17. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 1. 2005

Pentagon odmítl tvrzení investigativního novináře Seymoura Hershe, podle něhož americká komanda provádějí v Íránu tajné operace. Jeho reportáž v tomto smyslu vyšla v časopise New Yorker.

V rozhovoru pro zpravodajství televize BBC řekl Seymour Hersh k této věci toto:

17. 1. 2005
12. září 2001. Den po tragedii. Zatímco Amerika truchlila, počasí po celých Spojených státech bylo neobvykle nádherné. 1300 km západně od New Yorku, v městě Madison ve Wisconsinu byl klimatolog jménem David Travis na cestě do práce. "Uvědomil jsem si, jak jsem jel autem do práce, jak nádherně čistě modrá je obloha. Zprvu jsem se tím nijak nezabýval, až pak jsem si uvědomil, že obloha je neobvykle čistá a modrá."

Za posledních několik desetiletí došlo v důsledku znečištění afmosféry o pokles slunečního světla, dopadajícího na Zemi, o deset až dvacet procent. To vedlo k výraznému ochlazování planety, zatímco protiběžným trendem bylo oteplování v důsledku tzv. "skleníkového efektu". "Globální stmívání", dopad oteplování v důsledku skleníkového efektu snižovalo, takže vědci zřejmě podcenili skutečný efekt globálního oteplování. Nyní usuzují, že by do sta let na Zeměkouli mohla stoupnout teplota až o deset stupňů. To by mělo pro civilizaci katastrofální následky.

To je argumentace autoritativního vědeckopopulárního pořadu televize BBC Horizon (Horizont), který se vysílal minulý týden.

17. 1. 2005

Quod non fecerunt Baathi, hoc fecerunt Americani Polonique

Abychom parafrázovali nářek lorda Byrona: "Quod non fecerunt Baathi, hoc fecerunt Americani Polonique" (Co neudělali baathisté, udělali Američané a Poláci), stěžoval si v deníku Guardian dr. Francis Deblauwe, nezávislý mezeopotámský archeolog z Kansas City, Missouri, který provozuje autoritativní webové stránky The 2003- Iraq War & Archaeology.

Vojáci z amerických jednotek způsobili vážné škody a silnou kontaminaci pozůstatkům starověkého města Babylonu, podle ostře kritické zprávy, kterou v pátek vydalo Britské museum v Londýně.

17. 1. 2005

Rozhovor Českých médií s Janem Čulíkem o Curtisově seriálu The Power of Nightmares a o žurnalistice a politice obecněji je ZDE

Michael Marčák:  Nechci být zlomyslný, Pane, ale všiml jste si, že všechno to vraždění se děje Vaším jménem a nikoliv mým ?
17. 1. 2005

17. 1. 2005

26.2. 2005 to budou čtyři roky, co nechal mulla Muhamad Umar zničit dvojici kamenných Budhů vytesaných do skály v afghánské provincii Bamján. Videonahrávka detonace, kterou byly sochy zničeny, obíhala svět po televizních obrazovkách a lidstvo se otřásalo hněvem a zhnusením nad něčím tak nepochopitelným. Islámský ikonoklasmus byl brán jako další důkaz toho, že stavět svět na náboženských dogmatech je scestné a zhoubné. Každý se utvrdil v myšlence o chorobnosti náboženského zřízení společnosti, které chce ničit a stavět podle jiného modelu.

17. 1. 2005

... projevuje značka "jam" v Lidových novinách z 14. 1. 2005 v článku "Kuba pustí děti uprchlíků do Prahy", jímž komentuje zprávu o brzkém příjezdu do Prahy dětí mladých kubánských exulantů, manželů Saboritových. V podstatě v něm opakuje tytéž matoucí informace, které předložila čtenářům Lidových novin 14.prosince 2004 Jana Machálková. Tvrdošíjnost, s kterou Lidové noviny používají účelového podání skutečnosti, které je velmi nepřesné, vyvolává otázku, proč tak činí.

Ano, je módní odsuzovat kubánský režim, jde jen o to, zda je slučitelné s novinářskou etikou nezastavit se před nepravdou ve snaze vytvořit jeho co nejodpudivější obraz.

17. 1. 2005

Martin Boháč podal, nechtěně ovšem, dosti dobré svědectví o neschopnosti vysokoškolského studenta získávat a třídit informace a udělat z nich kloudný závěr. Jestliže student, končící pomalu Vysokou školu ekonomickou není schopen pochopit ani tak jednoduchý pojem jako je "půjčka garantovaná státem", není s ním o čem diskutovat.

Příspěvek Radima Valenčíka je pozoruhodnější, protože ho napsal člověk, který se propagováním školného živí. Pokud tento člověk není naprostý hlupák, je třeba předpokládat, že v průběhu této části své pracovní kariéry udělal cimrmanovský "krok stranou", aby stanul na pevné půdě pravicové ideologie, odkud by studenty devastující systém mohl uznat jako užitečný a svoje počínání jako věci prospěšné.

17. 1. 2005

Se značným zděšením jsem sledoval poslední téma nedělní Sedmičky na Nově. Jakási žena v něm dostala prostor ke svému protestu proti registraci jedné poklidné muslimské obce mezi oficiální církve v ČR. Argumentem byl Korán, a to je na tom to nejhorší. Na obrazovce se objevily některé nenávistné a agresivní verše, které Korán obsahuje, ale jimž podobné lze najít i v Bibli a v jiných náboženských knihách.

17. 1. 2005

Pro porušování povinností při správě cizího majetku, neoprávněný zásah do práva k domu, bytu či nebytovému prostoru a maření výkonu úředního rozhodnutí začali stíhat bývalou správkyni konkursní podstaty Zbrojovky Brno Ilonu Strmiskovou kriminalisté z jihomoravské policejní správy v Brně.

Plné znění článku v deníku Právo 14. 1. 2005 ZDE

Ladislav Žák 20. 9. 2004: Sám svazák v poli soudních profesionálů BL
Štěpán Kotrba 16. 7. 2004: Český průmysl, uklízeči miliard a prodej odpadu BL
Ladislav Žák 16. 7. 2004: Není svazák jako svazák a není zbrojovka jako zbrojovka BL
17. 1. 2005

Jenom ten, kdo si klade otázky, může pochopit myšlenku v jejích souvislostech

Člověku se tomu ani nechce věřit, ale v českých školách se ještě z dob minulých vžilo mínění, že učitel -- podobně jako Strana -- bude předem vědět, kudy se bude ubírat život, nebo možná lépe řečeno: že život položí na Prokrustovo lože svých představ a v rozporcovaném stavu ho kousek po kousku odbude. A tak stále dokola vstříc světlým zítřkům. Zvláště bizarně tento přístup působí při vyučování předmětů, jež jsou ze své podstaty živým dobrodružstvím idejí.

17. 1. 2005

Levice vždy trpěla jedním neduhem: pevnou, či snad dokonce slepou vírou v etickou podstatu lidství, vírou, že člověk je v jádru dobrý. Při pokusu aplikovat tuto víru ve společenské realitě se však objevil problém: náboženský pojem "prvotního hříchu" vystoupil ve vší své hrůznosti.

17. 1. 2005

V souvislosti s posttraumatickým stavem oblastí zasažených tsunami jsme se dotázali čtyř největších nadací zabývajících se humanitární pomocí lidem v nouzi na čtyři otázky. Ze čtyř oslovených na ně odpověděly dvě. Nadace Adra a Katolická charita se neobtěžovaly.

Jak přispěly podniky v ČR obětem jihoasijské katastrofy? ZDE

Jak pomáhá obětem asijské katastrofy Oskar a Český telecomZDE
tsunami
17. 1. 2005
Radovan Geist

Desaťtisíce hladných, chronicky chorých, často invalidných a úplne bezvládnych ľudí. Toto -- a nie západoeurópski turisti -- je väčšina obetí hroznej tragédie v juhovýchodnej Ázii. Ľudia, ktorí luxusné hotely a turistické centrá vidia len z diaľky. Chudobní, ktorí často nemajú ani vlastnú strechu nad hlavou alebo bývajú v chatrčiach z ľahkého plechu či dokonca lepenky. Takmer 150 tisíc úplne bezbranných ľudí, o ktorých osudoch médiá mlčia.

Veľké katastrofy sú vždy vhodným pozadím pre príbehy individuálnych hrdinov.

17. 1. 2005

Mladí dědicové britského trůnu, princátka Harry a William se zase vyznamenala. Harry okouzlil večírek ve vkusném kostýmu nacistického vojáka z Rommelovy jednotky.

17. 1. 2005

Do regulované ceny telekomunikačních služeb by se měly promítat pouze účelně a efektivně vynaložené náklady

stanovisko sdružení "zástupců uživatelů Internetu ČR", reprezentovaného Jiřím Peterkou a předsedou Svazu pacientů ČR Lubošem Olejárem

Návrh zákona o elektronických komunikacích, který připravilo Ministerstvo informatiky ČR a který dne 17. 12. 2004 schválila Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, transponuje do českého právního řádu nový evropský regulační rámec elektronických komunikací. Návrh zákona je projednáván v Senátu PČR.

Sdružení Zástupci uživatelů Internetu ČR považuje za potřebné upozornit na skutečnost, že při schvalování návrhu zákona v Poslanecké sněmovně došlo k několika jeho modifikacím, které způsobily že návrh již není v souladu s evropským rámcem, který má transponovat.

14. 1. 2005

Sociální řetězy mají za následek páchání krutostí všeho myslitelného druhu. Naše demokracie je spíše demokrácením. Koridory vystavěné pachateli, placenými z peněz daňových poplatníků, fungují zdárně a ku prospěchu kormidelníků, brázdících po neskonale rozlehlé souši. Možná vystaví budoucí generace mauzoleum lidské zvrhlosti. Profilová slabost zvolených sociálních pionýrů je známa, není k smíchu, spíše k pláči. Programové změny nebyly vyhrazeny, ale jsou nahrazeny bez většího vysvětlování -- politická scéna pracuje ve zchudlé výpravě s přesvědčením o velkolepém představení, jenže se pohybuje spíše než v opeře v laciném šantánu. Investice do špatných politických satir by žádný intendant neposkytl, nenavštívil by sponzory a neriskoval dobré jméno divadla.

Michael Marčák:  Jako naše partaje, taky si každá z EU vyzobe jen to, co jí pasuje do zobáku.
17. 1. 2005

16. 1. 2005

Virtuální bohoslužba nejen pro první dny nového roku

Čtení: Jan 1,1-14 Text: Židům 11,1

První měsíc roku bývá nejen plný bilancí uplynulého roku, ale je také tradičně věnován prognózám, očekáváním a nadějím přicházejících měsíců či obavám z nich. A to jak v životě pospolitém, tak soukromém. Začátek kalendářního roku bývá plný předsevzetí a přání, která do příštích dnů artikulujeme. Pro sebe, pro svou zemi, pro svůj svět.

To nejdůležitější, co bychom si však měli přát, předsevzat si a udělat pro to něco je, aby naše přání a přání našich bližních nebyla tak urputná a naléhavá, abychom kvůli nim přeslechli, co si od nás všech nejen počátkem roku přeje Bůh. Zejména u těch, kteří jsou postaveni do odpovědnosti a kterým byla svěřena moc je to životně pro nás pro všechny důležité.

17. 1. 2005

Mám-li říci pravdu, považuji euroústavu za roubování národních států a jejich principů. Použil bych přirovnání k jabloni. Jako euroskeptikovi mi přijde poněkud nesmyslné vytvářet z jabloně univerzální ovocný hybrid. Jak jsou určující pravidla a specifiky co do čeho roubujeme, univerzálním hybridem může vzniknout, ať se to komu nelíbí či nelíbí, strom složený z hlavního kmene a nejsilnějších větví.

17. 1. 2005

V době před padesáti lety, kdy tehdy "oficiální komunistická" věda ze všech sil bojovala proti "zhoubnému mendelismu-morganismu", bylo zakázáno předpokládat, že by něco podstatného o lidské existenci mohlo být určeno něčím tak nevýznamným, jako jsou nepatrné geny na chromozomech buněčných jader. Tehdy ovšem i v zemích "zcela demokratických" panovalo obecné přesvědčení o tom, že genetická výbava není zas tak podstatná, jak se domnívají někteří biologové. Situace se ovšem dramaticky změnila.

Genomy některých subhumánních živočišných druhů i lidí byly beze zbytku zmapovány, naše možnosti genetické diagnózy se neobyčejně zlepšily. Začíná se hovořit o genetické terapii a o nezbytnosti chránit genom jedince před možným zneužitím. Současná doba nastoluje tedy etické otázky nejrůznějšího druhu. Někdy i zcela nečekané.

17. 1. 2005

Pan kolega David uvádí ve svém článku o lécích řadu správných údajů. Bohužel se domnívám, že bez správných vývodů z nich, míní Petr Wagner.

17. 1. 2005

Divadelní historik, publicista a kritik Vladimír Just se v prvním čísle nového ročníku Literárních novin (2005) loučí s pravidelným sloupkem tohoto týdeníku, s "Úvahami posttelevizními (postdivadelními)". Patnáct let byl nepřetržitě prakticky jediným a výlučným autorem sloupku. Podle mého názoru patřil tento sloupek spolehlivě a dlouhodobě k tomu nejlepšímu, co se na stránkách Literárek objevovalo.

Tábor na Guantanámo Bay, foto:AP
17. 1. 2005
Radovan Geist

Pred troma rokmi, 10. januára 2002, boli na americkú základňu Guantanámo Bay na Kube privezení prví dvadsiati väzni z Afganistanu. Mali to byť tí najhorší teroristi. Dnes je v tomto väzení 550 ľudí a tábor je, slovami organizácie Amnesty International, "symbolom snáh vlády USA postaviť sa nad zákon".

V tábore na Guantanámo Bay bolo zatiaľ najviac 660 väzňov, dnes je ich tam 550 a pochádzajú zo 42 krajín. Americkí predstavitelia tvrdia, že ide o "najhorších z najhorších", ktorí už poskytli cenné informácie, vďaka ktorým sa podarilo predísť niekoľkým teroristickým útokom, a ďalšie informácie sa od nich ešte budú dať získať. Toto tvrdenie nespochybňuje len fakt, že medzičasom už bolo z tábora prepustených niekoľko až očividne nevinných ľudí, ale aj vyhlásenie z amerických oficiálnych kruhov.

17. 1. 2005

60. výročí ukončení II. světové války

Nemecký vojenský teoretik, pruský generál Clausewitz zdôrazňoval, že vojenské remeslo je neoddeliteľné od politiky; i pri vojenských operáciách, najmä ak majú mať mohutný rozsah, si treba uvedomovať aj ich politické dôsledky. Adolf Hitler si bol veľmi dobre vedomý toho, že koalícia medzi západnými spojencami a ZSSR bola účelová, a preto aj dočasná, a že medzi nimi boli neprekonateľné rozpory. Nedokázal však pochopiť, že táto koalícia bude trvať dovtedy, kým bude v Nemecku existovať jeho režim. Chcel spojenectvo medzi Veľkou Britániou, USA a ZSSR rozbiť a tomuto cieľu mala poslúžiť ofenzíva v Ardennách na sklonku roku 1944.

Kuba
17. 1. 2005

Prežívanie kubánskeho socializmu podobného niekdajším východoeurópskym komunistickým diktatúram hnevá, dráždi i fascinuje. "Čo s ním?" pýta sa demokratický Západ. Tvrdý prístup Bushovho Washingtonu je jasný. Európske štáty sa však v postojoch rôznia. Je to na škodu?

Keď krajiny vtedy ešte 15-člennej EÚ zmrazili v júni 2003 diplomatické styky s Kubou, postupovali spoločne. Nie však nadlho. Časť členov počúvla minulý mesiac odporučenie odbornej komisie EÚ a rozhodla sa prestať pozývať kubánskych disidentov na oficiálne recepcie na svojich veľvyslanectvách. Spokojný kubánsky prezident potom s nimi obnovil vzťahy. V diplomatickej priazni Havany sa tak ocitajú najľudnatejšie štáty EÚ, ako Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko, Taliansko a Francúzsko. Španielsko rozmrazilo diplomatické styky už mesiac predtým a otvorené ich s "ostrovom slobody" má aj Belgicko a Maďarsko. Ostrakizovaná ostala skupinka štyroch -- Holandsko, Poľsko, Česko a Slovensko. Nie nadľho.

14. 1. 2005

Případ televize Nova

Opětovný vstup bermudsko-americké společnosti CME do televize Nova rozčeřil vlny na české mediální scéně. K tomu se ještě pojí zprávy z parlamentní vyšetřovací komise, která se nechává slyšet, že Česká republika prohrála tzv. stockholmskou arbitráž o deset miliard korun kvůli podvrženému dokumentu. Současný europoslanec Vladimír Železný, který ví, že média nejvíc zaujme nějaká nehoráznost, s přehledem prohlásil, že arbitry zažaluje. Mlha, do které kauzu od počátku balili její protagonisté, začíná ještě houstnout.

Ti, kteří televizi Nova ovládají dnes, nemají zájem se v minulosti pitvat. Vědí, že by si tím nijak nepomohli, a tak hrozí, že se z lekce, kterou Česká republika od arbitrů dostala, a kterou potvrdil švédský soud, opět uvaří dost nechutná česká politická bramboračka. Začněme povzdechem nad českým parlamentním Kocourkovem.

6. 12. 2004

V listopadu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 8550 Kč, zadavatelé reklamy nám zaplatili 2400 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2005 Školné na vysokých školách: Drsná zkušenost z Kanady Jiří  Jírovec
17. 1. 2005 Globální stmívání   
17. 1. 2005 Metodika plánování a metodika dialogu Boris  Cvek
17. 1. 2005 Posedlost nepřesnostmi... Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2005 Jak přispěly české nadace obětem asijské katastrofy Bohumil  Kartous
17. 1. 2005 Nestačí myslet to upřímně, musíme poctivě pracovat! Zdeněk  Škromach
17. 1. 2005 Seymour Hersh: Američané chtějí zaútočit na íránské cíle   
14. 1. 2005 Svádět fiasko s arbitráží na podvržený dokument je alibismus Václav  Žák
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
13. 1. 2005 Nemilosrdný mlýn Zdeněk  Jemelík

Novoroční projev Václava Klause, leden 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2005 Klausův projev Václav  Žák
7. 1. 2005 Klaus je člověk, který ví, co říká   
7. 1. 2005 Klaus má geniálně moudré, reálné vidění světa   
6. 1. 2005 Projev státníka Wenzel  Lischka
6. 1. 2005 Zuzaně Dáňové: Proč se rozčilujete?   
5. 1. 2005 Mají Češi rádi Franze Josefa?   
5. 1. 2005 Volná soutěž idejí v boji o moc končí, rozhodovat napříště budou jen peníze Jan  Paul
5. 1. 2005 Drzost cizince Jiřího Jírovce   
4. 1. 2005 Klause nemusím, přesto ho hájím Ondřej  Fér
4. 1. 2005 Plytký populismus Václava Klause Zdeněk  Bárta

Katastrofa v jihovýchodní Asii RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Je Bůh terorista?   
5. 1. 2005 Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval   
5. 1. 2005 Jak to, že se americká základna v Indickém oceáně ubránila před tsunami?   
4. 1. 2005 Humanitární organizace požadují přístup na Andamanské a Nicobarské ostrovy   
4. 1. 2005 Letiště v městě Banda Aceh bylo dočasně uzavřeno   
3. 1. 2005 Katastrofa v Čechách horší než v Asii? Wenzel  Lischka
3. 1. 2005 OSN: Vlády asi nesplní své sliby   
2. 1. 2005 Při asijské katastrofě nezahynula žádná zvířata   
2. 1. 2005 Přívalové deště ztěžují humanitární pomoc   
2. 1. 2005 Pomoc obyčejným lidem Jan  Zeman

Kubánská emigrace RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2005 Posedlost nepřesnostmi... Zdeněk  Jemelík
22. 12. 2004 MfD: Emocionální manipulace Johanny Grohové Štěpán  Kotrba
15. 12. 2004 Jak nenapsat objektivní zprávu Zdeněk  Jemelík
15. 12. 2004 Kubánští manželé žádají zpět své děti, Kuba prodlužuje řízení o výjezdní doložce Petr  Svoboda
13. 12. 2004 Méně okázalá gesta by byla smysluplnější   
12. 12. 2004 My o koze a oni o voze Jan  Čulík
12. 12. 2004 Když europolicie udusila ženu v letadle, nikdo se nezajímal Ondřej  Slačálek
11. 12. 2004 Jak to bylo přesně s oběma kubánskými disidenty Marek  Sečkař
11. 12. 2004 O impotenci hrubého vyjadřování Štěpána Kotrby   
10. 12. 2004 Prosba o pomoc   

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   
14. 12. 2004 Vývoj na Ukrajině je podivný...   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   
23. 10. 2004 Kdo je dokumentarista Adam Curtis?   
23. 10. 2004 O bizarním filmu televize BBC   
22. 10. 2004 Rozdíl mezi českou a jinou dokumentární tvorbou Jan  Čulík

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun

17. listopad RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich
22. 11. 2004 Čo je to vlastne za odkaz pre budúce generácie ? Miloslava  Kodoňová
19. 11. 2004 Jak jsem se vyrovnal... Ladislav  Žák
19. 11. 2004 Jeden pohled zleva Jiří  Dolejš
19. 11. 2004 Naďalej polojasno Peter  Greguš
19. 11. 2004 15 let ekonomické transformace v České republice   
19. 11. 2004 Rozpaky nad rozostřenou spravedlností Petr  Blažek
18. 11. 2004 Co se stalo v listopadu 1989? Josef  Brož

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2005 Američané vážně poškodili starověké město Babylon   
12. 1. 2005 Terry Jones: Proč se nevybírají peníze pro irácké mrtvé?   
10. 1. 2005 Francie: Další unesená novinářka v Iráku   
3. 1. 2005 Nařídil mučení muslimských vězňů George Bush? Mojmír  Babáček
28. 12. 2004 Američané chtějí zaručit vládní posty sunnitům   
28. 12. 2004 Irák: Hlavní sunnitská politická strana se nezúčastní lednových voleb   
27. 12. 2004 Americký stratég: "USA bojují v Iráku proti lidovému povstání"   
23. 12. 2004 "Ticho, nebo na vás zavolám demokracii!"   
23. 12. 2004 Irák: Přestřelky narušují návrat občanů do města Fallúdža   
22. 12. 2004 Agenti FBI si opakovaně stěžovali na mučení vězňů v Iráku i v zálivu Guantánamo   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
9. 1. 2005 Sledovanost veřejnoprávní BBC nezadržitelně klesá   
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý
4. 1. 2005 Otázky televize BBC   
15. 12. 2004 Rekordně klesla sledovanost televize BBC   
8. 12. 2004 BBC propustí 5300 zaměstnanců   
2. 12. 2004 BBC má snížit svůj programový rozpočet o 15 procent   
28. 11. 2004 Zpravodajství BBC propustí 350 zaměstnanců   
24. 11. 2004 Když mediální podnikatel, který tvrdil, že není lobbista, vysvětlí, co "není" lobbismus a prozradí tím současně, co to vlastně provádí Štěpán  Kotrba

Zelení RSS 2.0      Historie >
27. 12. 2004 Strana zelených podala trestní oznámení na dva členy bývalého vedení Štěpán  Kotrba
8. 12. 2004 Čtyři tváře Strany Zelených a Strany pro otevřenou společnost Pavel  Pečínka
19. 10. 2004 Zelená Evropa: tmavozelený západ, světlezelený jih, šedozelený východ Pavel  Pečínka
22. 9. 2004 Nezralí zelení Milan  Hamerský
15. 9. 2004 Strana zelených dospívá k vnitřnímu sjednocení   
9. 9. 2004 Horáček není "česky" zelený   
27. 8. 2004 Brezina (prý) strašidlem aneb Dokaž, co jsi nenapsal Karel  Dolejší
23. 8. 2004 Jak se stát modrým ptákem Ivan  Brezina
20. 8. 2004 Kdo si hraje, občas zazlobí aneb (nucený) výsek reality Ivanem Brezinou Karel  Dolejší
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina

Školství RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2005 Školné na vysokých školách: Drsná zkušenost z Kanady Jiří  Jírovec
17. 1. 2005 Metodika plánování a metodika dialogu Boris  Cvek
13. 1. 2005 Katedra architektury v Cambridge nakonec nebude zrušena   
13. 1. 2005 Rodiče nechtějí o dětech nic vědět Bohumil  Kartous
12. 1. 2005 Dluhy se maj platit nejen o vánocích   
12. 1. 2005 Školné se má platit podle toho, kolik vzdělání "vynese" Radim  Valenčík
11. 1. 2005 České vysoké školy potřebují především inteligenci a snahu... Ondřej  Leinert
11. 1. 2005 Vysokoškolské školné nevyřeší nic   
10. 1. 2005 Na českých vysokých školách je nutno zavést školné   
10. 1. 2005 Stát studenty nepodporuje. Naopak   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček
27. 10. 2004 Cesta do noci Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 Poprava květinky Jaroslav  Hutka