27. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 6. 2007

Zpráva pro americký Kongres

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLV senátním zákoně schvalujícím rozpočet na obranu doporučil výbor pro armádu omezit financování evropských prvků raketové obrany, dokud nebudou splněny dvě podmínky: 1. uzavření bilaterálních dohod s Polskem a Českou republikou a 2. dokud neuplyne 45 dnů od doby, kdy Kongres obdržel zprávu od federálně financovaného výzkumného a rozvojového střediska, které zhodnotí nezávislým způsobem existující alternativy raketové obrany v Evropě. Výbor doporučuje snížení nákladů na aktivaci základen a na stavbu evropské raketové obrany o 85 milionů dolarů. Výbor také omezuje financování pro nákup či rozmístění antiraket pro evropský systém do té doby, než ministr obrany Kongresu potvrdí, že navrhovaná antiraketa prokázala úspěšným, operačně realistickým letovým testováním, že je vysoká pravděpodobnost, že bude fungovat operačně efektivním způsobem. Výbor zaznamenal, že navrhovaná dvoustupňová verze antirakety dosud nebyla vyvinuta a má být zkoušena až roku 2010. Proto, konstatuje výbor, uplyne zřejmě několik let, než bude jasné, zda navrhovaná antiraketa bude fungovat operačně efektivním způsobem. Výbor konstatuje, že nebude omezovat zkoumání míst pro základny, studie, analýzy, plánování a výkresy pro navrhované základny v Evropě, ale stavba a rozmisťování nesmějí být zahájeny před ratifikací oficiálních bilaterálních dohod, o čemž Úřad pro raketovou obranu odhaduje, že k tomu nedojde před rokem 2009. Konečně, výbor poznamenává, že existuje celá řada obranných raketových alternativ, raket kratšího doletu, které mohou poskytnout obranu Evropy proti raketám krátkého a středního doletu, jako jsou systému Patriot PAC-3, Aegis BMD a THAAD.

Rešeršní služba amerického Kongresu vydala dne 22. června 2007 průběžnou souhrnnou zprávu o aktuálním stavu prosazování záměru Bushovy administrativy umístit části americké obrany v Evropě - v Polsku a v České republice, určenou členům a výborům Kongresu. Tuto zprávu právě zveřejnila Federace amerických vědeckých pracovníků ZDE, upozorňuje Pavel Barák. Zpráva obsahuje i doporučení Kongresu co v raketové obraně financovat a nefinancovat a za jakých podmínek. Kompletní český překlad přinášíme níže.

27. 6. 2007
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

George W. Bush tvrdě prosazuje to, čemu říká protiraketový obranný štít v České republice a Polsku. Jen velmi málo lidí si myslí, že je to rozumný nápad. Zatímco vlády dvou zmíněných zemí tento projekt jak se zdá nadšeně podporují, průzkumy veřejného mínění ukazují, že jejich vlastní obyvatelstvo je proti. Rusko projekt otevřeně odsoudilo, Německo proti němu bojuje tišeji. Írán dává najevo naprostou lhostejnost. A Joseph Cirincione, který zasvětil celou svou profesionální kariéru boji proti šíření jaderných zbraní, říká, že Bush prosazuje "technologii, která nefunguje proti hrozbě, která neexistuje".

27. 6. 2007

Alexandr Vondra se opět rozzlobil na odpůrce americké vojenské základny ZDE. Zopakoval svá předcházející nesmyslná tvrzení o obnovení povinné vojenské služby a přidal klasický blábol o tom, že když jsme neprotestovali za minulého režimu, nemáme protestovat ani nyní. Bývalý disident tím na sebe prozradil více, než sám chtěl. Podle jeho zvrácené logiky máme být zticha stejně, jako jsme museli mlčet za komunistů. Občanský demokrat ze strany ODS si přeje, aby občané drželi hubu a krok a pokorně přijímali jeho geniální rozhodnutí. Jen nevím, co je na tom občanského a demokratického, spíše to připomíná arogantní postoj totalitních diktátorů.

Proč vlastně bojoval proti komunismu? Bylo to jen proto, že zrovna on nebyl u moci?

(Autor je mluvčím Brněnské skupiny Ne základnám.)

27. 6. 2007

Americký radar v Brdech:

Tisková zpráva Strany zelených ze dne 26.6.07

Poslanec Ondřej Liška - SZ, Greenpeace ČR a starosta Trokavce Jan Neoral na společné cestě a besedách dne 28.6. kvůli návrhu výstavby amerického radaru v České republice

Ve čtvrtek 28.června 2007 se uskuteční výjezd poslance Ondřeje Lišky - SZ, starosty obce Trokavec Jana Neorala a představitelů Greenpeace ČR - tiskového mluvčího Karla Dolejšího a asistenta kampaní Martina Kloubka.

První akcí bude odpolední návštěva vrchu Brdce ve Vojenském výcvikovém prostoru Brdy, kterou bude provázet přednosta újezdního úřadu podplukovník Martin Březovský. Ten poslance Lišku a jeho doprovod na místě seznámí se situací ve vztahu k údajným pracím na stavbě radaru.

27. 6. 2007

Evropská unie směřuje po summitu k nové Reformní smlouvě. Ta by mohla Česko připravit o jeho předsednictví.

Německá kancléřka Angela Merkelová opět slavila úspěch. Její kombinace nenápadného vzhledu, cílevědomého pragmatismu a diplomatického talentu byla základem úspěchu summitu Evropské unie, který se sešel koncem minulého týdne v Bruselu. A dosažený úspěch je mimořádně významný: byly stanoveny obrysy budoucí nové Reformní smlouvy o Unii. Nikoliv oživené euroústavy, ale smlouvy bez vlajky a hymny.

26. 6. 2007

Minulý týden jsem se v článku, "Jak jsem potkal Rusko" zabýval svými sedmi malými vzpomínkami na Rusko, které byly označeny pomocí mezititulků jako trpaslíci první až sedmý. Uvědomil jsem si, jak by bylo zajímavé pokusit se obsah i dikci vystoupení Andranika Migranjana přiblížit čtenářům Britských listů, aby si mohli udělat obrázek sami. Po malém pátrání předkládám čtenářům několik možností, kde se mohou s panem Migranjanem seznámit blíže.

26. 6. 2007

Plány Pentagonu vybudovat si v Africe vojenské velitelství se setkaly s vlnou nepřátelských reakcí od afrických vlád, které se nechtějí spojovat s Bushovou "válkou proti terorismu" a obávají se amerického vojenského vlivu.

Americká delegace, kterou vedl Ryan Henry z ministerstva obrany, se vrátila minulý týden do Washingtonu s tím, že rozhovory s činiteli Alžírska, Maroka, Libye, Egypta, Džibuti a s Africkým svazem nepřinesly žádné výsledky. Předhozí rozhovory se subsaharskými zeměmi, od nichž Amerika požadovala, aby poskytly infrastrukturu a zázemí jeho novému obřímu velitelství pro Afriku Africom, které má začít fungovat od příštího září, nepřinesly také nic konkrétního.

"V Africe máme velký problém se svou pověstí," přiznal činitel amerického ministerstva zahraničí. "Veřejné mínění je opravdu proti tomu, aby tamější země lezly do postele s USA. Spojeným státům tam lidé prostě nedůvěřují."

Jinou obavou Afričanů je, že by se americká základna mohla stát cílem teroristických atentátů. Hospodářské pobídky, včetně nabídek stovek pracovních příležitostí pro místní lidi, nevyvolaly zájem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

27. 6. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Polský časopis Wprost otiskl na titulní straně s nápisem "Macecha Evropy" fotku, na níž je vidět nahá hořejší část těla mladé ženy s namontovanou hlavou předsedkyně Rady Evropské unie a německé kancléřky Angely Merkelové. U každého nahého ňadra té ženy je hlava jednoho z bratrů Kaczynských. Němečtí novináři píší, jak jsou Poláci nevkusní.

27. 6. 2007

Monitor Jana Paula:

Kultura je všechno, zasahuje do všech myslitelných i nemyslitelných sfér společenského života, politiky a zdravotnictví samozřejmě nevyjímaje. Vztahy mezi lidmi, to je kultura, stejně jako vztah k životnímu prostředí je projevem kulturního chování. Kolik peněz ze státního rozpočtu je skutečně investováno tak efektivně, aby kulturní chování tohoto státu a lidí v něm bylo kultivované?

26. 6. 2007

Svobodným státem saským otřásá již několik týdnů korupční aféra, která zasahuje i nejvyšší politické kruhy. Saský úřad na ochranu ústavy poskytl zemskému parlamentu informace o odhalení sítě organizovaného zločinu, z nichž vyplývá, že do trestních činů korupce, zneužití úředního postavení a dětské prostituce, jsou zataženi vysocí politici a představitelé justice. V podezření jsou i soudci a státní žalobci. Na základě těchto informací byl odvolán ze svého místa prezident saského úřadu pro ochranu ústavy Rainer Stock a rovněž vedoucí referátu ochrany ústavy ministerstva vnitra Karl Bey. Do politické tísně se však dostal i ministr vnitra za CDU Albrecht Buttola.

26. 6. 2007
reakce na článek Štěpána Kotrby "Kam si můžete strčit to vaše UNESCO"

Štěpán Kotrba si přečetl na iDnes žhavou novinku, že UNESCO na svém 31. zasedání hrozí Drážďanům vyškrtnutím ze seznamu světového dědictví kvůli mostu, který by jinak sloužil spokojeným obyvatelům města. Jako správný český novinář si nedal práci s objektivním posouzením vzniklé situace a s použitím sporných argumentů tepe do všech elitářských a dobře placených samozvanců dobra. Celý problém vznikl už minimálně před rokem, kdy byly Drážďany zařazeny na seznam památek v ohrožení, kvůli dálničnímu mostu, který se přes Labe plánuje tak 20 let (vskutku aktuální kauza...), píše čtenář Pavel Matějíček.

26. 6. 2007

BEZ KOMENTÁŘE

tisková zpráva České televize

Průměrný koeficient spokojenosti tak v květnu významně převýšil diváckou spokojenost ve srovnatelném období loňského roku. Zřetelné pokračování rostoucího trendu sledujeme především u spokojenosti s kanálem ČT1. Na posílení spokojenosti s programovou nabídkou ČT1 se v průběhu dubna a května nejvýrazněji podílely zpravodajské pořady. Hodnocení hlavní zpravodajské relace se zlepšuje již od počátku roku: koeficient spokojenosti Událostí se v období leden - květen zvýšil z 7,4 na 8,1, posílení Událostí v regionech je ještě výraznější ( z 7,3 na 8,3).

26. 6. 2007

Václav Klaus bude tento čtvrtek v Centru pro politiku a ekonomiku promítat dokumentární film televize Channel Four, zpochybňující globální oteplování The Great Global Warming Swindle (Velký švindl globálního oteplování). Tento film vyvolal po odvysílání v Británii obrovskou kontroverzi, četní komentátoři poukázali na to, že obsahuje omyly a věcně chybné informace. Televize Channel Four se od filmu distancovala a jeho tvůrci se za chyby ve filmu omluvili.

Václav Klaus musí vědět, že film obsahuje věcně chybné informace, které byly veřejně zpochybněny a za něž se tvůrci omluvili.

Hnutí Duha k záležitosti vydalo tiskové prohlášení, které zveřejňujeme níže. Pozoruhodné je, že Duha film zpochybňuje nevěcně, "typicky česky", totiž použitím antikomunismu.

Kádrovací poukaz na to, že autoři filmu pocházejí z okruhu bývalého časopisu Living Marxism, který byl zlikvidován, když ho úspěšně žalovala britská komerční televize za pomluvu ohledně údajně zmanipulovaných záběrů z koncentračního tábora Trnopolje v bývalé Jugoslávii, je neférový.

Časopis Living Marxism byl do té doby v Británii zdrojem záslužných polemik a kontroverzí. V Británii můžete těžko někoho skandalizovat nálepkováním, protože v demokracii mají právo na polemiku a vyjádření názoru stoupenci jakékoliv ideologie. Mainstreamová média se vyjadřovala k rozhodnutí velké komerční televize soudně zničit časopis Living Marxism jako k velmi sporné a neférové záležitosti. Koteckého snaha zdiskreditovat film Channel Four poukazem na to, že jde o film z kruhu bývalých marxistů, je tak typicky česká...

"Durkin podobné filmy netočí náhodou," píše ve svém prohlášení Kotecký. Možná ho bude zajímat, že paranoidní obrat "není náhodou, že", jak na to poukazuje Robert Conquest ve své klasické studii stalinského útlaku The Great Terror byl oblíbeným výrazem Stalinovým a v důsledku doprdelismu ho jeho poskokové a propagandističtí stalinští novináři rozšířili do kultur zemí bývalého sovětského bloku... :)(JČ)

Takto hájí časopis Living Marxism velký britský televizní novinář John Simpson:

Traumatickým zážitkem pro novinářskou práci byla epizoda, kdy začátkem roku 2000 žalovalo britské zpravodajské studio komerční televize Independent Television News časopis Living Marxism za to, že napsal, že reportéři ITN údajně zkreslili záběry vyhublých mužů za ostnatým drátem, pořízené v roce 1992 v překladišti válečných zajatců v Trnopolje. Muslimská bosenská vláda těch záběrů okamžitě využila jako důkazu, že Srbové jsou nacisty dneška.

Časopis Living Marxism argumentoval, že záběry vyhublých mužů před ostnatým drátem v Trnopolje vytvářely falešný dojem, že jsou tito muži v koncentračním táboře. Ve skutečnosti nebyli uzavřeni v prostoru, obehnaném ostnatým drátem, ostnatý drát byl kolem televizních reportérů. Britští televizní novináři ve své reportáži nikdy netvrdili, že je Trnopolje "nacistický koncentrační tábor", avšak jiné televizní stanice, které tyto záběry převzaly, už nebyly při své interpretaci tak opatrné. Soudce při tomto procesu přijal argumentaci časopisu Living Marxism, že ostnatý drát byl kolem televizního týmu, nikoliv kolem vězňů, ale akceptoval tvrzení televizních reportérů, že si to neuvědomili. Ostatní záběry, z nichž byla inkriminovaná reportáž posléze sestříhána, už nebyly k dispozici, a tak Living Marxism prohrál při a v důsledku obrovského odškodného udělal bankrot a už nevychází. Paradoxně, ITN žalovala časopis Living Marxism "ve věci obrany svobody projevu". Bankrotem časopisu Living Marxism byla tedy "svoboda tisku skutečně uhájena," poznamenává Simpson suše.

Jan Čulík, "Britský novinář John Simpson: symbol buržoazní nezávislosti, kritičnosti a slušnosti"

26. 6. 2007

Ačkoliv jsou případy, kdy si nejsem jist, zda je činnost UNESCA přínosná, v případě u drážďanského mostu si dovolím oponovat. V tomto případě se právě UNESCO stalo jistou brzdou projektu, který vyvolal nesouhlas místních obyvatel. Podle článku na IDNES.cz bych došel k podobnému názoru jako pan Kotrba ZDE. Ale pokud jste v Drážďanech aspoň jednou v posledních letech byli, určitě se na věc budete dívat jinak. Právě labské louky a panorama centra města z něj dělají tu nádhernou labskou Florencii., píše Vojtěch Draxl.

26. 6. 2007

Středostavovské Anglii postupně dochází, že byla podvedena: Blairova vláda ji deset let přesvědčovala, že se každé pracovité rodně dostane pohodlného živobytí. Ve skutečnosti byl však realizován jiný scénář.

Problém nerovnosti se v Británii poslední dobou přesunul mezi střední vrstvy. Rozhořčení a nespokojenost středních vrstev však nevyvolává náhlé uvědomění, že v Británii trpí chudobou více než 10 procent obyvatelstva, ale sílící pocit křivdy u samotných, na první pohled relativně bohatých, britských středních vrstev.

Pokud chcete porozumět této vznikající bouři, čtěte pravidelněji pravicové deníky, jako je polobulvární Daily Mail, seriózní Daily Telegraph či konzervativní týdeníky The Spectator nebo třeba The Tatler, píše Madeleine Bunting v deníku Guardian.

26. 6. 2007

Britský filozof a spisovatel Matthew Arnold přesvědčivě argumentoval,že je ve společnosti nutno usilovat o snižování rozdílů mezi chudými a bohatými. Stál pevně na straně oněch křesťanských moralistů z devatenáctého století, kteří považovali větší rovnost za právo samo o sobě, nikoliv jen za záruku, že v bohatých čtvrtích se středostavovští občané nebudou muset pohoršovat pohledy na brlohy a že si střední vrstvy budou moci užívat svého luxusu s čistým svědomím, píše vlivný labouristický komentátor a bývalý náměstek šéfa Labouristické strany Roy Hattersley.

26. 6. 2007

(pět modliteb z půlměsíce)

Mít opravdového nepřítele je radost. Ostatně, kdo by mohl mít rád muslimy. Vždycky vám jen tak mezi řečí vybuchnou. V zájmu vítězství v budoucím střetu civilizací jsme podnikli malou, soukromou invazi do muslimského světa. Konkrétně do vzorového muslimského státu, Ománu. Než se s touhle zemí vzájemně utopíme v krvi, chtěli jsme ji poznat. Zjistit, proč musí být islám zničen.

26. 6. 2007

V uplynulém týdnu splaskla bublina kolem návrhu na prohlášení konkursu na jednoho z nejvýznamnějších světových výrobců klavírů a pian, královéhradeckou společnost Petrof. Krajský soud rozhodl v tom smyslu, že se návrh na konkurs zamítá. Podrobnosti nejsou známé, protože probíhá odvolací lhůta je pochopitelné, že úplné znění rozhodnutí Krajského soudu není veřejnosti k dispozici a obě strany jej určitě podrobně studují. Navrhovatel proto, aby posoudil své šance v případném odvolání a firma Petrof proto, aby se pokusila vyčíslit škody, které jí tento spor přinesl.

Petrof: Zatímco my se fackujeme o základnu, oni nám tu mezitím tiše kradou... ZDE

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě   
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje   
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein
20. 6. 2007 Stratfor: Skutečným účelem americké protiraketové obrany je vojensky ovládnout vesmír   
19. 6. 2007 Protiraketová základna -- a české zájmy Josef  Pokštefl
19. 6. 2007 Reuters: Írán tvrdí, že Rusko nepovolí Americe, aby použila radaru v Ázerbajdžánu   
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
18. 6. 2007 Antirakety v Polsku budou mít těžko jaderné hlavice Karel  Dolejší
18. 6. 2007 Kongres seškrtal rozpočet na základnu v Polsku, protože plánované rakety dosud nejsou k dispozici Karel  Dolejší

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě   
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje   
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Proč jsme nezískali Ameriku Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Rusko převezlo Spojené státy ohledně raketové obrany   

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
14. 6. 2007 Putin o raketové obraně   
12. 6. 2007 Neuspěchat, neutrácet, slíbit Oskar  Krejčí
12. 6. 2007 Ruský generál očekává jednání o radaru s Američany v červenci   
12. 6. 2007 Bývalí členové Varšavského paktu a členové NATO jednají ohledně kontroly zbrojení   
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
9. 6. 2007 Rusko vydalo varování ohledně amerického plánu na raketovou obranu   

Bodies RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Jaký je rozdíl mezi anatomickou pitvou a komerční exhibicí Martin  Kucharík
16. 5. 2007 O pochybné etice výstavy Bodies   
14. 5. 2007 Oči k vidění a mozek na myšlení, aneb kdo nechce vědět, co je člověk, ten ať klidně zůstane doma Uwe  Ladwig
14. 5. 2007 Jak vydělat na mrtvých, které si prohlížejí ti, kteří žijí Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Nebudeme přece tmáři   
14. 5. 2007 Chybí základní úcta k lidské bytosti Jan  Čulík
11. 5. 2007 Uč se synu moudrým býti Ladislav  Žák
7. 5. 2007 Prznění mrtvol Radek  Mikula

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   
25. 6. 2007 Chládek pod stromem   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
22. 6. 2007 Má-li být planeta modrá, musí zůstat zelená Pavel  Havránek
22. 6. 2007 Zakažte Číně znečišťovat ovzduší .... Jan  Hošek
21. 6. 2007 Čína předstihla Spojené státy a je nyní největším globálním znečišťovatelem ovzduší   
21. 6. 2007 Klaus, neexistence globálního oteplování a britský tisk   
20. 6. 2007 Boj s větrnými mlýny   
19. 6. 2007 Planeta Země je přímo ohrožena bezprostředním nebezpečím   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   

Český film RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2007 Tajnost dnešního českého filmu Tomáš  Koloc
30. 5. 2007 Bestiář: Překvapuje banalitou i mechaničností Jan  Čulík
29. 5. 2007 Tajnosti: Snad nejhlubší a nejpozoruhodnější film z poslední doby Jan  Čulík
28. 5. 2007 Vratné lahve: Sentimentální variace na známé téma Jan  Čulík
23. 5. 2007 Zemřel filmový režisér Pavel Hobl   
14. 5. 2007 Konec básníků v Čechách Jan  Čulík
14. 5. 2007 Jak básníci neztrácejí naději Jan  Čulík
10. 5. 2007 Byli jsme to my? Jan  Čulík
4. 4. 2007 Vítězslav Tichý a jeho pozoruhodná sbírka českého filmu Jan  Čulík
20. 3. 2007 Tmavomodrý svět Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Afghánistán - hledání cesty Miroslav  Polreich
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Krvavý epitaf Blairově válce   
17. 6. 2007 Blair věděl, že Amerika nemá plán na poválečnou znovuvýstavbu Iráku   
12. 6. 2007 Mařilo Německo vyšetřování skandálu CIA? Štěpán  Kotrba
5. 6. 2007 Bush nemá rád matky usmrcených vojáků Tomáš  Krček
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
28. 4. 2007 Mám absolutní pohrdání pro Bushův tým   
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"