7. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 7. 2004

Ukazuje se, že privatizace sice snižuje rozsah státní moci, ale je zapotřebí, aby stát fungoval efektivně, má-li být možné provést privatizaci čistě.

Ve světle takovýchto zkušenosti přiznal před dvěma lety Milton Friedman, guru volnotržní ekonomiky, že jeho rada bývalým komunistickým zemím před deseti lety: "Privatizujte, privatizujte, privatizujte" byla chybná. Dodal: "Ukazuje se, že zákonnost je zřejmě důležitější než privatizace."

Ronald Reagan a Margaret Thatcherová usilovali o oslabení role státu. Ve své době do byla důležitá agenda, neboť bylo zjevné, že obrovský růst moci státu ve dvacátém století se stal hospodářsky škodlivým a společensky otupujícím. Avšak ukazuje se, že reaganovsko-thatcherovská éra končí a že se kyvadlo nyní vychýlí opačným směrem, argumentuje Francis Fukuyama. Mnoho nedávných problémů vzniklo v důsledku nedostatečné státní kontroly, ať jde o skandály firem Enron, WorldCom anebo o privatizaci železnic v Británii či elektřiny v Kalifornii.

Skutečným ukončením reaganovsko-thatcherovské éry však bylo 11. září 2001.

7. 7. 2004

středa 14.00: Irácká vláda oznámila, že zavádí nový zákon, který jí umožní zavést mimořádná bezpečnostní opatření. Premiér Iyal Allawi zákon ve středu podepsal. Poskytuje vládě pravomoci vyhlašovat zákaz vycházení, provádět kontroly na silničních stanovištích a zatýkat podezřelé osoby. Avšak tato opatření smějí být použita jen dočasně a jen v určitých částech Iráku. V centrálním Bagdádu pokračuje násilí. Podle informací společnosti BBC se v irácké vládě před přijetím tohoto zákona hodně diskutovalo o tom, aby příliš neomezoval lidská práva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

7. 7. 2004

Vít Klusák a Filip Remunda jsou špatní filmaři

RECENZE

V pražských ulicích jsou v těchto dnech stále ještě vystaveny billboardy na film Český sen, na projekt, jímž se dva studenti FAMU rozhodli ukončit své studium. Na billboardu je tento nápis: Postavili falešný hypermarket. Nalákali tisíce lidí. Proč to udělali? Potíž je, že na tuto otázku neodpověděl ani původní projekt, ani nyní onen na jeho základě vzniklý dokumentární film, který se teď promítá v českých kinech. Projekt i film jsou zmatené a nejasné, nepřinášejí nic nového a vyšuměly do ztracena. Český sen je nezajímavá, promarněná příležitost. Je to, myslím, v důsledku myšlenkové chabosti jeho tvůrců. Psal jsem o celé věci loni v květnu pochvalně - projekt totiž na první pohled vypadal zajímavý a zdálo se, že někam může vést. Neznal jsem ho v podrobnostech a očekával jsem kvalitu. Mylně jsem předpokládal, že bude "Český sen" kritickým zhodnocením role reklamy v české společnosti. Nestal se tím. Film nikam nevede. Je myšlenkově nezaostřený a neví, co chce. Autoři, zdá se, byli hlavně fascinováni možností za cizí peníze napodobovat existenci supermarketu. Realizace celého projektu i výsledný film je zklamáním. Nic neobjasnil, nic nového nepřinesl.

O tom, čím se projekt "Český sen" mohl stát, psal loni Ondřej Čapek ZDE

7. 7. 2004

Jméno Jiřího Langera není v našich krajích dosud tak známé jako jméno jeho slavnějšího bratra Františka, který je ve čtveřici českých dramatiků, kteří se nejvíce proslavili v zahraničí. Také se věhlasem nevyrovná věrozvěstům hnutí chasidim, jako jsou Martin Buber, Isaac Bashevis Singer či Chaim Potok. Narodil se v české židovské obchodnické rodině, šest let po svém známějším bratru Františkovi. Už jeho datum narození cosi říká o fenoménu Jiřího Langera jako nadpozemského jevu: prameny nejsou s to se shodnout na datu jeho narození. Byl jím asi 19. březen 1894, ale například tvůrcův bratr dr. František Langer uvádí 7. duben 1894.

7. 7. 2004
Polemika s článkem MUDr. Viliama Baláže "Dojmy z USA"

Nevím, zdali existuje země, která dává na zdravotnictví tolik peněz, že by tím uspokojila všechny občany. Bohaté země - jako jsou Spojené státy, západní Evropa, Kanada, Saúdská Arábie a jiné státy založené na ropě - i když mají odlišné společenské zřízení, mohou dávat více, než jiné. Otázka je, zdali i v bohatých státech mají přístup ke zdravotní péči všichni občané. Případně, co jim v tom brání.

7. 7. 2004

Možný konflikt zájmů úřednice ing. Zuzany Doubkové

Článek jsem původně psala jako reakci čtenáře na článek v Hospodářských novinách, který o události zamítnutí dovozu informoval dne 21.6.2004, vysvětluje autorka. Cílem bylo doplnit článek dalšími fakty. Reakci mi uveřejnili v HN dne 2.7. 2004 pod názvem Místo žlutých lánů zvětšená játra, ovšem bez té části, která poukazuje na možný konflikt zájmů pracovnice MŽP. Jednání zástupkyně MŽP v této kauze bohužel není ojedinělé. Sama jsem byla svědkem jak ona a její kolegové z MŽP na výborech v Parlamentu při projednání zákona o GMO prosazovali zmenšení omezení pro GMO (např. byli proti většímu informování veřejnosti o místech, kde se GMO u nás pěstuje).

V letech 1998- 2002 jsem byla náměstkyně ministra životního prostředí a chování MŽP mi ani teď není lhostejné. Na možný konflikt zájmů jsme Ambrozka několikrát marně upozorňovali.

6. 7. 2004

Podle glasgowského nedělníku Sunday Herald souhlasí Michael Moore, autor filmu Fahrenheit 9/11, s tím, aby si ho lidé zadarmo pro nekomerční účely stahovali z internetu. Níže vysvětlujeme, jak to udělat. S broadbandovým připojením to trvá asi 3,5 hodiny.

5. 7. 2004

4. července 2004, na americký Den nezávislosti, si "profesionální levičák" (jak ho označuje britský list Guardian) Michael Moore založil osobní blog. Ve svém prvním příspěvku se zmiňuje o tom, jak ho v neděli v televizi CNN "pomlouval" jakýsi novinář z listu Washington Post. Obvinil Moora, že je ve spiknutí s Talibanem, že podporuje al Kajdu a že sní o době, kdy "strýček Saddam přinese mír a radost světu".

Moore píše: "Celá ta věc byla tak šílená, že jsem si říkal: Výdělky filmu Fahrenheit 9/11 musejí být opravdu obrovské, že jsou tihleti chlapi tak naštvaní! Tak jsem zatelefonoval do filmové společnosti a opravdu, během druhého víkendu dosáhl příjem z prodeje vstupenek na tento film více než 50 milionů dolarů. Dvojnásobek toho, co se vybralo o prvním víkendu! Není divu, že ti chlapi mají pěnu u huby," píše Michael Moore.

oficiální fotografie prezidenta Klestila
7. 7. 2004

Patnáct minut před půlnocí zemřel ve věku 71 let rakouský prezident Thomas Klestil, který byl od pondělí hospitalizován v kritickém stavu s akutními plicními problémy a po dvou zástavách srdce. Podle lékařů mu navíc hrozilo selhání srdce, jater a ledvin. Pacient byl v posledních dnech udržován v umělém spánku napojen na přístroje.

7. 7. 2004

Je dobře, že se diktátoři jako Slobodan Miloševič a Saddám Husajn už nemohou skrývat za pojmem státní suverenity a terorizovat beztrestně ve svých zemích své občany. Jenže Miloševič i Saddám před soudem budou schopni vznášet nepříjemné otázky ohledně protizákonnosti vojenských zásahů v Kosovu, v Srbsku a proti Iráku, argumentuje komentátor týdeníku Observer.

7. 7. 2004

Britský premiér Tony Blair v úterý přiznal, že irácké zbraně hromadného ničení zřejmě "nebudou nikdy nalezeny", ale tvrdil, že je možné, že byly "ukryty, odstraněny či zničeny."

7. 7. 2004

Pět Britů, kteří se během mučení v Saúdské Arábii přiznali, že se účastnili série bombových atentátů v Saúdské Arábii, bylo loni propuštěno v rámci tajné dohody s USA oplátkou za to, že Amerika vrátila do Saúdské Arábie pět Saúdských Arabů, podezřívaných z terorismu a zadržovaných v táboře v zálivu Guantánamo, napsal americký list New York Times. Prý to byla iniciative Roberta Jordana amerického velvyslance v Saúdské Arábii. Američané tím chtěli "odměnit" Británii a Saúdskou Arábii, dva nejsilnější stoupence útoku na Irák. Britské ministerstvo zahraničí se k této věci odmítlo vyjádřit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

7. 7. 2004

Shirley Porterová, zdiskreditovaná dědička supermarketu Tesco a někdejší konzervativní šéfka komunálního úřadu v londýnském Westminsteru, konečně minulý týden uhradila pokutu ve výši 12 milionů liber (600 milionů Kč) za podvody, které napáchala ve své westminsterské funkci. Vyvolalo to však kontroverzi, protože jí úřady odpustily dalších 30 milionů liber, které ještě westminsterskému komunálnímu úřadu dlužila.

7. 7. 2004

Až na vyjádření, že by bylo potřeba více oboustranné shody a že nechtějí vynášet na veřejnost hádku o reformě, není mezi dlouholetými souputníky, SPD a odbory, více společného. I den po zasedání společné rady sociálních demokratů a odborů se oba válčící stále projevují relativně nesmiřitelně. Generální sekretář SPD Klaus Uwe Benneter řekl v ranním magazínu ARD a ZDF, že vláda zůstane i nadále při svém "reformním" kurzu.

7. 7. 2004

I v druhém červencovém týdnu pokračuje v německých mediích masivní neoliberální propaganda, ale nabírá stále více na intenzitě. Lze se tak dočíst o výrocích ekonomických "expertů", jako je Klaus Zimmermann, president Německého výzkumného hospodářského institutu (DIW), který řekl deníku Bild, že někteří lidé budou muset mít 50 hodinový pracovní týden, aby se zabezpečily pracovní příležitosti.

5. 7. 2004

V pondělí nabídne nová irácká vláda amnestii povstalcům, kteří bojovali proti americkým jednotkám. Snaží se tím "udělat tlustou čáru" za americkou okupací země. I když je amnestie zaměřena na "řadové vojáky" protiamerického povstání, zahrnuje i radikálního šiitského duchovního Moqtadu al Sadra, jehož ozbrojenci bojovali proti americkým vojákům v šiitských městech Nadžaf a Kerbala na jihu země. Irácká vláda naznačila, že jednotliví bojovníci, kteří bojovali proti Američany vedené koalici, budou omilostněni. Argumentuje, že boj proti americké okupaci mohl být "ospravedlnitelný".

"Nyní, když nám byla vrácena suverenita, jsme ochotni odpustit těm lidem, kteří byli svedeni, abychom jim umožnili nový začátek," řekl Sabah Kadhim, mluvčí a vysoký poradce na iráckém ministerstvu vnitra.

6. 7. 2004

Gavyn Davies, bývalý šéf Rady BBC, odsoudil britskou vládu za to, že proti BBC loni vedla "hon na čarodějnice" a obvinil Downing Street, že úmyslně zdiskreditoval zbrojního experta Davida Kellyho, který posléze spáchal sebevraždu. Podle Daviese vyvíjela britská vláda na BBC "nesnesitelný nátlak". V projevu na podnikatelské škole na Middlesex University, která Daviesovi udělila čestný doktorát, zdůraznil bývalý šéf Rady BBC, že je hrdý na to, že se britské vládě postavil, i když to znamenalo konec jeho veřejné kariéry a odchod generálního ředitele Grega Dyka z BBC.

5. 7. 2004

Britské ministerstvo kultury nařídilo společnosti BBC, aby vypracovala novou veřejnoprávní definici svých internetových služeb. Nezávislá analýza totiž dospěla k závěru, že mnohé internetové servery společnosti BBC jsou příliš komerční a měly by být zlikvidovány.

7. 7. 2004

Již řadu měsíců znepokojuje jinak pokojnou českou veřejnost situace na Pražském hradě. S novým hospodářem, který nahradil svého poněkud bohémského a marnotratného předchůdce, přišla i komplexní inventura s cílem odhalit přesný poměr mezi položkami má dáti-dal. Tentokrát nešlo pouze o to kolik, ale v mnohém případě také o konkrétní jakost movitého i nemovitého inventáře. Ačkoli důvěra občanů v ještě stále čerstvého prezidenta má doslova explozivně rostoucí tendenci a brzy jistě překročí magickou hranici sta procent, stín pochybnosti nad tím, jak dokáže i takto renesančně disponovaný člověk při své státnické zaneprázdněnosti řídit hradní perestrojku stále spočíval jako nevzhledný přívěšek na závoji výjimečnosti, halící prezidentovu postavu od hlavy až k patě.

7. 7. 2004

Na článku "Při soumraku tradic" v Britských listech 2. 7. 2004 mě zaujal poslední odstavec, píše Pavel Urban.

"Tato 'tradice' je mrtvá od doby, kdy začala být praktikována sama pro sebe, aniž by splňovala svoje funkce v přímé návaznosti na všední život. Její protagonisté žijí životem současného člověka, člena globalizující se společnosti se všemi atributy a závazky. Je úsměvné, jak se tradicionalisté podobní Ludvíku Vaculíkovi snaží tuto faktickou mrtvolu udržet na přístrojích do dne posledního soudu, aby si připsali čárku na futra brány do ráje. "

Může být. Ale odkud ví Bohumil Kartous, že konkrétní tradice, kterých se zastává Ludvík Vaculík, již ztratily přímou návaznost na všední život. Zda k tomu došlo, to je otázka pro ty, kteří těmito tradicemi žijí (nebo by měli žít), respektive pro sociologa. Nelze to jen tak odvozovat z obecných principů, pokud na této obecné úrovni nezůstaneme.

Ostatně - co si Kartous představuje pod pojmem "všední život", když do něj nezahrnuje fotbal nebo partu známých?

7. 7. 2004

Neshody však panují v tom, zda by se jim to mělo nařídit zákonem

Tento týden se v Británii konala výroční konference hlavní organizace, která prosazuje sociální a ekologickou odpovědnost podniků "Business in the Community".

Letos se neúspěšně pokusil prosadit labouristický poslanec Andy King zákon, jehož účelem mělo být donutit velké firmy, aby povinně zveřejňovalym jak plní své sociální, ekologické a ekonomické povinnosti vůči místním komunitám. Návrh zákona požadoval, aby podniky, které mají větší roční obrat než 50 milionů liber, musely ve svých výročních zprávách, které jsou veřejně přístupné, o svých podnikatelských aktivitách v Británii i v zahraničí, zahrnovat podrobné informace o tom, jak plní sociální, ekologické a ekonomické požadavky. Zákon také chtěl zavést pro ředitele podniků kromě nynějších finančních povinností vůči akcionářům také povinnost péče o společnost a o životní prostředí. Podporovalo ho 316 ze 610 poslanců britské Dolní sněmovny, ale při diskusi o něm byla překročena zákonná lhůta, a tak návrh zakona nebyl přijat.

ilustrační foto
7. 7. 2004

Mezi státníky převládá obdobné definování bezpečnostních hrozeb. To neznamená, že nedochází k vážným sporům o to, jak jim čelit.
Ještě nikdy si nebyly Evropská unie a NATO tak podobné jako během posledních dní. Summit EU a Spojených států, který se sešel koncem minulého týdne v irském Dromolandu, i summit NATO, který se konal počátkem týdne v tureckém Istanbulu, shromáždil téměř stejné lidi k jednání o velmi podobném programu. Jak irský předsedající summitu EU Bertie Ahern, tak i generální tajemník NATO Jaapa Hoopa de Scheffera neopomněli při přípravě jednání i v závěrečných proslovech zdůraznit, že účastníky spojovala snaha nalézt společný a efektivní postup při řešení situace v Afghánistánu a Iráku konkrétně a v boji proti terorismu obecně. Dokonce i hesla manifestantů v irských a tureckých ulicích byla téměř stejná.

7. 7. 2004

Liberální ateista Štěpán Kotrba mně, faráři, fušuje do řemesla, když v Britských listech ze dne 9. června otiskuje své ohnivé kázání, které hřímal na adresu politiků v Senátu při veřejném slyšení o násilí v mediích. Káže pěkně, jen co je pravda! Má skutečně pravdu, za násilí opravdu můžeme všichni, kdo tvoříme étos společnosti. Jen bych se velmi bránil jeho představě, že za všechno zlo na světě mohou všichni politici, kteří jsou všichni šmahem věrolomní, podvodní, ulhaní manipulátoři.

7. 7. 2004

... říkával sapér Vodička mávaje ýberšvunkem. V podobném duchu se nesou úvahy Ondřeje Slačálka ze dne 15. 6. 2004. Britské listy za to nemohou, patří k nejlepším elektronickým mediím, která znám, k panu Slačálkovi bych však rád se Švejkem poznamenal: Některej Maďar taky za to nemůže, že je Maďar.

polemika s článkem Ondřeje Slačálka "Nebe a peklo se potřebují -- stejně jako křesťanská demokracie a mafie"

7. 7. 2004

Od minulého roka je klonovanie ľudí na Slovensku trestným činom. Páchateľ sa môže potrestať odňatím slobody až na 12 rokov. Je to tak trochu paradox: vytvorenie ľudského života je trestané rovnako prísne ako jeho zničenie. Naklonovanie človeka je trestný čin patriaci do tej istej kategórie zločinov proti ľudskej dôstojnosti ako je vražda či mučenie, čo je samozrejme dôvod, prečo ho má spoločnosť postihovať adekvátne vysokým trestom.

4. 7. 2004

V Británii budou zavedeny na dálnicích a příměstských silničních okruzích speciální jízdní kruhy pro automobily, v nichž sedí více cestujících než jen řidič. Automobily jen s řidičem budou pokutovány, pokud vjedou do tohoto jízdního pruhu. Rozhodl o tom britský ministr dopravy Alastair Darling, který nedávno zjišťoval, jak funguje takovýto systém ve Spojených státech. Až tři miliony lidí denně používají speciální rychlostní jízdní pruhy při dojíždění do velkých měst, jako je Los Angeles a Washington. Zcela neznámí lidé se často scházejí v jediném autě - pomocí internetových stránek hledají cestující, kteří jedou stejným směrem. Nové rychlostní jízdní pruhy budou fungovat jen v době dopravní špičky. V některých zemích vytvořilo zavedení tohoto systému trh osob, často dětí, které se nabízejí k pronájmu jako "cestující". Automobile Association poukázala na to, že mnohé rychlostní jízdní pruhy pro více osob v jednom automobilu jsou nyní ve Spojených státech zpřístupňovány i automobilům s jediným cestujícím, pokud si připlatí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 7. 2004

Micfosoft: Internet Explorer má vážné problémy

"Zdá se mi podivné, že lidé stále užívají ten trapný Internet Explorer pro přístup na internet, přestože existuje tolik lepších možností jako Mozilla a Opera," míní diskutéři na stránkách moron.org.

Firma Microsoft vydala v pátek novou aktualizaci svého softwaru ve snaze odstranit zranitelná místa, v jejichž důsledku byli uživatelé Internet Exploreru vystaveni útokům hackerů, informoval v sobotu list Washington Post. Minulý týden se totiž zjistilo, že používáte-li Internet Explorer, umožňujete tím hackerům, aby vám ukradli heslo a další soukromé informace potřebné pro přístup k bankovním kontům.

Namísto toho, aby Micosoft tuto vadu odstranil, jen zatím v nové aktualizaci určitou funkci IE vypnul. Mluvčí firmy Microsoft uvedl, že podnik pracuje na nové aktualizaci.

V útocích, k nimž došlo minulý týden, byl naprogramován virus, který zaznamenával, jaká tlačítka na počítačové klávesnici zmáčkl uživatel, který se připojuje k 50 známým bankovním serverům na internetu, a tyto informace virus odesílal na jeden server do Ruska. Funkce viru byla přerušena, když poskytovatelé internetových služeb zablokovali provoz na tento ruský server, avšak ničivost viru vůči Internet Exploreru byla tak ambiciozní, že někteří bezpečnostní poradci doporučili, aby lidé přestali úplně užívat Internet Explorer a přešli na jiné prohlížeče.

Podrobnosti v angličtině ZDE

3. 7. 2004

Používáte-li dialup, možná dostanete účet za telefon na desetitisíce korun

Zkontrolujte si, kam váš počítač telefonuje

Tisíce uživatelů internetu, kteří používají připojení prostřednictvím telefonní linky, se v Británii staly v minulých dnech obětí internetového podvodu, jímž jim narostl účet za telefon na více než tisíc liber (více než 50 000 Kč). V poslední době totiž výrazně vzrostl počet útoků virem na počítače, připojované na internet přes telefon, který změní údaje vytáčeného čísla z místního, levného čísla na drahé komerční telefonní číslo v zahraničí. Mnozí uživatelé internetu toto objevili v minulých dnech až poté, až dostali účet za telefon často ve výši více než 1000 liber.

Upálení Mistra Jana Husa - dobová kresba
7. 7. 2004

Inkvizícia a jej obete

Nevedno prečo, ale táto správa Johany Bronkové sa na internetovej stránke Vatikánskeho rozhlasu nachádza iba v českom znení: "V tiskovém sále Svatého Stolce byl dnes (15. júna 2004 -- poznámka redaktora) představen sborník Mezinárodního sympozia o inkvizici. Sympozium pořádala v říjnu roku 1998 Teologicko-historická komise Velkého jubilea. Výsledky historických bádání představil kardinál Georges Cottier."

"Oblast, kterou badatelé museli prozkoumat, je široká a spadá do rámce toho, co Svatý otec nazval "očišťování paměti, protože historická paměť, tedy obraz, jaký si vytváříme o minulosti, není prost deformací a předsudků. Prosba o odpuštění se samozřejmě může týkat jen poznaných a prokázaných skutečností. Nežádáme odpuštění za některé obecně rozšířené představy, které jsou blíže mýtům než skutečnosti." -- uvedl ve svém vystoupení kardinál Cottier.

7. 7. 2004

ANALÝZA

Hladanie politického obsahu slova "reforma"

polemika nejen s článkem Vladimíra Špidly "Sociální demokracie na prahu nové civilizační etapy"

Hrozí demontáž sociálneho modelu Európskej únie? O EÚ sa tvrdí, že má "sociálny rozmer". Najlepšie je to viditeľné v preambulách jej zakladajúcich a meniacich zmlúv, teda v primárnej legislatíve -- nezriedka sa tam objavujú ciele ako plná zamestnanosť a podobne. To však nie je znakom toho, že EÚ je "ľavicová", "socialistická" či "neslobodná", ale skôr odrazom povojnového (po roku 1945) spoločenského konsenzu všetkých (!) relevantných spoločenských a politických aktérov, či nimi boli kresťanské alebo sociálnodemokratické politické strany masového charakteru.

3. 7. 2004

Právníci podali u amerického soudu žádosti jménem devíti osob, zadržovaných v zálivu Guantánamo, které požadují propuštění.

2. 7. 2004

Pouze televize CNN a televize al Džazíra dostaly povolení být přítomny v soudní síni, kam byl ve čtvrtek předveden Saddám Husajn. Z tiskových novinářů tam směl být jediný - hlavní reportér amerického listu New York Times John Burns.

2. 7. 2004

V kurdských oblastech, kde je Saddám Husajn obviňován, že usmrtil jedovatým plynem tisíce lidí v městě Halabža a prováděl tam program etnického očišťování, se lidé už rozhodli, že by měl být Saddám Husajn popraven. V Saddámově domovském městě Tikrit však vládnou opačné názory.

2. 7. 2004

Proti summitu osmi nejbohatších států světa G8 minulý rok ve francouzském Evianu protestovalo na švýcarsko-francouzských hranicích tisíce lidí. V neděli, ještě před začátkem summitu, zablokovali lidé přístupové cesty k Evianu z obou stran hranice, některým delegátům tak vznikly problémy na místo se dostat, a tak museli využít služeb vrtulníků nebo armádních plavidel. Policie postupně na blokády útočila, na některých místech došlo k odporu. 1. června 2003 švýcarský policista během blokády silnice na mostě u Aubonne, spojujícím s francouzské Lausane a švýcarskou Ženevu ohrozil život aktivisty a aktivistky, když přeřízl lano, na kterém ve dvacetimetrové výšce viseli. 29. června 2004 se v důsledku těchto událostí konalo soudní přelíčení. Na lavici obžalovaných však neusedli policisté, ale tři z aktivistů.

7. 7. 2004

Na začátku června byli ve státě Virginia v USA odsouzeni k vysokým trestům tři muži obvinění z příprav teroristických útoků. Okolnosti tohoto případu ale vyvolaly pochybnosti a velkou diskusi jak mezinárodní, tak i v samotných Spojených státech. Celá kauza je zajímavá také proto, že staví do poněkud jiného světla silácká prohlášení americké vlády o počtech zadržených teroristů a zmařených teroristických útoků...

7. 7. 2004

Ja, tvor zvaný HOMO SAPIENS chcem vyhlásiť, že

  • nie som opica, ktorá, tak ako bola spokojná pred tisíckami rokov v korune stromov, je rovnako spokojná i dnes
  • nie som ovca, ktorá nie je schopná brániť sa útoku vlka
  • nie som papagáj, ktorý len mechanicky opakuje to, čo niekto povedal pred ním.

2. 7. 2004

Monitor Jana Paula

Dějiny naší civilizace jsou dějinami portrétu, od pradávna se lidé snažili zachytit tváře, aby uchovali majestát mocných a vlivných pro věky příští i vzpomínky tisíců bezejmenných, jež obvykle vyprchávají s příštími generacemi. Portrét byla, je a bude umělecká disciplína, proměnlivá formou, metodami, způsobem vyjádření i myšlením lidí. Portrét se proměňoval s dobou i s našimi představami o životě.

7. 7. 2004

Prohlášení Národního shromáždění lidové moci Kubánské republiky, vyjadřující postoj k tvrdým opatřením proti Kubě, schváleným vládou Spojených států

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme informace, které si v češtině nejspíše jinde nepřečtete.

1. 7. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V červnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5950,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Přitom čtenost Britských listů rapidně roste.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2004 Zapomenutý muž, který dal jméno pražskému festivalu Devět bran Tomáš  Koloc
7. 7. 2004 Chcené a nechcené analógie obecne rozšírených predstáv Peter  Greguš
7. 7. 2004 Film Český sen: zklamání Jan  Čulík
7. 7. 2004 Péče o zdraví stojí spoustu peněz Miloš  Kaláb
7. 7. 2004 Fukuyama: Je nutno posílit roli státu   
3. 7. 2004 Konstantin a Metoděj mezi Římem a Byzancí Jiří  Ovčáček
2. 7. 2004 Při soumraku tradic Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Na cestě mezi tušeným a viděným Jan  Paul
2. 7. 2004 Sociální stát a globalizace Miloš  Pick
2. 7. 2004 Strana zelených jde doprava Milan  Valach

Svatí Konstantin a Metoděj RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2004 Proč pravoslavní neslaví svátek svatých Cyrila a Metoděje dne 5. července?   
3. 7. 2004 Konstantin a Metoděj mezi Římem a Byzancí Jiří  Ovčáček
3. 7. 2004 Apologie víry -- Velká Morava   
25. 10. 2002 Jsou staré pověsti české jen Kosmovým výmyslem?   

Jan Hus a husitství RSS 2.0      Historie >
2. 7. 2004 Mistr Jan Hus, kurvy, a ti, kteříž držie úřady Zdeněk  Bárta
1. 8. 2003 Odkaz majstra Jána Husa: Iskry z hranice v Kostnici Peter  Abelard
18. 4. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ
tentokráte o Husovi, Žižkovi a vizi rozvoje Armády České republiky
Hugo  Schreiber
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
13. 5. 2002 Národnostní a náboženské menšiny v tisíciletých dějinách českých zemí Jaroslav  Pánek
12. 4. 2002 Co Mohammedu Mekka, to Čechu má být Říp Štěpán  Kotrba

Pád vlády Vladimíra Špidly RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2004 Zmýlil se Zeman, zmýlil jsem se já, zmýlil se Gross Ivan  David
1. 7. 2004 Dvakrát "tři Grácie" v české licenci... Jan Bohuslav Akláb
30. 6. 2004 Konkurz na premiéra Oskar  Krejčí
29. 6. 2004 Pád Špidlovy vlády a krize levice Milan  Valach
29. 6. 2004 "Sociální demokracie se nám rozpadá pod rukama"   
28. 6. 2004 Klaus začne jednat, až Špidla podá demisi   
28. 6. 2004 EP a ČSSD: Konstatování obecně známé skutečnosti jinými slovy Oldřich  Průša
28. 6. 2004 Pád strůjce pádu Ivan  David
27. 6. 2004 Podává s demisí premiéra automaticky demisi i vláda? Jan  Sýkora
26. 6. 2004 Špidla odstoupil z funkce předsedy ČSSD; ve středu podá jeho vláda demisi   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
6. 7. 2004 Michael Moore: Klidně si ukradněte můj film, jsem pro svobodnou výměnu informací   
5. 7. 2004 Michael Moore si založil blog   
29. 6. 2004 Pokusy zakázat vysílání filmu Fahrenheit 9/11 jsou útokem na svobodu slova Jiří  Kratochvíl
28. 6. 2004 Michael Moore poděkoval politickým odpůrcům za obrovský úspěch svého filmu   
25. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 vyvolává v USA vášně   
25. 6. 2004 Moorův film je bezostyšná propaganda, ale Bushe asi zničí   
24. 6. 2004 Fahrenheit 9/11 "není v žádném případě nudný   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 bude v Americe mládeži nepřístupný   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži   
12. 6. 2004 Michael Moore nebude točit film o Tonym Blairovi   

Ronald Reagan RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2004 Na okraj jedné legendy Václav  Žák
18. 6. 2004 Churchill... opravdu pro pitomce? Boris  Cvek
16. 6. 2004 Byl Ronald Reagan skutečně hvězda? Michal  Brož
15. 6. 2004 Zdravý rozum Ronalda Reagana Boris  Cvek
11. 6. 2004 Z pátečního pohřbu Ronalda Reagana   
9. 6. 2004 Děsivé dědictví Reaganových let   
8. 6. 2004 Reagan: "Při krizi mě vzbuďte, i když budu na zasedání vlády"   
7. 6. 2004 Richard Perle: Reagan, muž kterého jsem znal   
5. 6. 2004 Ronald Reagan zemřel ve věku 93 let   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2004 Demontáž sociálneho modelu Európy? Ľubomír  Tokár
2. 7. 2004 Sociální stát a globalizace Miloš  Pick
25. 6. 2004 Vladimír Špidla: "Sociální demokracie na prahu nové civilizační etapy" Vladimír  Špidla
22. 6. 2004 Turecko v Evropě? Immanuel  Wallerstein
21. 6. 2004 Európa má ústavu   
18. 6. 2004 EU: Nebyl vybrán nový šéf Evropské komise   
18. 6. 2004 Vedoucí představitelé EU se dohodli o ústavě evropské organizace   
15. 6. 2004 Euroskeptikové z Britské strany za nezávislost chtějí Evropský parlament zničit   
15. 6. 2004 Na protestní hlasování v eurovolbách chtějí reagovat politici vysvětlováním   
14. 6. 2004 Eurovolby: Drtivá porážka ČSSD   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2004 Diktátoři před soudem   
7. 7. 2004 Irák zavedl přísný bezpečnostní zákon   
2. 7. 2004 Vzdorný Saddám se vysmál iráckému soudu   
2. 7. 2004 Novinářům bylo znemožněno řádně informovat o Saddámově předvedení před soud   
2. 7. 2004 Irácká veřejnost reagovala na Saddámovo předvedení k soudu se smíšenými pocity   
1. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 26. června 2004   
1. 7. 2004 Amerika bude revidovat případy vězňů z Guantánama   
29. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 23. června 2004   
28. 6. 2004 Zajatci v zálivu Guantánamo se mohou odvolávat k americkým soudům   
26. 6. 2004 USA a EU se dohodly na podpoře pro novou iráckou vládu   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká
22. 6. 2004 Očima židovského vojáka   
22. 6. 2004 Mučení iráckých vězňů americkými vojáky má inspiraci z Izraele   
7. 6. 2004 Ščaranskij: odpoutání je iluze Pavel  Mareš
7. 6. 2004 Izrael, Palestina, Irák: Zajímavé mrtvoly a banální mrtvoly Efraim  Israel
4. 6. 2004 Škody, způsobené palestinskému obyvatelstvu během prvního čtvrtletí   
2. 6. 2004 Izrael není ve válce s palestinským lidem, ale s teroristy, kteří chtějí zničit židovský stát   
30. 5. 2004 Ozbrojenci "usmrtili 22 osob" v Saúdské Arábii   
25. 5. 2004 Islám je neslučitelný s demokracií   

Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
2. 7. 2004 Mistr Jan Hus, kurvy, a ti, kteříž držie úřady Zdeněk  Bárta
20. 6. 2004 Homeworking, podpantofelizace a Den otců Zdeněk  Bárta
13. 6. 2004 Znamení šelmy Zdeněk  Bárta
4. 6. 2004 Co Bůh nepromíjí Zdeněk  Bárta
30. 5. 2004 Lidské žvanění a Boží Slovo Zdeněk  Bárta
30. 5. 2004 Pro strach uděláno Zdeněk  Bárta
18. 5. 2004 Odpuštěné, nebo pouze zadržené hříchy? Zdeněk  Bárta
9. 5. 2004 Nesrozumitelnost a paradoxy Bible: Zabili Židé Pána Ježíše? Zdeněk  Bárta
2. 5. 2004 Zpátky domů do Evropy Zdeněk  Bárta
24. 4. 2004 Stádo Zdeněk  Bárta

Zelení RSS 2.0      Historie >
2. 7. 2004 Strana zelených jde doprava Milan  Valach
2. 7. 2004 Martin Bursík vstupuje do Strany zelených Pavel  Pečínka
17. 6. 2004 Gratulace Milanu Horáčkovi: Zelený z Česka do europarlamentu přece jen pronikl Pavel  Pečínka
14. 6. 2004 Zelení na další křižovatce Klára  Kněžková
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2004 Jak je to s hodnotami Zdeněk  Bárta
5. 7. 2004 BBC pod palbou kritiky už zlikvidovala některé své servery   
30. 6. 2004 BBC chce zpřístupnit na internetu svůj televizní archiv   
25. 6. 2004 Parlamentu se podařilo odsoudit ČT natrvalo do role druhořadého hráče Jan  Prokeš
24. 6. 2004 Televizní a rozhlasové poplatky: Sociální demokracie zradila svůj program Štěpán  Kotrba
23. 6. 2004 BBC "posílí své základní hodnoty"   
21. 6. 2004 ČT chce být stále "názornější"? Miloš  Dokulil
21. 6. 2004 Umění psát Irena  Zítková
21. 6. 2004 Digitalizace: s ČeRTem nebo bez? Vlastimil  Ježek
21. 6. 2004 Opakování je matka moudrosti Štěpán  Kotrba

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít
21. 6. 2004 Dyslektikové v britských školách: Zákon jim zaručuje rovné postavení   
21. 6. 2004 Pozor na zavádění školného na českých univerzitách! Jan  Sýkora
21. 6. 2004 Jste dyslektik a bydlíte v Kroměříži? Na středoškolské studium zapomeňte Bohumil  Kartous
21. 6. 2004 Ostuda pro město Kroměříž? Ondřej  Hausenblas
4. 6. 2004 Slučování škol Jiří  Kratochvíl
24. 5. 2004 "Vyhozená" učitelka se vrací do práce   
24. 5. 2004 Asociace školských odborů pomohla pedagogickým centrům Radek  Sárközi

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2004 Proč nejsem komunistou   
24. 6. 2004 Svět, který se zřekl šamanů a bláznů Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
17. 6. 2004 Zaniklo nakladatelství Catbird Press Jan  Čulík
9. 6. 2004 V pozoru Antonín Jaroslav Liehm
8. 6. 2004 Blízká setkání Emil  Hakl
8. 6. 2004 Emil Hakl: Autentické svědectví o světě Jan  Čulík
4. 6. 2004 Jednota v mnohosti, aneb má česká kultura v Evropské unii šanci? Jan  Čulík
2. 6. 2004 Šroubovák Jaroslav  Hutka
31. 5. 2004 Jak ČR ignorovala slavné francouzské inscenace románu Ladislava Fukse Jiří  Tušl