20. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 9. 2007

"Moji bratři, všichni můžeme přispět k snižování naší spotřeby energie. To musí být náš osobní džihád, naše osobní svatá válka: boj proti globálnímu oteplování." Tak káže Abdul Malik Mujahid, 55, během poledních modliteb v chicagském Islámském středisku. Zní jako Al Gore, poznamenává Spiegel Online a pokračuje:

Šest let po 11. září mají muslimští přistěhovalci do USA se svou druhou vlastí velmi dobré vztahy. Mají společné zájmy a vycházejí s Američany. Šest po útocích proti WTC jsou američtí muslimové sebevědomější a vlivnější než kdy předtím. Vydělávají stejně tolik jako průměrný Američan a v televizních pořadech svědčí o svých podnikatelských úspěších. Začínají pronikat i do americké politiky.

Sloupek

Pokud chováme důvěru k zelenému panáčkovi
můžeme směle vykročit!
Aj! Zelený panáček je pěkná svině!
Zelený panáček není totéž, co zelené kolečko
Zelené kolečko se kutálí kutululů
vyčůraný panáček nikdy neudělá ani krok
jen ponouká
kolečko kutululů
panáček chi, chi, chi
a co jen měst, kde kutululů a chi, chi, chi!
Všechny děti za ruku s kýmkoli
čekají na zeleného panáčka
Někomu to vydrží i do dospělého věku
někdo se nedočká do nejdelší smrti
Chi, chi, chi!

do Britských listů poslal autor

20. 9. 2007

Ruská média komentují návštěvu amerických expertů v čele s generálem Oberingem na ruské radiolokační stanici v Gabale v Ázerbájdžánu. Návštěva přinesla alespoň část očekávaného výsledku – USA nejsou ochotny vzdát se plánů na výstavbu radaru v ČR a raketové základny v Polsku, ale jsou ochotny využívat ruský radar v systému protiraketové obrany.

Jak prohlásil generál Obering, ruský radar má velký rozsah záběru sledování a může se využít pro sledování raket v první fázi letu vypouštěných z území Iránu. Není však vhodný k tomu, aby stanovil parametry pro odpálení antiraket (není schopen identifikovat přesné prvky dráhy jejich letu) a proto Obering považuje za nutné, aby byl postaven radar v ČR, který má menší dosah a menší úhel záběru, ovšem vyznačuje se vysokou přesností.

Boris Jirků,  ilustrace do knihy
20. 9. 2007

Disgustativní situace na VŠUP, která nastala bojem o křeslo rektora této umělecké školy, pokračuje s neztenčenou silou. Příležitostí k podpásovým úderům je tentokrát výstava, kterou uspořádal Úřad vlády bývalému rektorovi, akademickému malíři Borisi Jirků, v prostorách Strakovy akademie. Stávající rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové Pavel Liška vyjádřil pochybnosti nad tím, že premiér Mirek Topolánek převzal záštitu nad výstavou . Rektor v dopise adresovaném předsedovi vlády označil tvorbu Jirků na "úrovni třetí oblastní ligy, která si v principu nezaslouží být spojována se jmény nejvyšších reprezentantů našeho státu". Ještě že nejsou padesátá léta, to už by Borise Jirků z vernisáže odvážel černý tatraplán... Malíř, sochař, ilustrátor, grafik Jirků (1955), žák Arnošta Paderlíka (1980) vedl od roku 1990 figurální kresbu na VŠUP. Věnuje se kresbě, malbě, knižní ilustraci (G. G. Márquéz, M. Bulgakov, D. Charms), grafice, vitráži, plastice. Získal ocenění v soutěži Nejkrásnější kniha roku (1994, 1999), Grafika roku (2002).

Proti autorovi, který něco umí, ctí poctivost řemesla a v životě už něco dokázal, je současný rektor, pouhý teoretik a kurátor, nula. Nula, která se naneštěstí dostala k moci nad jednou školou.

Madeleine Albrightová , Karel Schwarzenberg a Alexandr Vondra
20. 9. 2007

V tomto týdnu, zdá se, definitivně odpadli všichni dosavadní kandidáti na prezidenta, kteří měli být údajně jeho důstojnými soupeři. Podiven Pithart to vzdal sám, když poznal bezvýchodnost své kandidatury. Vědec Pačes si možná chvíli myslel, že má šanci – než se začal bavit o politice. Jiří Dienstbier narazil na lidoveckou zeď odmítání a také pochopil, že to dál nepůjde. Určité instituce prostě nezapomínají a neodpouštějí. I Jan Švejnar, k jehož cti budiž řečeno, že se ke kandidatuře nikdy nepřihlásil, ji výslovně odmítl. Zdá se tedy, že Václav Klaus by již mohl být na nejlepší cestě k druhému mandátu.

Myslet si to, by ovšem mohl být i velký omyl. A Klaus dobře ví, že síly, které si nepřejí jeho druhou kandidaturu, ještě neřekly poslední slovo.

19. 9. 2007

Papež Benedikt XVI. odmítl nedávnou žádost americké ministryně zahraničí Condoleezzy Ricové, která s ním chtěla projednat Blízký východ a Irák, uvádějí vatikánské zdroje. Benedikt XVI. jí odmítl udělit audienci. Stalo se to letos v srpnu.

Vysoké vatikánské zdroje sdělily BBC, že papež normálně na svých prázdninách v rezidenci Castelgandolfo nedaleko Říma nepřijímá politiky. Avšak jeden italský deník argumentuje, že prý šlo o zjevný projev nesouhlasu z Vatikánu vůči vládě amerického prezidenta George Bushe.

Existují nejméně dva důvody, proč zřejmě papež Benedikt odmítl se s Ricovou setkat. Zaprvé, právě Ricová sdělila těsně před americkým útokem na Irák v březnu 2003 zvláštnímu papežskému velvyslanci kardinálu Piu Laghimu, že Bushovu vládu nezajímá názor tehdejšího papeže Jana Pavla II., podle něhož byl plánovaný vojenský útok na Irák nemorální.

19. 9. 2007

Nepřístojnosti předsedkyně Nejvyššího soudu ČR Ivy Brožové, tvrdošíjně se držící židle, z které se ji neúspěšně pokusil sesadit pan prezident, dávno ztratily panenský pel novosti. Proto usnesení pléna Ústavního soudu ČR z 12.září 2007, jímž soud vyhověl kompetenční žalobě paní předsedkyně proti jmenování Jaroslava Bureše místopředsedou Nejvyššího soudu ČR, tentokrát nevyvolalo stejně bouřlivý mediální ohlas jako kdysi zrušení prezidentova rozhodnutí o jejím odvolání. Zabývali se jím spíše ti právníci a politici, jichž se byť vzdáleně dotklo. Kromě předpokládaného projevu uspokojení Ivy Brožové jsem zaznamenal souhlasného stanovisko prof. Vojtěcha Cepla, jenž vidí v rozhodnutí Ústavního soudu ČR vítězství práva nad mocí a více svobody pro občany této země.

20. 9. 2007

Motto: RADAR je RADAR, ať se na něj díváte z kterékoliv strany

V souvislosti s možností vybudování radaru USA v Brdech existují otázky, které nejenže nebyly zodpovězeny, ale ani položeny. Že je radar v případě konfliktu vždy cílem prvního úderu bylo zopakováno mnohokrát. Jak by byl „ten náš“ bráněn se zatím na pořad dne nedostalo. Připustíme-li A, tj. že jednání o protiraketové vojenské základně USA na území ČR by bylo završeno dohodou, Parlament ČR na základě doporučení vlády by odsouhlasil výstavbu radaru (proti názoru většiny občanů) a prezident by podepsal, bude vykolíkováno, oploceno a střeženo území potřebné pro stavbu. Logicky bude následovat B, tedy potřeba zabezpečit obranu radaru USA v Brdech.

20. 9. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Často se argumentuje tím, že kouření má špatný vliv na zdraví nejen aktivně, ale i pasivně kouřících občanů. Málo se ale mluví a píše o dobrém vlivu kouření pro ministry financí, kteří vybírají daně z tabáku, a také pro plánovače sociálních jistot mladých. Některá data, která zveřejnil Spiegel Online mi dala podnět napsat o tom něco právě v této poznámce.

Že téma kouření a zákaz kouření není pro čtenáře Britských listů nic nového, to se ví, i když nových dobrých důvodů proti kouření je pořád mnoho.

Egon Bondy na fotografii ČTK
20. 9. 2007

1930-2007: Život a smrt v undergroundu

To je něco pro historii,
jak piji!
Za sto let budu na vobraze
jak chodím po Praze
Zvlášť bude zkoumání tuhý
kde jsem neměl žádný dluhy
Mnohej si vykrouží piruetku
na tom kde jsem si půjčil pětku
Mý sebevražedný pokusy
to bude něco pro husy
A můj život pohlavní
- to bude to hlavní!
Egon Bondy: Ožralá Praha

Teď už ležím v hrobě
teď už je pozdě

Egon Bondy: Ožralá Praha

Když zemřel surrealistický básník André Breton, dali jej anarchisté do kontrastu s jeho bývalým druhem a později stalinistou a napsali v Le Monde Libertaire "André Breton je mrtev. Aragon žije... hned dvojí neštěstí pro slušné lidi." 9. dubna 2007 zemřel v Bratislavě Egon Bondy, chtělo se zvolat: "Egon Bondy je mrtev. Václav Havel žije... hned dvojí neštěstí pro nás, neslušné, hrdě neslušné lidi." Není to moc pietní, není to vůbec vhodné, ale cit si žádá svoje. Možná tisíce lidí pocítilo, když se dozvědělo o smrti Egona Bondyho, to samé: bylo nám, jako kdyby zemřel někdo nám blízký.

19. 9. 2007
tisková zpráva Greenpeace

Firma AMI Communications pověřená "informační" kampaní k radaru je spojena se společnostmi realizujícími projekt protiraketové obrany a s lobbyistickou firmou Dutko Worldwide, v níž donedávna působil ministr Vondra.

Praha, 19. září 2007 -- V USA již třináctým rokem působí lobby prosazující protiraketovou obranu. Je spolufinancována firmami, které nyní budují protiraketový systém, jehož součástí má být i plánovaný radar v ČR. Na samém počátku popřela informace zpravodajských služeb a zveličila riziko raketového útoku na Spojené státy, aby prosadila nadbytečný a technicky nezralý zbrojní projekt. Působení lobby se nyní rozšiřuje na "informační" kampaň v ČR, kde zakázku na vládní informační kampaň získala PR firma AMI Communications. Cílem PR agentur přitom není poskytovat nestranné informace, ale přesvědčit cílovou populaci o výhodnosti nabídky zadavatele. Greenpeace proto požaduje zrušení kontraktu na kampaň a zahájení plnohodnotné, otevřené debaty, v níž budou moci zaznít i argumenty odpůrců základny.

6. 9. 2007 Štěpán Kotrba, Britské listy : Radar v Brdech? PR kšeft pro bývalou ministrovu firmu ZDE

19. 9. 2007

Vojenské zdroje odborného serveru DebkaFile tvrdí, že Írán nemá 600 raket typu Shahhab-3, schopných obří ofenzívy proti Izraeli a americkým cílům v Iráku, jak v pondělí vyhrožoval jeden íránský server. Nemá ani dostatečné množství odpalovacích ramp. Je to bluffování, upozorňuje Karel Dolejší.

Vojenské zdroje serveru DebkaFile uvádějí, že Írán má několik desítek střel Shahhab-3, vybavených novými hlavicemi, obsahujícími tisíce miniaturních kazetových bomb. Od začátku léta jsou zaměřeny na jaderný reaktor Izraele v Dimoně a na americké vojenské cíle v Perském zálivu a v Iráku, v naději, že odstraší Američany a Izrael od útoku proti Íránu a Sýrii. Spojené státy a Izrael mezitím zmodernizovaly svou obranyschopnost vůči přilétajícím střelám. Krom toho, úsilí Íránu o odstrašení bylo fiaskem. Když před deseti dny provedl Izrael násilnou vojenskou operaci v Sýrii, Írán Sýrii nijak nepomohl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

20. 9. 2007

Iniciativa PRO vyzývá všechny občany, kteří souhlasí se stavbou radarové základny v Brdech, aby přišli podpořit prolomení blokády vojenského újezdu Jince. Blokádu přichystali na páteční odpoledne čeští komunisté. Sraz je naplánován u grilu v Míšově na pátek 21.9. ve 13:30 hod., píše Tomáš Čáslavka z "Iniciativy PRO".

20. 9. 2007

Na způsobu, jakým česká vláda provádí kampaň za umístění americké radarové základny na českém území, není nic originálního, je ale poučný jako nezastřený příklad prosazování jiné vůle než vůle občanské většiny. Než se ale pokusíme nabídnout malý exkurz do technologie proradarové vládní demagogie, dovolte na úvod menší zobecnění.

20. 9. 2007

V roce 1978 uskutečnila izraelská armáda vpád do jižního Libanonu, zmítaného občanskou válkou, jako odplatu za únos autobusu v Tel Avivu, při kterém přišlo o život 35 lidí. Operace, nazvaná Litani River, byla vedena ve stylu totální války: tisíce Palestinců, ale i Libanonců, které neměly s atentátem nic společného, byly nuceny opustit uprchlické tábory a domovy. Jiholibanonské město Nabatyia zůstalo kompletně vylidněno, když jej 30.000 obyvatel nakvap opustilo, aby uniklo izraelskému ostřelování, ačkoliv podle mezinárodních regulí musí být civilisté ušetřeni negativ "protiteroristických operací" . Hlavní třída a stovky domů ve městě byly zničeny dělostřeleckou palbou.

19. 9. 2007

VÝROČÍ MASAKRU V TÁBORECH SABRA A ŠATILA

Toto je český překlad pravidelného pětačtyřicetiminutového pořadu televize BBC Panorama. Tato reportáž Fergala Keana se vysílala v neděli 17. června 2001.

V Britských listech jsme jej původně vydali 20. června 2001 ZDE

(Dokumentární záběry mrtvých těl.)

Reportér: Ráno jednoho dne v září 1982 vstoupil jeden izraelský voják do uprchlického tábora a uviděl tam scénu zkázy.

"Bylo tam naprosté ticho. Nikdo nekřičel. Uvnitř tábora. Vzpomínám na ten zápach. Lidi leželi přes sebe na hromadách. Někteří už byli mrtví, jiní ještě dýchali."

19. 9. 2007

SARTORI, Giovanni: Democrazia. Cosa è. (Co je demokracie). Editor BUR Biblioteca Univ. Rizzoli, vyd. Saggi Miláno 2006. ISBN 8817003131 Počet stran: 388, cena: 19 EUR.

Titul zavání trochu profesorskou veteší, ale četba jednoho z klasiků evropského politického myšlení, působí jako osvěžující gejzír. Giovanni Sartori (*1924), emeritní profesor Columbia University of New York, má za sebou rozsáhlé dílo, které zaznamenalo světový ohlas v 80. letech díky jeho dílu s názvem: The Theory of Democracy Revisited (1987). Dříve bodoval na poli teorie stranických systémů dílem Parties and Party Systems (1976 -- v češtině vyšlo před dvěma lety v nakladatelství CDK). Český čtenář, který se výše uvedenou problematikou zabývá, dílo Sartoriho zná. Tento titul, který je doplněným vydáním titulu z počátku 90. let, v řadě politologické klasiky v češtině dosud bohužel chybí.

19. 9. 2007

BRITÁNIE:

Vedoucí činitelka britské policie ve středu otevřeně apelovala na vládu, aby policii zvýšila financování, jelikož není schopna se vyrovnat s problémy, vzniklými v důsledku velkého počtu přistěhovalců do Británie.

Julie Spence, policejní ředitelka z hrabství Cambridgeshire, konstatovala, že imigrantské komunity, často z nových členských zemí EU, mají "jiné normy" než Británie, zejména co se týče zločinnosti s noži a řízení automobilů s alkoholem v krvi.

V letech 2003 - 2004 stoupl počet cizinců, zatčených v tomto hrabství za řízení automobilu po požití alkoholu, z 57 na 966, i když posléze znovu o dvě třetiny poklesl.

19. 9. 2007

Irák rozhodl, že zreviduje status všech soukromých bezpečnostních firem v důsledku rostoucího hněvu nad smrtí osmi Iráčanů poté, co na ně pracovníci amerických privátních bezpečnostních podniků začali střílet.

Toto rozhodnutí irácká vláda učinila navzdory tomu, že se americká ministryně zahraničí Condoleezza Ricová za usmrcení těchto osmi osob omluvila ve snaze zabránit vyhoštění americké firmy Blackwater USA, která je za jejich smrt odpovědná.

Zaměstnanci ostatních zahraničních bezpečnostních firem - až 180 000 osob - nyní čelí omezením své činnosti, či případně vyhoštění ze země.

19. 9. 2007

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLJe to již téměř půl roku, co na Britských listech vyšla informace o reakci středočeských zastupitelů KSČM na proradarovou letákovou akci určenou občanům v okolí Brd, kterou mimo jiných sponzoroval i Středočeský kraj. Připomínám, že tehdy, během a po zasedání zastupitelstva 12. 4. jsme označili informace poskytované občanům v letáku jako přinejmenším sporné, ne-li nepravdivé a požadovali stejnou podporu pro naší verzi letáku k radarové základně USA, která obsahovala v té době známá fakta. Oba letáky byly na stránkách Britských listů zveřejněny v uvedeném článku a uvádím je dnes znovu, aby vynikla faktografičnost odpovědi na ně od ministerstva obrany a tím i inteligence mluvčího Tiskové a informační služby tohoto státního úřadu.

Zdeněk Štefek je zastupitelem SČ kraje

19. 9. 2007

Jak se roztáčí další kolo zbrojení

Ruská média zaznamenávají reakci Američanů na svůj test bomby, ironicky nazvané Kuzkin otec. Uvádějí, že vzápětí po ruském testu vystoupil jeden z bývalých zástupců náčelníka štábu vojenského letectva USA, brigádní generál v záloze, konzervativec Thomas McInerney, předseda Iran Policy Committee a kolega bývalého ředitele CIA Jamese Woolseyho, s prohlášením, že USA mají novou těžkou bombu o hmotnosti 14 tun, schopnou pronikat do opevněných úkrytů. Ruská bomba není bombou s průrazným účinkem, řekl. Konkrétní účinky naší bomby nemohu sdělit, ale mohu vám říci, že Ahmadžínedův Irán nemá takové úkryty, které bychom nedokázali touto bombou zničit, dodal. Heč. Psychologie přerostlých chlapečků v uniformě se projevila v plné nahotě.

19. 9. 2007

Akci, pořádanou v pondělí 17. 9. 2007 vládním koordinátorem Tomášem Klvaňou a hejtmanem Moravskoslezského kraje Evženem Tošenovským v prostorách bývalého ostravského kina Vesmír nepovažuji za diskusi, nýbrž za vládní radarovou propagandu, neboť diskusí podle mne nelze nazvat akci, která je zcela nevyvážená, kde moderátorem je zmocněnec vlády, čistý čas určený názorům občanů pak po odečtení rozvláčných odpovědí nejlépe všech propagandistů, tedy zhruba v poměru čtyři dlouhé odpovědi na jednu stručnou otázku až na několik výjimek tvoří zhruba desetinu z celkové doby konání a kde k výkladu odborných aspektů kolem problematiky radaru jsou místo nezávislých odborníků panem Klvaňou přibráni pracovníci armády.

Pan Klvaňa si tedy odpracoval část svého honoráře, financovaného z našich daní a navíc k tomu jako vládní zmocněnec veřejně ukázal, jakým způsobem hodlá Topolánkova melčákovláda i nadále nakládat s elementárním principem demokracie. Onen dva tisíce let starý princip, "démos + kratos", tedy "vláda lidu", zcela chladně ignorují ti, kteří se stejně "objektivně" a účelově pokoušejí dehonestovat vše, co bylo jakýmkoli způsobem spojeno s minulým režimem, aniž by si přitom ráčili uvědomit, jak mnoho s ním mají společného, tvrdí-li, že oni jsou kompetentnější než my.

19. 9. 2007

Intenzita špionážní činnosti Ruska a Číny, zaměřená proti americkým základnám, je dnes skoro stejná jako za studené války, konstatoval Michael McConnel, šéf amerických výzvědných služeb. Podle něho musejí americké výzvědné služby bojovat nejen proti teroristickým organizacím, ale i proti tradičním nepřátelským státům. McConnell hájil nové americké zákony, které dovolují vládě, aby odposlouchávala telefonní rozhovory a četla emaily bez předchozího soudního oprávnění.

V Americe má vláda právo odposlouchávat jakékoliv telefonní hovory od srpna letošního roku, kdy americký Kongres přijal tento kontroverzní zákon.

"Zákon na ochranu Ameriky" dovoluje také americké vládě, aby odposlouchávala zahraniční komunikace, i když jeden člen rozhovoru je obyvatelem USA. Tyto pravomoci mají být zrušeny v lednu 2008, avšak Bílý dům chce, aby byly učiněny permanentními. Oponenti varují, že jde o omezení práv na soukromí a že americká vláda dostala neomezenou moc odposlouchávat vlastní občan.

McConnell řekl v Kongresu, že tyto pravomoce mají klíčový význam pro bezpečnost státu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

19. 9. 2007

V pondělí jsem ve zprávách ČRo zaslechl krátkou zprávu o tom, že Marek Dalík údajně jedná s americkým Anheuser-Busch o prodeji budějovického Budvaru. Informace byla velmi stručná, ale přesto jsem nabyl dojmu, že celá akce některými rysy připomíná prosazování amerického radaru. Myslím, že nejen já bych ocenil, kdyby se i tomuto tématu věnovaly právě Britské listy, píše Pavel Klein.

Pozn. red. Potíž je, že se o obchodní značku Budvar sváří budějovický pivovar už dlouho s gigantickou americkou firmou Anheuser Busch. Ta nese velmi nelibě, že nemůže tuto značku v řadě evropských zemí používat, musí tam své pivo nazývat "Bud". Přitom budějovický Budvar je skutečné pivo, americký výrobek firmy Anheuser Bush je spíš něco jako imonáda s menším obsahem alkoholu, vhodná pro pití ve vedrech jižních amerických států,. Už od pádu komunismu se snažil Anheuser Bush vyvíjet nátlak na budějovický Budvar ve snaze získat jeho obchodní značku. Tehdy cestovali několikrát do ČR zástupci britské asociace pivních fajnšmekrů Campaign for Real Ale (Kampaň pro skutečné pivo, CAMRA) a varovali českou vládu, aby Budvar neprodávala, nechce-li toto pivo zničit. Možná, že je situace dnes jiná: budějovický Budvar se etabloval mezinárodně jako známá značka. To ovšem nevylučuje, že ho Anheuser Bush přestane vyrábět.

Věcí jsme se zabývali před devíti lety. Přinášíme znovu tehdejší článek z britského Observeru, původně publikovaný v BL ZDE

19. 9. 2007

Američané a Češi spolu vedou pivní válku

Observer, 21. června 1998

Americká nálepka to říká jasně. "Jenom jeden Budweiser je originál," zdůrazňuje a dodává: "Anheuser-Busch poprvé uvařil Budweiser v roce 1876 v městě St.Louis. Takže si dejte pozor na napodobeniny. Kdykoli chcete ochutnat jasnou, ostrou chuť originálu, vyhledávejte na budweiseru slovo 'autentický'".

Nálepka na soupeřícím českém Budweiseru je stejně jednoznačná: "Toto je 'originální' budějovický Budvar." Reklama na toto pivo hovoří o "700 letech tradice vaření piva". Ve válce o budweisery neustoupí ani jedna strana ani o centimetr. Firmy se spolu svářejí o obchodní značku po dobu delší než celé jedno století. Británie je jednou jen z mála zemí, kde si mohou zákazníci kupovat obě piva pod týmž jménem (protože soudní spor o užívání značky britský soud vyhodil jako bezpředmětný - pozn. JČ).

Příběh má všechny rysy thrilleru, jaký si kupujeme na čtení do letadla.

18. 9. 2007

Jenom pro hlupáka je realita příliš plochá, a proto si musí vymýšlet báchorky, sebepožírající paskvil, který se krmí tím, co sám vyvrhne. Česká média si vymyslela antiklause a celou debatu o prezidentské volbě stáhla do břečky své povrchní iluzotvornosti, ze které, jak to vypadá, už nevybředne. Petr Pithart to řekl svou parafrází Shakespeara velmi trefně -- volba prezidenta podle něj nemá být příběhem, který vypráví blb. Ať už tím měl na mysli kohokoliv, "vypravěčem" prezidentských voleb jsou česká média. A ta věru umějí zprznit v telenovelu i ten nejlepší námět. MF Dnes na to má snad patent a neustále posunuje hranici svých schopností v tomto směru dál a dál.

Írán RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein
19. 9. 2007 DEBKA: Írán nemá veké množství střel Shahhab-3   
18. 9. 2007 Schyluje se k válce s Íránem?   
18. 9. 2007 Směřujeme nezadržitelně k válce s Íránem, varuje OSN   
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
12. 9. 2007 Svět se změnil - 11.9.2001 Antonín  Hubený
7. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Nešíření jaderných zbraní aneb odpočívej v pokoji Immanuel  Wallerstein
6. 9. 2007 V předvečer útoku na Írán? Daniel  Veselý
31. 8. 2007 Bushův příští cíl: Írán Tomáš  Krček

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2007 Demokracie? To je vtip? Jaromír  Habr
19. 9. 2007 Ministerstvo obrany se bojí diskusí o radaru - nemá argumenty Zdeněk  Štefek
19. 9. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
14. 9. 2007 Memento radaru u města Skrunda v Lotyšsku Ivan  Sommer
13. 9. 2007 Dnes rozhodnou zastupitelé Strašic o referendu k radaru, vyvolané peticí občanů   
13. 9. 2007 Vládní demokracie ve Strašicích hořce zaplakala... Jan  Neoral
12. 9. 2007 Potůček: radar škodit nebude ! Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Americký systém protiraketové obrany Česko neochrání Jaroslav  BRDSKÝ
10. 9. 2007 Skandálně manipulativní průzkum veřejného mínění   
7. 9. 2007 V radarovém opojení   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2007 Ministerstvo obrany se bojí diskusí o radaru - nemá argumenty Zdeněk  Štefek
19. 9. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
17. 9. 2007 Kurt Beck v Praze, Gerhard Schröder v Moskvě Richard  Seemann
14. 9. 2007 Memento radaru u města Skrunda v Lotyšsku Ivan  Sommer
10. 9. 2007 Americký systém protiraketové obrany Česko neochrání Jaroslav  BRDSKÝ
10. 9. 2007 Skandálně manipulativní průzkum veřejného mínění   
5. 9. 2007 Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů Ludvík  NERAD
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
29. 8. 2007 Střetnutí letadla s paprskem brdského radaru ne bez následků Tereza  Tušarová
24. 8. 2007 Vládní "odborník na radary" uvedl nesprávné informace v online rozhovoru iDnes Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2007 Spolkový ústavní soud podpořil platby veřejnoprávním sdělovacím prostředkům Richard  Seemann
11. 9. 2007 Ta sebedůvěřivá média! Miloš  Dokulil
11. 9. 2007 Bude znamenat Klausova porážka pád kabinetu? Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahajuje novou sezónu internetovým videopřenosem   
8. 9. 2007 Důsledky špatně formulované stížnosti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 Dekoj aneb blahoslavení diletanti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 RRTV k Tykadlu o radaru: Dětský pořad může stranit Jan  Škorvánek
5. 9. 2007 Elegantní design České televize Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 RRTV: skandální lhostejnost k porušování mediálních zákonů Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 "Digitální" parlamentní kšeft Štěpán  Kotrba

Arktida RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Arktida bez jaderných zbraní? Jan  Burian
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
27. 8. 2007 Rusko: Britské ropné společnosti "podvádějí investory"   
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   

Čína RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí   
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2007 Irak -- bez stratégie Radovan  Geist
12. 9. 2007 Válka proti terorismu: stala se již lidská práva přežitkem ? Jaroslav  Kuba
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"   
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde   
22. 8. 2007 Guantánamo: "mnoho pistáciových oříšků či Coca-Coly" Jiří  Hudeček
21. 8. 2007 Britové plánují odchod z Iráku, Američané jsou rozhněváni   
15. 8. 2007 Sebevražední atentátníci usmrtili v Iráku nejméně 175 osob   
13. 8. 2007 Fáma nebo skutečnost?   
13. 8. 2007 Bude zničena pleněním irácká státní knihovna?   
13. 8. 2007 Rodiny vojáků žijí v hrůze, zatímco Amerika pilně nakupuje   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík