19. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 6. 2006

Několik argumentů pro "Velkou koalici"

Předseda ODS společně s KDU-ČSL a zelenými sestavuje "nevětšinový" a zároveň "nemenšinový" kabinet, který momentálně hledá podporu v patově rozdělené Poslanecké sněmovně. Zájem veřejnosti se soustředil na možná koaliční východiska této připravované vlády, na programové shody a neshody v budoucí koaliční smlouvě.

Myšlenkové pochody lidí české politické kultury znalých se však toulají někde zcela jinde. Pokud se nestane nic neočekávaného, sociální demokracie splní své povolební prohlášení a modro-černo-zelený kabinet nepodpoří. Za této situace se sice můžeme těšit na povedený hradní žert Václava Klause, který bude po zvolení nového vedení sněmovny jmenovat vládu Mirka Topolánka, ale tohle opatření lze kromě přívlastku "nestandardní" pojmenovat také adjektivem "dočasné".

Po zřejmém neúspěchu této vlády nastane horečné vyjednávání o kabinetu, který získá v dolní parlamentní komoře většinovou podporu. Existuje hned několik možností, jak stabilní vládu s trvalejším mandátem sestavit, ale rýsuje se také varianta, před volbami téměř nemyslitelná -- klasická "Velká koalice" podle německého modelu, prozatímní politické tabu jak v ODS, tak v ČSSD, i když možná jen zdánlivé.

Zabývat se otázkami, zda by tato koalice ODS a ČSSD měla šanci vzniknout za účasti obou svých lídrů, nebo zda by je zastoupili politici druhé, popřípadě třetí ligy, je momentálně zbytečné. Přestože představa tohoto modelu pomalu klíčí v hlavách mnoha politických představitelů občanských a sociálních demokratů, nahlas je vyslovována jen velmi opatrně. Navíc o ní spekulují politici, kteří netvoří vrcholná politická grémia obou nejsilnějších stran. I když možná bychom se mohli ptát, zda tato "státotvorná" prohlášení se svými šéfy nekonzultují.

Velká koalice je legitimní a státotvornou variantou správy věcí veřejných v České republice. Pokud nepočítáme zelené, kteří se do dolní komory dostali poprvé v historii, a samozřejmě posílenou ODS a ČSSD, všechny ostatní parlamentní strany volby de facto prohrály. Komunisté i lidovci vzešli z hlasování výrazně oslabeni, a pokud mají zájem usilovat o podíl na moci, je to z jejich strany ryze účelové, což platí zejména o lidovcích.

ODS volby vyhrála a ČSSD neztratila přes rozporuplné poslední volební období podporu veřejnosti, ba právě naopak -- ještě poněkud posílila. Spolupráce obou stran, jako "vítězů" letošních voleb tudíž nepostrádá legitimitu, navíc by mohla být zárodkem vzniku výrazně většinového fungování exekutivy v následujícím volebním období.

Hlavním argumentem pro výrazně většinovou vládu se silným mandátem ve sněmovně je politická stabilita v následujícím volebním období. Česko bude totiž stát před zásadním rozhodnutími na domácí i zahraničně politické scéně. Důchodová reforma, snížení schodku státního rozpočtu, modernizace daňového systému, dále předsednictví naší země v Evropské unii a zavedení EURA. Vláda se slabým "nevětšinovým" mandátem bude tyto kroky prosazovat jen velmi těžko, navíc s vědomím, že ji bude ze sněmovních lavic kritizovat nekompromisní parlamentní opozice. Kromě toho, takto důležitá rozhodnutí nelze protlačovat silově. Musejí se s nimi ztotožnit jasná většina národa a musejí mít trvalejší platnost, kterou po dalších volbách nezpochybní nová politická reprezentace.

ODS a ČSSD obdržely od voličů nejsilnější parlamentní mandát. Obě strany sice před volbami nebývale polarizovaly společnost, ale jejich nadstandardní volební výsledek je jasným vzkazem voličů, aby spolu začaly rozumně a hlavně slušně jednat.

Vzájemné předvolební výpady pravolevých dominantů opravdu neměly v novodobé české historii obdoby a nesporně začaly naši veřejnost unavovat. Je načase, aby se v rozdělených sněmovních lavicích udála významná komunikační změna. Absolvovat v příští kampani podobnou politickou hysterii by mohlo občany znechutit do té míry, že by o volební klání dočista ztratili zájem.

Třeba se české politické strany, a zvláště dvě nejsilnější, ocitly na zásadním historickém rozcestí, kdy mají poslední šanci zasednout k jednacímu stolu, osobní a partajní půtky hodit za hlavu a společně řešit budoucnost republiky.

Velká koalice je jednou z posledních nevyzkoušených variant správy věcí veřejných v České republice. Zkušenost s ní mají ve většině vyspělých evropských demokraciích. Někde byla úspěšná, jinde zas skončila krachem. Většinou následovala po volebním patu a každopádně pokaždé zklidnila rozvášněné tábory zásadních politických oponentů.

I proto by možná bylo načase, aby si podobným procesem prošla i naše země.

Autor je vedoucím tiskového oddělení na ministerstvu práce a sociálních věcí ČR.

                 
Obsah vydání       19. 6. 2006
19. 6. 2006 Lenost ducha Jindřich  Kalous
19. 6. 2006 Několik argumentů pro "Velkou koalici" Vladimír  Vokál
19. 6. 2006 Komentář ke komentáři Alex  Koenigsmark
19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu
19. 6. 2006 Gayové by měli dostat daňové úlevy, pokud uzavřou sňatek
19. 6. 2006 Farmaceutická společnost blokuje levný lék proti slepotě
19. 6. 2006 Stát ignoruje zákony, evropskou legislativu i práva svých občanů
19. 6. 2006 Ulicemi Prahy prošli stoupenci DIY kultury Ondřej  Slačálek
19. 6. 2006 Matějská Tomáš  Toula
19. 6. 2006 Britská škola zakázala americké "prsteny čistoty"
18. 6. 2006 Slovensko: Fico vítězem voleb
19. 6. 2006 Slovenské voľby: Vyvetranie od otravných trpaslíkov Lubomír  Sedláčik
19. 6. 2006 V Británii se dostávají do otroctví ročně stovky dětí
19. 6. 2006 Tisíce dětí z Východu a Afriky pracují v Británii jako otroci Josef  Vít
19. 6. 2006 Komunismus -- dva aspekty Václav  Chyský
19. 6. 2006 O problému nemocnic Jiří  Kalous
19. 6. 2006 Jedinečná příležitost Stanislav A. Hošek
19. 6. 2006 O životy sa nelosuje! Gustáv  Murín
19. 6. 2006 Přece byste nechtěli, aby se pan Jones vrátil! Michal Z. Čenko
17. 6. 2006 Šamani, šamani Alex  Koenigsmark
16. 6. 2006 Zdeněk Šámal: Diletanti nejsme Filip  Rožánek
16. 6. 2006 Je Marx stále ještě relevantní?
16. 6. 2006 Komunismus Petr  Wagner
16. 6. 2006 Oranžová Morava Jiří  Faimon
16. 6. 2006 Jsou evropské univerzity druhořadé, ve srovnání s americkými?
16. 6. 2006 Jsou pochody českých myslí nepochopitelné? Vojtěch  Polák
16. 6. 2006 Neumíme myslet
15. 6. 2006 Exponenti bývalého režimu jsou ve všech politických stranách
22. 11. 2003 Adresy redakce
12. 6. 2006 Hospodaření OSBL za květen 2006