27. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 8. 2004

V předvečer nadcházejícího sjezdu americké Republikánské strany zaútočil šéf britské Konzervativní strany Michael Howard na Bílý dům. Howard prozradil, že se letos v únoru dostal do ostrého konfliktu s poradci prezidenta Bushe za to, že kritizuje Tonyho Blaira kvůli Iráku. Bushův vysoký poradce Karl Rove tehdy Howardovi sdělil: "Můžete zapomenout na to, že vás kdy pan prezident přijme. Tečka. Neobtěžujte se sem jezdit."

Činitelé v Bílém domě zuřili, protože Michael Howard vyzval Tonyho Blaira, aby kvůli irácké válce rezignoval. Howard tuto skutečnost nyní záměrně zveřejnil těsně před zahájením kongresu amerických Republikánů. V sobotu Howard v Británii zdůraznil, že se bude chovat jako šéf britské Konzervativní strany, jak sám uzná za vhodné, a obvinil poradce prezidenta Bushe, že se snaží bránit Tonyho Blaira:

Sloupek

(Z komentáře, který se vysílal v pátek 27. srpna 2004 v 18.10 na stanici ČRo6 v pořadu "Názory a argumenty")

(...)

Druhou "bouří ve sklenici vody" je v těchto dnech případ poslance Kořistky. I zde se sdělovací prostředky dotkly něčeho závažného, totiž vysoké míry korupce v české společnosti, ale udělaly to neprofesionálním a vlastně škodlivým způsobem.

Náhodnému pozorovateli, bez znalosti podrobností, musel nad vystoupením poslance Kořistky zůstat rozum stát. Jak si mohl Kořistka risknout veřejně obvinit ODS z pokusu o korupci, když není schopen předložit jediný důkaz? Proč si například s údajnými spiklenci z ODS nedomluvil další schůzku a příští údajné jednání o úplatku s nimi si tajně nenahrál? Zdálo se, že protiobvinění ze strany ODS, že jde vůči občanským demokratům o komplot zosnovaný "nepřátelskou" Unií svobody, může být důvodné. Jenže pak se člověk dovídá, jak o tom píše Jan Macháček v pátečních Hospodářských novinách, že deník Mladá fronta Dnes publikoval Kořistkovo obvinění proti jeho vůli.

Podle Macháčka se Kořistka svěřil reportérům Mladé fronty dnes s tím, že jeho obvinění nebudou publikovat, právě proto, že ho nemohl nijak dokázat. Pošetile se na ně obrátil o "investigativní pomoc". Podle Macháčka se však Mladá fronta Dnes nic investigativně vyšetřovat neobtěžovala. Její novináři prý porušili dohodu, že jim Kořistka věc sdělil důvěrně, a prostě jeho informace bezohledně publikovali. Takže má Kořistka na krku žalobu za údajnou pomluvu ODS.

"To je vážné porušení žurnalistické etiky i elementární slušnosti. Mimochodem: budou se ještě lidé, kteří něco vědí (a nemohou to dokázat), bavit s novináři? Nepochybně v menší míře než dosud," zdůrazňuje Macháček v Hospodářských novinách.

Když v pátek ráno o Macháčkově článku informoval server Česká média, reagoval na to charakteristickými slovy jeden -- zřejmě novinářský -- čtenář cituji: "Co je to za manýry, které se nám tady rozmohly, že jedny noviny rýpají do druhých?"

Potrefená husa se ozvala. Dosud bylo skutečně v českých sdělovacích prostředcích zvykem, že se vzájemně nekritizují. Vždyť jsme přece, my páni novináři, všichni na jedné lodi, zněl jednotný hlas. Je dobře, že Jan Macháček toto solidární spiknutí porušil. Mají-li se veřejnosti ze své činnosti zodpovídat politikové, stejnou měrou to platí o novinářích. Doufejme, že vznikne systematičtější metakritika práce českých médií, třeba tak, jak je to zvykem v médiích britských.

29. 8. 2004
"Problémem s BBC je, že má moc peněz a že je tam Greg Dyke."

Šest měsíců poté, co byl Greg Dyke, bývalý generální ředitel BBC, donucen rezignovat v důsledku kontroverze kolem reportéra Andrewa Gilligana, zemřelého dr. Davida Kellyho a "zdramatizované" vládní zprávy o Iráku, nyní Dyke ostře zaútočil na Toyho Blaira. V nedělním vydání listu Mail on Sunday a týdeníku Observer obvinil Dyke Blaira, že se pokusil BBC zastrašit. Dyke odhaluje, že Blair napsal jemu samému a bývalému předsedovi Rady BBC Gavynu Daviesovi dopis, jímž se snažil BBC přimět, aby začala o válce v Iráku vysílat "jinak".

Dyke býval přítelem Tonyho Blaira; nyní píše, že Blairova vina je nade vší pochybnost: "Buď byl Blair nekompetentní a zatáhl Británii do války v důsledku nedorozumění, anebo lhal, když řekl v Dolní sněmovně, že neví, co znamená tvrzení, že Saddám Husajn má možnost užít svých zbraní hromadného ničení do 45 minut." Dále Dyke píše: "Byli jsme všichni podvedeni. Nejděsivější je, že Blair si stále nemyslí, anebo nechápe, že to, co udělal, bylo naprosto nesprávné."

Blairovi stoupenci ho ovšem hájí - ostrá kontroverze ohledně BBC a údajném podvádění britské vlády před útokem na Irák však nejeví známky toho, že utichne.

Úřad britského premiéra v Downing Street Dykovu kritiku odmítl: "Greg Dyke má právo na svůj názor. Už se konala čtyři nezávislá vyšetřování a my nemáme k nim co dodat."

28. 8. 2004

Bývalý reportér rozhlasu BBC Andrew Gilligan, který se loni dostal do ohniska kontroverze, když ve vysílání poukázal na to, že britská vláda nepřípustně zdramatizovala svou oficiální zprávu o iráckých zbraní hromadného ničení (v důsledku kontroverze zemřel vládní zbrojní expert dr. David Kelly) ostře zaútočil na letošním edinburském televizním festivalu na Blairovu vládu a na členy Rady BBC. Rada BBC podle něho reagovala na vládní kritiku "zcela přehnaně" a odvolání generálního ředitele BBC Grega Dyka "proměnila krizi v katastrofu".

29. 8. 2004

List Washington Post identifikoval údajného izraelského špiona v Pentagonu jako Larryho Franklina, odborníka na regionální politiku. Franklina vyšetřuje FBI za to, že údajně poskytl Izraeli důvěrný dokument amerického prezidenta o americké politické vůči Íránu. Izrael popřel, že provádí špionáž proti USA. Franklin pracoval v oddělení Pentagonu pro Blízký východ a jižní Asii. Izrael je v poslední době znepokojen, že Írán údajně tajně vyvíjí jaderné zbraně v Bushehru, kde provozuje jaderný reaktor. Američtí činitelé naznačili, že Izrael možná chustá proti tomuto reaktoru vojenský útok. Americká média informovala, že FBI vyšetřuje Franklina už několik měsíců. Podle jednoho činitele prý předal Franklinovy informace do Tel Avivu Americko-izraelský výbor pro veřejné záležitosti, což je vlivná proizraelská lobbistická skupina v Americe. Tento výbor to popírá.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE ZDE

John Humphrys
28. 8. 2004

Náplní práce novináře je nebát se tváří v tvář moci.

John Humphrys, zjevně nejvýznamnější moderátor rozhlasu BBC, přesvědčivým a vlivným způsobem zaútočil v pátek při své přednášce na edinburském televizním festivalu na současné televizní vysílání, které šíří tzv. "reality television" a podléhá "zpitomující, primitivní vulgárnosti" a vyjádřil názor, že je zřejmě správné televizi v tomto smyslu přísně regulovat.

Humphrys oslovil shromáždění nejvýznamnějších vedoucích pracovníků britských televizních stanic. Vyčetl jim, že velká část toho, co vysílání, vede k zhrubnutí veřejnosti a "proměňuje to lidské bytosti ve zrůdy, abychom na ně mohli civět".

John Humphrys
27. 8. 2004

Je agresivní způsob vedení interviewů dobrý pro demokracii?

John Humphrys (61) je jedním z nejznámějších britských moderátorů. Po celé řadě novinářských zaměstnání, které vykonával v britských médiích (jednu dobu četl v televizi hlavní večerní zprávy) přešel v roce 1987 do ranního, silně sledovaného živého publicistického vysílání rozhlasové stanice BBC Radio Four a tam je dodneška. Je jedním z nejagresivnějších novinářů, interviewujících politiky. Deník Independent s ním publikoval rozhovor, založený na otázkách čtenářů.

28. 8. 2004

Stopy výbušniny byly nyní nalezeny v obou ruských letadlech, která v jižním Rusku havarovala v úterý téměř ve stejnou dobu, při čemž zahynulo 89 osob. Původně ruští vyšetřovatelé z FSB oznámili, že na troskách prvního havarovaného letadla byly stopy výbušniny hexogen, nyní našli stopy téže výbušniny i na druhém letadle.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

28. 8. 2004

Nejel americký ministr zahraničí do Athén z obav před "nevhodným" TV zpravodajstvím?

Americký ministr zahraničních věcí Colin Powell zrušil plán účastnit se o tomto víkendu závěrečné ceremonie Olympijských her v Athénách. Vymluvil se na příliš mnoho práce poté, co v Athénách došlo k demonstracím proti jeho plánované návštěvě. Demonstranté skandovali ostře kritická hesla proti Bushově vládě a jejím zásahům v Iráku a v Afghánistánu. Podle mluvčího amerického ministerstva zahraničí nehrály protiamerické protesty v rozhodnutí Colina Powella do Athén necestovat "žádnou roli". Powell se podle něho musí nyní intenzivně věnovat problémům v Iráku a v Súdánu.

Zrušení Powellovy návštěvy je velké fiasko pro řecké úřady, jimž se podařilo jinak uspořádat velmi úspěšné Olympijské hry, míní internetové stránky společnosti BBC.

Rozhlas BBC v sobotu odpoledne vyjádřil názor, že Colin Powell zřejmě zrušil svou návštěvu Athén, protože by bylo pro americkou Republikánskou stranu velmi nepříjemné, kdyby se právě v době, kdy se zahajuje sjezd Republikánů v New Yorku, v americké televizi vysílaly z Athén záběry demonstrací proti Powellovi a Spojeným státům.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

27. 8. 2004

pátek 11.00: Na troskách jednoho ze dvou letadel, která v úterý havarovala, byly nalezeny stopy výbušniny, uvedli ruští činitelé. Bezpečnostní službi FSB konstatuje, že nejméně jedno z obou letadel havarovalo v důsledku teroristického atentátu.

Předtím na jedné internetové stránce přijala odpovědnost za útoky na obě letadla jedna islámská organizace.

27. 8. 2004

Irácká policie nalezla v suterénu náboženského soudu, který spravoval vzbouřenecký duchovní Muqtada al-Sadr, pětadvacet mrtvol (Společnost BBC cituje tiskovou kancelář Associated Press, jejíž reportér viděl "nejméně 10 mrtvol", jednou z nichž byla mrtvola staré ženy.) Některé mrtvoly měly známky mučení.

"Podívejte se na to sami - oni pili pivo a pak zabíjeli," řekl podle agentury AFP jeden příslušník irácké národní gardy. Islám přísně zakazuje konzumaci alkoholických nápojů.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

27. 8. 2004

I když Velká Británie nyní vyrábí relativně málo spotřebitelských výrobků, její deficit státní bilance je ve vztahu k celostátním příjmům menší než jeho průměr za posledních dvacet let. To je velký úspěch, vzhledem k tomu, že většina západoevropských zemí zápasí s recesí, zatímco v Británii vládne spotřebitelský boom, argumentoval Anatole Kaletsky v deníku Times a vysvětlil, z jakých tří důvodů je Británie nyní prosperující zemí.

27. 8. 2004

Nepoučitelnost historií

Kdo chce vládnout, musí umět sloužit, jak se říkávalo již ve středověku. Prostoduché autoritářství v našem světě slaví nebývalé úspěchy. Znavenost denními půtkami, starostmi o přežití fyzické nebo duševní, nás vede k úvaze o dokonalosti bytosti zvané člověk.

Bloudíme světem v němém úžasu nad vlastní dokonalostí, kážeme okolí myšlenky vytažené z dávnověku, kdy moudrost ještě bývala skutečně moudrostí, leč volíme z oné doby jen slova a myšlenky, dílo samotné za námi vidět není.

27. 8. 2004

ptají se stránky vulgo.net Antonína Kosíka a odpovídají na tuto otázku ZDE.

27. 8. 2004

Šimonovský uvažuje o privatizaci letišť

Nová vláda se snaží získat peníze stůj co stůj. Na seznam prodávaných firem se státní účastí se dostaly jak notoricky známé podniky - Severočeské doly, tak i klíčové podniky infrastrukury - Český Telecom a Česká správa letišť. Při jejich prodeji sice nemá být jediným a rozhodujícím kritériem cena, ale vláda potřebuje z jejich prodeje získat co nejvíce. Proč by je jinak opouštěla? Uvažuje se i o tom, že budou tyto firmy přímo nabídnuty vybranému zájemci. Informace o podrobnostech privatizace těchto podniků nejsou veřejné, neboť mohou ovlivnit finanční trhy. Obavu ze spekulací na základě vyjádřila i Komise pro cenné papíry a nabádá novináře ke zdrženlivosti. Neměla by ale nabádat spíše ministry?

27. 8. 2004

K argumentaci Štěpána Kotrby o tom, je-li privatizace letišť "Hloupost ministra nebo vlastizrada?" je nutno připojit opačný názor: Ve Velké Británii vlastní všechna klíčová letiště od roku 1966 soukromá firma British Airports Authority a bezpečnost státu to nijak, zdá se, neohrožuje.

27. 8. 2004

Hvížďala a Kotrba

V pořadu Média v postmoderním světě na stanici Český rozhlas 6 ve 20:10 dnes v pátek 27. srpna, bude Radko Kubičko hovořit s publicistou Karlem Hvížďalou na téma "Proč noviny soutěží s televizí". Ve druhé části pořadu se bude vysílat třetí část futuristické úvahy redaktora Britských listů Štěpána Kotrby na téma budoucnosti médií a toků informací, která vznikla už před časem jako reakce na besedu na totéž téma na Českém rozhlase 6 za účasti Radka Kubička, Petera Duhana a Štěpána Kotrby.

26. 8. 2004

(k tunelům Mrázovka)

26. srpna jsou pro veřejnost zprovozňovány "tunely Mrázovka" na Smíchově v Praze 5. Jde o mohutný a mimořádně nákladný soubor dopravních staveb, jež svým umístěním i kapacitou znamená další krok k vybudování obdoby neslavně proslulé "severojižní magistrály" -- tentokrát na opačném, levém břehu Vltavy. Zprovoznění této velkokapacitní a pro řidiče atraktivní stavby bude mít za následek intenzívní zátěž městského centra další dopravou, včetně tranzitní. Jde o špatné a zhoubné řešení, jež jsme si byli nuceni my všichni ze svých daní zaplatit a jehož škodlivé dopady v budoucnu bohužel poneseme. Způsob prosazení stavby vypovídá hodně i o poměrech, ve kterých jsme nuceni žít.

27. 8. 2004

Reakce na článek Jak se stát modrým ptákem

Tak prý jsem strašil přízrakem zkorumpovaného Ivana Breziny. Měl jsem tak učinit ve článku nazvaném "Kdo si hraje...", v němž jsem dotyčného označil za "namodralého hobbyistu". Protože jsem uvedl, že tohoto pána středního věku dosud neopustila záliba ve hře na bubáky a krom toho že velmi často obhajuje stanoviska ODS (což lze analýzou jeho článků snadno doložit), a konečně též proto, že jsem jednu větu ukončil třemi tečkami a druhou otazníkem, musím prý dokázat, kdo že ho zkorumpoval. Ale ano, pane Brezino, já Vám moc dobře rozumím. Vám by se převelice hodilo, kdybych byl proti Vám vznesl obvinění, které jste si vymyslel. Bohužel, nemohu sloužit. Bohužel podruhé, to, co jste zamotal v několika řádcích, musím teď vyvracet.

27. 8. 2004

Ministr Urban zveřejnil v Právu 25. 8. článek Energetická koncepce -- proroctví , či omyl který je nepochybně v mnoha ohledech zajímavý. Nejen tím, že pochází z pera významného ministra, ale i řadou velmi pozoruhodných tvrzení. Ministr si pochvaluje, jakouže dobrou energetickou koncepci udělal před rokem a jak současný vývoj vlastně již jen potvrzuje to, co je v této koncepci napsáno. Nechci teď vést polemiku s touto koncepcí -- pročetl jsem ji dost pozorně a rozhodně nadšení ministra nesdílím. Ne proto, že bych byl odpůrcem jaderné energetiky, ale spíše proto, že z této koncepce až příliš čiší určitá jednostrannost a přes příliš silný akcent české uhelné lobby.

27. 8. 2004

Skupina britských poslanců Dolní sněmovny plánuje odvolat premiéra Tonyho Blaira za "vážné zločiny a přečiny" za to, že zavedl Británii do války proti Iráku. Chtějí k tomu poučít starobylý zákon, který byl naposledy použit proti lordu Palmerstonovi více než před 150 lety.

26. 8. 2004

čtvrtek 21.00: Irácká policie a televize al Arabija uvedly, že alajtolláh Ali Sistani a Moqtada al-Sadr dosáhli dohody o ukončení bojů v Nadžafu. K dohodě došlo krátce po zahájení jednání.

Ajatolláh Ali Sistani má v Iráku velmi dobrou pověst, protože (na rozdíl od íránských šiitských náboženských vládců) neusiluje o politickou moc a zásadně se zabývá pouze duchovními a náboženskými záležitostmi, informoval komentátor arabského vysílání BBC ve čtvrtek podvečer na stanici BBC Radio Four.

Podrobnosti v angličtině ZDE

27. 8. 2004
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Večer okupanti zahájili těžké ostřelování mahdistických pozic v Nadžafu. Korespondent TV al-Arabíja oznámil, že okolí hrobky imáma Alího se stalo dějištěm nejsilnějšího ostřelování od počátku obléhání. Americké síly spolu s iráckými kolaborantskými jednotkami zaútočily na město ze tří stran.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
27. 8. 2004

Sponzorství, které zešílelo

Organizátoři letošního anglického mezinárodního mistrovství v kriketu rozhodli, že divákům, kteří si koupí vstupenky na šampionát, bude povolena na stadióně konzumace jen těch potravin a nápojů, které vyrábějí jejich sponzoři. Osoby, které si koupily vstupenky, dostaly oficiální seznam "povolených" nápojů a potravin s varováním, že jiné výrobky budou konfiskovány a pokud bude někdo na stadióně s nimi nalezen, bude ze stadiónu vyveden.

27. 8. 2004

Počet Američanů, žijících pod hranicí chudoby, stoupl během roku 2003 už třetí rok a dosahuje nyní téměř 36 milionů osob. Podle výroční zprávy amerického Úřadu pro sčítání lidu se dostalo během roku 2003 pod hranici chudoby dalších 1,3 milionu Američanů, takže celkový počet osob pod hranicí chudoby dosahuje 35,9 milionů, což je 12,5 procent celkové americké populace. Růst chudoby byl nejvýraznější u dětí. Loni žilo pod hranicí chudoby 12,9 milionů amerických dětí, asi 17,6 procent osob mladších 18 let. Pod hranicí chudoby žije asi 24,4 procent Afroameričanů, je to nejvyšší míra chudoby v etnických menšinách.

Počet lidí bez zdravotního pojištění v USA stoupl loni o asi 1,4 milionu. Téměř 45 milionů lidí je v Americe bez zdravotního pojištění, je to asi 15,6 procent celkového obyvatelstva.

Procento Američanů žijících v chudobě je nyní v USA nejvyšší od roku 1998.

Podrobnosti v angličtině ZDE

27. 8. 2004

Dejme tomu, že by se Gordon Gentle nedal k armádě, ale k policii, a byl zastřelen při nějaké akci, kde se střílelo -- takové věci se také stávají. Můžeme se ptát (a v případě pochybností bychom se ptát měli), zda byla ta akce oprávněná, smysluplná, přiměřená, či jinak správná.

27. 8. 2004

Polemika s článkem Kdo nechce umřít jako voják, nemá vstupovat do armády

Nedá mi nereagovat na článek pana Urbana, píše Petr Wagner. Především pro explicitní ukázku manipulace s fakty. Ve válce v Iráku nejde o smrt jednoho britského vojáka a možná ani o smrt a zranění mnoha jiných vojáků i civilistů. Jde o základní vymezeni a definování použití moci. Ano celý svět dlouhou dobu hledá cestu jak dohromady žít v míru a neutralizovat extrémy, ale jak zjevno zatím s nevelkým úspěchem. Ta cesta asi je složitá, pokud je vůbec možná, ale "tento způsob" se zdá velmi neúčelně podivným. Výsledky jsou vcelku jasné -- totální rozpad sociálních struktur, chaos a násilí. Transparenty války proti "terorismu" by možná chtěly nejprve definovat, co terorismus je. A možná nám chybí děcko, které konečně a neodvolatelně řekne, že král je nahý.

Kdo nechce umřít, nemá se narodit, pane Urbane. A to, že někdo umře jako voják, policista nebo třeba pilot nebo řidič, ještě neber ostatním právo se ptát proč.

27. 8. 2004

Reakce na článek Kdo nechce umřít jako voják, nemá vstupovat do armády

Skutečně jsem už dlouho ve službách islámských fundamentalistů a je s podivem, že byla moje kolaborace odhalena po tak dlouhé době. Každým ze svých článků jsem se to snažil dát dostatečně najevo a je špatnou vizitkou všech čtenářů BL, že jejich občanská bdělost je tak neobčansky laxní. Zároveň jsem přesvědčen, že mé dopadení nebude dlouho trvat, neboť se premiérovi a stále stínujícímu ministru vnitra splní jeho sen o hmatatelné hrozbě islámského terorismu v ČR. Navíc sen se šťastným koncem a cennou trofejí. Doufám, že bude kvůli mně obnoven trest smrti, a že zemru jako mučedník, alláh akbar.

26. 8. 2004

Britská média se při příležitosti dvacátého výročí vydání Kunderova románu Nesnesitelná lehkost bytí v angličtině znovu zabývají tímto dílem. Není mnoho českých knih, jimž by britská média věnovala pozornost, a není mnoho mezinárodních titulů, k nimž by se světové sdělovací prostředky vracely po letech jen proto, že nadešlo kulaté výročí jejich publikace v minulosti. Rozhlasová stanice BBC Radio Four natočila o této knize rozhovor pro pořad Open Book s Janem Čulíkem, vysílal se v neděli 29. srpna v 17 hodin středoevropského času, opakování ve čtvrtek 2. září také v 17 hodin (k dispozici na internetu během vysílání i potom).

Jiné zhodnocení tohoto románu po dvaceti letech - v angličtině ZDE
v českém shrnutí ZDE

26. 8. 2004

Mediální organizace připravují oficiální protest iráckým úřadům proti zatčení desítek novinářů v městě Nadžaf, včetně celého štábu televize BBC. Asi 60 novinářů z místních i mezinárodních médií, mj. i z Guardianu, z Daily Telegraphu a z deníku Independent, včetně celého štábu BBC, bylo donuceno ozbrojenými policisty v městě Nadžaf opustit svůj místní hotel a nastoupit do policejních vozidel, která je dopravila na policejní stanici.

27. 8. 2004

Je dosti komické, že si Radko Kubičko bere na pomoc Jiřího Haussmana, básníka, který za svůj tragicky krátký život (1898-1923) stihl prodělat pozoruhodný vývoj. Jak píše F. X. Šalda, mezi jeho knihami leží "obrat v politickém smýšlení básníkově" - jeho názory na ruskou revoluci a komunismus se totiž pronikavě změnily od prvotního odmítnutí a výsměchu až k sympatiím.

26. 8. 2004
Radko Kubičko, Jiří Haussmann

Karel Kryl pro mě zůstává navždy velkým umělcem, básníkem života a geniálním písničkářem a jeho vrtochy prostě chápu. Já je poznal, ale nic z nich strategicky nevyvozuji, jen to, že to byl člověk z masa a kostí a jako takový občas činil nejen geniality, ale i pěkné blbosti.

Pár okrajových poznámek o mé krátké vlastní zkušenosti s Karlem Krylem v polemice na úplně jiné téma se Štěpánem Kotrbou vyvolalo ostrou protireakci jeho obhájců. "Boj o Kryla" je už léta podstatnou náplní jejich života a já uznávám jejich snahu o zachování Karlovy památky. Do polemiky o Krylovi jsem se nikdy nechtěl zapojovat. Napsal jsem jen pár subjektivních osobních poznámek, za kterými si stojím, protože jsem vše zažil. Ale dvě upřesnění.

26. 8. 2004

Komunistické hnutí není cizorodým prvkem v českém prostředí. Česká kultura se od 90. let 19. století plně rozevřela všem kulturním proudům Evropy a generace 90. let byla ve znamení protestu a revolty pro zatuchlým poměrům české politiky. Vzestup hospodářské a kulturní síly ostře kontrastoval s ubohostí a přízemností české politiky, s její neschopností rozšířit operační prostor a řešit podstatné problémy národní existence. A tak J. S. Machar v hutné zkratce zpochybňuje ideály pokroku ("jen rychlej žijem svoje živoření") a odcházejícímu století metá do tváře:

27. 8. 2004
vybral a přeložil Jindřich Lacina

"Nekonečný vývoj ozbrojených sil. Každý den se doslýcháme o nejnovějších vynálezech pro efektivnější likvidaci našich bližních, nových výdajích, nových půjčkách, nových daních. Pyšný patriotismus, šílené fanatické vlastenčení, rozdmýchávání mezinárodní závisti se stalo nejlukrativnějším způsobem politiky a žurnalismu. Není ušetřeno ani dětství; školou povinní chlapci jsou stavěni do útvarů, aby byli vycvičeni k nenávisti... vycepováni k slepé poslušnosti k panující vládě, ať jsou její barvy jakékoli a když pak dospějí do mužného věku, jsou naloženi jak mezci municí, zásobami a vším ostatním; vtiskne se jim do ruky puška a jsou vyučováni jak vyrazit do útoku na povel a vraždit se navzájem bez rozmyslu jako divá zvěř, aniž by se sami sebe otázali, jaký to má všechno vlastně smysl. Ať už před nimi stojí zástup hladovějících... nebo jejich vlastní bratři, dohnaní ke vzpouře hladomorem -- zazní povel a zabíjení musí začít..."

Petr Kropotkin: "Válka"

Vytváření armády je velký byznys. Americká federální vláda utratí každý rok 2,4 miliardy dolarů pouze na zrekrutování vojáků pro těleso, které je bezesporu nejintenzivněji kapitálovou armádou na světě. Americké ministerstvo obrany stojí zrekrutování jednoho vojáka asi 11 600 dolarů.

26. 8. 2004

O mechanismu voleb

V Americe se voliči pomstili Al Gorovi za špatné počasí

V americkém nakladatelství M. Evans vyšel sborník Winning Elections: Political Campaign Management, Strategy & Tactics (Jak vyhrát volby: Řízení politických kapmaní, strategie a taktika ($49.95); je to soubor článků z časopisu Campaigns & Elections (Kampaně a volby). Radí se v něm politickým profesionálům:

"Nepředpokládejte, že pro voliče budou důležité politické názory vašeho kandidáta. V silně konkurenčním politickém klimatu možná budou informovaní občané hlasovat na základě toho, jaké postoje k problémům kandidát zastává. Jenže neinformovaní a nerozhodní voliči budou často volit takového kandidáta, jehož jméno a jehož kampaň budou nejvýraznější. Mají-li si voliči vašeho kandidáta všimnout, nejlepším způsobem, jak začít, je výrazné logo. Voliči rozumějí barvám. Modrá je pozitivní barva pro muže, znamená pro ně autoritu a moc. Ale je to záporná barva pro ženy, jimž to signalizuje odtažitost. Červená je vřelá, sentimentální barva pro ženy -- ale pro muže je to známka nebezpečí nebo zloby."

Skepse ohledně toho, zda jsou masy skutečně schopné si samy vládnout, je tak stará jako sama demokracie, založená na rozhodování masové většiny. Dosti šokující závěry politologů v tomto smyslu shrnul v časopise New Yorker Louis Menand.

26. 8. 2004

Američané se stali za posledních třicet let podstatně konzervativnějšími, než byli před čtyřiceti padesáti lety. To argumentuje nová kniha The Right Nation (Národ doprava) od Johna Micklethwaita, amerického editora týdeníku Economist. Co to bude znamenat pro nadcházející americké prezidentské volby? John Micklethwait o tom hovořil ve středu ráno v britském rozhlase se Sunderem Katwalou, generální tajemník britské (socialistické) Fabiánské společnosti:

27. 8. 2004

My s nimi vyběhneme 16.

Slovo "svoloč" se používá v jeho původním významu: ti, které "svolokli", to jest. odvlékli někam. Svoloč, to jsou jednotliví představitelé národů a sociální skupiny, které v dů s ledku mnoha příčin zrazují svůj historický a kulturní kód. Následně ztrácejí zem pod nohama a dají se snadno někam odvléct.

Když říkám, že ulice hlavních evropských měst jsou plné svoloče, jsem dalek od toho, abych tyto, už tak osudem pokořené lidi, hanil. Prostě jen považuji svoloč za výstižný termín.

Toto je šestnáctá kapitola kontroverzní knihy ruského autora žijícího v Bratislavě Sergeje Chelemendika s názvem "My objebiem ich", kterou uvádíme na pokračování.

7. 8. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V červenci 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5750,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2004 Bývalý šéf BBC obvinil Tonyho Blaira ze lhaní a ze zastrašování BBC   
28. 8. 2004 Zdeněk Kořistka a bouře ve sklenici vody Jan  Čulík
28. 8. 2004 Humphrys: Útok na "šupáckou a cynickou televizi"   
27. 8. 2004 Proč je v Británii prosperita a dá se napodobit?   
27. 8. 2004 Odešel bych z rádia, kdyby mi nařídili, že musím nějakého politika interviewovat jemně   
27. 8. 2004 Systémy sebezničení Václav  Dušek
27. 8. 2004 Stephen Arthur: Krvavé peníze - účetnictví americké okupace Iráku   
27. 8. 2004 O energetické koncepci ministra Urbana: "Za pár měsíců to už soudruzi viděli jinak..." Jakub  Leiter
26. 8. 2004 Nikdo není dokonalý   
26. 8. 2004 Jsou dnes Američané daleko konzervativnější než dříve?   

Týrání a mučení vězňů v Iráku RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2004 Druhá americká zpráva o týrání iráckých vězňů v Abu Ghraib zveřejněna   
25. 8. 2004 Schlesinger: Jde nám o morální zdraví americké armády   
25. 8. 2004 Daily Mirror nucen poskytnout propuštěnému šéfredaktorovi odškodné ve výši 1,7 milionů liber   
24. 8. 2004 Americký voják: Můj proces nebude férový   
24. 8. 2004 Za týrání ve vězení Abu Ghraib "nesli aspoň částečně odpovědnost vrchní velitelé"   
24. 8. 2004 Ve vězení v Abu Graib byl "chaos", konstatuje americká oficiální zpráva   
20. 8. 2004 Lékaři ve vězení Abu Ghraib věděli o mučení vězňů   
19. 8. 2004 Dva iráčtí vězni usmrceni ve vězení Abu Ghraib   
17. 8. 2004 FBI obviněna, že utajuje styky z nájemným věznitelem v Afghánistánu   
12. 8. 2004 Britské soudy smějí využívat důkazů získaných při mučení, pokud mučitel nebyl Brit   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2004 Šéf britských konzervativců zaútočil na Bílý dům   
27. 8. 2004 Irák: Jde o vymezení toho, jak se užívá moc   
27. 8. 2004 Ano, jsem ve službách islámských fundamentalistů Bohumil  Kartous
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
26. 8. 2004 Druhá americká zpráva o týrání iráckých vězňů v Abu Ghraib zveřejněna   
26. 8. 2004 Ve službách britského ministerského předsedy... Bohumil  Kartous
26. 8. 2004 Západní média budou protestovat proti policejnímu zadržení novinářů v Nadžafu   
26. 8. 2004 Šiitská mírová mise dospěla do Nadžafu   
26. 8. 2004 V Nadžafu "dohodnut smír"   
25. 8. 2004 Schlesinger: Jde nám o morální zdraví americké armády   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2004 Bývalý šéf BBC obvinil Tonyho Blaira ze lhaní a ze zastrašování BBC   
28. 8. 2004 Andrew Gilligan kritizoval vládu a Radu BBC   
21. 7. 2004 Kdo přiměje český tisk, aby se omluvil za lži publikované před válkou?   
14. 7. 2004 Britské výzvědné informace o Iráku: "Pochybné a s vážnými nedostatky"   
11. 7. 2004 Irák: Britská rozvědka "odvolala tvrzení", že má Saddám ZHN   
6. 7. 2004 Gavyn Davies: "Britská vláda vedla proti BBC hon na čarodějnice"   
23. 6. 2004 BBC "posílí své základní hodnoty"   
10. 5. 2004 Šéfové BBC neudělali v případě Andrewa Gilligana žádné chyby   
29. 3. 2004 Hrozí kvůli případu Kelly stávka v BBC?   
16. 3. 2004 Vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho "nebude obnoveno"   

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 O Michaelu Moorovi: Souhlasím   
13. 8. 2004 Michael Moore zveřejnil záběry, kde nový šéf CIA konstatuje, že je pro tuto funkci nevhodný   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
28. 7. 2004 Fahrenheit 9/11: vyprodaný sál a dlouhý potlesk Viktor  Šaněk
27. 7. 2004 Zamyšlení nad filmem Fahrenheit 9/11 Jiří  Jírovec

Pád vlády Vladimíra Špidly RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2004 Kdy rezignovat? Ivan  David
20. 8. 2004 O krizi, která krizí nebyla Oskar  Krejčí
19. 8. 2004 Přibyl není nebezpečný, nebezpečný je Gross Bohumil  Kartous
19. 8. 2004 Programové prohlášení vlády - poslední verze před jednáním K9   
12. 8. 2004 Proč hlasovat pro vládu Ivan  David
9. 8. 2004 David píše Pehemu: Prostředky, které chcete použít proti jinak smýšlejícím nejsou demokratické   
6. 8. 2004 Jistě, pane premiére... Zdeněk  Šulc
6. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky   
2. 8. 2004 Není otázka jako otázka Štěpán  Kotrba
31. 7. 2004 Gross: Varianta vlády, která je možná, i když není žádným zázrakem Štěpán  Kotrba

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2004 Hloupost ministra nebo vlastizrada? Štěpán  Kotrba
27. 8. 2004 Kolik stránek má Grossova právnická disertace na universitě v Plzni?   
24. 8. 2004 Vláda prošla 101 hlasy   
23. 8. 2004 Programové prohlášení vlády selhává ve všech oblastech Jiří  Velebný
22. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky - definitivní text   
20. 8. 2004 Kdy rezignovat? Ivan  David
20. 8. 2004 O krizi, která krizí nebyla Oskar  Krejčí
20. 8. 2004 Pavel Přibyl odstoupil - jeden jeho policista zaútočil na civilistu   
19. 8. 2004 Kauza Přibyl: Tak nám zase zahájili mediální kampaň, paní Müllerová Jan  Čulík
19. 8. 2004 Přibyl není nebezpečný, nebezpečný je Gross Bohumil  Kartous

Zelení RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2004 Brezina (prý) strašidlem aneb Dokaž, co jsi nenapsal Karel  Dolejší
23. 8. 2004 Jak se stát modrým ptákem Ivan  Brezina
20. 8. 2004 Kdo si hraje, občas zazlobí aneb (nucený) výsek reality Ivanem Brezinou Karel  Dolejší
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký
4. 8. 2004 Duhoví lidé a pozadí Tmavozeleného puče Ivan  Brezina
26. 7. 2004 Eurovolby nebyly zelené Ondřej  Slačálek
23. 7. 2004 Neuvěřitelné smyšlenky Ivana Breziny Vojtěch  Kotecký

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2004 Přes osm tisíc vězňů v izraelských věznicích je vysíleno hladovkou   
12. 8. 2004 Palestinsko-izraelský konflikt je asi neřešitelný Pavel  Urban
11. 8. 2004 "Tady je Izrael, tak mluvte hebrejsky, anebo držte hubu!"   
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2004 Systémy sebezničení Václav  Dušek
26. 8. 2004 Kryla jako velkého umělce jsem rozhodně zpochybnit nechtěl... Šmerala ano... Radko  Kubičko, Jiří Haussmann
26. 8. 2004 Britská média oslavují Milana Kunderu   
19. 8. 2004 Laciná masáž nápodoby Václav  Dušek
19. 8. 2004 Nový weblog o české a středoevropské literatuře v angličtině   
11. 8. 2004 O historické paměti a o generačních rozdílech Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
11. 8. 2004 Politikův umělec a umělcův politik Irena  Zítková
6. 8. 2004 Irena Zítková: La grande dame české literatury Jan  Čulík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2004 Bývalý šéf BBC obvinil Tonyho Blaira ze lhaní a ze zastrašování BBC   
28. 8. 2004 Andrew Gilligan kritizoval vládu a Radu BBC   
24. 8. 2004 ČRo: "Internetový teroristi a antivirový odborníci"   
18. 8. 2004 O třítýdenní okupaci ČT 2 armádami spojeneckých sportovních vojsk Bohumil  Kartous
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Rozdíl mezi psem domácím, hlídacím, vlkem stepním a hyenou skvrnitou Štěpán  Kotrba
20. 7. 2004 BBC by neměla být financována jen z koncesionářských poplatků   
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   
12. 7. 2004 Pohřešuje se veřejnoprávní televize Bohumil  Kartous

Sergej Chelemendik: My ... ich! RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2004 O svoloči Sergej  Chelemendik
26. 8. 2004 Naši oligarchové Sergej  Chelemendik
25. 8. 2004 O tom, jak náš Isaič s nimi vyběhl Sergej  Chelemendik
24. 8. 2004 Kdo jsou naši židé Sergej  Chelemendik
23. 8. 2004 Netvoři versus my a naši bratři Sergej  Chelemendik
20. 8. 2004 Co chtějí netvoři Sergej  Chelemendik
19. 8. 2004 Terminátoři národů Sergej  Chelemendik
18. 8. 2004 Vyhlásit mat za státní jazyk Sergej  Chelemendik
17. 8. 2004 Rakušané poznají "našu mať" Sergej  Chelemendik
16. 8. 2004 Smyslná láska v městě Stryj Sergej  Chelemendik