13. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 8. 2004

Osmadvacáté Olympijské hry moderní éry zřejmě přijdou Řecko až na 6 miliard liber, tedy na 2 procenta hrubého národního produktu. Většina těchto peněz zmizela doslova ve vzduchu, vzhledem k tomu, že čtyřiadvacet hodin denně hlídají na obloze letadla Awacs a Řecko zorganizovalo nejrozsáhlejší bezpečnostní opatření v době míru. Za posledních čtyřiadvacet hodin však vznikl skandál - Řekové propadli depresi, když zjistili, že jejich nejslavnější sportovci ve čtvrtek utekli před zkouškami na doping, napsal v sobotu britský deník Independent a pokračoval:

Šíitský ozbrojenec v Nadžafu
15. 8. 2004
Neděle večer, Bagdád: NATO vyslalo od Iráku padesátičlenný tým vojenských instruktorů pod velením holandského generálmajora Carela Hilderinka. Jeho úlohou má být školení důstojnických kádrů irácké armády, policie a styčná mise při irácké vládě. Kompletní tým v neděli přicestoval do Bagdádu z velení sil NATO v italské Neapoli.
Neděle večer, Nadžaf: Novináři, kteří neuposlechli řady výzev k opuštění města , byli vyhnáni, policie jim hrozila zatčením. Informovala o tom AFP, jejíž zpravodaj odešel mezi posledními. Pracovník iránské televize, který v Nadžafu bydlí, byl zatčen. Ministerstvo vnitra označilo Nadžaf za uzavřené město. Přístupy k centru obsadily americké tanky. Do blízkosti mešity immáma Alího směřuje americká námořní pěchota. Schyluje se tak zřejmě k ofenzívě. Náčelník policie , generál Ghalib al-Jazairi však nechtěl potvrdit, že vyhánění novinářů předchází mohutné ofenzívě proti povstalcům v Nadžafu. Mlžil informacemi o "chystaném útoku sebevražedného atentátníka s 250 kilogramovou bombou naloženou v autě". Ofenzívu ale potvrdil poradce irácké vlády pro otázky národní bezpečnosti Muwafák al-Rubáje. "Ano, útok bude pokračovat. Jsem z toho velmi, velmi smutný, ale musím vám oznámit, že snahy o mírové řešení krize v Nadžafu zkrachovaly," řekl médiím. Ofenzívu potvrdil i mluvčí iráckého ministerstva vnitra Sabah Kadhím. "Nemáme jinou možnost. Tuto záležitost je už třeba vyřešit. Čím dříve, tím lépe," oznámil Kadhím.
Bagdád: Irácká vláda po svém jednání v Bagdádu vyzvala povstalce šíitského duchovního Muktada al-Sadra, kteří bojují v Nadžafu, aby se bezpodmínečně vzdali a odevzdali zbraně. Až pak bude možné nastartovat mírové jednání, oznámil ministr pro provincie Waíl Abdel Latíf. "Milice musí odevzdat zbraně bez kladení jakýchkoliv podmínek, musí opustit Nadžaf a hlavně mešitu imáma Alího," řekl Latíf.
Nadžaf: V centru Nadžafu bylo slyšet podle AFP pět silných explozí z minometu. Informovala o tom též agentura Reuters. Jedna střela explodovala v těsné blízkosti venkovní zdi mešity imáma Alího a zabila jednoho muže. Nadžafská policie vyzvala místní i zahraniční novináře k odchodu z města, neboť jim není schopna zajistit bezpečnost. Podle televize Al-Džazíra generál Ghalib al-Jazairi potvrdil v 10 hodin místního času, že odchod civilistů a místních, arabských i zahraničních novinářů má nastat do dvou hodin. Američtí vojáci se připravují na pozicích poblíž hřbitova a ve vstupu do starého města na hlavní útok. Podle agentury AP ulicemi města projížděly nákladní automobily plné jednotek Sadrovy Mahdího armády.
Bagdád: Na garáže a autobusovou stanici v centrálním Bagdádu, kde byla dnes za přísných bezpečnostních opatření zahájena třídenní konference o budoucnosti Iráku, spustili neznámí ozbrojenci palbu z minometů . Agentura Reuters informovala i o sérii explozí v blízkostí "zelené zóny" - opevněné a hlídané centrální části Bagdádu, v níž sídlí okupační správa a zastupitelské úřady. O život přišel nejméně jeden člověk a pět bylo zraněno. Střety mezi ozbrojenci hnutí iráckého odporu a provládní policií byly hlášeny i z jiné části Bagdádu - okolí ulice Haifa. Někteří šíitští vůdci vyhrožovali odstoupením z konference, na které se setkalo 1300 osobností, kvůli bojům v Nadžafu. Mandát této konference je pochybný, neboť ji ignoruje řada politických náboženských vůdců, včetně Moqutady al-Sadra. "Vládní politické strany zde mají většinu zástupců. Nezávislým nenechali nic," stěžoval si šíitský klerik a politik Mohammed Bahr al-Uloum. Cílem konference je volba stočlenné dočasné státní rady, která schválí rozpočet na rok 2005, zvolí ministerského předsedu, zákony a přípraví volbz na leden příštího roku.
"Částí demokracie je, že i vy budete poslouchat irácký lid. Je čas, abyste nyní slyšeli vy nás a my žádáme, aby vojenská operace v Nadžafu ihned skončila a započal se uskutečňovat dialog," prohlásil Yahya Musawi, šíitský představitel na konferenci v Bagdádu, když znenadání vyskočil na pódium. Vzápětí konferenci opustilo více než sto účastníků z Musáwího organizace Šíitský dům. Jeden z nich odchod odůvodnil slovy "pokud pokračují útoky, nemůžeme mít konferenci." Poté byla konference pořadatelem Fuádem Másumem na 30 minut přerušena.
Irák: V Suwayrahu, 40 kilometrů na jih od Bagdádu a v Rumaythahu v jihoirácké provincii al-Muthana probíhají taktéž ojedinělé přestřelky s šíitskými ozbrojenci.
Zdroj: REUTERS ABC
14. 8. 2004

sobota 17.00: Tři dny vyjednávání o odzbrojení ozbrojenců v šiitském svatém městě Nadžaf skončily bez výsledku, oznámil vyjednavač irácké vlády. Mouwafaq al-Rubaie konstatoval, že město Nadžaf opouští. Příměří, uzavřené v pátek, je však stále dodržováno. Sadrovi stoupenci se shromáždili u svatyně immáma Alího.

Sadrův mluvčí obvinil iráckého premiéra ze selhání rozhovorů: "Musím vám říci, že jsme se s Rubaiem o všem dohodli, ale pak mu zavolal Allawi [irácký premiér] a celou věc ukončil," řekl Ali Samseem v televizi al Džazíra.

Podrobnosti v angličtině BBC

14. 8. 2004

Jestliže nebudete budovat demokratický Irák, tak s vámi zatočíme:

Americký ministr zahraničí Colin Powell zdůraznil, že se americké jednotky snaží "stabilizovat" situaci v iráckém městě Nadžaf a nechtějí poškodit tamější mešitu imáma Aliho, nejposvátnější šiitskou svatyni, informoval na svých internetových stránkách Hlas Ameriky. Powell dodal, že je vinou iráckých extremistů, že není v Iráku dodržováno "olympijské příměří."

Spojené státy byly loni jedním z mnoha sponzorů řecké rezoluce v OSN, která vyzvala státy, aby během Olympijských her dodržely tradiční příměří.

Powell charakterizoval olympijské příměří jako "vznešené úsilí", které by Američané v Iráku dodržovali, kdyby jednotky podporující duchovního al Sadra a další iráčtí extremisté na ně neútočili.

"Bohužel se svět pro Olympijské hry úplně nezastaví a v tomto případě násilí páchají zločinci a představitelé bývalého režimu a teroristé, kteří nerespektují žádné příměří, nerespektují nic než sílu," řekl Powell a dodal: "Dokud nebudou ochotna tato individua porozumět duchu míru a smíření, dokud nebudou ochotna budovat demokratický Irák, do té doby bude nutno s nimi zatočit."

Podrobnosti ZDE

14. 8. 2004

sobota 13.30: Údery amerických stihaček na převážně sunnitské město Samarra usmrtily nejméně 13 osob a zranily 84 osob, konstatoval činitel nemocnice v tomto městě. Americká armáda uvedla, že prý usmrtila "asi 50 povstalců" během leteckých úderů, které začaly krátce po půlnoci v noci z pátku na sobotu místního času (po 22. hodině středoevropského času).

V šiitském městě Nadžaf, v ohnisku nepokojů tento týden, dosud trvá příměří. Avšak podle zpráv přes noc zahynulo nejméně dalších 13 osob v jiném šiitském městě, Hilla, a nepokoje ovlivnily export ropy.

Obyvatelé města Samarra uvedli, že americké bomby zasáhly dva domy ve dvou různých čtvrtích. Americká armáda uvedla, že byl určitý počet 230 kilogramových bomb shozen na to, co charakterizovala jako "známá nepřátelská postavení" v tomto městě.

Avšak dr. Abdul Hamid al-Samarrai z hlavní městské nemocnice sdělil tiskové kanceláři AFP, že většina mrtvých a raněných byly ženy a děti. Ve městě bylo také zničeno v důsledku útoků amerických pozemních sil dalších nejméně 43 budov, uvádí AFP.

Podrobnosti v angličtině např. BBC

14. 8. 2004

sobota 11.00: Během útoku na uprchlický tábor pro příslušníky kmene Tutsi z Konga zmasakrovali ozbrojenci nejméně 130 osob, konstatoval mluvčí OSN. V táboře Gatumba nedaleko hranic "Demokratické republiky Kongo" žije asi 4000 osob, které uprchly z Konga letos v červnu. Masakr spáchaly ozbrojené milice z kmene Hutu.

Před deseti lety vyvraždili ve Rwandě příslušníci kmene Hutu statisíce příslušníků národa Tutsi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Michael Moore
13. 8. 2004

Vede-li se válka z triviálních důvodů, je to obscénní, argumentuje Moore

Konečně jsem v Glasgow ve čtvrtek večer viděl tolik chválený i proklínaný Moorův film Fahrenheit 9/11. Přestože měl premiéru v britských kinech někdy začátkem července, kino bylo stále ještě zcela plné lidí, i když se vstupenky daly koupit normálně před představením. Překvapilo mě, že je film Fahrenheit 9/11 daleko méně manipulativní, než jak si někteří kritici stěžují. Černá nenávist stoupenců amerických Republikánů, kteří film chtěli zakázat, je mi už vůbec nepochopitelná.

Myslím, že hlavní myšlenkou Moorova filmu Fahrenheit 9/11 je toto, a je to myšlenka dost hluboká, dotýká se podstaty lidské existence, protože se dotýká smrti.

13. 8. 2004

Přečetla jsem si Tvůj dnešní článek o Moorově filmu. Myslím, že ses přesně trefil: měla jsem po zhlédnutí taky pocit, že ten film je mnohem lepší než Bowling for Columbine, píše kolegyně Jana Čulíka na Glasgow University Ilona Klemm a pokračuje:

14. 8. 2004

Americký dokumentarista Michael Moore zveřejnil na svých internetových stránkách podrobné odkazy a zdroje všech tvrzení, obsažených v jeho filmu Fahrenheit 9/11. Své diváky ubezpečil, že všechno, co je ve filmu uvedeno, je " absolutní a nevyvratitelná pravda. Tento film je pravděpodobně nejpečlivěji vyresearchovaný a zkontrolovaný dokumentární film naší doby. Ne méně než dvanáct lidí včetně tří týmů právníků a ctihodní kontroloři faktů z časopisu New Yorker pročesali tento film s neuvěřitelnou pečlivostí, takže vám můžeme dát tuto záruku. Nedovolte nikomu říkat, že to či ono není pravda. Pokud to říkají, lžou. Dejte jim najevo, že NÁZORY v tom filmu jsou moje, a každý má samozřejmě právo s nimi nesouhlasit. A otázky, které v tom filmu vznáším, založené na těchto nevyvratitelných faktech, jsou také moje. A já mám právo je vznášet. A budu je vznášet opakovaně, dokud nebudou zodpovězeny."

Seznam Moorovy dokumentace k jeho filmu je v angličtině ZDE

13. 8. 2004

Dokumentarista Michael Moore publikoval ve čtvrtek dosud neznámý rozhovor s novým šéfem CIA Porterem Gossem, který na kameru vysvětluje, proč je nevhodný pro vedení CIA. V rozhovoru, který nakonec nebyl použit v Moorově filmu Fahrenheit 9/11, Goss vysvětluje, že neumí jazyky a neumí pracovat s počítačem a to znamená, že by u CIA "nedostal zaměstnání".

13. 8. 2004

Zamyšlení k olympijským hrám

"My Evropané jsme děti Hellady," tvrdí se v úvodu k Fisherově Historii Evropy. Často se opakuje, že "nejlepší demokratické tradice" vedou zpět do starého Řecka. Hywel Williams argumentuje v pátek v deníku Guardian, že to nneí pravda. Tzv. "starořecké hodnoty" sloužily často elitním liberálům jako únik od zmatku moderního světa. Konec konců, Platón a Thukydidés se využívají k argumentaci, že demokracie selhává, pokud ji neovládají vzdělají lidé. Mlhavé starořecké náboženství se využívalo jako klacek k bití dogmatického křesťanství. Starořecká kultura je atraktivní, protože se dá lehce manipulovat pro pozdější účely. A nyní se z kouře na Pireu vynořují olympijské hry, což jen nejpodvodnější verze helénského mytologizování.

13. 8. 2004

Radikální duchovní vůdce iráckých šiítských muslimů, jehož stoupenci povstali na jihu země, ustanovil deset podmínek k tomu, aby byly ukončeny střety a americkými a provládními silami v Nadžafu. Uvedla to agentura AFP, když citovala mluvčího vůdce rebelů.

13. 8. 2004

pátek 18.15: V Basře byl propuštěn britský novinář James Brandon, externista pracující pro deník Daily Telegraph, podle zpráv po intervenci Moqtady al Sadra, který si udělal uprostřed obklíčení v městě Nadžaf čas na to, aby únoscům v Basře vyčinil a nařídil jim, aby ho propustili. Znamená to snad, že má Sadr nyní podstatný vliv po celém Iráku, ptá se reportér pořadu televize BBC "Newsnight" John Sopel.

V iráckém svatém městě Nadžaf, zdá se, je v současnosti dodržováno po týdnu těžkých bojů dočasné příměří. Šiitský duchovní Moqtada al Sadr zveřejnil podmínky pro ukončení konfliktu mezi jeho muži a iráckými a americkými jednotkami. Stoupenci duchovního uvádějí, že by Moqtada al Sard zraněn, ale irácká vláda to popírá. Společná irácko-americká ofenzíva v městě Nadžaf vyvolala četné protesty na podporu Moqtady al Sadra v řadě iráckých měst.

Podrobnosti v angličtině ZDE

13. 8. 2004
Jednotky Mahdího armády Muqtady Al-Sadra během čtvrtka rozšířily válku s americkými jednotkami v Nadžafu o boje, které se rozhořely v Sadr City, chudinské čtvrti na předměstí Bagdádu, právě tak jako v Diwaniyi, Kútu, Al-Haie, Nasiriyi, Amaře a Basře, tedy ve městech, která patří mezi největší šíitská populační centra. Američané se po bombardování města podle jednoho z velících důstojníků námořní pěchoty, majora Davida Holahana připravovali na plošný útok na centrum Nadžafu. Holahan to sdělil NYT. Všechno ale nasvědčuje tomu, že Mahdího armáda během čtvrtečního odpoledne začala protiofenzívu.
Bagdád - Šíitští ozbrojenci zaútočili ve čtvrtek na policejní stanici v centru Bagdádu. Americká armáda oblast uzavřela, nad západním břehem řeky Tigris přelétají americké vrtulníky a do oblasti se přesunula obrněná vozidla. Z Bagdádu se ozývají silné exploze. Bojuje se zejména v Sadr City.
Nadžaf - Americké letouny ve čtvrtek zaútočily na cíle v blízkosti domu Muqtady Al-Sadra v Nadžafu. Vojáci americké námořní pěchoty za podpory letounů a tanků dnes obsadili střed Nadžafu a zablokovali přístupové cesty vedoucí k hrobu Prorokova bratrance a zetě imáma Ali bin Abi Taliba. Útočily na lehce vyzbrojené bojovníky Mahdího armády, kteří se shromáždili na hřbitově vedle mešity. Americké velení chce, aby "odzbrojení" šíitů provedly čerstvě vycvičené jednotky, složené z Iráčanů. Tato situace ale může, podle specialistů na region, vést až k občanské válce, ne nepodobné té na Balkáně. Ministr vnitra Falah Al-Naqib řekl: "Toto je konspirace proti Iráku. Toto je válka proti Iráku s cílem zničit Irák." "Celý arabský a islámský svět by měl odmítat americkou krutovládu. Měli by pokusit docílit okamžitého zastavení palby," řekl Abd Al-Hadi Al-Darraji, mluvčí Al Sadrovy Mahdího armády v Bagdádu. Mluvčí varoval, že jestli Američané obsadí svatyni imáma Aliho nebo se pokusí zmocnit Muqtady Al-Sadra, nastane krveprolití po celé zemi. Informaovala o tom Al-Jazeera.
Londýn - Zahraniční analytici varují před symbolismem amerického útoku na Nadžaf. "Útok má potenciál být rozbuškou pro vysoce destruktivní válku," prohlásil Gareth Stansfield, odborník na Střední Východ v londýnském Royal Institute of International Affairs. "Útok nezpůsobí jen hmotnou škodu, představuje symbolismus americké existence v Nadžafu jako existence ničící vše svaté."
Nadžaf - Šestnáct z třiceti členů nového regionálního poradního sboru v Nadžafu, místní správy loajální k Američany dosazené irácké vládě, rezignovalo na protst proti útoku na Mahdího armádu. "Rozhodli jsme se vzdát se funkcí kvůli tomu, co má postihnout Nadžaf a všechny Iráčany z ukvapeného amerického porušení práva a bombardování Nadžafu," praví se v prohlášení k tisku. Jako první rezignoval zástupce starosty Jawdat Kadam Najim al-Kuraishi a odsoudil odsuzující všechny americké teroristy, ničící svaté město .
Bagdád - Demisi podal i ředitel pro civilněsprávní a regionální záležitosti iráckého ministerstva vnitra a zdůvodnil ji "krveprolitím a barbarským útokem Američany vedených sil". "Jsem součástí tohoto národa, jsem součástí tohoto lidu. Moji soukmenovci nyní bojují v Nadžafu a Sadrově městě," oznámil generálmajor Marid Abd al-Hasan v okamžiku své demise.
Basra - "Ať žije dlouho Al-Sadr; Amerika a Allawi jsou nevěřící," skandovali tisíce protestujících občanů v Basře. Milice ve městě jsou na pokraji vzpoury. Zástupce šéfa pro administrativní záležitosti Basry Hajj Salam Awdeh al-Maliky upozornil, že se může otevřeně připojit k Al-Sadrově armádě, pokud jeho výzva k vyslání 1000 příslušníků Irácké policie, speciálních jednotek a národní gardy je odmítnuta vládou Iyada Allawiho. Někteří gardisté tvrdí, že jsou připraveni přidat se k Mahdío armádě. Al Maliky upozornil, že Basra by proměnila v bojiště, jestli Američané by poškodili svaté město Nadžaf.
Kút - Americké bombardování jihoiráckého města Kút přineslo podle nemocničních zdrojů smrt 84 osobám a zranilo 176 jiných.
Bagdád - Americké okupační síly tvrdí, že doposud v Nadžafu zabili 360 Al-Sadrových bojovníků. Američané říkají, že irácké síly byly aktivně zapojeny do ofenzivy, ačkoli svědci potvrdili, že americké vojenské jednotky zajistily provedly dosavadních střetů. Ukazuje se, že cílem nejnovější americké operace je zapojit Iráčany loajální nové vládě do bojů alespoň propagandisticky.
Bagdád - Předseda šíitské strany al-Da'wa, viceprezident v nové irácké proamerické vládě Ibrahim Jaafari vyzval americká vojska k okamžitému odchodu z posvátného města Nadžafu.
Zdroj: Al-Jazeera, Reuters, NYT
13. 8. 2004

Irácký premiér Iyad Allawi vyzval bojovníky, loajální vůči radikálnímu duchovnímu Moqtadu al Sadrovi ve svatém městě Nadžaf, aby složili zbraně.

13. 8. 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Většina zločinů spáchaných ve vězení Abú Ghurajb byla podle toho ve skutečnosti spáchána na základě lékařských dokumentů. Vše ukazuje na to, že lékaři vyhotovovali zfalšované zprávy, aby vysvětlili jizvy způsobené ranami při výsleších, nutnost léčení vězňů, kteří při mučení zkolabovali, a návštěvy pacientů, jimž byly při mučení poraněny pohlavní orgány.

Podle zdrojů lékařské dokumenty odhalily, že dva američtí lékaři způsobili při mučení jednomu vězni strašné bolesti utržením ruky. Dokumenty také potvrzují skutečnost, že důvod úmrtí byl u řady vězňů zfalšován lékaři, kteří jako příčinu úmrtí místo mučení uvedli "kardiovaskulární chorobu". Nebyla nalezena žádná indicie, že by některý z těchto "lékařů" s uvedenými praktikami nesouhlasil nebo se je dokonce pokusil oznámit.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >
13. 8. 2004

Oxfordský konzervativní historik Niall Ferguson, který učí nyní v Americe a stal se tak miláčkem neokonzervativní pravice, si všímá v listě Los Angeles Times, že je nyní v létě v důsledku dovolených Evropa v postatě "mimo provoz" a že celkově pracují Evropané v současnosti daleko méně než Američané. Podle Fergusona v této souvislosti "není náhodné", že Evropané věří v Boha daleko méně než Američané...

13. 8. 2004

Eric Umansky navštívil nedávno Kubu a psal o tom v časopise Slate. Autor se podle vlastních slov "propral" (jako špinavé peníze) na Kubu přes Bahamské ostrovy. Američtí občané totiž nesmějí na Kubu jezdit a nemohou si v USA koupit kubánskou letenku.

"Propírání" bylo jednodušší, než si představoval. Instrukce od bahamské cestovní kanceláře byly: "Projděte imigrací, projděte celnicí, odbočte doleva, vejděte do obchodu s alkoholem a řekněte: 'Jsem Kenův přítel'. Funguje to bezvadně.

13. 8. 2004

Přiznám se, že tyto řádky píšu s jistými rozpaky. Jako zaměstnanec firmy zabývající se výrobou a distribucí elektřiny bych vlastně neměl mít zájem na snižování odbytu našeho produktu. Ale protože zároveň žiji v této zemi, pokusím se vysvětlit, v čem spočívá jádro problému. Čtenářům Britských listů, kteří žijí v zahraničí, by následující text mohl být více či méně lhostejný. Ale ti místní by se nad ním mohli trošku zamyslet. Musím totiž konstatovat v reakci na článek pana Víta z pondělí 9.8., že česká společnost je skutečně výrazně energeticky náročnější než země západní Evropy.

13. 8. 2004

Americký deník Washington Post konstatoval ve čtvrtek, že odsouval kritiku tvrzení Bílého domu, že má Irák zbraně hromadného ničení, na méně významná místa v listě, a omluvil se za své články, publikované před útokem na Irák. Publikoval na titulní straně článek o délce 3000 slov (asi 10 normostran), v němž přiznává, že "nevěnoval dostatečnou pozornost hlasům, které ohledně války proti Iráku vznášely otázky."

Před časem se podobně omluvily americký deník New York Times a časopis New Republic. Tato periodika napsala, že nepodrobovala články, které publikovala dostatečně tvrdé kontrole, nechávala se obalamutit a zajímalo je více, aby danou informaci přinesla jako první, než to, aby informace byly pravdivé.

13. 8. 2004

Petice ČSSD proti privatizaci nemocnic ve středních Čechách

Dne 19. dubna 2004 byla za účasti tehdejšího ministra vnitra Stanislava Grosse zahájena petice proti privatizaci středočeského zdravotnictví. Největší vládní strana organizuje petici proti důsledkům své vlastní iniciativy. Před klíčovým hlasováním o reformě veřejné správy jsem jako poslanec P ČR zašel za předsedou poslaneckého klubu ODS Vlastimilem Tlustým, abych se ho zeptal, jak se mu jeví snaha ČSSD za každou cenu prosadit urychlenou "reformu veřejné správy", tehdy prosazovanou jako stranickou prioritu volebního období.

Upozorňuji, že jsem tím jednal proti jednacímu řádu poslaneckého klubu ČSSD. Ten zakazuje poslancům o čemkoli bez pověření klubem jednat s poslanci jiného poslaneckého klubu. Vlastimil Tlustý pravil: "Já myslím, že to projde. My budeme jednotně proti. Upřímně řečeno nechápu, proč to prosazujete. My totiž volby do krajských zastupitelstev vyhrajeme a vy prohrajete."

13. 8. 2004

My s nimi vyběhneme 6.

Traduje se, že se to stalo v Turecku, kam jsme si zvykli cestovat my a kam za laciným jídlem a slunečními spáleninami již dávno s oblibou cestují i Němci.

Byl 9. květen -- náš svátek. Shodou okolností se v jednom autobuse ocitla nepatrná skupinka našich turistů -- čtveřice instalatérů ze Pskova a jejich tři přítelkyně -- a celé stádečko dobře živených a důkladně léčených Němců v penzijním věku. Společně šli na prohlídku Cařihradu, jenž se plynule přelévá do Istanbulu. Každá skupinka měla k dispozici svého vlastního tureckého průvodce.

Toto je šestá kapitola kontroverzní knihy ruského autora žijícího v Bratislavě Sergeje Chelemendika s názvem "My objebiem ich", kterou uvádíme na pokračování.

13. 8. 2004

Biskup Klaus Kueng, jmenovaný Vatikánem, uzavřel seminář ve městě St. Poelten nedaleko Vídně. Konstatoval, že se seminář odchýlil od svého poslání vychovávat z mladých mužů kněze.

Biskup byl jmenován papežem Janem Pavlem II. minulý měsíc, aby záležitost vyšetřil, poté, co byl obžalován jeden student v semináři, že šířil dětskou pornografii. Skandál šokoval Rakousko a ztrapnil katolickou církev.

Podrobnosti v angličtině ZDE

12. 8. 2004

Antiamerikanismus vede levičáky ke spojenectví s teokratickými fašisty, argumentoval v deníku Guardian Andrew Anthony.

Levičáci na obou stranách Atlantiku stále častěji v současnosti podporují, i když jen slovně, jednoduchá řešení pro situace, které jsou v Iráku i jinde nesmírně složité, argumentuje autor.

13. 8. 2004

Vedro budou v jednadvacátém století intenzivnější, častější a budou trvat déle, píší američtí odborníci v časopise Science. Vědci z Národního centra pro výzkum atmosféry využili modelování podnebí a předpověděli, jak se bude v budoucnost chovat vedro.

Horko se bude v některých oblastech Evropy a Severní Ameriky vyskytovat častěji a v druhé polovině jednadvacátého století bude extremnější. Způsobí to emise skleníkových plynů.

13. 8. 2004

My nížepodepsaní vyslovujeme svůj plný & jednoznačný souhlas s dopisem (peticí), pocházející z pera Ivana M. Jirouse & Stanislava Pence a týkající se zásahu policejních sil ČR proti účastníkům CzechTeku u Boněnova na Tachovsku.

12. 8. 2004
Tisková zpráva tzv. Štrasburského výboru

Praktiky českého administrativního aparátu Evropského soudu pro lidská práva, které jsou sledovány a podrobovány oprávněné kritice Štrasburského výboru, se stávají předmětem zájmu nejen občanů, ale i významných veřejných činitelů. Občané, kterým byl neoprávněně opakovaně odepřen přístup ke svým spisům a nebyli na základě pokynů administrativního personálu ani vpuštěni do budovy Štrasburského soudu, požádali o pomoc prezidenta republiky Václava Klause a místopředsedu Evropského parlamentu Miroslava Ouzkého.

12. 8. 2004

čtvrtek 19.15: Nejvyšší soud v Kalifornii anuloval přibližně 4000 homosexuálních sňatků, které byly uzavřeny v San Francisku. Soud rozhodl, že primátor San Franciska překročil své pravomoci, když začal vydávat letos v únoru oddací listy dvojicím téhož pohlaví.

V San Francisku byly oddány tisíce homosexuálních dvojic v době od 12. února do 11. března 2004, kdy Nejvyšší soud vydal soudní příkaz, jímž to zakázal.

Podrobnosti v angličtině ZDE

12. 8. 2004

ROZSUDEK:

Britský odvolací soud ve středu přijal vysoce kontroverzní rozhodnutí, jímž odmítl odvolání deseti mužů, podezřívaných ze styků s mezinárodním terorismem a v současnosti zadržovaných v Británii ve věznicích a v bezpečnostní psychiatrické nemocnici, aniž by byli z čehokoliv obžalováni.

Odvolací soud, který je druhým nejvyšším britským soudem, rozhodl, že britský ministr vnitra tyto muže zadržuje právem.

Verdikt okamžitě kritizovaly organizace bránící lidská práva. Poukazují na to, že umožňuje využívat u britských soudů důkazů, získaných mučením. Zadržovaní muži se chtějí odvolat k nejvyšší instanci, britské Horní sněmovně.

12. 8. 2004

Těsně předtím, než v pátek začnou v Athénách Olympijské hry, odstraňují řecké úřady z athénských ulic tisíce přistěhovalců, žebráků, narkomanů a bezdomovců. Aktivisté z organizací hájících lidská práva konstatují, že se obávají, že se obětí tohoto "očišťování" stávají zranitelní lidé, včetně přistěhovalců z válkou narušených zemí, jako je Irák.

12. 8. 2004
Není vyloučeno, pokračuje v článku vysoký činitel televize al Džazíra, že se irácká vláda nyní rozhodla umlčet televizi al Džazíra v součinnosti s Američany právě v době, kdy se Američané pokoušejí vypořádat se s šiitským duchovním Moqtadou al-Sadrem a městem Nadžaf.

Před několika týdny potrestala jedna významná arabská vláda televizi al Džazíra "mírným" trestem - zakázala jejímu reportérovi účastnit se jejích oficiálních akcí. Proč? Al Džazíra odvysílala kritickou reportáž, převzatou z čelné západní televize, o zavodňovacím projektu této vlády, který selhal. Na námitku, že to byla převzatá reportáž a že se o čtrnáct dní předtím vysílala v angličtině ve světě a že si na to daná arabská vláda nestěžovala, se televizi al Džazíra dostalo od příslušného ministra odpovědi, že to nevadí. Původní verze se vysílala v angličtině a to se do dané arabské země nedostane. Ale na stanici al Džazíra to bylo srozumitelné Arabům a to už vadí. Al Džazíra tak "ohrozila bezpečnost" daného arabského státu. To, že reportáž byla přesná, vládu v dané arabské zemi nezajímalo. Nařídila místním médiím, aby zahájila proti televizi al Džazíra kampaň.

Televize al Džazíra je zvyklá na útoky od autokratických režimů na Blízkém východě, avšak od války proti Afghánistánu v roce 2001 pochází víc útoků proti al Džazíře od americké vlády, píše v deníku Guardian Maher Abdallah, šéf televize al Džazíra pro mezinárodní vztahy.

7. 8. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V červenci 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5750,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2004 Ferguson: Lidé v Evropě pracují málo, protože nevěří v Boha   
13. 8. 2004 Kubánští disidenti: Bushova vláda nerozumí Latinské Americe   
13. 8. 2004 Boj, typický pro opozici Ivan  David
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 Psali jsme zkresleně o válce v Iráku, přiznává americký list Washington Post   
12. 8. 2004 Ještě o Karlu Hoffmannovi: Nemají pravdu ani Ján Beňak, ani Eduard Vacek Jan  Čulík
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
12. 8. 2004 O strachu ze svobody projevu   
11. 8. 2004 Ropa, politika a krev Oskar  Krejčí
11. 8. 2004 Politikův umělec a umělcův politik Irena  Zítková

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 O Michaelu Moorovi: Souhlasím   
13. 8. 2004 Michael Moore zveřejnil záběry, kde nový šéf CIA konstatuje, že je pro tuto funkci nevhodný   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
28. 7. 2004 Fahrenheit 9/11: vyprodaný sál a dlouhý potlesk Viktor  Šaněk
27. 7. 2004 Zamyšlení nad filmem Fahrenheit 9/11 Jiří  Jírovec
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
14. 7. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 zlomil v Británii kasovní rekord   

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
30. 7. 2004 Škoda, že v České televizi nemůže Igor Chaun odvysílat celý svůj film Jan  Čulík
30. 7. 2004 Kdo to neprožil, nemůže tomu porozumět Štěpán  Kotrba
30. 7. 2004 Monty Python Terry Jones: Tony Blair by měl být postaven před soud jako válečný zločinec Jan  Čulík
30. 7. 2004 Monty Python Terry Gilliam: Všechny státy mají tendenci směřovat k totalitě Jan  Čulík
29. 7. 2004 Znovu s Vojtěchem Jasným Jan  Čulík
29. 7. 2004 Film Tatínek: Jan Svěrák oslavuje svého otce   

MFF 2004 - festivalový deník RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
21. 7. 2004 Dobrý český film a jeho americký vzor Petr  Šafařík
12. 7. 2004 Uhýbají čeští filmaři před skutečností? Jan  Čulík
12. 7. 2004 Brabcův Krysař není úplně špatný film Jan  Čulík
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
11. 7. 2004 "Provinční" udělování cen v Karlových Varech? Bohumil  Kartous
10. 7. 2004 Karlovy Vary: Hlavní cenu získal mechanický italský film Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
9. 7. 2004 Správce statku: "Užívat si života, než uplyne, je důležitější než podnikat" Jan  Čulík
8. 7. 2004 Slabinou MFF Karlovy Vary je tradičně nevýrazná soutěž Petr  Šafařík

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2004 Americké letecké údery v Iráku usmrtily 13 osob   
14. 8. 2004 Colin Powell obvinil "extremisty", že v Iráku neexistuje "olympijské příměří"   
14. 8. 2004 Jednání v Nadžafu skončila bezvýsledně   
13. 8. 2004 Psali jsme zkresleně o válce v Iráku, přiznává americký list Washington Post   
13. 8. 2004 Tlak na šíitské ozbrojence v Nadžafu sílí   
13. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. a 5. srpna 2004   
13. 8. 2004 Britský novinář propuštěn na zásah Moqtady al Sadra   
12. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 3. srpna 2004   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   
11. 8. 2004 Britští občané, bojující v Iráku proti koaličním jednotkám, "riskují obžalobu ze zrady"   

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít
21. 6. 2004 Dyslektikové v britských školách: Zákon jim zaručuje rovné postavení   
21. 6. 2004 Pozor na zavádění školného na českých univerzitách! Jan  Sýkora

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2004 Úkolem ženy je čekat a poslouchat, míní Vatikán   
31. 7. 2004 Papež kritizuje feministické hnutí   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
7. 6. 2004 O terorizování matek   
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 8. 2004 O historické paměti a o generačních rozdílech Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
11. 8. 2004 Politikův umělec a umělcův politik Irena  Zítková
6. 8. 2004 Irena Zítková: La grande dame české literatury Jan  Čulík, Štefan Švec
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
29. 7. 2004 Irena Dousková: "Humor je způsob obrany proti agresivitě světa" Jan  Čulík
28. 7. 2004 Irena Dousková, dětství a normalizační komunismus Jan  Čulík
21. 7. 2004 Šťastný život a správná metodologie vědy Stanislav  Heczko
1. 7. 2004 Proč nejsem komunistou   

Zelení RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký
4. 8. 2004 Duhoví lidé a pozadí Tmavozeleného puče Ivan  Brezina
26. 7. 2004 Eurovolby nebyly zelené Ondřej  Slačálek
23. 7. 2004 Neuvěřitelné smyšlenky Ivana Breziny Vojtěch  Kotecký
21. 7. 2004 Zelení mloci útočí Ivan  Brezina
2. 7. 2004 Strana zelených jde doprava Milan  Valach
2. 7. 2004 Martin Bursík vstupuje do Strany zelených Pavel  Pečínka
17. 6. 2004 Gratulace Milanu Horáčkovi: Zelený z Česka do europarlamentu přece jen pronikl Pavel  Pečínka

Umělci, kultura a kolaborace? Za komunismu... RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2004 Čulíkovy pohlady nie sú precítené Andrej  Sablič
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
30. 7. 2004 "Ideologická klišé exilového literárního encyklopedisty" Jakub  Žytek
30. 7. 2004 Kdo to neprožil, nemůže tomu porozumět Štěpán  Kotrba
29. 7. 2004 Stereotypy a osobní zkušenost Štěpán  Kotrba
28. 7. 2004 Zadali si mladí stalinisté v Československu v padesátých letech? Jan  Čulík
28. 7. 2004 Jak si Hurvínek představuje válku... Štěpán  Kotrba

Sergej Chelemendik: My ... ich! RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2004 Svátek rusko-německého přátelství v Turecku Sergej  Chelemendik
11. 8. 2004 Černo-žlutý Frankfurt Sergej  Chelemendik
11. 8. 2004 Pochybné hodnoty ruského autora ze Slovenska Jan  Čulík
10. 8. 2004 O naší kletbě Sergej  Chelemendik
9. 8. 2004 Co děláme my -- jim Sergej  Chelemendik
6. 8. 2004 Kdo koho kdy ojebe či ojebal Štěpán  Kotrba
6. 8. 2004 Co udělali oni -- nám Sergej  Chelemendik
6. 8. 2004 Revitalizovaný model rusko-slovenského Švejka 21. storočia Pavol  Janík