27. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 6. 2007

Korupční skandál otřásá Saskem

Svobodným státem saským otřásá již několik týdnů korupční aféra, která zasahuje i nejvyšší politické kruhy. Saský úřad na ochranu ústavy poskytl zemskému parlamentu informace o odhalení sítě organizovaného zločinu, z nichž vyplývá, že do trestních činů korupce, zneužití úředního postavení a dětské prostituce, jsou zataženi vysocí politici a představitelé justice. V podezření jsou i soudci a státní žalobci. Na základě těchto informací byl odvolán ze svého místa prezident saského úřadu pro ochranu ústavy Rainer Stock a rovněž vedoucí referátu ochrany ústavy ministerstva vnitra Karl Bey. Do politické tísně se však dostal i ministr vnitra za CDU Albrecht Buttola.

Tento představitel vlády velké koalice křesťanských unionistů a sociálních demokratů musel doznat, že již v lednu minulého roku obdržel příslušné informace ze spisů Úřadu na ochranu ústavy a dva měsíce poté již první souhrnnou zprávu o stavu korupce na území 4,3 milionové spolkové země, která hraničí s naší republikou. Žádnou z těchto informací však nepředal kontrolní komisi zemského parlamentu nebo státnímu zastupitelství. Přitom již předchozí dokumenty údajně obsahovaly obvinění, že politici a justiční zaměstnanci jsou zapleteni od korupčních afér až po dětskou prostituci. Mezitím drážďanské státní zastupitelstvo požádalo Úřad na ochranu ústavy o poskytnutí veškerých podkladů o korupční aféře do 1.července. Z přísně tajných dokumentů, ke kterým se dostali redaktoři veřejnoprávního Středoněmeckého rozhlasu MDR, vyplývají otřesná fakta o vedoucích strukturách Saska.

Tak na příklad městští představitelé Lipska byli pravidelnými hosty nočního klubu, lépe řečeno bordelu "Aphrodite". Zdejších sexy-party se zúčastňovaly i osoby z kruhů organizovaného zločinu, včetně mafiánských struktur Saska. Vážná obvinění padla i na bývalého vedoucího návladního R. a soudce N., kteří se sexuálně vybíjeli i na dětech. Kromě toho se konaly i pravidelné roční letecké zájezdy do Thajska. Nejde o ojedinělé případy. Stejná situace jako v Lipsku byla i v Drážďanech, jakož i v jiných městech jako Saské Kamenici a Plavně. Zejména skandály s dětskou prostitucí přímo směřují do justičního aparátu.

Akta Úřadu ochrany ústavy obsahují 15 tisíc stran přísně tajných materiálů, které zatím mohlo vidět pouze pět poslanců pod slibem mlčení. O jaké zločiny jde, ukazuje případ justiční pracovnice Barbary Beerové, která zmizela v červenci 1996 a za čtyři roky byla objevena její kostra. Dodnes nebyla její vražda objasněna. Ve stejném roce zmizel makléř s nemovitostmi Michael Mielke. Kromě jeho krví pokropeného auta dodnes nebylo nic nalezeno. V loňském roce byl jeden z informátorů Úřadu na ochranu ústavy unesen a za pomoci psychofarmak omámen. Podsvětí tímto způsobem chtělo zjistit, co vyzradil.

Celá řada trestních činů, obsažená v tajných aktech, má základ v obchodech s nemovitostmi, které jsou spojovány s italskou mafií. Podle magazínu "Fakt" je zapleten do korupčního skandálu i prezident soudu v Saské Kamenici Röger, který ještě ve funkci vrchního státního návladního v Lipsku varoval osoby, ohrožené policejními raziemi. Rovněž ministr kanceláře zemské vlády de Maziere je vyšetřován pro styk s mafií. Jako bývalý ministr vnitra se brání tomuto obvinění, ale nyní proti němu vznesla těžká obvinění i kontrolní komise parlamentu.

Téměř denně se nyní veřejnost dozvídá informace o skandálech odhalovaných Úřadem na ochranu ústavy. S překvapením se však koncem minulého týdne dozvěděla, že část aktů, dokazujících korupční aféru, byla zničena a nemůže se proto provést jejich kompletace. Podle ministra vnitra Buttola a drážďanského státního zastupitelstva Avenariuse Úřad na ochranu ústavy zničil značný počet originálních svazků podle platných předpisů. Ministr však rozhodně odmítl požadavek opozice, aby odstoupil, ale nevyhýbá se politické odpovědnosti. Ministerský předseda profesor Georg Milbradt prohlásil, že má plnou důvěru ve svého ministra a požadavky opozice označil za pokrytecké. Opoziční strany, levicová frakce spolu se svobodnými demokraty a Zelenými, obvinily ministerského předsedu z nečinnosti. Podle nich se chová, jako by byl na dovolené. Avšak ani generální spolková návladní Harasová se nechce s aférou zabývat. Podle jejího názoru nejsou k dispozici žádné podklady, které by signalizovaly ohrožení státu. Přístup ke kompletním aktům nemá ani její úřad v Karlsruhe.

Publicistka Ines Geipelová, známá bývalá vrcholová sportovkyně NDR, vyslovila pochyby, že Sasko bude vůbec schopno tuto aféru vyřešit. Podle jejího názoru antidemokratické struktury nejsou jedině v Sasku, ale i v dalších tzv. nových spolkových zemích Duryňsku, Meklenbursko-Pomořanech a v řadě dalších východoněmeckých míst, kde vládne kriminální podsvětí. Východní Němci dodnes nejsou podle Geipelové schopni zhodnotit dějiny NDR. Proto po roce 1989 se uvolnilo pole pro mafiánské struktury a západoněmečtí úředníci, kteří sem chtěli přinést demokracii ze Západu, ztroskotali. Podlehli masivnímu mobbingu a skončili často na psychiatrii. "Chtěli vybudovat nové Německo, ale zvítězil klientelismus, který je zde autoritářsky podporován".

                 
Obsah vydání       27. 6. 2007
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein
27. 6. 2007 Žvanivý Vondra Milan  Valach
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje
27. 6. 2007 Úspěchy a záhady Oskar  Krejčí
26. 6. 2007 Jak potkáte Rusko i vy Ladislav  Žák
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny
27. 6. 2007 Jak montáž nahé Angely Merkelové rozrušila Německo, aneb Když se nevkus polského novináře setká s prohnanosti novinářů německých Uwe  Ladwig
27. 6. 2007 Nedal bych na "kulturu" ani halíř a ministerstvo "kultury" bych zrušil! Jan  Paul
26. 6. 2007 Korupční skandál otřásá Saskem Richard  Seemann
26. 6. 2007 UNESCO ať si každý strká kam chce - podle gusta
26. 6. 2007 Spokojenost diváků s pořady ČT v roce 2007 kontinuálně roste
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?
26. 6. 2007 Drážďanský most, souboj lobbistických skupin, nebo občanských iniciativ?
26. 6. 2007 Britské střední vrstvy na pokraji revoluce
26. 6. 2007 Rovnost je definujícím rysem dobré společnosti
26. 6. 2007 Soudím, že islám musí být zničen Štefan  Švec
26. 6. 2007 Petrof - díl druhý: nedostatek úpadku Ladislav  Žák
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce