21. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 9. 2004

Článek, který jsem vydal včera, se snažil dokázat právě tohle: jak relativní jsou odsudky ohledně něčího chování. Tak, jak se Češi považují za nadřazené Romům, mnoho cizinců má obdobné pocity vůči Čechům.

Alespoň mnoho bělošských čtenářů BL pocítilo projednou při čtení mého včerejšího článku, jaké to je, když čtou Romové názory, jaké na ně mají gádžové. Romové si také nemyslí, že by měli své chování nějak měnit jen proto, že nějaký jiný národ (bílí Čechové) si myslí, že se chovají nesprávně.

Když jsem včera otevřel Britské listy a přečetl si titulek, který dal šéfredaktor mému textu, a část mého článku, který zdůraznil v perexu, věděl jsem, že strávím den čtením mailů, které mě budou posílat zpět do džungle a budou se mě zuřivě ptát, proč jsem přišel do České republiky.

21. 9. 2004

V listopadu 2003 zatelefonoval devětatřicetileté Hudě Alazawi, bohaté bagdádské podnikatelce, jeden Iráčan. Pracoval pro Američany a měl jednoduchý požadavek: paní Huda mu vyplatí 10 000 dolarů, jinak napíše pro americkou armádu zprávu, že Huda pracuje pro hnutí iráckého odporu, a Huda Alazawi bude zatčena.

Alazawi se odmítla vydírání podrobit, protože věděla, že by pak následovaly další požadavky. Iráčan tedy Alazawi a její rodinu skutečně americké armádě udal. Ti vyslýchali jejího bratra a sestru a prováděli razie proti luxusním rezidencím její rodiny v Bagdádu. 23. prosince 2003 Američané uvěznili Alazawina druhého bratra. Alazawi se rozhodla je přímo konfrontovat. Odebrala se na americkou základnu. Po čtyřhodinovém čekání ji začal vyslýchat americký kapitán. Po 10 minutách jí oznámil, že ji zatýká. Hovořila nyní, skoro po roce, o svých zážitcích z vězení v Abu Ghaib s reportérem listu Guardian.

21. 9. 2004

Podívejme se nyní, jak si počínají známé skupiny a jednotlivci, kteří se u nás angažují na poli lidských práv. Zajímají mne především ty a ti, kteří mají široký prostor ve sdělovacích prostředích a rovněž politické ambice a vyjadřovali se k některé ze zmíněných válek. Na prvním místě to bude jistě Václav Havel, který právě v tyto dny založil Mezinárodní výbor pro demokracii na Kubě, zpolitizovaná nadace Člověk v tísni a velmi aktivní novinář J. Štětina, který nyní kandiduje za Zelené do senátu.

Když se podíváme na aktivity výše zmíněných subjektů, zjistíme zajímavou skutečnost. Porušování lidských práv je nejvíce pálí právě v těch zemích, které nejsou příznivě nakloněny USA.

Václav Klaus je často kritizován za přehlížení otázky lidských práv v zemích, které navštěvuje. Avšak, když byl V. Havel v Saudské Arábii, rovněž se o lidských právech nezmínil.

Mediální hladina se opět rozvlnila s poslední zprávou tiskových agentur oznamující, že se Šamil Basajev přihlásil jako organizátor masakru dětí v Beslanu i útoku na obě ruská letadla. Čečensko je vděčné téma, všichni o tom mluví, ale čím více se mluví, tím méně se ví. A spíše naopak: čím méně toho víme, tím více se mluví.

Uveďme proto nejprve alespoň některá fakta.

21. 9. 2004

Mír pro Kavkaz je mír pro Evropu

Fedor Gál, Břetislav Rychlík, Dana Němcová, Anna Grušová, John Bok, Petra Procházková, Jaromír Štětina, Jan Urban, Adam Černý, Petruška Šustrová, Rudolf Zeman, Jiří Stránský, Jan Keller, Jan Sokol, Jiřina Šiklová, Václav Malý, Jindřích Suchánek, Miro Švolík, Michal Spevak a další občané podepsali petici, požadující přítomnost mezinárodní mírové mise v Čečensku, Ingušsku a Osetii, avšak, jak na to poukazuje Milan Valach v článku "Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást" kupodivu nikdy někteří z těchto signatářů nepožadovali mezinárodní správu pro Irák.

Níže publikujeme tiskové prohlášení organizátorů této petice:

Andrew Marr: My Trade - A Short History of British Journalism
21. 9. 2004
Velmi často není klíčový fakt v prvním odstavci článku, který bývá všeobecný a jeho účelem je připoutat čtenářovu pozornost. Hledejte tvrdá fakta v druhém odstavci. Pokud je druhý odstavec měkký a bez konkrétního obsahu, znamená to pravděpodobně, že jde o nezprávu. Zároveň vždy hledejte přímé citace. Pokud reportér skutečně udělal svou práci a hovořil s lidmi, kteří jsou informovaní, důkazy toho budou v článku. Kdo jsou zdroje článku? Hovoří samy? Jsou jmenovány? Všeobecné odkazy jako "jeden čelný poslanec" nebo "jeden analytik z tohoto průmyslového odvětví" (= můj kamarád na druhé straně psacího stolu) nebo "pozorovatelé" (= vůbec nikdo) by měly být přijímány velmi skepticky.

Andrew Marr: My Trade - A Short History of British Journalism (Mé řemeslo: Stručná historie britské novinářské práce), Palgrave Macmillan, Londýn, ISBN 140500536X, 20 GBP

Novinářská práce je v současnosti natolik kontaminována subjektivní zaujatostí, aktivismem a všeobecným podváděním, že žádný čtenář nemůže doufat, že se z novin dozví, co se děje, pokud předem neví, kdo ty noviny vlastní, co jejich vydáváním vlastník sleduje a proč ty noviny vycházejí, píše známý britský novinář Andrew Marr, který v současnosti působí jako hlavní politický komentátor rozhlasu a televize BBC, ve své nové knize.

21. 9. 2004

Nejnovější hádka mezi Vladimírem Železným a Janou Bobošíkovou je absolutní nesmysl, píše The Fleet Sheet, vycházející v Praze. Je ukázkou malosti českých médií. Podrobnosti jejich sporu nejsou důležité a už nejsou důležití ani Železný, ani Bobošíková, jenže česká média mají potřebu se neustále zabývat "slavnými" lidmi s malými problémy, namísto toho, aby vyvinula úsilí k odhalování velkých problémů malých lidí. Je to začarovaný kruh: v ČR se do médií dostane jen ten, kdo už je známý. List Fleet Sheet chválí Hospodářské noviny, které právem o nejnovější "mýdlové opeře" Železný-Bobošíková vůbec neinformovaly. List se zaříká, že ani Fleet Sheet nebude o Železném či Koženém nic psát, pokud skutečně neudělají něco, co bude zprávou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

21. 9. 2004

Ve včerejším vydání Práva (20.9.2004) jsem v rubrice Zpravodajství nalezl pod titulkem "Ježek proti poslanecké imunitě, Kohák ji hájí" vyjádření obou jmenovaných k dané problematice. Navazuje sdělení, že v prvním kole doplňovacích voleb do Senátu v Praze 4 jsou "Kohákovými a Ježkovými soupeři" novinář Jaromír Štětina za Stranu zelených, bývalý šéf zpravodajství TV Nova Jan Vávra za Unii pro Prahu 4 a dva zdejší zastupitelé František Příhoda za ODS a Karel Skoupil za KSČM. Autoři zprávy: ink, trj

Bohužel toto sdělení se nezakládá na pravdě a je zavádějící.

Zaprvé žádný p. Štětina na Praze 4 nekandiduje, údajně kandiduje na Praze 10, tedy v jinou dobu a v jiném obvodě. Zadruhé v Praze 4 kandiduje do Senátu 7 (sedm) osob, z nichž uvedeno správně bylo z nich pouze pět.

Bernard-Henri Lévy: Sartrovo století
21. 9. 2004

Dvě knihy o Jeanu-Paulu Sartrovi

  • Bernard-Henri Lévy: Sartrovo století, HOST - listopad 2003 , ISBN 80-7294-099-6, 472 stran, 389 Kč
  • Walter van Rossum: Simone de Beauvoir a Jean-Paul Sartre, ISBN: 80-7207-425-3, Volvox Globator 2003, Překlad: Emilie Harantová, 96 stran, 159 Kč

Dvě knihy, které v nedávné době vyšly o Jeanu-Paulu Sartrovi, budí už svými názvy značnou nedůvěru. Sartrovo století -- to někdo chce zasvětit jedno celé století intelektuálovi, který jej celé neprožil a nereflektoval? A Jean-Paul Sartre a Simone de Beauvoir -- nejde o nějaké "drby o slavných", o knihu, která bude stupidně pitvat osobní život významného myslitele a významné myslitelky? Jenže pokud se do obou knih začteme hlouběji, zjistíme, že jde o něco trochu jiného. Že Sartrovo století je spíše popisem, jak vnímal svět ve svých intelektuálních souřadnicích jeden významný filosof -- a že kniha o něm a Simone de Beauvoir je citlivým zamyšlením nad vztahem lidí, kteří o něm mluvili naprosto otevřeně. A že obě dvě knihy po svém způsobu rehabilitují myšlenky i život člověka, který se stal v době, kdy žil i více než dvacet let po své smrti předmětem pomluv, útoků i přezírání.

21. 9. 2004

Článek "O Romech, nucené sterilizaci, a o Češích, kteří smrdí", který napsal Fabiano Golgo, hraničí podle mého přesvědčení s trestným činem hanobení rasy, národa a přesvědčení podle zdejšího Trestního zákona.

21. 9. 2004

Česká spořitelna přistoupila na výplatu slíbené prémie i těm studentům, kteří ukončili bakalářský stupeň vysokoškolského studia. Stalo se tak po více než roce, co na porušování veřejného příslibu upozornilo Sdružení obrany spotřebitelů České republiky. Česká legislativa zná dva druhy vysokoškolského studia -- magisterský a bakalářský stupeň. Vynikajícím absolventům vysokoškolského studia (s červeným diplomem) slíbila ČS před několika lety výplatu 10 000 Kč, pokud budou mít u tohoto peněžního ústavu vedený běžný účet v režimu Sporostudent.

21. 9. 2004

Pokaždé, když ve volbách, lhostejno ve které zemi, uspěje krajní levice či pravice, můžeme se dočíst či doslechnout v médiích tradiční komentář "Voliči potrestali vládní politiky za....".

V nynějším případě se jedná o nechuť lidí z bývalého Východního Německa k reformě trhu práce a sociálním škrtům, se kterou přišla spolková vláda Gerharda Schrödera. Nebudu komentovat, zda-li je reforma špatná či ne, to nechám na odbornících. Spíše by mě zajímalo co vedlo tyto voliče k tomu, aby dali bez skrupulí hlas lidem, kteří se vcelku neskrývaně hlásí k myšlenkám nacismu.

21. 9. 2004

Historik Martin Brown, občasný přispěvatel do Britských listů, se bude účastnit panelové diskuse o Slovenském národním povstání na Slovenském velvyslanectví v Londýně ve čtvrtek 30. září v 18 hodin. Dalšími účastníky panelu budou Káťa Kocourková a Tim Beasley-Murray, oba z Londýnské univerzity a Tim Haughton z Centra pro ruská a východoevropská studia na Birmingham University.

Podrobnosti v angličtině ZDE

21. 9. 2004
Antikvariát Fiducia, Jan Malura a Pavel Kosek Vás zvou na křest knihy

Čistý plamen lásky
Výbor z písní pobělohorských exulantů ze Slezska

23. 9. 2004 v 18:00 v antikvariátu Fiducia.

Součástí večera bude přednáška na FF OU 23. 9. ve 14:15 (učebna E 15) K ediční přípravě literárních textů raného novověku ve spolupráci s Literárněvědnou společností.

21. 9. 2004

Výzva:

Všem sdělovacím prostředkům v České republice

Krátce před prezidentskými volbami na Ukrajině vás vyzýváme, abyste věnovali co možná nejvíce pozornosti událostem v zemi, jejíž ztráta státní nezávislosti se záporně projeví nejen na osudu České republiky, ale všech demokratických zemí Evropy.

Ostatně máme stále více svědectví, že Ukrajina může ztratit samostatnost po zjevně nepoctivých volbách prezidenta, kdy se do jejího čela dostane ten či onen chráněnec moskevského samovládce, následkem čehož se sama stane přívěskem Ruska, a celé jeji politické vedení bude sestaveno z marionet podle sovětského vzorce.

20. 9. 2004

David Macháček odhalil Grossovu billboardovou taktiku

šok

Plakáty s portrétem Stanislava Grosse jsou precizně vyrobené střely naváděné na cíl, tvrdí Daniel Kunštát z Centra pro výzkum veřejného mínění a kreativní ředitel agentury Ogilvy Daniel Bartek v článku Davida Macháčka pro týdeník Marketing a média . Podle něj nerozhodnutý volič nevolí strany, ale osobnosti. Nevolí program, ale heslo. Nevolí pro společnost, ale pro svůj prospěch. A nevolí minulost, ale budoucnost... Nestálých voličů má ČSSD ze všech stran nejvíc a potřebuje si jejich přízeň udržet.

Za účinnou taktiku považuje Bartek samotné zpracování billboardů. "Velká bílá plocha kolem jednoduchého hesla přímo vybízí k tomu, aby se tam ještě něco dopsalo. S takovými věcmi umí reklama dopředu počítat."

Co na tom, že Grossovy slogany jsou doplňovány posměšnými přídavky. "Kdo s tím dokáže pracovat, získává hned tři výhody úplně zdarma. Nejprve se kvůli zesměšňování začnou o kampaň zajímat média, a tím na ni upozorní lidi, kteří si jí dosud nevšimli. Poté se postiženého začnou všichni vyptávat, jestli mu to nevadí, jak na zesměšňování bude reagovat a jak se mu chce bránit. To je druhý komunikační kanál zdarma.

A třetí výhoda je, když dotyčný lidem ukáže, že se umí vtipům na svou vlastní osobu zasmát. Takového člověka mají lidé obecně rádi a odhaduji, že na konci kampaně to může znamenat nárůst popularity o pět až šest procent," míní Bartek.

Celý článek Davida Macháčka na serveru MAM

21. 9. 2004

Snad jsem hned zkraje udělal chybu a zvolil příliš zavádějící a nepřesný nadpis, ale ať. Byl nejlepší z těch, co mne napadly, a i když pranic neprozrazuje o důležitosti tématu, alespoň poměrně přesně definuje, o čem že bude řeč. Tedy - nikoliv o Bondyho pojetí revoluce, či o jeho politických názorech vůbec, jak jsme na to byli v poslední době zvyklí. Stejně tak pomineme jeho dílo umělecké, tj. básně, prózu i drama. Ve středu zájmu tohoto článku je totiž Bondy jakožto filosof, jeho koncepce "nesubstanční ontologie" a teorie etiky, jež na ní vyrůstá.

Bondy TÉMA BL

21. 9. 2004
Irena Zítková

Magda Váňová vydala román otitulovaný výzvou Zapomeň na minulost (vydalo naklad. Šulc a spol.), jehož smysl směřuje ke kritické a sebekritické rekapitulaci života dnes asi pětašedesátiletého muže, lékaře, jenž však může být (a také je) zástupcem kteréhokoliv svého vrstevníka. Už proto, že v zachycení jeho privátních osudů hraje významnou roli doba, do níž se asi kolem roku 1940 narodil, v níž studoval a vystudoval, habilitoval se a postupně třikrát oženil. Je to i román o času, jemuž chtě nechtě podléhal, svým způsobem s ním zápolil, on, člověk po výtce apolitický, se mu -- jako mnozí -- přizpůsoboval, aniž ztrácel lidskou důstojnost.

KUKL
21. 9. 2004

KULTURA: Anarchopunkové kořeny zpěvačky Björk

Karolína Václavíková

Když jsem kdysi před lety poprvé slyšela KUKL, byla jsem doslova uchvácena. Nevěřila jsem, že existují lidi, co napsali hudbu mně šitou na míru. Je škoda, že KUKL dneska už téměř nikomu nic neříká (až na pár nenapravitelných björkofilů a björkofilek jako jsem já nebo těch, co dobře znají vše, co vyšlo pod anarchistickým labelem Crass), protože tahle anarcho-punková kapela měla naprosto unikátní zvuk. Jelikož si myslím, že stojí za to KUKL znát, pokusím se vám ji trochu představit.

Zdeněk Škromach
20. 9. 2004

Sociální demokrat Škromach si myslí, že pravdivé a úplné informování voličů v médiích je v rozporu s členstvím v ČSSD

"Musíte si vybrat, jestli být člen strany, nebo novinář", pravil místopředseda ČSSD Škromach a já se v tu chvíli lekl, že se čas vrátil o patnáct let zpět a já sedím proti všemocnému soudruhu Jakešovi... Neklepal jsem se strachy tehdá, nepo...u se ani dnes. Nehodlám si vybrat.

Škromachova reakce na tiskové konferenci po skončení sobotního zasedání ÚVV ČSSD, která pobavila a udivila přítomné novináře, následovala po kontroverzi, kterou jsem vyvolal , když jsem si potvrdil pravost získaného dokumentu a ohradil jsem se proti porušení stanov, ke kterému v té souvislosti došlo ze strany předsedy ÚKK a předsednictva strany. Kontroverzi reflektoval Nedělní svět a deník Česká média. Celý spor však započal poté, co Britské listy informovaly s maximální možnou objektivitou o událostech, ke kterým v ČSSD došlo. Nedezinterpretovaly výsledky uzavřeného jednání na základě "nejmenovaných zdrojů", ale zveřejnily hlavní příspěvky v plném znění - jako zvuky. Někteří členové ÚKK ČSSD se domnívali, že médiím lze přikazovat, co zveřejní a co ne... Obsah jednání, které jsem s těmi pány vedl, jsem poté zveřejnil. Zatímco já předpokládal, že tímto to skončilo, předseda ÚKK byl jiného názoru a své soukromé hodnocení dal na papír a předložil předsednictvu strany.

20. 9. 2004
Kromě nevalné hygieny vadí člověku, který pochází z většiny západních zemí, že Češi, kteří pracují ve službách, se vůči zákazníkům chovají chladně a nezdvořile (v obchodech, v restauracích a na úřadech); vadí jim, že Češi do zaměstnání chodí v sandálech, že se jejich vlasů nedotkl hřeben, že kouří v uzavřených prostorách, že neustále bijí děti, vadí jim široce rozšířený alkoholismus, xenofobie a drobné krádeže na pracovišti.

Když jsem mluvil s českými přáteli o obvinění, že cikánské ženy v České republice byly nuceně sterilizovány, povšiml jsem si, že vteřinu mlčeli, než vyjádřili nesouhlas s touto praxí.

Jediným způsobem jak získat v této věci celou pravdu, by bylo vyvolat v této věci diskusi s přítelem, který zásadně rád říká, co si opravdu myslí, bez ohledu na to, jak je to kontroverzní. Standa však chytře obrátil role a snažil se ze mě dostat, co si já myslím o Cikánech, na základě mých zkušeností s nimi v České republice.

20. 9. 2004

Proč nezaplatit miliardy firmě Diag Human 1.

Rozhodčí senát "rozhodl", že firma Diag Human byla poškozena "nekalou soutěží", když ji bývalý ministr Martin Bojar údajně poškodil tvrzením, že jde o neseriózní firmu... Tím byl údajně potvrzen "základ škody" a nyní se přistupuje ke stanovení "výše škody".

Obchodní zákoník definuje v § 44, odst. 1 "nekalou soutěž" takto: "Nekalá soutěž je jednání v hospodářské soutěži, které je v rozporu s dobrými mravy soutěže a je způsobilé přivodit újmu jiným soutěžitelům nebo spotřebitelům. Nekalá soutěž se zakazuje."

20. 9. 2004

Občas se čtenář českého tisku pobaví nad zprávami o soudních případech, ve kterých jsou žalováni američtí výrobci cigaret za to, že někdo zemřel na následky kouření a jindy zase síť rychlého občerstvení za enormní obezitu svých strávníků. Vesměs všichni se zasmějí, jak jsou ti Američani úplně blbí, no kdo to kdy viděl, abych se soudil za to, že z vlastní vůle kouřím dvě krabičky denně, nebo že se krmím výhradně hamburgerem a rozpuštěným černým cukrem.

20. 9. 2004

Reakce na článek "Filozofové v jeskyni"

Pavel Urban s potěšením konstatuje, že francouzští muslimové masově neprotestují proti zákonu o zákazu nošení náboženských symbolů na státních školách, a že odmítají únos dvou francouzských novinářů inspirovaný bojem proti tomuto zákonu. Zároveň říká, že neví proč tak činí. Já mu to pošeptám: odmítají podporovat terorismus.

Pavel Urban má sice rád Platónovu (skutečně Platónovu) metaforu O jeskyni (Ústava), ale vadí mu na ní filozof, který podle Platóna má schopnost promítat lidem podobu světa idejí. Rezignuje tedy na Platónovu gnoseologickou konstrukci a stává se agnostikem. A tomu odpovídá i stoický přístup k marným snahám uvidět něco víc než pavučiny. Stoikové ovšem považovali za zbytečné polemizovat o nepoznatelném, což se o Pavlu Urbanovi říct nedá.

Není ale až tak mojí věcí prát se o jeskyni, to si jistě Martin Škabraha vybaví sám. Zato bych se rád vyjádřil k pasážím článku Filosofové v jeskyni, který se týká zpochybňování některých myšlenek vzešlých z mého vžívání se do role teroristy.

20. 9. 2004
Petr Záras
Mně přijde veselé i to, že snad budeme agresivní pacienty, kteří občas chtěj třeba pořezat sebe nebo i tebe, nebo urvou nohu od stolu a praštěj člověka do hlavy, léčit tím, že je budeme přesvědčovat...

Rozhovor se zaměstnancem psychiatrické léčebny v Bohnicích o kauze klecových lůžek, která se objevila počátkem léta, o kontextu jejich používání, o jiných psychiatrických metodách i o výhledech do budoucna. S Jindrou (26) jsem si povídal koncem srpna 2004 v klubu Krtkova kolona v Praze 7 - Holešovicích.

19. 9. 2004
Informace o schůzce zveřejnily Britské listy a to byl podle Grossova poradce Ivana Fišery důvod, proč se premiér rozhodl zápis ze setkání nepodepsat.

Stanislav Gross týden po schůzce se Stanislavem Pencem nepodepsal zápis, který byl se setkání pořízen, informuje Penc. Namísto toho tiskový odbor Úřadu vlády vydal v pátek v 18.20 vyjádření, které publikujeme níže. Zveřejňujeme i zmiňovaný zápis ze schůzky dne 10.9., který napsal Ivan Fišera, i dopis Stanislava Pence.

Horem pádem
17. 9. 2004

Hřebejkův nový film Horem pádem

Ve čtvrtek 16. září přišel do českých kin s velkou reklamou nový film Jana Hřebejka a Petra Jarchovského Horem pádem. V Praze ho zhlédl Jan Čulík. Stojí ten film za to, abyste se na něj vydali do kina?

1. 9. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V srpnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 6350,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2004 Myšlenky i lásky jednoho filosofa Ondřej  Slačálek
21. 9. 2004 Dávejte si pozor na noviny   
21. 9. 2004 Češi: "Jednejte, jak já chci, ne jak já sám jednám." Fabiano  Golgo
21. 9. 2004 Irácká podnikatelka: Jak jsem byla vězněna v Abu Ghraib   
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
20. 9. 2004 Jak se novinář stane "nepřítelem strany" Štěpán  Kotrba
20. 9. 2004 Co Čech nepochopí Bohumil  Kartous
20. 9. 2004 Je nutné udělat z muslimů Evropany Bohumil  Kartous
20. 9. 2004 Žádná nekalá soutěž Ivan  David
20. 9. 2004 Česká psychiatrie v klecovém lůžku finančního nedostatku Petr  Záras

Bush versus Kerry: volby 2004 RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2004 Na George Bushe útočí jen snobové   
8. 9. 2004 Bush versus Kerry: příliš malé rozdíly Oskar  Krejčí
30. 8. 2004 "Bush vyhraje, protože jeho tým účinně používá pomluvy"   
26. 8. 2004 Jsou dnes Američané daleko konzervativnější než dříve?   
10. 8. 2004 John Kerry sa začína vyfarbovať Adrian Peter Pressburg
6. 8. 2004 Kerry nepotrebuje alebo nechce protivojnových aktivistov   
3. 8. 2004 Zprávy na TV Nova: Potvrzení existence paralelních světů Bohumil  Kartous
2. 8. 2004 John Kerry potvrdil svoji šanci stát se americkým prezidentem Radek  Vogl
27. 7. 2004 USA: Demokraté rozhodují o možném prezidentovi Radek  Vogl
25. 6. 2004 Většina Američanů si nyní myslí, že útok na Irák byla chyba   

Asymetrická válka a to, co nazýváme terorismem RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
20. 9. 2004 Je nutné udělat z muslimů Evropany Bohumil  Kartous
20. 9. 2004 Otevřít oči, nebo je vyškrábat? Ondřej  Slačálek
20. 9. 2004 Čečenský problém Daniel  Šmihula
13. 9. 2004 Filozofové v jeskyni Pavel  Urban
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   
8. 9. 2004 Rusko: V boji proti terorismu nemá volbu nikdo Oskar  Krejčí
7. 9. 2004 Nechte maličkých přijíti ke mně Václav  Dušek

Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
21. 9. 2004 "Rusko není schopno samo řešit situaci v Čečensku"   
20. 9. 2004 Otevřít oči, nebo je vyškrábat? Ondřej  Slačálek
20. 9. 2004 Je možné pochopit, proč Bůh dopouští, aby trpěly nevinné děti? Ondřej  Chrást
20. 9. 2004 Askar Akajev sa ešte nerozhodol   
9. 9. 2004 Jak američtí neokonzervativci manipulují čečenskou válkou ve svůj prospěch proti Rusku   
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   
8. 9. 2004 Rusko: V boji proti terorismu nemá volbu nikdo Oskar  Krejčí

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2004 Česká psychiatrie v klecovém lůžku finančního nedostatku Petr  Záras
21. 7. 2004 Jak stát dělá překážky i dětem postižených rodičů Jan  Paul
21. 7. 2004 Stát, sociální ústavy a iniciativa jednotlivce Jan  Čulík
20. 7. 2004 Český systém ústavní a sociální péče se musí změnit Jan  Čulík
20. 7. 2004 Pacienti v klecích mají být po protestu Rowlingové propuštěni   
19. 7. 2004 Jak stát dělá překážky rodičům postižených dětí Martina  Dostálová
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous
16. 7. 2004 Mezinárodní lidskoprávní organizace kritizují Václava Klause   
15. 7. 2004 Václav Klaus: "Ať si imperialisté zuří..." Jan  Čulík
15. 7. 2004 "Podivín", který se stará o své invalidní dítě Martina  Dostálová

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2004 Jak se novinář stane "nepřítelem strany" Štěpán  Kotrba
20. 9. 2004 Posměch zvyšuje oblibu   
19. 9. 2004 Gross nepodepsal zápis ze schůzky se Stanislavem Pencem   
16. 9. 2004 Václav Žák: Nezapomínejme, že John Bok kandidoval za ODS   
14. 9. 2004 John Bok: "Držím hladovku, protože Gross posiluje policejní stát" Jan  Čulík
13. 9. 2004 Co se snaží sdělit Grossovy reklamní slogany? Ivo  Bystřičan
11. 9. 2004 Gross: "Napomůžu k získání prostoru pro akce jako Czechtek" Jan  Čulík
1. 9. 2004 Standa Rovňák a jeho středně Rychlé šípy Martin  Mařák
31. 8. 2004 ČR "spěje k hospodářskému úpadku"   
31. 8. 2004 Normální je nelhat? Jan  Čulík

Český film RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2004 Fahrenheit 9/11: Která část vašeho těla je nejošklivější? Tomáš  Tetiva
13. 9. 2004 Pražská premiéra filmu Fahrenheit 9/11 se proměnila ve spor mezi dvěma ideologicky zaťatými tábory Jindřich  Lacina
31. 8. 2004 Michael Moore získal na Republikánském sjezdu další reklamu pro svůj film   
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 O Michaelu Moorovi: Souhlasím   
13. 8. 2004 Michael Moore zveřejnil záběry, kde nový šéf CIA konstatuje, že je pro tuto funkci nevhodný   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2004 Irácká podnikatelka: Jak jsem byla vězněna v Abu Ghraib   
20. 9. 2004 Je možné pochopit, proč Bůh dopouští, aby trpěly nevinné děti? Ondřej  Chrást
20. 9. 2004 Askar Akajev sa ešte nerozhodol   
18. 9. 2004 Konečný závěr: Irák neměl žádné zbraně hromadného ničení   
17. 9. 2004 USA: Invaze do Iráku byla legální   
15. 9. 2004 V Bagdádu bylo usmrceno 47 osob   
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004   
13. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 3. září 2004   
13. 9. 2004 Americké vojenské vrtulníky střílely do davu civilistů   
10. 9. 2004 Bin Ladinův zástupce: "Američané už v Afghánistánu skoro prohráli"   

Týrání a mučení vězňů v Iráku RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2004 Irácká podnikatelka: Jak jsem byla vězněna v Abu Ghraib   
13. 9. 2004 Bush "věděl o týrání vězňů" v Guantánamu   
26. 8. 2004 Druhá americká zpráva o týrání iráckých vězňů v Abu Ghraib zveřejněna   
25. 8. 2004 Schlesinger: Jde nám o morální zdraví americké armády   
25. 8. 2004 Daily Mirror nucen poskytnout propuštěnému šéfredaktorovi odškodné ve výši 1,7 milionů liber   
24. 8. 2004 Americký voják: Můj proces nebude férový   
24. 8. 2004 Za týrání ve vězení Abu Ghraib "nesli aspoň částečně odpovědnost vrchní velitelé"   
24. 8. 2004 Ve vězení v Abu Graib byl "chaos", konstatuje americká oficiální zpráva   
20. 8. 2004 Lékaři ve vězení Abu Ghraib věděli o mučení vězňů   
19. 8. 2004 Dva iráčtí vězni usmrceni ve vězení Abu Ghraib   

Zelení RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2004 Strana zelených dospívá k vnitřnímu sjednocení   
9. 9. 2004 Horáček není "česky" zelený   
27. 8. 2004 Brezina (prý) strašidlem aneb Dokaž, co jsi nenapsal Karel  Dolejší
23. 8. 2004 Jak se stát modrým ptákem Ivan  Brezina
20. 8. 2004 Kdo si hraje, občas zazlobí aneb (nucený) výsek reality Ivanem Brezinou Karel  Dolejší
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký
4. 8. 2004 Duhoví lidé a pozadí Tmavozeleného puče Ivan  Brezina

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2004 Naše typicky české priority Miloš  Dokulil
30. 8. 2004 Janu Švankmajerovi bude sedmdesát   
29. 8. 2004 Bývalý šéf BBC obvinil Tonyho Blaira ze lhaní a ze zastrašování BBC   
28. 8. 2004 Andrew Gilligan kritizoval vládu a Radu BBC   
24. 8. 2004 ČRo: "Internetový teroristi a antivirový odborníci"   
18. 8. 2004 O třítýdenní okupaci ČT 2 armádami spojeneckých sportovních vojsk Bohumil  Kartous
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Rozdíl mezi psem domácím, hlídacím, vlkem stepním a hyenou skvrnitou Štěpán  Kotrba
20. 7. 2004 BBC by neměla být financována jen z koncesionářských poplatků   
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   

Školství RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2004 S kůží na trh Ivo  Bystřičan
31. 8. 2004 V Brně vzniká Univerzita obrany Jaroslav  Hlaváček
24. 8. 2004 Vládní sliby ve školství Ondřej  Hausenblas
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2004 Úkolem ženy je čekat a poslouchat, míní Vatikán   
31. 7. 2004 Papež kritizuje feministické hnutí   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
7. 6. 2004 O terorizování matek   
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2004 Čistý plamen lásky v Ostravě   
20. 9. 2004 Divoké víno ještě po čtyřiceti letech Ludvík  Hess
17. 9. 2004 Lékař, biolog a filozof holismu -- s otazníkem nad jeho pozůstalostí Irena  Zítková
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
14. 9. 2004 Přírůstky do památníku Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
13. 9. 2004 V zámku a v podzámčí Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
3. 9. 2004 Noc se stmívá vždy jen jednou, den se dní jen vždycky jeden... Irena  Zítková
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc