22. 7. 2003
Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"Analýza, která byla v Británii zveřejněna v pondělí, konstatuje, že jsou geneticky modifikované plodiny jen "velmi malým" rizikem pro veřejnost. List Guardian k tomu poznamenává, že je toto zjištění zřejmě podstatným krokem směrem ke komerční výrobě potravin z geneticky modifikovaných plodin ve Velké Británii. |
Analýza, kterou vypracoval panel 25 odborníků, konstatuje, že "neexistují žádné vědecké argumenty, proč by se měly zakázat všechny genetické plodiny a potraviny z nich vyráběné". Autoři však zdůrazňují, že zjištění analýzy nelze brát jako "stoprocentní schválení" všech geneticky modifikovaných plodin; každý druh je nutno "zkoumat zvlášť". Kritikové však poukazují na to, že prý vědecký tým nezkoumal politiku výroby geneticky modifikovaných plodin dostatečně přísně. Bývalý britský ministr životního prostředí nazval tuto zprávu "veřejným skandálem". Zpráva dochází k závěru, že "riziko lidskému zdraví od geneticky modifikovaných plodin, které jsou v současnosti na trhu, je velmi nízké". Zpráva však dodává, že je důležité vypracovat "technologie pro zjišťování bezpečnosti geneticky modifikovaných plodin, efektivní dohled a monitorující systém a systém pro označování výrobků", aby byla veřejnost připravena na "větší rizika", která mohou vzniknout při pěstování budoucích geneticky modifikovaných plodin. Vědecký tým konstatoval, že největším problémem současné generace geneticky modifikovaných plodin je jejich potenciální vliv na zemědělskou půdu a na flóru a faunu. Zpráva konstatuje, že je zapotřebí dalšího výzkumu, zejména v oblasti ekologie půdy a biodiverzity zemědělských oblastí. Zpráva dovozuje, že z experimentů pěstování nynější generace geneticky modifikovaných plodin vyplývá, že je velmi nepravděpodobné, že by tyto plodiny ovládly krajinu a staly se problematickými. Přesto však existují mezery ve vědeckých znalostech v této výzkumné oblasti a situace se stane v budoucnu složitější, pokud bude k dispozici širší sortiment geneticky modifikovaných plodin." Na druhé straně vědci "nemohou vědět všechno", a jestliže budeme paralyzováni nejistotou, bude to potlačovat inovace a pokrok. Bývalý britský ministr pro životní prostřední Michael Meacher však konstatoval v rozhlase: "Oni říkají, že nenašli důkazy, že je konzumace geneticky modifikovaných potravin zdravotně riziková, ale veřejným skandálem je, že nikdo nezkoumal v této věci žádné důkazy - prostě se jen předpokládá, že geneticky modifikované plodiny jsou bezpečné."
Podrobnosti - v angličtině ZDE |