19. 4. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 4. 2006

Zájmy supervelmocí:

Když v roce 2003 Amerika s britskou podporou zaútočila na Irák, mnoho kritiků charakterizovalo tento útok jako protizákonný podle mezinárodního práva. Avšak kde takové mezinárodní právo existuje? Kdo ho vytváří? Kdo posuzuje, kdy je mezinárodní právo porušeno? A jaké jsou tresty? Udělalo mezinárodní právo velký pokrok s případem generála Pinocheta a dopadlo naopak špatně po 11. září, po irácké válce a po obviňování z týrání vězňů v táboře Guantánamo a ve vězení Abu Ghraib? Existuje jistá budoucnost pro instituce, jako je mezinárodní trestní soudní dvůr anebo kjótský protokol o podnebných změnách, pokud je nebudou podporovat Spojené státy? Dokáže skutečně mezinárodní právo zvládat nahé sobectví těch států, které mají nejvíc moci? Těmito otázkami se v úterý zabýval v rozhlase BBC pravidelný pořad pro právní otázky Unreliable Evidence (Nespolehlivé důkazy) S moderátorem, právníkem Clivem Andersonem (který mimochodem v Británii proslul také svým suchým humorem jako televizní komik) hovořili Philippe Sands, profesor mezinárodního práva a ostrý kritik právního názoru, vyjádřeného pro britskou vládu britským generálním prokurátorem lordem Goldsmithem, že invaze do Iráku je legální, bývalý právní poradce amerického ministerstva zahraničí William H Taft, z Georgie pak dr. Dan Joiner, profesor mezinárodního práva na University of Warwick , odborník na šíření jaderných zbraní a mezinárodní obchod, užívání síly a právní teorie, a profesor Gillian Triggsová, ředitelka Britského ústavu pro mezinárodní a komparativní právo. Z diskuse vybíráme:

Sloupek
Petr Kukal

Jak smutek prázdných nadějí
je kalná voda Labe.
A čisté moře -- přijme ji.
Jako nás: zlé a slabé...

ze sbírky Polabské evangelium, Česká křesťanská akademie, Brandýs nad Labem 2006 vybral... Štefan Švec

19. 4. 2006

O primitivismu českých poslanců:

Kouření ohrožuje zdraví nekuřáků. Je absolutně sobecké, aby nekuřáci museli dýchat jedovaté zplodiny z cigaret kuřáků ve veřejných místnostech. Proto se v poslední době výrazně prosazuje zákaz kouření na veřejnosti. Tento zákaz nedávno vešel v platnost ve Skotsku, před časem i v Irsku.

Strávil jsem nyní cca 6 týdnů v České republice. Pokaždé, když tam vejdete do restaurace, zničíte si oblečení - okamžitě se musí vyprat, protože po půlhodině v restauraci neodstranitelně smrdí kouřem.

To, že si můžete dát v současnosti oběd či pivko v libovolné skotské restauraci a je tam čerstvý vzduch, je obrovskou výhodou. Mimo jiné jsou rádi i zaměstnanci restaurací, kteří nemusejí celý den dýchat kouřem znečištěný, škodlivý vzduch.

Česká republika je sto let za opicemi. Dokazuje to, že čeští poslanci znovu odmítli návrh zákona Josefa Janečka, který usiloval aspoň o zákaz kouření v restauracích, kde se podává jídlo. :)

Někdo by měl ty poslance, kteří proti tomuto zákonnému návrhu hlasovali, žalovat za poškozování veřejného zdraví.

19. 4. 2006

Ve čtvrtek se ve Washingtonu setká americký prezident George Bush s čínským prezidentem Huem Džin Taoem.

Čínský vzestup je rychlý. Předpokládá se, že Čína v budoucnosti zastíní Spojené státy hospodářsky -- její HDP má předstihnout HDP USA do roku 2045.

Zatímco nyní poskytl Bush Huovi jen hodinu na oběd, globální rovnováha sil se mění a při příštích schůzkách bude určovat rozvrh Čína, míní britský list Independent a pokračuje:

19. 4. 2006

Uprchlíci, kteří utíkají před pronásledováním nebo občanskou válkou jsou skrytými obětmi posedlosti Západu s bojem proti terorismu, varuje OSN ve zprávě, zveřejněné ve středu.

Jen zlomek z 9, 2 milionů uprchlíků v dnešním světě má možnost dostat se do průmyslového světa a požádat tam o azyl. S těmi, jimž se to podaří, se nyní stále častěji na Západě zachází jako se zločinci, vzhledem k tomu, že bohaté země vytvořily bariéry, jejichž účelem je zabránit teroristům a hospodářským přistěhovalcům, aby se dostali na jejich území.

19. 4. 2006

Pondělní vysílání Otázek, které svou prázdnou umluveností vyplnil především V. Moravec, jemuž zdatně sekundoval blahovolně nafouklý J. Paroubek, otevřelo mj. zcela zbytečné, spíše jen technokratické téma nelegálního vyvážení a pálení německého odpadu do ČR. Ve studiu seděli tři muži, kromě již zmíněných ještě M. Bursík, a žádný si nepoložil základní otázky:

19. 4. 2006

Evropská komise schvaluje geneticky modifikované plodiny pro lidskou konzumaci, avšak zároveň tajně varuje před jejich dopadem na zdraví a životní prostředí.

Vyplývá to z dokumentace, kterou podle zákonů o přístupu k informacím získaly dvě ekologické organizace. Zjistily, že EK prosadila schválení sedmi geneticky modifikovaných potravin.

Tyto potravy byly schváleny k lidské konzumaci přesto, že existovaly "velké oblasti nejistoty" a "některé otázky nebyly vůbec studovány".

19. 4. 2006

Začátkem letošního roku řekl ruský prezident Vladimír Putin, že Rusko má nové řízené střely, které mohou nést jaderné hlavice a které jsou schopné proniknout jakýmkoli obranným systémem díky své schopnosti měnit směr a výšku letu během své cesty k cíli. Protiraketové obranné systémy jsou, alespoň podle tohoto ruského názoru, postaveny na předpokladu, že útočné rakety sledují balistickou dráhu letu. Americký deník Washington Post ve svém komentáři napsal, že Rusko s podobnými střelami experimentovalo před několika lety, ale že američtí vojenští analytici pochybují, že by Rusko bylo schopné instalovat takový systém v brzké době.

19. 4. 2006

BBC intenzivně vyšetřuje, kdo z jejích zaměstnanců prozradil výši příjmů jejích rozhlasových hvězd bulvárnímu tisku. Bylo prozrazeno, že známí moderátoři rozhlasové stanice BBC Radio 2, okruhu středního proudu, který poslouchá 13,2 milionů posluchačů, mají relativně astronomické platy.

BBC se obává, že by zveřejnění informací o těchto platech mohlo znamenat, že bude muset platit vysoké platy i jiným novinářům, pokud budou mít pocit, že nejsou stejně dobře platově ohodnoceni jako tyto "hvězdy", anebo že by jiní novináři mohli být přesvědčeni komerčními rivaly, aby šli pracovat pro ně.

Bylo prozrazeno, že nestor britských rozhlasových diskdžokejů a dlouholetá televizní celebrita Terry Wogan má plat 800 000 liber ročně, kdežto jiný moderátor Radio 2 Jonathan Ross dostává 530 000 liber ročně za jeden tříhodinový pořad týdně.

Minulý týden výšlo najevo, že diskdžokej rockové stanice BBC Radio 1 D.J. Chris má plat 630 000 liber ročně, Jo Whiley na téže stanici 250 000 liber ročně a Sara Cox 200 000 liber ročně.

Hvězdy dlouholetého televizního seriálu East Enders dostávají kolem 360 000 liber ročně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

19. 4. 2006

Znečištění ovzduší prachem a přízemním ozónem v průměru každého z nás připraví o devět měsíců života. Experti odhaduji, že jen v Evropské unii každoročně předčasně umírá na následky znečištění ovzduší asi 370 000 tisíc lidí. Samotný polétavý prach v zemích EU podle odborníků snižuje hrubý domácí produkt každoročně asi o 80 miliard euro. Jak velké ekonomické škody má na svědomí polétavý prach v Česku a kolik lidí tu předčasně zabíjí jsem nezjistil. Podle názoru Světové zdravotní organizace (WHO) ale koncentrace polétavého prachu běžné v českém ovzduší představují značné riziko pro lidské zdraví.

19. 4. 2006

Změny ve společnosti, které můžeme považovat za důležité a tedy je vnímáme jako očekávané, mohou nastat jen tehdy, vzniknou-li odpovídající okolnosti (tyto okolnosti lze interpretovat jako psychologické síly). Tento doposud tak neurčitý popis konkretizujme podrobnějším popisem prvků, které do děje vstupují. Na prvním místě můžeme pozorovat množinu významných osob, o jejichž kvalitu postojů či názorů jde. Tyto osoby jsou periodicky vybírány konkrétním společenským mechanismem (lidovým hlasováním), kterému předchází tzv. volební kampaň. Během tohoto děje dochází k cílevědomému ovlivňování nálady společnosti, při kterém se osoby, které usilují o vysoká místa ve státní architektuře, pragmaticky sdružují do jednotlivých mocenských skupin (politických stran) a v jejich rámci pak pomocí psychologických metod usilují nejprve o pozornost voličů, následně pak o jejich přízeň. Hlavní roli u společenských změn tak hrají emoce.

Michael Marčák:   Tak už víš, jak vypadá povodeň, drahá ? Už můžu vypnout tu vodu ?
19. 4. 2006

19. 4. 2006

Otázka výše a tvorby nájemného i dalších ustanovení občanského zákoníku o nájmu bytů jakoby se stávaly měřítkem ústavních poměrů v České republice, úrovně zákonnosti, kvality zákonodárství a českých zákonodárných sborů zvláště, otázkou úrovně českého soudnictví obecně a Ústavního soudu zvláště, otázkou předvolebního střetávání a dokonce i otázkou míry charakteru jednotlivých osob (ti, kteří se zastávají regulace nájemného jsou považováni za osoby bezcharakterní a bezectné...) a, nikoliv v poslední řadě, také odrazem a obrazem právního vědomí občanů i těch, kteří se pokoušejí právní vědomí formulovat.

19. 4. 2006
"Komunisté patří mezi diskriminované", tvrdí Uhl a konstatuje ve shodě s komunisty, že "požadavek na zrušení lustračního zákona byl správný".

1. dubna 2006 ohlásila redakce Práva, že jejich dlouholetý komentátor, který se mezitím stal státním úředníkem, aby se poté stal opět novinářem a nyní projevil touhu být politikem, lidskoprávní aktivista Petr Uhl (Strana zelených) přeruší s redakcí do voleb spolupráci. Kdyby to byla pravda, bylo by profylaktické opatření Petra Uhla korektním krokem, jak se vyhnout konfliktu zájmů. Stejně korektní by bývalo bylo, kdyby se - do voleb - stejně profylakticky zdržel Petr Uhl účasti a rozhodování v Radě České televize, které je stále členem.

Jenže ona to byla od redakce aprílová lež.

18. 4. 2006

"Los dal stranám čísla, Paroubek je za Topolánkem"

Právě jste si přečetli titulek, kterým dnes Mladé fronta Dnes uvedla dnes zprávu ČTK o vylosování čísel politickým stranám pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Na vysvětlení ODS -- č. 9, ČSSD -- č. 10...

Michael Marčák:  Už není pochyb, Marie, 65% SMS jasně hovoří o tom, že jsi líná kráva.
18. 4. 2006

18. 4. 2006

Britská vláda bude příští týden argumentovat u nejvyššího britského soudu, že by nemělo být dovoleno, aby byli státní úředníci cizích zemí, kteří se dopouštějí v zahraničí mučení, svými obětmi u britských soudů stíháni v civilních soudních sporech.

Mezinárodní právník Christopher Greenwood, který poskytl britskému generálnímu prokurátoru dobrozdání, že je vojenský útok proti Iráku legální, bude u soudu zastupovat britskou vládu, která intervenovala na podporu saúdských státních úředníků, obviněných z věznění a mučení Britů v saúdských věznicích.

Jiří Havel
18. 4. 2006

Dvojice redaktorů Českého rozhlasu 6, bývalé Pecháčkovy Svobodné Evropy, dělala nedávno rozhovor s místopředsedou vlády pro ekonomickou strategii, Jiřím Havlem. Na tom by nebylo nic špatného, neboť ekonomika určuje řadu volebních polemik, nejen mezi dvěma nejsilnějšími politickými stranami. Vzdělání obou redaktorů v ekonomice ovšem jim umožňovalo položit první otázku, napsanou nejspíš kdesi na papírku, neumožňovalo ale kvalifikovaně položit druhou a další, a polemizovat tak s řečeným na úrovni odborné ekonomické diskuze. I když to tak podle nich mělo vypadat. Dojmologie převážila. Už moje babička tvrdila, že drzé čelo lepší poplužního dvora.

Od redaktorů se navíc nepředpokládá při vedení rozhovoru "názor". Jako moderátoři diskuze se mají ptát a ne říkat své "dojmy". Tolik pravidla, převzatá z guidelines BBC i do Kodexu Českého rozhlasu. Rozhovor není polemika s "kritickými tvrzeními" moderátora. Otázka má na konci otazník, nikoliv varovně vztyčený prst či vykřičník. Podívejme se proto na samotné otázky Jany Šmídové a Petra Holuba podrobněji.

18. 4. 2006
polemika s názorem šéfredaktora Jan Čulíka v článku Pravicovost, levicovost, kritičnost a bolševismus a Předvolební... replice naň z pera Jiřího Kalouse a důvodech, Proč budu volit ODS od Tomáše Vintra

Hodnocení Jiřího Kalouse i Jiřího Vintra ukazují, jak ošidná je paměť a jak si pamatujeme jen to, co chceme. To lepší.

Za koaličních vlád, vedených ODS, byli opravdu "rovni před zákonem" jen ti, kteří žili do té chvíle v anonymitě davu. Mohli si být jisti, že zákon bude líný a shovívavý ke zločinům bílých límečků. Oproti tomu bude drakonický vůči těm, kteří se nemohou bránit - onomu davu, který nepodporoval vydávání knih Václava Klause jako prodejci mercedesů Helbigové či nepodporoval kupónovou privatizaci a její ideology jako "pirát" Viktor Kožený, "fanoušek" Vladimír Čekan, spolužák Ivana Pilipa "podnikatel" Alexandr Komanický, manažeři státního Telecomu, polostátní Komerční banky či privatizující se IPB. Účet "české cesty ke kapitalismu" byl podle Pavla Párala (EURO 30/2001) vystaven na zhruba 480 miliard. Podle propočtů předsedy rozpočtového výboru Jozefa Wagnera to bylo 700 miliard. Podle propočtů doyena české makroekonomiky Picka pak 1000 miliard. K stejně velké bilanci "české cesty ke kapitalismu" došel i místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel.

Michael Marčák:  Sundej podvlíkačky, dědku, i tady se bude před volbama prát špinavý prádlo !
18. 4. 2006

18. 4. 2006

Prezident Bush nás ujišťuje, že bude usilovat o diplomatické řešení íránské krize. Avšak ze současné horečnaté činnosti v Pentagonu vyplývá, že jde o více než o běžné plánování anebo taktické řinčení šavlemi.

Paralely s událostmi, směřujícími k irácké válce, jsou příliš podobné. Nezapomínejme, že v květnu 2002 vyhlásil prezident Bush, že "na stole nemám žádné válečné plány" navzdory tomu, že strávil dlouhé měsíce přípravou invaze do Iráku. Kongres tehdy nevznášel tvrdé otázky. Nesmí dovolit vládě, aby zahájila další válku, jejíž důsledky jsou neznámé, anebo -- ještě hůře -- až příliš dobře známé.

Doufáme, že americká vláda nehodlá zahájit další válku, protože konflikt s Íránem by poškodil americké zájmy ještě více, než je poškodila současná válka v Iráku, napsali v sobotu v deníku New York Times Richard Clarke a Steven Simon, bývalí vysocí činitelé americké Rady národní bezpečnosti

18. 4. 2006

Teoretik by Paroubkův razantní styl popsal jako lehčí populismus, nadbíhání voličům z nižších příjmových skupin s autoritativnějšími postoji, odvázanější publicista by použil třeba výraz "ucházet se o hlasy z putyk čtvrté cenové skupiny". Politolog Jiří Pehe vystihl nedávno tuto taktiku ČSSD zkratkou "krampolizace". Onen nakyslý závan něčeho laciného a hrubozrnného ze všech těch charakteristik skutečně vane. Věc je ale složitější.

18. 4. 2006

Útěk Rostislava Roztočila z borské věznice v listopadu 2005 vyvolal smršť mediálního zájmu. Díky tomu se veřejnost dověděla mnoho podrobností o neuvěřitelném příběhu nešťastníka, jenž byl při jedné z mnoha návštěv Československa v r. 2000 zatčen na hranicích na základě zatykače z r.1991 a dodán do valdické kartouzy k odpykání mnohaletého trestu, který mu uložil v r. 1985 soud za údajnou účast na vraždě egyptského doktoranda, patrně agenta egyptských tajných služeb. K vraždě mělo dojít v lednu 1975 a byla provedena velmi brutálním způsobem.

12. 4. 2006

V únoru 2006 přispělo celkem 116 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 16 861.00 Kč. V březnu 2006 přispělo celkem 129 dárců na provoz časopisu úhrnem částkou 20 381.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,297.24 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?   
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?   
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
27. 2. 2006 Kdy už si český podnikatel, právník, soudce či jiný "mocný buran" konečně koupí obraz nebo sochu? Jan  Paul
27. 2. 2006 Nechci být rukojmím lékařů Věra  Říhová
8. 2. 2006 Výhrady politického svědomí Oskar  Krejčí
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2006 Kriminalizovat výroky v demokratickém státě nelze Jan  Čulík
13. 4. 2006 Petr Cibulka odsouzen k podmíněnému trestu za pomluvu Jan  Čulík
24. 3. 2006 Leeds University suspendovala rasistického učitele   
21. 2. 2006 David Irving jako "mučedník za svobodu projevu"?   
21. 2. 2006 "Al Džazíra: I v Evropě existují tabu"   
20. 2. 2006 Britský historik David Irving odsouzen na tři roky do vězení   
19. 2. 2006 Islámským teroristům se podařilo vážně omezit svobody Západu   
16. 2. 2006 Dolní sněmovna přece jen schválila trestný čin "glorifikace terorismu"   
16. 2. 2006 Rusko zakázalo urážky náboženství   
16. 2. 2006 Čínská stará garda varuje, že cenzura médií způsobí "společenskou katastrofu"   

Školství RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2006 Mozek a učení František  Augusta
7. 4. 2006 Vyučování nebo učení? František  Augusta
17. 3. 2006 Jak efektivně financovat české školství František  Augusta
16. 3. 2006 K reformě českého školství František  Augusta
13. 3. 2006 Petra Buzková a gymnázia -- slova versus činy Radek  Sárközi
6. 3. 2006 Školství jako skanzen? Milan  Kulhánek
28. 2. 2006 Dialog vědy s uměním v červenci v Nových Hradech   
25. 2. 2006 Chcete studovat v Británii pro získání titulu PhD v oblasti středoevropských studií?   
25. 2. 2006 Čeští studenti mohou studovat v Británii zadarmo Jan  Čulík
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 Tři utopické návrhy soudní Vladislav  Černík
2. 2. 2006 Petr Partyk je dále vězněn   
30. 1. 2006 Petr Partyk požádal o podmíněné propuštění   
18. 1. 2006 Napište neprávem vězněnému Petru Partykovi   
5. 1. 2006 Petra Partyka - kupodivu - za komunismu nezavřeli, to až teď!   
3. 1. 2006 Napište do vězení Petru Partykovi! Benny  Rees
21. 12. 2005 Jak je tomu s verbálními trestnými činy Jaroslav  Štemberk
16. 12. 2005 Soudce: Co je to Seznam.cz? Můžete mi říct, kdo na něm je?   
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
19. 4. 2006 Labe Petr  Kukal
18. 4. 2006 Connecting People Jiří  Hrdlička
14. 4. 2006 ■ ■ ■ Ivan  Blatný
13. 4. 2006 Kdo má pravdu Milan  Ohnisko
12. 4. 2006 Malé věci -- Psací stroj Jan  Nedvěd
11. 4. 2006 Vzpomínka na mrtvou dívku Jan  Zábrana
10. 4. 2006 Pro radu k básníkovi Petr  Fiala
7. 4. 2006 Connecting People Jiří  Krombholz
6. 4. 2006 ■ ■ ■ Ivan  Blatný
5. 4. 2006 Toulám se Josef  Krutil

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2006 Skutečná cena ropy - ČR jako věrný spojenec v pokračujících energetických konfliktech? Michal  Brož
4. 4. 2006 Tři cesty Milan  Smrž
31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
18. 3. 2006 CNN o ropném zlomu   
7. 3. 2006 Energie budúcnosti Radovan  Geist
9. 2. 2006 Švédsko plánuje stát se první ekonomikou bez závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Bush: Amerika se zbaví závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Amerika: Je energetická změna reálná?   
25. 1. 2006 Mráz přichází z východu Oskar  Krejčí
25. 1. 2006 Boj o ropu a íránská nezávislost Mojmír  Babáček

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   
14. 11. 2005 Motejl: "Při Czechteku 2005 pochybila policie i účastníci" Štěpán  Kotrba
31. 10. 2005 CzechTek 2005 v komentářích českého tisku   

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
22. 3. 2006 Misperceiving Blair as a Social Demokrat Jan  Čulík
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
24. 1. 2006 Intellectual populism in Czech politics Jan  Čulík
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
22. 8. 2005 Mapping the limits of democracy Jan  Čulík

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2006 Analýza obětí pandemie z r. 1918 by pomohla proti ptačí chřipce   
30. 3. 2006 Ptáci: Ptačí chřipka není problém. Problém jsou lidé, kteří se jí bojí   
22. 3. 2006 Virus ptačí chřipky se rozštěpil   
1. 3. 2006 Kočka, usmrcená ptačí chřipkou, byla nalezena v Německu   
28. 2. 2006 Vtip pro jedenáctileté   
21. 2. 2006 Zatím se člověk nakazí ptačí chřipkou jen přímým kontaktem s nakaženým ptactvem   
21. 2. 2006 Thajští psi jsou nositeli ptačí chřipky, šíří se však od nich dál?   
21. 2. 2006 Ptačí chřipku šíří drůbeží farmy   
20. 2. 2006 Poučení z Dálného východu - jak Vietnam úspěšně neutralizoval ptačí chřipku   
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
3. 1. 2006 Perzekuce před listopadem a po něm: Jeden malý rozdíl Pavel  Urban

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík
30. 12. 2005 Pohled (post)Husákova dítěte Lubomír  Novotný

Slobodan Miloševič, Srbsko a válka v Kosovu RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2006 Kosovo: Menšiny "většinové" společnosti Miroslav  Polreich
31. 3. 2006 Vyvraždění Židů v Kosovu - "one is plenty" Miroslav  Polreich
21. 3. 2006 Miloševič - válečný zločinec? Jan  Makovička
20. 3. 2006 Moderní tragikomedie Jiří  Jírovec
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
11. 3. 2006 Slobodan Miloševič nalezen mrtev   
11. 3. 2006 V Mladé frontě Dnes Miloševiče odsoudili i potrestali Štěpán  Kotrba
25. 2. 2006 Na reakci není nikdy pozdě Jan  Kavan
24. 2. 2006 Válka a mír v době boje proti globálnímu terorismu Jan  Eichler
15. 12. 2005 Protnuté Kosovo aneb lesklá sečna pravděpodobným daňovým rájem Jakub  Tayari

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy   
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch
16. 3. 2006 Vznešený boj za křišťálové studánky Ivan  Brezina
16. 3. 2006 Zelený kruh Duhy Štěpán  Kotrba
14. 3. 2006 Dolary a nevládní organizace mezi Washingtonem a Moskvou Stanislav  Kliment
14. 3. 2006 Duhové peníze Štěpán  Kotrba
10. 3. 2006 Kdo financuje ekologické NGO? Miroslav  Šuta

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
12. 4. 2006 Spisovatelé senioři v elektronickém médiu Miroslav  Vejlupek
11. 4. 2006 Květnové ceny Václav  Dušek
14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin   
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
28. 2. 2006 Český Parnas a kyberkultura Miroslav  Vejlupek
23. 2. 2006 Literatura na digitální scéně -- a co dál? Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2006 Literární server polemizující s uvyklostmi Miroslav  Vejlupek
20. 2. 2006 Spisovatelé vyklidili veřejný prostor Miroslav  Vejlupek
5. 2. 2006 Lidé čtěte !   
13. 1. 2006 Jak Komenský zabloudil v Amsterodamu Adam Samuel Hartmann