6. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 1. 2004
Ve svobodné společnosti svobodného trhu se tržní hodnota práce jako každé jiné komodity včetně kapitálu řídí smluvním ujednáním. Součástí smluvního ujednání může být i kolektivní odepření práce formou stávky, aby se zvýšila po práci poptávka a tím i její hodnota. Musí-li následkem toho podnikatel zvýšit ceny nebo objem prodeje, vzniká inflace. Tolik teorie.

V současné České republice, kde je produktivita práce dělníka vyšší než jeho západního kolegy a produktivita práce středního a vyššího managementu výrazně nižší než jejich západních kolegů, se zatížení posledního článku, tedy přímo pracujících, neúměrně zvyšuje.

6. 1. 2004
Spojené státy začaly fotografovat obličeje a snímat otisky prstů všem osobám, cestujícím do USA na americké vízum (např. občané Velké Británie, kteří cestují do USA bez víza, stejně jako občané jiných západoevropských zemí, jsou z tohoto opatření zatím vyňati). Američané plánují vytvořit databázi 24 milionů fotografií a otisků prstů cizinců, kteří každoročně navštěvují USA.

Nový program nahradil dosavadní "program zvláštní registrace", který prý diskriminoval muslimy a občany států na Blízkém východě.

Některé státy světa jsou novým americkým opatřením rozhořčeny. Mezi ně patří např. Brazílie, která začala recipročně fotografovat obličeje a snímat otisky prstů Američanům, přijíždějícím na její území. Nelibost nad novým americkým opatřením vyjádřila i Česká republika.

Přinášíme několik citací z globálního moderovaného fóra internetových stránek BBC, abychom vás seznámili s tím, jak na toto nové opatření reagují lidé v různých zemích světa:

6. 1. 2004

Úterní vydání britského listu Guardian ZDE (viz levý sloupec titulní internetové stránky) zahrnuje mezi dnešními autory komentářů v deníku i Usámu bin Ladina. ZDE :) Jde o zkrácenou verzi nedávné Ladinovy audionahrávky, přepsané z TV vysílání Al Džazíry pro BBC Monitoring Service. Český překlad přineseme zítra.

6. 1. 2004

Důsledek toho, že "Kurdové chytili Saddáma Husajna"?

I přes varování mnoha Iráčanů a iráckých sousedů, aby Američané nerozdělovali zemi na etnické celky, rozhodla se Bushova administrativa ponechat v rámci nového Iráku kurdskému regionu na severu země statut polo-autonomního regionu. Informace o tom přináší ve svém pondělním vydání americký deník The New York Times ZDE.
6. 1. 2004
Re: "Protekcionismus: George Bush zrušil ochranářské tarify" - BL, 5.12.03
Re: Zprávy všech možných agentur o pádu dolaru a o válkách nejrůznějších...

Pár ekonomicko-politických poznámek k nejnovějšímu mezinárodnímu vývoji

6. 1. 2004

poznámka k dílu Milana Kundery

Jestliže se o velkých romanopiscích tvrdí, že všechny jejich romány jsou variací jednoho, platí to jistě i o Milanu Kunderovi. Všechna jeho díla (pomineme-li počáteční angažovanou tvorbu) jako by byla obměnou jednoho. Jako kdyby existoval jeden invariantní román a všechny ostatní by byly jeho variantami. Tato podobnost se týká jak jejich výrazového uspořádání, tak i významových okruhů (příbuznost motivů a témat, prostoru etc.). Zmíněná kontinuita však není vůbec zátěží textu, spíše naopak. Znovu a znovu máme možnost spolu s vypravěčem přemýšlet o podstatě sdělovaných skutečností. Stejná témata jsou nám osvětlována z jiných úhlů, jsou jinak nastavena a zasazována do nových, překvapivých kontextů, v nichž vždy vyplynou na povrch další významy.

6. 1. 2004

O hereckém umění V. Klause nikdo nepochybuje. Momentálně se stylizuje do laskavé role "prezidenta všech". Na jinou roli upozornil P. Máša v článku Dvojí tvář hlavy státu (LN 5. 1. 2004). Roli, která nabádá podnikatele k protestní hladovce v parlamentu. Roli, která se chlubí osobními známostmi se šéfy světových ekonomických institucí. Roli, která kritizuje kamarádství státníků EU, neboť se znají již z dob společných brigád při sběru jahod.

3. 1. 2004

Zhroutil se nám server Britských listů; utrpěli jsme vážnou havárii hardware. V současnosti pracujeme na nouzový režim. Čtenářům se omlouváme, BL musí nyní běžet jen s omezenou funkčností. Postupně zprovozňujeme většinu základních funkcí (nyní je k dispozici znovu i kalendář, pro přístup k předchozím vydáním, i většina tematických archivů a seznam článků podle autorů, viz ZDE). Zdá se však, že budeme muset určitou dobu fungovat bez obrázků a fotografií, neboť nemáme finanční prostředky na nový výkonný server.

Nynější náhradní server Britských listů pracuje zejména v dopoledních hodinách všedních dnů na plnou kapacitu. Pokud se vám Britské listy neotevřou v důsledku jeho přetížení, prosíme, zkuste to později.

Jan Čulík
šéfredaktor

6. 1. 2004

Horúčkovité rokovania predstaviteľov členských a pristupujúcich krajín Európskej únie v polovici decembra v Bruseli nepriniesli dohodu o novej euroústave a nesplnili tým svoje hlavné poslanie. Tak sa aspoň bilancujú vo väčšine médií ťažkopádne sa zjednocujúceho starého kontinentu. Radosť, aj keď z iných dôvodov, však malo čínske vedenie v Pekingu. Jeho analytici privítali ochotu politických špičiek EÚ zvážiť ukončenie embarga na vývoz zbraní do Číny. Aj keď Európsky parlament ponechal 17. decembra embargo naďalej v platnosti, Čína pokračuje vo vyvíjaní tlaku.

6. 1. 2004

Proces konsolidácie lavice zostáva otvorený

Rozhodnutie Strany európskych socialistov, že od tohtoročných volieb do Európskeho parlamentu bude ľavicu na Slovensku reprezentovať Smer, je pravdepodobne už nezvratné. Väčšina "historického" ľavicového establishmentu sa s týmto trendom zmierila.

6. 1. 2004

Kdo má přednost: matka anebo nenarozený plod?

Reakce na tento článek:

Pane Čulíku, konkrétně k otázce:

Nemyslíte, že o sobě mají rozhodovat hlavně ženy?

"Stáčí se to k otázkám svobody, že žena má právo na svoje tělo. Tuto tezi nepřijímám. Ten počatý člověk, i když roste v jejím těle, je jiný člověk. Ona mu slouží a nosí ho. Z hlediska křesťanského nemohu tuto svobodu rozhodování ženy o svém těle připustit."

A komentář BL:

5. 1. 2004

Jak je možné, že v době, kdy jsou v ekonomicky aktivním věku silné poválečné ročníky, které by měly mít dostatek životních a odborných zkušeností a silné ročníky první poloviny sedmdesátých let, které by měly mít dostatek energie, zápalu a neotřených pohledů a zatím navíc odložily zakládání rodin, se nevytváří hospodářský přebytek? Minimálně dvacet let nebude tak příznivá demografická situace, tak proč je nyní státní rozpočet deficitní?, ptá se Josef Juroš

Je to otázka pro ekonomickou analýzu, předložíme ji ekonomovi. Zatím jen předběžnou laickou poznámku, že hospodářská situace každé země je výslednicí celé řady velmi složitých faktorů; nestačí jen energie, nadšení a dobré nápady. Například je také zapotřebí snadný přístup ke kapitálu, aby mohly být nápady dobře realizovány, je zapotřebí moderní výrobní technologie, aby ho mohl autor nápadu realizovat tak, aby dokázal konkurovat obdobným zahraničním nápadům, je nutno, aby podnikatel nemusel plýtvat časem zápolením s nespolehlivou byrokracií, je třeba dobrého mezinárodního marketingu, to vyžaduje znalost mentality jiných zemí a znalost jazyků. Je docela dobře možné, že kulturní zvyklosti v České republice jsou jiné, než jaké jsou zapotřebí k tomu, aby Česko se svými dobrými novými službami a výrobky proniklo na mezinárodní trh; situace naopak napomáhá zahraničním výrobcům, aby prodávali své zboží v ČR, tím je pro lidi v ČR konkurence obtížnější... K otázce se vrátíme. (JČ)

5. 1. 2004

V apríli roku 2004 sa budú v Slovenskej republike konať v poradí druhé priame voľby prezidenta republiky. Na túto funkciu je zatiaľ verejne známych asi desať kandidátov a kandidátov-nekandidátov, t. j. tých, ktorí sa ešte jasne nevyjadrili, ale sú "podozrievaní" z úmyslu uchádzať sa o túto funkciu. Niektorí už predstavili verejne aj svoje manželky, iní sa vyjadrili (František Mikloško), že vyrazia promtne do ulíc hľadať si prvú dámu republiky. Kandidát SDKÚ na funkciu prezidenta Eduard Kukan sa napríklad zdôveril, že po boku manželky sa cíti akosi istejšie. Pri jej predstavovaní mi mimovoľne prebleskol mysľou výrok jedného českého cynika, ktorý bol povedal, že z každej manželky sa časom stane malý tučný kamarát.

5. 1. 2004

Brzo budou zveřejněny výsledky vyšetřování lorda Huttona ohledně smrti vládního zbrojního experta dr. Davida Kellyho. Avšak, konstatoval v týdeníku Observer Michael Meacher, bývalý britský ministr životního prostředí, Hutton se nebude zabývat tím, jak je možné, že oficiální britská vládní zpráva o Iráku ze září 2002 obsahovala několik nepoctivých tvrzení, ani se nebude zabývat otázkou, zda byla Británie pod falešnými záminkami zavlečena do války.

10. února 2003 konstatoval Spojený výbor pro výzvědné služby britské vlády, že neexistují žádné důkazy, že by Irák poskytoval chemické či biologické zbraně al Kajdě, ale pokud by se náhle Saddámův režim rozložil, "vzniklo by riziko, že se takový materiál dostane do nebezpečných rukou", jinými slovy, útok na Irák by zvýšil riziko terorismu. Tony Blair zatajil tuto informaci před válkou a byla publikována teprve, když ji britský parlamentní výbor pro výzvědné služby zveřejnil 11. září 2003.

4. 1. 2004

Andrew Gilligan, reportér každodenního ranního publicistického pořadu "Today" rozhlasové stanice BBC Radio 4, který obvinil Downing Street, že "zdramatizovala" svou oficiální zprávu o Iráku, vyjednává o kontraktu na knihu o své roli v této aféře, v jehož rámci mu zřejmě bude vyplacen honorář až čtvrt milionu liber (více než 11 milionů Kč).

5. 1. 2004
Na začátku Ramadánu roku 2002 se poprvé na pultech francouzských obchodů objevila dosud neznámá značka, na láhvi až příliš podobné světově známé Coca-Cole.V tomto případě se však jednalo o úplně nový nápoj, z dílny do té doby téměř neznámého tuniského právníka.Pojmenoval ho podle muslimského poutního místa Mekky: Mecca-Cola.
2. 1. 2004
přeložil Ondřej Slačálek

Rok 2003 byl rokem, během nějž zanechal George Bush na světě svou stopu. Na počátku nového roku 2004 to pravděpodobně oslavoval. Ale ve skutečnosti to byl strašný rok -- pro Bushe, pro Spojené státy i pro svět. Bush usiloval o to, ukázat, že USA mohou a mají uplatňovat svou moc ve světě jednostranně, že s tím mohou vojensky uspět a posílit tak svou politickou a ekonomickou pozici ve světě. USA měly ukázat, že jsou supervelmocí, která je svými přáteli i nepřáteli pokud ne respektována, pak přinejmenším obávána. Uspěl v tom Bush? Domnívám se, že ne.

2. 1. 2004
Vedoucí média v Česku ještě dlouho po listopadovém převratu nedovedla pochopit, proč je marxismus v západních zemích na sklonku dvacátého století stále populární. Vysvětlení je přitom prosté. Marx měl pravdu.
29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

31. 12. 2003

Z přibližně 6000 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2003 na jejich provoz celkovou částkou 7274 Kč 20 osob. Příspěvky tří čtenářů ze zahraničí prostřednictvím konta www.paypal.com dosáhly kromě toho částky 282.61 amerických dolarů.

Dokončili jsme placení finanční firmě za vypracování účetních zpráv za léta 2001 a 2002, nyní částečně hradíme výrobu knihy Jak Češi bojují.

Čtenáři z celého světa mohou nyní přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 12. 2003

Valná hromada Občanského sdružení Britské listy se bude konat dne 8. ledna 2004 v 18 hodin v restauraci Hybernia v Hybernské ulici v Praze 1.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
5. 1. 2004 Aké otázky položiť kandidátom na funkciu prezidenta SR? Daniel  Krajcer
5. 1. 2004 Klausův projev byl hloupý Petr  Jánský
2. 1. 2004 Nikdy neodpovídejte na "nigerijské" dopisy   
2. 1. 2004 Jaká je budoucnost médií v České republice? Štefan  Švec
2. 1. 2004 2003 - Rok Bushe Immanuel  Wallerstein
2. 1. 2004 Klausův novoroční projev byl rozumný Jan  Čulík
30. 12. 2003 Globalizace omezuje sobectví národních elit   
30. 12. 2003 Krádež náklaďáku Radek  Mokrý
30. 12. 2003 Není přípustné užívat ve vězeňství udavače Václav  Prochor

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová
2. 1. 2004 České školství: Není fér svádět vinu na studenty Jan  Raszyk
30. 12. 2003 Není to vina jen učitelů Jana  Poslová
30. 12. 2003 Dobré učitele je nutno zaplatit Tomáš  Gawron
29. 12. 2003 České školství: problémem nejsou učitelé, na sobě musí pracovat každý sám Josef  Vít
29. 12. 2003 Britský ministr školství: násilí v televizi vede ve školách k šikaně   
29. 12. 2003 Převážně bídné školství Ondřej  Hausenblas
22. 12. 2003 České školství se už nemá kam dál rozkládat Hynek  Hanke
22. 12. 2003 Je české školství skutečně tak mizerné? Ivo  Poláček
10. 12. 2003 Jazyková bariéra Petr  Jánský

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2003 Média veřejné služby Petr  Jánský
23. 12. 2003 Kdo zaznamená naši dobu?   
22. 12. 2003 Digitální politikum - aneb říkají-li dva totéž, bývá to většinou totéž Štěpán  Kotrba
15. 12. 2003 Konečným cílem PR je důvěra Zdeněk  Verner
15. 12. 2003 Ať žije průměrnost! Fabiano  Golgo
11. 12. 2003 Digitální, intelektuální televizní okruh BBC 4: Je to k něčemu?   
4. 12. 2003 Hrozí Itálii diktatura?   
27. 11. 2003 Svobodné názory + "svobodné názory" = podivné souvislosti Jiří  Koubek
27. 11. 2003 Nesnesitelná lehkost informování: ČTK a Appian Ivan  Feranec
26. 11. 2003 Vysílání ČT "bude i nadále zajímavé"   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2004 Američané chtějí ponechat Kurdům na severu Iráku speciální statut Josef  Brož
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   
5. 1. 2004 Usáma bin Laden údajně vydal novou audionahrávku   
31. 12. 2003 Spojené státy vnucují zahraničním leteckým společnostem ozbrojené strážce   
30. 12. 2003 Saddám "prozradil, kam ukryl své miliardy"   
29. 12. 2003 Válka v Iráku ukázala limity americké moci   
28. 12. 2003 Datle nad Saddámovým příklopem skutečně visí i v prosinci   
28. 12. 2003 Paul Bremer "odmítl" Blairovo tvrzení o iráckých ZHN   
24. 12. 2003 Britská vláda: "Saddámovi lživě tvrdili podřízení, že má ZHN"   
23. 12. 2003 Zatracený datle   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2004 Reportér Andrew Gilligan má dostat čtvrt milionu liber za svou knihu o Kellygate   
7. 12. 2003 Irácký plukovník: "Saddam skutečně měl možnost použít ZHN do 45 minut"   
3. 10. 2003 Bývalý britský diplomat: Výzvědné informace jsou nespolehlivé   
3. 10. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho vedlo k vzrůstu autority BBC v Evropě   
26. 9. 2003 BBC vyjádřila "lítost" nad Gilliganovou reportáží   
26. 9. 2003 Případ Kelly: Britský ministr obrany je "lhář a pokrytec"   
25. 9. 2003 Případ Kelly: BBC měla Gilliganovu reportáž připravenou bezchybně   
23. 9. 2003 Alastair Campbell: zveřejněním Kellyho jména "se octne Gilligan v průseru"   
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   

Meacher a pozadí 11. září RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2004 Co o Iráku Británii zamlčel Tony Blair   
9. 9. 2003 Meacher "urazil oběti z 11. září"   
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
22. 7. 2003 Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"   
4. 7. 2003 Hranice pro označování geneticky modifikovaného materiálu v potravinách "je příliš vysoká"   
4. 7. 2003 BBC (trochu) ustupuje britské vládě   
23. 6. 2003 "Superplevel" zpochybňuje budoucnost geneticky modifikovaných plodin   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   
29. 12. 2003 Existuje americké impérium? Michael  Walzer
18. 11. 2003 Brzeziński: Amerika se musí vzdát paranoidní politiky   
16. 10. 2003 "George W. Bush je omezenec a podvodník"   
8. 10. 2003 Veľká hra pokračuje Peter  Stupavský
25. 9. 2003 Európska škodoradosť? Martin  Muránsky
17. 9. 2003 Jsou Spojené státy v úpadku?   
9. 9. 2003 Nový pohled na americkou zahraniční politiku Veronika  Valachová
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo, Hana Profousová
26. 11. 2003 Politické miesto pre Boha Karol  Moravčík
26. 11. 2003 Křikem o cenzuře šíří Jiří Karas jen cílenou demagogii Jan  Čulík
14. 11. 2003 Každá krajnost škodí Jan  Čulík
15. 10. 2003 BBC o pedofilii v katolické církvi   
14. 10. 2003 Riziko nákazy virem HIV Tomáš  Linhart

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2003 Festival MEZIPATRA 2003   
2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová
9. 9. 2003 Ještě jednou o "léčbě homosexuality" Vojtěch  Polák
9. 9. 2003 Homosexualita a potraty: Objektivní fakta versus subjektivní interpretace Pavel  Mareš
5. 9. 2003 O možnosti "léčit" homosexualitu: mýlí se pan Mareš Vojtěch  Polák
4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger
3. 9. 2003 O homosexualitě: Omyly pana Žaloudka Pavel  Mareš
28. 8. 2003 Gayové nepotřebují registrované partnerství   
27. 8. 2003 Jak se pletou odpůrci leseb a gayů Petr  Žaloudek / Fid
18. 8. 2003 Malá provokativní poznámka nejen k homosexualitě Aleš  Kubeczka

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2003 Diskutovať či nediskutovať o Marxovi Andrej  Sablič
3. 12. 2003 Proč se s komunisty nemluví Jakub  Jirsa
28. 11. 2003 Diskuse nad bývalým vládnoucím komunismem je zbytečná Pavel  Urban
27. 11. 2003 Kdo se bojí Karla Marxe? Milan  Valach
27. 11. 2003 Kolektivistické ideály vedou nevyhnutelně k totalitě Jan  Holeček
26. 11. 2003 Marx, marxismus, my a ... např. Václav Klaus Robin  Ujfaluši
25. 11. 2003 Futurologie centrálně celosvětově plánovitého komunismu jako protipól k Fukuyamovi Stanislav  Heczko
24. 11. 2003 Komunismus: Idealismus či zvěrstvo? David  Janus
3. 11. 2003 Diskutujme skôr, ako bude neskoro Andrej  Sablič
30. 10. 2003 Karel Marx: Amerika je typicky dělnická země   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
20. 11. 2003 O zdřevěnělé řeči: důležitá příručka pro novináře Jan  Čulík
20. 11. 2003 Neptejme se zásadně "do kdy?" Vladimír  Just

Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
20. 12. 2002 Milan Kundera jako "didaktik komiky"?   
3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
23. 10. 2002 Neohrabaná nová Kunderova novela