20. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 6. 2006

BBC: Americká armáda mučila vězně v Iráku dál i po skandálu v Abu Ghraib

Tři američtí vojáci byli obvinění z vraždy v Iráku. Jak často porušuje americká armáda v Iráku lidská práva?

To byl úvodní titulek pondělního publicistického pořadu televize BBC Newsnight, který uváděl Jeremy Paxman. Ten po znělce pokračoval těmito slovy:

Obvinění z týrání vězňů i civilistů v Iráku pronásledují americkou armádu už dlouho. Dnes, když byli tři američtí vojáci obžalováni z vražd a ze spiknutí v Iráku, přinášíme svědectví od bývalých amerických vyšetřovatelů, že vězni v Iráku byli týráni ještě dlouho poté, co svět obletěly zatracující fotografie z vězení Abu Ghraib.

Bývalý americký armádní vyšetřovatel Tony Lagouranis: "Tyto jednotky používaly metod, jako je lámání kostí, pálení vězňů, bití, kopání. Byly to techniky, které byly daleko od čehokoliv, co byl schváleno."

Moderátor Jeremy Paxman: Dobrý večer. Pentagon zveřejnil dnes večer informaci, že tři vojáci ze 101. letecké divize byli obžalováni z vražd, spiknutí a z bránění průchodu spravedlnosti. Žaloby se týkvěají úmrtí tří iráckých vězňů, k nimž došlo minulý měsíc. Přicházejí v době, kdy se pořad Newsnight dověděl, že dlouho poté, co americké úřady tvrdily, že přestaly s týráním iráckých vězňů, týrání dál pokračovalo. Následuje reportáž Petera Marshalla:

Reportér Peter Marshall: Josh Casteel chtěl vždycky pracovat v armádě. Jeho dědeček sloužil ve třech válkách, jeho otec byl kapitánem. Takže po střední škole a po předsednictví organizace Mladých republikánů začal Josh studovat na vojenské akademii ve West Pointu. Pak byl poslán do Iráku.

Když svět obletěly fotografie týrání vězňů ve vězení Abu Ghraib, které vyvolaly celosvětové rozhořčení, Josh Casteel byl vyslán právě do vězení Abu Ghraib, aby dohlédl na to, že se tam s týráním skoncovalo.

Josh Casteel: Věděl jsem, do čeho jdu. A to mě děsilo.

Reportér: Neměl obavy jen kvůli tomu skandálu.

Josh Casteel: Abu Ghraib byl terčem asi třiceti raketových útoků každý den, během měsíce, než jsem přijel. Bylo mnoho věcí, ohledně kterých člověk musel být nervózní.

Reportér: Zpočátku, hned po skandálu v Abu Ghraib, na Joshe Casteela udělalo dojem, že se tam prováděly výslechy přesně podle oficiálních předpisů. Jenže lidé, druh lidí, kteří byli zavíráni, byli problémem.

Josh Casteel: Byl jsem vyšetřovatelem. Uměl jsem v Abu Ghraib arabsky. Provedl jsem asi 130 výslechů "povstalců". Mohu však spočítat na prstech jediné ruky osoby, které se podílely na nějakém systematickém násilí. Ostatní vyšetřované osoby byli -- taxíkáři, místní dělníci, mladí otcové, kněží. Osoby, které by bývaly mohly udělat velmi dobrou práci pro koaliční úsilí přivést do země demokracii, byly automaticky považovány za teroristy, protože měly spojení s různými sunnitskými organizacemi.

Josh Casteel nyní protestuje proti válce.V Londýně v neděli 18. 6. vystoupil v rámci večera, uspořádaného organizací Human Rights Watch. Předvedl tam před publikem, jak vypadaly ty nesmyslné výslechy:

Josh Casteel: Vy jste neudělal nic špatného, a tak se nemusíte ničeho bát. Nemáte nic, co byste musel skrývat. Jenže vy se něčeho bojíte, že ano? - Že ano? - ŽE ANO?

Josh Casteel argumentuje, že americké jednotky jsou zmateny ohledně toho, co je jejich funkcí v Iráku. Nevědí také přesně, co je a co není povoleno. Jde o armádu, které řekli její vedoucí představitelé, že pro některé vězně Ženevské konvence neplatí. Říká, že se od kolegů, kteří prováděli vyšetřování jinde, dověděl horší tajemství. Týrání vězňů neskončilo. Prostě se přesunulo jinam.

Svědectví o tom přichází od jiného bývalého vyšetřovatele, který vyšetřoval osoby, zatčené americkými "snatch squads", jednotkami pro únosy. Jmenuje se Tony Lagouranis:

Tony Lagouranis: Po skandálu v Abu Ghraib si myslím jednotky uvědomily, že nebudou schopny získávat informace ve vyšetřovacích místnostech, protože tam byl příliš velký dohled. Tak začaly vyslýchat a mučit zatčené osoby hned po zatčení, normálně už v domě či bytě zatýkané osoby. Anebo je odvezly na vzdálené místo, než je přivezly k registraci do vězení a mučily je tam.

Reportér: Lagouranis, jehož mobilní vyšetřovací tým cestoval po celém sunnitském trojúhelníku, říká, že vyšetřovali vězně, kteří byli předtím "připraveni" brutálním zacházením.

Lagouranis: Tyto jednotky používaly metod, jako je lámání kostí, pálení vězňů, bití, kopání. Byly to techniky, které byly daleko od čehokoliv, co byl schváleno v Pentagonu.

Reportér: Vy jste to viděl?

Lagouranis: Já to neviděl na vlastní oči, ale viděl jsem výsledky toho mučení a zaznamenával jsem svědectví od věznů. Například, když mi přivezli skupinu deseti vězňů, kteří byli všichni zatčeni v témže domě, a jeden z nich byl krutě zbit, vyžádal jsem si svědectví od každého z těch vězňů. Když se jejich svědectví v podrobnostech shodovala, byl jsem nucen jim věřit. V těch případech jsem napsal zprávu a odeslal ji svým velitelům. Informoval jsem je o tom, co se stalo s těmito vězni.

Reportér: A jaká byla reakce z velitelství?

Lagouranis: No, oni mi vždycky poděkovali a řekli, že se to bude vyšetřovat. Ale podle mého názoru se to nikdy nevyšetřovalo.

Reportér: V Iráku bylo zatýkáno velké množství osob. Lagouranis vysvětluje, že to, zda byli po zatčení týráni, záviselo většinou na tom, kdo velel zatýkací jednotce. Obviňuje "permisivní" postoj Pentagonu.

Lagouranis i Josh Casteel zdůrazňují, že týrání věznů není všeobecně rozšířeno, poukazují však na to, že u amerických vojáků je podezřívavý postoj vůči vězňům, vzniklý ze strachu, běžný.

Josh Casteel: V podstatě, jestliže jste Arab, a žijete v oblasti, kde žijí i další Arabové, automaticky vás považují za teroristu anebo politického povstalce.

Reportér: Ale to bylo v Iráku!

Josh Casteel: Jistě.

Reportér: Ale tam jsou všichni obyvatelé Arabové!

Josh Casteel: Jistě. Takže pro obyčejného Honzu z ulice to byla pěkně neférová situace. A já jsem jich vyslýchal hodně.

Reportér: Zpráva z dnešního večera, že tři američtí vojáci byli obžalováni z vraždění v Iráku je další připomínkou, že situace v Iráku není tím, čím by měla být. Pro některé lidi má příchod zákonnosti až příliš velké zpoždění.

Moderátor Jeremy Paxman: No, Pentagon i americké ministerstvo zahraničí nám dnes večer odmítly poskytnout rozhovor. Avšak americké ministerstvo obrany vydalo toto prohlášení:

"Standardem amerického ministerstva obrany je a vždycky bylo humánní zacházení s vězni. Ve vazebních operacích, provozovaných americkým ministerstvem obrany, se konalo už 12 inspekcí a žádná z nich neshledala, že by americké ministerstvo obrany prosazovalo výslechové metody, které by doporučovaly, schvalovaly anebo povzbuzovaly týrání vězňů. Kdykoliv se vyskytla obvinění, že jsou vězni týráni, bereme je vážně, pečlivě je vyšetřujeme a vždy poženeme k odpovědnosti osoby, odpovědné za porušování disciplíny. "

Jeremy Paxman: Před kamerou nyní máme Janice Karpinskou, bývalou brigádní generálku, která byla velitelkou vězení v Abu Ghraib a byla po vyšetřování tamějších poměrů degradována. Paní Karpinská, jste překvapena těmito zprávami, že jsou vězni mučeni ještě předtím, než jsou dopraveni do vězení?

Janice Karpinsky: Vím z prohlášení, učiněných během tohoto vyšetřování, že všechna tato vyšetřování jsou pod kontrolou Pentagonu, takže neexistují žádné nestranné výsledky nebo nestranná vyšetřování. Ale vím z některých těchto vyšetřování, že k nejbrutálnějšímu zacházení docházelo v místech mimo vězení Abu Ghraib a před tím, než byli vězni přivedeni k výslechům ve vězení v Abu Ghraib. Mnozí vězni přicházeli s podlitinami a ze zlomeninami a zjevnými znaky týrání.

Moderátor: Jak široce rozšířené to bylo?

Karpinsky: Každá divize měla oblast pro předběžné zadržování vězňů. Zjistili velmi rychle, když prováděli tyto razie, že jejich mobilní vyšetřovací týmy dokážou získat určité výsledky hned na místě zatýkání. Zpočátku říkali vyšetřovatelé, že tyto zadržené osoby nejsou vinny ničím, kromě toho, že byly v nesprávnou chvíli na nesprávném místě., a doporučili, aby byli propuštěni. Ale velmi rychle se pak oblasti pro předběžné zadržování vězňů plnily zatčenými vězni, a tak velitelé divizí posílali pokaždé padesát nebo sto vězňů do Abu Ghraib a určité procento z nich tam přicházelo se zlomenými kostmi, rozbitými obličeji a důkazy týrání. Bylo to velmi rozšířené.

Moderátor: Pentagon konstatoval, že žádná inspekce nezjistila, že by bylo oficiální politikou týrat zadržené osoby. To je možné, ne?

Karpinsky: Lidé, kteří provádějí tyto inspekce, pracují pro Pentagon, a tak chrání sami sebe, své kariéry a svou budoucnost. Takže pokud jsou to inspekce, které provádí samo ministerstvo obrany, výsledky těch inspekcí budou vždycky přesně takové, jaké ministerstvo obrany chce, aby byly. Je mi líto, že to musím říct, ale je to pravda. A pravděpodobně už opravdu na ministerstvu obrany není dnes oficiální zveřejněnou politikou, že týrání a mučení vězňů je za určitých okolností přijatelné, takže se to všechno skrývá.

Moderátor: Jak zmateni podle vás byli američtí vojáci ohledně toho, co se smí a co se nesmí?

Karpinsky: V roce 2003, v červenci, v srpnu a v září, naším úkolem v Abu Ghraib bylo hlídat a věznit irácké pachatele trestných činů. To se všechno změnilo, když začali zatýkat tyto vězně bezpečnostních služeb, vzniklla nová kategorie vězně. A nejvyšší právně zmocněná osoba v koaličních vojskách, americký plukovník, právník, říkal mně, opakovaně, že existují pochybnosti ohledně toho, co platí pro tyto vězně bezpečnostních služeb. Ženevské konvence prý "přesně neplatí" pro tyto vězně bezpečnostních služeb. Mně konkrétně bylo řečeno, že s iráckými pachateli trestných činů máme i nadále zacházet férově, a podle Ženevských konvencí, avšak co se týče vězňů bezpečnostních služeb, říkal on opakovaně, nejen na mé dotazy, ale i na dotazy mých právních poradců, že se pořád ještě čeká na reakci z Pentagonu.

                 
Obsah vydání       20. 6. 2006
20. 6. 2006 BBC: Americká armáda mučila vězně v Iráku dál i po skandálu v Abu Ghraib
20. 6. 2006 Směr by byl. Hledá se cesta. Oskar  Krejčí
20. 6. 2006 ČR - Země, do které je opravdu komplikované se dostat: Jan  Drahokoupil
20. 6. 2006 Pražské výstaviště měl na starosti radní ODS Filip Dvořák Jiří  Paroubek
20. 6. 2006 Pohřbí ČSSD vládu, která ještě není? Miloš  Dokulil
20. 6. 2006 MPSV: Zaměstnavatelé mají ve vedrech povinnost poskytovat zaměstnancům nápoje
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
20. 6. 2006 Láska nezná hranic Darina  Martykánová
20. 6. 2006 Stává se národ pitomějším? Jan  Šlemenda
20. 6. 2006 Lékař: Souhlasím s ministrem Rathem
20. 6. 2006 Jsem tvůj vězeň Štěpán  Kotrba
19. 6. 2006 Několik argumentů pro "Velkou koalici" Vladimír  Vokál
19. 6. 2006 Komentář ke komentáři Alex  Koenigsmark
20. 6. 2006 Co se skrývá pod slupkou antikomunismu? Lubomír  Novotný
20. 6. 2006 Kuba a lidská práva
20. 6. 2006 Když dva dělají totéž Petr  Olšovec
19. 6. 2006 Farmaceutická společnost blokuje levný lék proti slepotě
19. 6. 2006 Stát ignoruje zákony, evropskou legislativu i práva svých občanů
19. 6. 2006 Komunismus -- dva aspekty Václav  Chyský
19. 6. 2006 V Británii se dostávají do otroctví ročně stovky dětí
19. 6. 2006 Lenost ducha Jindřich  Kalous
17. 6. 2006 Šamani, šamani Alex  Koenigsmark
16. 6. 2006 Zdeněk Šámal: Diletanti nejsme Filip  Rožánek
19. 6. 2006 O problému nemocnic Jiří  Kalous
16. 6. 2006 Je Marx stále ještě relevantní?
16. 6. 2006 Komunismus Petr  Wagner
5. 6. 2006 Témata Britských listů
12. 6. 2006 Hospodaření OSBL za květen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Týrání a mučení vězňů v Iráku RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2006 BBC: Americká armáda mučila vězně v Iráku dál i po skandálu v Abu Ghraib   
20. 4. 2006 USA byly nuceny zveřejnit seznam osob, vězněných v Guantánamo   
15. 4. 2006 Rumsfeld se "telefonicky podílel na týrání v zálivu Guantánamo"   
7. 3. 2006 14 000 osob je v Iráku vězněno bez soudu   
22. 2. 2006 Američané zabili ve svých věznicích 98 vězňů   
17. 2. 2006 Irácký ministr požaduje, aby Spojené státy předaly irácké vězně   
22. 12. 2005 Francouzi zahájili soudní řízení ohledně tajných letů CIA   
21. 12. 2005 Fištejn ví pozitivně, že CIA nikoho nemučí! Jan  Čulík
27. 11. 2005 Bylo vězení CIA v Kosovu? Simone  Radačičová
23. 11. 2005 EU bude oficiálně vyžadovat od USA vysvětlení ohledně věznic ve středovýchodní Evropě   
16. 11. 2005 Irák: Ve vládním bunkru nalezeno mezi mrtvolami 173 zbitých a vyhladovělých vězňů   
24. 6. 2005 Lékaři v Guantánamo terčem kritiky   
5. 6. 2005 Stráž v táboře Guantánamo kopala do koránu   
30. 3. 2005 Generál schválil extremní vyšetřovací metody   
4. 1. 2005 Americká vláda plánuje v Guantánamu trvalá vězení   

Americké volby 2006 RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2006 BBC: Americká armáda mučila vězně v Iráku dál i po skandálu v Abu Ghraib   
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
20. 3. 2006 Bývalá vysoká americká soudkyně varuje, že by v USA mohla vzniknout diktatura   
7. 3. 2006 Bílý dům se chystá stíhat úniky informací   
3. 3. 2006 George Bush byl předem varován, že hurikán Katrina způsobí v New Orleans katastrofu   
10. 1. 2006 Budiž trhy: kapitalismus a křesťanští fundamentalisté v Americe Greg  Evans
9. 1. 2006 Většinu amerických padlých mohly zachránit kvalitnější balistické vesty Karel  Dolejší
19. 12. 2005 Spojené státy chtějí postavit zeď na hranicích s Kanadou Miloš  Kaláb
17. 12. 2005 Bush přiznal, že schválil odposlechy v USA   
10. 11. 2005 CIA vyšetřuje, jak byly prozrazeny informace o tajných věznicích ve střední Evropě   
5. 11. 2005 Bývalý britský velvyslanec ve Washingtonu: "Útok na Irák byl motivován politicky a vymstilo se nám to"   
28. 10. 2005 Cheneyho poradce rezignoval a bylo proti němu zahájeno trestní stíhání   
10. 10. 2005 Varování: I v demokracii může jedna strana vládnout donekonečna!   
29. 9. 2005 Proti šéfu republikánské většiny v americké Sněmovně reprezentantů bylo zahájeno trestní stíhání   
18. 5. 2005 George Galloway ostře zaútočil na americké senátory, že ho obvinili z korupce