25. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 1. 2005

Írán obvinil Spojené státy, že prý nařídily jednomu americkému poskytovateli internetových služeb, aby zrušil internetové stránky jedné oficiální íránské tiskové kanceláře. Íránská studentská tisková kancelář uvedla, že jí nebylo poskytnuto žádné vysvětlení, proč ji náhle byl vypnut server, poskytovaný společností The Planet. Jde o tiskovou kancelář, jejíž zpravodajství se v Íránu silně čte. Přesunula se na jiný server, jehož totožnost neuvedla.

Sloupek

Pořad Otázky Václava Moravce je jistě tím lepším z publicistické tvorby ČT. Jeho moderátor je vzdělaný a informovaný, i když je samotný název pořadu trochu nevyváženě zaměřen na jeho osobu. Nedochází zde k tomu, aby si pozvaný politik, který má být jako zodpovědný zodpovídán, vzal slovo a sem tam mezi monologem a nadechnutím laskavě umožnil moderátorovi další impuls k předříkávání memorovaných bloků.

Poslední nedělní vysílání bylo ovšem dost hrubým způsobem zdeformováno -- bylo ustřiženo jako nějaký videoklip, lepící díru ve vysílání.

Ve druhé části byli hosty pořadu ministryně školství Petra Buzková a Václav Klaus jr., ředitel jednoho pražského gymnázia. Tématem debaty byl nově platný školský zákon a zejména jeho dopad na letošní středoškolské přijímací zkoušky. Nic nenasvědčovalo tomu, že by mělo dojít k nějaké výchylce od normálu. Ředitel gymnázia byl dotázán na další nedostatky nového zákona a po jeho odpovědi dostala slovo ministryně školství. Stačila však pouze prohlásit, že si zřejmě veřejnost zákon interpretuje různě. Pak její slábnoucí hlas postupně vytlačila znělka pořadu a obrazovkou se začaly hemžit titulky.

Snad zkolaboval kameraman, nebo zrovna na Kavčích horách vyhlásily odbory polední přestávku; možná se ministryně nadechla podezřele silně a režie se zalekla sáhodlouhé lamentace a následného časového deficitu ve vysílání, možná prohrávala na body a tvůrcům se jí zželelo. Prostě hlavní diskusní politický pořad ČT se "dohrál" před slepými kamerami. Ale třeba je to v publicistice nějaká dramaturgická novinka, nechat diváka domýšlet si slova a názory zúčastněných, třeba na to bude vypsána i nová divácká soutěž.

Pokud se jednalo o přetah, byl by takový problém dohnat tu půlminutu, než by se moderátorovi podařilo ministryni kultivovaně umlčet?

Nikdo jistě nechce, aby ČT narušila svůj komerční vysílací harmonogram, ale na těch následujících zprávách šlo určitě něco malého ubrat. Koza by zůstala celá. Takhle to jen smutně dokazuje, že média jsou média jen proto, aby zprostředkovala obchodní směnu, tedy vysílací čas za peníze, čemuž se snaží vytvářet prostředí přitažlivými pořady, které už ale plní jen "reklamní" roli v procesu prodeje reklamy a samy o sobě jsou bezcenné.

Je to taky zvláštní postoj k tomu, co má být médiím hlavní náplní, k poskytování informací. Vyvolává to dojem, že obsah publicistického pořadu je natolik bezvýznamný, že není třeba jej shlédnout do konce. Že je to opravdu jen produkt, jehož parametry jsou dány obchodně a žádný jiný význam v sobě nemá. Pořad, který má zprostředkovávat názory kompetentních na hlavní témata a problémy by měl mít svým způsobem prominentní postavení, ne aby byl porcován jako tlačenka. V televizi veřejné služby tuplem.

25. 1. 2005

Chce-li George Bush bojovat proti tyranii, proč nezačne režimy, které má Amerika pod kontrolou, například s Uzbekistánem, kde vaří politické odpůrce zaživa,ptal se v listě Guardian jeho (černošský) reportér v USA Gary Younge.

25. 1. 2005

Proti iráckému fašismu

Je šokující, že tak málo demokratických vlád podporuje irácký lid. Kde jsou francouzské, německé a španělské protesty proti teroru, jemuž jsou vystaveni voliči v Iráku? Proč nikdo neprotestuje proti islámskému fašismu?

Strašlivou válku proti iráckému lidu vedou titíž lidé, kteří jej utlačovali a mučili celá desetiletí - Saddámovi vrazi a věznitelé. A jim silně pomáhají islamofašističtí džihádisté jako Usámův Heydrich v Iráku, Abu Musab al-Zarkáví. Lidé považují volby opravdu za důležité - zejména lidé, jimž byly volby odpírány.

William Shawcross obvinil v deníku Guardian evropské demokraty z pokrytectví.

25. 1. 2005

V posledních dnech pozoruji v ranním autobuse, jedoucím ke stanici metra Chodov, zvláštní úkaz. Všichni cestující se usmívají. To, jak jistě uznáte, není samo sebou.

25. 1. 2005

Ničivým následkům tsunami možná nešlo zabránit, ale jejich objem je dále zvyšován ekonomickou politikou upřednostňující krátkodobý profit před dlouhodobou udržitelností. Nevydat pod tlakem turistického průmyslu, který chtěl získat další půlhodinku byznysu, včasné varování, je jedna věc, ale odstraňování přírodních bariér, které podobným katastrofám čelily v minulosti, je věcí druhou.

25. 1. 2005

Školství:

Protože jsem v poslední době zaregistroval dva diskusní okruhy (přírodní vs. společenské vědy; debata o školství v ČR), které se mě silně dotýkají, rozhodl jsem se spojit dvě části v jednu a jako gymnaziální student zprostředkovat vám starším pohled na české školství a postavení věd v něm přímo ze školní lavice.

25. 1. 2005

Ne každého z nás trápí, zda prvňáčkové teď dostanou na pololetním vysvědčení jednu "velkou" známku, anebo řadu známek podle jednotlivých předmětů, na což ještě na Nový rok 2005 nebyl zřejmě nikdo ze zainteresovaných připraven. Podle toho, co jsme se dověděli 23. ledna v nedělním diskusním programu Václava Moravce z debaty Petra Buzková --- Václav Klaus ml., nešlo o "politické" rozhodnutí, když teď musejí prvňáčci dostat celé spektrum známek místo známky jediné, jaksi "všeobecné".

25. 1. 2005

Zkoušky na střední školy

20. ledna jsem v Britských listech publikoval úvahu o tom, zda je jedna jediná alternativa vůbec přijatelně alternativou. Samozřejmě že jsem tím myslel ono nově "standardizované" řešení tzv. 1. kola přihlášek ke studiu na střední školy. Napjatě jsem čekal, co nového v té věci také poví polední diskuse na ČT1 v neděli, tj. debata mezi pí. ministryní školství Petrou Buzkovou a panem ředitelem V. Klausem ml.

25. 1. 2005

Nové století pokračuje v započatém díle. Přizpůsobivost je slušnou devizou v každé době, nejednoho mouřenína vynesla do výšin o nichž se mu ani nesnilo; miluje ji král i prezident, je žádána v totalitě i demokracii. Pokud míříte vysoko, vězte, že je důležité naučit se umění přizpůsobivosti. Z ráje průměru vás nikdo nevyžene. Koupat se v paprscích slunce činí potěšení povahám neváhajícím měnit názory a postoje, dle dobových kritérií.

25. 1. 2005

Pokud mluvíte o veřejných financích (jsou to aktivity placené z našich daní), týká se to rozpočtových a příspěvkových organizací. Český telekom a další státní podniky si jedou za své, nejsou dotovány z Vašich daní a proto logicky nepodléhají veřejné kontrole (ještě se jakž takž můžeme bavit o regulaci z důvodu monopolu na pevné linky, píše Jan Hošek v reakci na článek Michala Ruska "Veřejné finance vyžadují veřejnou kontrolu" .

25. 1. 2005

Pomalu se začíná blýskat na lepší časy. Počíná se mluvit o důležitých věcech. Vlastně jde a vždy i šlo pouze o jediné: Aby pozornost veřejnosti byla upřena k tomu, co skutečně je podstatné. Podstatné byly, jsou a zřejmě i ještě dlouho budou peníze. Je už opravdu načase, abychom byli všichni více odpovědni za hodnoty, které nejenom vytváříme, ale které někomu i dál svěřujeme. Tedy každý daňový poplatník má nejen právo své peníze svěřené státu, jenž s nimi dál po svém hospodaří, kontrolovat, ale především je i hlídat, aby v nepovolaných rukách nečinily neplechu. Ptejte se tedy generálního ředitele ČT, kdy bude pořad, který slibuje, konečně hotov. Času není nazbyt.

24. 1. 2005

Virtuální bohoslužba pro ty, kteří vědí, že dávat je více než brát

Biblické čtení: 1. Janova 1--2,1-10; Text kázání: Matouš 5,43-48, Zpívané písně: 65, Sv218, 483, 699, 203

Slyšeli jste, že bylo řečeno: 'Milovati budeš bližního svého a nenávidět nepřítele svého.' Já však pravím: Milujte své nepřátele a modlete se za ty, kdo vás pronásledují, abyste byli syny nebeského Otce; protože on dává svému slunci svítit na zlé i dobré a déšť posílá na spravedlivé i nespravedlivé. Budete-li milovat ty, kdo milují vás, jaká vás čeká odměna? Což i celníci nečiní totéž? A jestliže zdravíte jenom své bratry, co činíte zvláštního? Což i pohané nečiní totéž? Buďte tedy dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec.

O lásce toho z kazatelen bylo řečeno mnoho. Dokonce tolik, že to už vypadá jako zbožné fráze.

24. 1. 2005

To, co tvoří objektivitu přírodních věd, není nějaká schopnost nazřít reálné objekty (jsou-li jaké) tak, jak jsou o sobě, nýbrž to, že dokáží intersubjektivně testovat své hypotézy, že umožňují své teorie a fortiori vyvrátit.

Reakce na článek Štefana Švece Obludárium humanitních věd a arogance přírodních vědců.

24. 1. 2005

Polemika nad platy ústavních činitelů

Mám opravdu rád ty nejlepší z nás, které jsem sice nevolil, a tak snad právě proto s potěšením sleduji jejich výkony a zahanbeně si denně připomínám, že musím být vděčen nejen za to, že mne obveselují, ale že také do úmoru pro mé dobro pracují tak, že žádného času jim nezbývá k snížení vlastních platů.

Opravdovou perlou bylo páteční zdůvodnění poslance Nečase z ODS, který z poslanecké práce vyčerpán, pateticky pronesl, že Parlament se nemůže zabývat svými platy, když má přece na starosti důležitější věci.

22. 1. 2005

Podle amerického prezidenta George Bushe jsou války v Iráku a v Afghánistánu součástí univerzálního úsilí vytvořit na světě pořádek "šířením demokracie". Tato představa je nejen donkichotská, ale je nebezpečná. Tato rétorika předpokládá, že je demokracie použitelná ve své standardizované, západní formě, že může být všude úspěšná, že může vyřešit dnešní nadnárodní dilemata a že může přinést mír. Tak tomu ale není, argumentuje nestor britských historiků Eric Hobsbawm, emeritní profesor ekonomické a sociální historie na University of London, jehož snad nejznámější knihou je zřejmě The Age of Extremes: The Short 20th Century 1914 - 1991.

Historik Eric Hobsbawm - v osmdesáti pěti letech dál komunistou? ZDE

24. 1. 2005

Jak se vyrovnat ve svém prostředí s cizími kulturami

Nejen česká společnost řeší strach před neznámem a obavy z toho, že ji v globálním světě převálcují jiné kultury. V otevřeném globálním světě se ovšem národní společnosti mění, zdaleka nezůstávají homogenní. Přesto i mnozí Britové mají strach z "neznámých kultur". Deník Guardian k tomu znovu v lednu 2005 uspořádal rozsáhlou diskusi s mladými britskými muslimy. Shrnujeme některé příspěvky, leccos se z nich dovíme o mentalitě těchto "cizáků". K zamyšlení vede k redakční komentář Guardianu k této věci. V první řadě upozorňuje na obrovskou kulturní rozrůzněnost současného Londýna, zřejmě nejkosmopolitnějšího města na světě. Mluví se v něm 300 jazyky a žije v něm padesát různých etnických a národnistních skupin s více než 10 000 příslušníky. Třetina obyvatel Londýna se nenarodila v Anglii a další desetitisíce lidí jsou přistěhovalci v druhé nebo třetí generaci.

24. 1. 2005

Už o sobě neříkám, že jsem z Asie, vysvětlila jedna mladá žena při nedávné diskusi deníku Guardian o islámu. Říkám o sobě, že jsem hindka. Protože nálepka "člověk z Asie" se automaticky interpretuje jako "muslim", a tedy "terorista".

Už dříve byli muslimové v Británii obětí diskriminace, napětí, chudoby a segregace. Nyní, v důsledku globálního konfliktu, k tomu přistupuje nová nálepka: každý muslim je potenciálním teroristou.

S tím se nyní musejí vyrovnávat mladí pákistánští chlapci v britských ulicích. Dosud byli terčem jen etnické nenávisti, nyní jsou automaticky považováni za vyslance "světového terorismu",argumentuje komentátor Jonathan Freedland:

24. 1. 2005

Vloni na jaře jsem v Praze hovořil s jedním starším kolegou z Holandska. Mezi jiným se zmínil, jak ho překvapilo, když nedaleko sochy Sv. Václava -- místa, kde se upálil Jan Palach -- uviděl stát dvě nahé nerezové ženské nohy. Domníval se, že jde o zhanobení Palachovy oběti. Já ale nevím o tom, že by v České republice někdo přemýšlel podobným způsobem, případně proti umístění zmíněného výtvarného díla protestoval, sepisoval petice a podobně. Na Olšany se navíc letos k uctění Palachovy památky dostavilo jen asi padesát lidí. Takže si vůbec nemyslím, že by to s "orientálním kultem sebeupalování, o němž píše Filip Sklenář, bylo tak "žhavé", jak nám autor sugeruje.

24. 1. 2005

LISTOPAD 1989 AMERICKÝMA OČIMA:

Klaus "napsal program Občanského fóra"

Ještě 2. listopadu 1989 napsala americká velvyslankyně v Praze Shirley Temple-Blacková do Washingtonu, že podle rady sovětského velvyslanectví v Praze Filipova dojde v Československu k politickým změnám nejdříve na sjezdu KSČ v květnu roku 1990, že je Jakešův režim stabilní a neohrožený. 7. listopadu 1989 varovala Washington, aby nerušil cestu mocného hlavního ideologa KSČ Jana Fojtíka do Washingtonu, protože by to znamenalo, že "mohou naše vztahy ochladnout až na bod mrazu". 9. listopadu vysvětlovala, proč po pádu berlínské zdi v Československu stále nic neděje ("lidé se bojí, že by mohli přijít o svůj relativní materiální blahobyt") a 7. prosince 1989 citovala ekonoma Václava Klause, který jí vysvětlil, že se hospodářská reforma nebude konat ("stojí jasně v pozadí") a "v dohledné době budou soukromé podniky hrát malou roli". Klaus se Blackové také pochlubil, že prý sám vypracoval předběžný program Občanského fóra, aniž při tom použil slova "socialismus".

To jsou pozoruhodné skutečnosti, které se dočtete v nové dokumentární publikaci Praha-Washington-Praha,(Knihovna Václava Havla, Praha, 2004, ISBN 80-903518-0-8, 370 a 366 stran v české a v anglické verzi, barevná příloha, cena 770 Kč), jejímž editorem je historik Vilém Prečan. Prečanovi se podařilo na základě amerického Zákona o přístupu k informacím získat soubor tajných depeší, které odesílala americká velvyslankyně Blacková na podzim roku 1989 z Prahy do Washingtonu.

V dnešním vydání Britských listů přinášíme e zkrácené verzi Prečanův úvod k jeho dokumentárnímu svazku a ukázky čtyř depeší od velvyslankyně Blackové v českém překladu.

24. 1. 2005

LISTOPAD 1989:

Ještě v polovině listopadu 1989 se málokdo v Československu odvážil předvídat, kdy společenský pohyb zasáhne širší vrstvy obyvatelstva tak, aby se v zemi vytvořila obdobná přelomová situace jako v Polsku, Maďarsku a Německé demokratické republice. Daleko více bylo skeptiků -- starších i mladých, v disentu i mimo něj (také na americkém velvyslanectví), kteří měli dojem, že Češi a Slováci se nepohnou nikdy.

Soubor telegramů publikovaný v tomto svazku je pramen, který má mnohostrannou výpovědní hodnotu. Sama o sobě je to vzrušující četba, která názorně dokumentuje, jak není v dějinách nic dáno předem. Je to dobrý protilék proti zjednodušenému pohledu na minulost. Při líčení událostí "roku zázraků" se totiž setkáváme s tím -- jako ostatně při vnímání každého velkého převratu --, že ve zpětném pohledu (když už všichni vědí, jak to dopadlo) dnešnímu pozorovateli tehdejší dějinné faktory a souvislosti vytvářejí jakoby kauzální řetěz "zákonitého", logicky zdánlivě jedině možného a údajně všemi vlastně očekávaného a předvídatelného vyústění. Nic není pravdě tak vzdálené jako takový výklad, nic není tak nespravedlivé vůči tehdejším současníkům, vůči jejich tápajícímu a riskantnímu hledání adekvátní reakce na situaci, v okamžicích společenských krizí vždy mimořádně nepřehlednou, plnou nebezpečí a hrozeb.

Tohoto hledání a tápání nebylo ostatně ušetřeno ani samotné velvyslanectví, když stálo před otázkou, jak vysvětlit, proč se v Československu do 17. listopadu zdánlivě nebo skutečně nic nehýbe.

Velká hodnota i půvab pohledu na československé události, který depeše nabízejí, je i v tom, že jsou tu tehdejší, z řetězu utržené dějiny nahlíženy cizinci, lidmi, kteří sice byli na místě událostí a měli s tímto prostředím tisíceré vazby, ale přece jen jako lidé odjinud měli jiný úhel pohledu, viděli tak mnohé věci pronikavěji a také je pojmenovávali jinak, než jak je vnímali čeští a slovenští současníci.

Není obvyklé, aby byly prameny pocházející z diplomatické kuchyně publikovány tak záhy, jako je tomu v případě tohoto svazku. Stává se to jen tehdy, když mají vlády samy zájem zveřejnit takové prameny ve formě bílých, žlutých či jinak barevně zvaných knih, nebo jako sborníky publikované ad hoc s aktuálně politickým záměrem. Zásluhu na tom, že se v tomto svazku publikovaný soubor pramenů dostal tak poměrně brzy do rukou nezávislé historiografie, má nevládní americká instituce s názvem, který nezasvěceným nic neříká, dokonce může být matoucí. Jde o Archiv národní bezpečnosti, National Security Archive (NSA), který si dal při svém vzniku jen zdánlivě skromný cíl -- sbírat a publikovat dokumenty zpřístupněné (declassified) na základě zákona o právu na informace (U.S. Freedom of Information Act, FOIA).

Publikujeme podstatné části z úvodu Viléma Prečana ke knize Praha-Washington-Praha (Knihovna Václava Havla, Praha, 2004), sborníku depeší, odesílaných z amerického velvyslanectví v Praze v listopadu a v prosinci 1989

24. 1. 2005

Zdejší demonstrace 28. října [radu sovětského velvyslanectví v Praze] Filipova utvrdily v názoru, že před květnovým sjezdem KSČ nedojde k žádným významným personálním ani politickým změnám. Vývoj v NDR ukázal, že veřejné mínění nelze ignorovat, ale zde je tlak zdola omezený.

Depeše velvyslankyně Blackové do Washingtonu z 2.listopadu 1989.

24. 1. 2005

Československo je ostrov stability, obyvatelstvo je apatické

Podle našeho dojmu se obyčejný občan na rozdíl od disidentských a intelektuálních kruhů stal vůči změnám bez ohledu na události v NDR nedůvěřivějším. Tuto reakci lze lépe pochopit, když se vcítíme do psychologie českého člověka s jeho hlubokým odporem vůči riziku. Tváří v tvář změnám lidé volí spíše to, co znají. Lpění na současném stavu posiluje, zejména u starší generace, obava ze znovuvzkříšeného Německa. V daleko širším měřítku se lidé bojí, že by mohli přijít o svůj relativní materiální blahobyt, kdyby se vydali cestou Maďarska nebo Polska.

Americká velvyslankyně vysvětluje, proč v Praze revoluce asi ještě nebude.

24. 1. 2005

Jak jsem vám řekla v pondělí a jak jsem o tom pak podrobně hovořila s oddělením pro východní Evropu a Jugoslávii (EEY), poškodili bychom své zdejší zájmy, kdybychom významnému představiteli KSČ nejprve udělili pozvání kategorie "mezinárodní návštěvník" a pak ho urazili tím, že bychom toto pozvání zrušili poté, co se on a jeho tým naplno pustili do příprav cesty.

Americká velvyslankyně Shirley Temple-Blacková se zasazuje za to, aby byl hlavní ideolog KSČ Jan Fojtík vpuštěn na oficiální cestu do USA, jinak by Spojené státy "ztratily mimořádně vzácnou příležitost získat vliv na hlavního stranického ideologa". (Po útoku policistů na studenty při demonstraci 17. listopadu Blacková Fojtíkovu návštěvu v USA už odmítla.)

24. 1. 2005

Klaus se rovněž domnívá, že Občanské fórum se postupně mění v politickou stranu navzdory přesvědčení některých vedoucích osobností Občanského fóra, že Občanské fórum by mělo zůstat mimo politiku. Podle Klause zůstane v nejbližší době ekonomická reforma v pozadí. Klaus se domnívá, že bylo chybou požadovat, aby odstoupil prezident Husák. V dohledné době budou soukromé podniky hrát malou roli. Co se týče jeho vlastních plánů, Klaus uvedl, že se stal spíše politickým stratégem Občanského fóra než jeho ekonomem.

Americká velvyslankyně o obědě s Václavem Klausem.

22. 1. 2005

V prosinci 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 15412 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
25. 1. 2005 Hrubý amatérismus České televize Bohumil  Kartous
25. 1. 2005 Konzumente, raduj se! Josef  Provazník
25. 1. 2005 Démon přizpůsobivosti v satanském ráji Václav  Dušek
24. 1. 2005 Jan Palach: Kam až lze zajít v úsilí o vlastní fyzické přežití? Karel  Dolejší
24. 1. 2005 Nezáviďme jim - přece kdo obohacuje sebe, obohacuje i stát Petr  Miller
24. 1. 2005 Proč literární věda k ničemu není Boris  Cvek
22. 1. 2005 Představa, že lze exportovat demokracii, je "nebezpečnou iluzí"   
21. 1. 2005 V kleštích etikety Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
21. 1. 2005 "Obludárium věd" z druhé strany Marian  Kechlibar

Jan Palach RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2005 Jan Palach: Kam až lze zajít v úsilí o vlastní fyzické přežití? Karel  Dolejší
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba
20. 1. 2005 Šmelinářů bývá víc než partyzánů Ivan  David
19. 1. 2005 Je Palachova oběť hodná následování? Filip  Sklenář
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
20. 8. 2004 Pražské jaro 1968 z pohledu dnešního třicátníka Boris  Cvek
19. 8. 2004 Skandální cynismus Stanislava Grosse Martin  Mařák
11. 5. 2004 Do Evropy bez řetězu Jaroslav  Hutka
23. 2. 2004 Kde to žijem !?! Tomáš  Koloc
4. 12. 2003 Ano, buďte aktivní Petr  Jánský

Novoroční projev Václava Klause, leden 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2005 Klausův projev Václav  Žák
7. 1. 2005 Klaus je člověk, který ví, co říká   
7. 1. 2005 Klaus má geniálně moudré, reálné vidění světa   
6. 1. 2005 Projev státníka Wenzel  Lischka
6. 1. 2005 Zuzaně Dáňové: Proč se rozčilujete?   
5. 1. 2005 Mají Češi rádi Franze Josefa?   
5. 1. 2005 Volná soutěž idejí v boji o moc končí, rozhodovat napříště budou jen peníze Jan  Paul
5. 1. 2005 Drzost cizince Jiřího Jírovce   
4. 1. 2005 Klause nemusím, přesto ho hájím Ondřej  Fér
4. 1. 2005 Plytký populismus Václava Klause Zdeněk  Bárta

Katastrofa v jihovýchodní Asii RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 Koupíte si šest airbusů, anebo na vás uvalíme evropská ochranářská cla   
5. 1. 2005 Je Bůh terorista?   
5. 1. 2005 Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval   
5. 1. 2005 Jak to, že se americká základna v Indickém oceáně ubránila před tsunami?   
4. 1. 2005 Humanitární organizace požadují přístup na Andamanské a Nicobarské ostrovy   
4. 1. 2005 Letiště v městě Banda Aceh bylo dočasně uzavřeno   
3. 1. 2005 Katastrofa v Čechách horší než v Asii? Wenzel  Lischka
3. 1. 2005 OSN: Vlády asi nesplní své sliby   
2. 1. 2005 Při asijské katastrofě nezahynula žádná zvířata   
2. 1. 2005 Přívalové deště ztěžují humanitární pomoc   

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
25. 1. 2005 Gross nebo Škromach? Martin J. Kadrman
24. 1. 2005 Škromach příštím lídrem ČSSD Robert  Vašíček
24. 1. 2005 Rychtář - filantrop Bohumil  Kartous
21. 1. 2005 Sociální demokraté -- roztříštěni na prach Irena  Ryšánková
21. 1. 2005 Blíží se klíčový okamžik sociálních demokratů Štěpán  Kotrba
21. 1. 2005 Pragmatická sociální demokracie? Jan  Baláč
21. 1. 2005 Platforma a Škromach se vzájemně podporují   
20. 1. 2005 Diagnóza ČSSD: Nejde o spor pravice a levice uvnitř strany Radim  Valenčík
20. 1. 2005 Gross postrádá charisma, sociální demokracie procenta Robert  Vašíček
19. 1. 2005 Ruská ruleta v sociální demokracii Robert  Vašíček

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   
14. 12. 2004 Vývoj na Ukrajině je podivný...   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   
23. 10. 2004 Kdo je dokumentarista Adam Curtis?   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich
22. 11. 2004 Čo je to vlastne za odkaz pre budúce generácie ? Miloslava  Kodoňová
19. 11. 2004 Jak jsem se vyrovnal... Ladislav  Žák

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun

Školství RSS 2.0      Historie >
25. 1. 2005 Vláda občanovi omezuje svobodu volby Miloš  Dokulil
25. 1. 2005 Nebylo to "politické rozhodnutí" Miloš  Dokulil
20. 1. 2005 Je jediná alternativa vůbec alternativou? Miloš  Dokulil
18. 1. 2005 Šéf britské školní inspekce kritizoval islámské školy   
17. 1. 2005 Školné na vysokých školách: Drsná zkušenost z Kanady Jiří  Jírovec
17. 1. 2005 Metodika plánování a metodika dialogu Boris  Cvek
13. 1. 2005 Katedra architektury v Cambridge nakonec nebude zrušena   
13. 1. 2005 Rodiče nechtějí o dětech nic vědět Bohumil  Kartous
12. 1. 2005 Dluhy se maj platit nejen o vánocích   
12. 1. 2005 Školné se má platit podle toho, kolik vzdělání "vynese" Radim  Valenčík

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 1. 2005 Proč nepodporuje víc demokratů volby v Iráku?   
17. 1. 2005 Američané vážně poškodili starověké město Babylon   
12. 1. 2005 Terry Jones: Proč se nevybírají peníze pro irácké mrtvé?   
10. 1. 2005 Francie: Další unesená novinářka v Iráku   
3. 1. 2005 Nařídil mučení muslimských vězňů George Bush? Mojmír  Babáček
28. 12. 2004 Američané chtějí zaručit vládní posty sunnitům   
28. 12. 2004 Irák: Hlavní sunnitská politická strana se nezúčastní lednových voleb   
27. 12. 2004 Americký stratég: "USA bojují v Iráku proti lidovému povstání"   
23. 12. 2004 "Ticho, nebo na vás zavolám demokracii!"   
23. 12. 2004 Irák: Přestřelky narušují návrat občanů do města Fallúdža   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
25. 1. 2005 Hrubý amatérismus České televize Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Česko hledá... Jan  Sýkora
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
9. 1. 2005 Sledovanost veřejnoprávní BBC nezadržitelně klesá   
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý
4. 1. 2005 Otázky televize BBC   
15. 12. 2004 Rekordně klesla sledovanost televize BBC   
8. 12. 2004 BBC propustí 5300 zaměstnanců   
2. 12. 2004 BBC má snížit svůj programový rozpočet o 15 procent   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček