27. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 6. 2007

UNESCO ať si každý strká kam chce - podle gusta

reakce na článek Štěpána Kotrby "Kam si můžete strčit to vaše UNESCO"

Štěpán Kotrba si přečetl na iDnes žhavou novinku, že UNESCO na svém 31. zasedání hrozí Drážďanům vyškrtnutím ze seznamu světového dědictví kvůli mostu, který by jinak sloužil spokojeným obyvatelům města. Jako správný český novinář si nedal práci s objektivním posouzením vzniklé situace a s použitím sporných argumentů tepe do všech elitářských a dobře placených samozvanců dobra. Celý problém vznikl už minimálně před rokem, kdy byly Drážďany zařazeny na seznam památek v ohrožení, kvůli dálničnímu mostu, který se přes Labe plánuje tak 20 let (vskutku aktuální kauza...), píše čtenář Pavel Matějíček.

Údolí Labe v Drážďanech a okolí by byly vyškrtnuty jen v případě, kdyby se dálniční most na chráněném území oskutečně postavil, o čemž ještě není definitivně rozhodnuto. V tom případě by se kromě ostudy mezi snoby a elitáři (jak píše Kotrba) vlastně nic nestalo, tedy kromě bezohledného zničení krásného místa a nesouhlasu obyvatel Drážďan (aspoň co jsem od nich slyšel).

UNESCO má na to přeci právo, je to "jeho" seznam a údolí se zaplavovanými loukami lemované barokními zámečky a monumentálním drážďanským nábřežím protnuté 4-proudou dálnicí, by asi opravdu nebylo třeba evidovat jako světové kulturní dědictví. Takže UNESCO si může každý strkat kam chce, jemu samotnému to neuškodí. Vždyť na WHC seznam labské údolí prosadili sami dráždanští popř. saští úředníci, jistě i s podporou místních obyvatel. Takže čemu se v Drážďanech diví, když svým návrhem souhlasili s danými podmínkami.

Své okolí si spoluvytváříme sami, tedy aspoň bychom měli.

V ideálním případě by nebyla nutná žádná ochrana památek a přírody. V dnešní době jsme právo na to, abychom si "hlídali" svůj životní prostor přepustili úředníkům. O podobné cíle se snaží i organizace jako UNESCO. Co je na tom špatného? Myslí si pan Kotrba, že by lidem nevadilo, kdyby přes Hradčanské náměstí vedla autostráda? Myslí si pan Kotrba, že o trasách dálnic a o regulačním plánu města rozhodují ve svornosti obyvatelé daného místa se zřetelem na společné blaho? To se nedá dálnice v Drážďanech postavit v jiné variantě? Tady nejde o nějaké UNESCO, ale o místo, kde žijí lidé. Ti ať se rozhodnou podle svého, buď most, nebo zápis do seznamu WHC. Pan Kotrba význam a moc UNESCO poněkud přeceňuje. Nebo nechápe, že v dnešní době je činnost "ochranářských" organizací s mnohdy extremními požadavky nutná, aby se ve společnosti vyrovnaly právě opačné tendence.

Je ovšem otázka, jestli šlo radním v Drážďanech pouze o uchování jedinečného údolí, nebo bylo jejich rozhodnutí podobné jako v Liberci, kde se radní sešli a rozhodli, že by chtěli mít nad městem na Ještědu památku UNESCO kvůli turistům a reprezentaci, přičemž kritizovali ministerstvo, že otálí se zapsáním vysílače na seznam národních kulturních památek. Podobně směšné mi přijdou snahy udělat z Brd národní park nebo památku UNESCO kvůli překazení plánu USA postavit tam radar.

Hrozba, že Prahu čeká něco podobného, je jen nafouknutá bublina hojně využívaná oběma stranami sporu "památkáři vs. anti-památkáři" a nemá, aspoň co je mi známo, žádnou vážnou odezvu v UNESCO. Jiné je to s otočným divadlem v Českém Krumlově, kde UNESCO žádalo českou stranu o vysvětlení, proč ministr Jandák s platností na věčné časy rozhodl o ponechání divadla v zámecké zahradě, zde ovšem bez rozhořčeného zájmu novinářů.

Argument s Krčínem mi přijde zcela zcestný a směšný, stejně jako občasné názory, že památkáři by zatrhli Karlu 4. stavbu gotické katedrály. Tenkrát byla jiná doba a hlavně to neživotné dávno zmizelo, takže o tom ani nevíme. Úpravy v krajině se dělali z nutnosti a kvůli omezeným prostředkům v souladu s přírodními procesy. A ne jako za normalizace například při melioracích a jiných úpravách, které těžce poškodili českou krajinu, v souladu se stranickými plány. Gabčíkovo nebo Novomlýnské nádrže určitě nikdo nebude navrhovat za světovou památku. Zcestné a nesprávné jsou názory pana Kotrby na původní květenu Třeboňska, jeho urbanizaci a zadržování vody v krajině. Dříve tam byly blatkové bory a doubravy, tedy hustý a neprostupný les. Paradoxně Třeboňsko mohlo klidně být na seznamu UNESCO jako kulturní krajina, kdyby se navrhovaný soubor rybníků a stok rozšířil, proti čemuž byly chovatelé kaprů, kteří se, dle mého názoru iracionálně a plně v souladu s "českým klimatem", obávali o svou produkci ryb.

A tady jsme opět u toho, proč bychom měli některá místa chránit a v čím zájmu by to mělo být. V současnosti mají můj obdiv spíše ty "elitářské a snobské" organizace, které jsou zárukou, že se budoucnost nebude vyvíjet podle nejasného zájmu každého okresního vizionáře, který je momentálně u koryta. Obdiv ve mně budí přístup v ochraně přírody například v Anglii, kde národní park jako třeba Lake District opravdu patří národu a ne anonymním ochranářům a majitelům povolenek a výjimek, jako třeba u nás na Šumavě.

Kdyby měli panem Kotrbou tolik obdivovaní vizionáři dostatek peněz a času, nesrovnali by se zemí jen malebný a zchátralý Josefov, včetně gotických paláců na Novém městě, ale i celé Staré město. Místo pitvorných gotických baráčků, by dnes v centru Prahy všude stály pseudogotické a secesní činžáky jako v Holešovicích nebo na Vinohradech. Co je špatného na tom, že (nejen) Evropa lpí na svém dědictví? Že by ji to nějak dramticky omezovalo v jejím rozvoji jsem si nevšiml. Spíš je mi líto lidí vykořeněných ze svého okolí, kteří skočí na lep, každému provinčnímu zlatokopovi, nebo zkorumpovanému politikovi, a sobecky si hýčkají své zbytnělé ego.

                 
Obsah vydání       27. 6. 2007
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein
27. 6. 2007 Žvanivý Vondra Milan  Valach
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje
27. 6. 2007 Úspěchy a záhady Oskar  Krejčí
26. 6. 2007 Jak potkáte Rusko i vy Ladislav  Žák
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny
27. 6. 2007 Jak montáž nahé Angely Merkelové rozrušila Německo, aneb Když se nevkus polského novináře setká s prohnanosti novinářů německých Uwe  Ladwig
27. 6. 2007 Nedal bych na "kulturu" ani halíř a ministerstvo "kultury" bych zrušil! Jan  Paul
26. 6. 2007 Korupční skandál otřásá Saskem Richard  Seemann
26. 6. 2007 UNESCO ať si každý strká kam chce - podle gusta
26. 6. 2007 Spokojenost diváků s pořady ČT v roce 2007 kontinuálně roste
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?
26. 6. 2007 Drážďanský most, souboj lobbistických skupin, nebo občanských iniciativ?
26. 6. 2007 Britské střední vrstvy na pokraji revoluce
26. 6. 2007 Rovnost je definujícím rysem dobré společnosti
26. 6. 2007 Soudím, že islám musí být zničen Štefan  Švec
26. 6. 2007 Petrof - díl druhý: nedostatek úpadku Ladislav  Žák
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce