20. 6. 2006
MPSV: Zaměstnavatelé mají ve vedrech povinnost poskytovat zaměstnancům nápojetisková zpráva ministerstva práce a sociálních věcí Vzhledem k vysokým venkovním teplotám se množí dotazy, týkající se povinnosti zaměstnavatele zajistit pro zaměstnance nápoje na pracovištích. K tomu sděluje Ministerstvo práce a sociálních věcí následující: Podle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen zajistit na pracovištích takové pracovní podmínky, které umožňují bezpečný výkon práce, odstraňovat rizikové a namáhavé práce a zřizovat, udržovat a zlepšovat zařízení pro zaměstnance, včetně vzhledu a úpravy pracovišť. Mezi tyto povinností patří i poskytování nápojů na pracovišti. |
Je třeba rozlišit, zda se jedná o poskytování nápojů v rámci zajištění pitného režimu pro zaměstnance nebo o povinnost zajistit ochranné nápoje. Zajištění vhodného pitného režimu na pracovištích a poskytování nápojů právní předpisy konkrétně neupravují. Vychází se ze všeobecně známé skutečnosti, že nedostatek vody v organismu působí problémy, které vedou k celkovému poklesu duševní i fyzické výkonnosti člověka. Povinnost poskytnout pitnou vodu na pracovišti upravuje nařízení vlády č. 178/2001 Sb. Na jeho základě je zaměstnavatel povinen zajistit pitnou vodu nejen pro účely dodržování pitného režimu, ale také pro případy, kdy se zaměstnanec zraní a je třeba poskytnout první pomoc (např. v případě poleptání). Nařízení vlády neřeší množství dodávané pitné vody nebo způsob její distribuce na pracovištích. Obecně se dá říci, že na jednoho zaměstnance a jednu směnu v trvání 8 hodin je nutné počítat minimálně s jedním litrem pitné vody. Na pracovištích, na kterých není technicky možné odstranit tepelnou zátěž (např. u řidičů veřejné hromadné dopravy), musí zaměstnavatel zajistit dodržování přípustných mikroklimatických podmínek a přijmout taková opatření, která zminimalizují nepříznivé dopady vysokých teplot na pracovníky. Jedním z takových opatření je poskytnutí vhodných ochranných nápojů, a to bezplatně a podle vlastního seznamu. Seznam ochranných nápojů vypracuje zaměstnavatel po dohodě s lékařem, který pro něj zajišťuje závodní preventivní péči. Seznam musí vycházet z vyhodnocení rizik, konkrétních podmínek práce a znalosti zdravotního stavu konkrétních zaměstnanců. Jedná se zejména o volbu vhodných ochranných nápojů u lidí, u kterých by mohlo dojít vlivem výkonu práce v nepříznivých pracovních podmínkách ke zhoršení zdravotního stavu. Oblast mikroklimatických podmínek, tepelné zátěže a s tím souvisejících ochranných nápojů má v kompetenci především Ministerstvo zdravotnictví. S případným požadavkem na řešení konkrétního problému z oblasti pracovních podmínek a hygieny práce je možné obrátit se na příslušnou hygienickou stanici, případně oblastní inspektorát práce. Podrobnější informace k povinnosti zaměstnavatelů poskytovat nápoje na pracovištích jsou k dispozici na www.mpsv.cz, v sekci "Práce a právo". |