28. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 7. 2004

Záhada Stanislava Grosse

Úspěch při sestavování nové vlády byl předvídatelný. Obtížné však je předvídat úspěch této vládě.

V posledních týdnech jistě Špidla zpytuje svědomí, kde vlastně udělal chybu. Dvě politické se nabízejí na první pohled. Asi neměl jmenovat Stanislava Grosse členem své vlády. Měl jej umístit jinam, třeba na post šéfa Poslanecké sněmovny. A také měl podpořit volbu Miloše Zemana na Hrad. V prvním případě by neměl připraveného konkurenta. V druhém by měl krytá záda jak pro státní politiku, tak i pro stranické hrátky v sociální demokracii. Určitě by nevládl za všeobecného potlesku, ale pravděpodobně by byl premiérem ještě dva roky.

Podle jednoho ze zákonů profesora Parkinsona je člověk povyšován tak dlouho, až doroste do funkce, na kterou nestačí. Dnes je ale v Česku možné stoupat ještě výše. Když je někdo odvolán z funkce premiéra se zdůvodněním, že na práci nestačí, může být ještě povýšen na eurokomisaře. Třeba proto, aby ten stávající pochopil, že s pány se na led nechodí - když padne Vladimír Špidla, zláme si nohu Pavel Telička.

Měsíc trvalo Stanislavu Grossovi, než po převzetí moci v sociální demokracii mohl oznámit prezidentovi Václavu Klausovi, že se mu podařilo zajistit si většinu pro svou staronovou koaliční vládu. Jisté je, že tímto čtyřtýdenním obdobím prošel bez zaváhání. Postupové kroky byly zvoleny správně a byly dodrženy. Gross se stal symbolem určitého typu politického profesionalismu mladé generace, která nastoupila na kolbiště po listopadu 1989.

DISKUSE NAD Grossovým úspěchem zdůrazňují dvě odlišné interpretace toho, co se vlastně během uplynulého měsíce událo. První, obdivný výklad zdůrazňuje, že se objevil mistr kompromisu. Druhé - kritické - vysvětlení říká, že se nastoupil politik bez názoru.

  • Grossovy kompromisy jsou postaveny na odvaze mluvit bez předsudků s kýmkoliv a na optimistickém přesvědčení, že s každým se dá dohodnout. Protože během cesty vzhůru dokázal, že umí nejen nabízet, ale i dávat, mnozí mu věří. To v případě politických ambicí především znamená umisťovat lidi do pozic tak, aby se v zásadě cítili spokojení a šli s proudem. Také v uplynulých týdnech Gross sliboval nalevo i napravo. O všem je možné se dohodnout - od Bruselu po Vysočinu, všem je možné nabídnout ruku - do občanských demokratů po komunisty. Složení vlády a jejího zázemí je nejdůležitějším - a možná též jediným - projevem změny.
  • O Grossově bezhodnotové politice se diskutuje proto, že nelze vůbec říci, jaký má názor na tu či onu věc - má jej zpravidla takový, jaký se v dané chvíli očekává. Změní-li se chvíle, změní se i názor. Jak píše Kurt Vonnegut v románu Galapágy, "*Andrew MacIntosh si nikdy nedělal vrásky s tím, jestli to, co říká, je pravda, nebo ne - a tak dokázal vystupovat úžasně přesvědčivě." Program je samozřejmě důležitý, ne však proto, že určuje cíle a strategii, ale proto, že je v kraji zvykem mít program. V programovém prohlášení koaliční vlády nejde o vyvážení názorových rozdílů, ale o přidělení hesel, které budou vydávána jako majetek té které strany. Čím silnější strana, tím více hesel.

MOŽNÁ JSOU pravdivé obě interpretace. Možná Česko vstoupilo do etapy dějin, kdy obsah v politice přestává být důležitý a nejdůležitější se stává, jak se politik jeví. Skončila doba hrdinů, kteří vyvraceli a stavěli nový systém - teď nastupují údržbáři, kteří musí musejí systém udržet v chodu. A je zbytečné mluvit o první či třetí cestě, když se nikam nejde. Vždyť co je to česká politika, když máme Brusel, MMF, WTO a Coca-Colu? Je asi nemožné oživit ekonomiku Česka ve chvíli, kdy v Německu je stagnace - vždyť loni z Německa k nám mířilo 32,6 % našeho dovozu a do Německa směřovalo 37,0 % našeho vývozu.

Nejsou důležití experti na ekonomiku či zahraniční politiku, důležití jsou mediální kouzelníci. Tak v roce 1999 řešil problémy britský premiér Tony Blair, když se válečná operace NATO v Jugoslávii dostala do krize - neposlal na Balkán nová letadla či tanky, ale poslal do Bruselu svého předvolebního stratéga, aby místním pomohl s propagací. Když se dobře mluví, je možné dělat cokoliv.

POZORUHODNÉ JE, že veřejnost tuto proměnu cítí lépe než mnozí politologové a komentátoři. Výzkumu CVVM, který byl zveřejněn minulý týden, zjišťoval, co lidé pokládají za nejdůležitější událost poslední doby. Podle výsledků tohoto výzkumu pokládá rezignaci Vladimíra Špidly a demisi vlády za nedůležitější událost dvakrát méně lidí než je počet těch, kteří pokládají za nejdůležitější vstup česko do Evropské unie. A volby do Evropského parlamentu pokládá za nejdůležitější 3,7krát více lidí, než zmíněný pád Špidly a demisi vlády. Mají svým způsobem pravdu - více se změní výklad vládní politiky, ne politika sama.

Snad ale existují hranice, za nimiž moc nad politickým jednáním veřejnosti ztrácejí reklamní agenti a přebírá jí životní zkušenost. Již zmiňovaný výzkum CVVM zjišťoval, které problémy pokládají obyvatelé Česka za nejdůležitější. Dotázaní nejčastěji uváděli nezaměstnanost (43 %), hospodářskou či obecnou kriminalitu (28 %), korupci (23 %), zadluženost státu a reformu veřejných financí (14 %), rozháranost politické scény (13 %), nestabilita vlády, respektive probíhající vládní krizi (12 %), problémy resortu zdravotnictví (11 %); dále již následovaly problémy, které za nejdůležitější pokládalo méně než deset procent dotázaných. Mediální odborníci jistě poradí těm, kdo budou tvořit programové prohlášení nové vlády, aby v duchu takovýchto výzkumů vybrali odpovídající hesla kladoucí důraz na boj proti nezaměstnanosti, kriminalitě, korupci a za reformu veřejných financí.

BARIÉRY MEDIÁLNÍ POLITIKY stanoví až čas. Blair již pravděpodobně nikdy nedokáže slovy napravit to, co si na své reputaci pokazil u většiny britské veřejnosti válkou v Iráku. A obdobné to může být i ve středu Evropy. Podle výzkumu CVVM si pouze tři procenta dotázaných myslí, že si sociální demokracie dokáže nejlépe poradit se zmíněnými čtyřmi největšími problémy, dvě procenta si to myslí o lidovcích. Naopak 17 % repondentů je tohoto názoru, že nejlepší lék na tento koš problémů představuje ODS, pokud jde o komunisty domnívá se tak 10 % dotázaných. Dokonce i v případě boje proti nezaměstnanosti, což je ústřední téma sociálnědemokratických programů v Evropě, má ČSSD důvěru pouze jednoho docenta dotázaných, zatímco ODS 12 % a KSČM 10 % respondentů.

Tato čísla ale nelze chápat jako kritiku nastupující vlády. Pouze jsou součástí charakteristiky výchozí situace. Dnes je namístě poblahopřát Stanislavu Grossovi k jeho dosavadnímu úspěchu. A připomenout, že má právo na sto dní hájení, během nichž musí prokázat, že je hoden premiérského křesla. Kontrast mezi starým a novým premiérem je výrazný. Místo rozpaků nastupuje odhodlání, místo otazníků vykřičníky. Gross je pln úsměvů tam, kdy jiní propadají beznaději. Je velmistrem dohod a uspokojování i skrytých přání. Zatím jen politiků ve svém okolí. Důležitější ale bude, zda nový premiér naplní přání i občanů této země.

Článek vyjde ve čtvrtek v týdeníku Ekonom

                 
Obsah vydání       28. 7. 2004
28. 7. 2004 Stanislav Gross: "pražský princ" a virtuální realita
28. 7. 2004 Irena Dousková, dětství a normalizační komunismus Jan  Čulík
28. 7. 2004 Ještě jednou o Mašínech Milan  Černý
28. 7. 2004 Záhada Stanislava Grosse Oskar  Krejčí
28. 7. 2004 Fahrenheit 9/11: vyprodaný sál a dlouhý potlesk Viktor  Šaněk
28. 7. 2004 Zadali si mladí stalinisté v Československu v padesátých letech? Jan  Čulík
28. 7. 2004 Jak si Hurvínek představuje válku... Štěpán  Kotrba
28. 7. 2004 Vykrádanie nápadov alebo brzdenie inovácií? Michal  Feik
28. 7. 2004 Teplo, teplejšie... klimatické zmeny Radovan  Geist
27. 7. 2004 Špidla: Nakupení nejrůznějších a spolu nesouvisejících myšlenek Richard  Vavřík
27. 7. 2004 Zamyšlení nad filmem Fahrenheit 9/11 Jiří  Jírovec
26. 7. 2004 Návrh koaliční smlouvy
27. 7. 2004 Jak obtížné je uniknout z prostředí jediného jazyka Jan  Čulík
27. 7. 2004 Andrej Zvjagincev: Mlčení nad traumatem pater absconditus Jan  Čulík
27. 7. 2004 Jedna ruka netleská a Velká voda Jan  Čulík
27. 7. 2004 Lidský život je neustálá konfrontace s měnící se realitou Bohumil  Kartous
27. 7. 2004 Firmy v EU: Očakávanie zvýšenej spolupráce v programe americkej raketovej obrany
27. 7. 2004 Britský "imperiální zájem" na Letní filmové škole Jan  Čulík
27. 7. 2004 9. thermidor druhého roku první Francouzské republiky Jiří  Nezval
27. 7. 2004 Athény 2004 -- Marathón a jak to vlastně bylo Jiří  Bakala
26. 7. 2004 Vojtěch Jasný: Dítě, dobrodruh a filmař Jan  Čulík
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
26. 7. 2004 Börkur Gunnarsson: Každé dílo je "cizí". Každá osoba je "cizinec" Jan  Čulík
24. 7. 2004 Lex Mašín? Jan  Sýkora
24. 7. 2004 Vrah anebo hrdina, bohužel jsme jedna rodina Štěpán  Kotrba
1. 7. 2004 Hospodaření OSBL za červen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
28. 7. 2004 Záhada Stanislava Grosse Oskar  Krejčí
28. 7. 2004 Stanislav Gross: "pražský princ" a virtuální realita   
26. 7. 2004 Jsou neexistující "zemanovci" vlivní nebo bezvýznamní ? Ivan  David
26. 7. 2004 Ministerstvo školství by měl vést odborník Radek  Sárközi
26. 7. 2004 Návrh koaliční smlouvy   
22. 7. 2004 Unie svobody a sociální demokracie: stabilita? Martin  Martínek
22. 7. 2004 Deset programových priorit Unie svobody Štěpán  Kotrba
21. 7. 2004 Předseda je mrtev, ať žije předseda! Jan  Sýkora
21. 7. 2004 Koaliční mechanismy spolupráce Štěpán  Kotrba
18. 7. 2004 ÚVV ČSSD: Šéfe, já to beru... Štěpán  Kotrba
16. 7. 2004 Vážená přítelkyně, vážený příteli... Stanislav  Gross
15. 7. 2004 Vládní krize v Česku: Známá jména, nejasný program Oskar  Krejčí
15. 7. 2004 Nausea (nevolnost) Jaroslav  Pour
15. 7. 2004 Gross: Slibuji, že řadu věcí budeme dělat jinak Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Karty na stole, Damoklův meč nad hlavou Miloš  Dokulil