1. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 9. 2004

I když si osobně vážím svého prezidenta, nepatřím mezi ony "my", jejichž jménem promluvil v článku "Náš evropský problém", uveřejněném v LN 28. 8. 2004 a převzatém některými internetovými periodiky. Na rozdíl od nich nemám s "Evropou" žádný problém.

Sloupek

Aj po jubilejných oslavách Slovenského národného povstania platí stará a neslávne známa skúsenosť: To podstatné o historických udalostiach sa u nás doma dozviete zväčša len z osobných rozhovorov a rozprávaní. Ak máte smolu a spoľahnete sa na verejný priestor, čiže sledujete médiá a prejavy politikov, rozumiete málo a nepochopíte nič. Po včerajšom rozhovore s Františkom Novosádom bolo jasné, že nejde len o túto tradičnú neschopnosť prihlásiť sa k vlastným dejinám, aké sa aj diali. Našim politikom sa totiž podaril husársky kúsok: Počas posledného víkendu v Banskej Bystrici štátotvorných rečníkov trápila vzácne jedna a žiaľ aj takmer jediná závažná téma: kritika komunistov za zneužívanie a privlastňovanie osláv SNP. Potiaľ všetko v poriadku, ak by sa naše neslávne dejiny osláv v jednom dôležitom bode nezopakovali: Rovnako ako v päťdesiatych rokoch zmizli z Povstania konkrétne mená, udalosti a tváre.

Povstanie áno, ale... -- radšej bez komunistov Husáka, Schmidkeho, Novomeského alebo aspoň demokratov ako Ivan Lettrich. Povstanie podľa prejavov zastalo bez katolíkov Jozefa Tisu, Vojtecha Tuku atď. Nápadne v nich chýbali aj udalosti, akou bola Vianočná dohoda. Dalo by sa to povedať aj takto: nie je možné, že by v roku 1944 boli "zlí" komunisti na správnom mieste a v správnom čase robili správne veci? Nie je naozaj možné, že v tom istom čase sa časť dnes "dobrých" katolíkov akosi pozabudla v nesprávnom štáte? Je to možné: To by sa však domáce dejiny nesmeli v roku 2004 vnímať na starý politrucký (rozumej "boľševický") spôsob: uvidieť v kľúčových osobnostiach Povstania predobraz vtedy ešte neznámeho "červeného" Februára. Alebo, naopak, nepamätať si rovnako účelovo "čiernu" podobu Slovak-štátu.

Chtiac-nechtiac sme boli svedkami starej schémy s opačnými hodnotovými znamienkami. Nielen to: Príznačná pre celú atmosféru bola ďalšia krajnosť: prehnanú rusifikáciu Povstania vystriedala jeho rovnako násilná "westernizácia". Angličtina dostala samozrejmú prednosť pred ruštinou -- opäť bez vysvetlenia, či by jej rozumela väčšina tých, ktorí tu vtedy zostali navždy ležať. A čo médiá? Ako smutnú pikošku spomeniem obraz Povstania v sobotňajšom vydaní denníka, ktorý sa programovo usiluje o šírenie demokratickej kultúry na Slovensku: v ľudáckom štýle prezentované SNP ako produkt domáceho pijanstva alebo nechcená reakcia na tragédiu vyjednávačov Wehrmachtu vo Vrútkach trivializovalo túto udalosť ako celok:

Áno, aj to bola časť pravdy o SNP, ale naozaj celá?

A na záver dovoľte kacírsku myšlienku: najbližšie k zmyslu Povstania ako celku mal v Banskej Bystrici neprítomný účastník osláv, nemecký kancelár Gerhard Schröder. Povstanie spojil s prihlásením sa k zodpovednosti za vlastné -- aj nepodarené -- dejiny tak, ako sa udiali napríklad v 80 vypálených slovenských dedinách. Priznajme si, je to myšlienka, ktorá tu v "červenej" alebo "čiernej" tradícii chýba. Kde ide o zodpovednosť, ide o vždy o ľudí, udalosti, ich mená -- a spôsob, ako sa s nimi vyrovnať Nezabudol zdôrazniť aj európsky rozmer osláv, na čo sa dnes, zrejme v deratizačnom opare, zabúda: Že SNP bolo prejavom vôle po slobode a túžby po inej -- trvalo bezpečnej -- Európe. Povstanie je jednou z mála demokratických tradícií tejto krajiny, hoci aj po roku 2004 zostáva vážnym problémom demokratická podoba týchto osláv.

1. 9. 2004

Asi 200 žáků a několik učitelů a rodičů je zadržováno ve škole v městě Beslan v severní Osetii v jižním Rusku. Školu obsadilo 17 ozbrojených mužů a žen a hrozí, že budovu vyhodí do povětří, pokud se jí pokusí osvobodit policie a vojáci. Dnes ve středu začal pro miliony dětí v Rusku školní rok.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1. 9. 2004

Často se mně ptají nevěřící američtí Republikáni, jestli je pravda, že v Británii existuje organizace "Konzervativci za Michaela Moora". Je těžko s nimi nesouhlasit, když vidím, že moji šílení kamarádi v [konzervativním] týdeníku Spectator nyní podnikají právní kroky ve snaze, aby byl Blair předčasně svržen z úřadu.

V souvislosti s víkendovým útokem šéfa britských konzervativců Michaela Howarda na Bílý dům, v souvislosti s tím, že byl u Bushe prohlášen za personam non gratam, protože Howard požaduje, aby premiér Tony Blair kvůli útoku na Irák odstoupil, se v britském konzervativním deníku Daily Telegraph zamyslel Mark Steyn, co v Británii slovo "konzervativní" znamená a zda vůbec nějací konzervativci v této zemi ještě existují...

31. 8. 2004

Dokumentaristovi Michaelu Moorovi a jeho filmu Fahrenheit 9/11 se dostalo v pondělí na sjezdu Republikánů v New Yorku další intenzivní reklamy. Moore se na sjezd dostavil se svou novinářskou akreditací a vysloužil si tam hlučné projevy nenávisti. Senátor John McCain ho na sjezdovém pódiu kritizoval jako "filmaře falešníka". Moore byl zjevně potěšen neočekávanou novou publicitou, a tak nesouhlasně hlučícím delegátům zamával z horních pater sjezdové síně. Dav unisono skandoval: "Čtyři další roky" pro George Bushe, Moore mu zasalutoval, zvedl prsty a odpověděl: "Už jen dva měsíce."

1. 9. 2004

Zdrojem terorismu nemusí být jen psychická porucha násilníků. Může jim být i historická zkušenost.

V den zahájení sjezdu americké republikánské strany, prohlásil prezident USA George Bush v rozhovoru pro televizní stanici NBC: "Nevěřím, že se boj proti terorismu dá vyhrát". Tento výrok lze chápat dvojím způsobem. Především jako tvrzení, že se vždy nějaký terorista může objevit. Ve světě stále komplikovanějších mezilidských vztahů je velice pravděpodobné, že občas někdo bude hledat zkratku k moci či majetku pomocí teroristického násilí. Je zde ale ještě druhý možný výklad Bushovy teze: nelze vyhrát válku vypovězenou teroristy 11. září 2001. Válku, jejíž součástí je invaze do Afghánistánu a do Iráku. Válku, která vyžaduje mimořádná opatření a vrchního velitele ozbrojených sil, který je odhodlaný použít sílu v zájmu Spojených států bez ohledu na naivní pohled spojenců i zastaralou literu mezinárodního práva.

1. 9. 2004

Společně s básníkem Ivanem M. Jirousem jsme reagovali na zákrok policie při pokojné kulturní akci CzekTek u Boněnova na Tachovsku. V prohlášení, které bylo napsáno ostřejším tónem a vzbudilo i negativní reakce, žádáme mimo jiné odstoupení s. Grosse. Jelikož nám na něj i přes řadu urgencí nikdo neodpověděl, rozhodli jsme se navštívit Úřad vlády osobně, a to ve středu 1. září kolem 14. hod. společně s oslem Bibou a kozly Matějem, Parcifalem a Legolasem. Všem, kterým se tento způsob líbí, vzkazujeme, že se k nám mohou přidat.

S pozdravem
Stanislav Penc

31. 8. 2004

Čtenářům Britských listů bych byl vděčný za jakékoliv informace a kontakty na Romy, kteří někdy kandidovali za jakákoliv česká politická uskupení, ať už v evropských, celostátních, především však v krajských a hlavně v komunálních volbách (případně se výrazněji v nějaké straně angažují. Nemám tím na mysli jen ty Romy, kteří získali mandát, ale i ty, kteří se pouze vyskytovali na kandidátní listině). Údaje sbírám pro další publikaci o politických aktivitách národnostních menšin, která by měla do konce roku vyjít na brněnské katedře politologie.

1. 9. 2004
Martin Ondreját

"Únos novinářů je zločin a jejich poprava by znamenala katastrofu pro Irák, islám a hnutí odporu, které by bezestopy zmizely. Islám nedovoluje vynucovat násilím pravidla šaríi, neboť vynucená povinnost v náboženství neexistuje. Nošení šátku je pouhý zvyk a ne pilíř islámu jako třeba modlitba nebo půst během ramadánu. Je nepřípustné vyhrožovat zabitím lidské bytosti kvůli obyčeji." - Šejk Ahmed Al-Kubaísi, jedna z nejvyšších a nejpopulárnějších sunnitských morálních autorit v Iráku.

"Vyzýváme k propuštění obou novinářů, neboť se domníváme, že to bude mít positivní odezvu v budoucích postojích Francie vůči Palestině a Iráku." - Z komuniké, které vydal Hamas.

Po sérii únosů neiráckých civilistů spojených s vydíráním jejich země původu vyžadujícím obvykle, aby daná země stáhla své vojenské síly z Iráku, ukončenýn často demonstrativním brutálním zavražděním rukojmí a šířením záznamu s jejich vraždou, došlo nyní i na Francii. Novináři Christian Chesnot, Georges Malbrunot a jejich řidič byli uneseni a Francie je nyní vydírána, aby výměnou za propuštění rukojmí zrušila zákon zakazující nošení větších náboženských symbolů do státních škol ve lhůtě do 48 hodin.

Ptáčková Jindřiška: Tažení na královnu
1. 9. 2004
Irena Zítková
Jindřiška Ptáčková: Tažení na královnu, nakladatelství Rodiče s.r.o., 264 stran, ISBN: 8086695417

Každý ví, že humoristické romány se rodí zřídka a těžko. Už proto by se dalo očekávat, že když už nějaký původní vyjde, vzbudí spontánní zájem čtenářské veřejnosti. Zdá se však, že kniha Jindřišky Ptáčkové Tažení na královnu (vydalo nakladatelství Rodiče) zatím pozornosti uniká.

Představme si, že k deseti evropským monarchiím (sedmi královstvím a třem knížectvím) přibylo v r. 1918 další, jedenácté. Že se Přemyslovci tenkrát opět ujali vlády.

1. 9. 2004

Ode dneška 1. září 2004 má každý občan možnost uchránit své orgány před použitím v dalším živém těle. Můžete je zachránit pro zpopelnění, případně pro shnití dle Vaší volby. Važte si této možnosti, je to velká vymoženost, kterou pro Vás zajistili někteří zvláště agilní poslanci ve Výboru pro sociální politiku a zdravotnictví v minulém volebním období.

2. 9. 2004
Polemika s článkem "Shnijte v hrobě kompletní"

Pan David nás oblažil vskutku geniálním článkem. Co je podstatou? Vztek. Vztek teče z každého písmenka. Jsem laik a transplantační zákon neznám. Mohl by mi tedy pan David vysvětlit, JAK snížil zákon počet transplantací? A bude možnost odmítnout darovat orgány opravdu tak hojně využívaná? Nějaká čísla a fakta, pane Davide. Pan David nemá rád parazitismus. Ale jak může být sociálním demokratem? ptá se Tom Fuk.

1. 9. 2004

Politické strany v SRN se připravují na horký volební podzim. Vedle voleb do zemského parlamentu v Sársku 5. 9., jsou na pořadu ještě dvě další volby do zemských parlamentů (19. 9. v Sasku a Braniborsku) a komunální volby v Severním Porýní -- Vestfálsku (26. 9.).

1. 9. 2004

Projekt splavnění Labe do Pardubic

Tisková zpráva Ekologického právního servisu

Evropská komise žádá vládu ČR , aby vysvětlila svůj postup ve věci povolování výstavby plavebního stupně na Labi u Přelouče, který má umožnit splavnění řeky až do Pardubic. Stavba tohoto vodního díla s největší pravděpodobností zničí populace vzácných druhů, přísně chráněných právem ES. Pro tyto své hodnoty bylo území tzv. Slavíkových ostrovů odbornými organizacemi navrženo jako chráněné území evropské soustavy NATURA2000.

31. 8. 2004

Služba čtenářům, navrátivším se z dovolené

1. 9. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V srpnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 6350,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Billboard s Grossem
31. 8. 2004

Že by Stanislav Gross nakonec nebyl tak dobrý stratég a odborník na sociální inteligenci, jak se pozorovatelé dosud domnívali? Nákladným rozmístěním těchto billboardů po České republice to, jak se zdá, Gross přece jen poněkud přehnal. Asi tak, jako když před posledními volbami nechal Václav Klaus automaticky telefonovat do statisíců domácností...

Dne 5. ledna 2001, na interní schůzi ČSSD po televizní rebelii o Vánocích 2000, se Stanislav Gross vyjádřil způsobem, který se měl zřejmě stát předzvěstí jeho politiky. Řekl tehdy k tomu, co se událo v České televizi:

"V politice není důležité, jaké jsou věci ve své podstatě, ale jak se veřejnosti jeví - a to ovládají média."

Tomuto pojetí politiky zůstává, jak se zdá, Stanislav Gross věrný dodnes: nejvýznamnější roli bude mít pro něho zřejmě PR.

31. 8. 2004

Reklamní desky s mladistvě telecí tváří našeho dočasného premiéra se objevují na kdekterém nároží. Doprovázejí je jednoduché výroky z dílny zkušeného PR agenta. "Jsem sociální demokrat." "Myslím to upřímně." Žádné složité vyjádření, žádné myšlenky, jenom řečenky. Šikovně vymyšleno, pane premiére a pane agente (PR, tentokrát).

31. 8. 2004

(zasláno z internetu)

1. 9. 2004

Pracuji, snažím se s ženou poctivě uživit rodinu, platím daně Evropské unii a když na mě někdo zkouší vulgární manipulaci podobně hrubého zrna, nezbývá mi, než abych si položil otázku. Mají nás čeští sociální demokraté momentálně vedení Stanislavem Grossem za totální stádo tupých ovcí? Asi tak na mě působí jeho bilboardová kampaň. Jako bych viděl obří reklamní plochy dnes již zapomenuté totality styl SE SOVĚTSKÝM SVAZEM NA VĚČNÉ ČASY, ------------- PLÁN X-té PĚTILETKY SPLNÍME, abychom ji jako vždycky "podkročili", abych použil novinářský jazyk doby.

1. 9. 2004

Ekologická sólokapřice v HaNo: Páté přes deváté, hlavní je však ta správná ideologie

Kachna musí přece obletět celý svět bez mezipřistání, aby se z ní stala zpráva pro noviny.

Kvalitu každého deníku určuje šéfredaktor. Ten ovlivňuje náročnost, s jakou se posuzují všechny články, o komentářích nemluvě. V komunistickém deníku Haló noviny si vzala šéfredaktorka měsíc trvající dovolenou. Nejspíše si potřebovala odpočinout od deprese, kterou zákonitě musí řízení tohoto listu přinášet. Na obsahu ale není odchod šéfredaktorky kupodivu znát. V pondělním vydání vyšel na publicistické stránce další otřesný blábol -- tentokráte z pera jakéhosi sociologa Chudáčka z Prostějova. Nomen omen chce se říci, kdyby ale nerozšiřoval autor nebezpečné ekologické bludy. Mezi jinými otřesnými výroky se v článku "Moderní nemusí být pravdivé" tvrdí, že

"Mezi další drobnost , kterou pisatel neuvedl, je znečištění Vltavy výluhy antikoncepčních prostředků, které mění pohlaví ryb. Zatím jen ryb... Bůhví co se tam ještě nachází, neboť tyto skutečnosti zatím nikdo nekontroluje."

Sociologa Chudáčka otázky upadajícího mužství a samovolných proměn kaprů na kapřice v závislosti na vypité antikoncepci, kterou nikdo nemonitoruje, evidentně intenzivně zajímají. Snad i iritují. Co kdyby si někdy náhodou loknul...

1. 9. 2004

K 60. výročiu SNP

Pavol Janík

Dramatické zvraty nechýbali ani desaťročiam, ktoré nasledovali po ozbrojenom vystúpení v rámci Slovenského národného povstania -- a to aj vo vzťahu k hodnoteniu tejto významnej udalosti našich moderných dejín. Ak sa pred prelomovým rokom 1989 spoločenský postoj k SNP už ustálil a vyzeralo to tak, že už k nemu vlastne niet čo dodať, že už o ňom vieme naozaj všetko, pod závanom slobody sa i veci zdanlivo skamenené, raz a navždy vytesané do pomníkov a naveky odliate do bronzu znova dali do pohybu.

1. 9. 2004
Pavol Janík

Slovenská politická a mediálna scéna venuje čoraz menšiu pozornosť výročiam tragického 21. augusta 1968. Odpoveď na otázku, z čoho pramení nezáujem o naše vlastné a nie také dávne dejiny, možno nájdeme aj v knihe Christophera Andrewa a Vasilija Mitrochina The Mitrochin Archive -- The KGB in Europe and the West, ktorá vyšla v britskom vydavateľstve Allen Lane The Penguin Press (v češtině Neznámé špionážní operace KGB - Mitrochinův archiv, Academia, ISBN: 802000923X).

Podľa publikovaných informácií úvodné príznaky reforiem v Československu v prvej polovici 60. rokov nevyvolávali v centrále sovietskej spravodajskej služby mimoriadne obavy. Hlavným cieľom reformátorov bolo podľa sovietskych analytikov odstránenie Antonína Novotného, ktorý zastával post prezidenta a prvého tajomníka ÚV KSČ. Aj Moskva však už starnúceho politika pokladala za príťaž. Vo vedení Československa narastal tlak zameraný na oddelenie uvedených kľúčových funkcií. V decembri 1967 najvyšší sovietsky predstaviteľ Leonid Brežnev vyhovel žiadosti Novotného a prišiel na neplánovanú jednodňovú návštevu Prahy, počas ktorej však odmietol intervenovať za svojho hostiteľa a oznámil mu, aby si problém svojej politickej pozície vyriešil sám. Ten bez sovietskej podpory reformátorom ustúpil.

1. 9. 2004

Stratil dôveru Ruska... a to stačí

Dušanbe

Bývalý veliteľ prezidentskej gardy, blízky spolupracovník prezidenta Emomaliho Rachmonova a exriaditeľ Agentúry pre kontrolu nad narkotikami pri prezidentovi Tadžikistanu Gafor Mirzojev bol zadržaný.

Toľko strohá agentúrna správa. Generáli sa v Strednej Ázii obyčajne do väzenia nedostávajú, preto je namieste otázka: Čo sa deje v Tadžikistane? Navyše keď ide o človeka, ktorý mal (alebo ešte má?) veľmi blízko k prezidentovi. Pomáhal mu v rámci Národného frontu v boji proti islamskej opozícii a počas občianskej vojny 1992 -- 1997 stál pevne po jeho boku. Okrem toho bol (a ešte de facto aj je) prezidentom Národného olympijského výboru Tadžikistanu.

Thajské deti
1. 9. 2004

Učitelkou v Thajsku a turistkou v Kambodži

Pár týždňov, ktoré sme strávili vyučovaním angličtiny na strednej škole v Thajsku, nám dokázalo, že naozaj netreba nikdy zabúdať na heslo "expect the unexpected" -- očakávaj neočakávané.

První díl cestopisu ZDE

31. 8. 2004

úterý 19.30: Nejméně osm lidí bylo usmrceno a deset zraněno výbuchem automobilu před Rižským nádražím v Moskvě. Mezi raněnými jsou i děti. K výbuchu došlo v cca 18 hodin středoevropského času.

Porobnosti v angličtině ZDE

31. 8. 2004

úterý 13.00: Americká letadla bombardovala vesnici ve východním Afghánistánu a usmrtila nejméně šest osob, konstatují místní činitelé. Sayed Fazel Akbar, guveernér provincie Konar, uvedl, že americká letadla bombardovala v pondělí vesnici Weradesh poté, co militanti odpálili rakety na bezpečnostní kontrolní stanoviště. Policie uvedla, že americká letadla zničili ve vesnici osm budovat a zranila a usmrtila militanty i místní civilisty. Mezi zraněnými byl i jeden afghánský pracovník humanitární organizace. Jde o oblasti, která silně podporuje válečného magnáta Gulbuddina Hekmatjára, který je také podezříván z bombového atentátu, k němuž došlo v neděli v Kábulu. Při něm zahynulo nejméně šest osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

31. 8. 2004

úterý 13.00: Bývalý srbský diktátor Slobodan Miloševič zahájil v úterý v Haagu svou obhajobu. Uvedl, že obvinění, že řídil v devadesátých letech balkánské války, jsou "neskrupulózní lži". Obvinil mezinárodní společenství, že bylo při balkánských válkách "hlavní silou při ničení Jugoslávie" a argumentoval, že Srbové byli obětmi, kteří se jen bránili. Miloševič obvinil západní mocnosti a zejména Německo, že uznaly "ilegální osamostatnění" bývalých jugoslávských republik. Miloševič obvinil z konfliktu v Kosovu "pakt NATO" a srovnal události v Chorvatsku na začátku roku 1991 s "genocidou Srbů chorvatskými fašisty v roce 1941". Uvedl, že desetitisíce Srbů byly usmrceny nebo vyhnány z domovů v Chorvatsku, než jugoslávská armáda začala reagovat. "Stát má právo užít veškerých svých prostředků proti vzpouře," uvedl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1. 9. 2004

My s nimi vyběhneme 19.

Možná, že nějaký nepřítel lidského rodu záměrně uspořádal svět tak, že dozvědět se, kdo koho řídí, je stále složitější. Například, když člověk čte ruské noviny a snaží se pochopit, kdo dnes vládne v Rusku, v hlavě mu z toho všeho vzniká nestravitelná kaše. Amíci, Židé, nadnárodní korporace, oligarchové, svobodní zednáři, média, partokrati, čekisti, Piterčani... A takto až donekonečna. Ruské vědomí je široké a ve své šířce se obvykle soustřeďuje na krajní části spektra.

Toto je devatenáctá kapitola kontroverzní knihy ruského autora žijícího v Bratislavě Sergeje Chelemendika s názvem "My objebiem ich", kterou uvádíme na pokračování.

31. 8. 2004

úterý 14.15: Dva autobusy v městě Beersheba na jihu Izraele se staly terčem útoků sebevražedných atentátníků, uvádí izraelská policie. Nejméně patanáct lidí bylo usmrceno a osmdesát zraněno. Odpovědnost za útoky přijala organizace Hamas.

Podrobnosti v angličtině ZDE

31. 8. 2004

úterý 18.15: Potvrdila to nepálská vláda. Nepálci byli uneseni před deseti dny a internetové stránky militantní organizace Armáda Ansara al-Sunny oznámily, že byli ismrceni za "pomáhání Spojeným státům". Video na interneto zaznamenalo stětí jednoho z 12 mužů a skupinu mužů ležících na zemi, kteří byli zastřeleni do zad a do hlavy. Nepálci byli zaměstnáni u firmy z Jordánska. Nepálská vláda konstatovala, že usmrcení Nepálců je šokující, neboť nebyly vyhlášeny žádné požadavky ani žádná lhůta. Nepál je jednou z nejchudších zemí světa a jeho obyvatelé lákají relativně dobře placené pracovní příležitosti v Perském zálivu. Nepálská vláda svým občanům zakázala cestovat do Iráku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

30. 8. 2004

Na jednání Ústřední kontrolní komise ČSSD byl pozván redaktor Štěpán Kotrba, aby vysvětlil, jak se do Britských listů dostal zvukový záznam z neveřejného jednání orgánů strany, zveřejněný pak v článku "Sociální demokracie se nám rozpadá pod rukama", které pak další novináři přepsali do textové podoby. Podnět k "předvolání k podání vysvětlení" dal komisi místopředseda ČSSD pro organizaci strany Martin Starec. "Nebyl jsem pozván pouze jako člen ČSSD, ale jako "zástupce" Britských listů," popsal situaci udivený Kotrba, který musel členům komise vysvětlit rozdíl mezi "zástupcem" a redaktorem. Ač byl pozván jako "svědek", hrubým způsobem na něj verbálně zaútočili dva členové komise ve snaze ho obvinit z toho, že záznamy z jednání vynesl on. Jeden z nich pak v průběhu 32 minut trvající diskuze hrdě řekl, že novináře, provozující své pokleslé řemeslo, nemá rád... Na závěr se pak musel za svůj výrok omluvit.

Výsledkem jednání je ale usnesení konrolní komise, které sociálním demokratům navrhl Kotrba, doporučující ústřednímu výkonnému výboru ČSSD, aby další svá jednání dělal veřejná. Čili jednání skončilo nakonec jako fraška.

31. 8. 2004

V souvislosti s další trapnou kauzou na politické scéně, jejímž protagonistou je unionistický poslanec Kořístka, se zviditelnil nový ministr vnitra Bublan. Ministr vyvolal klamnou naději, že aktéři této taškařice s údajně desetimilionovým úplatkem budou usvědčeni nebo zproštěni podezření vzápětí poté, kdy budou podrobeni vyšetření za pomoci "detektoru lži".

31. 8. 2004
List New York Times otiskl dne 10. dubna 2003 článek, v němž informoval: "Velitelé amerického letectva měli povinnost žádat ministra obrany Donalda Rumsfelda o svolení pokaždé, pokud si měl plánovaný letecký úder vyžádat smrt více než 30 civilistů. Bylo navrženo více než 50 takových leteckých úderů a všechny byly schváleny." Tak nevím, ptá se Habermas, co by tomu řekl Mezinárodní trestní soudní dvůr v Haagu.

Časopis Logos uveřejnil rozhovor s filozofem Jürgenem Habermasem o současné mezinárodní politice.

31. 8. 2004
Musíme najít způsoby, jak pomoci Arabům vytvořit prosperující, středostavovské společnosti a ukázat, že spolupráce mezi civilizacemi přináší drtivé většině lidí konkrétní prospěch. Na Blízkém východě je pro lidi nesmírně obtížné získávat úvěry pro malé a vznikající podniky i pro to, aby si obyčejní lidé koupili svůj dům či byt. Pružné americké kapitálové trhy by měly být rozvinuty tak, aby byl Arabům v daleko větší míře než dosud zpřístupněn úvěrový kapitál -- a to za podmínek, nábožensky přijatelných pro islámskou kulturu -- aby se Arabové a muslimové mohli včlenit do střední třídy.

Četl někdo v Bushově a v Kerryho týmu pro předvolební kampaň 12. kapitolu americké zprávy o útocích z 11. září, ptal se včera v deníku Boston Globe Walter Russell Mead.

31. 8. 2004

V článku k diskusii Čulík - Kotrba ..."Čulíkovy pohlady nie sú precítené" som napísal aj túto vetu: "Dnešný umelci by mali túto dnešnú totalitu pochopiť a vyjaviť pred občanmi, politikmi a vedeckou frontov, aby ich inšpirovali k činu a nie sa umelecký či inak onanovať pohľadom na mŕtvu spoločnosť." Táto veta bola kľúčovou myšlienkou môjho postoja k danej diskusii a nie názov, ktorý dostal článok nie mojou zásluhou "Čulíkovy pohlady nie sú precítené". Tento názov totiž zvádza čitateľa k hodnoteniu Jana Čulíka, namiesto k zamysleniu sa nad obsahom článku, a preto ho odmietam, ako vytrhnutý z kontextu.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2004 Můj evropský ne-problém aneb anti-Klaus Zdeněk  Jemelík
1. 9. 2004 Oslavy SNP -- opäť vyretušované mená a tváre Martin  Muránsky
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
1. 9. 2004 Trochu brutálnej histórie nakoniec Zuzana  Michalidesová
1. 9. 2004 Existují v Británii ještě vůbec konzervativci?   
1. 9. 2004 Odpor muslimských autorit proti únoscům Martin  Ondreját
31. 8. 2004 Jan Železný a doba Jaroslav  Doležal
31. 8. 2004 Spravedlnosti mezi národy nelze dosáhnout moralizováním   
31. 8. 2004 Americká globální strategie proti terorismu musí být také pozitivní   
30. 8. 2004 Zpozdilá Mrázovka a české značení silnic Ondřej  Hausenblas

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2004 Standa Rovňák a jeho středně Rychlé šípy Martin  Mařák
31. 8. 2004 ČR "spěje k hospodářskému úpadku"   
31. 8. 2004 Normální je nelhat? Jan  Čulík
31. 8. 2004 Telecí en Gross Ondřej  Hausenblas
27. 8. 2004 Hloupost ministra nebo vlastizrada? Štěpán  Kotrba
27. 8. 2004 Kolik stránek má Grossova právnická disertace na universitě v Plzni?   
24. 8. 2004 Vláda prošla 101 hlasy   
23. 8. 2004 Programové prohlášení vlády selhává ve všech oblastech Jiří  Velebný
22. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky - definitivní text   
20. 8. 2004 Kdy rezignovat? Ivan  David

Pád vlády Vladimíra Špidly RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2004 Kdy rezignovat? Ivan  David
20. 8. 2004 O krizi, která krizí nebyla Oskar  Krejčí
19. 8. 2004 Přibyl není nebezpečný, nebezpečný je Gross Bohumil  Kartous
19. 8. 2004 Programové prohlášení vlády - poslední verze před jednáním K9   
12. 8. 2004 Proč hlasovat pro vládu Ivan  David
9. 8. 2004 David píše Pehemu: Prostředky, které chcete použít proti jinak smýšlejícím nejsou demokratické   
6. 8. 2004 Jistě, pane premiére... Zdeněk  Šulc
6. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky   
2. 8. 2004 Není otázka jako otázka Štěpán  Kotrba
31. 7. 2004 Gross: Varianta vlády, která je možná, i když není žádným zázrakem Štěpán  Kotrba

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2004 Permanentní válka Oskar  Krejčí
31. 8. 2004 Americká globální strategie proti terorismu musí být také pozitivní   
31. 8. 2004 Americká letadla "bombardovala afghánskou vesnici"   
28. 8. 2004 Šéf britských konzervativců zaútočil na Bílý dům   
27. 8. 2004 Irák: Jde o vymezení toho, jak se užívá moc   
27. 8. 2004 Ano, jsem ve službách islámských fundamentalistů Bohumil  Kartous
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
26. 8. 2004 Druhá americká zpráva o týrání iráckých vězňů v Abu Ghraib zveřejněna   
26. 8. 2004 Ve službách britského ministerského předsedy... Bohumil  Kartous
26. 8. 2004 Západní média budou protestovat proti policejnímu zadržení novinářů v Nadžafu   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2004 Michael Moore získal na Republikánském sjezdu další reklamu pro svůj film   
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 O Michaelu Moorovi: Souhlasím   
13. 8. 2004 Michael Moore zveřejnil záběry, kde nový šéf CIA konstatuje, že je pro tuto funkci nevhodný   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
28. 7. 2004 Fahrenheit 9/11: vyprodaný sál a dlouhý potlesk Viktor  Šaněk

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2004 Odpor muslimských autorit proti únoscům Martin  Ondreját
24. 8. 2004 Přes osm tisíc vězňů v izraelských věznicích je vysíleno hladovkou   
12. 8. 2004 Palestinsko-izraelský konflikt je asi neřešitelný Pavel  Urban
11. 8. 2004 "Tady je Izrael, tak mluvte hebrejsky, anebo držte hubu!"   
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   

Zelení RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2004 Brezina (prý) strašidlem aneb Dokaž, co jsi nenapsal Karel  Dolejší
23. 8. 2004 Jak se stát modrým ptákem Ivan  Brezina
20. 8. 2004 Kdo si hraje, občas zazlobí aneb (nucený) výsek reality Ivanem Brezinou Karel  Dolejší
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký
4. 8. 2004 Duhoví lidé a pozadí Tmavozeleného puče Ivan  Brezina
26. 7. 2004 Eurovolby nebyly zelené Ondřej  Slačálek
23. 7. 2004 Neuvěřitelné smyšlenky Ivana Breziny Vojtěch  Kotecký

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2004 Zpráva o království českém v roce 2000 Irena  Zítková
30. 8. 2004 Co zmůže literatura? Antonín Jaroslav Liehm
27. 8. 2004 Systémy sebezničení Václav  Dušek
26. 8. 2004 Kryla jako velkého umělce jsem rozhodně zpochybnit nechtěl... Šmerala ano... Radko  Kubičko, Jiří Haussmann
26. 8. 2004 Britská média oslavují Milana Kunderu   
19. 8. 2004 Laciná masáž nápodoby Václav  Dušek
19. 8. 2004 Nový weblog o české a středoevropské literatuře v angličtině   
11. 8. 2004 O historické paměti a o generačních rozdílech Zdena  Bratršovská, František Hrdlička

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2004 Janu Švankmajerovi bude sedmdesát   
29. 8. 2004 Bývalý šéf BBC obvinil Tonyho Blaira ze lhaní a ze zastrašování BBC   
28. 8. 2004 Andrew Gilligan kritizoval vládu a Radu BBC   
24. 8. 2004 ČRo: "Internetový teroristi a antivirový odborníci"   
18. 8. 2004 O třítýdenní okupaci ČT 2 armádami spojeneckých sportovních vojsk Bohumil  Kartous
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Rozdíl mezi psem domácím, hlídacím, vlkem stepním a hyenou skvrnitou Štěpán  Kotrba
20. 7. 2004 BBC by neměla být financována jen z koncesionářských poplatků   
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné   
20. 8. 2004 Obrodný proces v Semilech Ludvík  Vaculík
20. 8. 2004 Dva tisíce slov   

Školství RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2004 V Brně vzniká Univerzita obrany Jaroslav  Hlaváček
24. 8. 2004 Vládní sliby ve školství Ondřej  Hausenblas
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2004 Úkolem ženy je čekat a poslouchat, míní Vatikán   
31. 7. 2004 Papež kritizuje feministické hnutí   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
7. 6. 2004 O terorizování matek   
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské