Komunisté nebudou za nikoho tahat horké kaštany

22. 7. 2004 / Karel Klimša

Jen konstruktivní diskuse o řešení konkrétních problémů v české společnosti může přinést pozitivní změnu pro občany této země. Toto stanovisko KSČM zaznělo v minulém týdnu při několika zásadních jednáních politických představitelů. Více jak čtrnáct dnů po pádu Špidlovy vlády nepřineslo však nic nového. Pokud se něco ze zákulisních jednání představitelů tří stran, které hodlají opět vytvořit společnou vládu, vyneslo, jde jen o výměnu na ministerských postech. I někteří poslanci ČSSD rozumně konstatují, že o změnách v politice vlády se nehovoří.

Předseda lidovců dokonce nevidí nic mimořádného na tom, že státní rozpočet na rok 2005 připraví bývalá vláda, která stále vykonává svoji formální funkci. Předseda US-DEU dokonce upozorňuje na možnost vylučování ze strany těch odbojných funkcionářů, kteří s udržením ve vládě nesouhlasí.

KSČM vidí jako jedinou pojistku proti prohlubování hospodářské a sociální krize rychlé rozhodnutí o nápravě v těch oblastech, které většinu obyvatel České republiky trápí nejvíce. O způsobu, jak to provést, nemohou již rozhodovat jenom ti, kteří to zavinili.

Není možné ignorovat názory dvou třetin populace, která je nespokojena se současným vývojem. Je nepřijatelné řešit manka v hospodaření státu jen na úkor většiny občanů zvyšováním daní na zboží a služby a opomíjet miliardové hodnoty, které si neprávem přivlastnili a přivlastňují aktéři privatizace.

Komunisté nebudou za nikoho tahat horké kaštany z ohně. Budou však i nadále důsledně hájit zájmy těch občanů, kteří za svoji práci a poctivé podnikání požadují zasloužené ocenění a důstojné podmínky pro život svůj a svých rodin. Máme svoji aktuální koncepci, jmenuje se Naděje pro Českou republiku. Nebudeme ji však prosazovat sami, chceme o ní jednat s partnery v politice, ale především ji nabídnout jako alternativu pro spoluobčany.

Autor je místopředseda ÚV KSČM

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 22.7. 2004