13. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 4. 2004

Americké jednotky v Iráku vydaly nové informace, které potvrzují, že země nyní zažila nejkrvavější boje od pádu Saddáma Husajna.

Sloupek

Dejiny sa opakujú dvakrát, raz ako tragédia, druhýkrát ako paródia, tvrdí klasik. Comeback mečiarovcov na politickú scénu Slovenska po štyroch rokoch vynúteného azylu nemohol dopadnúť lepšie. Aj takto by sa dalo vyjadriť rozčarovanie a šok z neúspechu koaličných kandidátov po prvom kole prezidentských volieb. Víťazi prvého kola vrhajú zlé svetlo predovšetkým na porazených. Pretože jedno je isté: sami by to tentoraz nezvládli. Výsledok prezidentských volieb bol v hre dávno pred voľbami. A to nie len straníckou sólo nomináciou pána Kukana. Paralelne prebehla obdobná do seba zahľadená voľba aj v KDH. V nej dostal František Mikloško prednosť pred najúspešnejším politikom KDH, Jánom Figeľom, ktorý by túto kandidatúru prijal. Žiaľ, aj tu chýbala vôľa a zrejme prevážil pocit, že v týchto prezidentských voľbách o veľa nepôjde.

Áno, neschopnosť koalície postaviť jedného silného kandidáta nebola "trápnou výhovorkou", o ktorej dnes hovorí premiér. Stala sa parádnym trapasom. Nie však jediným. Tým druhým bola polarizácia prokoaličného voliča kampaňou, ktorá postavila bútorovcov proti kukanovcom a naopak. Na stránkach nášho vždy pravého denníka sa znova v poslednom čase donekonečna rozoberala skupinka, hovorilo o antikomunizme etc. -- so zrejme jediným relevantným výsledkom: tí, čo v skutočnosti boli na jednej lodi, v prvom kole nevolili. Alebo nevolili jednotne so smutne známym dôsledkom. Ani to však nie je všetko. Myslím, že v prvom kole utrpel porážku predovšetkým politický štýl, ktorý Fedor Matejov vyjadril suchou vetou: "Voľby sa nedajú vyhrávať ako tendre na vlaky." Na mysli mal samozrejme tendre, kde sa všetko dopredu zabezpečí a víťaza určia najlepšie pol roka dopredu. A to všetko v atmosfére, kde ešte aj ten štvorlístok nevyspytateľnej šťasteny stojí na jeho strane. Silovo pochopená a zhora presadzovaná politika reforiem jednoducho stratila kontakt s vlastnou a voličskou realitou. Lepšie povedané, nikdy ho ani nemala. V prvom kole sa presadili politici, ktorí tento kontakt nestratili. Medzi porazenými sú teda aj tí, ktorí arogantný spôsob presadzovania reforiem prekryli svetonázorovou dilemou: buď reformy hneď, všade a naraz alebo hrozivá neznáma: čo ďalej? Nezabúdajme, že politika reforiem prežila plebiscit. Veď o čo iné, než o vyslovenie nedôvery k zmene politického štýlu, išlo pri neúspešnom hlasovaní o referende.

Ako ďalej? Operácia sa nepodarila, ale existencia pacienta na rozdiel od roku 1998 nie je v ohrození. Nech po tomto šoku zavážia politické argumenty. Lebo ak o niečom pozitívnom, tak o tomto by mohli byť tieto voľby. Dve veci sú isté: Nie teória menšieho zla, ale udržanie vlády alebo jej predčasný koniec bude témou, ktorá zaváži. Iste, za všetko sa platí, aj za návrat mečiarovcov do produktívnej politiky. Tentokrát si to, počuť zvonku, budete musieť zjesť sami.

Zveřejněno se souhlasem týdeníku SLOVO
12. 4. 2004

pondělí 21.45: To je názor zpravodaje BBC Johna Simpsona, toho času v Bagdádu:

12. 4. 2004

Irák: Zajato dalších sedm rukojmí

pondělí 12.00: V obleženém iráckém městě Fallúdža bylo usmrceno 600 osob. Američtí velitelé tvrdí, že jejich vojáci "precizním způsobem" zabíjeli rebely, pracovníci místních nemocnic poukazují na to, že mrtví jsou převážně ženy a děti.

V pondělí se irácká krize zhoršila, když vyšlo najevo, že bylo zajato sedm nových rukojmích. Jsou to Číňani a byli zajati na silnici z Jordánska do Bagdádu. Osud tří japonských rukojmích je nejasný, přestože měli být propuštěni v neděli. Nejisté příměří v Iráku zatím trvá.

13. 4. 2004

Předsmrtné křeče islámu:

Muslimští přistěhovalci [na Západ] nehledali nový způsob života. Předpokládali, že budou moci pokračovat ve svém dosavadním způsobu života, jen že budou bohatší. Neočekávali ani nechtěli nevyhnutelné kulturní napětí, vzniklé v důsledku přechodu do jiné civilizace, a v žádném případě je ani nenapadlo, že v dlouhodobé perspektivě nebudou schopni udržet svou kulturu a náboženství při životě. Starší generace si nyní uvědomuje, že ani vnějšková konformita vůči tradičnímu způsobu oblékání a chování u mladých 'muslimů' už není zárukou, že vnitřně přijímají islám. Nedávno jsem čekal na taxíka před nemocnicí v britském městě, kde žiju, vedle mě stály dvě mladé ženy, plně zahalené v muslimské burce, byly jim vidět jen oči. Jedna řekla druhé: "Hele, dej mi čouda, už to nemůžu vydržet." Jakmile prostředí přestane vyvíjet na tyto dívky tlak, přestanou okamžitě nosit muslimský oděv.

Všichni, kdo žijí v takovýchto britských městech, se nutně musejí ptát, zda islám obsahuje nějaké hodnoty - kromě instinktivního vědomí, že jakmile je jednou zahájena sekularizace, vzniká nezastavitelná řetězová reakce - a tak není islám přizpůsobitelný modernímu světu. To jsou argumenty Theodora Dalrympla, které shrnujeme.

12. 4. 2004

Monitor Jana Paula

V pondělí ráno mě vzbudil zvonek a když jsem otevřel, před vrátky stála parta malých i větších dětí, které už vůbec neznám. V jedné ruce měly pomlázky, v druhé košíky a zíraly na mě s otevřenou pusou. Stál jsem mezi dveřmi a beze slova si je prohlížel. Když delší dobu nic neříkaly, tak jsem se zeptal, co se děje. Zase bylo ticho. Po chvilce jeden z nich, asi ten nejodvážnější, pronesl slovo koledník. "No, a co má být?"odpověděl jsem po chvilce zase já a čekal jsem, co bude dál. Dál nebylo nic, jen ticho.
22. 8. 2003

Lužice - země na sever od našich hranic. Historicky jedna z vnějších zemí koruny české. Posledních více než 350 let součást Německa. Přesněji od roku 1635. Horní Lužice je součástí Saska, Dolní Lužice je dnes částí Branibor. Pro toho, kdo ví o dlouholeté tradici česko - srbských vztahů by se dalo brát jako věc samozřejmá, že každá návštěva českých státníků v Sasku a naopak se mimo jiné zabývá i situací malého západoslovanského národa - lužických Srbů.

11. 4. 2004

Sedmička Jany Bobošíkové skončila. TV Nova stáhla Bobošíkovou z obrazovky. Bobošíková, vypadni hned! Nova zrušila Bobošíkové nedělní Sedmičku. Televize Nova stáhla poslední Sedmičku. To jsou titulky z denního tisku, reflektující velikonoční "okurkovou sezónu" a vliv jedné moderátorky na politickou scénu i mediální prostor.

13. 4. 2004

Ve večerních tv zprávách před několika dny jsem viděl paní ministryni Buzkovou, jak rozhořčeně kroutí hlavou nad propagačními materiály jisté jihlavské iniciativy, která ve školách po záminkou výchovy k rodičovství šíří protipotratovou ideologii zvláště odsozeníhodným způsobem. Zajímavé je, že ministryně školství, která takto kroutila prozatím vlastní hlavou, v předminulém týdnu předložila návrh "školského zákona", který navrhuje fakticky "zrušení osnov" s tím, že si každá škola bude moci učit co chce s důrazem na "tvořivost", "iniciativu" a proti "biflování". Nepochybuji však, že protipotratová ideologie je iniciativně tvořivá a rozhodně nechce, aby studenti něco biflovali, úplně se spokojí s tím, že si žáci "poznatky" vštípí a pokud možno o nich nebudou moc přemýšlet, hlavně že je budou šířit.

13. 4. 2004

Ředitelé škol si mohou vyměňovat zkušenosti na internetu

Datum: 12.04.2004 10:19
Kategorie: sko pit
Klíčová slova: ČR školy učitelé internet

PRAHA 12. dubna (ČTK) - Ředitelé škol si mohou vyměňovat zkušenosti, hledat inspiraci nebo pomoc při řešení svých problémů na internetu. Na portálu určeném učitelům i lidem, kteří se o školství zajímají, www.mujnet.cz spustili novou sekci určenou právě šéfům škol, ČTK o tom informovala Veronika Jeřábková z občanského sdružení AISIS, které internetové stránky provozuje. ...

11. 4. 2004

"Toto není občanská válka, i když se ji extremisté snaží vyvolat. Irák je nyní rozdělen. Na jedné straně jsou náboženští fanatikové a pozůstatky brutální diktatury, která zavraždila statisíce vlastních lidí a zotročila ostatní. Na druhé straně jsou lidé s obrovskou odvahou a lidskostí, kteří se odvažují věřit, že základní lidská práva a svoboda nejsou cizí arabské kultuře na Blízkém východě."

Podle týdeníku Observer riskoval v sobotu britský premiér svou politickou budoucnost tím, že zdůraznil, že jeho vláda bude pokračovat v "historickém boji" v Iráku, navzdory úsilí "teroristů a podvratných vlivů".

12. 4. 2004

Úžasně velikonočně symbolická "zpráva" ČTK, komentovaná mnou na Britských listech a takto převzatá serverem Česká média (vidíte tu klikatou cestu informace či "informace" ke čtenáři?) přiměla čtenářku Lucii Krugovou, jednatelku Cook s.r.o. a "výkonnou ředitelkou projektu Cook media", jinak bývalou "Berušku" z nováckého pořadu Prásk, k vysvětlivce.

13. 4. 2004

Současná vzpoura šíitů v Iráku, kteří byli, kromě menšinových Kurdů, doposavad jedinou významnou nadějí koalice, že najde oporu a ospravedlnění pro okupaci Iráku velmi silně naznačuje, že přítomnost cizích vojsk v Iráku je v rozporu s názorem většiny Iráčanů. Opak by bylo možno dokázat jedině v případě, že by se v Iráku, pod dohledem OSN, konalo referendum o souhlasu Iráčanů s přítomností cizích vojsk v Iráku.

13. 4. 2004

Terorismus přivádí demokracii na nebezpečné rozcestí, protože se mu nemůže účinně bránit aniž by zavedla opatření, která směřují k vytvoření totalitního státu. V rámci této logiky hledala Amerika po teroristických útocích z 11. září 2001 cesty, jak odvrátit možné další útoky na americké civilní objekty. Některá opatření přitom přesahují rámec nutné sebeobrany a směřují k omezení demokratických práv amerických občanů a jiná odporují mezinárodnímu právu.

13. 4. 2004

U leckterých historických skutečností jsme ochotni připustit jejich chronologický vývoj i poté, co se udály a staly se pro nás určitými formami paměti. Některé ale považujeme za neměnné a vývojově uzavřené.

13. 4. 2004

Americká vláda hodlá požádat Čínu o pomoc ve válce proti terorismu a při projednávání nukleárního napětí se Severního Koreou. Americká firma Westinghouse by ráda prodala Číně čtyři nukleární reaktory. Viceprezident Dick Cheney tedy spojí obě mise - politickou i hospodářskou - do jedné.

13. 4. 2004

Rwandský reportér Rodrique Ngowi se domnívá, že se situace v Rwandě obrací k lepšímu, zatímco tisíce příslušníků národnosti Hutu čekají na to, jak soudy zváží jejich účast na masovém vraždění před 10 roky.

13. 4. 2004

... kdo je bez viny. Takto by mohla znít reakce na neustále omílané téma romské menšiny v České republice. A rovněž bych chtěl takto odpovědět na invektivy létající na adresy obou stran. A je mi líto, že - ač gadžo - musím přiznat, že nám bílým se toho smetí před prahem nahromadilo "o trochu" více. Odhoďme hnus, těm méně otrlým bych doporučil panáka na posilněnou a prohrabme se tím nepořádkem, jež se nám za ta staletí nahromadil před našimi prahy. Začneme zlehka, nejdříve se blíže podíváme na práh romský.

13. 4. 2004

Romové (a menšiny vůbec) -- to je odvěký problém českého národa. A možná věčný. Jediný lék na tento "neduh" je často spatřován ve slově, které se také objevuje v nadpise mého článku -- asimilaci. Je to však řešení jediné možné? Nebo jinak -- je to řešení nejlepší?

13. 4. 2004

Jeden z mužov, ktorí delili Česko-slovenskú federáciu, V. Klaus, je už prezidentom. Druhý z nich, V. Mečiar, dostal v prvom kole priamych prezidentských volieb v SR príležitosť napodobniť ho. Nielen preto, že s 32,7 percenta v tomto kole zvíťazil, ale aj preto, že E. Kukan, ktorý by ho podľa všetkých prieskumov verejnej mienky v druhom kole porazil, do finále nepostúpil.

13. 4. 2004

Prvé kolo voľby hlavy štátu prinieslo jedinú senzáciu. Do finále prezidentských volieb nepostúpil dlhodobo jasný favorit na základe výskumov verejnej mienky. Eduard Kukan ešte pred záverečnou píšťalkou dostal šokujúcu červenú kartu a s ostatnými deviatimi kandidátmi musel predčasne odísť pod sprchu. Odhliadnuc od všetkých prekážok, ktoré mu pripravila materská SDKÚ, on sám zlyhal v zásadnej otázke. Na stupeň víťaza sa nedostal aj preto, že ho jeho mediálna prezentácia predstavila ako veľmi slabého rečníka a skoro nulového bojovníka.

13. 4. 2004

Zahraničný komentár týždňa

Zo skupiny postkomunistických krajín vstupujúcich do NATO a Európskej únie má Poľsko najväčšiu rozlohu, počet obyvateľov, ekonomickú silu a medzinárodnopolitickú váhu. Zdá sa, že aj najťažšiu nošu starostí.

13. 4. 2004

Česká pobočka mezinárodní organizace na ochranu životního prostředí Greenpeace podala stížnost Radě České televize na reportáž Ivana Breziny, kterou shledala neobjektivní. Dne 7. dubna 2004 Rada ČT tuto stížnost odmítla. Ivan Brezina vysvětluje ze svého hlediska okolnosti.

13. 4. 2004

Neokonzervatívny pohľad na ochranu životného prostredia

Radovan Geist

Americký neokonzervativizmus, so svojím izolacionizmom a unilateralizmom, sa navonok prejavuje takmer teologickou vierou vo dva fenomény -- existenciu samoregulujúceho systému (spoločenského či politického) a všemocnosť technológie.

13. 4. 2004

Americký prezident si vymýšla predpovede vývoja zamestnanosti

Americký prezident George Bush zneužíva predpovede vývoja zamestnanosti na vlastnú politickú propagandu. Tvrdí to popredný komentátor The New York Times Paul Krugman. Vychádza pritom z porovnaní reálneho vývoja zamestnanosti v nepoľnohospodárskych odvetviach s "predpoveďami" prezidentovej Správy o vývoji ekonomiky za posledné roky. Toto porovnanie poukazuje na priam priepastné rozdiely, ktoré nemôžu byt výsledkom len chybných odhadov odborníkov. "Ekonomické prognózovanie nie je exaktná veda, ale toto je bezprecedentné, " konštatuje Paul Krugman.

13. 4. 2004

Účelově zkreslená aktivistická demagogie

Velmi mně pobavila (a zároveň rozesmutněla) patafyzická diskuse nad článkem Radka Mokrého o Černobylu. Dokazuje totiž, že někteří čtenáři Britských listů nedokážou kriticky pracovat s prameny, respektive neumějí odlišit seriózní vědecké studie, které prošly odbornou oponenturou, od senzačních novinářských výmyslů a účelově zkreslené aktivistické demagogie.

13. 4. 2004

O MINULOSTI

Nástroj "studenej vojny" a integrácie Európy

Koniec druhej svetovej vojny neznamenal počiatok mierového obdobia, "horúca" vojna sa totiž premenila na "studenú". Oficiálne sa prezentovala ako konfrontácia dvoch táborov -- "socialistického" a "kapitalistického" --, v skutočnosti však išlo len o realizáciu mocenských záujmov Sovietskeho zväzu.

13. 4. 2004

From 25 March until 20 June a special exhibition on loan from the Jewish Museum in Prague can be viewed at the Jewish Museum in London.

Images in pencil, crayon and watercolour by children aged from seven to 11 years created in Terezin (Theresienstadt) between 1942 and 1944 reflect happy memories of life before the war to daily life in the camp. Barely 100 children survived from more than 15,000 who passed through.

The Jewish Museum, Raymond Burton House, 129-131 Albert Street, London NW1, Monday-Thursday 10am-4pm, Sunday 10am-5pm, tel. 020 7284 1997, jewishmuseum.org.uk, Admission L3.50 adults

13. 4. 2004

A talk by Sir John Tusa
Tuesday 25 May, 6 for 6.30pm, Czech Embassy, 26 Kensington Palace Gardens, London W8

In the 1930s, the Bata company bought land at East Tilbury in order to establish a shoe factory. Around the factory a garden village was laid out, its plan and some of its buildings the work of the architects employed by Tomas Bata to design his utopian town of Zlin in Moravia. Former director of the BBC world service and now director of the Barbican Centre, Sir John will reveal the fascinating history of the Bata estate and the community that evolved there.

Members of the public are welcome to attend.

11. 4. 2004

Méně známé historické skutečnosti

Lenka Kužvartová

Tak máme opět Velikonoce. V Českém rozhlase nám páter Hermann vysvětluje, čím mají být Velikonoce pro ateisty a teď, v neděli, jsem otevřel ráno rádio znovu, abych se doslechl, že "Dobré jitro z Prahy" moderuje představený Československé církve husitské. A tak si dovoluji nabídnout laskavému čtenáři starší text své dcery. Nenechme se totiž mýlit: Velikonoce jsou svátky jara. Že mají křesťanský nátěr, není příliš podstatné. Nicméně křesťanství je určitě významným fenoménem, a to dokonce i v tak sekularizované společnosti, jako je ta soudobá česká.

A tak myslím nezaškodí zopakovat si historická fakta, jež se převážně podivuhodnou náhodou do dějepisu -- a už vůbec do katechismů -- nedostala. Takže příjemné sváteční počteníčko.

11. dubna 2004

Petr Kužvart

9. 4. 2004
Jeruzalém

Peroutka byl přesvědčen, že budování státu je otázka psychologická: "Do jaké míry se československý národ psychologicky konsolidoval tak, aby bylo možno říci, že stát byl dobudován?" Vzpomínáme-li, že podle Masaryka bez Beneše by republika nebyla, pak musíme říci, že republika je dnes psychologicky spíše od-budovávána. Zdálo-li se kdysi Slovákům, Němcům a Maďarům, že se Beneš o jejich stát nezasloužil, pak dnes zdá se Čechům, že se ani o nynější, už výlučně jen český stát nezasloužil, naopak byl velký zločinec.

Prosím ještě trochu špíny i na Masaryka a bude brzy po republice.

9. 4. 2004

Kdyby Francie neporazila roku 732 po Kristu muslimskou invazi v bitvě u Poitiers, podlehla by celá Evropa islámu, ptal se roku 1788 ve svém klasickém díle Vzestup a pád římské říše anglický historik Edward Gibbon. "Znamenalo by to, že by se byl Korán stal hlavním učebním textem na univerzitě v Oxfordu?"

V roce 1788 se zdála taková představa kuriózní. Poslední muslimská vojska byla vyhnána ze Španělska v roce 1492, osmanská ofenzíva ve středovýchodní Evropě byla s konečnou platností zastavena u bran Vídně roku 1683.

Dnes ale, míní oxfordský konzervativní historik Niall Ferguson, který nyní vyučuje v USA, je tato představa o hodně míň směšná.

9. 4. 2004

"Eniky beniky dominé, komouš si hrábnul a my né," zpívám si cestou z nákupu ve čtvrti Gostenhof v Norimberku a lámu si hlavu, jak českému obyvatelstvu doma zase zvednout adrenalin. Já už jsem v pohodě, už se nezlobím. V tašce si nesu obyčejné věci, jaké bych většinou pořídil i u nás. Mají ale jednu zvláštnost: i když je tu na nich DPH vyšší než u nás, jsou levnější než u nás. Němečtí občané své zákonodárce v lepším případě nemají rádi, v horším případě jimi opovrhují. Čeští občané svými zákonodárci neopovrhují. Nenávidí je. A to je dobře. Zaslouží si to.

7. 4. 2004

Katedra slovanských studií na Glasgow University vypisuje konkurs na místo bohemistického lektora na školní rok 2004-05. Hledáme absolventa bohemistiky, pokud možno se zkušeností výuky češtiny pro cizince, či jiného jazyka. Uchazeči by měli mít obstojnou znalost angličtiny. Jejich úkolem bude vyučovat studenty prvního a druhého ročníku bohemistiky českému jazyku. Jejich pracovní úvazek bude cca 8 vyučovacích hodin týdně. Jmenování je na dobu deseti měsíců, od října 2004 do června 2005. Úspěšný kandidát obdrží na tuto dobu stipendium ve výši 6000 liber. Zároveň se očekává, že kandidát vypracuje postgraduální práci v oboru bohemistiky, slavistiky či anglistiky pro získání titulu MPhil. Pro toto roční postgraduální studium kandidáta Glasgow University osvobodí od platby školného, které bude po vstupu ČR do EU sníženo z nynějších 7000 na 2500 liber.

Toto místo pro bohemistického lektora-postgraduálního studenta financuje společně Glasgow University, MŠMT ČR a britský Foreign and Commonwealth Office.

Podrobnosti i formulář pro zájemce jsou ZDE

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

7. 4. 2004

22. 3. 2004 jsme uhradili koupi nového serveru, na něž nám po lednové havárii čtenáři rychle poskytli finanční prostředky, a to částkou 122 500 Kč. Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček zadarmo postupně zprovozňuje dosud nefunkční části časopisu. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

V březnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 2700 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
13. 4. 2004 Demokracie a terorismus Mojmír  Babáček
13. 4. 2004 0,7 l Hitlera Bohumil  Kartous
13. 4. 2004 "Dej mi čouda" - o rozpadu muslimských hodnot   
12. 4. 2004 Hody, hody, dej sem prachy! Jan  Paul
9. 4. 2004 "Demokrati" proti "totalitě"... anebo to je naopak? Ondřej  Slačálek
9. 4. 2004 Česká drahota Radek  Mokrý
9. 4. 2004 Architektonická soutěž na novostavbu vědecké knihovny v Ostravě. Ano, nebo ne? Martin  Strakoš
9. 4. 2004 Irák: Bush a Blair zapálili oheň, který je možná stráví   
9. 4. 2004 Bude Evropa kolonizována muslimy?   
9. 4. 2004 Národ, který nechce být svůj Efraim  Israel

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 4. 2004 Milan Kundera pětasedmdesátník Jakub  Žytek
1. 4. 2004 O rodné sestře plivance Jan  Čulík
30. 3. 2004 Bohumil Hrabal: Furiant nekonečna a věčnosti Martin  Škabraha
30. 3. 2004 Jak vidím krále české literatury Tomáš  Koloc
25. 3. 2004 Byl Bohumil Hrabal tvůrcem "laskavého humoru"? Jan  Čulík
25. 3. 2004 "Laskavý humor" Bohumila Hrabala Jan  Čulík
5. 3. 2004 Desáté jaro Karla Kryla Martin  Štumpf
13. 2. 2004 Cesta na jihozápad Tomáš  Koloc
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
15. 3. 2004 Opravdu divnej chlap Štěpánka  Matúšková
15. 3. 2004 Opravdu sprostá výstava Jan  Čulík
10. 3. 2004 Také každý měsíc menstruujete? Já ne, možná jsem divnej chlap a možná, že nejsem vůbec chlap... Jan  Paul
8. 3. 2004 Potraty a Karas: Když se řekne A mělo by se říci B Anna  Čurdová
8. 3. 2004 Jen jeden den žen, prosím Anna  Čurdová
4. 3. 2004 Stop násilí na ženách   
1. 3. 2004 Zdroj sexuálního vzrušení žen je v mozku   
20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
9. 2. 2004 Misogynní rezoluce irácké Vládní rady je odsouzena k neúspěchu   
20. 1. 2004 Jak bít manželku   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2004 Počátky křesťanství Lenka  Kužvartová
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2004 Británie: Homosexuálové získávají plná "manželská" práva   
25. 2. 2004 Hold bigotní zaslepenosti Jan  Čulík
17. 2. 2004 Odvaha k lásce Martin  Škabraha
19. 1. 2004 Stávající volební období je šancí pro partnerské soužití osob téhož pohlaví Andrea  Cerqueirová
5. 11. 2003 Festival MEZIPATRA 2003   
2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová
9. 9. 2003 Ještě jednou o "léčbě homosexuality" Vojtěch  Polák
9. 9. 2003 Homosexualita a potraty: Objektivní fakta versus subjektivní interpretace Pavel  Mareš
5. 9. 2003 O možnosti "léčit" homosexualitu: mýlí se pan Mareš Vojtěch  Polák
4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2004 Škoda, že není komu vyprávět o neutrinech ... Hynek  Hanke
2. 4. 2004 Jsme v něčem ještě dědici Masarykových koncepcí a mělo by to smysl? Miloš  Dokulil
1. 4. 2004 Jste nespokojeni s výukou na vaší fakultě? Nadávat v hospodě nestačí Ivo  Bystřičan, Petr Jedlička
25. 3. 2004 Jak přimět studenty k (inter)aktivitě Jan  Čulík
24. 3. 2004 Učení by mělo být zábavou Hynek  Hanke
22. 3. 2004 Týden neklidu 29.3. - 2.4. 2004   
19. 3. 2004 Situace studentů na středních školách aneb jak je to s agresivitou? Lukáš  Rychlík
10. 3. 2004 Zákon není kadidlo Ondřej  Hausenblas
9. 3. 2004 Nedělejte ze studentů motorové myši na fakta   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 4. 2004 Prásk: Jaká byla spotřeba německých zajíců nejen v České tiskové kanceláři Štěpán  Kotrba
9. 4. 2004 ZPRÁVA: Německý zajíček české tiskové kanceláře Štěpán  Kotrba
4. 4. 2004 ČeRT Vlastimil  Ježek
4. 4. 2004 Čert na druhou aneb jak propojit média veřejné služby tak, aby přežila budoucnost Štěpán  Kotrba
1. 4. 2004 Stane se novým šéfem Rady BBC Blairova pravá ruka, Peter Mandelson?   
31. 3. 2004 V ČRo 6 znovu o bulvarizaci médií   
29. 3. 2004 Hrozí kvůli případu Kelly stávka v BBC?   
26. 3. 2004 Dno možností televizní rady Štěpán  Kotrba
26. 3. 2004 Dno schopností bohemistiky Štěpán  Kotrba
25. 3. 2004 Byl Bohumil Hrabal tvůrcem "laskavého humoru"? Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2004 Válka v Iráku se stala náboženskou válkou proti okupantům, Američané nabízejí příměří   
9. 4. 2004 Irák: Bush a Blair zapálili oheň, který je možná stráví   
9. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje I.   
7. 4. 2004 Iráčtí emigranti podávali falešné informace   
7. 4. 2004 "40 osob usmrceno" při americkém útoku na iráckou mešitu   
6. 4. 2004 USA čelí v Iráku vzbouření   
26. 3. 2004 Válka jako pokračování globalizace jinými prostředky Jan  Keller
25. 3. 2004 Americká vláda jako oběť ideologické zaslepenosti   
24. 3. 2004 Válka nezmenšila nebezpečí terorismu, nýbrž je naopak zvětšila Milan  Opočenský
24. 3. 2004 11. září: šokující důkazy o tajných ujednáních, promrhaných příležitostech a tragických chybách   

Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2004 Boží hod velikonoční - máme být svědky vzkříšení Zdeněk  Bárta
9. 4. 2004 Šálóm - křest Kláry Ester Zdeněk  Bárta
4. 4. 2004 Na počátku: logos není jen slovo Zdeněk  Bárta
26. 3. 2004 Zbořte chrám! Zdeněk  Bárta
20. 3. 2004 Síla víry Zdeněk  Bárta
14. 3. 2004 Kdo je můj bližní Zdeněk  Bárta
8. 3. 2004 Obhájce Zdeněk  Bárta
27. 2. 2004 Lásky kdybych neměl, nic nejsem Zdeněk  Bárta
6. 2. 2004 Úžasná lehkost disidentství Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Blahoslavení chudí duchem Zdeněk  Bárta

Immanuel Wallerstein: Commentaries RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2004 Španělsko, Evropa a pan Bush Immanuel  Wallerstein
17. 3. 2004 Haiti: převrat ke dvoustému výročí Immanuel  Wallerstein
3. 3. 2004 Hry, které hrají celé národy Immanuel  Wallerstein
19. 2. 2004 Válečný prezident propadající se do bahna Immanuel  Wallerstein
3. 2. 2004 Rostoucí síla Světového sociálního fóra Immanuel  Wallerstein
16. 1. 2004 Pohádka o dvou zprávách Immanuel  Wallerstein
2. 1. 2004 2003 - Rok Bushe Immanuel  Wallerstein
22. 3. 2002 Politika levice ve věku přechodu Immanuel  Wallerstein

Velikonoce RSS 2.0      Historie >
12. 4. 2004 Prásk: Jaká byla spotřeba německých zajíců nejen v České tiskové kanceláři Štěpán  Kotrba
11. 4. 2004 Boží hod velikonoční - máme být svědky vzkříšení Zdeněk  Bárta
11. 4. 2004 Počátky křesťanství Lenka  Kužvartová
9. 4. 2004 ZPRÁVA: Německý zajíček české tiskové kanceláře Štěpán  Kotrba
8. 4. 2004 Týden Pesachu a Velikonoc   
7. 4. 2004 K Velikonocům I.... Miloš  Dokulil
7. 4. 2004 K Velikonocům II Miloš  Dokulil
5. 4. 2004 Velikonoce 2004 tak hezky česky... Ivo V. Fencl
28. 12. 2003 Fundamentální člověčí touhy Zdeněk  Bárta
22. 8. 2003 Slovanská výspa trnem v saském oku Jaromír  Kohlíček