30. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 5. 2007

Některá média jsou k evidentním přešlapům mimo herní plochu demokracie slepá

Bývalý disident Alexandr Vondra vyhrožuje jako kdysi normalizační bossové... Ano, je to tak, jak to napsalo Právo, o tom stejném BL referovaly už před několika měsíci.

Je nutné si na prvním místě povšimnout paralely totalitního a Vondrova (Topolánkova) myšlení. Totalita je ve své podstatě snahou o vytváření nereálného, ideologizovaného světa, v němž jsou práva jedince i společnosti podřízena právě ideologickým principům. To se samozřejmě děje za neustálého přesvědčování o stavu světa -- o jeho nutnostech, hrozbách, rizicích a o postojích, které MUSÍME zaujímat proto, abychom DANOSTI světa naplnili.

Sloupek
Jiří Podešva

Ukrytou branku má Strahovský klášter,
na jižní straně je, k Petřínu blíž.
Před ní jsou břízy a záhonek aster,
vidět je visací zámek a mříž.

Málokdo o ní ví, možná je zakletá,
dívám se mříží a vidím jen skleníky.
Vždycky je zamčená, mlčí jak pieta,
vzpomínky sype jak z ošatky hřebíky.

Bývám tím chodcem, co před mříží osamí,
odměněn půvabným výhledem na Prahu.
Hrstka těch hřebíků do očí padá mi,
pro dávnou vzpomínku posbírám odvahu.

Tolik let už je to -- všechno je zasuté,
slunovrat snášel se potichu do čela,
tvář jsem měl schovanou pod splavem vlasů té,
která tam vedle mě na trávě klečela.

Když jsem tam po letech přišel se rozhlížet,
očím jsem nevěřil, byly jak zmámené,
neboť jen pár kroků od bříz a od mříže
stála teď Maria z bílého kamene.

Sepnuté ruce a bělostná ramena,
dlaněmi míří tam na místo v březině,
kde teď už dávno zas tráva je vztyčená.
A co ten klášter? Ach, ten je v tom nevinně!

do Britských listů poslal autor

30. 5. 2007

Podnět etické komisi Syndikátu novinářů

Dne 26.5.2007 uvedl reportér Jiří Borovec ve zpravodajské relaci televize Nova Televizní noviny informaci, podle které se demonstrace iniciativy Ne základnám účastnilo jen několik set lidí. Spot byl natočen tak, že za zády reportéra bylo vidět jen několik desítek lidí (přikládám snímek obrazovky).

30. 5. 2007

Kdo nechce novou Národní knihovnu a nechce radar, je bez vzdělání

Na demonstraci jsem viděl drsné cool chlapáky, co fotili převážně jen komunisty se svými rudými prapory. Proč, to jsem pochopil později druhý den, až když jsem pročítal články na internetu a poslouchal rádio, kde se zmiňovali převážně o demonstraci komunistů a ultralevicových přívrženců. Z mnoha médií tak vyplynula hlavní myšlenka, že se jedná o akci kterou nejvíce podporují komunisté a nějací extremní levičáci. Já třeba komunista nejsem, a přesto jsem se zúčastnil, ale já jsem příliš obyčejný student, pro fotografy nezajímavý, stejně jako celá rodina s dětmi vedle mne, nebo opodál stojící další nestraníci. Na té demonstraci jsem si uvědomil, jak si ti reportéři vybírají co a koho budou fotit. Že to jsou také jenom lidé, kteří mají svůj názor na věc, a tak jen hledají další důkazy aby podpořili svá stanoviska.

V pondělí jsem se po dlouhé době podíval do novin (naši odebírají MF Dnes - bohužel - těžko je přesvědčovat o změně, zvyk je hodně železná košile...). A začetl se zrovinka do článku o nové knihovně v Praze (tzv. Chobotnici). Autor článku nás seznamoval s výsledky ankety, komu se nejvíce líbí nová knihovna a kdo ji naopak odmítá. Čísla poukazovala na to, že více se líbí můžům a také lidem vzdělanějším. Autor výsledky prezentoval takovým způsobem, abychom pochopili, že nová knihovna je nádherný kousek, a mužům se líbí proto, že jsou přece jen pořád chápáni jako páni tvorstva a ženy jako někdo kdo takovým věcem přeci nerozumí. Nebylo to doslovně řečeno, ale každý vnímavý člověk to z článku vycítil. Stejně tak jsem nepochopil jaká je souvislost mezi vkusem a úrovní vzdělanosti. Tím chtěl zase autor naznačit, že lidé kterým se projekt nelíbí jsou prostě lidé hloupí bez patřičného vzdělání, píše student Karel Krůpa.

30. 5. 2007

V hlasování Plzeňského deníku se dvě třetiny čtenářů vyslovily proti americké základně v Brdech, upozorňuje Zdeněk Paul.

Jednoznačně proti umístění bylo 68 procent, souhlas s radarem vyjádřilo 23 procent respondentů. Zbylí čtenáři chtějí radar jen pod patronací NATO nebo požadují více informací o potřebnosti základny.

Podrobnosti ZDE

30. 5. 2007

Zajímejte se o to, co se děje ve vašem okolí, nikdy nevíte, čeho všeho je vaše zastupitelstvo schopné...

Probuzení do sobotního rána bylo příšerné. Na hluk ze stavby metra, kde dělníci úderem sedmé hodiny začnou bušit kladivy do kovové konstrukce (alespoň tak to zní), jsme si všichni už zvykli, ale dnes ráno to bylo něco nového. Zvuk motorové pily. Stalo se to, co některé z nás už napadlo, ale myšlenku jsme obvykle zahnali jako příliš absurdní. V tom jediném zeleném pruhu, který tady po výstavbě stanice metra zbyl, a který jako poslední zbývající alespoň trochu odstínil hluk a zápach ze silnice, pruh, kde se nacházely třicet let staré, vzrostlé, košaté a na pražské poměry překvapivě zdravé stromy, tak právě o jeho vykácení bylo rozhodnuto.

30. 5. 2007

Celá debata ohledně zřízení radaru americké protiraketové obrany v Brdech se soustavně stáčí především k procedurálním otázkám typu, zda má ta či ona vláda dostatečný mandát k jednání, zda má či nemá případná ratifikace smlouvy o radaru proběhnout referendem nebo zda bude radar operovat v rámci NATO a komu vše bude podléhat.

Domnívám se, že toto jsou vše jistě důležitá témata, ale otázka účasti Česka na výstavbě "americké" protiraketové obrany (technicky by tyto základny pro nás a Polsko žádnou ochranu našeho vlastního území před balistickými střelami nepřinesly) je především otázkou, zda je existence radaru v souladu s dlouhodobými českými národními zájmy a strategií, kterou je chce Česko naplňovat. V takovém případě je třeba zvážit výhody a rizika, které především v oblasti bezpečnosti Česku radar přinese.

Jaká je tato česká bezpečnostní strategie, jaké jsou české národní zájmy, které by tato strategie měla chránit a před jakými hrozbami v horizontu deseti nebo dvaceti, se diskuse u nás vede vzácně. Většinou ihned končí lakonickým odkazem na naše členství v EU a NATO.

Věří snad všichni skutečně mýtu, že v oblasti národní bezpečnosti Česko finálně dospělo ke konci svých dějin? Pokud ne, je zcela namístě takovou debatu vážně vést a radar je k tomu velmi vhodná příležitost.

30. 5. 2007

tisková zpráva Ekologického právního servisu

Inspektoráty práce v roce 2006 provedly ve 13 obchodních řetězcích celkem 106 kontrol, při kterých zjistily 187 [1] druhů pochybení. Nejvíce pochybení bylo zjištěno u obchodního řetězce Ahold (48 druhů pochybení), který v České republice provozuje prodejny Albert a Hypernova. Za četná porušení pracovněprávních předpisů mu však inspekce práce uložila pokuty, které v souhrnné výši za celý rok dosáhly do výše pouhých 10 000,- Kč. Nejvyšší souhrnnou pokutu ve výši 150 000,- Kč v roce 2006 od inspekce práce obdržel hypermarket Kaufland za 10 druhů porušení pracovněprávních předpisů. Řetězce Delvita, Billa, Baumax, Tesco, Lidl, Hornbach a Makro však z porušování pracovněprávních předpisů vyšly dokonce bez udělení pokuty.

30. 5. 2007

Pražský deník Metro také neuznal za vhodné informovat o demonstraci na Václavském náměstí, píše Monika Binke.

Vymezil se pouze na krátký odstavec "Radar opět rozdělil zelené", kde se zmínil o odpůrci základny Matěji Stropnickém a jeho účasti na demonstraci. Jinak žádné fota z demonstrace, žádná reportáž.

Deník Metro mě zklamal už před červnovými volbami, dle mého názoru jasně nadržoval ODS. Kde jsou ty doby, kdy tam měli rubriku "Z dopisů čtenářů" a opravdu tehdy publikovali rozdílné názory čtenářů.

30. 5. 2007

Predstavme si, že by sa rozhodla ČR vyvinúť raketu s dalekým doletom, ktorá by mohla ohroziť USA, píše Alexander Papánek.

To by znamenalo: mať vedeckých pracovníkov pre tento projekt. Ani ČR nemá dostatek vedcov a technologickú základňu, aby mohla, dajme tomu do 5 rokov, takýto projekt realizovať. Írán je v podstate rozvojová krajina, všeobecná vzdělanost neumožňuje v krátkej době realizovať taký projekt. Ani ČR by, s vyššou vzdelanosťou si na takýto projekt v krátkom čase (tj. jednotiek rokov), si nemohla trúfať. Otázka financií je jasná, ČR by na takýto projekt nemala financie, pokial by sa všeobecne neakceptovalo zníženie životnej úrovne.

Pokial sa týka financií, verím, že Írán by mohol na tento projekt mať peniaze, avšak -- írán má ďaleko väčšie problémy, ktoré vyplývajú z jeho úrovni rozvinutia a je nutné ich riešiť -- nemyslím, že by ich na to vynakládal, s výnimkou, pokial by sa cítil životne ohrozený.

Od technického a politického zadania k výrobe rakety v SSSR to trvalo zhruba 5 rokov., ďalej minimálne 2 roky trvaly testy raket, až potom boli rakety uvedené do operačného štádia. V IÍráne to nebude iné.

Preto inštalácia radaru proti raketám z Íránu,v súčasnej době, nemá smysel. Je teda zrejmé, že požiadavok USA na radar v ČR má iné pozadie, jako je obrana USA.

Osobne som v Íráne bol v r. 1969 jeden mesiac, otec tam pracoval cez 2 roky jako expert FAO. Preto viem, o čom píšem.

Michael Marčák:  Téměř nikdo nechce ani radar ani reformu a ono se to klidně chystá. Tady vidíš,  jaká je ta demokracie zbytečná hovadina.
29. 5. 2007

30. 5. 2007

Bestiář (2007), režie Irena Pavlásková

Bestiář, natočený na motivy románů Barbory Nesvadbové, je jeden z četných současných českých filmů, svědčících o nepoužitelnosti českých mužů a o tom, jak mladá dívka marně hledá uspokojivého partnera.

30. 5. 2007

Persepktivy společnosti viděné očima křesťana

Současnou společnost trápí čtyři globální problémy - přelidnění, chřadnutí přírody, konfliktní vztahy hospodářské a válečné konflikty. Přičemž hospodářství, ekonomiku, nechápu podle dnešní módy jen jako koloběh a rozmnožování peněz, ale postaru, jako souhrn prostředků a činností jimiž se zabezpečuje obživa lidí. Každou z těchto čtyř skutečností, tedy přelidněním, úhynem přírody, konfliktními vztahy hospodářskými i nebezpečím válečných konfliktů se můžeme zabývat zvláště, ale současně víme a cítíme, že se navzájem ovlivňují... někdy je i nesnadné jednu od druhé oddělit.

30. 5. 2007

(fejeton)

Začalo to tím, že zástupce vedoucího motorizovaného kanalizačního družstva Brejžek (čtenáři mých fejetonů vědí, že se jmenuje Blahoslav, ale jelikož se jednou na pohlednici podepsal Bl.Brejžek, neřekne mu nikdo jinak, nežli Blbrejžku; vědí také, že ten titul znamená, že je závozníkem u takzvaného hovnocucu) se zamyslel, jelikož další výtečník, vycpavač Kája Strmoles, dokázal udržet přes dvě minuty malého panáka fernetu na vyplazeném jazyku, aniž by rozlil. Že se to stalo v hostinci U Vopičků na rohu, snad ani nemusím dodávat.

"Ty vole," obdivoval ho Blbrejžek, "to by fakt každej nedokázal."

30. 5. 2007

K článku p. Tomana o protičeském psaní MF Dnes a oblíbeném tématu "české zbabělosti" nelze dodat nic jiného než - s o u h l a s í m, píše Pavel Tučný:

Patřím ke generaci pamětníků heydrichiády. Na rozdíl od pamětníka z Týdne mohu jen dodat toto: Byli jsme dvacetiletí i o něco starší a měli jsme pocit cti v těle a vztah k vlastní zemi. Šli jsme do odboje vzápětí po krvavé heydrichovské lázni a před ní, abychom vystřídali "zlikvidované", a byli jsme si vědomi toho, že to znamená i konec.

Přísahali jsme věrnost republice, která pro nás něco znamenala a doposud znamená, i když je nás už pořídku a když by nás pánové z MF Dnes rádi vymazali z historie.

Jsou to nejen oni. Svého času ještě na českém vysílání BBC paní Brdečková hlásala podobné názory o zbabělosti. Napsal jsem jí tehdy dopis, který vyvracel její názor, na nějž se pochopitelně neobtěžovala odpovědět.

Takže ta fronta žurnalistů s těmito názory je poněkud širší. Ještě 2. května 1945 v Terezíně bylo postříleno 51 kamarádů odbojářů. A byli to "zbabělci", zřejmě. Jistě pamětníkovi z Týdne se lépe tehdy žilo v nicnedělání a v závětří. My jsme tehdy vyznávali jiné hodnoty a vyznáváme doposud. Pane Tomane, díky za vaše slova.

30. 5. 2007

Zjišťujeme, že když u nás v Česku hájíme občanský princip a demokracii, nutně se dostáváme do střetu s neoliberály a neokonzervativci, kteří se také odvolávají na demokracii. Odvolávají se na lidská práva, o něž se opírá naše pojetí občana. Tento rozpor, správněji řečeno nesmiřitelný antagonismus, je nutno promyslet a teoreticky vyjasnit.

30. 5. 2007

Tvrzení místopředsedy vlády Vondry o případné nutnosti zavést povinnou vojenskou službu kvůli (blíže neurčenému) "porušení spojenectví" vypovídá o něm i o této vládě víc, než by si pan Vondra mohl přáti. Za prvé je to křečovitý projev zoufalé snahy přimět národ, aby upustil od odporu proti instalaci amerického radaru. Vláda zjevně (konečně !!!) poznává, že je se svou argumentací "pro" radar v koncích a když vidí, že nefungují "sliby" (prý dostaneme viza), tak přistupuje k (neproveditelným) "hrozbám" - budeme muset zavést povinnou vojenskou službu.

29. 5. 2007

Práce (když ne poslání) novináře v demokratické společnosti spočívá, zjednodušeně řečeno, v tom, že shromažďuje informace o důležitých skutečnostech a předává je čtenářům (informuje je). V českých poměrech tomu tak ovšem bývá jen zřídka.

Mezi nejostudnější příklady zpronevěření se novinářskému řemeslu patří produkce deníku Mladá fronta Dnes. Kriticky jsem se na adresu jeho redakce vyjádřil již loni, když agitovala před volbami ve prospěch jedné z kandidujících stran a později pak, když čtenářům sugerovala, že íránský prezident chce získat jaderné zbraně, třebaže ten v přetištěném rozhovoru budování arzenálů jaderných zbraní odmítl.

30. 5. 2007

POZVÁNKA

Český rozhlas Leonardo a vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis, a.s. ve spolupráci s Lidovou univerzitou Městské knihovny v Praze Vás srdečně zvou na besedu o projektu Odhalení. Ve čtvrtek 7. června 2007 od 17 hodin v malém sále hlavní budovy Městské knihovny v Praze, Mariánské náměstí 1, Praha 1 představí autoři Miroslav Bobek, odborný redaktor Martin Smrček a fotograf Khalil Baalbaki stejnojmennou výpravnou publikaci, jejímiž hrdiny jsou Moja, Richard, Kijivu, Shinda a Kamba - gorily z pražské zoo. Moderuje redaktor Českého rozhlasu Leonardo - Luboš Veverka.

29. 5. 2007

Dovoluji si reagovat na příspěvek, zveřejněný v Britských listech dne 22. 5. 07 pod názvem Chytráci, kteří do knihovny nechodí, projekt jen brzdí".

Nebudu se pouštět do polemiky s názorem jeho autora, že ti, kteří nejsou uživateli nebo zaměstnanci Národní knihovny ČR (NK ČR) mají mlčet a nejlépe se ke stavbě vůbec nevyjadřovat. Pouze připomínám, že jelikož jde o instituci národní, financovanou námi všemi, jsme tedy všichni přinejmenším potencionálními uživateli jejích služeb i její podoby, jež nás může potěšit či rozladit, píše Libuše Piherová, vedoucí Oddělení PR a marketingu, Národní knihovna ČR.

29. 5. 2007

ZÁKLADNA:

doporučuje Tomáš Franke:
29. 5. 2007

Největší tuzemský deník v článku "Heydrich, česká zbabělost...a americký radar k tomu" (26. května 2007) naservíroval českým čtenářům opravdu silnou kávu. Ve svém protičeském tažení, které je pro tyto noviny charakteristické po celou dobu "svobody" slova, pošpinil české obětí jedněch z největších nacistických zvěrstev spáchaných za 2. světové války na našem území.

Představme si, že by se v tisku objevil článek, který by třeba hovořil o vyhlazování Židů za druhé světové války ( třebaže by ani slůvkem nezmínil koncentrační tábory) a jedním dechem o jakési židovské zbabělosti -- Bylo by něco takového vůbec představitelné?

V případě českého národa to možné je.

29. 5. 2007

Helsingin Sanomat, 28.5.2007:

"Jsem noční můra vlády", říká starosta Trokavce.

Včera vyšel v největších finských novinách Helsingin Sanomat na titulní stránce svazku "zahraničí" článek o vesnici Trokavec, píše Rudolf Kubala:

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2007 Radar v Brdech a širší konsekvence jeho existence pro českou národní bezpečnost Lukáš  Rázl
30. 5. 2007 Hrubě zkreslené zpravodajství televize Nova   
30. 5. 2007 Írán a Česká republika   
29. 5. 2007 Propagační akce o americkém radaru   
28. 5. 2007 Politická propaganda   
28. 5. 2007 Veřejnoprávní rozhlas překroutí Bohumír  Tichánek
26. 5. 2007 Není třeba lhát – stačí pouze neříci všechno Monika  Hoření
25. 5. 2007 Vojenská základna USA --vláda nerozpoznává velké a malé Oldřich  Průša
25. 5. 2007 Výzva občanům   
25. 5. 2007 Mladí zelení odmítají americký radar   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2007 Jak se dělá propaganda   
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
8. 5. 2007 XBR radar v Brdech zřejmě nebude jediný Stanislav  Kaucký
8. 5. 2007 Jak zavléci Česko do samého středu Hvězdných válek Štěpán  Kotrba
7. 5. 2007 Radary včasné výstrahy Stanislav  Kaucký
7. 5. 2007 Americký raketový deštník v Evropě: Logika, nebo jen provokace?   
3. 5. 2007 Vláda: Americký radar prý nic nevyzařuje Jan  Neoral
2. 5. 2007 Schwarzenberg: Radar tu bude a nebudeme se nikoho ptát, nenecháme se kontrolovat Jan  Neoral
30. 4. 2007 Havel: Vývoj v Rusku je znepokojující, jsem pro americkou raketovou obranu   
20. 4. 2007 Princip moci na pozadí války Milan  Valach

Bodies RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Jaký je rozdíl mezi anatomickou pitvou a komerční exhibicí Martin  Kucharík
16. 5. 2007 O pochybné etice výstavy Bodies   
14. 5. 2007 Oči k vidění a mozek na myšlení, aneb kdo nechce vědět, co je člověk, ten ať klidně zůstane doma Uwe  Ladwig
14. 5. 2007 Jak vydělat na mrtvých, které si prohlížejí ti, kteří žijí Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Nebudeme přece tmáři   
14. 5. 2007 Chybí základní úcta k lidské bytosti Jan  Čulík
11. 5. 2007 Uč se synu moudrým býti Ladislav  Žák
7. 5. 2007 Prznění mrtvol Radek  Mikula

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 Beneš a nenucená nadřazenost Martin  Škabraha
15. 6. 2006 Sudetoněmecký den nepřinesl nic nového Richard  Seemann
2. 2. 2006 Benešovy dekrety Alois  Matuška
21. 11. 2005 Provokace paní Merkelové   
18. 11. 2005 Merkelová podporuje zřízení Centra vyhnání Radek  Vogl
16. 9. 2005 Sudetští Němci v Krnově světí památku židů   
2. 9. 2005 Dějiny jsou prevít Pavel  Urban
27. 7. 2005 Kolakowski sem, Jaspers tam - už jsme se omluvili Polákům? Karel  Dolejší
25. 7. 2005 Okupanti utekli ještě před koncem války, kolaboranti zůstali Stanislav A. Hošek
25. 7. 2005 Soucit s těmi, co nemohou zapomenout na prožité křivdy   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba

Čína RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Omyly ministryně Stehlíkové a premiéra Topolánka aneb proč nemá smysl pozitivní diskriminace vlády Anna  Čurdová
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2007 USA odmítly německý návrh pro summit G8 na boj proti globálnímu oteplování   
23. 5. 2007 Světové emise CO2 jsou vyšší než nejhorší modelovaný scénář   
21. 5. 2007 Klimatické změny, globální darwinismus a náboženský fanatismus Kamil Vladislav Vaněk
19. 5. 2007 Ne, Blaire! Americký dar na rozloučenou britskému premiérovi   
16. 5. 2007 Placatá, nikoliv kulatá Země   
16. 5. 2007 Klaus a úroveň českého mediálního diskursu Jan  Čulík
5. 5. 2007 Vědci OSN: Není moc času   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Klimatická změna zasáhne i Střední Evropu: Je třeba jednat   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2007 Ještě jednou o Strahově Jiří  Podešva
29. 5. 2007 Smutky Jan  Skácel
22. 5. 2007 Najdu si klidné místo Petr  Štengl
21. 5. 2007 Slová Milan  Rúfus
18. 5. 2007 Noční udice Jan  Skácel
17. 5. 2007 - - - Marcela  Pátková
15. 5. 2007 Rajčata Petr  Borkovec
14. 5. 2007 Vybráno z Melancholických procházek Ivan  Blatný
11. 5. 2007 Návštěva Jan  Zahradníček
10. 5. 2007 Procházka Richard  Weiner

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
28. 4. 2007 Mám absolutní pohrdání pro Bushův tým   
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"   
17. 4. 2007 Padlí vojáci neodrazují zájemce o službu v kanadské armádě Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Turecko chce provést vojenskou invazi do severního Iráku Miloš  Kaláb
12. 4. 2007 Irák: Stále se prohlubující krize   
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
28. 3. 2007 Irácká vláda uvítá zpět Saddámovy obávané bezpečnostní síly Miloš  Kaláb
19. 3. 2007 Pákistánec Muhammad přiznal řízení atentátů z 11. září Josef  Vít

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   

Školství RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský