9. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 8. 2007

Čínská "jaderná" alternativa:

Čínská vláda zahájila soustředěnou kampaň hospodářských hrozeb proti Spojeným státům. Naznačila, že zlikviduje své obrovské rezervy amerických dolarů, pokud na ni Washington uvalí obchodí sankce ve snaze donutit ji, aby revalvovala čínský yuan. Příliš nízký kurs čínského yuanu umožňuje Číně svými výrobky levně konkurovat americkým výrobcům.

Dva činitelé význačných orgánů Čínské komunistické strany poskytli v minulých dnech rozhovory, v nichž dali najevo, že Peking možná použije svých zahraničních rezerv, které dosajují částky 1,33 bilionu amerických dolarů, k tomu, aby opětovali politický tlak z amerického Kongresu.

Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku ZDE

Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus ZDE
Immanuel Wallerstein: Čí století? ZDE
Stane se Čína i vojenským pánem světa? ZDE
Chceme čínskou Evropu? ZDE
James Wolfensohn: Světu budou vévodit Čína a Indie ZDE
Čína má nejvyšší devizové rezervy na světě ZDE
Čína -- velmoc současnosti ZDE

Čína - nová supervelmoc TÉMA BL

Sloupek
Emil Bok

V almaře
mezi listy šalvěje
schoulená vylisovaná žena.
Když vstane,
prudce to zavoní
po celém domě.

ze sbírky Zahrady, Tábor, 2002 vybrala Kateřina Komorádová

Jihočeský básník a výtvarník Emil Bok (1925 - 2007) publikoval v Alternativě, Tvaru, Psím víně a Literárních novinách. Knižně mu vyšly sbírky básní Zima s rybími prsty, Prérie. Žil v Táboře, zemřel letos v červenci.

Nekrolog Britských listů ZDE

9. 8. 2007

Ve středu ve večerním zpravodajství na ČT1 zazněla zpráva, že Svaz pacientů chce navrhnout změnu zákona tak, aby pacienti mohli přímo v ordinaci podepisovat výkony lékařů. Česká lékařská komora navrhuje pokladenský systém. Ve zprávě též bylo řečeno, že v loňském roce bylo podáno 50 trestních oznámení a z toho 15 lékařů bylo odsouzeno. Škoda způsobená lékaři vykazováním fiktivních výkonů se odhaduje na půl miliardy Kč ročně.

Pan David se velmi mýlí, když tvrdí, že slušný člověk přece není žádný udavač, chce si jenom bez rizika zanadávat. Je to stejné obecné paušalizování, které kritizuje. Občané si na lékaře stěžují již několik let, leč většinou marně. Z tohoto důvodu vznikl Svaz pacientů a další cesty k nápravě hledají i mnozí lidé individuálně. Pokud ale není komu si stěžovat, pokud není nikdo ochoten jednotlivé případy zodpovědně vyšetřovat, pokud nemá občan možnost získat důkazy, pak si může jít stěžovat třeba na nádraží, jak se dříve s oblibou říkávalo.

9. 8. 2007

Říční delfín z řeku Jang-tze zmizel z této planety. Je to první velké zvíře, které bylo z planety Země vyhlazeno za posledních padesát let, a je to teprve čtvrtá celá čeleď savců, která vymřela za posledních 500 let. Zničil ho člověk...

Po více než dvaceti milionech let na této planetě byl tento týden oficiálně prohlášen za vymřelý přírodní druh říční delfín z řeky Jang-tze. Je to první kytovec, kterého zničila na této planetě lidská činnost.

9. 8. 2007

Britská policie z okresu West Midlands a britská prokuratura kritizovaly dokumentární pořad televize Channel Four "Dispatches", Tajně v mešitě, za to, že neférově sestříhal tamější kázání a odvysílal z nich ukázky mimo kontext.

Britská prokuratura konstatovala, že zamýšlele zahájit proti televizi Channel Four trestní stíhání za šíření rasové nenávisti, ale nakonec to neudělala.

Policie vyšetřovala způsob, jímž byl film sestříhán, a požádala prokuraturu, aby proti televizní stanici zahájila trestní stíhání, protože odvysílala materiál, který zjevně vyvolával rasovou nenávist.

9. 8. 2007

šok |   Alternativní, podle některých lidí paranoidní výklad příčin a průběhu událostí 11. září 2001, kdy v zřícených mrakodrapech zahynuly tisíce lidí, má poněkud nečekané zastánce. Americké aerolinie Delta Airlines, American Airlines, United Airlines, US Airways Group, Continental Airlines a výrobce letadel Boeing, vyčerpané soudními spory, ve kterých po nich oběti útoků požadují miliardy dolarů, vyrazily do protiútoku. Podaly žalobu u soudu na tajné služby. Chtějí dokázat, že paranoia je namístě. Že CIA a FBI věděly o útocích ještě dříve, než se staly.

9. 8. 2007

Nebude-li ve střední Evropě vybudována stanice protiraketové obrany USA, ČR nebude schopná chránit vlastní území proti balistickým střelám dlouhého doletu, tvrdí Mgr. Jan Pejška z odboru komunikačních strategií Ministerstva obrany ČR v oficiální odpovědi.

Ministerstvo předpokládá že pokud bude v budoucnu NATO budovat svůj vlastní protiraketový štít, stane se ten americký jeho základem. Autora otázek , čtenáře Britských listů Vladislava Horkého, odpovědi nepřesvědčily. Redakci Britských listů také ne. Ochrana území Česka radarem, který má funkce sledovat střední část dráhy balistické střely totiž vylučuje, aby byl použit jako radar k detekci koncové fáze letu. Kdy už konečně přestanou představitelé státu občanům říkat nepravdu?     | šok

9. 8. 2007

9. 8. 2007

Venezuelský prezident Hugo Chavez ve středu 8. 8. 2007 slíbil v Argentině energetické investice pro posílení vlivu Venezuely v regionu a vyvázání Jižní Meriky ze závislosti na nadnárodních společnostech a USA. Chavez prohlásil, že jeho země může investovat do uruguajské elektrárny určené k regasifikaci kapalného zemního plynu z Venezuely. Chávez přišel s podobným návrhem tento týden i při návštěvě argentinského prezidenta Nestora Kirchnera .

9. 8. 2007

šok |   Více než 3,000 vědců, podnikatelů a armádních představitelů se shromáždí během dneška v Anaheimu na 25. mezinárodní technologické konferenci DARPATech 2007. Ta se koná v době 50. výročí založení této instituce, vytvořené prezidentem Dwightem Eisenhowerem uprostřed studené války na podporu technologické převahy armády, která od té doby stála za vývojem řady nejprogresivnějších technologií a nekonvenčních materiálů. Výsledkem činnosti agentury vojenského výzkumu je i technologie internetu.

DARPA při té příležitosti vyhlásila na 3. listopadu 2007 uzávěrku soutěže na vytvoření a praktické předvedení autonomního, automaticky navigovaného a řízeného vozidla, které by přepravilo náklad terénem z jednoho města do druhého. Jako další krok plánuje DARPA vozidlo pro městský provoz. Oznámení výběru semifinalistů této výzvy proběhne právě zítra na konferenci v Anaheimu . Vyhlášení se bude vysílat živě na internetu.

9. 8. 2007

šok |   Americká armáda ukončila vyšetřování a našla vojáka v Iráku, Scotta Thomase Beauchampa , který psal pod jménem Scott Thomas sloupky s názvem Bagdádský deník (Baghdad diarist) pro magazín The New Republic. Armáda konstatovala, že sloupky "byly většinou lživé a některé obsahovaly v kontextu neuvěřitelně kruté věci. Armáda popřela, že by se zakládaly na pravdě. Beauchamp má od té doby zakázáno používat telefon a e-mail...

Vojín Beauchamp líčil v svých příspěvcích groteskní válečné události. Popsal například v článku Shock Troops", jak si dělá legraci ze ženy v posádkové jídelně, která byla znetvořená IED, a všímá si kolegy vojáka, který má rád, když řídí Humvee , protože mu to poskytuje příležitost přejíždět na ulicích divoké psy. V článku "The Zombie Dogs of Baghdad" popisuje ohavnou historku při zastávce na hlídce kvůli mrtvole, položené na silnici a obklopené pomatenými, hladovějícími psy. Ve sloupku "War bonds" je popsán příběh zdvořilého malého iráckého chlapce, který rád mluví s americkými vojáky a proto mu iráčtí "bojovníci za svobodu" vyříznou jazyk.

V jiném příběhu zase voják nalezne vrchol dětské lebky a nosí jej jako jarmulku na hlavě - prý jako vtip.

Britští vědci zjistili, že příliš dlouhá doba, strávená vojáky v Iráku, vede k duševním chorobám v důsledku příliš intenzivního a dlouhého stresu. Studie 5500 vojáků zjistila, že byli v Iráku o dvacet procent déle, než se doporučuje, uvádí se v odborném časopise British Medical Journal. U takovýchto vojáků vzniká Post Traumatic Stress Disorder (PSTD), duševní choroba vyvolaná stresem.

Vědci z Kings College v Londýně zjistili, že setrvávají-li vojáci v Iráku déle než doporučovaných 13 měsíců během tří let, mají o 20 až 50 procent větší pravděpodobnost, že u nich vznikne duševní choroba. Ve válečné zóně také mají vojáci problém s alkoholismem a s četnými zdravotními potížemi. Vojáci, kteří zůstávají v Iráku příliš dlouho, mají pak potíže v rodině i v další činné vojenské službě. Zejména se to týká vojáků účastnících se na přímých bojích. Matthew Motopf, profesor všeobecné psychiatrie v Kings College v Londýně uvedl, že záporný dopad rozmístění vojsk v Iráku déle než rok je velmi podstatný.

Podrobnosti v angličtině ZDE

9. 8. 2007

šok |   Irán a Severní Korea se v středu 8. á: 2007 dohodly na spolupráci v oblasti energetiky. Severokorejský ministr pro zahraniční obchod Rim Kchjong Man, se v Teheránu setkal s íránským ministrem pro ropný průmysl Kazimem Vazírím Hamaním, prohlásil, že Korejská lidově demokratická republika chce rozšířit spolupráci s Íránem v energetickém sektoru a měnit s ním rafinovanou ropu za surovou. Informovala o tom íránská tisková agentura Šana.

9. 8. 2007

Již jednou jsem psal o privatizaci ČEZu. Nicméně přece jenom se objevilo několik nových informací.

Předně ČEZ opravdu začal nakupovat svoje vlastní akcie.. Údajně je firma překapitalizována. Proč potom zdražuje elektřinu, netuším. Asi v tom bude nějaká konkurence... Ovšem informace, že emituje dluhopisy splatné v roce 2010 mne trochu zaskočila. Tak je překapitalizována, nebo potřebuje kapitál (emisi a prodej dluhopisů)?

Chystá se výstavba elektrárny v Ruské federaci. Management vydělává stamiliony. A to v takové míře že zcela náhodou financuje výstavbu školy příbuzného jednoho z nejvyšších politiků. No, já nejsem ekonom. Jenom koukám na stále vyšší sumy na červených složenkách a nějak si ty informace neumím sladit. Vždyť je to pořád ještě státní (tedy i můj) podnik. Rozumíte tomu někdo?

8. 8. 2007

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Sněmovna reprezentantů odebrala 139 milionů dolarů (2,8 miliardy korun) z 310 milionů, jež vláda prezidenta George Bushe požadovala na přípravné práce na výstavbu evropské části amerického systému protiraketové obrany. Výdaje potřebné pro radarovou základnu v Česku sice členové dolní komory Kongresu schválili, chybí ale finance pro přípravu umístění antiraket v Polsku. Z věcného hlediska toto rozhodnutí na první pohled postrádá logiku, protože se jedná o spojité nádoby, jde o komplex, jedno bez druhého nemůže plnit svou předpokládanou funkci. Příčinou tohoto rozhodnutí může být i fakt, že se jedná o systém, který vlastně nikdy nefungoval a už vůbec ne v reálných podmínkách. Specialisté se vehementně snaží z jednotlivých komponentů slepit plnně funkční systém. Doposud se ale nikdy neprokázalo, že by tento projekt, který již spolykal miliardy amerických dolarů, byl skutečně nejvhodnější investicí. Za škrty v rozpočtu proto lze hledat nejspíše snahu o efektivní vynakládání finančních prostředků na obranu, než zásadní odpor k systému protiraketové obrany jako takovému.

Pozn. red. O této skutečnosti jsme v BL informovali s předstihem už 27. 7. 2007, ZDE.

Mnozí z nás si možná položí jednoduchou otázku, zda by měl význam samotný předsunutý radar v Brdech bez protiraketové základny s antiraketami v Polsku? A je vůbec možné, aby v případě, že by u nás i přesto byl vybudován jen radar, mohla polskou raketovou základnu nahradit některá další základna s antiraketami jinde na světě?

9. 8. 2007

(Negativní humor)

Také my, členové příští Negativní strany, jsme si uvědomili, že humanitární akce suverénně nahánějí politickým stranám jejich voliče. Působí to na občany velmi dojemně, když někomu předem nenápadně podrazíte nohu, on padne na kokos a vy jej potom celého pomláceného okázale zvedáte ze země a poskytujete mu první pomoc. (A přitom jej navíc třeba okradete o peněženku.)

Michael Marčák: Kašlu ti na advokáta, potřebuju nějakýho dobrýho státního zástupce, kterej mě z toho vyseká !
9. 8. 2007

Pád Berlínské zdi
9. 8. 2007
předneseno 13. 5. 2007 v Praze, Vila Lana

Skutečnost, že Berlínská zeď spadla přesně dvě stě let po Francouzské revoluci, neunikl ostrému oku François Furetovi, velkému francouzskému historikovi. Sleduje povstání na televizi, Furet cítil, že je svědkem více než konce režimu; on cítil, že je svědkem konce jedné iluze. Tato iluze byla poháněna, dle Fureta, nenávistí buržoasie, společenské třídy pokládané "za mocnou v ekonomickém pojetí", posedlé penězi, ale "zbavené hluboko uvnitř morálních principů". Co však byla "nenávist buržoasie?". Jen na pohled to byla "nenávist jiného, ve skutečnosti to byla nenávist sebe samé". Dnes, on si šťastně vydechl, je po revoluci. "Myšlenka jiné společnosti" je naštěstí "téměř nemyslitelná". Milosrdně, "jsme odsouzeni žít ve světě, jaký je".

Autor je profesorem historie na katedře liberálních studií The New School for Social Research v New Yorku

7. 8. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

< foto Uwe Ladwig

Po vlastně nedlouhé době jsem byl zase jednou v Praze. Tentokrát jsem se ale nechtěl jen podívat na krásné kamení a vidět staré přátele, chtěl jsem se taky přesvědčit o tom, o čem se tak píše v té demokratické republice české...

Že demokraté musí být pod neustálou kritickou kontrolou, o tom se ví v těch zemích, kde demokracie už existuje delší dobu. Politická opozice je při tom důležitým a nezbytným faktorem, ale to, co demokracie hlavně potřebuje, má-li přežít na delší dobu, to je opravdu nezávislá a kritický čtvrtá moc -- tisk a sdělovací prostředky. Čtenáři Britských listů to vědí, Jan Čulík to píše pořád, já jsem se o tom už taky párkrát zmínil.

A jaké to tedy teď bylo v té Praze? O čem se tam psalo, nebo lépe řečeno nepsalo?

(Autor byl dlouhá léta ředitelem jedné velké globální elektronické firmy v Evropě. Je Němec a žije v Hamburku.)

8. 8. 2007

OTEVŘENÝ DOPIS IVANU DAVIDOVI:

Vážený pane doktore, protože i já patřím mezi ty "obecné stěžovatele," kteří Vás tak bytostně znechucují, prostudoval jsem si zájmem, velmi pozorně a několikrát Váš článek "Má to cenu, ale jen konkrétně -- a s důkazy" ze dne 6. 8. 2007. Došel jsem k závěru, že oba dva žijeme sice v jednom státě -- ovšem ve značně odlišných světech, píše čtenář Jiří Kramář.

8. 8. 2007

Stíhání místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka bylo zastaveno. Problémy lidovců to neřeší.

Příznivci předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka mohou slavit: jihlavský státní zástupce Arif Salichov, který převzal vyšetřování údajné Čunkovy úplatkářské aféry, trestní stíhání oficiálně zastavil. A slíbil navíc podnět na přešetření práce vyšetřovatele, kterou pokládá za nebývale tendenční. Tím jen potvrdil, že konec kauzy je nadále v nedohlednu - vyšetřovatel se bude hájit, právě tak jako hlavní svědkyně v dané kauze. Na ni Čunek podal trestní oznámení - a ona teď musí vypovídat, stejně jako další svědci.

8. 8. 2007

"Jsme zemí, ne nadací; musíme vést zahraniční politiku pro Ameriku; myslíte si, že slovo "demokracie" bude [na to] stačit?" Henry Kissinger (18. dubna 2007)

Koncem července a začátkem srpna jsme svědky závažných politických událostí, spojených s dvěma nejaktuálnějšími humanitárními krizemi současnosti, se súdánským Darfúrem a s Irákem.

8. 8. 2007

Jisté vzrušení ohledně vízové povinnosti pro české občany cestující do USA nepochybně opadne, až se občan dočká odpovědí na řadu základních otázek. Zatím je zřejmé, že zrušení víz nedává jistotu, že (český) občan, stejně jako jakýkoli jiný, bude do země skutečně vpuštěn.

Kanadské radio CBC vysílalo 4. srpna 2007 ZDE zajímavý program týkající se konkrétního případu, kdy byl odmítnut vstup do Kanady vysokoškolskému profesorovi z USA. Prvních 9.20 minut záznamu pak bylo doplněno odpověďmi na telefonické dotazy čtenářů. Tato část pořadu bohužel není na stránkách CBC přístupná.

Americký profesor pracovních vztahů (tedy vztahů mezi odbory a zaměstnavateli, pozn. red.) T. J., zažil minulý týden velké překvapení na americko-kanadské hranici v Cornwallu: byl mu odepřen vstup do Kanady, přestože tuto hranici překročil během posledního roku asi padesátkrát. Důvodem byl záznam v jeho spise, že byl zadržen v roce 1981, když se zúčastnil odborové stávky v USA. Kanadský úředník na hranici požadoval důkaz, že T.J. nebyl nikdy obžalován a nebo odsouzen v USA za žádný trestný čin.

7. 8. 2007

Některé skončily v rukou povstalců

Od invaze v březnu 2003 ztratili Američané v Iráku 110 000 střelných zbraní typu AK 47 (Kalašnikov), 80 000 pistolí a 135 000 součástek tělesné obrněné ochrany. Informace zveřejnil auditorský úřad americké vlády, kterou svou analýzu vypracoval pro Kongres. Ukazuje to, v jaké zmatku je americká správa v Iráku. Zpráva zjistila, že mezi záznamy o existenci zbraní, spravovaných Američany v Iráku a skutečností existuje třicetiprocentní rozdíl. Nikdo v Bushově vládě netuší, kam se podělo těchto 30 procent zbraní.

Čína RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Záhadná obrana XBR radaru v Brdech Stanislav  Kaucký
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?   
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík
27. 7. 2007 Americký Kongres zasadil těžkou ránu Bushově projektu raketové obrany v Evropě   
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2007 Jak lze zamaskovat radar Jan  Neoral
6. 8. 2007 Radar jako zrcadlo Ladislav  Žák
5. 8. 2007 Akce "Praha - Brdy - Hirošima"   
5. 8. 2007 Pozdrav od starosty města Hirošima   
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Myšlenka dne (včerejšího) : Klvaňův tenký paprsek   
3. 8. 2007 Břízkovec, hora Osudu Pavel  Čámský
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Romský problém v ČRo 6 Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Nemoc Kijivu odhalil Gorilí klan   
6. 8. 2007 Gorily v pražské ZOO zná díky rozhlasu celá republika, Rada ale útočí drsněji než Richard Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 WWW -- postřik na mediálního škůdce Bohumil  Kartous
4. 8. 2007 Český rozhlas: "Zpravodajství" Jana Jůna pokračuje Jan  Čulík
1. 8. 2007 DIGITALIZACE: jaký ten produkt skutečně bude Štěpán  Kotrba
1. 8. 2007 Potomci studené války v Českém rozhlase Štěpán  Kotrba
31. 7. 2007 Když stůl kulhá aneb prokletí mediální nezodpovědnosti Jan  Motal
31. 7. 2007 Nesmyslné zkreslování informací v ČRo 6 - proboha, proč?   
30. 7. 2007 J. S. Bach zdarma   

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2007 Salvia digitalis Emil  Bok
8. 8. 2007 Dejà vu Kateřina  Komorádová
7. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
6. 8. 2007 Škovránok Štefan  Moravčík
3. 8. 2007 Assisi Emil  Bok
2. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
1. 8. 2007 Bodies The Exhibition Petr  Štengl
31. 7. 2007 Západ Bohuslav  Binka
30. 7. 2007 Sonet na pamiatku Vojtěch  Mihálik
27. 7. 2007 ■ ■ ■ Karel  Dolejší

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí   
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2007 Papežův tajemník varoval před přistěhovalectvím muslimů do Evropy Lukáš  Lhoťan
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc
18. 7. 2007 Dědictví středověku, nikoliv starověku Boris  Cvek
17. 7. 2007 Katolický kardinál se omluvil stovkám sexuálně zneužívaných obětí   
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Co se stane, když protestanti nevěří katolíkům, aneb Proč vycházet z toho, že by bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry měl změnit své mínění? Uwe  Ladwig
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Soudce částečně zakázal ekologické protesty proti letecké dopravě   
2. 8. 2007 Hnědé mraky z Asie oteplují planetu   
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   
25. 6. 2007 Chládek pod stromem   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Američané "ztratili" v Iráku 190 000 zbraní   
6. 8. 2007 Americký viceprezident Dick Cheney údajně připravuje teroristický útok v USA Jakub  Rolčík
31. 7. 2007 Zmatek v překladech anebo "jemné rozdíly"? Štěpán  Kotrba
31. 7. 2007 Amerika prodá na Blízký východ obrovské množství zbraní   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
26. 7. 2007 Čekání na září Štěpán  Steiger
24. 7. 2007 Dear Mr. President od Pink na ČT24 - změna politického kurzu veřejnoprávní televize? Štěpán  Kotrba
21. 7. 2007 Náměstek ministra financí Reaganovy vlády varuje před nastolením diktatury v USA Jakub  Rolčík
13. 7. 2007 Sněmovna reprezentantů hlasovala pro stažení amerických vojsk z Iráku   
11. 7. 2007 Irák: Bush požaduje podporu od Kongresu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona