek.

Podrobnosti o stipendiích AHRB ZDE

Žádosti o stipendium nutno podat do úterý 3. května 2005, pozor ale, největší naději na úspěch mají žádosti, podané prostřednictvím konkrétní britské univerzity, s níž je třeba si případný výzkumný program dohodnout hned teď. Např. Na Glasgow University je interní lhůta pro podání žádostí o postgraduální stipendium AHRB do 1. dubna 2005.

Informace o postgraduálním studiu na Glasgow University ZDE ZDE

Internetové stránky katedry slovanských studií (včetně bohemistiky) na Glasgow University ZDE
13. 2. 2005

V lednu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 11 000 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2005 Melou boží mlýny? Milan  Kulhánek
7. 3. 2005 O červené niti Alex  Koenigsmark
7. 3. 2005 Deset evropských lží Václava Klause Jo  Leinen
7. 3. 2005 O hovně Jan  Stern
7. 3. 2005 Rozkoše Elfriede Jelinekové Eliška  Stehlíková
7. 3. 2005 Servilní postoj Jan  Žižka
5. 3. 2005 Až se to bude líbit komerčním televizím... Štěpán  Kotrba
5. 3. 2005 Blair se zaměřuje na korupci v Africe   
4. 3. 2005 Je الله Koránu stejný jako אלהים Bible? Karel  Sýkora
4. 3. 2005 Neporozumění politice a teorie poznání největšího českého génia Ivan  David

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Řekněte NE softwarovým patentům !   
17. 2. 2005 EU odmítla patentový zákon   
29. 11. 2004 Softwarové patenty v Radě EU odloženy David  Maxera
24. 11. 2004 Softwarové patenty znovu v Radě EU David  Maxera
10. 11. 2004 Může totalita zahltit celou civilizaci? Bohumil  Kartous
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jaroslav  Štemberk
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jakub  Trávník
13. 9. 2004 Co máte proti patentování počítačových programů?   
10. 9. 2004 NE patentovatelnosti počítačových programů jako vynálezů   
28. 7. 2004 Vykrádanie nápadov alebo brzdenie inovácií? Michal  Feik

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs
17. 1. 2005 Globální stmívání   

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
27. 7. 2004 Nookracia Ladislav  Kováč
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
4. 3. 2005 Odstřel "amorálního" Grosse, nebo cesta k nástupu pravice při výročí Vítězného Února?   
4. 3. 2005 Zeman se v politice mýlil, ale byl úspěšný Ivan  David
1. 3. 2005 Piáno těžké, schody srázné Petr  Pospíchal
1. 3. 2005 Příčinou vládní krize není spiknutí médií Milan  Černý
28. 2. 2005 Kauzy a příčiny: metafory politického chápání Dominik  Lukeš
25. 2. 2005 Co všechno na něj ještě vypluje... Boris  Cvek
25. 2. 2005 Gross má pro tisk bulvární potenciál   
25. 2. 2005 Portrét nastávajícího expremiéra Zdeněk  Jemelík
24. 2. 2005 Poukazování i na jiné korupčníky by akce proti Grossovi rozmělnilo   
24. 2. 2005 Gross je jen záminka Milan  Valach

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   
13. 2. 2005 Šíité vyhráli volby v Iráku   
11. 2. 2005 Vězni z Guantánama obviňují vyšetřovatelky   
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2005 Na Ukrajině to Západ udělal správně, v Iráku špatně. Jak to dopadne s Íránem?   
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   

Školství RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík
24. 2. 2005 Slušný člověk, slušný národ - a etické kodexy Ondřej  Hausenblas
22. 2. 2005 Českým učitelům chybí osobnost, ne etický kodex... Filip  Sklenář
21. 2. 2005 Pedagogická komora a etický kodex učitele Radek  Sárközi
9. 2. 2005 S žaludeční sondou na mozek Bohumil  Kartous
7. 2. 2005 Pak teče i krev a jsou mrtví; a není "v tom" jen škola... Miloš  Dokulil
7. 2. 2005 Na české univerzitě v Brně se vyučuje rakouskému právu (a německy) Zdeněk  Moravčík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček