20. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 6. 2006

Tři američtí vojáci byli obvinění z vraždy v Iráku. Jak často porušuje americká armáda v Iráku lidská práva?

To byl úvodní titulek pondělního publicistického pořadu televize BBC Newsnight, který uváděl Jeremy Paxman. Ten po znělce pokračoval těmito slovy:

Obvinění z týrání vězňů i civilistů v Iráku pronásledují americkou armádu už dlouho. Dnes, když byli tři američtí vojáci obžalováni z vražd a ze spiknutí v Iráku, přinášíme svědectví od bývalých amerických vyšetřovatelů, že vězni v Iráku byli týráni ještě dlouho poté, co svět obletěly zatracující fotografie z vězení Abu Ghraib.

Bývalý americký armádní vyšetřovatel Tony Lagouranis: "Tyto jednotky používaly metod, jako je lámání kostí, pálení vězňů, bití, kopání. Byly to techniky, které byly daleko od čehokoliv, co byl schváleno."

Sloupek

tvé vlasy
lačně pojídají
ty nerozhodné
vteřiny

před cílovou rovinou
únavy čas čeká
aby se zastavil
vyčerpáním
dálka očí
ztrácí se v pohledu
nedočkavosti
a slavíci srdce
o mříže
tlukou křídly
na poplach

klec těla má dvířka
dokořán

Ze sbírky Tma natržená ránem, 1996

20. 6. 2006

V Bratislavě se propočítává vzorec pro vládní koalici. Bude to vláda založená na ideologické příbuznosti nebo na jednoduchosti, spočívající v menším počtu koaličních partnerů?

Sobotní volby poslanců Národní rady Slovenské republiky na první pohled překvapení nepřinesly. Ve stopadesátičlenném zákonodárném sboru zasedne šest politických stran. Třetinu křesel získala strana Směr--sociální demokracie, což znamená, že s převahou zvítězila. Výsledkem je však matematicko-politická hádanka na téma, jak bude vypadat vládní koalice.

20. 6. 2006

Několik poznámek o absurdních dramatech v režii Cizinecké policie ČR

V ČR se již nediskriminuje: padni komu padni, časem a nervy musí nedůstojně plýtvat všichni, Češi i cizinci.

Tyto řádky píši na zemi chodby Cizinecké policie ČR v Olšanské ulici v Praze. Při čekání jsem tady dočetl poměrně tlustou knihu, což mne vrátilo do reality a naplno jsem pocítil nesmyslnost a absurdnost celé situace. Jsem občan ČR, kterého má navštívit kamarádka žijící v Anglii. Problém je, že má indické občanství. Díky českému systému udělování víz oba naprosto nesmyslně mrháme časem.

20. 6. 2006
Jiří Paroubek
Reakce premiéra na článek zveřejněný v týdeníku Respekt "Paroubek a jeho Kočka"

Článek Paroubek a jeho Kočka je neuvěřitelnou kombinací některých faktů o pražském holešovickém Výstavišti převedených do roviny spekulací a vymyšlených osobních vazeb. Když připomenu fakta, Praha kdysi pronajala Výstaviště v Holešovicích Společnosti Incheba, která ho už řadu let provozuje. A v roce 2003 smlouvu s Inchebou upravila Praha dodatkem, který společnosti snížil nájemné, prodloužil nájemní lhůtu z dvaceti na 60 let, ale současně zvýšil investice společnosti do areálu. Podle autora článku Spurného tím nicméně Praha příšla o dvě miliardy korun a v pozadí vidí mé osobní vztahy s Václavem Kočkou.

20. 6. 2006

Lekce z politologie

Nepřeslechli jsme se? A kdypak? Hned z časů předvolební kampaně? Anebo hned v ovzduší těsně povolebním z výsledného patu? A ovšem jakoby se setrvalou zarputilostí také v těch dalších povolebních dnech, když se konečně ODS mohla ujmout iniciativy se sestavováním své koaliční vlády?

20. 6. 2006
tisková zpráva ministerstva práce a sociálních věcí

Vzhledem k vysokým venkovním teplotám se množí dotazy, týkající se povinnosti zaměstnavatele zajistit pro zaměstnance nápoje na pracovištích. K tomu sděluje Ministerstvo práce a sociálních věcí následující:

Podle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen zajistit na pracovištích takové pracovní podmínky, které umožňují bezpečný výkon práce, odstraňovat rizikové a namáhavé práce a zřizovat, udržovat a zlepšovat zařízení pro zaměstnance, včetně vzhledu a úpravy pracovišť. Mezi tyto povinností patří i poskytování nápojů na pracovišti.

20. 6. 2006

Podle dalšího dílu "analýzy" Media Tenor z dílny ostravské "research" agentury InnoVatio se mediální image ODS a Zelených tři měsíce před volbami v (televizním) zpravodajství kontinuálně zhoršovala.

"Obecně lze konstatovat, že televizní zpravodajství jako celek prezentovalo s nejmenším podílem výpovědí negativního charakteru v prvních pěti měsících roku 2006 KDU-ČSL (8 % negativity, 2 % pozitivity)," tvrdí Marek Síbrt. Tentokrát bylo do "analýzy" zahrnuto 3140 výpovědí o těchto dvou politických subjektech v Událostech ČT, Televizních novinách a Zpravodajském deníku od 1. ledna do 2. června 2006. Jelikož jde opět o jinou časovou řadu, než při prvním či druhém dílu analýz s volební tematikou, zase nezbývá, než pouze "věřit". Ani tentokrát nezveřejnila agentura jakákoliv přesná čísla, odkaz na celkovou, kontinuální výpověď o všech celoplošných zpravodajských médiích (třeba po měsících), pouze stručnou tiskovou zprávu, kterou už začala některá méně inteligentní média papouškovat. Já si ale stále představuji analytické zprávy, které k něčemu jsou, jinak...

20. 6. 2006

Polemika s článkem Gustáva Murína "O životy sa nelosuje!"

Nemám v úmyslu unavovat čtenáře a čtenářky Britských listů slovíčkařením nebo se veřejně obhajovat před obviněním, že jsem potencionální Ilse Kochová české feministické diktatury (kdybych byla ruský šlechtic 19.století, měla bych asi vyzvat pana Murína za ona slova o elektrickém křesle na souboj...:)

Jen si dovolím, možná i z osobních důvodů, postavit se na obranu mužů ze západních zemí, kteří jsou v nostalgickém, patriarchálním diskursu některých středoevropských staromilců zobrazování jako vystrašení impotenti.

20. 6. 2006

Reakce na článek Jindřicha Kalouse "Lenost ducha".

Pokud projíždíme naší malou, krásnou zemí a důkladně si všímáme změn v krajině i v chování lidí, musíme nutně dojít k závěru, že nikdy nebylo Čechům lépe, než je právě teď. Takový je okamžitý dojem -- je samozřejmě falešný.

Na okraj k inteligenci chci podotknout, že inteligence v populaci pravidelně stoupá v každé nové generaci o stejnou konstantu. Prostá síla inteligence ovšem má málo společného s tím, co se nazývá emoční inteligence. Nechci unavovat s tímto fenoménem, neboť o něm bylo napsáno již mnohé, ale de-facto jej nelze změřit (pro ilustraci pouze uvedu, že Pan Václav Klaus nebo třeba také Miroslav Macek mají EQ na nule, ačkoli IQ mají jistě nadprůměrné). Všímám si toho pouze v souvislosti s termínem "Lenost ducha", píše Jan Šlemenda:

20. 6. 2006

Reakce na článek Jiřího Kalouse "O problému nemocnic"

O dr.Rathovi již bylo v našich médiích napsáno tolik špinavostí a urážek, že se této propagandě již téměř podařilo dosáhnout zřejmě kýženého stavu - totiž, že cokoli proti Rathovi bude vnímáno všeobecně kladně a naopak. Že tento efekt hodný davového šílenství může klidně přerůst téměř v lynčování jsme se přesvědčili na vlastní oči, píše jeden lékař z regionální nemocnice, který se z existenčních důvodů obává zveřejnit své jméno; jeho totožnost je redakci známa.

19. 6. 2006

Předseda ODS společně s KDU-ČSL a zelenými sestavuje "nevětšinový" a zároveň "nemenšinový" kabinet, který momentálně hledá podporu v patově rozdělené Poslanecké sněmovně. Zájem veřejnosti se soustředil na možná koaliční východiska této připravované vlády, na programové shody a neshody v budoucí koaliční smlouvě.

19. 6. 2006

Komentování komentářů by se mohlo stát předmětem vyučování na školách novinářských, podobně jako jsem už navrhoval, aby na FAMU a DAMU byl zaveden předmět Vyprávění obsahů filmů a divadelních her.

Například mé úvahy dnes ráno nad MF Dnes.

20. 6. 2006

V posledních dnech probíhá na Britských listech diskuse, která byla vyvolána povolebním projevem Jiřího Paroubka, který rozčeřil hladinu již tak vášněmi vybičovaného veřejného mínění. Konají se protesty proti jeho osobě, požaduje se jeho odchod z veřejného života, po sociální demokracii se požaduje státotvornost (čti podporuj program liberální pravice, modrá flotila novinářů o tobě bude psát blahosklonněji), ale především pokračuje totální antilevicové štvaní a mobilizace proti všem, kteří odmítají vidět svět v mantinelech pražské liberální novinářské extratřídy.

Paroubkův povolební projev byl totiž obsahově přesný (formu opomíjím, je absolutně nedůležitá a stejně byla použita účelově). Už 17 let trvá myšlenkový stereotyp opinion makerů všeho ražení, kteří vykreslují levici, levicová východiska jako splozence ďábla, jenž vede jen k nesvobodě a ke krachu ve všech formách společenského života.

20. 6. 2006

Šestá skupina Amnesty International

Vás zve na podvečer i večer zaměřený na téma

Kuba a lidská práva

Kavárna Práh, Ve Vaňkovce 1, Brno

27. 6. 2006 od 16 hod.

http://www.sweb.cz/cuba.lp

20. 6. 2006

Pražský městský soud vynesl před časem rozsudek 5 let odnětí svobody nad Davidem Berdychem za trestný čin padělání a pozměňování peněz dle § 140 trestního zákona, když dle obžaloby policie našla v Berdychově bytě 142 padělků pětitisícikorun v celkové částce 710 tis. Kč. Nepomohlo mu ani, že manželka obžalovaného vypovídala, že si s falešnými bankovkami hrály děti.

Ve srovnání s jinou pozměňovatelskou kauzou je ale pan Berdych jen slabý čajíček.

19. 6. 2006
Firma usiluje o licenci pro lék, který bude stát stokrát více

Profesor Rosenfeld argumentuje, že jde o zisky společnosti Genentech. Požaduje, aby vlády financovaly klinické zkoušky léků, jako je Avastin, ve veřejném zájmu.

Genentech., významná mezinárodní farmaceutická společnost, blokuje přístup k léku, který levně a efektivně zachraňuje tisíce lidí před slepotou, protože chce uvést na trh daleko dražší výrobek.

19. 6. 2006

Projekt pneumatikárny Nokian Tyres ve Valašském Meziříčí

Tisková zpráva Ekologického právního servisu

Finská společnost Nokian Tyres plánuje v obci Lešná u Valašského Meziříčí vybudovat nový závod na výrobu pneumatik s produkcí 8 miliónů kusů ročně. Místní občané se s pomocí sdružení právníků EPS obrátili na Městský soud v Praze s žalobou proti postupu Ministerstva životního prostředí (MŽP), které při povolování této investice ignorovalo závažné stávající zatížení životního prostředí v dotčeném území a tím porušilo české zákony i evropskou legislativu.

19. 6. 2006

Právě pročítám vzpomínky brněnského historika, disidenta a signatáře Charty 1977 Jaroslava Mezníka " Můj život za vlády komunistů 1948 -- 1989", vydané v roce 2005 Maticí moravskou v řadě Prameny dějin moravských. Styl knihy prozrazuje profesionálního historika a archiváře, s rodinným pozadím, pro které má němčina přiléhavé označení Bildungsbürgertum, jež bylo za vlády komunistů řazeno mezi třídní nepřátele.

Otec Jaroslava Mezníka JUDr. Jaroslav Mezník byl od roku 1933 vicepresidentem Podkarpatské Rusi. V květnu 1941 byl jmenován moravským zemským presidentem, krátce nato zatčen Gestapem a 14. listopadu zastřelen v Kounicových kolejích.

19. 6. 2006

Stovky dětí, jimž bývá často pouhých šest let, jsou každoročně přiváženy do Británie jako "otroci" pro práci v ilegálních robotárnách, v soukromých rezidencích a v továrnách na konopí, napsal konzervativní britský týdeník Sunday Telegraph.. Tyto děti jsou dováženy z celé Afriky, Asie a z východní Evropy krutými a dobře organizovanými gangy pašeráků.

Mnoho těchto dětí je odváženo do Británie s neinformovaným souhlasem jejich rodičů, kteří za to platí až 3000 liber (130 000 Kč) a domnívají se, že se jejich dětem dostane lepšího života a budou moci domů posílat peníze.

19. 6. 2006

Mohl bych být vlastně spokojený. Moje dědkovská ješitnost byla průběhem a výsledkem parlamentních voleb řádně přikrmena, a to hned ze tří důvodů. Odhadl jsem, že volby skončí plichtou (i když jsem pochopitelně netušil, že bude tak dokonalá), obavy z povolebního chování Zelených se naplnily v míře více než velké a realizace Modré šance v její nejdivočejší podobě zatím není na pořadu dne.

Přesto nevidím důvod k velkému jásání. Když jsem pro BL loni napsal článek pod titulkem , "Stává se český národ pitomějším?" měl se asi raději jmenovat nějak jinak - patrně v názvu mělo být něco o lenosti ducha.

17. 6. 2006

Asi před týdnem psal v Lidových novinách Josef Klíma ve svém sobotním sloupku o komsi, kdo tvrdil -- ironicky -- že africkým fotbalistům pomáhají šamani různými kouzly.

No, moje babička, dej jí pan bůh věčnou slávu, zase pověrčivě klepala na stůl a když se někdo moc těšil, kárala ho, aby své těšení nezakřiknul. Když to propojím, začínám si myslet, že šamani existují, ne však v Africe, a nepropichují voskové figurky jehličkami, ale píší do novin, používajíce babičkou citovanou techniku zakřiknutí. Píší do novin Lidových.

16. 6. 2006

Česká televizeČeská televize je spokojena s podobou svého volebního vysílání. Jeho hodnocení bylo součástí středečního zasedání Rady ČT.

„Odvysílali jsme několikanásobně více hodin, než při minulých volbách,“ pochválil své podřízené generální ředitel Jiří Janeček. Celkem šlo o 119 pořadů na ČT1, ČT2 a ČT24. „Byl to v dějinách televizního vysílání u nás bezprecedentní objem,“ doplnil ho ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal. „Z toho, co se nám nepovedlo, jsme schopni vyvodit dostatečné ponaučení,“ poznamenal dále ředitel zpravodajství.

19. 6. 2006
Je to jen pár dní, kdy jsem navštívil kolegu, který absolvoval, v průběhu tří let již podruhé, dosti vážný chirurgický zákrok.Jelikož je však od narození optimistou, nijak neplakal nad svým zdravotním stavem, zato však dával k lepšímu zážitky z nemocnice, kde byl hospitalizován před třemi lety i dnes. Podstatný rozdíl byl v tom, že tato nemocnice je od 1.1.2006 "převedena na akciovou společnost ". Jediné, co se asi nezměnilo, je kvalifikovanost personálu a určitá úroveň jednání s pacienty, vše ostatní je však spíše horší. Aby se ušetřilo, zrušeny byly rentgeny na jednotlivých odděleních, a tak jsou pacienti, mnohdy za nedůstojných podmínek, nedostatečně chráněni proti zimě, převáženi mrazem k jedinému centrálnímu pracovišti. Některé ambulance jsou naprosto neúnosně přeplněny, zcela běžně se čeká na vyšetření 4 i více hodin, atd, atd.
16. 6. 2006

V Británii byl zveřejněn dvaadvacetistránkový dopis, který v roce 1982 napsal tehdy osmadvacetiletý Tony Blair tehdejšímu šéfovi tehdy velmi tradiční Labouristické strany Michaelu Footovi. O marxismu tehdy Blair napsal: "I v naší straně [ve srovnání s Konzervativní stranou], i když daleko méně, existuje tendence bránit tomu, aby se mysl chovala svobodně. Nemohu si pomoci, ale mám pocit, že za to částečně může pokračující spojování marxismu se socialismem. Dal jsem si práci a Marxe jsem si přečetl. Z mnoha hledisek mi to mnohé vysvětlilo; zejména mé vnímání vztahu mezi lidmi a společností, v níž žijí, bylo navždycky změněno. Ale v konečném důsledku to bylo svazující, protože se to snažilo svou filozofií ovládnout všechny rysy existence. A to, samozřejmě, je pro mnoho lidí atraktivní."

Je Marx stále ještě relevantní? Tuto otázku v pátek položil deník Independent několika známým britským osobnostem:

16. 6. 2006

Při současné diskusi o komunismu, která šla zprvu mimo mne, jsem začal přemýšlet. A protože už zapomínám začal jsem si psát jak jsem to v těch dobách měl vlastně já.

Maminčina rodina za války se angažovala v odboji, babička přes válku ukrývala děti některých velmi známých odbojářů. Tatínkova úspěšně před válkou a po ní podnikala na Slovensku. Maminčin tatínek velmi brzo zemřel na rakovinu. Tatínkova rodina po roce 1945 přišla o podnik. Děda se musel starat i o rodinu své dcery, protože jejího manžela (pozdější fotbalový reprezentant v Chile) zavřeli na sedm let. Začal dělat zedníka a posléze se stal "bílým zedníkem" (na Slovensku termín pro zedníky na složitější práce).

5. 6. 2006
Na tomto místě najdete všechna témata v chronologickém pořadí od nejmladšího po nejstarší tak, jak jsme se jimi začali zabývat. Některá témata, která jsme založili před více než třemi lety, jsou dodnes aktuální - stejně jako události, ke kterým se váží. Kliknutím na tlačítko tématu dostanete seznam článků, ke kterým je téma přiřazeno. Jeden článek se může vázat i k více tématům.
12. 6. 2006

V dubnu přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 20 876..00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,321.99 USD. Příjem z reklamy byl 2600 Kč. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?   
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?   
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská

Týrání a mučení vězňů v Iráku RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2006 BBC: Americká armáda mučila vězně v Iráku dál i po skandálu v Abu Ghraib   
20. 4. 2006 USA byly nuceny zveřejnit seznam osob, vězněných v Guantánamo   
15. 4. 2006 Rumsfeld se "telefonicky podílel na týrání v zálivu Guantánamo"   
7. 3. 2006 14 000 osob je v Iráku vězněno bez soudu   
22. 2. 2006 Američané zabili ve svých věznicích 98 vězňů   
17. 2. 2006 Irácký ministr požaduje, aby Spojené státy předaly irácké vězně   
22. 12. 2005 Francouzi zahájili soudní řízení ohledně tajných letů CIA   
21. 12. 2005 Fištejn ví pozitivně, že CIA nikoho nemučí! Jan  Čulík
27. 11. 2005 Bylo vězení CIA v Kosovu? Simone  Radačičová
23. 11. 2005 EU bude oficiálně vyžadovat od USA vysvětlení ohledně věznic ve středovýchodní Evropě   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
15. 6. 2006 K povaze většiny našich diskusí Miloš  Dokulil
14. 6. 2006 Povolební pat neexistuje Oskar  Krejčí
12. 6. 2006 Podivná reakce prezidenta Klause Jiří  Jírovec
10. 6. 2006 Jak mohou být Zelení součástí pravicové koalice?   
9. 6. 2006 Jediné řešení je neprůchodné Josef  Vít
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
8. 6. 2006 Jediným řešením je kompromis Jan  Čulík
8. 6. 2006 "Slušní občané" budou demonstrovat proti "diktátoru Paroubkovi"   
8. 6. 2006 V české politice chybí nekompromisní postoj   
7. 6. 2006 Místo politiky může parlament řešit reformu justice Martin  Kunštek

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
28. 4. 2006 "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu"   
24. 4. 2006 Co si to dovolují - brát si naši ropu! Jindřich  Kalous
21. 4. 2006 Čeká nás nová energetická krize ? Egon T. Lánský
10. 4. 2006 Skutečná cena ropy - ČR jako věrný spojenec v pokračujících energetických konfliktech? Michal  Brož
4. 4. 2006 Tři cesty Milan  Smrž
31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
18. 3. 2006 CNN o ropném zlomu   
7. 3. 2006 Energie budúcnosti Radovan  Geist

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 6. 2006 Irák: 60 britských vojáků měsíčně trpí duševními chorobami   
13. 6. 2006 Iráčtí poslanci potvrdili mučení a zneužívání vězňů v iráckých věznicích   
12. 6. 2006 Nová Fallúdža: Obyvatelé iráckého Ramádí žijí v obavách z nadcházející velké bitvy Karel  Dolejší
10. 6. 2006 Sebevraždy v Guantánámo jsou "válečným aktem"   
8. 6. 2006 Zarkáví je mrtev   
30. 5. 2006 Havárie amerického vozidla vyvolala v Kábulu nepokoje   
29. 5. 2006 Nejméně 1000 britských vojáků od začátku irácké války dezertovalo   
26. 5. 2006 Írán: Návrat změny režimu   
25. 5. 2006 9-11 Informace a dezinformace Jiří  Jírovec
25. 5. 2006 Pull it... Vladimír  Myslík

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2006 O co jde ve volbách a po nich? František  Augusta
30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi
17. 5. 2006 Vysokoškolská stávka: Je to jako sledování automobilové havárie ve zpomaleném filmu   
17. 5. 2006 Opravdu parodie   
16. 5. 2006 Maturity z logického a systémového myšlení Miroslav  Prokeš
16. 5. 2006 Domácí učitelé z třetího světa vyučují americké studenty na dálku   
15. 5. 2006 Kolektivní maturity -- danajský dar ČSSD na rozloučenou Radek  Sárközi
15. 5. 2006 Výzkumné záměry a rozvoj vědy v regionech Demeter  Krupka
14. 5. 2006 Stávka hrozí kompletním uzavřením britských univerzit   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu   
12. 6. 2006 Zemřel nám pan Fischl Tomáš  Koloc
28. 5. 2006 Zemřel spisovatel Viktor Fischl   
9. 5. 2006 Ruptura duše Irena  Zítková
12. 4. 2006 Spisovatelé senioři v elektronickém médiu Miroslav  Vejlupek
11. 4. 2006 Květnové ceny Václav  Dušek
14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin   
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
28. 2. 2006 Český Parnas a kyberkultura Miroslav  Vejlupek
23. 2. 2006 Literatura na digitální scéně -- a co dál? Miroslav  Vejlupek