6. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 1. 2004

Tržním nástrojem je i stávka, situace je kritická

Ve svobodné společnosti svobodného trhu se tržní hodnota práce jako každé jiné komodity včetně kapitálu řídí smluvním ujednáním. Součástí smluvního ujednání může být i kolektivní odepření práce formou stávky, aby se zvýšila po práci poptávka a tím i její hodnota. Musí-li následkem toho podnikatel zvýšit ceny nebo objem prodeje, vzniká inflace. Tolik teorie.

V současné České republice, kde je produktivita práce dělníka vyšší než jeho západního kolegy a produktivita práce středního a vyššího managementu výrazně nižší než jejich západních kolegů, se zatížení posledního článku, tedy přímo pracujících, neúměrně zvyšuje.

V českých průmyslových zónách, hyper a supermarketech panují otřesné pracovní podmínky. U asijských investorů se chodí na písknutí i na záchod nezávisle na tom, jestli chcete nebo ne. Aspoň si tři minuty posedíte na míse. V hypermarketech trvale práci pro čtyři musí zvládnout dva, v lepším případě tři lidé. Stálí pracovníci jsou propouštěni a na jejich místa se valí brigádníci, kterým není třeba platit zdravotní a sociální pojištění.

Napětí roste

Sociální napětí roste a ochota poctivě pracovat do úmoru klesá. Přibližně do konce roku 2000 se dělnická třída nedokázala oklepat a uvědomit si, že jejich životní podmínky nejsou zhoršené dočasně, ale trvale.

Její průměrný inteligenční kvocient, a tedy i rozpoznávací schopnosti příčin a následků jsou sice nižší. Ale pokud se nějaký i méně výkonný rozum snaží něco rozpoznat dostatečně dlouho, nakonec ke správnému výsledku dojde.

Navíc mají k dispozici stejný bezvadně fungující emoční aparát jako většina kolektivně žijících savců. Mezi kapitalistou a posledním voříškem, co se emocí týče, není výrazný rozdíl. Měnící se životní podmínky rozpoznáváme tímto způsobem dokonce rychleji než rozumem.

Vzniká emoční bolest

Pokud překročíme určitý práh emoční bolesti, po kterém následuje pocit bezvýchodnosti a je vzájemně sdílený u většího počtu jedinců nějaké skupiny lidí, nastartují se dva základní vrozené mechanismy.

1. roste solidarita uvnitř skupiny.

2. roste agresivita směrem ven ze skupiny.

Zatímco jsem na podzim 2001 u dělníků při práci v supermarketu Delvita a u strážní služby Securitas zaznamenal spíše pasivní stud za svou "neschopnost" a dřinu za málo peněz, (viz. článek Proč pravice letos nevyhraje volby) už letos na podzim při stejné práci v hypermarketu Makro byla situace jiná. A to včetně ostrahy objektu.

Prakticky všichni až po nižší články řízení otevřeně hovořili o nutnosti se vzepřít a situaci změnit třeba násilím. Nejslušnější výrazy na adresu majitelů byly "zlatokopové" a "vydřiduši". Nejvíce frekventované výrazy na stejnou a především vládní adresu však byly "zmrdi" a "ti buzeranti nahoře".

Navíc vzájemná ochota si pomáhat a ochota záměrně i ničit majetek kapitalisty (první prakticky, druhé zatím! teoreticky) byly výrazně vyšší než před pouhými dvěma roky.

Výsledný pocit

Dva měsíce pět dní v týdnu jsem rukama každou směnu přemístil dvě tuny materiálu po 2,5 až 4,5 kilogramových množstvích. Z rukou se mi stávaly hrábě a ta měkká věc na rukou, ramenou, nohou a břiše (čti svaly) ztvrdla na šutr. Facku sám od sebe bych nechtěl. Čistá výplata tu dělá asi 8200,- čistého měsíčně.

Poznal jsem spoustu dobrých lidí a jen několik sviní. Vzájemný poměr výskytu je přesně opačný než ve státních úřadech, většině českých redakcí, o politicích ani nemluvě.

Jestli se tato prací ztvrdlá masa jednou zase dá do pohybu, obvyklé kecy ji už neuklidní.

Zatím...

Zatím učitelé stávkovali jen o prázdninách a první školní den. Horníci na dole Staříč hodinovou stávku zkrátili na dvacet minut ze strachu, aby je kapitalista nepropustil. Lékaři se zmohli jen na odmítnutí přesčasů a vysokoškoláci vyrazili do ulic s mávátky. Zatím si nevšimli, že v nich přetrvává letitá masírka minulého režimu, že všechno je všech a poškozením výrobního procesu poškozují celou společnost.

Rokem 2004 tahle doba končí.

Nejenže pravice příští volby zase nevyhraje, ale přijde i něco nového. Chuť na revanš, chuť vytáhnout nablýskaného kapitalistova slouhu - manažera z kanceláře - a pokochat se jak ten červ sebou zoufale mrská a kroutí.

                 
Obsah vydání       6. 1. 2004
6. 1. 2004 Tržním nástrojem je i stávka, situace je kritická Radek  Mokrý
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"
6. 1. 2004 Guardian tiskne "redakční komentář" Usámy bin Ladina
6. 1. 2004 Američané chtějí ponechat Kurdům na severu Iráku speciální statut Josef  Brož
6. 1. 2004 USD, ČR, EU, USA, poučení a mateřská školka Vladimír  Rott
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
6. 1. 2004 Prezident jahody nesbíral Petr  Jánský
3. 1. 2004 Havárie serveru Britských listů
6. 1. 2004 Čína tlačí na Európsku úniu Adrian Peter Pressburg
6. 1. 2004 Smer sociálna demokracia? Juraj  Marušiak
6. 1. 2004 Politováníhodná kombinace Vojtěch  Polák
5. 1. 2004 Proč nevzniká v ČR hospodářský přebytek?
5. 1. 2004 Aké otázky položiť kandidátom na funkciu prezidenta SR? Daniel  Krajcer
5. 1. 2004 Co o Iráku Británii zamlčel Tony Blair
4. 1. 2004 Reportér Andrew Gilligan má dostat čtvrt milionu liber za svou knihu o Kellygate
5. 1. 2004 Nebezpečně hořká Mecca-Cola Simone  Radačičová
2. 1. 2004 2003 - Rok Bushe Immanuel  Wallerstein
2. 1. 2004 Jaká je budoucnost médií v České republice? Štefan  Švec
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
31. 12. 2003 Hospodaření OSBL za prosinec 2003
18. 12. 2003 Valná hromada Občanského sdružení Britské listy
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech