20. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 6. 2006

Lekce z politologie

Pohřbí ČSSD vládu, která ještě není?

Nepřeslechli jsme se? A kdypak? Hned z časů předvolební kampaně? Anebo hned v ovzduší těsně povolebním z výsledného patu? A ovšem jakoby se setrvalou zarputilostí také v těch dalších povolebních dnech, když se konečně ODS mohla ujmout iniciativy se sestavováním své koaliční vlády?

Samozřejmě že každá politická strana před volbami sugeruje svou sílu sebedůvěřivými prohlášeními, že volby vyhraje (ČSSD, ODS) nebo že v nich aspoň dosáhne překvapivých výsledků (20 % US-DEU). Před červnovými volbami vládnoucí ČSSD pochopitelně chtěla dále zůstat u moci i po volbách. Premiér Paroubek řadou svých siláckých prohlášení mohl mnohé postrašit --- třeba tou odvolávkou na spojenectví třeba s Marťany --- jenže tím zároveň jiné mnohé dozajista musel mobilizovat přímo pod prapory ČSSD.

Tím mám na mysli ony zašifrované "Marťany" (rozuměj "komunisty"), takže nejeden z "levicových" sympatizantů "Marťanů" vytušil z Paroubkových apelů poplašnou výzvu ke sjednocení sil. Výsledkem standardního přelévání voličské přízně ve spojitých nádobách ČSSD-KSČM pak nakonec byl v červnových volbách lepší výsledek pro ČSSD než v těch předchozích parlamentních volbách, kdy to stačilo na udržení vládní moci; samozřejmě že na účet KSČM a, paradoxně, aniž to automaticky stačilo na nárok podržet si vládu také na třetí funkční období za sebou. Tento povzbudivý kapitál se ČSSD samozřejmě musela snažit dále zúročovat, bez ohledu na to, že v tom volebním klání vyhrála méně mandátů, než jich získala triumfující ODS. Takže od počátku povolebního období jsme mohli slyšet v ČSSD ozvěnu Topolánkova hlasu z předchozího času o "nulové toleranci"...

ČSSD musela okamžitě ukázat svým voličům, že se "nezaprodala" pro nějakou vidinu "úplatků" v podobě vyjednávaných mocenských pozic pro své předáky. Patřilo k povolebnímu scénáři okamžitě dát najevo veřejnosti, že na ČSSD je spolehnutí jako na "levicovou" stranu, která se nekompromituje s "pravicí" (tedy samozřejmě s ODS; bez ohledu na duch zemanovsko-klausovské "opoziční smlouvy").

Připomeňme si ještě jeden fenomén, se kterým od počátku pracoval jako se silnou kartou Paroubek jako premiér. Přitom spolu s tím, že na druhé straně se mohlo zdát, že Topolánek svými řečnickými výkony v konfrontaci s Paroubkem jako kdyby ještě toto Paroubkovo vědomí posiloval. Totiž: že v řečnickém zápolení je Topolánek méně úspěšný a méně zdatný. V posledním televizním duelu před volbami musel být ovšem ten dojem zcela jiný. Paroubek se nejednou pokoušel vyjet do problematických vod osobního zázemí politiků ODS, jenže Topolánek zůstal ("státnicky") nad očekávanou potřebou obdobné repliky a držel se věcných argumentů svého programu. Přesně týž styl si uchoval jako vítěz voleb (bez ohledu na možné stíny toho, co se někdy nazývá "aféra Kubiceho"). Bez ohledu na poměr sil 100 : 100 začal vytvářet předpoklady ke složení příští české vlády a k rozložení nejdůležitějších funkcí v příštím Parlamentu ČR, ať už je aspirantem na to, dostat se pod koberec, cokoli.

A právě to je čas, kdy si museli také v ČSSD uvědomit, zda je dost výhodné hrát nadále opoziční roli, když "ze druhého místa" (ani "s Marťany") není schůdná, ani spolehlivá cesta k ustavení sociálně-demokratické vlády. Opravdu se jeví rozumné --- a obecně konstruktivní --- neprovinit se nějakou tvrdošíjně negativistickou politikou na zhoršení stávajících optimistických sociálně-ekonomických trendů současnosti; a naopak aspoň některé pozice si vykoledovat na ODS za svou případnou toleranci její příští vlády. A tak zůstat automaticky (a hned, a bez případné ztráty tváře) na jistém výsluní moci, řekněme že ve stínu obnovené "opo-smlouvy", i když tentokrát "v opačném gardu". S výhodou, že za to ČSSD nenese přímou odpovědnost.

Takže pokud byl teď zaslechnut Paroubkův hlas o možném jednání s ODS na nekonfliktním uspořádání mocenských poměrů po červnových volbách, je to výrok nejen rozumný, ale i pragmaticky v dané konstelaci sil výhodný. Vychází vstříc potřebě mít v ČR relativně stabilní vládu. Vychází zrovna tak vstříc téměř jistotě, že případné vyvzdorování nových parlamentních voleb by obdobně navodilo jen další "pat"; čemuž se vyhnout je žádoucí nejen zúčastněným politickým stranám, ale i nám občanům...

Čili: Ví-li se, že je žádoucí (a navíc nutné!) vzájemně jednat mezi dvěma největšími parlamentními stranami, jde pak už "jenom" o to, jak se dohodnout/. A to by nemusel být problém nepřekonatelný k přijatelnému kompromisu pro všechny. Abychom nemuseli být svědky politiky "od plotu k plotu"...

                 
Obsah vydání       20. 6. 2006
20. 6. 2006 BBC: Americká armáda mučila vězně v Iráku dál i po skandálu v Abu Ghraib
20. 6. 2006 Směr by byl. Hledá se cesta. Oskar  Krejčí
20. 6. 2006 ČR - Země, do které je opravdu komplikované se dostat: Jan  Drahokoupil
20. 6. 2006 Pražské výstaviště měl na starosti radní ODS Filip Dvořák Jiří  Paroubek
20. 6. 2006 Pohřbí ČSSD vládu, která ještě není? Miloš  Dokulil
20. 6. 2006 MPSV: Zaměstnavatelé mají ve vedrech povinnost poskytovat zaměstnancům nápoje
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
20. 6. 2006 Láska nezná hranic Darina  Martykánová
20. 6. 2006 Stává se národ pitomějším? Jan  Šlemenda
20. 6. 2006 Lékař: Souhlasím s ministrem Rathem
20. 6. 2006 Jsem tvůj vězeň Štěpán  Kotrba
19. 6. 2006 Několik argumentů pro "Velkou koalici" Vladimír  Vokál
19. 6. 2006 Komentář ke komentáři Alex  Koenigsmark
20. 6. 2006 Co se skrývá pod slupkou antikomunismu? Lubomír  Novotný
20. 6. 2006 Kuba a lidská práva
20. 6. 2006 Když dva dělají totéž Petr  Olšovec
19. 6. 2006 Farmaceutická společnost blokuje levný lék proti slepotě
19. 6. 2006 Stát ignoruje zákony, evropskou legislativu i práva svých občanů
19. 6. 2006 Komunismus -- dva aspekty Václav  Chyský
19. 6. 2006 V Británii se dostávají do otroctví ročně stovky dětí
19. 6. 2006 Lenost ducha Jindřich  Kalous
17. 6. 2006 Šamani, šamani Alex  Koenigsmark
16. 6. 2006 Zdeněk Šámal: Diletanti nejsme Filip  Rožánek
19. 6. 2006 O problému nemocnic Jiří  Kalous
16. 6. 2006 Je Marx stále ještě relevantní?
16. 6. 2006 Komunismus Petr  Wagner
5. 6. 2006 Témata Britských listů
12. 6. 2006 Hospodaření OSBL za květen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce