19. 4. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 4. 2006

Přibližuje se svět jaderné válce?

Začátkem letošního roku řekl ruský prezident Vladimír Putin, že Rusko má nové řízené střely, které mohou nést jaderné hlavice a které jsou schopné proniknout jakýmkoli obranným systémem díky své schopnosti měnit směr a výšku letu během své cesty k cíli. Protiraketové obranné systémy jsou, alespoň podle tohoto ruského názoru, postaveny na předpokladu, že útočné rakety sledují balistickou dráhu letu. Americký deník Washington Post ve svém komentáři napsal, že Rusko s podobnými střelami experimentovalo před několika lety, ale že američtí vojenští analytici pochybují, že by Rusko bylo schopné instalovat takový systém v brzké době.

3. dubna otiskl Washington Post článek, ve kterém citoval americký časopis Foreign Affairs, vydávaný americkou Radou pro zahraniční vztahy, který napsal, že USA mohou zasáhnout Rusko a Čínu jadernými zbraněmi aniž by podstupovaly vážné riziko odplaty. Bývalý ruský předseda vlády Jegor Gajdar k tomu řekl v londýnských Financial Times: "I ti ruští novináři a analytici, kteří nemají sklon k protiamerické hysterii to pochopili jako prezentaci oficiálního názoru americké vlády." Ruský ministr obrany řekl reportérům: "Hájili jsme a budeme hájit naše národní zájmy... jestli se to někomu nelíbí, není to náš problém". Washington Post ve svém článku také napsal, že někteří američtí veřejní činitelé navrhují, aby George Bush bojkotoval letos v létě setkání vrcholných představitelů států skupiny G8 v Petrohradě. Tím by se napětí ve světě nepochybně zvýšilo.

Jak to, že se svět najednou pouští do diskusí o použití jaderných zbraní, když celá desetiletí dokázal jadernou válku zavrhovat jako pro lidstvo sebevražednou alternativu? Ani Washington Post příliš nezakrývá fakt, že hlavním sporným bodem mezi USA a Ruskem je íránský jaderný program. Ten, vzhledem k radikálním názorům současného íránského prezidenta, určitě znamená pro svět nebezpečí, že by na Středním východě mohlo dojít k jadernému konfliktu, ale pro USA je jenom jimi samými vypracovanou záminkou (viz článek Boj o ropu a nezávislost Íránu) pro obsazení další významné části světových zásob ropy americkou armádou.

V současné době jsou američtí vojáci v Saudské Arábii, Kuvajtu a Iráku a kontrolují tak přes 40% světových zásob ropy. Po obsazení Iránu by kontrolovali už 50% těchto zásob. Rusko ani Čína nemůže USA v této politice podporovat, protože by si tím vědomě budovaly do budoucnosti závislost na americké ochotě dodávat jim ropu ze Středního východu a zejména Čína by riskovala, že se zastaví vývoj její ekonomiky, protože její spotřeba ropy by asi byla na americký vkus, při tenčících se světových zásobách, příliš velká.

S americkou okupací Íránu by ale neměl souhlasit ani žádný stát, který se hlásí k demokracii, protože by se tím ze stejných důvodů do budoucna zavázal schvalovat mučení lidí, kteří budou vzdorovat americké okupaci ropných států a případně i věznění vlastních občanů, kteří nebudou souhlasit s vojenským dobýváním středovýchodních zásob ropy.

I tak lze totiž interpretovat nedávno odhlasovaný anglický zákon, který stanovuje mnohaleté tresty vězení za schvalování terorismu. Do vězení by se, podle tohoto zákona mohli případně dostávat i občané, kteří by schvalovali odpor obyvatel okupovaných států proti okupaci (axiom, že vnitřní a zahraniční politika jsou spojité nádoby pořád platí). Všechno nasvědčuje tomu, že svět a zejména USA nejsou schopny se vyrovnat s blížící se energetickou krizí rozumovými prostředky. Současnou snahu USA podřídit si svět svou vojenskou převahou a zajistit si především vlastní prosperitu bez ohledu na to, jaký to bude mít vliv na kvality světové demokracie může zastavit jen odhodlaný postoj Ruska a Číny (Evropská unie může vzhledem ke své nedostatečné integraci hrát jen podružnou roli).

Čína, která zatím ještě není demokratickým státem, se tak paradoxně stává jedním z garantů platnosti mezinárodního práva a ochráncem světové demokracie. Pro nejbližší měsíce je rozhodně nejvýznamnější otázkou, jestli Čína a Rusko nakonec ustoupí americkému tlaku a odsouhlasí americký vojenský útok na Írán.

Pokud to neudělají, může se stát, že se americká politika vrátí před 11. září 2001 (existuje čím dál více důkazů, že americká vláda útokům z 11. září nezabránila úmyslně, aby si otevřela cestu k této nové politice a tato otázka by mohla být znovu otevřena - stačilo by dostat na veřejnost detaily z některých dosud utajených zpráv a částí zpráv o vyšetřováních činnosti amerických agentur před 11. září 2001).

Pokud ale americká vláda neustoupí od svého současného politického kursu, může dojít i k jaderné válce. Pro svět, demokratický vývoj v něm a jeho schopnost zvládnout pravděpodobně nastávající energetickou krizi by určitě bylo nejlepší, kdyby USA nezaútočily na Írán a stáhly svou armádu z Iráku. Nenaučí-li se svět řešit krize mírovými prostředky, očekává ho, pokud se včas nenajde nový způsob získávání energie, období katastrofálních válek, ve kterém pohřbí celá staletí vývoje současné civilizace.

                 
Obsah vydání       19. 4. 2006
19. 4. 2006 Může být mezinárodní právo efektivní?
19. 4. 2006 Jak dlouho bude trvat, než ČR schválí zákaz kouření ve veřejných místnostech? Jan  Čulík
19. 4. 2006 Amerika se setkává s novou supervelmocí
19. 4. 2006 Miliony uprchlíků jsou skryté oběti západní "války proti terorismu", varuje OSN
19. 4. 2006 Hořící skládky jsou symbolem principů naší společnosti Boris  Cvek
19. 4. 2006 Komise EU přiznala "nejistotu nad GM potravinami"
19. 4. 2006 Labe Petr  Kukal
19. 4. 2006 Přibližuje se svět jaderné válce? Mojmír  Babáček
19. 4. 2006 Jaké mají platy rozhlasové hvězdy z BBC
19. 4. 2006 Polétavý prach nám zkracuje život. Jak moc a proč? Miroslav  Šuta
19. 4. 2006 Pohled na volby 2006 a Írán Michal  Rusek
19. 4. 2006 Michael  Marčák
19. 4. 2006 Komedie plná omylů aneb Ústavní soud znovu o nájemném Stanislav  Křeček
19. 4. 2006 Aprílová lež redakce Práva Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 MfD: Aby bylo jasno Oldřich  Průša
18. 4. 2006 Michael  Marčák
18. 4. 2006 Británie chce zabezpečit imunitu státních úředníků obviněných z mučení britských občanů
18. 4. 2006 ČRo 6: Otázky jsou důležitější, než odpovědi Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Michael  Marčák
18. 4. 2006 Bombardování, které by se nevyplatilo
18. 4. 2006 Má "krampolizace" ČSSD i své klady? Pavel  Pečínka
18. 4. 2006 Facka české justici Zdeněk  Jemelík
12. 4. 2006 Hospodaření OSBL za únor a březen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce