20. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 4. 2004
Ivan Gašparovič, kandidát na slovenského prezidenta, odpověděl mezi prvním a druhým kolem prezidentských voleb partnerskému serveru Britských listů - slovenskému týdeníku SLOVO. Rozhovor vedl Martin Muránsky.
Ozývajú sa hlasy, najmä z koalície, že do druhého kola ísť voliť netreba, pretože neexistuje rozdiel medzi dvoma zlami, zlom Mečiar a zlom Gašparovič. Čo vy na to?
Súhlasím s názorom, ktorý prezentoval pán Haulík z prieskumnej agentúry MVK, mimochodom jedinej, ktorá presne identifikovala trendy pred prvým kolom, že sme znehodnotili inštitút referenda a teraz znehodnocujeme priamu voľbu prezidenta. Ako spolutvorcu ústavy SR ma mrzí, že inštitúty priamej demokracie sa stávajú nevykonateľnými.
19. 4. 2004

Nezvládnutelná epidemie v nemocnicích?

V pátek jsem hovořil v Glasgow s jedním českým lékařským odborníkem, který pracuje v Británii ve výzkumu rakoviny. Ptal jsem se ho, jestli je britské státní zdravotnictví opravdu špatné, jak se obávám. Konstatoval, že britské zdravotnictví sice moc dobré není, ale vědecký výzkum v oboru lékařství je prý v Británii naopak na výši. Britové totiž mají na lékařský výzkum na rozdíl od českých vědců skutečné peníze.

Takže podle tohoto mladého českého vědce existuje skutečný rozdíl mezi velmi kvalitním britským lékařským výzkumem a o hodně horší běžnou zdravotnickou praxí.

Shodou okolností jsem téhož dopoledne slyšel v britském rozhlase děsivou reportáž o epidemii nevyléčitelné, vůči antibiotikům nyní rezistentní nákazy staphylococus aureus, zlatého stafylokoka, která nyní podle rozhlasu BBC ohrožuje až i smrtí téměř každého, kdo kvůli nějaké nemoci je nucen strávit delší dobu v britských nemocnicích. Ptal jsem se v pátek večer zmíněného českého lékaře, zda je tato situace v porovnání s českými nemocnicemi v Británii výjimečně špatná. Odpověděl mi přesně tak, jak jsem to v minulosti vždycky při srovnání poměrů mezi ČR a Británií zjistil i já: "Ono to bude v Čechách velmi podobné. Vždycky při srovnání každého problému zjistíte, že v ČR je to stejné, nebo horší, jenže v Británii se o tom mluví veřejně kdežto v ČR ne."

Měl mladý český lékař v tomto případě pravdu, anebo je situace s nevyléčitelným, nebo velmi obtížně léčitelným, resistentním onemocněním způsobeným zlatým stafylokokem v českých nemocnicích stejně špatná? Rádi k tomu zveřejníme vyjádření lidí, kteří o tom mohou kompetentně svědčit.

O co tedy v celém problému jde? Jak epidemiologicky nebezpečná je na antibiotika rezistentní nákaza kokem staphylococcus aureus?

20. 4. 2004

Dnešní deníky letmým pohledem pro Mediář

Lidové noviny, Právo a Mladá Fronta Dnes by se dnes mohly sloučit.

Alespoň pokud porovnáme hlavní vizuální prvek titulních stran - fotografie úvodníku z agenturního servisu. Je vidět, že ČTK stále nahrazuje lenost nejen novinářskou, ale už i fotoreportérskou.

Plním přání Adama Javůrka ze serveru Mediář, pro kterého jsem měl dnes okomentovat titulní stránky deního tisku . Snažil jsem se. Přesto, že všechny tituly jsou sebestředné a upřednostňují zacyklenou mediální bublinu stojedničkového přehlasovávání prezidentského veta o DPH více, než si tato agenda zaslouží.

Světová média jsou sice také místy zahleděna do regionálních problémů, nicméně mezinárodní agenda u nich hraje prim. Bloomberg si všímá Blairovy iniciativy k podpoře referenda o EU ústavě, ačkoliv si Britové myslí něco jiného. Nyní více nacionalistická než internacionalistická CNN si všímá George Bushe, kterak jmenoval bývalého amerického velvyslance u OSN Johna Negroponteho jako nového amerického velvyslance v Iráku a tím i faktického "stínového" předsedu okupační vlády, BBC News se ptá, zda by mělo Španělsko ustoupit z Iráku. Odpověď BBC i Zapatera se dá předpokládat... Ministr financí Izraele Benjamin Netanjahu tvrdí v interview pro magazín Forbes, že velmi důležitá mezinárodní investiční podpora Izraeli závisí na tuhých bezpečnostních opatřeních k ukončení násilí víc než na nějaké mírové dohodě s Palestinci. Vladimír Špidla mi také onehdá na tiskové konferenci ČSSD tvrdil, že asymetrická válka se dá vyhrát...

Channel News Asia, Reuters a NYT se věnují návratu jordánského krále Abdulláha II. po setkání o izraelsko - palestinském "problému" s Bushem. Scotsman se probírá usvědčující zprávou, která ukazuje, že Shell skrýval nedostatek svých ropných rezerv. Nový Enron? Yahoo, NYT, ITAR-TASS tvrdí, že NASA odmítná ruský plán pro delší vesmírné výpravy ISS. Americké San Jose Mercury News citují Ralpha Nadera jako "nezávislou prezidentskou naději", který tvrdí, že američtí vojáci by měli odejít z Iráku. Americké CFRA Radio si všímá amerického Nejvyššího soudu, který zvažuje práva "nepřátelských bojovníků", převážně umístěných v koncentačním táboře v Guantanámu. USA Today tvrdí, že nabídka k dohodě s Mahdíovou armádou je projednávána v nestabilní Fallúdže, ABC Online a Radio Free Europe k tomu dodávají, že Honduras následoval Španělsko a stahuje svá vojska z Iráku.

Článek na serveru Mediář >
20. 4. 2004

Bůh je mrtev. Národní stát se stal obtěžující koulí na noze. Každá ideologie je považována za potenciálně totalitní. Co si ale máme počít s vírou?

20. 4. 2004

Novým slovenským prezidentem byl zvolen Ivan Gašparovič. Politická stabilizace Slovenska tím však nezačala.

Základní čísla ze sobotního druhého kola prezidentských voleb na Slovensku jsou známá: Ivan Gašparovič získal 59,9 % odevzdaných platných hlasů, Vladimír Mečiar 40,1 %. Účast byla 43,5 % oprávněných voličů. Tato čísla jsou v mnohém překvapivá.

20. 4. 2004

Jak už naznačuje nepatrná grafická úprava notoricky známého hesla Francouzské revoluce, jež zní Rovnost, svornost, bratrství, stává se pro důstojný život stále důležitější tak nabubřele opomíjená skromnost. Podle mého mínění jsem si bez obav mohl dovolit vypustit slovo svornost, neboť je již obsaženo ve slově bratrství. V tomto příspěvku tedy bude řeč o dobrovolné skromnosti.

20. 4. 2004

Až půl milionu britských důchodců je prý zřejmě obětí sexuálního, fyzického či finančního zneužívání. Mnoha z nich se také podávají příliš velké dávky léků, konstatuje zpráva zdravotnického výboru britské Dolní sněmovny. Mnoho důchodců je obětí násilí přímo ve svých domovech.

20. 4. 2004

Tiskové agentury z celého světa přinášejí šokující informaci. Geologická sondáž, kterou v Tibetu uskutečnila nezávislá geologická společnost IG Corp. se sídlem v Houstonu, přinesla nečekané výsledky. Průzkum, který byl původně zaměřen na detekci druhohorních fosilií, prokázal na celém území Tibetu výskyt obrovských nalezišť ropy. Podle předběžných odhadů jsou tato naleziště schopna poskytovat ropu, i při expandující těžbě, dalších 350 let.

20. 4. 2004

Rada ČT "pohrdla právním názorem":

Kritériem musí být, zda je napadený výrok doložitelný, nikoliv osobní předsudky

Adresováno Radě České televize

V Praze 12. dubna 2004

Vážené paní a vážení pánové,

na počátku byly dvě věty v pořadu Fakta, vysílaném 8. prosince 2003 na ČT1:

"Greenpeace dnes katastrofu (myšlena havárie v indickém Bhópálu) zneužívají ve svém politickém boji proti globalizaci, a dokonce na ní založili i mezinárodní sbírkovou kampaň. Z peněz, které Greenpeace na bhópálské téma po celém světě vybrali, poskytli jen nepatrný příspěvek klinice Sambhavna."

Dopis Petra Uhla a Zdeny Hůlové. K tomu v BL též tento článek Ivana Breziny ZDE

20. 4. 2004

Zdá se, že doba Christine Amanpourové skončila. Skončila doba reportérky ze CNN, která se proslavila reportážemi z první irácké války a byla posledním mohykánem, který rozuměl kultuře, do níž jel pracovat. Návrat statečných a chrabrých českých zajatců iráckých povstalců (nebo kdo je to vlastně zajal) ukázal, jak tragická je žurnalistika v ČR.

20. 4. 2004

Je vidět, že při vhodné konstelaci vnějších nepříznivých podmínek pronikne na stránky jakéhokoliv média cokoliv. Petr Jánský dokázal svou "reportáží" Konečně krásná žena, že hranice stupidity jakéhokoliv textu lze libovolně posouvat. Jsem zvědav, kdy i Britské listy přinesou článek o červáncích nad Prahou a zvonících zvonech, rámující pozdní odjezd ministrů z nočního zasedání vlády... Vládní dýchánek onehdá pojal takto kreativně jinak velmi věcný, dlouholetý reportér ČTK Hrníčko a všichni jsme si říkali, že jeho impresionistický pohled na jinak nudnou vládní tiskovou konferenci už nikdo nepřekoná. Naštěstí nikde nevyšel, a tak Četka neměla z ostudy kabát. Petru Jánskému se to povedlo. Škoda pro Britské listy, že se včera postavily do jedné řady s ČTK. Pedagogická ukázka stupidity jako názorná a výchovná ukázka může být pochopena i jako editoriální politika listu.

Pozn. JČ: Zaujal mě rozdíl mezi viděním soutěže Miss ČR, potažmo Miss World, jak ji prezentoval článek Petra Jánského ZDE, a viděním téže soutěže v západním světě. Proto jsem článek Petra Jánského konfrontoval s několika anglickými články, vysvětlujícími historii a nynější mezinárodní postavení soutěže Miss World, ZDE, ZDE, ZDE a ZDE.. Osobně jsem přesvědčen, že je takováto konfrontace pohledů zajímavá; mohu se samozřejmě mýlit.

20. 4. 2004

Nikdy na mě nedělala velký dojem teorie o "střetu civilizací", kterou zformuloval asi před deseti lety americký vědec Samuel P. Huntington, píše v arabském listě Al Ahram Mohamed Sid-Ahmed a pokračuje: Zdálo se mi, že je to dost násilná teorie, vypracovaná jako reakce na teorii o "konci historie", kterou tehdy zformuloval jiný Američan, Francis Fukuyama. Avšak nyní se domnívám, že na Huntingtonově teorii něco přece jen je, pokračuje arabský komentátor:

20. 4. 2004
Reakce na článek Národ, který nechce být svůj.

Nejprve dvě poznámky pro objasnění situace u nás, věci, které každý vidí, ale někdo si je možná neuvědomuje:

Zatímco "za komunistů" lidé nevěřili sdělovacím prostředkům ani slovo, po listopadu naopak začali věřit úplně všechno. (Nevím, jak je to možné.) Tato důvěra byla sdělovacími prostředky dokonale zneužita. Chestertonovo "nepotřebujeme cenzuru tisku, máme cenzuru tiskem" bylo dovedeno k nebývalé dokonalosti. Ještě nedávno bylo zbytečné psát, co chci napsat, protože možnost publikování byla absolutně nulová.

20. 4. 2004

Americká armáda v Iráku nabídla v pondělí sunnitským vzbouřencům ve Fallúdže zbrojní amnestii. Zveřejnila také celou řadu opatření, jejichž cílem je ukončit čtrnáct dní trvající konflikt v tomto městě na západě Iráku.

Bilý dům mezitím potvrdil, že dosavadní čelný americký představitel u OSN John Negroponte se stane americkým velvyslancem v Iráku.

V pondělí se vyskytly první známky skutečného pokroku v rozhovorech mezi občanskými představiteli města a zástupci Irácké vládní rady. Činitelé nastínili společné komuniké, které mělo být vydáno později. Komuniké navrhuje zrušení čtrnáctidenního obléhání města a navrácení kontroly nad městem irácké policii.

Generálmajor Mark Kimmit, náměstek ředitele operací v Iráku, uvedl, že americká armáda na město nezaútočí, pokud vzbouřenci využijí amnestie a odevzdají své zbraně. Pokud to odmítnou, američtí vojáci jsou prý připraveni zahájit okamžitou ofenzívu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

20. 4. 2004

Americký prezident kritizoval nového španělského premiéra, že splnil svůj předvolební slib a vydal rozkaz k odsunu španělských vojáků z Iráku.

V rozhovoru s tiskovou kanceláří AP konstatoval americký ministr zahraničí Colin Powell, že "jedna nebo více dalších zemí budou asi následovat Španělsko a také stáhnou své vojáky z Iráku, bude to záviset na jejich interní politické situaci."

20. 4. 2004

Bilý dům a Pentagon v pondělí odmítly obvinění, že během příprav na útok v Iráku provedli neregulérní finanční operace poté, co nová kniha Boba Woodwarda Plan of Attack konstatovala, že z operací v Afghánistánu byly předčasně odčerpány pro Irák miliony dolarů, aniž by o tom byl informován americký Kongres.

Podrobnosti o nové ostré kontroverzi o Iráku, kterou Woodwardova kniha způsobila v USA, jsme v BL publikovali v sobotu 17.4. ZDE
20. 4. 2004

Hrozby vůči americké okupaci Iráku se rychle stávají vážnými. Média i politici, po celém světě i ve Spojených státech poprvé vážně kladou otázku, zda mohou USA v Iráku zvítězit. A právě tak náhle se diskuse začíná soustředit ne na otázku, jestli mohou USA přinést do Iráku "demokracii", ale kolem otázky, zda mohou zabránit tomu, aby se pro ně samotné situace změnila v úplné fiasko -- v nový Vietnam, jak se běžně říká.

20. 4. 2004

"Před 20 lety, když jsme začínali pracovat na terapii mikrovlnnou frekvencí, dohodli jsme se , že objevy v této oblasti nikdy nepoužijeme v neprospěch člověka. Varování generála Kobece, že OMON (ruská speciální a protiteroristická policie - pozn. překl.) má psychotronické generátory, svědčí o tom, že psychotronická zbraň už byla vyrobena. Dostane-li se do rukou lidí se špatnými úmysly, může být nebezpečnější než atomová bomba, protože je schopná potlačit svobodnou vůli člověka. Obracíme se na prezidenta Jelcina a demokratické organizace světa se žádostí, aby bylo používání psychotronických generátorů jako zbraní zakázáno."

Tuto výzvu několika vedoucích pracovníků ruských výzkumných ústavů, univerzit a lékařských pracovišť otiskl ruský deník Komsomolská pravda v červnu roku 1992.

20. 4. 2004

Čas na otázky pre Mikoláša Dzurindu

Od minulého týždňa už ani najdômyselnejšia propaganda neutají skutočnosť, na ktorú sme poukazovali viac ako pol roka: to, čo sa deje v Iraku, nie je fanatický odpor zvyškov teroristických skupín. Je to legitímne a masové povstanie irackého ľudu proti neznesiteľnej okupácii vlastnej krajiny. Povstanie takých rozmerov, že spojilo rovnako odporcov ako aj obhajcov Husajnovho režimu.

20. 4. 2004

Rozšírenie Severoatlantickej aliancie o sedem nových členov sa stretlo s odlišnými odozvami v Kremli a medzi obyvateľstvom Ruskej federácie. Prezident Vladimír Putin hľadá prijateľný model partnerstva a spolupráce s transatlantickým spoločenstvom, ktoré rozširuje svoj protiteroristický obranný rádius na celý svet.

20. 4. 2004

Tisková zpráva organizace Nesehnutí

Dne 19. dubna v 15.30 hodin proběhla ve vstupní hale Moravské zemské knihovny v Brně vernisáž výstavy Zbraně, nebo lidská práva? Fotografická výstava upozorňuje na nekontrolovaný vývoz zbraní z ČR do rizikových oblastí. Sérií fotografií a krátkých komentářů autoři a autorky z NESEHNUTÍ a Amnesty International (AI) přiblížili obraz utrpení v rozvojových zemích, kde vraždí české zbraně. Výstava neukazuje pouze děsivou skutečnost, ale nabízí i možnosti jak se do aktivit proti obchodu se zbraněmi zapojit.

20. 4. 2004

Franz Otto Wrede

Z knihy "O židech", vydané nákladem "Orbis", Praha.

Studium židovského živlu v Generálním gouvernementu mě pohnulo k návštěvě Lublina. Stál jsem v ghettu všech ghett, v srdci polypa o tisíci chapadlech, polypa "Judy". V uličním neřádu si hrají malí synovci nepřístupných, urozených lordů britského impéria. Neřád a špína jsou zde všude. Starci a děti, ženy i muži okorali špínou. Domy jsou vně i uvnitř špínou olepeny. Nepopsatelný zápach ustrnul ve vzduchu a klade se návštěvníkovi dusivě na plíce. Červené plakáty na četných domech varují před nákazami a zakazují Němcům přístup. "Veš šatní, rozšířená u Židů", říká se v jedné úřední zprávě střízlivě, "je hlavním nositelem skvrnitého tyfu." Židů, postižených tímto morem, umírá pouze 40 procent, ale Poláků už 55 procent a říšských Němců 90 procent.

Níže uvedené články přepsal jeden čtenář Britských listů z knižní publikace zvané VÝBĚR (Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby), která vyšla na jaře 1941 ve Zlíně (v katalogu Národní knihovny v Praze jsme ji nenašli...)

20. 4. 2004

"Nejlepší a nejzajímavěší články současné doby"

Vítám příležitost, kdy mohu před vámi promluvit o řadě otázek, které podle mého názoru v zájmu vyjasnění poměru Říše a Protektorátu musí být jednou se vší otevřeností vysloveny. A pokládám za nutné přes válečné události, aby se to stalo v této chvíli. Neboť je se obávat, že až bude po válce, nebude už možné mluvit o těch otázkách s takovou věcností jako nyní. Jako lidé ducha si jistě jasně uvědomujete, že se v léto chvíli odehrává největší dějinné drama, jaké zná vůbec historie evropského lidstva. Jsem pevně přesvědčen --- jak by tomu mohlo být jinak! - že toto drama bude rozhodnulo v náš prospěch. Ve chvíli, kdy se hroutí anglická moc, je nám dána možnost, Evropu nově organisovat, a to podle hledisek vyhovujících sociálním, hospodářským a technickým možnostem dvacátého století.

20. 4. 2004

Každý hospodářsky a politicky významný stát založil svou silu na rozsáhlé komunikační síti, přiměřené potřebám doby.

Síla Říma začala před 2200 lety na silnici Via Appia. Tato silnice stojí a slouží svému účelu dodnes.

20. 4. 2004

Každý cyklista a zvláště motocyklista ví, proč se musí v zatáčce naklonit dovnitř. Nějaká síla jej žene ze zatáčky a proti té musí působit vahou svého těla. Tato sila je tím větší, čím větši je rychlost a čím ostřejši zatáčka. Tato síla působí však nejenom zevně, nýbrž i na vnitřní orgány v těle, a je jisté, že za určitých podmínek dostoupí takové velikosti, že se projevuje škodlivě.

20. 4. 2004
Prohlášení občanského sdružení OSTRK k celoplošnému zvýšení televizních poplatků

Dne 1. dubna 2004 na své plenární schůzi schválila Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky novelizaci zákona č. 252/1994 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích, ve znění zákona č. 135/1997 Sb., zákona č. 231/2001 Sb., a zákona č. 192/2002 Sb., a pozdějších předpisů. Podle této novely by od 1. července tohoto roku zvýšené rozhlasové a televizní poplatky měly povinnost platit všechny domácnosti, a to bez ohledu na to, jestli rozhlasový nebo televizní přijímač doma mají, či nemají.

Na základě toho se tímto vydává toto prohlášení, zaslané i k rukám pana prezidenta České republiky, a to proti uvedené novelizaci, která se mimo jiné jeví také jako zavedení plošné povinné televizní daně, jejíž valorizace určovaná vývojem inflace je navíc zcela neovlivnitelná.

19. 4. 2004

Kniha, kterou by měl znát každý novinář

Bill Kovach a Tom Rosenstiel, The Elements of Journalism (Základy novinářské práce), Atlantic Books, 2003, Londýn, 8.99 liber, 208 stran, ISBN 1-84354-228-5; k dostání v internetovém knihkupectví Amazon ZDE.

"Je to kniha století... učebnice pro každého, kdo praktikuje novinářskou práci. Je to také vynikající reportérské dílo," napsal o této knížce list San Francisco Chronicle. "Tato kniha by měla být povinnou četbou pro každou instituci (i jednotlivce), kteří se zabývají novinářskou prací," vyjádřil se Neil Rudenstine, prezident Harvardské university.

Nejcennější na této knížce je, že neobsahuje pouze názory svých dvou autorů. Je výsledkem prvních tří let práce mezinárodního Committee of Concerned Journalists (Výboru novinářů, kterým jde o věc) a výsledkem pohovorů a rozsáhlých veřejných debat stovek novinářů, takže je vlatně jakýmsi shrnutím esence novinářské praxe a etiky od zkušených mezinárodních žurnalistů dnešní doby.

Kniha velmi přesně definuje základní principy mnoha oblastí novinářské práce, ale cenné na ní právě je i to, že uznává, že v mnohých oblastech dnešní novinářské práce vládne zmatek a je obtížné přesně definovat, co je dobrý žurnalismus. V těchto oblastech, kde trvají nejasnosti a v nichž se novináři na základních definicích neshodnou, se kniha pokouší alespoň probrat možné alternativy a definovat, až jak daleko jde v těchto nejasných oblastech profesní konsensus.

Kniha vychází především z anglosaské a v ní zejména americké novinářské praxe. To má své výhody i nevýhody. Výhodami jsou cenné exkurzy do historie novinářské práce (dovídáme se, že investigativní žurnalistika existovala v Anglii už v sedmnáctém století), nevýhodou je, že američtí autoři častěji necitují dost podnětnou tradici britského veřejnoprávního žurnalismu. Právem poukazují na hrozbu novinářské práci ze současné komerční sféry, která však, zdá se, především ohrožuje americký veřejný prostor snad více než prostor západoevropský.

Jaké jsou tedy podle konsensu stovek anglosaských novinářů základní principy dobré novinářské práce?

19. 4. 2004

Dnešní deníky letmým pohledem pro Mediář

Ten, kdo si dnes nekoupil noviny žádné, neprohloupil. Všechny přinesly na titulních stranách téměř totéž. Jako vždy.

Adam Javůrek mne požádal, abych okomentoval zítřejší titulní strany v seriálu na stránce Mediáře. Dnešní den vyhradil pro Ondřeje Neffa. Nedalo mi to, a podíval jsem se na dnešní titulní stránky českých deníků okem kritickým už dnes - nanečisto. Události minulých dní vybízejí totiž k mediální ostražitosti. Hlavní politické zprávy světových médií se totiž věnují ponejvíce Iráku a Palestině. Ať již americké pozici u Najafu, nebo Zapaterovu rozkazu k odchodu španělských vojáků z Iráku, Kerryho obvinění Bushe z neschopné a neúčinné zahraniční politiky, destitisícům Palestinců protestujícím proti zavraždění Abdela Azize al-Rantissiho izraelskými vojáky, či tomu, že Blair dává hlavu na špalek v souvislosti s referendem o ústavě EU, které chce říci NE 53% Britů. Bloomberg cituje v této souvislosti bulvární Sun. Guardian událost v Palestině uvozuje titulkem Zrození nového odporu v Gaze, ABC ji chápe jako Násilí pokračující v protikladu k dohodám z Gazy, Reuters oznamuje zabití předáka Hamásu jako Policie zabila izraelského Araba uprostřed zvýšeného napětí. Bushova podpora Sharonovu plánu pro Palestince rozzuří arabský svět, předvídá dokonce logicky lokální Salt Lake Tribune. Co na to sebestředná česká média? Co na to Ondřej Neff? Můžete srovnat různé pohledy na stejné stránky. Jak tvrdí Karel Hvížďala i na stránkách Mediáře, "jsme svědky soumraku jednoho druhu demokracie či mediální demokracie." Jako kdyby kdy mediální demokracie byla demokracií...

19. 4. 2004

Demokracie se musí hájit i nedemokratickými metodami

S plnou odpovědností tvrdím, že největší hrozbou současnosti jsou lidé Vašeho typu a Vašich postojů, ať už tak činí z hlouposti nebo z revolučního odporu vůči všemu demokratickému, pravicovému a - v konečném důsledku - pokrokovému.

Vážené Britské listy,

zabrousil jsem na Vaše stránky po dlouhé době a byl jsem hluboce otřesen, jakých změn doznal tisk, který jsem kdysi s oblibou četl!

Nevím, jestli redakci obsadila "objektivní" Al Džazíra nebo přímo Usama Bin Ladin anebo ji snad nyní na dálku kočíruje - představa nejstrašnější - sám soudruh Moore. Co článek, to profundamentalistická špína vrhaná na všechny, kteří se v hodině dvanácté (po dvanácté?) snaží dělat něco proti největší hrozbě současnosti - rozpínavosti fanatického islámu, míní Ivan Hejl a pokračuje:

19. 4. 2004

Je tomu o něco víc než 3.5 miliardy roků, co se na Zemi objevil život. Podle některých lidí jej stvořil Bůh, kdežto podle jiných se vyvinul díky proměnlivosti hmoty. V severní Americe by bylo nesnadné přesvědčit většinu, že "život vznikl", protože ona věří, že "byl stvořen". Vznikne-li ale podruhé, bude stvořen a jeho tvůrcem bude člověk.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

7. 4. 2004

22. 3. 2004 jsme uhradili koupi nového serveru, na něž nám po lednové havárii čtenáři rychle poskytli finanční prostředky, a to částkou 122 500 Kč. Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček zadarmo postupně zprovozňuje dosud nefunkční části časopisu. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

V březnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 2700 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

7. 4. 2004

Katedra slovanských studií na Glasgow University vypisuje konkurs na místo bohemistického lektora na školní rok 2004-05. Hledáme absolventa bohemistiky, pokud možno se zkušeností výuky češtiny pro cizince, či jiného jazyka. Uchazeči by měli mít obstojnou znalost angličtiny. Jejich úkolem bude vyučovat studenty prvního a druhého ročníku bohemistiky českému jazyku. Jejich pracovní úvazek bude cca 8 vyučovacích hodin týdně. Jmenování je na dobu deseti měsíců, od října 2004 do června 2005. Úspěšný kandidát obdrží na tuto dobu stipendium ve výši 6000 liber. Zároveň se očekává, že kandidát vypracuje postgraduální práci v oboru bohemistiky, slavistiky či anglistiky pro získání titulu MPhil. Pro toto roční postgraduální studium kandidáta Glasgow University osvobodí od platby školného, které bude po vstupu ČR do EU sníženo z nynějších 7000 na 2500 liber.

Toto místo pro bohemistického lektora-postgraduálního studenta financuje společně Glasgow University, MŠMT ČR a britský Foreign and Commonwealth Office.

Podrobnosti i formulář pro zájemce jsou ZDE

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
20. 4. 2004 V ghettu všech ghett   
20. 4. 2004 Říšský ministr dr. Goebbels k českým novinářům a kulturním pracovníkům   
20. 4. 2004 Rovnost, skromnost, bratrství! Petr  Horák
20. 4. 2004 Uhl a Hůlová: Nechť se Greenpeace obrátí proti Brezinovi na soud   
20. 4. 2004 Bůh je mrtev. Dnešním náboženstvím je sport :) Bohumil  Kartous
20. 4. 2004 V Tibetu je ropa! Bohumil  Kartous
20. 4. 2004 Jak je to s Huntingtonovou teorií o "střetu civilizací"?   
19. 4. 2004 Kontrolovat mocné a dávat prostor bezmocným Jan  Čulík
19. 4. 2004 Patří ČR opravdu k zemím s nejnižším počtem vysokoškolsky vzdělaných občanů? Miroslav Václav Steiner
19. 4. 2004 Pár slov ke školství Jan  Čulík

Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVI. Alexandra  Virgová
6. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XV. Alexandra  Virgová
1. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XIV. Alexandra  Virgová
31. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XIII. Alexandra  Virgová
29. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XII. Alexandra  Virgová
26. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XI. Alexandra  Virgová
25. 3. 2004 Deníček sněmovní panny X. Alexandra  Virgová
24. 3. 2004 Deníček sněmovní panny IX. Alexandra  Virgová
10. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VIII. Alexandra  Virgová
3. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VII. Alexandra  Virgová

Zelení RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2004 Dalibor Stráský, Ondřej Liška: Odstupujeme z předsednictva Strany zelených   
14. 4. 2004 Petr Uhl: Věřím v pád patočkovského sektářství   
14. 4. 2004 Zelení shazují krunýř sektářství Pavel  Pečínka
14. 4. 2004 Milana Horáčka můžeme i vyloučit!   
14. 4. 2004 Daniel Cohn-Bendit: Předsednictvo českých Zelených potlačuje demokratickou diskusi   
16. 3. 2004 Co na novou demokracii říká internet Antonín  Slejška
15. 3. 2004 Demokracii zelenou viděti... Karel  Dolejší
11. 2. 2004 Není pravda, že česká Strana zelených má v Evropě špatnou pověst   
11. 2. 2004 Britské listy nechodí ke kováříčkovi, když mohou dojít ke kováři   
11. 2. 2004 Neztrácet zelenou naději Martin  Škabraha

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
19. 4. 2004 Menší zlo? Ne, mediální realita Štěpán  Kotrba
12. 4. 2004 Prásk: Jaká byla spotřeba německých zajíců nejen v České tiskové kanceláři Štěpán  Kotrba
9. 4. 2004 ZPRÁVA: Německý zajíček české tiskové kanceláře Štěpán  Kotrba
4. 4. 2004 ČeRT Vlastimil  Ježek
4. 4. 2004 Čert na druhou aneb jak propojit média veřejné služby tak, aby přežila budoucnost Štěpán  Kotrba
1. 4. 2004 Stane se novým šéfem Rady BBC Blairova pravá ruka, Peter Mandelson?   
31. 3. 2004 V ČRo 6 znovu o bulvarizaci médií   
29. 3. 2004 Hrozí kvůli případu Kelly stávka v BBC?   
26. 3. 2004 Dno možností televizní rady Štěpán  Kotrba
26. 3. 2004 Dno schopností bohemistiky Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
20. 4. 2004 USA nabídky amnestii vzbouřencům z Fallúdže   
20. 4. 2004 Bílý dům odmítl obvinění, že neoprávněně přesunul peníze z Afghánistánu do Iráku   
17. 4. 2004 Tony Blair odmítl Bushovu nabídku, podle níž Británie nemusela vyslat svá vojska do Iráku   
17. 4. 2004 Američané spáchali ve Fallúdže masakr: Proč poslanci mlčí?   
16. 4. 2004 Hybáškové svědectví o sobě a o terorismu Miroslav  Polreich
16. 4. 2004 Válka proti terorismu jako výraz soudobé absurdity Tomáš  Linhart
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!   
15. 4. 2004 Terry Jones z Monty Pythonů: Tony (Blair) se opravdu musí snažit víc   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
20. 4. 2004 Jak je to s Huntingtonovou teorií o "střetu civilizací"?   
17. 4. 2004 Izraelci "usmrtili šéfa organizace Hamas"   
16. 4. 2004 Co znamená nový Šaronův plán pro Palestinu a Izrael?   
15. 4. 2004 Bush kupuje židovské hlasy Tomáš  Gawron
15. 4. 2004 Bush schválil "historický" Šaronův plán   
26. 3. 2004 Realita nemá nic společného s předsudky Jana  Malá
24. 3. 2004 Ubohá oběť Šaronovy ubohé taktiky   
23. 3. 2004 Izrael zavraždil šéfa organizace Hamas   
15. 3. 2004 Ani v muslimských zemích není zakázána interrupce Jana  Malá
12. 3. 2004 O evropském antisemitismu   

Immanuel Wallerstein: Commentaries RSS 2.0      Historie >
20. 4. 2004 USA prohrávají válku Immanuel  Wallerstein
8. 4. 2004 Španělsko, Evropa a pan Bush Immanuel  Wallerstein
17. 3. 2004 Haiti: převrat ke dvoustému výročí Immanuel  Wallerstein
3. 3. 2004 Hry, které hrají celé národy Immanuel  Wallerstein
19. 2. 2004 Válečný prezident propadající se do bahna Immanuel  Wallerstein
3. 2. 2004 Rostoucí síla Světového sociálního fóra Immanuel  Wallerstein
16. 1. 2004 Pohádka o dvou zprávách Immanuel  Wallerstein
2. 1. 2004 2003 - Rok Bushe Immanuel  Wallerstein
22. 3. 2002 Politika levice ve věku přechodu Immanuel  Wallerstein

Školství RSS 2.0      Historie >
19. 4. 2004 Pár slov ke školství Jan  Čulík
15. 4. 2004 Zmatený výklad   
14. 4. 2004 Opravník obecně oblíbených omylů Vladimíra Al-Maliki Levá
2. 4. 2004 Škoda, že není komu vyprávět o neutrinech ... Hynek  Hanke
2. 4. 2004 Jsme v něčem ještě dědici Masarykových koncepcí a mělo by to smysl? Miloš  Dokulil
1. 4. 2004 Jste nespokojeni s výukou na vaší fakultě? Nadávat v hospodě nestačí Ivo  Bystřičan, Petr Jedlička
25. 3. 2004 Jak přimět studenty k (inter)aktivitě Jan  Čulík
24. 3. 2004 Učení by mělo být zábavou Hynek  Hanke
22. 3. 2004 Týden neklidu 29.3. - 2.4. 2004   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   
19. 4. 2004 Konečně krásná žena Petr  Jánský
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   
19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné   
15. 3. 2004 Opravdu divnej chlap Štěpánka  Matúšková
15. 3. 2004 Opravdu sprostá výstava Jan  Čulík
10. 3. 2004 Také každý měsíc menstruujete? Já ne, možná jsem divnej chlap a možná, že nejsem vůbec chlap... Jan  Paul
8. 3. 2004 Potraty a Karas: Když se řekne A mělo by se říci B Anna  Čurdová

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2004 Británie: Homosexuálové získávají plná "manželská" práva   
25. 2. 2004 Hold bigotní zaslepenosti Jan  Čulík
17. 2. 2004 Odvaha k lásce Martin  Škabraha
19. 1. 2004 Stávající volební období je šancí pro partnerské soužití osob téhož pohlaví Andrea  Cerqueirová
5. 11. 2003 Festival MEZIPATRA 2003   
2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová
9. 9. 2003 Ještě jednou o "léčbě homosexuality" Vojtěch  Polák
9. 9. 2003 Homosexualita a potraty: Objektivní fakta versus subjektivní interpretace Pavel  Mareš
5. 9. 2003 O možnosti "léčit" homosexualitu: mýlí se pan Mareš Vojtěch  Polák
4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2004 Počátky křesťanství Lenka  Kužvartová
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 4. 2004 Milan Kundera pětasedmdesátník Jakub  Žytek
1. 4. 2004 O rodné sestře plivance Jan  Čulík
30. 3. 2004 Bohumil Hrabal: Furiant nekonečna a věčnosti Martin  Škabraha
30. 3. 2004 Jak vidím krále české literatury Tomáš  Koloc
25. 3. 2004 Byl Bohumil Hrabal tvůrcem "laskavého humoru"? Jan  Čulík
25. 3. 2004 "Laskavý humor" Bohumila Hrabala Jan  Čulík
5. 3. 2004 Desáté jaro Karla Kryla Martin  Štumpf
13. 2. 2004 Cesta na jihozápad Tomáš  Koloc
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda