13. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 9. 2004

Ondřej Neff se vždycky takhle ráno opatrně (a zprava) přiblíží k zrcadlu, zhodnotí svůj profil a položí si tři obligátní otázky: "Žiješ ve svobodné a civilizované zemi? Žiješ," odpoví si s nabývající důvěrou v nový den. "Jsi demokrat?" otáže se podruhé. "Jsi," vyplivne v následujícím okamžiku se zubní pastou a slunce se již objevuje nad obzorem. Už zbývá jen poslední komnata zavřená předešlé noci zprávami o různém zlu kvetoucím mimo upravené parčíky zahrady Západu. "Máš stále pravdu?" uhodí z očí do očí. Rozhodné "Máš!" dá netrpělivému času pokyn k opětovnému chodu a zrcadlo změkne úsměvem. Ranní neffologická rozcvička uzná základní premisy za platné a s nimi je možné odhalovat zcela jasné závěry událostí příštích, jejichž stín už je neúprosně pohlcován sluníčkem, takže se bystrému pozorovateli nakonec objeví ve své holé polední nahotě.

Sloupek
Radovan Geist

Po tragédii v severoosetskej škole sa zväčša ozývali otázky typu: Ako mohlo dôjsť k takému bezpečnostnému zlyhaniu? Omnoho zriedkavejšie (a už vôbec nie z úst "veľkých" politikov vrátane toho najpovolanejšieho - Putina) bolo hľadanie koreňov tejto ľudskej tragédie.

Nie, teraz nejde o to, ako sa mohlo toľko útočníkov nepozorovane dostať z Čečenska obsadeného ruskou armádou, ani ako mohli obsadiť celú školu, či kto začal strieľať ako prvý (hoci aj tieto otázky potrebujú odpoveď), ale prečo sa mladí Čečeni rozhodli ísť na samovražednú misiu a vziať so sebou aj mnoho nevinných životov.

Je možné, že prezident Putin sa sám seba (a svojich poradcov) takúto otázku opýtal. V tom prípade si však s veľkou pravdepodobnosťou dal rovnakú odpoveď ako jeho "kolega" na druhej strane zemegule prezident Bush: Sú to zločinci zvedení zlovoľnými teroristami a jediné, čo na nich platí, je tvrdá sila. Ak by nefungovala, tak potom viac tvrdej sily. Keď budeme dosť tvrdí, svet bude bezpečnejší a všetci budú šťastnejší.

Je to nezmysel. Naplnenie orwellovskej nočnej mory. Vojna je mier, nevedomosť je sila, sloboda je otroctvo, terorizmus je nepriateľ, my sme pravda.

Zakrývanie vlastnej neschopnosti (či horšie - neochoty) vyrovnať sa so skutočnými príčinami komplexu problémov, ktorý v dnešnom newspeaku nazývame terorizmom. To by totiž znamenalo meniť samého seba. A tak tu namiesto toho máme obojstranný radikalizmus. Biely muž opäť šíri demokraciu a ľudské práva v rozličných kútoch sveta -- Čečensku, Iraku, Afganistane, čoskoro možno v Iráne, Severnej Kórei, Venezuele... -- a jeho náprotivok, zahalený tentoraz v zelenej zástave islamskej revolúcie či pod maskou "nedemokratických režimov", bojuje na mnohých frontoch proti neokolonializmu, ponižovaniu islamu, bezbožnému a nemorálnemu Západu. Z celej komplexnosti reality si tieto dva tábory vyberajú fakty, ktoré sa im hodia do obrazu sveta a nepriateľa -- mnoho režimov v rozvojovom svete je skutočne nedemokratických, mnohé útoky sú páchané pod zámienkou radikálneho islamu, politika "šíriteľov pokroku" je často motivovaná ekonomickým prospechom, a nie záujmom o osud zvyšku sveta, vyhlásenia ich predstaviteľov sa často robia z pozície civilizačnej nadradenosti. Úplne sa stráca "priestor v strede", v ktorom by sa hľadali riešenia problémov, nie spôsoby, ako ich využiť vo vlastný prospech.

V takejto situácii sú najodpornejšie snahy vodcov oboch táborov politicky získavať na utrpení, ktoré vytvárajú. Akýsi islamský radikál príde za mladým Čečenom (Palestíncom, Iračanom, Afgancom...), ktorému ruská (americká, izraelská, "afgánska-proamerická") armáda zničila domov a zabila niekoho z rodiny, a povie mu, že to najsprávnejšie, čo môže urobiť, je opásať sa výbušninou a odpáliť v strede plnej ulice. Ktorýsi prezident príde na miesto, kde po jednom útoku zomrelo asi tritisíc ľudí (alebo je to iný prezident a iné mesto, s iným počtom obetí), a tvrdí, že to najsprávnejšie, čo môžu ich príbuzní urobiť, je poslať na miesto, ktoré určí on sám, pár tisíc vojakov, bômb a riadených striel.

Najhoršie je, že tento úvodník som mohol napísať v septembri 2001, 2002, 2003 i 2004...

Zveřejněno s laskavým souhlasem slovenského kulturně politického týdeníku SLOVO

13. 9. 2004

Česká vláda od června 2004 financuje na Ministerstvu zahraničních věcí ČR oddělení "TRANS", které "podporuje lidská práva a demokracii v 'přechodových zemích' (countries in transition)". Vedoucím tohoto oddělení je Gabriela Dlouhá.

Programy a činnost tohoto oddělení je "v souladu s oficiální zahraniční politikou české vlády", jíž je "podporovat činnost opozice na Kubě, v Bělorusku, v Barmě a v Severní Koreji" a "podporovat nezávislé organizace s obdobnými cíli".

13. 9. 2004

Americké bojové vrtulníky střílely na neozbrojené Iráčany, kteří tancovali v neděli v Bagdádu kolem hořícího amerického vozidla. Podle svědků tak bylo usmrceno nejméně 13 Iráčanů a 55 jich bylo zraněno.

Na záběrech Reuters TV jsou Iráčané, utíkající před touto střelbou, krátce poté, co výbuch srazil reportéra televize Al Arabija Mazena Tomeiziho k zemi. Tento Palestinec brzo poté zemřel.

Televize Al Arabija odvysílala v neděli záznam reportáže Mazeno Tomeiziho, který hovořil na kameru, byl zasažen, zkroutil se a padl. Kameraman tiskové kanceláře Reuters Seif Fouad, který scénu natáčel, byl také při výbuchu zraněn. "Podíval jsem se na oblohu a viděl jsem záblesk vycházející z vrtulníku Apache a pak došlo k silné explozi. Mazenova krev byla na mé kameře a na mé tváři." Dodal, že Mazena křičel: "Seife, Seife! Já umřu! Já umřu!"

13. 9. 2004

O důkazech o týrání vězňů a o možných válečných zločinech, páchaných v táboře Guantánamo věděli činitelé na nejvyšší úrovni v Bushově vládě už na podzim roku 2002, ale ministr obrany Donald Rumsfeld se rozhodl proti tomu nejednat, zjistilo vyšetřování listu Guardian, které vedl známý americký investigativní novinář Seymour Hersh.

12. 9. 2004

Kontroverze

V nové knize, která vychází ve Spojených státech, tvrdí James Naughtie, známý moderátor ranního živého publicistického pořadu rozhlasové stanice BBC Radio Four Today, že americký ministr zahraničních věcí charakterizoval v době před útokem na Irák neokonzervativce v Bushově vládě jako "zasrané šílence" ("fucking crazies"). Mínil jimi viceprezidenta Dicka Cheneyho, ministra obrany Donalda Rumsfelda a jeho náměstka Paula Wolfowitze.

13. 9. 2004

Policie a místní starosta zakázali "Last Minute" technoparty, která se konala v pátek 3. 9. 2004 za Bránickými ledárnami a byla oficiálně povolena.

11. 9. 2004

sobota 21.30: Stanislav Gross přijal Stanislava Pence a sdělil mu, že pro příští roky "napomůže k získání prostoru", kde by se mohly konat akce jako Czechtek. Stanislav Penc k tomu Britským listům řekl:

13. 9. 2004

V pondělí 13. 9. 2004 končí v USA zákaz prodeje a držení útočných střelných zbraní. National Rifle Association se dočkala a hned se jí bude svobodněji dýchat, i když přijde o život spousta dalších spoluobčanů.

13. 9. 2004

Příznačně v sobotu 11. září se v pražském kině Světozor konala premiéra filmu amerického režiséra Michaela Moora Fahrenheit 9/11. Diskuse, která následovala, se filmu samotnému nevěnovala a spíše odkryla to, že i v české společnosti existují dva tábory: jeden, který politiku prezidenta Bushe považuje za spásu civilizace a druhý ji označuje za vážnou hrozbu pro stejnou civilizaci.

Recenze filmu Fahrenheit 9/11 od Jana Čulíka
"Vede-li se válka z triviálních důvodů, je to obscénní, argumentuje Moore" ZDE

13. 9. 2004

Gross Werbung

Na nespočtu billboardů v českých městech a vesnicích vystřídala běžné spotřební produkty premiérova tvář. Hledě na občany, přináší dvě poselství. Sdělení, o kterých považuje za klíčové, aby o nich občané věděli, znějí: "Jsem sociální demokrat" a "Myslím to upřímně". U reklamy nebývá zvykem, že její text přináší podstatné informace či fakta. Přesto se jednoduchými slogany snaží podprahově proniknout do spotřebitelovy mysli a zanechat tam o produktu nějaký dojem. Jaký dojem chce vyvolat Gross?

12. 9. 2004

... nyní, kdy jsem byl s mým souhlasem jako odborník a nečlen žádné politické strany zařazen do širšího okruhu osob pro vytvoření týmu pro opravdový přechod na digitální vysílání.

Není mi rovněž známo, že by Komise, kterou zmiňujete, proti internímu pracovnímu návrhu na vytvoření pozice náměstka pro digitální vysílání (mj. i vy víte, že digitalizace vysílání je významným a novým bodem vládního prohlášení...) a mému zařazení do potenciálního seznamu kandidátů protestovala (informaci jsem ověřil u dvou zdrojů).

Britské listy se rozhodly tento text Zdeňka Duspivy zveřejnit přesto, že si to nepřál. Důvodem jsou výše uvedené odstavce, v nichž autor potvrzuje své zařazení do okruhu osob zvažovaných na funkci náměstka ministra informatiky Mlynáře. Publikace těchto informací je ve veřejném zájmu. Britské listy nezveřejnily v článku "Dostál chce Duspivu jako Mlynářova náměstka" nic, co by bylo nepravdivým tvrzením. Pokud autor vyčetl v článku něco, co v něm nebylo, zřejmě se tak stalo v rozrušení, na jehož základě nelze takto rezolutně polemizovat.

redakce

Reaguji na zcela zjevný a úmyslný záměr Vašeho serveru nebo redaktora BL Štěpána Kotrby vědomě a účelově způsobit újmu na mé pověsti a profesní praxi.

Zdeněk Duspiva
10. 9. 2004

Spolupracovníka PR agentury Česká média českokrumlovského podnikatele Berky a bývalého člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Zdeňka Duspivu doporučuje ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) na místo náměstka ministra informatiky Vladimíra Mlynáře (US-DEU) pro digitalizaci, ačkoliv odborná komise informatiky a telekomunikací ČSSD proti tomu protestuje. Britské listy tuto informaci získaly ze dvou nezávislých zdrojů, z nichž jeden z nich je blízký vládě.

Asi nejúplnější a nejzajímavější Duspivův portrét vydal na serveru Louč pedagog a mediální publicista Milan Šmíd.

Veřejnoprávní média - média veřejné služby TÉMA BL

Digitalizace sdělovacích prostředků TÉMA BL
13. 9. 2004

Martin Škabraha v článku "Mír v jeskyních a válka světa" a Bohumil Kartous o dva dny později v článku "Vžít se do role teroristy" požadují, aby se beslanská tragédie stala podnětem pro sebereflexi Západu. Proti tomu nelze nic namítat. Potíž je, že oba mají dopředu jasnou představu, k čemu by taková sebereflexe měla dospět, respektive k čemu rozhodně dospět nemůže. Tohle ovšem nemusí dopadnout o mnoho lépe než militární projevy pánů Bushe či Putina.

13. 9. 2004

ERRATA

Na mé povzdychnutí v článku "Hodinky nebo holínky..." nad nesprávností formulací v článku na serveru Neviditelný pes odmítavě reagoval Milan Šmíd. Zpochybnil, mé tvrzení, že existuje neparlamentní, tzv. Zifčákova Komunistická strana, která není totožná s "komunisty" Miroslava Štěpána. Šmíd konstatoval už před rokem ve své glose "Lhář Zifčák, povrchní novináři a nepřesný Čulík", že "KSČ-ČSSP není politickou stranou, kterou bychom našli v registru Ministerstva vnitra. Kromě parlamentní KSČM je tu s přívlastkem 'komunistická' jen Štěpánova KSČ".

Milan Šmíd poukazoval na sumář registrovaných politických subjektů na stránkách MV ČR. Správně. Nicméně i já pro své - byť právně nesprávné - tvrzení bych našel oporu.

13. 9. 2004

Množství dětí z nejrůznějších zemí se nyní učí v České republice česky jako svůj druhý nebo třetí jazyk. Přesto se však nikdo na žádné vysoké škole nezabývá metodikou učení češtiny pro děti a pro děti mladšího školního věku dosud neexistovala žádná učebnice českého jazyka. Světlana Kotyková a Ilona Lejnarová vydaly 1. díl nové učebnice Čeština pro malé cizince, vytvořené podle úrovně "A1" všeobecného referenčního rámce Evropské unie pro studium cizích jazyků.

Učebnici lze koupit ZDE

13. 9. 2004

Úvahy nad myšlenkami Karola Sidona

Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Známe to dobře z historických románů i filmů: Královský majestát je nadřízen všem občanům království; v některých obdobích ho ohrožuje vysoká šlechta, která však trvale nevítězí. Případné rebelie potlačuje oddané vojsko. Kontakt s králem či s císařem se přitom neobejde bez závazného ceremoniálu: Panovník sedí na trůně, věnuje se ranní toaletě nebo obědvá, zatímco ten, kdo žádá o slyšení, vyčkává dlouhé hodiny v předsálí, pokleká před trůnem či líbá zlaté prsteny, které mu panovník nastrkuje. Ani rozvážná babička z prózy Boženy Němcové nespatřuje v takovém obřadu nic směšného či pokořujícího, přestože svá vnoučata nepřivádí před nedostupného císaře, ale před sentimentální kněžnu z venkovského panství, která ji k sobě sama pozvala.

Demokratická ústava sice obdobné rituály, vzdávající hold vládnoucí moci, výslovně nevyžaduje, ale někdy se zdá, že se nám po nich vskrytu stýská; nevyhlášená, ale mlčky uznávaná hierarchie mezilidských vztahů se promítá do nejběžnějších situací.

13. 9. 2004

Je Bůh sadista?

Dočetl jsem se v tisku, že Petr Kůrka, otec a trenér české bronzové medailistky ve střelbě Kateřiny Kůrkové, pochodoval na olympiádě v Aténách s růžencem v ruce. Údajně jej napadlo, že by snad mohl takto své dceři pomoci. Nyní si libuje, že koupě růžence v Barceloně za 30 eur se vyplatila.

13. 9. 2004

POLEMIKA

Martin Groman nenechal ve své recenzi skoro ani řádek knihy "Exil a politika" bez kritického komentáře. Kritizuje i fakt, že rozhovory nezachytil profesionální žurnalista, jakoby úroveň českého tisku byla určujícím měřítkem. Rád bych připojil několik oprav a vysvětlení ke Gromanově recenzi, protože recenzent čtenáře v několika případech zcela mystifikuje.

13. 9. 2004
Alois Paul

S rozpaky jsem přečetl článek ze dne 8. 9. 2004 od Štefana Švece "Jak využít T.G.M. v postmoderní společnosti". Z myšlenek tam uvedených vyplynulo, že vlastně nijak, pokud neberu vážně jeho využití, které naznačují podtitulky článku. Já mám za to, že Masaryk může říct mnohé k dnešku a dokonce i k těm nejžhavějším tématům. Promiňte mi, že začnu svoje zdůvodnění už první světovou válkou.

13. 9. 2004

Porážka reformného procesu v Československu sa nekonala 21. augusta 1968. Sovietske vedenie vtedy chcelo jedným úderom zlikvidovať vtedajšie vedenie KSČ a ČSSR a okamžite ho nahradiť novým, ktoré by podľa "osvedčených" receptov nastolilo v krajine "poriadok". To, čo sa stalo v auguste 1968, nebolo však pre občanov ČSSR prehrou, ale morálnym víťazstvom. Lenže Moskva mala v našej krajine vplyvných spojencov...

13. 9. 2004

Co máte proti? Existují autorská práva na všelijaká (pseudo-)umělecká díla, počínaje malůvkou, říkankou, vtipem, často sebraných např. od televizních diváků. Takže, proč by nemly být chráněny algoritmy nebo programy? To není dílo? Proč tzv. umělec má nárok na zaplacení, zatímco počítačový maniak ne? to je diskriminace!!! míní čtenář Jan Horyna.

13. 9. 2004

Nesprávne predpoklady, malé ambície...

"Politika eurozóny stojí na dvoch premisách: že je potrebná minimálna úroveň koordinácie hospodárskej politiky, a druhou je, že proces hospodárskej a menovej únie je nezvratný. Oba predpoklady sa môžu ukázať ako nesprávne." Týmito slovami začína svoj článok o reforme Paktu stability a rastu v utorkových Financial Times Wolfgang Munchau. Na svoje varovanie má dobrý dôvod.

13. 9. 2004
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

České ministerstvo zahraničí oznámilo, že auto vyslanectví ČR se v Bagdádu dostalo do palby, ale že, ačkoli auto bylo zasaženo 30 kulkami, nikdo nebyl zraněn. Podle zprávy Reuters spolupracuje česká ambasáda s loutkovou iráckou policií na zjištění, zda byl útok namířen konkrétně na českého diplomata. Vyslanec Martin Klepetko byl v době útoku v Praze a český list Právo oznámil, že dva členové stráže, kteří byli ve vozidle, zůstali nezraněni. Česká republika je po rozpadu Varšavské smlouvy vazalem USA. Podporovala americkou agresi do Iráku a vyslala do služeb Washingtonu polní nemocnici. Později Praha nemocnici stáhla a nahradila ji desítkami vojenských policistů.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

10. 9. 2004

Internet:

Vydavatelé internetových publikací budou muset od nynějška zintenzivnit své úsilí, aby čtenáři nepublikovali na jejich diskusních fórech pomluvy. Bývalý generální tajemník NATO George Robertson totiž právě vyhrál soudní spor kvůli pomluvě, kterou zveřejnil jeden čtenář na internetovém fóru jedněch skotských novin. List se mu omluvil a vyplatil mu blíže neurčenou finanční částku jako odškodné. Robertson list žaloval o 200 000 liber (10 milionů Kč).

1. 9. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V srpnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 6350,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
13. 9. 2004 Jak je to se Zifčákovými "komunisty" Štěpán  Kotrba
13. 9. 2004 V zámku a v podzámčí Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
13. 9. 2004 Neffovské "vývody": Hloupý komentář, ale obstojný hollywoodský scénář Bohumil  Kartous
13. 9. 2004 Zákaz prodávat útočné střelné zbraně v USA skončil 13. září Miloš  Kaláb
13. 9. 2004 Gromanova iracionální kritika knihy Exil a politika Pavel  Paleček
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
12. 9. 2004 Reakce na "účelový a nepravdivý text na BL" Zdeněk  Duspiva
12. 9. 2004 Colin Powell "nazval neokonzervativce 'zasraní šílenci'"   
11. 9. 2004 Gross: "Napomůžu k získání prostoru pro akce jako Czechtek" Jan  Čulík

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
13. 9. 2004 Pražská premiéra filmu Fahrenheit 9/11 se proměnila ve spor mezi dvěma ideologicky zaťatými tábory Jindřich  Lacina
31. 8. 2004 Michael Moore získal na Republikánském sjezdu další reklamu pro svůj film   
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 O Michaelu Moorovi: Souhlasím   
13. 8. 2004 Michael Moore zveřejnil záběry, kde nový šéf CIA konstatuje, že je pro tuto funkci nevhodný   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík

Asymetrická válka a to, co nazýváme terorismem RSS 2.0      Historie >
13. 9. 2004 Filozofové v jeskyni Pavel  Urban
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   
8. 9. 2004 Rusko: V boji proti terorismu nemá volbu nikdo Oskar  Krejčí
7. 9. 2004 Nechte maličkých přijíti ke mně Václav  Dušek
7. 9. 2004 Mír v jeskyních a válka světa Martin  Škabraha
7. 9. 2004 Naše typicky české priority Miloš  Dokulil
7. 9. 2004 Ruská moc nemá v Čečensku co pohledávat Darius  Nosreti
7. 9. 2004 Ruská novinářka prý byla "přiotrávena"   

Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2004 Jak američtí neokonzervativci manipulují čečenskou válkou ve svůj prospěch proti Rusku   
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   
8. 9. 2004 Rusko: V boji proti terorismu nemá volbu nikdo Oskar  Krejčí
7. 9. 2004 Nechte maličkých přijíti ke mně Václav  Dušek
7. 9. 2004 Mír v jeskyních a válka světa Martin  Škabraha
7. 9. 2004 Naše typicky české priority Miloš  Dokulil
7. 9. 2004 Ruská moc nemá v Čečensku co pohledávat Darius  Nosreti
7. 9. 2004 Ruská novinářka prý byla "přiotrávena"   

Bush versus Kerry: volby 2004 RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2004 Na George Bushe útočí jen snobové   
8. 9. 2004 Bush versus Kerry: příliš malé rozdíly Oskar  Krejčí
30. 8. 2004 "Bush vyhraje, protože jeho tým účinně používá pomluvy"   
26. 8. 2004 Jsou dnes Američané daleko konzervativnější než dříve?   
10. 8. 2004 John Kerry sa začína vyfarbovať Adrian Peter Pressburg
6. 8. 2004 Kerry nepotrebuje alebo nechce protivojnových aktivistov   
3. 8. 2004 Zprávy na TV Nova: Potvrzení existence paralelních světů Bohumil  Kartous
2. 8. 2004 John Kerry potvrdil svoji šanci stát se americkým prezidentem Radek  Vogl
27. 7. 2004 USA: Demokraté rozhodují o možném prezidentovi Radek  Vogl
25. 6. 2004 Většina Američanů si nyní myslí, že útok na Irák byla chyba   

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2004 Jak stát dělá překážky i dětem postižených rodičů Jan  Paul
21. 7. 2004 Stát, sociální ústavy a iniciativa jednotlivce Jan  Čulík
20. 7. 2004 Český systém ústavní a sociální péče se musí změnit Jan  Čulík
20. 7. 2004 Pacienti v klecích mají být po protestu Rowlingové propuštěni   
19. 7. 2004 Jak stát dělá překážky rodičům postižených dětí Martina  Dostálová
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous
16. 7. 2004 Mezinárodní lidskoprávní organizace kritizují Václava Klause   
15. 7. 2004 Václav Klaus: "Ať si imperialisté zuří..." Jan  Čulík
15. 7. 2004 "Podivín", který se stará o své invalidní dítě Martina  Dostálová
8. 7. 2004 Čech v kleci   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 3. září 2004   
13. 9. 2004 Americké vojenské vrtulníky střílely do davu civilistů   
10. 9. 2004 Bin Ladinův zástupce: "Američané už v Afghánistánu skoro prohráli"   
7. 9. 2004 V Bagdádu zuří ostré boje   
6. 9. 2004 Lze ve válce proti terorismu zvítězit pouze silou?   
2. 9. 2004 USA anulují rozsudky o "teroristech"   
1. 9. 2004 Permanentní válka Oskar  Krejčí
31. 8. 2004 Americká globální strategie proti terorismu musí být také pozitivní   
31. 8. 2004 Americká letadla "bombardovala afghánskou vesnici"   
28. 8. 2004 Šéf britských konzervativců zaútočil na Bílý dům   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2004 Odpor muslimských autorit proti únoscům Martin  Ondreját
24. 8. 2004 Přes osm tisíc vězňů v izraelských věznicích je vysíleno hladovkou   
12. 8. 2004 Palestinsko-izraelský konflikt je asi neřešitelný Pavel  Urban
11. 8. 2004 "Tady je Izrael, tak mluvte hebrejsky, anebo držte hubu!"   
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   

Zelení RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2004 Horáček není "česky" zelený   
27. 8. 2004 Brezina (prý) strašidlem aneb Dokaž, co jsi nenapsal Karel  Dolejší
23. 8. 2004 Jak se stát modrým ptákem Ivan  Brezina
20. 8. 2004 Kdo si hraje, občas zazlobí aneb (nucený) výsek reality Ivanem Brezinou Karel  Dolejší
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký
4. 8. 2004 Duhoví lidé a pozadí Tmavozeleného puče Ivan  Brezina
26. 7. 2004 Eurovolby nebyly zelené Ondřej  Slačálek

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2004 Naše typicky české priority Miloš  Dokulil
30. 8. 2004 Janu Švankmajerovi bude sedmdesát   
29. 8. 2004 Bývalý šéf BBC obvinil Tonyho Blaira ze lhaní a ze zastrašování BBC   
28. 8. 2004 Andrew Gilligan kritizoval vládu a Radu BBC   
24. 8. 2004 ČRo: "Internetový teroristi a antivirový odborníci"   
18. 8. 2004 O třítýdenní okupaci ČT 2 armádami spojeneckých sportovních vojsk Bohumil  Kartous
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Rozdíl mezi psem domácím, hlídacím, vlkem stepním a hyenou skvrnitou Štěpán  Kotrba
20. 7. 2004 BBC by neměla být financována jen z koncesionářských poplatků   
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
13. 9. 2004 V zámku a v podzámčí Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
3. 9. 2004 Noc se stmívá vždy jen jednou, den se dní jen vždycky jeden... Irena  Zítková
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
3. 9. 2004 Je Divoké víno čtyřicátníkem či čtyřicátnicí..? Ludvík  Hess
3. 9. 2004 Britové oslavují Kunderu Jan  Čulík
2. 9. 2004 Britové se diví, že Kundera nevychází v Česku   
1. 9. 2004 Zpráva o království českém v roce 2000 Irena  Zítková
30. 8. 2004 Co zmůže literatura? Antonín Jaroslav Liehm
27. 8. 2004 Systémy sebezničení Václav  Dušek

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné   

Školství RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2004 V Brně vzniká Univerzita obrany Jaroslav  Hlaváček
24. 8. 2004 Vládní sliby ve školství Ondřej  Hausenblas
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít