16. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 8. 2007

Tisková zpráva organizátorů setkání starostů v okolí Brd

Vládní mluvčí Klvaňa sezval na 22.8.2007 do Spáleného Poříčí několik starostů z blízkého okolí místa zamýšlené výstavby amerického radaru.

Tento jeho záměr bereme jako snahu pokračovat v dosavadním systému přesvědčování - jako tomu bylo v Míšově. Svolat vždy jen pár starostů, pak jim oznámit, že bude jednat jen se dvěma, omezit přístup široké veřejnosti. Je to snaha vrazit klín mezi starosty, rozdělit je, narušit jejich jednotu.

T. Klvaňa je ředitelem tabákové firmy British American Tobacco. Ve vyspělých zemích je degradací pro politiky, použít služeb někoho, kdo pracuje v tabákovém průmyslu. Jak může člověk, který napomáhá prodávat lidem tabákové výrobky, způsobující rakovinu a smrt, propagovat za naše daně americký radar a tvrdit, že je naprosto neškodný? Kdo mu uvěří?

Sloupek

Neuvěřitelná situace, kterou ve svém článku popsal Fabiano Golgo, si žádá oficiální vysvětlení radního zodpovědného za zdravotnictví v hlavním městě České republiky MUDr. Michaely Bartákové (ODS), zástupců zřizovatele - náměstka primátora Mgr. Rudolfa Blažka (ODS) a radního HMP Mgr. Milana Pešáka (ODS) a ředitele ZZS MUDr. Zdeňka Schwarze. Zdravotnická záchranná služba, jejíchž služeb musel využít autor článku, je zařízením, zřízeným Magistrátem hl. m. Prahy - územním střediskem integrované záchranné služby, zřízené ze zákona o IZS a má statut nestátního zdravotnického zařízení. Své výkony účtuje zdravotním pojišťovnám a městu. Výkon, který účtovala pacientovi Golgovi, se jmenuje "přednemocniční neodkladná péče". Z názvu vyplývá, že to není žádný luxus ani nadstandard, ale výkon, mnohdy nutný pro záchranu života či zdraví.

Nelze si tedy vybírat... Nelze rozhodnout, jestli chcete záchranáře bez lékaře, záchranáře s lékařem nebo jen řidiče s lékařem. Musíte věřit, že ten, kdo přijel, je profesionál... A že se také jako profesionál chová, že hledá řešení optimální z odborného pohledu - poskytnutí lege artis péče. Zneužití něčí tísně vyžadováním "platby předem", odpíráním poskytnutí neodkladné péče v případě nezaplacení a nerespektováním mezinárodního zdravotního pojištění, platného v celé EU, je kvalifikováno českým trestním zákoníkem jako útisk a vydírání. Záchranka je tu proto, aby zasahovala, když jde o minuty.

Fabiano Golgo omdlel. Byl v bezvědomí. Ten, kdo volal 155, nemohl vědět, zda nedostal akutní koronární syndrom (akutní infarkt myokardu, minimální myokardiální léze - mikroinfarkt či nestabilní anginu pectoris), mozkovou příhodu či jakýkoliv, v té chvýli asymptomatický stav ohrožující život... Stav závažný, i když nedojde k okamžitému selhání vitálních funkcí. Rozhodnutí o vyslání jednotlivých výjezdových skupin je výhradně v kompetenci dispečera. Přednemocniční neodkladná péče je garantována státem a hrazena ze státního rozpočtu a zdravotního pojištění.Na internetových stránkách záchranné služby hl. m. Prahy se dočteme, že

Pokud jde o život ohrožující stav (podezření na infarkt, mozkovou příhodu, popáleniny, střelné poranění, obtíže s dýcháním), vyjíždí i lékař ve voze RLP.

zdroj ZDE

Výjezd se řídí interním ceníkem , který je k dispozici na stránkách záchranné služby, ale tento ceník platí pouze v případě výkonů, nehrazených ze zdravotního pojištění.

Sazebník placených služeb organizace mimo výkony hrazené ze zdravotního pojištění ZDE

Je zdravotník RZP kvalifikován k posouzení, které kreditky brát a které ne, které pojistky akceptovat a které ne? Dle jakého nařízení si záchranná služba účtuje v hotovosti? Evropská unie, kde platí celoevropské zúčtování, má nyní tolik pojišťoven, že se v nich nevyzná někdy ani pojišťovák. Znát je nazpaměť je nesmysl. Česká republika garantuje neodkladnou péči i osobám, které nemají zdravotní pojištění a nejsou občany státu. Domnívám se, že zdravotnický personál pražské záchranky nekonal tak, jak měl konat - s péčí o pacienta a vystavil ho zdravotnímu riziku zcela zbytečně. Neřídil se Hippokratovými pravidly, ale starostí účetního. Děsivé je, že Pražský magistrát zruší 16 služeben lékařské první pomoci. Místo, aby šli na pohotovost, budou lidé volat záchranku. A za výjezd jim někdo naúčtuje dva tisíce.... Přesně v duchu zkvalitnění péče , naordinované ODS... Britské listy disponují pro případný zájem orgánů činných v trestním řízení jménem záchranáře a číslem vozidla RZP, který vystavil 1. 6. 2007 v 11:55 účet Fabianu Golgovi.

Má lidský život pro pražské záchranáře opravdu jen cenu dvou tisícovek?

16. 8. 2007

Dovoz levné pracovní síly z Východu, je prý horší než zločin. Je to hloupost, píše Luboš Palata v Lidových novinách ze 16. srpna 2007. Hrozí prý nebezpečí, že se Česko kvůli přílivu lidí ze zemí, jako jsou Ukrajina a Moldávie, změní. Až prý bude každý pátý dělník ze Slovenska, z Ukrajiny a z Moldávie, bude i Česko z pětiny Slovenskem, Ukrajinou a Moldávií--se vším, co k tomu patří. S levnou pracovní silou prý dovezeme mizernou úroveň vzdělání, nekvalitně odváděnou práci, jakož i lavinovitě se šířící AIDS.

16. 8. 2007

Před několika týdny jsem omdlel v práci. Přijela záchranka, že mě odveze do nemocnice. Kdybych se býval neprobral, nevím, co by si počali, protože jakmile vedoucí sanitky uslyšel můj cizí přízvuk, řekl, že mě do nemocnice odvézt nemůže, vzhledem k tomu, že jsem cizinec. Druhý muž, který přijel tou sanitkou, reagoval na slova jeho kolegy větou "- jestli nemá pojištění". Řekl jsem, že pojištěn jsem, ale nemám ten průkaz u sebe. Takže jsem byl okamžitě informován, že mě odvezou pouze, pokud jim na místě zaplatím 2000 Kč.

Řekl jsem, že bych musel zajít do bankomatu a doufal jsem, že to udělám, až mě do nemocnice odvezou, protože, vzhledem k tomu, že jsem potřeboval sanitku, znamenalo to, že jsem potřeboval okamžitou lékařsko pomoc -- jinak bych se přece objednal u lékaře a dojel k němu tramvají. Anebo taxíkem, což by mě stálo daleko míň než 2000. Abych se dostal z této kafkovské situace, zaplatil za mě kolega.

Jak málo jsem tušil, že ještě zdaleka není té tragikomedie konec.

Na doporučení právníků odstranil autor konkrétní údaje, jsou však redakci Britských listů známy, včetně jména pracovníka sanitky, který "vypadl" [měl ho napsané na uniformě], a máme i "fakturu" za "odvoz" sanitkou. Např. v Británii by vedlo autorovo svědectví k okamžitému vyšetření této neuvěřitelné situace a k nápravě, protože by se pacientovo svědectví bralo vážně -- v ČR musí svědek, pokud nemá všechno natočené videokamerou, což může mít po zdravotním incidentu těžko -- místo nápravy očekávat stíhání za pomluvu. Pozoruhodná situace. |

16. 8. 2007

Czech experience:

and how doctors and nurses can abuse you

A few weeks ago I fainted at work. An ambulance came to take me to the hospital. Had I been unconscious, I wonder what they would do, because, as soon as the man in charge heard my accent, he said he could not take me to the hospital, for I am foreigner. The second man who came with the ambulance, though, reacted to his colleague by saying "not if he has insurance". I said I do, but not with me in my pocket. Then I was immediately informed that they could take me only if I paid 2 thousand crowns in cash.

I said I would have to go to the bankomat and that I hoped to do this actually after they took me, because, if I needed an ambulance, that means I needed immediate care, or else I would have made an appointment with a doctor and take the tram to get there. Or a taxi, which would cost me less than the 2 thousand. To put an end to the kafkian situation I was in, a colleague gave from his own money the required quantity.

Little did I know that it was not the end of the tragicomedy.

16. 8. 2007

Poznámka pod článkem pana Golga je možná oprávněná z hlediska publikace v mediích. Nicméně k případu samotnému. Podle popisu usuzuji, že mu bylo posláno auto bez lékaře tj. pravděpodobně s dvoučlennou posádkou, kde jeden je řidič a má nějaký kurs první pomoci a druhý by měl být školený záchranář. To už je vystudovaný (měl by být) zdravotník.

16. 8. 2007

Internetový program, který dokáže odhalit totožnost organizací a jednotlivců, kteří redigují hesla ve wikipedii, odhalil, že některé stránky v této internetové "encyklopedii" pozměňuje CIA, informovala BBC a deník Guardian.

Wikipedia Scanner údajně dokázal, že osoby, používající počítače CIA, zredigovaly heslo týkající se íránského prezidenta. Vatikán zase pozměnil stránky o nejrůznějších svatých a také o šéfovi katolické severoirské politické strany Sinn Féin Gerrym Adamsovi.

Izrael, západní břeh - zeď
16. 8. 2007
"Vineyard Saker", přeložila Judita Takáčová

Konflikt Izraela s Palestínčanmi už dlhé desaťročia spôsobuje utrpenie a smrť. Spravodlivé a stabilné riešenie je zatiaľ stále v nedohľadne. Nezmieriteľné frakcie existujú na oboch stranách, no samotný konflikt je nevyrovnaný. Na jednej strane stojí technicky vyspelá, dobre vyzbrojená regionálna veľmoc podporovaná svetovou superveľmocou, na druhej strane len národ bez štátu zatláčaný do čoraz menej civilizovaných podmienok.

Táto nevyrovnanosť spochybňuje medzinárodný konsenzus "riešenia dvoch štátov". V nasledujúcom rozhovore sa hovorí o možnej alternatíve, i keď je dnes málo pravdepodobná. Autorom odpovedí je britský novinár Jonathan Cook, ktorý žije v Nazarete.

16. 8. 2007

Začátkem srpna Rusko pohrozilo, že sníží své dodávky zemního plynu do Běloruska téměř o polovinu, protože za ně nezaplatilo. To lidem v Evropě připomnělo, že Rusko už předtím zastavilo dodávky plynu ropovodem Družba do Běloruska v kontroverzi o cenách. Ohrozilo to dodávky i do České republiky a na Slovensko (až 65 procent veškerého zemního plynu pro tyto země pochází z Ruska). Polsko a Německo začalo využívat rezerv a ostatní země začaly zkoumat možnosti zvýšení dovozu plynu od jiných dodavatelů, jako je Norsko, píše Business Week.

16. 8. 2007

Vzpomínáme na tragický a osudný atomový útok na japonská města Hirošimu a Nagasaki. Ačkoliv se nezdá, že tyto dramatické události po dlouhá léta jako by postrádaly živnou půdu pro smysluplný koncept, naše rozkolísaná současnost tyto události činí nadmíru aktuálními a kontextuálními.

Chceme-li pochopit kořeny těchto nebezpečných pohnutek, je třeba nahlédnout do historie Spojených států a západních zemí bez establišmentových brýlí, tak abychom byli schopni pojmenovat a pochopit zásadní skutky "západních demokracií" v kontextu světové historie.

16. 8. 2007

Čínský prezident Chu Ťin-tchao v Biškeku jednal se hlavami států se svým afghánským protějškem Hamidem Karzaiím, Nambarynem Enchbayarem z Mongolska, kyrgyzstánským premiérem Almazem Atambayevem a kyrgyzstánským ministrem zahraničí Maraztem Sultanovem, a tádžikistánským prezidentem Emomalí Rakhmonem či uzbeckým protějškem Islamem Karimovem.

Ukazuje se, že pro Šanghajskou organizaci spolupráce je ekonomická diplomacie stejně důležitá jako bezpečnostní spolupráce. Na pozadí cvičení vzniká teritoriálně kompaktní vojenskoekonomické uskupení, vybavené nejmodernějšími zbraňovými systémy, jehož zájmy respektuje či bude muset respektovat i USA a pro které je Evropa pouze nepodstatnou periferií. USA se přitom bojí hlavně čínské převahy v Pacifiku a počínající technologické síly, vyjádřené čínským kosmickým výzkumem, schopností v oblasti počítačů a rusko-čínskou zbrojní kooperací v oblastech radrové a raketové techniky.

15. 8. 2007

Proč pomáhá Česká republika jednomu z nejbrutálnějších režimů na této planetě tím, že vězní svědka jeho zločinů? A proč si toho česká média vůbec nepovšimla? Amonullo Maksudov, pětadvacetiletý Uzbek, který poté, co uprchl před dvěma lety před masakrem v Andižanu, je už 45 dnů vězněn ve vězení v Plzni.

České úřady zatkly Maksudova, když překračoval česko-německou hranici. Údajně byl na seznamu Interpolu na žádost Uzbekistánu, přestože je v Německu držitelem politického azylu. Maksudov je jedním ze stovek uprchlíků, kteří utekli z Uzbekistánu po masakru v Andižanu. Tam uzbecké bezpečnostní jednotky zastřelily dne 13. května 2005 stovky většinou neozbrojených demonstrantů.

15. 8. 2007

Why is the Czech Republic helping one of the most brutal regimes on the planet by locking up a witness to its crimes? And why hasn't the Czech media taken any notice? Amonullo Maksudov, a 25-year-old Uzbek who fled Uzbekistan with his family after escaping the Andijan massacre two years ago, has been held for 45 days in a prison in Pilsen.

The Czech authorities arrested Maksudov while he was crossing the German-Czech border. He was apparently on an Interpol list at Uzbekistan's request, though he also has political asylum in Germany. Maksudov is one of hundreds of refugees who left Uzbekistan after the Andijan massacre, when Uzbek security forces shot dead hundreds of mostly unarmed protesters in the eastern city on 13 May 2005.

15. 8. 2007

Dopis Klausovi, Schwarzenbergovi, Merkelové a předsedovi Evropské komise

Apel rodiny Maksudovových, adresovaný Klausovi, Schwarzenbergovi, Merkelové a předsedovi Evropské komise Luisi Amadovi publikujeme anglicky, rusky a německy.

Guillermo Rigondeaux  Ortiz a jeho rodina - foto:AP
15. 8. 2007

Tajemný příběh kolem dezerce a deportace - tak hodnotí na sportovní, nikoliv zahraniční stránce německý Die Zeit /Tagesspiegel příběh kubánských boxerů v Brazílii pod ironizujícím titulkem "Irrfahrt zweier Starboxer: Fidel Castro und die "deutsche Box-Mafia"" a ihned dodává citaci novináře a spisovatele Elia Gaspariho o tom, jak "ochránci lidských práv" a "mediální pozorovatelé" kritizovali jejich vystěhování. Podle Gaspariho brazilská hlava státu Luiz "Lula" da Silva dal "brazilský stát do služby politické policie kubánského revolučního vůdce Fidela Castra Ruz". Prostě - aktivistické žvásty nad zpackanou operací. Německý list ovšem 6. 8.2007 přiznává, že se příběh změnil v "mýdlovou operu". Titulek je ovšem v ten den čtrnáct dní starý - jako první ho z německých médií použil n-tv - 24. července 2007...

Brazilský deník O Globo přinesl včera 14. 8. informaci zástupce ministerstva vnitra Luize Fernanda Corrêy, že Doering se dostavil 12 července do centra Credenciamento de Imprensa jako novinář německé televizní společnosti ZDF a předložil zde falešný e-mail. Podle brazilského ministerstva vnitra Doering opustil sportovce (abandonarem a delegação).

15. 8. 2007

HISTORIE JEDNÉ LŽI

Stanice TV Globo a TV Record se rozhodly včera 14. 8. 2007 zveřejnit ve zpravodajství, že přijaly minulý týden verzi událostí od tří kubánských diplomatů, že oba boxeři, kteří zmizeli během Panamerických her v Riu předtím odletěli soukromým letadlem do Paraguaye a odtamtud jiným letadlem do Německa. Obě stanice uvedly, že tuto verzi zveřejnily, protože kubánské zdroje trvaly na tom, že všude mají agenty, kteří vědí všechno.

15. 8. 2007

Jen ve městě Sao Paolo čeká 1623 cizinců (960 Afričanů, 364 osob z Latinské Ameriky, zejména z Kolumbie, 208 z Blízkého Východu, zejména z Libanonu, 70 z Evropy, zejména Albánci a Bosňané, 21 z Asie) na procedury týkající se jejich ilegálního pobytu v Brazílii a v celé zemi čeká na politický azyl 3500 osob, 75 procent z nichž jsou muži. Procedurální etapa nejnovějšího případu trvá 47 dní a než se dostane před soudce, který o něm bude rozhodovat, potrvá to nejméně dalšího půl roku. Proti soudcovu rozhodnutí je pak možno se odvolat, což prodlužuje celý proces nejméně o další tři roky, podle Silvie Hausmannové, právničky specializující se na problémy s vízy a s žádostmi o azyl. Nejstarší žádost o azyl se řeší už 6 let. Kubánští boxeři byli však zadrženi, vyslechnutí a vráceni na Kubu do 52 hodin...

16. 8. 2007

Bývalého policistu Čermáka budou oslavovat extrémisté

Prvního září bude mít v Praze na Karlově náměstí sraz podivná společnost na podivném představení , zvaném "pietní akt za bývalého policistu Tomáše Čermáka". Hlavní role budou hrát aktivisté Národního sjednocení a Vlastenecké fronty, kteří akci připravili, i někdejší příslušník Policie České republiky Čermák, který (podle slov svého právního zástupce) "rád přijde", nejspíš uronit slzu nad svým osudem. Městské státní zastupitelství v Praze bývalého policistu obžalovalo za násilí vůči ředitelce sekce lidských práv úřadu vlády ze zneužití pravomoci veřejného činitele, ublížení na zdraví a omezování osobní svobody.

16. 8. 2007

Tak radikální žena a dnes sedí v poslanecké sněmovně jako pěna a když se dostane do televizního záběru, tak ji lze vidět, jak poslušně capká za svým zeleným guru.

Každý z nás dělá svou práci, jistě ji podle nějakých pokynů dělal i expolicista Čermák a vykonával ji důkladně, jak bylo vidět z fotografie. Pracuje i paní Jacques, dnes jako politička, pracuje klidně, bez protestů a snaží se dojít co nejdál. Možná že také pan expolicista Čermák se snažil, ale došel jenom k vyhazovu a soudu. Paní Jacques může pracovat klidně, k žádnému soudu nedojde, má zaručenou celoživotní imunitu. Ještě existuje morální odsouzení a to si můžeme dovolit každý. Třeba zatím.

15. 8. 2007
reakce na článek Fabiana Golga "Jak to bylo s kubánskými boxery ve skutečnosti" jako pokračování polemiky, započaté článkem Fabiana Golga "Utíkají z Castrova nebe..." a pokračováním v analýze Štěpána Kotrby "Rigondeauxův a Larův knockout"

"Jak to bylo s kubánskými boxery ve skutečnosti" Fabiano Golgo tvrdí. Konstatuje. Příběh Guillerma Rigondeauxe Ortize a jeho kolegy Erislandy Lary Santoyi je přitom plný tajemství a dobrodružství. Zdánlivě a pouze na první pohled. Golgem předestřené věty dávají logický řetězec a pointu na konci. Ale jen zdánlivě a jen na první pohled. Proto je potřeba se ptát, protože nelogičnosti, výmluv, spinů, skrývání a lží je v tomto už měsíc trvajícím příběhu, který doteď zajímal celou Jižní Ameriku, až dost. Je třeba se ptát nejen, proč dostal německý občan akreditaci sportovní redakce veřejnoprávní ZDF faxem až ve chvíli, kdy byl v Brazílii, ale také, proč se při prozrazení a zadržení brazilskou policií snažil Thomas Doering všude tvrdit, že je z konkurenční stanice - komerční televize SAT 1. Je třeba se ptát, kdo tento muž je doopravdy, kdo ho platí a za co.

Je potřeba se ptát na roli německého konzulátu v Riu de Janeiro a německé ambasády v Brasilii, jejíž pracovníci poskytují anonymně neúplná a nevěrohodná vysvětlení tisku s poukazem na to, že tiskový mluvčí je na dovolené a jinak na úřadě není nikdo kompetentní s tiskem mluvit. Je potřeba se ptát , proč němečtí diplomaté diplomaticky mlčí.

15. 8. 2007

Martin Žufánek se nepohodl se svým partnerem při realizaci internetového e-shopu a svůj pohled na celou záležitost a svou reakci zveřejnil v článku Kterak nám Martin Kup a Digidy s.r.o. dělalo web. Žufánkův článek vzbudil určitý ohlas, a tak Martin Kup zveřejnil reakci na svém firemním webu.

Martin Kup začal hrozit trestním oznámením nejen bývalému partnerovi Martinu Žufánkovi, ale také člověku, který zveřejnil odkaz na Žufánkův článek. Odkaz přitom doprovází jen krátká anotace: "Slyšel jsem o různých typech licencí pro internetové obchody, to co ale požaduje společnost Digidy a její vlastník Martin Kup je kuriózní."

15. 8. 2007

Fujitsu uvedla na trh LED displej Super Frontech Vision LD s úhlopříčkou 5,867 m a světelností 5000 cd/m2, ale bohužel prozatím s rozlišením jen 512 x 288 bodů. Cena 529 326 USD, což znamená 3.59 USD za jeden pixel odradí i movitější zákazníky, nicméně jako billboard nové generace slibuje přístup Fujitsu technologický boom ve venkovní reklamě. Do budoucna.

15. 8. 2007

Pan Paul otevírá věcnou debatu na téma které nadnesl pan Cvek. Opět se pokusím o pohled z medicínské strany, aby se ukázaly další aspekty tohoto problému. Pro jednoduchost mluvme jenom o pacientech vědomých a schopných vlastního rozhodování.

Snad začnu u konce článku pan Paula. Nevím zda mohu za sebe říci, že se k pacientům chovám lidsky, spíš je to na jejich hodnocení, ale předpokládejme, že ano. Je to jeden z mnoha úhlů pohledu.

Co především je potřeba říci je, že ke mně přicházejí většinou se složitým problémem a to i velmi často z velké dálky. Třeba z Moravy.

15. 8. 2007

Varšavská vládní koalice se rozpadla. Volby do Sejmu by měly být v říjnu.

Je téměř rozhodnuto: v Polsku proběhnou předčasné volby poslanců Sejmu, dolní komory parlamentu, pravděpodobně ve druhé polovině října. O potřebě těchto voleb panuje shoda, ovšem získat dvoutřetinové kvórum k seberozpuštění Sejmu není snadné. Důvodem je fakt, že některé politické strany požadují, aby skandály, které vedly k rozpadu tříčlenné vládní koalice, byly vyšetřeny ještě před volbami.

15. 8. 2007

Petr Wagner nepochopil... a ve svém pohledu " z druhé strany" opřel svoji reakci na článek pana Cveka o bonmot, že sebe slušnější číšník mu ze zkyslé svíčkové dobré jídlo neudělá. Jenomže potíž je v tom, že slušný číšník zkyslou svíčkovou nikdy nepřinese, protože ani nemá důvod, proč by se o něco podobného měl snažit.

Pan Wagner Cvekovu vtipnou nadsázku či metaforu o hostinském nepřijal, avšak svým názorem, kterému není těžké porozumět, dokazuje přesně to, co je problémem našeho zdravotnictví, totiž že pacient je především diagnóza, protože podle něho se liší od hosta tím, že je nemocný. Pokud bych ale pokračoval ve stejné logice slovíčkaření, není vůbec ve všech případech přece zřejmé, že člověk přicházející do zdravotního zařízení je a priori nutně hned nemocný, přestože může mít různé potíže.

15. 8. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Lidé požadují od státu pomoc, aniž by se zamyslili, kdo v tom případě ten stát vlastně je. Že to dělají i v kapitalistickém světě levicoví blouznivci, to nikoho nepřekvapuje, ale že pomoc od státu pro sebe žádají i neoliberálové a jiní zastánci různých kapitalistických systémů, to je někdy víc než divné...

Bude se pracovat až do sedmašedesáti, tenhle základní princip má v budoucnosti platit i pro německé úředníky (Beamte) a jejich zvláštní pracovní poměr, zvláštní právi i povinnosti vůči státu. Když jsem tohle teď slyšel ve zpravodajství v severoněmeckém rozhlase, připomnělo mi to nejen dva významy slova stát, ale také jsem si vzpomněl na to, jak podivné a drzé jsou požadavky některých Němců, kteří se domnívají, že se stát musí starat o jejich malé děti, o jejich staaré rodiče i o jejich živobytí, protože už nemohou pracovat v bývalém zaměstnání.

16. 8. 2007

Klasické natírání (vlevo) a kreativní natírání (vpravo)

Arktida RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
27. 4. 2005 V Arktidě došlo k drastické erozi ozónové vrstvy   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
2. 2. 2007 NATO - spojenectví bez závazků Miroslav  Polreich
26. 1. 2007 Rusko-indické námluvy Oskar  Krejčí
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
13. 12. 2006 Rusko - pokračující diplomatická ofenzíva Miroslav  Polreich

Čína RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Záhadná obrana XBR radaru v Brdech Stanislav  Kaucký
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?   
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík
27. 7. 2007 Americký Kongres zasadil těžkou ránu Bushově projektu raketové obrany v Evropě   
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2007 Papežův tajemník varoval před přistěhovalectvím muslimů do Evropy Lukáš  Lhoťan
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc
18. 7. 2007 Dědictví středověku, nikoliv starověku Boris  Cvek
17. 7. 2007 Katolický kardinál se omluvil stovkám sexuálně zneužívaných obětí   
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Co se stane, když protestanti nevěří katolíkům, aneb Proč vycházet z toho, že by bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry měl změnit své mínění? Uwe  Ladwig
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2007 S Klvaňou jednat nebudeme   
8. 8. 2007 Jak lze zamaskovat radar Jan  Neoral
6. 8. 2007 Radar jako zrcadlo Ladislav  Žák
5. 8. 2007 Akce "Praha - Brdy - Hirošima"   
5. 8. 2007 Pozdrav od starosty města Hirošima   
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Myšlenka dne (včerejšího) : Klvaňův tenký paprsek   
3. 8. 2007 Břízkovec, hora Osudu Pavel  Čámský

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona