28. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 6. 2004

"Máme celkem skromné občany, ale nemají rádi, když z nich někdo dělá blbce"

Pád strůjce pádu

Dlouhý a zaujatý úvod psychiatra ke stručnému a nezaujatému popisu mimořádného ÚVV ČSSD

Pak promluvil Miloš Zeman. Mluvil hezky - jak za starých časů, jenže mohl působit jen zbylou neformální autoritou. Jedni věděli, že se ho nemusejí bát, druzí, že se o něj nemohou opřít.

Vladimír Špidla zásadně dojednával kompromisy na hranici stoprocentního ústupu a z vlastní iniciativy nevyřešil prakticky žádný problém.

Po každé politické události se vyrojí reportáže nepřítomných a komentáře neznalých. Jsou ještě horší, když událost probíhá za zavřenými dveřmi, komentátor má zaujatého informátora a sám je zaujatý. Předem se přiznávám, že jsem si bývalého předsedy strany Špidly nevážil, a to prostě proto, že jsem měl možnost ho osobně poznat "v akci". Je pravda, že jsem v roce 2000 vyhledal tehdejšího premiéra Zemana a před Špidlou ho varoval. Upozornil jsem ho na velmi nestandardní Špidlovu psychopatologicky typickou osobnostní strukturu, zcela mimořádně nevhodnou pro tak obtížnou úlohu, jakou je funkce premiéra současné ČR.

K jeho nejhorším vlastnostem patří velmi omezená schopnost chápat realitu, orientovat se v mezilidských vztazích a komunikovat. Bohužel velmi správně jsem odhadl, že jeho předsednictví povede k jeho selhání. Skutečnost ještě předčila neblahé očekávání. Upřímně řečeno, je pro mne zcela novou zkušeností, jak může trvat neuvěřitelně dlouho, než jsou tak nápadné vlastnosti rozpoznány u člověka, kterého má celá veřejnost denně na očích. Existují sice četné historické paralely, ale pro mne to byla nová osobní zkušenost.

Jak je možné, že si skoro nikdo nevšiml, že předseda strany tak špatně identifikuje zřetelné problémy? Když neustále zcela nerealisticky hodnotil situaci ve svěřeném resortu, ve straně a ve společnosti, mohl si někdo myslet, že tak činí, jen proto, aby zastřel skutečnost, ale muselo přece být stále zřejmější, že ji vlastně sám není schopen realisticky zhodnotit.

Bylo přece evidentní, že se zcela špatně orientuje v motivech lidí kolem sebe, že je neumí dostatečně rozpoznat a tedy ani vyhodnotit (v tom jediném je naopak Gross geniální). Komunikace s Václavem Klausem nebo i Milošem Zemanem je také hodně specifická, ale nechápu jak si mohli lidé nevšimnout "strojové komunikace" Vladimíra Špidly. To není jen nedostatek emoční vřelosti či projev emoční oploštělosti. Je zřejmé, že neposkytuje téměř žádné mimoslovní informace a také je zřejmě skoro nepřijímá. Působí dojmem robota starší generace. Záměrně se téměř důsledně vyhýbám odborné terminologii.

Nabízí se otázka, jak se mohl dostat tak vysoko. Nejlepší odpovědí je asi skvělý britský seriál "Ano, pane premiére", který oproti mylnému předpokladu diváků není nadsázkou, ale realistickým popisem exekutivy v degenerované demokracii západního typu. Poučný je i americký film "Mr. Gardener" údajně podle skutečné události, kdy mentálně retardovaný zahradník pronikl mezi poradce prezidenta prostě proto, že nikdo nepředpokládal, že je mentálně retardovaný a tak se všichni snažili nahlédnout předpokládanou hloubku jeho myšlenek.

Ano, pane premiére

Vladimír Špidla uplatnil důslednou kombinaci dvou zásadních přístupů: důsledně "vycházel vstříc" osobám, které pokládal za důležité pro svoji další kariéru a pokud možno nic nijak nerozhodl, takže jakoby neudělal chybu. Tato strategie je pro svého nositele úspěšná na cestě vzhůru při málo prozíravém hodnocení nadřízených rozhodujících o postupu. Na vrcholu mocenské pyramidy má nutně tragické důsledky. Vladimír Špidla zásadně dojednával kompromisy na hranici stoprocentního ústupu a z vlastní iniciativy nevyřešil prakticky žádný problém.

Je pravda, že na premiérovy dřívější dotazy "jak vycházím s Vláďou", jsem odpovídal nepravdivě (že dobře). Nechtěl jsem premiérovi přidělávat starosti. Teprve dodatečně jsem si uvědomil, že se mě Zeman ptal proto, že si na mě zřejmě Špidla stále stěžoval. Je pravda, že vím o dlouhé řadě Špidlových morálních i odborných selhání, o kterých jsem řekl nanejvýš jen těm, kteří si to nechají pro sebe. Ani teď o nich psát nehodlám. Bylo mi jasné, že to nemám kudy sdělil lidem, kteří budou rozhodovat. Věděl jsem, že nezbývá než čekat, až to pochopí sami. Bylo jasné, že to bude trvat léta. Nadhraniční počet členů nejvyššího stranického orgánu to zřejmě pochopil teprve před nedávnem, i když zřejmě nikoli v celé hrůze. Nepředpokládal jsem, že toto poznání nastane až po dvoutřetinovém pádu preferencí strany, znehodnocení její pověsti a zmaření vyhlídek na řešení palčivých společenských problémů.

Znovu a znovu jsem přemýšlel, zda jsem mohl udělat proti této katastrofě něco víc než byla snaha ovlivnit rozhodnutí premiéra doporučit Vladimíra Špidlu na nejvyšší funkci. Myslím, že více jsem učinit nemohl. Vždyť dodnes skoro všichni opakují nesmyslné stereotypy o "Vláďově" pracovitosti, ačkoli z mnoha hodin jeho každodenního bdělého stavu nejsou skoro žádné výsledky, o "Vláďově vzácném charakteru", navzdory několika zcela zřetelným zradám a lžím (nehledě na to, co veřejnost ani netuší), o jeho vzdělanosti, ačkoli opakuje stále stejné vyhýbavé fráze. Navíc se všem jeví jako vysoce intelektuální, asi z toho důvodu, že se vyjadřuje na hranici srozumitelnosti a nosí brýle.

Mlčel jsem proto, aby mi nebylo kladeno za vinu, že poškozuji pověst strany hanobením osoby jejího předsedy, ale hlavně proto, že jsem přesvědčen a byl jsem přesvědčen už před minulými volbami, že po nevyhnutelném Špidlově pádu nastane dokonce ještě horší situace než při jeho "vládnutí". Nadále se nechci vystavoval podezření, že dupu po mrtvole a možná se i mstím. Za to mně nestojí. Nejvíc mi záleží na občanech, jimž měla ČSSD prospívat, ale neprospívala a jen doufám, že ještě někdy snad prospívat bude.

Tento úvod píši proto, aby bylo zřejmé, že nemohu být nezaujatý a ani to nemohu a nechci předstírat.

Krize

Zdá se, že mnoho pozorovatelů vnímá neúspěch ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu jako překvapivý. Sám jsem výsledek odhadoval na 4-3 mandáty.

Tento výsledek zcela určitě nebyl "selháním sociálně demokratických myšlenek", jak by to ráda interpretovala pravice, ale jednak prostým a jednoduchým selháním jednotlivců v čele strany a inkompetencí členů vlády, jednak z toho plynoucí zradou programu strany. Máme celkem skromné občany, ale nemají rádi, když z nich někdo dělá blbce. To platí dvojnásob o lidech společensky aktivních, například členech politických stran, v tomto případě ČSSD.

Děsivý výsledek ve volbách se za těchto okolností dal očekávat. Proto na květnovém zasedání ÚVV navrhl Oldřich Průša přerušení jednání ÚVV a jeho pokračování o víkendu následujícím po volbách s cílem zhodnotit výsledky voleb. Vladimír Špidla to rozhořčeně odmítl. ÚVV Průšův návrh poslušně zamítl velkou většinou hlasů. Vladimír Špidla se sobě vlastním naprosto chybným odhadem konstatoval, že na hodnocení je času dost po listopadových volbách a "předsednictvo je to správné místo" (co je vám do toho, nejvyšší orgáne, pochválíme se sami, vylžeme se z toho jako vždycky). Kdyby na tento návrh přistoupil, byl by přežil, protože by nestačil vykrystalizovat návrh na jeho odchod. Po debaklu zcela nerealisticky navrhl jednání na 11. 7. Bylo evidentní, že nikdo nebude čekat tak dlouho a mylně se domníval, že čas pracuje pro něj. Za to S. Gross naprosto jasně pochopil, že už se nebude moci schovávat za Vladimíra Špidlu a že mu nezbývá než raději nechat naložit všechnu vinu za společný neúspěch na prvního člena tandemu a sám se ujmout iniciativy. Krom toho Gross dobře věděl, že jeho Středočeši mu rozumějí a také velmi mnozí Severočeši, Západočeši ale i kolísaví Moravané vědí, co je pro ně lepší.

Žádná katarze

A tak bylo svoláno mimořádné ÚVV o týden později než zamýšlel O. Průša a o dva týdny dříve, než doufal V. Špidla. Původně navržený program byl prostý: Zpráva předsedy ČSSD, zpráva volebního manažera a "různé". Jenže situace se rychle vyvíjela. Středočeská organizace se sešla a pozvala V. Špidlu, aby ho rozžvýkala a vyplivla. Gross tam sice řečnil hodinu, nechal si provolat slávu, ale jinak s tím samozřejmě jako obvykle neměl vůbec, ale vůbec nic společného a samozřejmě dál pevně stál za přítelem Vláďou.

Začaly přicházet důrazné požadavky od obvodních a místních organizací. Například místní organizace Velká Ohrada (podepsán Aleš Mareček) žádala, aby "předseda strany i místopředsedové dali své funkce k dispozici a jednotlivě bylo hlasováno o jejich důvěře" a dále, aby ÚVV pozval Miloše Zemana. A dále žádali svolání mimořádného sjezdu.

K překvapení členů ÚVV, nebylo třeba žádat v tomto smyslu doplnění programu, vstřícně to takto navrhl sám předsedající Zdeněk Škromach.

A zahovořil předseda a jako vždy se chlubil úspěchy a popíral chyby, neúspěchy svaloval na nepříznivá média a málo loajální členy strany. Následoval málo loajální Stanislav Gross, který nastínil mlhavou vizi budoucí koalice a tak už dělil kůži Špidly ještě běhajícího po sále. Ale jeho Středočeši ho povzbuzovali, jde o budoucnost nejvěrnějších. Gross se - stejně jako přítel předseda - zaklínal nesmiřitelným antikomunismem. Pak promluvil Miloš Zeman. Mluvil hezky - jak za starých časů, jenže mohl působil jen zbylou neformální autoritou. Jedni věděli, že se ho nemusejí bát, druzí, že se o něj nemohou opřít. Z projevů místopředsedů bylo nejzajímavější, že se M. Součková oficiálně vzdala funkce. Do diskuse se přihlásilo 38 členů ÚVV. Příspěvky byly z 90% ostře kritické k vedení strany, nebo jen k Vladimíru Špidlovi.

Pak nastalo hodnocení předsedy místopředsedů. Otázka zněla "Vyslovuji nedůvěru XY (místo)předsedovi strany" Ano - ne.

Nepřál jsem si, aby Vladimír Špidla příliš obstál, nepřál jsem si však ani, aby padla vláda. Jenže proti dalšímu setrvání Vladimíra Špidly v čele strany se vyslovilo 103 členů ÚVV, potřebná třípětinová většina všech členů byla 108, celkový počet 180, tedy 59% členů ÚVV bylo pro odchod Vladimíra Špidly z čela strany. Výsledek by byl úplně nepochybný při přesažení 60%...

Pro odchod Grosse bylo "jen" 28% členů ÚVV... pro odchod Škromacha 30%, Tesaříka 36% a Starce 42%.

Svolání mimořádného sjezdu velkou většinou neprošlo, vedení si nepřeje nic mimořádného (jako by se snad stalo něco mimořádného).

Z dalších návrhů usnesení může být zajímavé, že drtivá většina přítomných hlasovala pro usnesení, že ministr Kubinyi poškodil zájmy strany a že místopředseda pro výstavbu strany poskytne všem členům ÚVV seznam všech členů ÚVV s telefonními čísly a mailovými adresami (doposud to "nebylo možné").

Pak přišel klíčový návrh usnesení: "ÚVV podporuje vládu v dosavadním složení pod vedením Vladimíra Špidly." Návrh padl prý po dlouhém uzavřeném jednání tandemu vůdců. Byl to jasný návod ke Špidlově popravě. Pro bylo jen něco přes 40 hlasů. Členové ÚVV právem nadávající na Špidlu a na vládu dle mého soudu nedomyslili co nastane... Nejen to, že Vladimír Špidla řekl, že nemůže stát v čele strany ani vlády, když neprošla jeho "politická koncepce". Grossovci projevili obrovskou ba triumfální radost. Dokonce předseda Plzeňského kraje Václav Šlajs hbitě navrhl usnesení, že ÚVV navrhuje (!!) Stanislava Grosse na premiéra... Naštěstí mu to vymluvili...

Stručný a nezaujatý popis mimořádného ÚVV ČSSD

Obávám se, že jsem měl pravdu. Vedení strany vmanévrovalo stranu do situace, která nemá v krátkodobém horizontu pozitivní řešení.

Grossovci mají pocit vítězství, Gross těžko. Umí si představit budoucnost.

Autor je členem ÚVV ČSSD a bývalým ministrem zdravotnictví ve vládě Miloše Zemana

                 
Obsah vydání       28. 6. 2004
28. 6. 2004 Zajatci v zálivu Guantánamo se mohou odvolávat k americkým soudům
28. 6. 2004 Klaus začne jednat, až Špidla podá demisi
27. 6. 2004 Podává s demisí premiéra automaticky demisi i vláda? Jan  Sýkora
26. 6. 2004 Špidla odstoupil z funkce předsedy ČSSD; ve středu podá jeho vláda demisi
28. 6. 2004 EP a ČSSD: Konstatování obecně známé skutečnosti jinými slovy Oldřich  Průša
28. 6. 2004 Pád strůjce pádu Ivan  David
28. 6. 2004 David kope do mrtvoly
28. 6. 2004 Tak nám zabili Ferdinanda Jiří  Bakala
28. 6. 2004 Irák: únosci hrozí stít uneseného příslušníka amerických námořních jednotek
28. 6. 2004 USA předaly Iráku suverenitu
28. 6. 2004 CIA suspendovala "drsné vyšetřovací techniky"
28. 6. 2004 Adélka Vražednice v pasti paragrafů i politiky Zdeněk  Jemelík
28. 6. 2004 Michael Moore poděkoval politickým odpůrcům za obrovský úspěch svého filmu
26. 6. 2004 Italští policisté stanuli před soudem za bití demonstrantů při summitu G8
28. 6. 2004 Mobilní telefony mohou snížit plodnost mužů až o třetinu
28. 6. 2004 Viagra "ostře snižuje mužskou plodnost"
26. 6. 2004 Tony Blair osobně požádal George Bushe, aby USA propustily Brity, vězněné v Guantánamu
26. 6. 2004 USA a EU se dohodly na podpoře pro novou iráckou vládu
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat
28. 6. 2004 Právo na příjmení se nezaručuje... Jan  Sýkora
28. 6. 2004 EU odsoudila "bigotnost Vatikánu"
28. 6. 2004 Láhve bylo povinností odebírat, jinak by došlo ke škodě na zisku Patrik  Šebesta
28. 6. 2004 Zešílevší kapitalismus Jan  Čulík
28. 6. 2004 Jak se rodí outsideři Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
28. 6. 2004 Odhalenie Pamätníka usmrtených na hraniciach v rokoch 1948-1989
28. 6. 2004 Privatizace národních zájmů Miroslav  Polreich
25. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 vyvolává v USA vášně
25. 6. 2004 Moorův film je bezostyšná propaganda, ale Bushe asi zničí
5. 6. 2004 Hospodaření OSBL za květen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce

Pád vlády Vladimíra Špidly RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2004 Klaus začne jednat, až Špidla podá demisi   
28. 6. 2004 EP a ČSSD: Konstatování obecně známé skutečnosti jinými slovy Oldřich  Průša
28. 6. 2004 Pád strůjce pádu Ivan  David
27. 6. 2004 Podává s demisí premiéra automaticky demisi i vláda? Jan  Sýkora
26. 6. 2004 Špidla odstoupil z funkce předsedy ČSSD; ve středu podá jeho vláda demisi   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká
25. 6. 2004 Vladimír Špidla: "Sociální demokracie na prahu nové civilizační etapy" Vladimír  Špidla
25. 6. 2004 Parlamentu se podařilo odsoudit ČT natrvalo do role druhořadého hráče Jan  Prokeš
24. 6. 2004 Padne vláda? A my s ní? Miloš  Dokulil
23. 6. 2004 Volfová o ČSSD: "Nechci jít dál s těmi zbabělci" Štěpán  Kotrba
22. 6. 2004 ČSSD a registrované partnerství Vladimír  Vokál
18. 6. 2004 Moc korumpuje: koňský handl v sociální demokracii? Oldřich  Průša
16. 6. 2004 Racionální voličská skepse Oskar  Krejčí
16. 6. 2004 Za všechno přece může Zeman, nebo ne? Štěpán  Kotrba
14. 6. 2004 Gross naivně taktizoval, voliči měli ale jasno Štěpán  Kotrba