14. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 1. 2005

"Zdražené" léky a "spoluúčast"

Média jednohlasně odsoudila ministryni Emmerovou za "zdražení léků". Tatáž média a titíž povrchní komentátoři zatracují tutéž ministryni proto, že se brání zavádění "spoluúčasti ve zdravotnictví". V prvním případě litují chudáky pacienty s nízkými důchody, kterak se po jedené návštěvě lékárny vypotácí zcela ožebračeni. Vždyť přece ti většinou staří a nemocní lidé zaslouží po své celoživotní práci podporu a pochopení a od ministryně se jim dostává jen ústrků! V druhém případě označují titíž novináři tytéž pacienty za líné a práce se štítící individua zneužívající štědré pomoci státu, bezdůvodně polykající léky a stále obtěžující lékaře zbytečnými návštěvami.

"Ekonomičtí odborníci" vyjadřující se v TV k libovolnému světovému problému dospěli k názoru, že nejlepším postupem proti těmto parazitům bezuzdně vysávajícím poctivě pracující podnikatele je trest. Nejlepším způsobem odrazení od vyhledávání lékařské péče je pokuta. Protože jsou neužiteční a na zdravotní péči nepřispívají (co bylo, bylo), nazvali experti tuto finanční sankci "spoluúčastí". Jistě by bylo možné k odrazení pacientů používat třeba bolestivého elektrického šoku, ale všechno se prý dá vyjádřit penězi. I "politickému analytikovi" a bývalému poradci bývalého premiéra Špidly Lukáši Jelínkovi se postup zdá "logický". Asi o tom po večerech přemýšlel.

Také ODS kritizuje vládu za nízkou spoluúčast (nemění se od dob vlád ODS), ale také za vysoké nehumánní doplatky za léky (taktéž přežitek Klausových vlád), zatímco humánně prosazuje větší "úlohu" pacienta - při placení.

Jak je to dlouho, kdy se funkcionáři ČSSD zaklínali odmítáním "spoluúčasti"?. Teď si premiér Gross najal Martina Jahna, aby ji prosazoval. Jistě to přispěje k věrohodnosti ČSSD.

A teď vážně.

Pojem "spoluúčast" je demagogický, protože se pacienti "spoluúčastní" tím, že jsou pojištěnci. Buď platí jako zaměstnanci nebo zaměstnavatelé nebo je za ně plátcem stát (prostřednictvím daní), protože platili v minulosti, budou platit v budoucnosti, nebo platit nemohli a nemohou.

Naproti tomu označení "doplatek" je korektní. Použití "doplatků" je obecně nejen zcela správné, ale i nevyhnutelné. Ceny léků a zdravotnických prostředků totiž stanoví trh. V případ této specifické komodity se tržní cena tvoří zvláštně. Užitnou hodnotu totiž spotřebitel těžko posoudí. Rozhoduje se v tísni, ale hlavně za něj rozhoduje lékař, který má "informační převahu".

Za kolik je schopen a ochoten nakoupit léčiva z povinného pojištění, o tom rozhoduje stát. Nemůže přistoupit na zaplacení libovolné ceny. Tím by ceny vyhnal do závratné výše. Musí udržet výdaje v rozumných mezích. Aby to dokázal, musí stlačovat ceny a nakupovat přiměřeně možnostem. Podle zákona a ministerské vyhlášky se z pojistného hradí v každé definované kategorii nejméně jeden lék. Zákon garantuje, že pacienti mohou mít léčení na slušné úrovni bez doplatků. Jestliže nemohou z vážných důvodů užívat léky plně hrazené a nevyhnutelně potřebují lék, který je s doplatkem, pak po schválení revizním lékařem pojišťovna hradí v plné výši i lék, který je jinak s doplatkem.

Jestliže tedy pacient za léky doplácí, je to výhradně proto, že se mu lékař rozhodl ordinovat léky, které pojišťovna plně nehradí.

Jediná cesta, jak donutit výrobce ke snížení ceny léků, je snížení limitu pod nímž hradí cenu pojišťovna. Jakmile totiž pacient doplácí byť jen minimální doplatek, snižuje to dramaticky spotřebu a tedy odbyt. Protože marže distributorů a lékáren je procentní částí ceny, vydělávají distributoři a lékárny více na dražších lécích. Výrobci se proto snaží snížit cenu pod stanovený limit úhrady. Jakmile se pro takové snížení rozhodnou, ihned to oznamují lékařům. Léčiva jsou z principu věci obecně vysoce ziskovou komoditou. Firma, která při vyjednávání tvrdí, že cenu snížit nemůže, často cenu sníží téměř okamžitě po snížení limitu úhrady. Více vydělávají firmy, které nabídnou lepší cenu za srovnatelnou kvalitu- a to je přece korektní a "tržní". Snížením limitů úhrady se přirozeně zvýší doplatky. Léky se však "nezdraží, jak tvrdí hloupí nebo prolhaní novináři. Při snížení úhrady má výrobce asi 4 možnosti- buď se smíří pravděpodobně s nižším odbytem při vyšších doplatcích, nebo sníží cenu pod limit úhrady, nebo se pokusí stimulovat odbyt "podporou prodeje" (odměňováním lékařů za to, že předepisují právě jejich produkt), nebo odejde z trhu.

O tom, jaký přípravek bude předepsán zásadně nerozhoduje pacient, ale lékař.

Bylo by korektní, kdyby lékař nabídl pacientovi předepsání plně hrazeného léku. Mohl by pacientovi doporučit jiný lék s tím, že by získal pacientův písemný "informovaný souhlas" s ordinací léku s doplatkem. Současně by mu potvrdil, že je nepravděpodobné, že by revizní lékař souhlasil s úhradou doplatku pojišťovnou.

Pacienti by pak bez vlastního dobrovolného souhlasu neplatili "doplatky". Jenže firmy vyrábějící léky "s doplatkem" by přišli o zisk a velmi mnozí lékaři o výhody plynoucí z "podpory prodeje".

Princip informovaného souhlasu pacienta s předpisem léku s doplatkem jsem vtělil do návrhu zákona o zdravotní péči. Vladimír Špidla tento návrh zákona zlikvidoval. Stáhl ho z připomínkového řízení a nechal škrtnout z legislativního plánu vlády. Takže trvá dosavadní praxe, kdy pacienti platí doplatky jako mourovatí, aniž by tušili, že by platit vůbec nemuseli.

Znovu jasně konstatuji, že nejsem vůbec proti doplatkům, naopak jejich existenci pokládám za nutnou a dokonce žádoucí - ale jen tam, kde jde o nadstandard.

Někteří novináři stále opakuji, že prý existuje někdo, kdo tvrdí, že je zdravotní péče zadarmo. Je to zřejmě lež, nikoho takového neznám, o nikom takovém jsem neslyšel. Tito novináři obvykle naznačují, že "bezplatné" poskytování péče znamená, že péče nic nestojí. Nikoli. "Bezplatné" znamená garantované z veřejného pojištění bez doplatku.

Pacienti mají platit za všechno, co překračuje slušný standard zdravotní péče. Co je to "slušný standard" musí být předmětem politické dohody. Ke zhoršování standardu zdravotní péče není sebemenší důvod, protože příjmy zdravotního pojištění stále dosti rychle rostou.

Přál bych si, aby lidé v ČR byli tak bohatí, aby si mohli dopřát (samozřejmě za přímou úhradu) to, co nepotřebují, jen jim to zpříjemní život v průběhu léčení. Pak soukromé výdaje porostou, aniž by to bylo provázeno snížením standardu garantovaného z veřejného zdravotního pojištění.

Úporná snaha ODS snížit standard z veřejného pojištění garantované zdravotní péče je motivována zájmem komerčních pojišťoven rozšířit prostor pro komerční pojištění a snížit pojistné. Snížení sazby zdravotního pojištění by ovšem znamenalo snížení příjmu poskytovatelů zdravotních služeb, výrobců léků, zdravotnických prostředků, distributorů a snížení dostupnosti zdravotní péče. Zhoršil by se zdravotní stav populace, protože chudí by se přímo placené péče zčásti vzdali.

                 
Obsah vydání       14. 1. 2005
14. 1. 2005 Svádět fiasko s arbitráží na podvržený dokument je alibismus Václav  Žák
14. 1. 2005 Human Rights Watch kritizuje George Bushe za porušování lidských práv
14. 1. 2005 George Bush - prezident fiktivních krizí
16. 1. 2005 Budeme čekat na Godota? Zdeněk  Bárta
14. 1. 2005 V Americe teď někteří konzervativci otevřeně hovoří o krizi v Iráku
14. 1. 2005 Děti Saboritovy v Praze Zdeněk  Jemelík
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
13. 1. 2005 "Zdražené" léky a "spoluúčast" Ivan  David
14. 1. 2005 Vlastenci
14. 1. 2005 Demokrácení v čistém europanském prostoru Václav  Dušek
14. 1. 2005 Britský princ Harry se oblékl do nacistické uniformy
14. 1. 2005 Číselné známkování nesmírně zkresluje
14. 1. 2005 Dvojí katastrofa
13. 1. 2005 Situace Romů v České republice v posledních letech předmětem vládního výzkumu
13. 1. 2005 Nemilosrdný mlýn Zdeněk  Jemelík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
13. 1. 2005 Rodiče nechtějí o dětech nic vědět Bohumil  Kartous
13. 1. 2005 Cesta do minulosti s Googlem Filip  Rožánek
13. 1. 2005 Kapka v moři
13. 1. 2005 Proč se vracet až ke Spinozovi a proč se nevrátit přímo k Hegelovi a Marxovi Michael  Hauser
13. 1. 2005 Proč je pro nás dnes důležitý Spinoza Rory Olaf Fairslee
12. 1. 2005 Terry Jones: Proč se nevybírají peníze pro irácké mrtvé?
6. 12. 2004 Hospodaření OSBL za listopad 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce

Léková politika, zdravotnictví RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 "Zdražené" léky a "spoluúčast" Ivan  David
14. 10. 2003 Riziko nákazy virem HIV Tomáš  Linhart
14. 10. 2003 Kondomy: Co dělá katolická církev špatně?   
14. 10. 2003 Rath je génius Ivan  David
13. 10. 2003 Manipulativní zpravodajství už i v Britských listech? Pavel  Mareš
13. 10. 2003 Keňan s AIDS: Nesmím používat prezervativy, katolická církev to zakazuje   
10. 10. 2003 Vatikán: "Nepoužívejte prezervativy, nechrání před AIDS"   
7. 10. 2003 První mužská, "stoprocentně spolehlivá" antikoncepce   
15. 7. 2003 OČKOVACÍ KALENDÁŘ pravidelného očkování v České republice   
19. 5. 2003 V úterý se bude na ministerstvu zdravotnictví opět rozhodovat o životě a smrti Štěpán  Kotrba
8. 2. 2003 Evropská unie nechce monopoly: Pfizera vyšetřuje Evropská komise, jeho akcie klesají Radek  Mokrý
6. 2. 2003 Každý máme svůj "byznys" Jiří  Matějka
6. 2. 2003 Ministryně zdravotnictví šíří nepřesnosti Pavol  Mazan
4. 2. 2003 Pfizer v Týdnu: Láska na první pohled Radek  Mokrý
4. 2. 2003 Ministryně zdravotnictví: Pfizer nabízí v ČR řadu svých léčiv za ceny vyšší než v Německu, Velké Británii a Francii... Radek  Mokrý

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2005 Být na místě Stanislava Grosse Boris  Cvek
13. 1. 2005 Nemilosrdný mlýn Zdeněk  Jemelík
13. 1. 2005 "Zdražené" léky a "spoluúčast" Ivan  David
12. 1. 2005 Sen o nové důvěře Oskar  Krejčí
5. 1. 2005 Poděkování prodejci lakovaných růží Jaroslav  Doležal
8. 12. 2004 O úspěchu ve volbách nerozhodují billboardy, ale realizovaný program Štěpán  Kotrba
4. 12. 2004 ČSSD je třeba po trojích volbách... Oldřich  Průša
4. 12. 2004 Krize v ČSSD už je - a sociální demokraté to myslí upřímně ! Štěpán  Kotrba
2. 12. 2004 Vzkaz Mlynářovi: Chceme širokopásmový internet bez DPH!   
30. 11. 2004 Doleva se Škromachem? Irena  Ryšánková
29. 11. 2004 Schröder, Zapatero a Gross vyzvali evropské občany k schválení Evropské ústavy   
25. 11. 2004 Odpadlíci od SPD a PDS se rozhodli založit stranu   
23. 11. 2004 Pomůže sociální demokracii krása, nebo silný vůdce? Petr  Svoboda
23. 11. 2004 Volební kampaň sociální demokracie Pavel  Urban
22. 11. 2004 Klaus a Gross v Berlíně představili diametrálně různý pohled na EU Radek  Vogl