Letní filmová škola:

Česká byrokracie zabránila známému íránskému režiséru, aby přijel do Uherského Hradiště

24. 7. 2004 / Jan Čulík

sobota 13.30: Letní filmovou školu v Uherském Hradišti zahájí v sobotu ve 20 hodin v kině Hvězda Barva ráje (1999) od nejvýznamnějšího současného íránského režiséra Majida Majidiho. Pozvaný režisér však na zahájení festivalu nebude, protože české velvyslanectví v Teheránu nevydalo Majidimu české vízum.

Majidi byl na českém velvyslanectví v Teheránu minulý týden několikrát a vízum mu bylo přislíbeno. Nedostal ho však. V současnosti Majidi natáčí ve Francii a byl ochoten odtamtud krátce přijet i do Uherského Hradiště. Kupodivu do Francie, do Rakouska a do jiných evropských zemí Majidi smí, nikoliv však do České republiky, řekl Britským listům ředitel Letní filmové školy Jiří Králík.

Na dotaz BL, zda LFŠ snad nežádala o vízum pro Majidiho pozdě, Králík konstatoval, že pravděpodobně ano. Poukázal však na to, že existuje podstatný rozdíl mezi přístupem "různých českých velvyslanectví". Na Letní filmovou školu právě přijel z Moskvy ruský režisér Andrej Zvjagincev, o české vízum pro nějž žádala LFŠ také teprve minulý týden - české velvyslanectví v Moskvě tuto žádost bez problémů vyřídilo. Proč se byrokratická kolesa na českém velvyslanectví v Teheránu otáčejí jen neohrabaně a pomalu, není jasné. V každém případě je to ostuda. Majid Majidi se emailem vyjádřil, že jeho "česká" zkušenost mu protentokráte stačila a že se od nynějška bude jakýmkoliv kontaktům s Českou republikou vyhýbat.

Na letošní LFŠ v Uherském Hradišti probíhá mimo jiné i přehlídka čínského filmu. Hraje se tu celkem 31 celovečerních čínských filmů, pravděpodobně největší množství čínských filmů, jaké kdy bylo při jediné akci předvedeno v České republice veřejnosti. Ředitel festivalu Jiří Králík při zahájení LFŠ konstatoval, že se mu nedostalo přes opakované prosby a žádosti absolutně žádné pomoci při organizování tohoto festivalu ani od čínských úřadů, ani od českého velvyslanectví v Pekingu. Filmy byly shromážděny za pomoci přátel z různých archivů, zejména z Polska. Není divu, že komunistická Čína nepomohla, od čeho jsou ale české úřady a české diplomatické mise? Jen aby činily stykům mezi občany různých zemí samoúčelné byrokratické překážky? Proto si je čeští občané platí ze svých daní?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.7. 2004