18. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 9. 2007

Prezidentské volby v zajetí hlouposti

Jenom pro hlupáka je realita příliš plochá, a proto si musí vymýšlet báchorky, sebepožírající paskvil, který se krmí tím, co sám vyvrhne. Česká média si vymyslela antiklause a celou debatu o prezidentské volbě stáhla do břečky své povrchní iluzotvornosti, ze které, jak to vypadá, už nevybředne. Petr Pithart to řekl svou parafrází Shakespeara velmi trefně -- volba prezidenta podle něj nemá být příběhem, který vypráví blb. Ať už tím měl na mysli kohokoliv, "vypravěčem" prezidentských voleb jsou česká média. A ta věru umějí zprznit v telenovelu i ten nejlepší námět. MF Dnes na to má snad patent a neustále posunuje hranici svých schopností v tomto směru dál a dál.

MF Dnes ke dni 17. 9. 2007 zpracovala téma prezidentské volby opět ve stylu virtuosní pitomosti. Headline na titulní straně "Hledá se muž, který to vidí jinak" (případně ještě lepší "Největší Antiklaus: Dienstbier") uváděl příběh, který má se samotnou volbou prezidenta v České republice máloco společného. Snad jen ten námět, který si tento plátek bez jakéhokoliv ospravedlnění vypůjčil, aby s ním nadále krmil "svého antiklause".

Vymyslíme si nesmysl

"Sazeče" v MF Dnes napadla geniální myšlenka -- dali lidem, o nichž se spekuluje jako o možných kandidátech na prezidentský úřad, deset "důmyslných" otázek a prostým procentním vyjádřením "souhlasí -- nesouhlasí" stanovili podobnost názorů oslovených s názory současného prezidenta. Václav Pačes podle MF Dnes zodpověděl shodně s prezidentem Klausem 7 otázek, tudíž si mají být názorově ze 70% podobní. Petr Pithart se shoduje pouze ze 40%, Jiří Dienstbier ze 30%, takže antiklause vyhrál on. A proč je to podle MF Dnes tak důležité? Protože podle rovnice MF Dnes by měl být protikandidát Václava Klause co nejvíce názorově odlišný, třeba v tom, jestli se mu líbí návrh nové knihovny na Letné nebo filmy Zdeňka Svěráka...

Čtenář MF Dnes, klidně i selsky založený, by si v tomto okamžiku měl položit otázku: A proč? Proč by měl být kandidát antiklausem, když by bylo nepochybně daleko prozíravější, aby v některých ohledech splňoval to, co mnoha lidem právě na Václavu Klausovi imponuje? Podle MF Dnes je tedy Václav Pačes natolik podobný Václavu Klausovi, že je přeci nemožné, aby byl kandidátem jeho oponentů. Jenže právě tyto shody mohou být důvodem, proč byl Václav Pačes zvolen možným protikandidátem. Blb prostě vidí paradoxy tam, kde ve skutečnosti nejsou a naopak tam, kde přímo bijí do očí, přechází je naprosto nevzrušeně. Kolik čtenářů MF Dnes si klade takové otázky, není známo, ale měli by. Už jen proto, že když si pak přečtou to, co jim jejich deník předkládá, musí si zákonitě přiznat, že je někdo chce primitivním způsobem oblbnout.

Nesmysl je příliš nesmyslný

I kdybychom přistoupili na kritéria, která si stanovila MF Dnes pro porovnávání názorů různých lidí, skeptické otázky k hodnotě takového "měření" se, jak je vidět výše, nabízejí samy. Ale úvodní argumentace je tentokráte spíše podružná a své místo by měla spíše tehdy, kdyby MF Dnes provedla alespoň náznakem seriozní srovnání. Jenže -- tam, kde MF Dnes poukazuje na shodu oslovených, ve skutečnosti existují propastné rozdíly. Interpretace MF Dnes je proto neuvěřitelná, pro ilustraci pár příkladů "shody" mezi Václavem Klausem a Václavem Pačesem:

"Shoda" v otázce amerického radaru

Václav Klaus: Jsem na té straně ano, ale říkám kvalifikované ano, strukturované ano, neříkám hurá ano. Varuji každého, kdo by měl pocit, že je to něco za něco, že je to výměnný barterový obchod.

Václav Pačes: Ano. Pokud bude součástí NATO a pokud se případné negativní vlivy budou kompenzovat lidem v okolí.

Zatímco Václav Klaus vysloveně varuje před "barterovým obchodem", Václav Pačes naproti tomu barterový obchod navrhuje. Václav Klaus se vůbec nevyslovuje k podmínce účasti NATO. Očividně rozdílné názory které mohou vést ke zcela odlišnému postoji.

"Shoda" v otázce minulosti s KSČ

Václav Klaus: Přestaňme se tvářit tak, že by člověk měl za všechny své názory či postoje nést černé znamení po celý zbytek svého života.

Václav Pačes: Ano, máme za sebou už téměř dvacet let demokracie. Gauneři měli být dávno potrestáni a političtí činitelé minulosti měli být (a do značné míry byli) vytěsněni z politického vlivu.

Václav Klaus nemluví o "tlusté čáře". Relativizuje morální integritu těch, kteří z různých důvodů vyznávají názory, které jsou poplatné stávající nomenklatuře. Václav Pačes naproti tomu předpokládá, že tito lidé byli potrestáni za kriminální zločiny, případně vytěsněni z politického života pro svou nedůvěryhodnost.

"Shoda" v otázce knihovny

Václav Klaus: Artefakt pana Kaplického (který navrhl stavbu Národní knihovny) se mi zdá nesmírně nepokorný, svévolný, až arogantní. Pro mne je stavba pana Kaplického ošklivá a nemyslím, že je to proto, že jde o nesecesní, nekubistickou, nefunkcionalistickou stavbu. Nelíbí se mi sama o sobě.

Václav Pačes: Ne. Stavět dneska takhle velké knihovny je anachronismus, já bych si představoval něco skromnějšího, nic tak megalomanského.

Tuto "shodu" dokonce uvádí MF Dnes jako příklad toho, že Václav Pačes mluví Václavu Klausovi z duše. Na první pohled je ale zřetelné, že Václav Klaus mluví o estetickém rozměru návrhu, zatímco Václavu Pačesovi leží na srdci rozměr hmotný...:)

"Shoda" v otázce vládní reformy

Václav Klaus: Když si propočtu čísla, ze kterých my jsme udělali (v roce 1997) rychlý zákrok, s tím, co je teď velikánská reforma připravovaná řadu měsíců, tak to musím označit za krok relativně malý.

Václav Pačes: V zásadě ano, ale jen pokud taková reforma bude dobře a citlivě nastavena. Ekonomové by ji měli daleko lépe vysvětlovat.

Není vůbec jasné, kde v těchto dvou názorech hledat nějakým průsečík, natož shodu. Zatímco Václav Klaus označuje reformu za malý krok, Václav Pačes zastává názor, že reforma musí být citlivá a dobře vyargumentovaná. Shoda se patrně ztratila v "překladu"...:)

"Shoda" v otázce Greenpeace a spol.

Václav Klaus: Pokus bez demokratického mandátu vzniklých seskupení -- takzvaných nevládních organizací -- přímo se vměšovat do života lidí je postdemokracie. To je prostě nový fenomén posledních let a já ho považuji za velmi riskantní a velmi nebezpečný.

Václav Pačes: V něčem ano (mobilizují společnost), v něčem spíš škodliví (zakládají argumenty na emocích a ne na racionálních argumentech). Nemám rád fundamentalismus v žádné podobě.

Václav Klaus odmítá nejen Greenpeace a podobné organizace soustřeďující svou činnost na životní prostředí, ale vůbec všechny tzv. nevládní organizace snažící se ovlivnit veřejné mínění v otázkách kulturních či sociálních, a to kvůli neslučitelnosti s jeho představou demokracie. Václav Pačes naopak, zcela v protikladu s Václavem Klausem, poukazuje na jejich pozitivní vliv a na druhé straně odmítá sklony k fundamentalismu, který však Václavu Klausovi, systémovému kritikovi, nevadí. Jinými slovy, Václav Pačes hodnotí zcela odlišné aspekty než Václav Klaus.

Pět otázek, ve kterých se podle MF Dnes shodují Václav Klaus s Václavem Pačesem. Pět otázek, na které mají evidentně odlišné názory. Zůstává tak shoda na tom, že olympiáda v Praze je nesmysl a že by společnost neměla apriorně odmítat jadernou energii (ačkoliv přístup Václava Klause je spíše ekonomicko politický, zatímco Václav Pačes akcentuje výzkum). Pokud tedy přepočítáme "hodnocení" MF Dnes, docházíme k výsledku 20%. V shodě s interpretačním klíčem MF Dnes tedy můžeme zodpovědně prohlásit: Václav Pačes je největší antiklaus. Avšak pouze tehdy, bude-li tento příběh vykládat blb.

                 
Obsah vydání       18. 9. 2007
18. 9. 2007 Směřujeme nezadržitelně k válce s Íránem, varuje OSN
18. 9. 2007 Lavrov: Žádný současný problém nemá vojenské řešení
18. 9. 2007 Prezidentské volby v zajetí hlouposti Bohumil  Kartous
18. 9. 2007 V Americe vládne cenzura soukromých televizních korporací Fabiano  Golgo
18. 9. 2007 Necenzurovaná verze projevu Sally Field Petr  Nachtmann
18. 9. 2007 Rituály jsou znakem odlišnosti a nadřazenosti: tak jako i v Čechách Lukáš  Lhoťan
18. 9. 2007 Zpocený Bütikofer Tomáš  Krček
18. 9. 2007 Schyluje se k válce s Íránem?
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein
18. 9. 2007 Vzpomínáme na vznik ČSR a na TGM v pokřiveném zrcadle Miloš  Dokulil
18. 9. 2007 Urban: Bezpečnost Temelína nelze hodnotit na dálku Milan  Urban
18. 9. 2007 Pokrytectví a pedofilie v katolické církvi Uwe  Ladwig
18. 9. 2007 Britské stíhačky despotickým vládcům Štěpán  Kotrba
18. 9. 2007 Veřejnoprávní média: servilnost jako v době procesu s Miladou Horákovou Michal  Rusek
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 HRŮZA: Merkelová si denně telefonuje s Putinem ! Štěpán  Kotrba
17. 9. 2007 Jak jsem vyluštil koán Tomáš  Koloc
18. 9. 2007 Kuzkin otec
18. 9. 2007 Rozhlas BBC o Mnichovu
18. 9. 2007 ČT: Masakr na střední škole v Columbine
17. 9. 2007 Společnost totálního dohledu
17. 9. 2007 Microsoft prohrál u evropského soudu
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
14. 9. 2007 To kalné ráno před 70 lety... Miloš  Dokulil
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
17. 9. 2007 Václav Pačes: "NATO na to nemá..." Karel  Dolejší
17. 9. 2007 Prezidentská reklama na pštrosí politiku Karel  Dolejší
17. 9. 2007 Vítězové a poražené konference o globalizaci Michaela  Appeltová
17. 9. 2007 Čurdová: Potrefené husy zakejhaly Anna  Čurdová
15. 9. 2007 Americké cíle v Íráku - neporozumění realitě Štěpán  Kotrba
14. 9. 2007 Podle policie není falešný dopis s falešným podpisem trestný čin Štěpán  Kotrba
17. 9. 2007 Zákazníci možná banku Northern Rock zničí