28. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 7. 2004

Nový český premiér Stanislav Gross je ve věku 34 let podle listu Guardian příkladem "nového typu dynamických nových vedoucích představitelů ve východní Evropě". Nebude váhat zneužívat svých pravomocí.

Sloupek

Uherské Hradiště, úterý 12.30: Kdysi jsem se octl s jedním českým kamarádem uprostřed jednoho supermarketu ve skotském Glasgowě. Mluvili jsme česky. Po chvíli k nám přišla jedna prodavačka a zeptala se nás anglicky: "Promiňte, jakým to jazykem hovoříte?" Vůbec jí nepřišlo možné, že bychom mohli nerozumět anglicky. Automaticky předpokládala, že znalost angličtiny je integrální součástí lidství.

Vzpomněl jsem si na tuto historku na zdejší Letní filmové škole, která se letos snaží být provozována i v angličtině. Poté, co BL v pondělí poznamenaly, že je program LFŠ publikován jen v češtině, přestože se Filmovka inzeruje jako dvojjazyčná, a že se v něm tedy zahraniční návštěvník dost dobře nemůže orientovat, otiskl úterní festivalový věstník noticku, v češtině i v angličtině, že "jako vylepšení informační nabídky zavádíme do programu upozornění na skutečnost, že bude film simultánně tlumočen do anglického jazyka." A v programu promítání začal festival filmy se simultánním tlumočením označovat šifrou EN, filmy s anglickými titulky pak šifrou ES.

To je jistě velmi záslužné, jenže názvy promítaných filmů ve zveřejňovaném programu i nadále zůstávají jen v češtině!. Je tedy pro zahraničního návštěvníka jistě velmi užitečné vědět, že bude promítaný film k dispozici i v angličtině, jenže návštěvník pořád ještě neví, co to bude za film!

Pro ty, pro něž je v tomto smyslu obtížné vykročit ze svého češství, se to pokusím ilustrovat příkladem. Programová nabídka na LFŠ je pro lidi, kteří neumějí česky, pořád ještě ve festivalovém bulletinu srozumitelná asi takto:

14.30. Kino Hvězda
Skruzčrs klsutu. EN. ČR. 1968. 72 minutov. Jsis Hanbail. 35 mm. Česok. Kyklus: Idylovim dafvmb

Před představeními se nyní tlumočníci ptají, zda je v sále přítomen někdo, kdo by si přál film tlumočit do angličtiny. Je záslužné, že ho tlumočí, i když se vyskytne jen jediný cizí mluvčí (tak tomu bylo například u Zjuganovova filmu Návrat). Jenže, zjistil jsem namátkou na několika představeních, kdy se na dotaz, zda je třeba tlumočení, nikdo neozval, že zahraniční návštěvníci na české filmy zřejmě víceméně nechodí. LFŠ se, zdá se, tedy tak trochu rozpadá na českou a zahraniční sekci. Je-li tomu skutečně tak, je to škoda, protože na těchto akcích je nejzajímavější právě to, dojde-li k mísení kultur.

(PS: Kyvadlová doprava už jezdí.)

Spisovatelka Irena Dousková
28. 7. 2004

V úterý večer se promítal na Malé scéně Slováckého divadla na Letní filmové škole v Uherském Hradišti dvouhodinový televizní záznam příbramské inscenace, vzniklé podle knížky Ireny Douskové Hrdý Budžes. Jde o vynikající fiktivní monolog asi devítileté holčičky, volně založený na autobiografických zážitcích samotné autorky (do první třídy šla v prvním normalizačním roce 1970). Komunistický normalizační útlak je v dívčině prostředí i v její rodině přítomen, avšak kniha Ireny Douskové není politický antikomunistický pamflet. Je to mnohovrstevnaté svědectví o autentické skutečnosti.

Divadelní představení stoprocentně nese až geniální herecké nadání Barbory Hrzánové, která hraje onu asi devítiletou holčičku a vede po celou inscenaci vlastně jediný monolog. Vstupy ostatních dvou herců jsou vinou režisérova pojetí nepřesvědčivé a přehrávané. Je paradoxem, že za toto vynikající, nepolitické umělecké dílo, přesně řečeno za neopatrný výrok herečky Hrzánové, učiněný, když ji za její výkon byla udělována Cena Thálie, jsou Hrzánová a zároveň zřejmě nyní i Dousková terčem popotahování v souvislosti s možným trestním stíháním za verbální "trestný čin". Znovu se tedy vynořuje v České republice neřešený problém s tzv. "verbálními trestnými činy".

28. 7. 2004

Pozorně jsem si přečetl článek Štěpána Kotrby o kauze Mašínů a veřejném slyšení v Senátu. Dal jsem si jej do kontextu s jinými články z let minulých, kdy se k témuž podobným způsobem vyjadřovali starší publicisté, hlásící se k levici, jako například poslanec Jičínský či novinář Uhl. Znovu a znovu jsem cítil, že česká levice má s odbojovou činností okolo bratří Mašínů problém. Ozbrojený odboj je možný, ba nutný, ale -- jak jinak -- proti pravicovým diktaturám. Pokud diktatura používá levicová hesla, nastávají veliké rozpaky.

28. 7. 2004

Úspěch při sestavování nové vlády byl předvídatelný. Obtížné však je předvídat úspěch této vládě.

V posledních týdnech jistě Špidla zpytuje svědomí, kde vlastně udělal chybu. Dvě politické se nabízejí na první pohled. Asi neměl jmenovat Stanislava Grosse členem své vlády. Měl jej umístit jinam, třeba na post šéfa Poslanecké sněmovny. A také měl podpořit volbu Miloše Zemana na Hrad. V prvním případě by neměl připraveného konkurenta. V druhém by měl krytá záda jak pro státní politiku, tak i pro stranické hrátky v sociální demokracii. Určitě by nevládl za všeobecného potlesku, ale pravděpodobně by byl premiérem ještě dva roky.

28. 7. 2004

Měl jsem příležitost vidět film "Fahrenheit 9/11" hned první víkend, kdy se v kině u nás ve městě hrál. Žiji ve městě Huntsville ve státě Alabama, což je jeden z "červených" států. Takto se označují americké státy, které v prezidentských volbách volí republikánského prezidenta, ať už je kandidátem kdokoliv. Spousta lidí čekala, že v takovém prostředí bude zájem o ostře protibushovský film mizivý. Ovšem vyprodaný sál a dlouhý potlesk po skončení promítání ukázal, že i tady film ťal do živého.

28. 7. 2004

Ještě k rozhovoru s Vojtěchem Jasným

Devětasedmdesátiletý Vojtěch Jasný odmítl v rozhovoru, publikovaném v pondělí v Britských listech, jakoukoliv představu, že by se jako student-komunista na pražské filmové akademii začátkem padesátých let mohl kompromitovat. V úterý dopoledne jsem zhlédl na LFŠ v Uherském Hradišti dva studentské filmy z FAMU, natočené na samém konci padesátých let. Tyto filmy Jasného tvrzení víceméně diskreditují. Myslím, že kdo byl součástí režimu a komu režim dovolil studovat na své "elitní", výběrové škole, musel dobře vědět, kde jsou nepřekročitelné hranice. Oba studentské filmy byly myšlenkově slabé a zpracovávaly - s technicky profesionálním zázemím a s profesionálními herci - vlastně jen dobové ideologické stereotypy.

28. 7. 2004

...a Jan Čulík "útrapy" filmařů v době "reálného" socialismu

Kritika kritiky Jana Čulíka

Svým osobním komentářem k jinak vynikajícímu rozhovoru s Vojtěchem Jasným ukázal Jan Čulík svou ideologicky schematickou pozici, která - bohužel - vyplynula i z některých otázek, jimiž Jasného "obšťastnil". Čulík neporozuměl mnohovrstevné době, kterou neprožil, jejíž étos nepochopil a ke které přistupuje dnes pod dojmem ideologických klišé exilového literárního encyklopedisty.

28. 7. 2004

Softvérové patenty majú platiť aj v Európe

Otázka patentovania softvéru vyvolala množstvo sporov. Na jednej strane sú to argumenty o brzdení inovácií, na strane druhej obavy z vykrádania nápadov a myšlienok. Kým v Spojených štátoch amerických platná legislatíva umožňuje patentovať prakticky čokoľvek, v Európe sa táto ochrana vzťahuje prevažne na výrobky, zariadenia a technológie. To sa má onedlho zmeniť. Európska komisia totiž presadzuje zákon, ktorý má zaviesť softvérové patenty aj na európskom kontinente.

28. 7. 2004

Tlak na revíziu Kjótskeho protokolu

Radovan Geist

V posledných rokoch je Európska únia jedným z hlavných medzinárodných hráčov presadzujúcich ratifikáciu Kjótskeho protokolu. Čoskoro sa to však môže zmeniť -- a zaplatíme za to všetci. Globálne otepľovanie je jedným z najzávažnejších environmentálnych problémov. Počas 20. storočia sa teplota povrchu našej planéty zvýšila o približne 0,6 stupňa, čo je najrýchlejší nárast za posledných 10 000 rokov. Väčšina tohto oteplenia bola spôsobená ľudskou činnosťou v druhej polovici 20. storočia. Závery Medzivládneho panelu o klimatických zmenách ukazujú, že ak pôjde všetko po starom, do roku 2100 teplota narastie o ďalších 1,4 -- 5,8 stupňa. A to nie je dobrá správa.

27. 7. 2004
Žijeme na přelomu hlubokých civilizačních změn. Musíme včas rozpoznat jejich tendence a dlouhodobé mnohostranné důsledky. Naléhavost tohoto úkolu je zjevná. Česká společnost se v integrované Evropě bude proměňovat ve stejném rytmu jako okolní svět. ... To neznamená, že předvídavost, kterou potřebujeme, nás vzdaluje od politické přítomnosti. Naopak. Pomůže nám lépe se v ní orientovat a připravovat potřebná rozhodnutí plynule a uváženě.

Neznáte tento text? Nevadí. Napsal jej totiž český premiér a předseda ČSSD, který už bude českým premiérem jen několik dnů a předsedou ČSSD už není. Má se však - z vůle ČSSD - stát snad eurokomisařem.

Finanční ředitel nadnárodního konceru Reemtsma dipl. ing. Richard Vavřík, sám také člen ČSSD, k premiérovu textu, který Britské listy zveřejnily v plném znění jako úvod do širší diskuze o programu a politice sociální demokracie, přičinil několik málo poznámek. Většinou se týkají budoucnosti sociálního státu. Redakce Britských listů tuto polemiku považuje vzhledem k politickým okolnostem za velmi vážnou, neboť se její výsledky dotknou kvality životů i peněženek nás všech.

Plné znění premiérova textu ARCHIV BL

Michael Moore
27. 7. 2004

"Já bych řekl nic moc film. Myslím, že tam nebylo nic překvapivého, nového, obohacujícího, co by se člověk, který má nějaké názory, z tohoto filmu dozvěděl."

To údajně utrousil český prezident při odchodu z festivalového kina v Karlových Varech, kde, jak zpráva uvádí, "navštívil osobně (jak jinak než osobně je pro mě záhadou -- poznámka JJ) se svou ženou Livií projekci nového kontroverzního filmu Michaela Moora".

Klaus ovšem není zdaleka jediný, komu nedošlo, že nesledoval Fanfána Tulipána, ale unikátní politické poselství, přicházející ze země, která, tak či onak, nakonec určí osud této planety.

Stanislav Gross
26. 7. 2004

EXKLUZIVNÍ DOKUMENT

Pondělí 15:55 Britské listy přinášejí plné znění jedné z posledních variant neveřejného návrhu ČSSD na formulaci koaliční smlouvy. Sociální demokracie v něm trvá rozvíjení sociálního státu na základě sociálně tržního a ekologicky orientovaného hospodářství a na udržení sociální soudržnosti a sociálního smíru včetně posílení sociálního dialogu. Stejně jako lidovci požaduje i ČSSD aktivní rodinnou politiku zaměřenou na překonání kritického stavu demografického vývoje .

ČSSD prosazuje v tomto návrhu pokračování v přípravě důchodové reformy založené na průběžném financování garantovaném státem a na respektování příjmové a generační solidarity. Sociální demokraté chtějí podstatně pokročit v reformě zdravotního systému jako veřejné služby. V oblasti zahraniční politiky sociální demokracie trvá na rozvíjení a ochraně národních zájmů České republiky v rámci Evropské unie a NATO, založené ale na trvalém prosazování principu rovnoprávnosti v mezinárodních vztazích.

Tento dokument vyjadřuje poziční stanoviska ČSSD k programu budoucí vlády, kterou byl dnes pověřen sestavit Stanislav Gross. "Už finišují jednání o složení nové vlády. Nebude to žádná kosmetická změna. Až bude veřejnost seznámena se jmény, sama se o tom přesvědčí," prohlásil budoucí premiér.

Poziční teze US-DEU BL

ruský režisér Andrej Zvjagincev
27. 7. 2004

Jedním z nejzajímavějších filmů promítaných na letošní Letní filmové škole v Uherském Hradišti je film ruského režiséra Andreje Zvjaginceva Návrat (Vozvraščenije) (2003).

Formálně a stylisticky byl Zvjagincev bezpochyby ovlivněn mystikem-klasikem moderní ruské kinematografie Andrejem Tarkovským, i když Zvjagincevova poetika je, zdá se, navzdory obrazům a motivům ovlivněným Tarkovským, na první pohled jiná, přístupnější, méně záhadná. Zdání však klame.

27. 7. 2004

Jsou absurdní legrácky jediným možným způsobem, jímž se mnozí čeští filmaři dokáží zmocňovat reality? Je to proto, že se v České republice "vlastně nic neděje", takže mají filmoví tvůrci možnost si nezávazně hrát a absurdně vtipkovat, anebo je to dnes "typicky český" postoj ke skutečnosti, jímž se ale filmový tvůrce snad vyhýbá vážnému zpracování reality jen zdánlivě?

27. 7. 2004

Každý člověk se musí v neohraničitelném množství po sobě jdoucích okamžiků neustále vyrovnávat se změnami, které se před ním objevují náhle, jakoby znenadání vystupujíce ze tmy prostoru mimo lidské vnímání, cítění, chápání nebo jsou dlouhodobě viditelným, ale příliš vzdáleným objektem na tomto dalekém horizontu.

27. 7. 2004

Európske spoločnosti dúfajú v investíciu v hodnote jednej miliardy eur do rozvoja raketového obranného systému "Star Wars", avšak vlády štátov EÚ sa pred tým stále zdráhajú. Hoci je to veľká obchodná príležitosť pre priemysel, väčšina politických lídrov únie sa zatiaľ zdráha zapojiť sa do kontroverznej technológie.

27. 7. 2004

Britská rada v rámci britského projektu Crossroads for Ideas (Kde nápady nezapadnou) na Letní filmové škole pořádá několik akcí. Jednak jsou to krátké britské filmy, je to šest bloků britských filmů, které se promítají každý večer od půl deváté v kině Mír.

Jan Čulík v Uherském Hradišti hovořil s Majou Ošťádalovou, pracovnicí britské státní kulturní organizace The British Council, která organizuje a platí cestu letošních britských návštěvníků LFŠ a pomohla také s prezentací dalších britských kulturních projektů.

Thermidor - Robespierrova smrt
27. 7. 2004

aneb o srozumitelnosti a osudu v dějinách

Francie nikdy neměla svého Shakespeara, neméně velká dramata se však odehrávala v její skutečnosti -- v jejích dějinách. Jedno z takových dramat se odehrálo právě před dvěma sty deseti lety v Paříži, v hlavním městě tehdy již téměř dva roky staré Francouzské republiky. Do dějin vstoupilo drama pod názvem Thermidor, přesněji 9. thermidor roku II, dle data a názvu tehdy platného nového revolučního kalendáře. Dle klasického kalendáře pak jako 27. červenec 1794.

Thermidor nebyl jen dramatem hrdinství či zbabělosti, touhy po moci či nenávisti, nerozhodnosti či zrady, byl tím vším. Byl, i s tím co mu předcházelo, však i opětným důkazem toho, že člověk, ačkoli už stanul na prahu novověku a snil, domníval se a věřil, že naplnění snu o svobodě, rovnosti a bratrství všech lidí je na dosah ruky, zůstal přesně stejně touž bytostí, jakou ji vylíčil básník ze Stratfordu nad Avonou.

27. 7. 2004

Nedávno jsem se vrátil se z dovolené v Řecku. Právě tam končila vlna fotbalové horečky a začínala horečka olympijská. Jak známo, letošní olympijské hry se budou konat v kolébce her v Athénách. Celé Řecko je doslova zaplaveno olympijskými symboly -- kruhy, maskoty; jsou všude a z nejrůznějšího materiálu. Letní olympijské hry budou slavnostně zahájeny 13.8. Skončí 29.8. 2004 závěrečnou disciplínou, kterou v novodobých olympijských hrách je marathónský běh. Letos se poběží na historické trati. Jak víme z historie : po bitvě u Marathónu doběhl běžec do Athén, zvolal: "Nemikekamen - chairometha - Zvítězili jsme, radujte se" a poté zemřel.

Vojtěch Jasný
26. 7. 2004
Vytáhl jsem Milana Kunderu, když ho chtěli vyhodit ze školy. Když jsme o tom jednali, řekl jsem, že si to vezmu na starost. On totiž řekl něco o "závazkovém čurání" a partaj ho chtěla vyhodit ze školy. Tak já jsem se s nimi sešel a řekl jim: "Kundera má moravský humor, vy tomu nerozumíte." On řekne "závazkové čurání", a nic zlého tím nemyslel, nechte ho být."
Takže tohle je ten incident z Kunderova Žertu?
Já jsem z toho Kunderu dostal, takže mohl zůstat na škole.
Chtěl bych o tom incidentu vědět víc.
To já nevím. No, on Kundera spal s Monikou Gajdošovou, to byla dogmatická komunistka. Ona taky chtěla chodit se mnou, ale já jsem nezabral. Byla to Slovenka, studovala scénář. To je všecko. On s ní spal a když šoustali, tak Kundera řekl něco o tom závazkovém čurání. A za to ho chtěli vyhodit ze školy.

S režisérem Vojtěchem Jasným (nar. 1925), autorem filmů Až přijde kocour a Všichni dobří rodáci, hovořil na Letní filmové škole v Uherském Hradišti Jan Čulík.

26. 7. 2004

Nová média IV.

"Národu, jenž má být svobodný, nechť je dána svoboda v jednání"

José Martí

Kdo má ze svobody internetu užitek a kdo na ni doplácí? Může být bezbřehá? Je v ohrožení? Jaká je její budoucnost? Kde jsou dnes meze svobody internetu? Jsou oprávněné, příliš široké nebo naopak nedostatečně úzké? Tak se ptá server Česká média a o svobodě internetu mám diskutovat ve středu večer s Markem Antošem - Lupa a Danielem Dočekalem - Pooh .

Na úvod je třeba říci, že parametr svobody v sobě zahrnuje i legislativní či faktické - technologické a systémové pojistky toho, že nemůže dojít k opaku - ne-svobodě. Je tomu tak i v případě internetu? Ne. Internet je pouhou iluzí svobody. Iluzí, kterou chceme prožít pro její mámivost a opojnost. Prožijeme ji možná až do hořkého konce.

Toto je další pokračování z cyklu analytických článků, věnovaných internetu a novým médiím.

Nová média III. Vítězství přetvářky nad realitou BL

Nová média II. Jaká budou "nová" média a jací budou "noví" lidé BL
Nová média I. Armádní technologie, balastní informace a internetová drbna BL
26. 7. 2004
Vy tady v Čechách jíte kapra, i když vám to nechutná. To je přece zajímavé. Podporujete tradici.

Jan Čulík hovořil s islandským absolventem pražské FAMU Borkurem Gunnarssonem o jeho výborném filmu Silný kafe.

Recenze filmu Silný kafe ZDE

24. 7. 2004

Senátoři v čele Martinem Mejstříkem v těchto dnech navrhují prezidentu republiky, aby k blížícímu se řádovému dni - 28.10. - vyznamenal medailí za hrdinství účastníky ozbrojené revolty bratří Mašínů a spol. Že je celý návrh v palbě emocionálních i racionálních argumentů proti, příznačně charakterizuje dosud nevyřešený stín komunistické minulosti nad národem strdím a mlékem oplývajícím.

Sám se necítím být dostatečnou autoritou, abych tuto otázku posuzoval, a mnohým aktérům vzrušené debaty by podobná zdrženlivost slušela rovněž. Nicméně některé skutečnosti v celé polemice považuji za nepřípustně zkreslující a zjednodušující, některé pak postrádám úplně.

24. 7. 2004

VYZNAMENÁNÍ PRO BRATRY MAŠÍNOVY

Nedávné veřejné slyšení v Senátu o bratřích Mašínech považovali všichni soudní lidé za exces, který liberální demokracie toleruje v mezích práva na svobodu verbálního projevu. Sprostota a verbální pohrdání právem a civilizačními hodnotami nejsou v liberální demokracii trestné. Nicméně ve čtvrtek rozhodlo několik desítek senátorů, že už dříve vyřčená slova završí skutkem. V rozporu s faktem, že vražda zůstane vraždou, rozhodli senátoři navrhnout prezidentu republiky, aby byla udělena Medaile za hrdinství odbojové skupině bratří Mašínů - přesto, že jsou a zůstanou vrahy.

1. 7. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V červnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5950,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Přitom čtenost Britských listů rapidně roste.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
28. 7. 2004 Irena Dousková, dětství a normalizační komunismus Jan  Čulík
28. 7. 2004 Stanislav Gross: "pražský princ" a virtuální realita   
27. 7. 2004 9. thermidor druhého roku první Francouzské republiky Jiří  Nezval
27. 7. 2004 Athény 2004 -- Marathón a jak to vlastně bylo Jiří  Bakala
27. 7. 2004 Zamyšlení nad filmem Fahrenheit 9/11 Jiří  Jírovec
27. 7. 2004 Jedna ruka netleská a Velká voda Jan  Čulík
27. 7. 2004 Lidský život je neustálá konfrontace s měnící se realitou Bohumil  Kartous
27. 7. 2004 Jak obtížné je uniknout z prostředí jediného jazyka Jan  Čulík
26. 7. 2004 Eurovolby nebyly zelené Ondřej  Slačálek
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
28. 7. 2004 Zadali si mladí stalinisté v Československu v padesátých letech? Jan  Čulík
28. 7. 2004 Irena Dousková, dětství a normalizační komunismus Jan  Čulík
27. 7. 2004 Andrej Zvjagincev: Mlčení nad traumatem pater absconditus Jan  Čulík
27. 7. 2004 Britský "imperiální zájem" na Letní filmové škole Jan  Čulík
27. 7. 2004 Jedna ruka netleská a Velká voda Jan  Čulík
27. 7. 2004 Jak obtížné je uniknout z prostředí jediného jazyka Jan  Čulík
26. 7. 2004 Zdánlivá dvojjazyčnost Letní filmové školy a seznam dalších závad Jan  Čulík
26. 7. 2004 Vojtěch Jasný: Dítě, dobrodruh a filmař Jan  Čulík
26. 7. 2004 Börkur Gunnarsson: Každé dílo je "cizí". Každá osoba je "cizinec" Jan  Čulík
24. 7. 2004 Česká byrokracie zabránila známému íránskému režiséru, aby přijel do Uherského Hradiště Jan  Čulík

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
28. 7. 2004 Fahrenheit 9/11: vyprodaný sál a dlouhý potlesk Viktor  Šaněk
27. 7. 2004 Zamyšlení nad filmem Fahrenheit 9/11 Jiří  Jírovec
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
14. 7. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 zlomil v Británii kasovní rekord   
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
6. 7. 2004 Michael Moore: Klidně si ukradněte můj film, jsem pro svobodnou výměnu informací   
5. 7. 2004 Michael Moore si založil blog   
29. 6. 2004 Pokusy zakázat vysílání filmu Fahrenheit 9/11 jsou útokem na svobodu slova Jiří  Kratochvíl
28. 6. 2004 Michael Moore poděkoval politickým odpůrcům za obrovský úspěch svého filmu   

MFF 2004 - festivalový deník RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2004 Dobrý český film a jeho americký vzor Petr  Šafařík
12. 7. 2004 Brabcův Krysař není úplně špatný film Jan  Čulík
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
12. 7. 2004 Uhýbají čeští filmaři před skutečností? Jan  Čulík
11. 7. 2004 "Provinční" udělování cen v Karlových Varech? Bohumil  Kartous
10. 7. 2004 Karlovy Vary: Hlavní cenu získal mechanický italský film Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
9. 7. 2004 Správce statku: "Užívat si života, než uplyne, je důležitější než podnikat" Jan  Čulík
8. 7. 2004 Slabinou MFF Karlovy Vary je tradičně nevýrazná soutěž Petr  Šafařík
8. 7. 2004 Karlovy Vary: Trapné vtípky Marka Ebena Jan  Čulík

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
28. 7. 2004 Ještě jednou o Mašínech Milan  Černý
24. 7. 2004 Vrah anebo hrdina, bohužel jsme jedna rodina Štěpán  Kotrba
24. 7. 2004 Státní vyznamenání Mašínům? ANO! Petr  Bísek
24. 7. 2004 Lex Mašín? Jan  Sýkora
2. 7. 2004 Bratři Mašínové   
1. 7. 2004 Klan Vadasů a kauza bratří Mašínové Jaroslav  Pour
30. 6. 2004 So far so good Martin  Štumpf
25. 6. 2004 Diskuse o vyznamenání pro bratry Mašíny zastírá skutečné problémy Vladimír  Jindra
24. 6. 2004 Mašínové vyznamenání zaslouží Petr  Jánský
19. 11. 2001 Martin Vadas v roli bolševické domovnice Petr  Štěpánek

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2004 Brutální spinning České televize a "bezpečnostních" expertů Petr  Baubín
17. 7. 2004 Američané se nyní rozhodli postavit svou protiraketovou základnu ne v ČR, ale v Polsku?   
13. 7. 2004 G. W. Bush - Syn hvězdných válek Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Guardian o kontroverzním americkém plánu vybudovat protiraketovou základnu ve střední Evropě   
13. 7. 2004 Média v Česku o americké základně Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Bude v ČR vybudována americká vojenská základna? Jan  Čulík
9. 7. 2004 Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice Stanislav  Kliment
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2004 Za "tvrdou práci" bude mít eurokomisař plat 600 000 Kč měsíčně   
23. 7. 2004 Špidla bude "vykopnut nahoru"?   
23. 7. 2004 Zdiskreditovaný spojenec Tonyho Blaira nominován na komisaře EU   
22. 7. 2004 Co po washingtonském konsensu? Miloš  Pick, Jaroslav Ungerman
13. 7. 2004 Evropský soudní dvůr zrušil rozhodnutí ministrů financí   
8. 7. 2004 Giscardova ústava nedává naději   
7. 7. 2004 Demontáž sociálneho modelu Európy? Ľubomír  Tokár
2. 7. 2004 Sociální stát a globalizace Miloš  Pick
25. 6. 2004 Vladimír Špidla: "Sociální demokracie na prahu nové civilizační etapy" Vladimír  Špidla

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká
22. 6. 2004 Očima židovského vojáka   
22. 6. 2004 Mučení iráckých vězňů americkými vojáky má inspiraci z Izraele   
7. 6. 2004 Ščaranskij: odpoutání je iluze Pavel  Mareš

Pád vlády Vladimíra Špidly RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2004 Jsou neexistující "zemanovci" vlivní nebo bezvýznamní ? Ivan  David
26. 7. 2004 Ministerstvo školství by měl vést odborník Radek  Sárközi
26. 7. 2004 Návrh koaliční smlouvy   
23. 7. 2004 Špidla bude "vykopnut nahoru"?   
22. 7. 2004 Unie svobody a sociální demokracie: stabilita? Martin  Martínek
22. 7. 2004 Co po washingtonském konsensu? Miloš  Pick, Jaroslav Ungerman
22. 7. 2004 Deset programových priorit Unie svobody Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Komunisté nebudou za nikoho tahat horké kaštany Karel  Klimša
21. 7. 2004 Předseda je mrtev, ať žije předseda! Jan  Sýkora

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2004 USA: Spiklenecké teorie a atmosféra strachu   
21. 7. 2004 Kdo přiměje český tisk, aby se omluvil za lži publikované před válkou?   
20. 7. 2004 Iráčtí teroristé vypsali odměnu 200 tisíc jordánských dinárů na hlavu iráckého ministerského předsedy Miloš  Kaláb
18. 7. 2004 Americký útok na dům ve Falludži "usmrtil 11 lidí"   
16. 7. 2004 Opusťte bojiště! Michel  Chossudovsky
16. 7. 2004 Americké hospodaření v Iráku   
16. 7. 2004 Válka, ropa a demokracie Mojmír  Babáček
14. 7. 2004 Ve výzvědných informacích o Iráku byly "vážné chyby"   
14. 7. 2004 Britské výzvědné informace o Iráku: "Pochybné a s vážnými nedostatky"   
13. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 7. července 2004   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Rozdíl mezi psem domácím, hlídacím, vlkem stepním a hyenou skvrnitou Štěpán  Kotrba
20. 7. 2004 BBC by neměla být financována jen z koncesionářských poplatků   
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   
12. 7. 2004 Pohřešuje se veřejnoprávní televize Bohumil  Kartous
7. 7. 2004 Jak je to s hodnotami Zdeněk  Bárta
5. 7. 2004 BBC pod palbou kritiky už zlikvidovala některé své servery   
30. 6. 2004 BBC chce zpřístupnit na internetu svůj televizní archiv   
25. 6. 2004 Parlamentu se podařilo odsoudit ČT natrvalo do role druhořadého hráče Jan  Prokeš

Školství RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít
21. 6. 2004 Jste dyslektik a bydlíte v Kroměříži? Na středoškolské studium zapomeňte Bohumil  Kartous
21. 6. 2004 Ostuda pro město Kroměříž? Ondřej  Hausenblas
21. 6. 2004 Dyslektikové v britských školách: Zákon jim zaručuje rovné postavení   
21. 6. 2004 Pozor na zavádění školného na českých univerzitách! Jan  Sýkora
4. 6. 2004 Slučování škol Jiří  Kratochvíl
24. 5. 2004 "Vyhozená" učitelka se vrací do práce