7. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 9. 2004

Mír v jeskyních a válka světa

"A jednou za čas
se páni ustrnou
a přijdou poklečet.
Je to trapas,
když s pózou mistrnou
zkoušejí zabrečet."

Karel Kryl, Píseň neznámého vojína

Ačkoliv filosofie má být - alespoň dle školské definice - založena na přechodu od "mýtu k logu", začasté, když má postihnout něco opravdu podstatného, se uchyluje ne k exaktním pojmům a logickým zákonům, ale k příběhům a metaforám. Snad nejslavnějším Platónovým textem je podobenství o jeskyni ze 7. knihy Ústavy.

Je o lidech, kteří žijí spoutáni v jeskyni a místo pravé skutečnosti sledují pouhou stínohru na její stěně. Je smyslem filosofie vystoupit z jeskyně, nahlédnout svět ozářený sluncem, neoslepnout z jeho jasu a být schopen vrátit se zpět, dolů do jeskyně, a jejím obyvatelům předat své poznání.

Platón znázorňoval svým mýtem cézuru mezi přeludným šerosvitem obyčejného lidského vědění a věděním božským, které nahlíží pravou podstatu věcí. V naší době vyvolává jeho metafora jiné asociace: uzavřenost systému vůči světu, nekomunikativnost ideologicky zpracovaného vědomí vůči všem zpochybňujícím zkušenostem. Český filosof Karel Kosík před několika lety napsal: "Ideologie slouží jako přímá i nepřímá apologetika vládnoucímu globálnímu systému, který transformuje planetu na expandující, agresivní jeskyni, luxusní pro menšinu, macešskou pro většinu, zhoubnou pro všechny. - Mír světu, válku jeskyním!" (Předpotopní úvahy, Praha 1997, s. 237)

Citovaná slova jsou problematická minimálně v tom, že by se až příliš dobře vyjímala na nějakém transparentu. Přesto není důvod se jimi neinspirovat. Metafora jeskyně, uzavírající lidstvo do své manipulující stínohry, je ve věku televize obzvlášť zajímavá. Vzpomněl jsem si na ni nedávno, když jsem ve zprávách sledoval mediální sebeprezentaci dvou prezidentů. Vladimíra Putina, čelícího strašlivému masakru v jedné severoosecké škole, a George W. Bushe, usilujícího o znovuzvolení do čela USA. V obou dvou případech byl tématem číslo jedna "mezinárodní terorismus". A v obou dvou případech šlo o ukázku toho, jak se ideologický jeskynní jazyk uzavírá vůči otřásající zkušenosti, která hrozí otevřít průrvu do skutečného světa.

Prezident Putin reagoval na tragédii v obsazené beslanské škole nekompromisním prohlášením, že je nutné důsledně a tvrdě potírat mezinárodní terorismus i všechny ty, kteří se projevují jako jeho domácí pomahači. Sám o sobě takový postoj neznamená nic negativního; bez kvalitní práce bezpečnostních složek si úspěšný boj proti terorismu nelze představit. Dotyčné prohlášení se však stává ideologickým žvástem v okamžiku, kdy je prostředkem vyhýbání se odpovědím na otázky týkající se mocenského statu quo. Taková zkušenost, jakou v posledních dnech prožilo Rusko (a s ním i celý civilizovaný svět), se může stát zkušeností v pravém slova smyslu jen tehdy, když vedle bezprostřední zlosti vzbudí také otřes - otřes běžných popisů světa, podnět k jejich revizi či naopak radikálnímu domyšlení. To se ale může stát jedině tehdy, když onen zážitek vztáhneme k náležitému kontextu, byť by se to z různých důvodů jevilo jako nepatřičné nebo dokonce rouhačské. A to ne proto, abychom - v našem případě - relativizovali nezpochybnitelnou cenu zmařených beslanských životů, ale proto, abychom její absolutnost vztáhli ke stejně absolutní ceně těch životů, které byly zmařeny ruskými zbraněmi, v Grozném i jinde. A to bez ohledu na to, do jaké míry beslanští teroristé reprezentují ne čečenský lid, ale svoji vlastní kauzu. Všechny naše interpretace budou vždy virtuální, skutečný je jen rozdíl života a smrti - a je stejně skutečný na všech stranách. Smrt našich blízkých by nám měla otevírat soucit s jinými blízkými jiných mrtvých, byť jejich jazyku nemusíme rozumět. Bez náležitého kontextu a bez ochoty zodpovídat otázky v něm probuzené se oběti vražedného aktu stávají jen falešným ospravedlněním vlastní bezohledné moci. Asi jako hrob neznámého vojína, kterému je v písni Karla Kryla špatně ze všech pokryteckých věnců a gest.

Ještě ilustrativnější než tupá přímočarost Putinova jsou scény z republikánského sjezdu v New Yorku, jehož jediným smyslem byla imperiální oslava prezidenta Bushe a jeho svity. Výjevy až mrazivě připomínající americké historické velkofilmy z císařského Říma. Nejvíce odstrašující na tom všem nebyla silácká gesta a osočující hesla místo argumentů, ani záměna amerických národních symbolů, které svého času byly symbolem demokracie, za propagandistickou omáčku velkého "W". Nejvíce na tom všem zarazí, jak se tragické znamení 11. září proměnilo ne v příležitost k reflexi a pokornému odmlčení, ale v uřvanou unisono oslavu moci, která tisíce mrtvých z WTC vydává za hlasy odevzdané do své předvolební urny - zatímco ve skutečných urnách spočívá jen němý popel, prázdnota a otazníky. Velké "W", jímž se na klopách honosí přívrženci Bushe II., v sobě přitom skrývá pozoruhodnou významovou nejednoznačnost. Je koncentrovanou zkratkou jména prezidenta a kandidáta, je slibem, že we will win (zvítězíme), ale zároveň sématicky odkazuje k motivu zdvojení a opakování - a tedy i k příslovečným Dvojčatům. Jejich elegantní vertikálu však láme v hrozivé memento. Říká snad, že se všechno odehraje znovu? Říká, že zlo je v systému tak dokonale propleteno s dobrem, že symbol vítězství (victory) je stejnou měrou a ve stejném okamžiku symbolem zničující porážky (vanquish)?

Výmluvné na tolik očekávaném projevu George W. Bushe bylo zdůraznění, že boj proti terorismu bude pokračovat především v zahraničí, neboť tam je jeho hnízdo. Jde o dokonalý příklad logiky jeskyně. Odmítá se otevřít světu a otázkám, které svět vyvolává, a vše, co je "tam venku", už předem vměstnává do ideologické šablony "friends and foes". Mír u nás doma musí být vykoupen bombardováním těch druhých. Američané jsou prý "morálně založení", jak kdysi prohlásil Thomas Jefferson, zatímco okolní národy jsou charakteristické především "vzpupností" a žijí proto "ve věčné roztržce" s americkou povahou. Nezbývá než je za to trestat. S boží pomocí, pochopitelně...

Ovšem i dnešní, Bushovu Ameriku ovládá roztržka - roztržka mezi jeskyní a světem. Vedle výjevů z Madison Square Garden, kde probíhaly republikánské panegyriky, jsme mohli v médiích sledoval obrázky z ulic zaplněných lidmi, vyjadřujícími svůj protest proti Bushově stínohře - a obtěžovaných policií pod trapnou záminkou rušení dopravy; rozuměj takto: jděte se svými názory a pochybnostmi někam stranou, nerušte systém, nezdržujte provoz, nekažte obchody - the show must go on...

Dichotomie světa a jeskyně je samozřejmě trochu falešná. Všichni, ať už toho či onoho smýšlení, si budujeme nějaké jeskyně a v nich hrajeme svoje stínohry. Všichni se uchylujeme do pohodlí a skrytu svých ideologií a před opravdu otřásající zkušeností světa spíš utíkáme, než že bychom se jí vystavovali. Cesta civilizace začala jako příběh jeskynního člověka - a stejně tak pokračuje.

Svět přesto existuje a je skutečný. Je vždycky "tam venku" - všude tam, kde právě zuří válka, zatímco u nás panuje mír a haldy mrtvých jsou jen televizní stínohrou.

                 
Obsah vydání       7. 9. 2004
7. 9. 2004 Čečenští únosci: "Rusové zabíjejí naše děti, tak my zabijeme vaše"
7. 9. 2004 "Je možné zabít 42 000 dětí podle práva?"
7. 9. 2004 V Bagdádu zuří ostré boje
7. 9. 2004 Ruská novinářka prý byla "přiotrávena"
6. 9. 2004 Lze ve válce proti terorismu zvítězit pouze silou?
7. 9. 2004 Mír v jeskyních a válka světa Martin  Škabraha
7. 9. 2004 Ruská moc nemá v Čečensku co pohledávat Darius  Nosreti
7. 9. 2004 Proč došlo k tragédii v Beslanu Michal  Rusek
7. 9. 2004 Nechte maličkých přijíti ke mně Václav  Dušek
7. 9. 2004 Byly jednou dva... ...billboardy... Ladislav  Žák
7. 9. 2004 Naše typicky české priority Miloš  Dokulil
7. 9. 2004 Nevěřím ani jedněm, ani druhým Ivan  Válek
7. 9. 2004 Světová obchodní organizace: český překlad rozhodnutí generální rady Oldřich  Průša
7. 9. 2004 Jaderná energetika a trvale udržitelný rozvoj František  Sviták
7. 9. 2004 Systém není na starší studenty připraven
7. 9. 2004 Studovat se musí do 26 let
7. 9. 2004 Itálie: Válka musí být dotažena do vítězného konce Tomáš  Gawron
6. 9. 2004 Rusko ostře odmítlo prohlášení EU o Beslanu
4. 9. 2004 Beslan nám nic neříkal - teď je synonymem zla
4. 9. 2004 Děti, které přežily, budou trpět celá desetiletí
6. 9. 2004 Spojené státy vyvíjejí přenosnou jadernou elektrárnu "pro rozvojové země"
6. 9. 2004 Jak se nestát Amerikou Lubor  Kysučan
6. 9. 2004 Karel Hoffmann a prezidentské milosti Zdeněk  Jemelík
7. 9. 2004 Naše zlostné křivé zrcadlo Sergej  Chelemendik
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2004 Byly jednou dva... ...billboardy... Ladislav  Žák
7. 9. 2004 Světová obchodní organizace: český překlad rozhodnutí generální rady Oldřich  Průša
7. 9. 2004 Nechte maličkých přijíti ke mně Václav  Dušek
7. 9. 2004 Mír v jeskyních a válka světa Martin  Škabraha
7. 9. 2004 Jaderná energetika a trvale udržitelný rozvoj František  Sviták
6. 9. 2004 Jak se nestát Amerikou Lubor  Kysučan
6. 9. 2004 Lze ve válce proti terorismu zvítězit pouze silou?   
6. 9. 2004 Karel Hoffmann a prezidentské milosti Zdeněk  Jemelík
6. 9. 2004 Obhajoba stopu Hynek  Hanke
4. 9. 2004 Děti, které přežily, budou trpět celá desetiletí   
4. 9. 2004 Beslan nám nic neříkal - teď je synonymem zla   
3. 9. 2004 Noc se stmívá vždy jen jednou, den se dní jen vždycky jeden... Irena  Zítková
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
3. 9. 2004 Byla válka v Kosovu také založena na podvodných tvrzeních?   
3. 9. 2004 Al Jazeera chce zahájit televizní vysílání v angličtině   

Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2004 Nechte maličkých přijíti ke mně Václav  Dušek
7. 9. 2004 Mír v jeskyních a válka světa Martin  Škabraha
7. 9. 2004 Naše typicky české priority Miloš  Dokulil
7. 9. 2004 Ruská moc nemá v Čečensku co pohledávat Darius  Nosreti
7. 9. 2004 Ruská novinářka prý byla "přiotrávena"   
7. 9. 2004 Čečenští únosci: "Rusové zabíjejí naše děti, tak my zabijeme vaše"   
7. 9. 2004 "Je možné zabít 42 000 dětí podle práva?"   
7. 9. 2004 Proč došlo k tragédii v Beslanu Michal  Rusek
6. 9. 2004 Rusko ostře odmítlo prohlášení EU o Beslanu   
4. 9. 2004 Guardian: Špatně provedená operace zřejmě "musela skončit katastrofou"   
4. 9. 2004 V Beslanu zahynulo 323 osob, z toho 156 dětí   
4. 9. 2004 Děti, které přežily, budou trpět celá desetiletí   
4. 9. 2004 Masakr přivedl k pochybnostem o Bohu i arcibiskupa anglikánské církve   
4. 9. 2004 Beslan nám nic neříkal - teď je synonymem zla   
3. 9. 2004 Guardian: "Putinova politika tvrdé ruky selhala"   

Asymetrická válka a to, co nazýváme terorismem RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2004 Nechte maličkých přijíti ke mně Václav  Dušek
7. 9. 2004 Mír v jeskyních a válka světa Martin  Škabraha
7. 9. 2004 Naše typicky české priority Miloš  Dokulil
7. 9. 2004 Ruská moc nemá v Čečensku co pohledávat Darius  Nosreti
7. 9. 2004 Ruská novinářka prý byla "přiotrávena"   
7. 9. 2004 Čečenští únosci: "Rusové zabíjejí naše děti, tak my zabijeme vaše"   
7. 9. 2004 "Je možné zabít 42 000 dětí podle práva?"   
7. 9. 2004 Proč došlo k tragédii v Beslanu Michal  Rusek
7. 9. 2004 V Bagdádu zuří ostré boje   
6. 9. 2004 Rusko ostře odmítlo prohlášení EU o Beslanu   
5. 9. 2004 Město začalo pohřbívat své děti   
4. 9. 2004 Guardian: Špatně provedená operace zřejmě "musela skončit katastrofou"   
4. 9. 2004 V Beslanu zahynulo 323 osob, z toho 156 dětí   
4. 9. 2004 Děti, které přežily, budou trpět celá desetiletí   
4. 9. 2004 Masakr přivedl k pochybnostem o Bohu i arcibiskupa anglikánské církve