27. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 1. 2005

Poté, co britská policie propustila ve středu večer čtyři britské občany, převezené z amerického tábora v zálivu Guantánamo na svobodu, vydal Pentagon prohlášení, v němž konstatoval, že tito muži představují "podstatnou hrozbu".

To ostře odmítl otec jednoho z vězněných mužů. Azmat Begg, otec Moazzama Begga, zdůraznil, že navzdory stovkám výslechů v zálivu Guantánamo jeho synovi nebyla prokázána žádná vina. "Vyslýchali ho více než třistakrát. Neexistují žádné důkazy o ničem, ale jestliže chtějí Spojené státy něco trvdit, je to na nich. Znám svého syna. Znám svého syna velmi dobře. Můj syn nedělá nic špatného. Je to velmi bohabojný člověk. Vždycky myslí na lidi a vždycky dělá jen dobré věci."

27. 1. 2005

Projevují následky mučení a týrání

Britská policie propustila ve středu večer na svobodu, bez jakéhokoliv trestního stíhání, všechny čtyři britské občany, kteří byli bez soudu tři roky vězněni na americké základně Guantánamo a v úterý odtamtud byli letecky převezeni do Británie. Američané je označovali za "kontakty s organizací al Kajda".

27. 1. 2005

Britský ministr vnitra Charles Clarke ve středu oznámil v Dolní sněmovně, že osoby, podezřívané bez soudně použitelných důkazů z terorismu, už nebudou v Británii vězněny bez soudu, ale bude na ně de facto uvaleno domácí vězení a budou pod dohledem: bude jim znemožněno komunikovat prostřednictvím emailů, telefonu a internetu.

Ministr vnitra musel reagovat na nedávné rozhodnutí Horní sněmovny, která konstaovala, že to, že Británie zadržuje bez soudu 12 cizinců, údajně podezřívaných z terorismu, je diskriminační a protizákonné. Clarke proto rozhodl, že nový systém domácího vězení bude použitelný i pro britské občany, pokud budou podezříváni z terorismu, například pro aktivisty za práva zvířat.

27. 1. 2005

Publicistický pořad televize BBC Newsnight se ve středu večer podrobně zabýval kontroverzním návrhem britského ministra vnitra Charlese Clarka nahradit nynější věznění osob bez soudu jejich domácím vězením. Potíž je, jak vysvětlila reportáž tohoto televizního pořadu, že v Británii nejsou u soudu použitelné jako důkazy záznamy z telefonních odposlechů. Například ve Francii byla většina osob, odsouzených kvůli přípravám teroristických akcí, usvědčena právě na základě telefonních odposlechů. Charles Clarke však legalizovat telefonní odposlechy jako důkazy odmítl. Namísto toho, jak vysvětlil jeden právní odborník, žije britské ministerstvo vnitra ve "virtuálním světě" a "vymýšlí si různá nepodložená obvinění, na jejichž základě pak lidi vězní - namísto toho, aby tyto věci řešily soudy."

Moderátor pořadu Newsnight Jeremy Paxman natočil s ministrem vnitra Clarkem razantní rozhovor, který slouží jako ukázka skutečně kvalitní novinářské práce. (Vždycky mi přijde, že je Paxman při těchto rozhovorech jakoby v neuvěřitelném šoku, co je možné, že od politiků slyší. JČ)

27. 1. 2005

V sedmnáct hodin odpoledne začne projevovat vedoucí vydání nervózní tik. Někteří z nich strašně křičí. Jiní jsou podivně zamlklí. Někteří se hystericky smějí.

Padesátiminutový publicistický pořad Newsnight televize BBC, který se vysílá každý den ve 22.30, oslavuje v neděli 30. ledna své pětadvacátiny. Jeho moderátor Jeremy Paxman vylíčil na stránkách pořadu, jak se tento program připravuje...:)

27. 1. 2005

Lobbistické organizace, financované americkým ropným průmyslem, se zaměřují na Británii ve snaze zpochybnit hrozbu podnebných změn a zabránit tomu, aby došlo ke snížení emisí skleníkových plynů, varují čelní vědci.

Bob May, předseda britské vědecké Royal Society, konstatoval, že se tito lobbisté zaměřují na Británii, protože je v této mezinárodní debatě právě Británie silně slyšet. Britská vláda se nedávno rozhodla učinit globální oteplování hlavním tématem svého předsednictví skupiny G8. Hlavní vědecký poradce britské vlády David King charakterizoval podnebné změny jako větší hrozby než terorismus.

27. 1. 2005

V Bagdádu visí billboardy, na nichž se píše: "Budete-li volit, zemřete." Americký prezident George Bush ve své inaugurační řeči zdůraznil, že americká zahraniční politika bude po světě podporovat demokracii. Naproti tomu šéf iráckých teorirstů Abu Musab al Zarkáví prohlašuje, že vede válku proti demokracii samotné. Na čí se postavíte stranu? ptá se v konzervativním britském deníku Daily Telegraph jeho komentátorka Janet Daleyová:

27. 1. 2005

Zatímco volby v Iráku se nezadržitelně blíží, názory Iráčanů na ně se různí. Od rozhodnutí, zda budou vůbec volit, až po názory na to, zda výsledky přinesou pozitivní změnu jejich válkou zničené okupované zemi. Martin Mrzena shrnul reportáž známého novináře Dahra Jamaila. Zdroj ZDE.

Michael Marčák:  Tohleto neokecáme, tohleto nebyl odsun
26. 1. 2005

27. 1. 2005

V objektu ministerstva zahraničí dnes začal mezinárodní seminář o evropském sociálním modelu. Akci zahájil náměstek ministra pro evropské záležitosti Vladimír Müller. Úvodní přednášku o historii a současné koncepci evropského sociálního modelu měl Miroslav Fuchs, zástupce České republiky v Evropské unii. Morten Rud Pedersen, představitel dánských odborů 3F vyslovil optimistickou vizi, že štěstí v budoucím světě přeje připraveným v oblasti celoživotní vzdělanosti a kvalifikace. Vyslovil doměnku, že nebezpečím evropského modelu sociální spravedlnosti je sociální dumping.

27. 1. 2005

Martin Wolf: Why Globalization Works. Martin Wolf. New Haven: Yale University Press, 2004, 398 str. $30.00

Martin Wolf napsal pozoruhodnou, ale chybnou obranu globální tržní ekonomiky, recenzuje jeho novou knihu v britském měsíčníku Prospect David Held. Podle jeho názoru potřebuje svět v globalizační éře sociálnědemokratické principy:

Jiná recenze Wolfovy knihy je ZDE

27. 1. 2005

Globální teplota by mohla stoupnout až o jedenáct stupňů. Vyplývá to z velkého mezinárodního výzkumného projektu, jehož výsledky byly právě zveřejněny v časopise Nature.

27. 1. 2005

ANALÝZA dlouhodobého programu ČSSD v oblasti zdravotnictví

Podle průzkumů veřejného mínění byl program silnou stránkou ČSSD sílící v polovině devadesátých let. Byla to pravda jen napůl, jenže veřejnost takto ČSSD vnímala. Obecně ve všech stranách platí, že přechod z opozice k vládnímu kormidlu rychle mění priority vedení strany. Jsou potlačováni odborníci, kteří připravili odborné zázemí. Do vládních funkcí pak většinou přicházejí politici - správci klientského systému a jejich špičkoví klienti, chráněnci. Kvalifikací ministra dopravy může být záliba v cestování, odborná způsobilost ministra školství může být odvozena z absolvování školní docházky, ministr zdravotnictví je možná zdráv, ministr financí je zvyklý na velké peníze atd.. Politika se neřídí zájmy voličů vládní strany, ale zájmy vlivných finančních skupin a lobbyistických skupin způsobilých činit politikům a jimi uvedeným hostům blaho nebo působit prostřednictvím médií velké potíže.

Program se nutně stává nicneříkajícím, aby ho nebylo nutno dodržovat a strana se dostává do potíží vyplývajících z absence použitelného programu, z podpory zájmů s nimiž program nepočítal, nebo z nezájmu program naplňovat. Tím se partajní cyklická krize blíží bodu obratu. Veřejnost rozpoznala nezájem a neschopnost plnit program. Opozice přichází s programem, který působí lákavě tím spíše, čím méně mu veřejnost rozumí. Nepoučitelná veřejnost totiž opět předpokládá, že změna může být jen k lepšímu, změnu k horšímu si neumí představit, dokud nenastane a netrvá tak dlouho, aby ji pochopila nadkriticky významná část populace.

Panelák na pražském sídlišti Stodůlky
27. 1. 2005

Úvahy nad jedním nálezem Ústavního soudu

V České republice jsme si dosud tak zcela nezvykli na to, že rozhodnutí soudů, tím spíše soudu Ústavního, by bylo možné posuzovat kriticky, nebo zvažovat jejich reálnost v současných podmínkách, ve kterých se společnost a stát nachází. Pravomocná rozhodnutí kteréhokoliv soudu a zvláště pak soudu Ústavního, si zaslouží plného respektu, avšak tím jistě v žádném případě není vyloučena úvaha nad důsledky takových rozhodnutí, resp. úvaha nad tím, zda rozhodnutí, byť pravomocná a vyslovená institucí hodnou respektu, obsahují i ohled nejen k právům, která jsou jím dotčena, ale i k právům jiným a jiných. Ale zejména: zda rozhodnutí soudů, a soudu Ústavního především, přispívají ke kultivaci právního vědomí, k obecné akceptaci práva.

Takovým rozhodnutím, nad kterým je taková úvaha zcela na místě, je bezpochyby nedávno publikovaný nález Ústavního soudu zn. IV. ÚS 542/03 ze dne 23.9.2004. Nález vzbudil, zejména mezi soukromými pronajímateli bytů, značnou pozornost, neboť se dotýká jedné ze základních náležitostí přiměřeného, tj. rovnocenného náhradního bytu, který je pronajímatel, na základě výpovědi a soudního rozhodnutí, povinen nájemci poskytnout.

27. 1. 2005

Pracuji momentálně jako dobrovolnice při záchraně časopisu Konec konců, jenž se brzy ocitne bez vydavatele a jehož historii popsala redakce v příloze, píše Jana Soukupová, "spřízněná redaktorka na volné noze". Situace je skutečně kritická, příští týden vyjde poslední číslo, které hradí současný vydavatel, od 1. 4. 2005 přejdou vydavatelská práva na sdružení Moravskoslezský kruh, který tvoří členové redakce. Ti jsou momentálně zcela bez prostředků na chod redakce i výrobu časopisu.

Redakce začíná rozesílat stovky dopisů nejrůznějším subjektům s prosbu o sponzorský příspěvek.

Michael Marčák: Konečně lesy České republiky, pánové, tady nám již nikdo v soukromém podnikání bránit nesmí !
26. 1. 2005

Slumy v Brazílii
27. 1. 2005

Je to málo nebo moc?

Erhard Stackl hovořil s Frei Bettem

z němčiny přeložila Míla Hradečná, úvodní komentář Marta Pešková

"Fome Zero", program brazilského presidenta Luly da Silva na snížení hladu v jeho zemi na nulu, se začíná uskutečňovat. Cílem je, aby brazilští chudí si mohli dopřát jídlo třikrát denně. A nejde o pár stovek či tisíc lidí -- jde o miliony: 50 milionů ze 180 milionů obyvatel Brazílie žije pod hranicí chudoby.

Umožnit nasycení těchto lidí -- to znamená velkou reorganizaci ve společnosti, v mnoha oblastech (např. daně, pozemková reforma). Brazílie není chudá země, jde o to, aby se z jejího bohatství dostalo i na ty, kteří byli doposud opomíjeni.

Vládu presidenta Luly zvoleného v říjnu 2002 kritizují nyní mnozí -- "zprava" ti, kdo reformami mohou hodně ztratit,"zleva" ti, kdo doufali, že president prosadí zásadní změny v politických, ekonomických a sociálních strukturách země. Reformy a změny se prosazují obtížně (zejména pozemková reforma), tlaky na prezidenta zevnitř i ze zahraniční jsou velké. Stojí za přečtení, jak situaci vidí Frei Betto, jeden z protagonistů v křesťanské jižní Americe velmi populární theologie osvobození.

Tony Blair
26. 1. 2005

DOKUMENT K ZAMYŠLENÍ NAD MINIMALIZACÍ SOCIÁLNÍHO STÁTU

společný program Labour Party a SPD

Tony Blair a Gerhard Schröder, 1999

Někdy si nezaškodí přečíst s odstupem dokumenty, které v prvním okamžiku vyznívají vábivě jak zpěv sirén. Po letech jsou tyto teorie - v tuto chvíli už prověřené praxí - vyčpělé. Jásavý tón, zaznívající ze společného prohlášení obou státníků, lze dnes konfrontovat s politickými i ekonomickými výsledky. Se situací, která nastala v Německu s nástupem modernizátorů a demontáže soiciálního státu, řízeného nadnárodními manažery. S reformou Hart IV. S uměle způsobenoým rozpadem socialistické Jugoslávie. S následnými etnickými a náboženskými válkami na Balkáně, v Afghánistánu, v Iráku. S uměle vytvořenou nenávistí. S uměle vytvořenými "revolucemi" v řadě zemí. Ať již jsou oranžové, budou tulipánové či byly krvavé, změnily politickou mapu Evropy, vnímání solidarity a idejí demokracie a socialismu. Přinášíme vám exkluzivní dokument, který který společně představili veřejnosti v Londýně před volbami v březnu 1999 Tony Blair a Gerhard Schrőder. Tento dokument je asi nejvýraznějším dokladem nové programové orientace, kterou od té doby prosazují "modernizační" části sociálních demokracií v Evropě, a který loňský summit socialistických a sociálně demokratických stran kriticky přehodnotil.

Chronologie událostí, tvořících pozadí tehdejší programové diskuse v SPD

11. 1995 Oskar Lafontaine zvolen předsedou SPD.
01. 3. 1998 Gerhard Schrőder vyhrál dolnosaské zemské volby. O den později byl jmenován oficiálním kandidátem SPD na německého kancléře v zářijových celoněmeckých volbách a vyzyvatelem dosavadního kancléře Helmuta Kohla (CDU).
27. 9. 1998 Parlamentní volby v Německu vyhráli po 16 letech sociální demokraté -- SPD (40,9 procenta hlasů), CDU/CSU získaly 35,1 procenta. Skončila Kohlova éra.
10. 1998 Designovaný německý kancléř Gerhard Schrőder a vůdce Zelených Joschka Fischer na návštěvě USA. Jednali s prezidentem USA Billem Clintonem, který při setkání prohlásil, že je bezpodmínečně nutné, aby se Německo podílelo na vojenském zásahu NATO proti Jugoslávii. Fischer později při poradě s vedením Zelených řekl: "Američané chtějí válku ... Stojíme před otázkou, zda má červeno-zelená koalice ztroskotat na mezinárodní konstelaci."
20. 10. 1998 Designovaný ministr zahraničí SRN Joschka Fischer (Zelení) prohlásil v Bonnu, že Německo už nechce zatěžovat vztahy s ČR a Polskem minulostí.
27. 10. 1998 Novým německým kancléřem zvolen sociální demokrat Gerhard Schrőder. Jmenována koaliční německá vláda SPD a Zelených. Oskar Lafontaine se stává ministrem financí, Joschka Fischer ministrem zahraničí.
Po 27.10. 1998 Německý ministr financí a předseda SPD Oskar Lafontaine na návštěvě Kanady a USA. Veřejně kritizoval neoliberalismus, američtí neoliberálové na oplátku nešetřili Lafontaina. Čelní američtí politikové se od Lafontainových názorů distancovali, avšak zachovali "low profile".
11. 3. 1999 Německý ministr financí a předseda SPD Oskar Lafontaine odstoupil z obou funkcí. Podle zpráv tisku došlo předtím k ostré výměně názorů mezi Schrőderem a některými ministry včetně Lafontaina. Schrőder údajně žádal, aby ministři byli ve svých plánech a vystoupeních realističtější a nepřicházeli s návrhy, které nemají podporu v německé společnosti.
23. 3. 1999 NATO zahájilo leteckou válku proti Jugoslávii.
12. 4. 1999 Mimořádný sjezd SPD. Gerhard Schrőder zvolen předsedou strany.
1. 5. 1999 Oskar Lafontaine v projevu na manifestaci v Saarbrűckenu ostře kritizoval válku NATO proti Jugoslávii a způsob, jakým se do ní zapojila německá vláda a SPD.
8. 6. 1999 Tony Blair a Gerhard Schrőder v Londýně představili společný programový dokument Labour Party a SPD "The Third Way/Die Neue Mitte" v češtině a angličtině

ŠOK

Plné znění dokumentu The Third Way/Die Neue Mitte v češtině a angličtině ZDE

26. 1. 2005

Zdá se, že sama Reifenstahlová použila nacismus jako výrazový "umělecký" prostředek pro svůj individuální psychický prožitek svého díla.

Tento provokativní titulek mě napadl po shlédnutí výstavy "Mýtus Leni Riefenstahl", kterou pořádá až do 6. 2. 2005 Leica Gallery Prague v galerii Louvre na Národní třídě v Praze. Hitlerova kontroverzní filmařka je z pochopitelných důvodů zatracována, avšak umělecké kvality bude zřejmě nutné v jejích filmech uznat.

26. 1. 2005

V Americe nyní získávají vliv proponenti "inteligentního designu" světa a biologických druhů, Je to "teorie", která zpochybňuje pravdivost darwinovské evoluce a její stoupenci jsou daleko sofistikovanější než někdejší "kreacionisté". Už nedokazují, že by svět stvořen za šest dní, prostě jen zpochybňují evoluci a zdůrazňují, že inteligentní život přece nemohl vzniknout náhodou, musí to být dílo vědomého Stvořitele. Nedělají vědecké pokusy a nepublikují ve vědeckých časopisech. Avšak argumentují, že děti mají "mít právo" zpochybňovat vědeckou pravdu. A tak je teorie o evoluci přírodních druhů na ústupu.

26. 1. 2005

Z nejnovějšího amerického výzkumu vyplývá - a v USA kolem toho také vznikla znepokojená debata - že ve Spojených státech dochází v současnosti k vážnému úpadku literární kultury. Američané přestávají číst - a týká se to dospělých osob každého věku, všech ras, všech příjmových kategorií, všech vzdělávacích úrovní a všech regionů.

Nyní však poukazuje deník Washington Post na to, že si komentátoři dosud nepovšimli jedné nesmírně závažné věci. V letech 1992 - 2002 došlo totiž k vzniku podstatného rozdílu mezi pohlavími. Počet mladých Američanek, které čtou knihy, za toto desetiletí poklesl z 63 na 59 procent, kdežto počet mladých mužů - Američanů, kteří čtou, poklesl drasticky z 55 na 43 procent.

26. 1. 2005

Sedli jsme si v neděli v poledne s Kateřinou k televizi, protože náš ředitel Klárčiny školy tam měl diskusi s ministryní školství. Šlo o drobnost z nového školského zákona, o přijímačky na střední školy. Jestli si děti mohou vybrat, anebo jim to stát na té první hlavní křižovatce života rovnou pokazí. Klárka v sekundě už to má šťastně za sebou, Elišku to čeká, protože je teprve ve třetí třídě.

26. 1. 2005

S mírným pobavením (a zároveň se zoufalou beznadějí) jsem si přečetl v posledních dvou číslech časopisu Týden články o náměstku ministra vnitra a největším vzdělanci počátku 3. tisíciletí v českých zemích Jiřím Vackovi. Nebudu zde převypravovat perličky z jeho bohatýrského života, spíše mě upoutala jeho odpověd na jednoduchý dotaz, který mu byl položen v České televizi: "Máte maturitu ?". Když se odprostíme od faktu, že to nebylo v žádném humorném pořadu a otázka byla s naprostou vážnosti směřována na jednoho z nejvyšších státních úředníků, tak jeho odpověď nám vše vynahradí.

Zdeněk Škromach, Jaroslav Foldyna a Stanislav Gross
26. 1. 2005

ANALÝZA MOŽNOSTÍ PROGRAMOVÉ DEMONTÁŽE SOCIÁLNÍHO STÁTU

Diskuse o programu je příležitost ujasnit si rozdíly a nalézt kompromis. Sociální demokracie tuto možnost pravděpodobně nevyužije.

Na sobotu připravované rozšířené zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD k programovým otázkám by mělo napovědět, jaké je rozložení sil uvnitř největší vládní strany. Tato matematika je významná proto, že na Velikonoce chystaný XXXII. sjezdu sociální demokracie má zvolit předsedu.

26. 1. 2005

Británie:

Reportéři rozhlasu BBC odhalili rozsáhlou podvodnou podnikatelskou akci, v jejímž rámci vybírá předem skupina českých a slovenských podvodníků několikatisícové částky od osob především ze Slovenska, jimž podvodně slibuje zařídit v Británii lukrativní zaměstnání. Po vylákání do Británie, po vyinkasování peněz na letišti a po vydání falešné "pracovní smlouvy" jsou středoevropští uchazeči o zaměstnání ponecháni svému osudu. Jak potvrdilo britské ministerstvo průmyslu a obchodu vyžadovat od žadatele o zaměstnání poplatek za zprostředkování pracovní příležitosti je v Británii zákonem zakázáno. - Reportáž, která se vysílala v britském rozhlase v pondělí 24. ledna v podvečer, měla podstatný ohlas. Jeden poslanec Dolní sněmovny bude požadovat od premiéra Blaira, aby proti takovýmto podvodným praktikám razantně zasáhl:

Sametová revoluce - jednání delegace OF s premiérem Adamcem
26. 1. 2005

DOKUMENT

Z doslovného přepisu magnetofonového záznamu z jednání opozice s premiérem Ladislavem Adamcem z 28. listopadu 1989 vyplývá, že vedení OF i VPN sice chtělo změny ve vládě, ale vůbec nevědělo, jak by měly vypadat. A už vůbec nechtělo dát Adamcovi vlastní návrhy. Z přepisu, který nedávno zveřejnily slovenské noviny Úsvit, přinášíme tu část, která to dokazuje.

Oskar Krejčí
26. 1. 2005

Politológ a poradca bývalého česko-slovenského premiéra Ladislava Adamca

pre Slovo spracovali Miroslava Necpalová a Braňo Ondruš

Česko-slovenskí disidenti nechceli ani dva týždne po 17. novembri 1989 prevziať moc do svojich rúk, nechceli priamo vstúpiť do vlády. Vtedajšiemu premiérovi L. Adamcovi preto nedali žiadne návrhy, hoci od neho žiadali urýchlenú rekonštrukciu federálnej vlády. Aj to dokazuje, že nežná revolúcia sa neodohrala podľa žiadneho vopred premysleného scenára. Podľa priameho účastníka najdôležitejších politických rozhodnutí Oskara Krejčího ho nemala ani ŠtB. Politológ, publicista, vysokoškolský predagóg O. Krejčí bol spolu so sociologičkou Ľudmilou Benkovičovou hosťom Klubu Nového Slova.

25. 1. 2005

Proti iráckému fašismu

Je šokující, že tak málo demokratických vlád podporuje irácký lid. Kde jsou francouzské, německé a španělské protesty proti teroru, jemuž jsou vystaveni voliči v Iráku? Proč nikdo neprotestuje proti islámskému fašismu?

Strašlivou válku proti iráckému lidu vedou titíž lidé, kteří jej utlačovali a mučili celá desetiletí - Saddámovi vrazi a věznitelé. A jim silně pomáhají islamofašističtí džihádisté jako Usámův Heydrich v Iráku, Abu Musab al-Zarkáví. Lidé považují volby opravdu za důležité - zejména lidé, jimž byly volby odpírány.

William Shawcross obvinil v deníku Guardian evropské demokraty z pokrytectví.

27. 1. 2005

DOKUMENT

přeložila Míla Hradečná

Myšlenka zorganizovat mezinárodní tribunál proti válce v Iráku se vyskytla na několika místech světa. Byla diskutována a v principu podpořena na protiválečných setkáních v Berlíně, Jakartě a Ženevě, v Paříži a Cancúnu.

Koordinační výbor se sídlem v Istanbulu v Turecku na svém zasedání 27.-29. října 2003 rozhodl o konceptu, formě a cílech tohoto projektu. Hlavní serie slyšení započala ve středu 14. dubna 2004 v Bruselu a bude zakončena na závěrečném zasedání tribunálu v Istanbulu v červnu 2005.

Doposud poslední tribunál se konal v Římě, v prosinci 2004. V Praze se konal seminář "Irák a mezinárodní právo" 2. prosince 2004. Následující jednání bude v únoru 2005 v Lisabonu. Zasedat bude Komise na posouzení účasti Portugalska při přípravách a invazi do Iráku. Světový tribunál o Iráku, který se bude konat v Istanbulu 23. - 26. června 2005, má být kulminací všech tribunálů a s nimi spojených akcí a událostí.

26. 1. 2005

POZVÁNKA

sobota 29. 1. 2005 od 10 do 17 hodin ve Velkém salónku Magistrátu hl. m. Prahy na Mariánském nám. 2, 1. patro

Proč se sejít? Kromě stručné informace o společných akcích v uplynulém roce je cílem především příprava společných akcí v roce 2005. Mimo jiné v neděli 20. března 2005, v den druhého výročí zahájení války proti Iráku, se uskuteční i u nás CELOEVROPSKÁ AKCE PROTI OKUPACI A VÁLCE. Druhé České sociální fórum proběhne v květnu nebo říjnu 2005. Česká účast na akcích Evropského sociálního fóra včetně přípravy -- Evropské sociální forum v Aténách na jaře 2006.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

22. 1. 2005

V prosinci 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 15412 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2005 Globalizace funguje, ale s tržními principy by se to nemělo přehánět   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
26. 1. 2005 Podvodníci okrádají středoevropské uchazeče o zaměstnání   
25. 1. 2005 Hrubý amatérismus České televize Bohumil  Kartous
25. 1. 2005 Konzumente, raduj se! Josef  Provazník
25. 1. 2005 Démon přizpůsobivosti v satanském ráji Václav  Dušek
24. 1. 2005 Jan Palach: Kam až lze zajít v úsilí o vlastní fyzické přežití? Karel  Dolejší
24. 1. 2005 Nezáviďme jim - přece kdo obohacuje sebe, obohacuje i stát Petr  Miller
24. 1. 2005 Proč literární věda k ničemu není Boris  Cvek
22. 1. 2005 Představa, že lze exportovat demokracii, je "nebezpečnou iluzí"   

Jan Palach RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2005 Jan Palach: Kam až lze zajít v úsilí o vlastní fyzické přežití? Karel  Dolejší
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba
20. 1. 2005 Šmelinářů bývá víc než partyzánů Ivan  David
19. 1. 2005 Je Palachova oběť hodná následování? Filip  Sklenář
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
20. 8. 2004 Pražské jaro 1968 z pohledu dnešního třicátníka Boris  Cvek
19. 8. 2004 Skandální cynismus Stanislava Grosse Martin  Mařák
11. 5. 2004 Do Evropy bez řetězu Jaroslav  Hutka
23. 2. 2004 Kde to žijem !?! Tomáš  Koloc
4. 12. 2003 Ano, buďte aktivní Petr  Jánský

Novoroční projev Václava Klause, leden 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2005 Klausův projev Václav  Žák
7. 1. 2005 Klaus je člověk, který ví, co říká   
7. 1. 2005 Klaus má geniálně moudré, reálné vidění světa   
6. 1. 2005 Projev státníka Wenzel  Lischka
6. 1. 2005 Zuzaně Dáňové: Proč se rozčilujete?   
5. 1. 2005 Mají Češi rádi Franze Josefa?   
5. 1. 2005 Volná soutěž idejí v boji o moc končí, rozhodovat napříště budou jen peníze Jan  Paul
5. 1. 2005 Drzost cizince Jiřího Jírovce   
4. 1. 2005 Ti, kteří mají ideály, mají názory a mají vize... Václav  Klaus
4. 1. 2005 O různém prezidentování Bohumil  Kartous

Katastrofa v jihovýchodní Asii RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 Koupíte si šest airbusů, anebo na vás uvalíme evropská ochranářská cla   
5. 1. 2005 Je Bůh terorista?   
5. 1. 2005 Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval   
5. 1. 2005 Jak to, že se americká základna v Indickém oceáně ubránila před tsunami?   
4. 1. 2005 Letiště v městě Banda Aceh bylo dočasně uzavřeno   
4. 1. 2005 Humanitární organizace požadují přístup na Andamanské a Nicobarské ostrovy   
3. 1. 2005 Katastrofa v Čechách horší než v Asii? Wenzel  Lischka
3. 1. 2005 OSN: Vlády asi nesplní své sliby   
2. 1. 2005 Při asijské katastrofě nezahynula žádná zvířata   
2. 1. 2005 Přívalové deště ztěžují humanitární pomoc   

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Podivuhodná vítězství Stanislava Grosse Oskar  Krejčí
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 1. 2005 Gross nebo Škromach? Martin J. Kadrman
24. 1. 2005 Škromach příštím lídrem ČSSD Robert  Vašíček
24. 1. 2005 Rychtář - filantrop Bohumil  Kartous
21. 1. 2005 Sociální demokraté -- roztříštěni na prach Irena  Ryšánková
21. 1. 2005 Blíží se klíčový okamžik sociálních demokratů Štěpán  Kotrba
21. 1. 2005 Pragmatická sociální demokracie? Jan  Baláč
21. 1. 2005 Platforma a Škromach se vzájemně podporují   
20. 1. 2005 Diagnóza ČSSD: Nejde o spor pravice a levice uvnitř strany Radim  Valenčík

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   
14. 12. 2004 Vývoj na Ukrajině je podivný...   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
25. 1. 2005 Hrubý amatérismus České televize Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Česko hledá... Jan  Sýkora
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
9. 1. 2005 Sledovanost veřejnoprávní BBC nezadržitelně klesá   
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý
4. 1. 2005 Otázky televize BBC   
15. 12. 2004 Rekordně klesla sledovanost televize BBC   
8. 12. 2004 BBC propustí 5300 zaměstnanců   
2. 12. 2004 BBC má snížit svůj programový rozpočet o 15 procent   

Školství RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Petice Jaroslav  Hutka
25. 1. 2005 Vláda občanovi omezuje svobodu volby Miloš  Dokulil
25. 1. 2005 Nebylo to "politické rozhodnutí" Miloš  Dokulil
20. 1. 2005 Je jediná alternativa vůbec alternativou? Miloš  Dokulil
18. 1. 2005 Šéf britské školní inspekce kritizoval islámské školy   
17. 1. 2005 Metodika plánování a metodika dialogu Boris  Cvek
17. 1. 2005 Školné na vysokých školách: Drsná zkušenost z Kanady Jiří  Jírovec
13. 1. 2005 Katedra architektury v Cambridge nakonec nebude zrušena   
13. 1. 2005 Rodiče nechtějí o dětech nic vědět Bohumil  Kartous
12. 1. 2005 Dluhy se maj platit nejen o vánocích   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2005 Do Iráku přichází demokracie   
27. 1. 2005 Co si Iráčané myslí o volbách   
26. 1. 2005 Iráčané v zahraničí se jen málo registrují k volbám   
26. 1. 2005 Mnoho Iráčanů dostalo rakovinu od munice z ochuzeného uranu   
25. 1. 2005 Proč nepodporuje víc demokratů volby v Iráku?   
17. 1. 2005 Američané vážně poškodili starověké město Babylon   
12. 1. 2005 Terry Jones: Proč se nevybírají peníze pro irácké mrtvé?   
10. 1. 2005 Francie: Další unesená novinářka v Iráku   
3. 1. 2005 Nařídil mučení muslimských vězňů George Bush? Mojmír  Babáček
28. 12. 2004 Američané chtějí zaručit vládní posty sunnitům   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček