27. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 1. 2005

DOKUMENT

Světový tribunál o Iráku

přeložila Míla Hradečná

Myšlenka zorganizovat mezinárodní tribunál proti válce v Iráku se vyskytla na několika místech světa. Byla diskutována a v principu podpořena na protiválečných setkáních v Berlíně, Jakartě a Ženevě, v Paříži a Cancúnu.

Koordinační výbor se sídlem v Istanbulu v Turecku na svém zasedání 27.-29. října 2003 rozhodl o konceptu, formě a cílech tohoto projektu. Hlavní serie slyšení započala ve středu 14. dubna 2004 v Bruselu a bude zakončena na závěrečném zasedání tribunálu v Istanbulu v červnu 2005.

Doposud poslední tribunál se konal v Římě, v prosinci 2004. V Praze se konal seminář "Irák a mezinárodní právo" 2. prosince 2004. Následující jednání bude v únoru 2005 v Lisabonu. Zasedat bude Komise na posouzení účasti Portugalska při přípravách a invazi do Iráku. Světový tribunál o Iráku, který se bude konat v Istanbulu 23. - 26. června 2005, má být kulminací všech tribunálů a s nimi spojených akcí a událostí.

Legitimita projektu

Agresivní válka byla spuštěna navzdory opozici lidí a vlád na celém světě, avšak není žádný autoritativní soudní dvůr, který bude soudit činy USA a jejich spojenců. Zklamávají-li oficiální autority, pak může morální autorita mluvit za svět.

Naše legitimita je odvozena z následujícího:

  • tato iniciativa vznikla proto, že oficiální mezinárodní instituce nebyly schopné volat k zodpovědnosti ty, kteří spáchali vážné mezinárodní zločiny a představují hrozbu pro světový mír;
  • je součástí celosvětového protiválečného hnutí, které vyjádřilo svou opozici vůči invazi;
  • irácký lid se staví proti okupaci;
  • je povinností všech lidí se svědomím jednat proti agresivním válkám, válečným zločinům, zločinům proti lidskosti a jiným porušováním mezinárodního práva,
  • jednání na základě zápasů v minulosti směřujících k vypracování systému mírové koexistence a zabránění budoucím agresím a porušování Charty OSN;
  • tím, že dáváme hlas obětem této války, které hlas nemají, artikulujeme záležitosti občanské společnosti jak je to vyjádřeno v nejaktivnějších částech hnutí za sociální spravedlnost a mír;
  • postavení do popředí principů mezinárodního práva.

Svou legitimitu získáme v procesu dosahování našich cílů.

Úkoly Tribunálu

Prvním úkolem tribunálu je vyšetřovat zločiny spáchané vládou Spojených států při zahájení irácké války. Navzdory světovému hnutí, které odsoudilo tuto válku a proti veškeré mezinárodní legislativě vláda Spojených států vnutila světu svou předem promyšlenou válečnou strategii. Navíc vláda Spojených států žádá beztrestnost a staví sama sebe nad všechny mezinárodní zákony a konvence.

Druhým úkolem je vyšetřovat obvinění z válečných zločinů během agrese, zločinů proti okupačním zákonům, genocidy a zločinů proti lidskosti. Mezi ně mohou patřit sankce, použití ilegálních zbraní, které zabíjejí další generace, jako jsou zbraně s uranem.

Třetím úkolem je vyšetřovat a odhalit širší kontext Nového imperiálního světového řádu. Tribunál se tedy bude zabývat doktrínami "preemptivní/ preventivní války" a vším co sebou nese:

"dobročinná/benevolentní hegemonie", "nadvláda v plném rozsahu" a "mnohočetné simultánní válčiště"... V tomto procesu bude tribunál vyšetřovat rozsáhlé ekonomické zájmy, které jsou zahrnuty do této válečné logiky.

Tribunál dospěje k rozhodnutí po přezkoušení zpráv a důkazů, vyslechnutí svědků (iráckých i mezinárodních) a slyšení obětí.

Cíle

Organizováním tohoto mezinárodního tribunálu sledujeme čtyři základní cíle.

Naším prvním cílem je zjistit fakta a informovat veřejnost o zločinech proti míru, válečných zločinech a zločinech páchaných během okupace, o skutečných cílech skrytých za touto válkou, o inspiraci americké politiky a nebezpečích, která představují pro světový mír. To je zvláště důležité pro to, aby se přispělo k prolomení zdi lží rozšiřovaných válečnou koalicí a s ní spojeným tiskem.

Pro mírová hnutí a celosvětové protiválečné protesty představuje tribunál příležitost k pokračující mobilizaci. Tribunál by neměl zůstat akademickým počinem, ale měl by být podporován silnou mezinárodní sítí. Protiválečná a mírová hnutí, která nesla mohutná masová hnutí proti útoku na Irák v principu přijala myšlenku obvinit/obžalovat agresora a proměnit ji v kampaň.

Tribunál považujeme za pokračující proces. Vyšetřování toho, co se stalo v Iráku, má primární důležitost pro nastolení pravdy a zachování kolektivní paměti proti neustálému přepracovávání historie/novému psaní historie. Musíme se postavit mlčení mezinárodních institucí a přesvědčit je, že mají plnit své závazky vůči mezinárodnímu právu. Našim cílem při posuzování nedávné minulosti je zabránit ilegálním válkám v budoucnosti. V tomto procesu může tribunál formulovat doporučení mezinárodnímu právu a rozšířit pojetí spravedlnosti a eticko-politické uvědomění. Může přispět k prolomení tradice tribunálů vítězů a dát hlas obětem války. Když tak činíme, podporujeme požadavek velké části světového veřejného mínění a iráckého lidu ukončit okupaci a obnovit suverenitu Iráku.

Iniciativa mezinárodního tribunálu se chce vepsat do širšího hnutí za zastavení vzniku nového imperiálního světového pořádku jako neustálého stavu výjimky se stálými válkami jako jedním z jeho hlavních nástrojů. Tribunál může vynést morální, politický a právní výrok, který přispěje k budování světa míru a spravedlnosti.

Forma tribunálu

Všeobecným plánem je konat nezávislý tribunál spojený s různými přidruženými událostmi, dotazovacími komisemi, vyšetřovacími komisemi, slyšeními a v různých zemích specifickými zasedáními tribunálu k různým záležitostem, to vše vyvrcholí závěrečným zasedáním tribunálu v Istanbulu. Pokud je známo, budou slyšení v Bruselu a Hirošimě. Jiné návrhy zahrnují New York, Kodaň a Mexiko. Přidružené akce se budou konat v Londýně a Mumbai.

Při konfrontaci s paradoxem, že chceme skoncovat s beztrestností, ale nemáme k tomu donucovací moc, musíme se ubírat střední cestou mezi pouhým politickým protestem a akademickými sympozii bez jakýchkoli právních ambicí na jedné straně a neomylnými procedurálními soudy, jejichž výsledek je předem znám, na straně druhé. Tento paradox, že jsme pouze občany a proto nemáme žádné právo soudit v přísně právním smyslu a současně máme jako občané povinnost stavět se proti zločinné a válečnické politice, by měl být naším výchozím bodem a naší silou.

Ačkoliv tyto dotazovací komise budou pracovat v souladu s celkovým konceptem, který se bude týkat celého tribunálu (stanoveném Chartou), slyšení budou také mít jistou autonomii týkající se struktury. Tím, že k případu Iráku budeme přistupovat z co nejvíce možných úhlů (mezinárodní právo, válečné zločiny, okupační právo, politické a ekonomické rozbory...) posílíme obecný cíl skončit s beztrestností a postavit se proti imperiálním válkám.Tímto způsobem se budou slyšení vzájemně posilovat a všechny výsledky budou shrnuty na závěrečném zasedání v Istanbulu.

Načasování

Hlavní serie slyšení započala ve středu 14. dubna 2004 v Bruselu a bude zakončena na závěrečném zasedání tribunálu v Istanbulu v červnu 2005.

Tribunály o Iráku, s tématicky různou náplní, se konaly v následujících městech a zemích:

  • Londýn, listopad 2003
  • Mumbai, leden 2004
  • Kodaň, březen 2004
  • Brusel, duben 2004
  • New York, květen 2004
  • Japonsko - slyšení po celé zemi po celý rok v různých městech, dvě soudní zasedání v červenci a prosinci 2004
  • Německo - série slyšení po celém Německu, která začala v červnu 2004
  • Istanbul, červen 2004
  • New York, srpen 2004
  • Hirošima, říjen 2004
  • Stockholm, listopad 2004
  • Beirut, prosinec 2004
  • Londýn, únor 2004
  • Ŕím, prosinec 2004

Plánují se:

  • Janov, leden 2005 - o mediích a dezinformaci
  • Lisabon, únor 2005 - Komise na posouzení účasti Portugalska při přípravách a invazi do Iráku
  • Řím, únor 2005 - Zlo spáchané medii proti pravdě a lidskosti -- politika dezinformace
  • Jižní Korea - zasedání o spoluúčasti jihokorejské vlády ve válce
  • Káhira - navrhované zasedání o válečných zločinech USA, zapletenosti arabských vlád a tlaku arabských vlád na protiválečná hnutí
  • Istanbul, březen 2005

Diskutovalo se o zasedání ve Španělsku a práce na přípravách v Uruguay.

Do procesu jsou zahrnuty také výsledky

  • Mezinárodní konference o uranových zbraních v Hamburku, říjen 2003
  • Španělského tribunálu proti válce v Iráku v květnu 2003
  • Rozhodnutí o právních problémech války proti Iráku a jeho okupace spojeneckými mocnostmi s důrazem na pozici vlády Kostariky
  • Kostarika, září 2003

SVĚTOVÝ TRIBUNÁL O IRÁKU, Istanbul, 23. - 26. června 2005 má být kulminací všech tribunálů a s nimi spojených akcí a událostí.

Cílem istanbulského zasedání je:

  • poskytnout prostor pro vyvrcholení iniciativ tribunálů/slyšení v rámci koherentního hodnocení;
  • poskytnout východisko pro budoucí iniciativy, které by mohly být budovány na základě práce Světového tribunálu o Iráku a/nebo pracovat na záležitostech k vyšetření, kterým se nedostalo pozornosti, kterou si zaslouží.

Koncepční rámec zasedání v Istanbulu je dvojí:

  • vyšetřování přestupků spáchaných proti lidu Iráku včetně specifických zločinů a násilí a
  • vyšetřování záležitostí, kterými je třeba, aby se světové veřejné mínění zabývalo z důvodů spravedlnosti.

Z materiálu WTI (World Tribunal on Iraq) Framework for the Istanbul Session ze semináře v Praze "Irák a mezinárodní právo" 2. 12. 2004 a podle informace European Network for Peace and Human Rights

                 
Obsah vydání       27. 1. 2005
27. 1. 2005 Čtyřka z Guantánama "je stále hrozbou", tvrdí USA
27. 1. 2005 Britští vězni z Guantanáma byli v Británii propuštěni na svobodu
27. 1. 2005 Británie už nebude věznit bez soudu osoby "podezřelé z terorismu", uvalí na ně domácí vězení
27. 1. 2005 "V jaké to žijeme společnosti, která zadržuje lidi bez soudu na dobu neurčitou?"
27. 1. 2005 Jak se připravuje v BBC publicistický pořad Newsnight
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny
27. 1. 2005 Do Iráku přichází demokracie
27. 1. 2005 Co si Iráčané myslí o volbách
26. 1. 2005 Michael  Marčák
27. 1. 2005 Evropský sociální model - evropské souvislosti české politiky Štěpán  Kotrba
27. 1. 2005 Globalizace funguje, ale s tržními principy by se to nemělo přehánět
27. 1. 2005 Stoupne teplota o víc než deset stupňů?
27. 1. 2005 Zvažování je "zajímavý" program pro vládní stranu Ivan  David
27. 1. 2005 Respekt ano, ale realita...? Stanislav  Křeček
27. 1. 2005 Konec časopisu Konec konců?
26. 1. 2005 Michael  Marčák
27. 1. 2005 Jak Brazílie dokáže snížit hlad na nulu
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech
26. 1. 2005 Leni Riefenstahl, žena bez tváře, umělkyně bez hranic Jan  Paul
26. 1. 2005 55 procent Američanů nevěří v evoluci
26. 1. 2005 Kluci nečtou
26. 1. 2005 Petice Jaroslav  Hutka
26. 1. 2005 Jiří "Monty Python" Vacek Josef  Provazník
26. 1. 2005 Podivuhodná vítězství Stanislava Grosse Oskar  Krejčí
26. 1. 2005 Podvodníci okrádají středoevropské uchazeče o zaměstnání
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť
25. 1. 2005 Proč nepodporuje víc demokratů volby v Iráku?
27. 1. 2005 Světový tribunál o Iráku
26. 1. 2005 Setkání sociálních a ekologických hnutí
22. 11. 2003 Adresy redakce
22. 1. 2005 Hospodaření OSBL za prosinec 2004