9. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 8. 2007

Ministerstvo obrany: Stavbou radaru nedošlo k pozvání cizích vojsk

Nebude-li ve střední Evropě vybudována stanice protiraketové obrany USA, ČR nebude schopná chránit vlastní území proti balistickým střelám dlouhého doletu, tvrdí Mgr. Jan Pejška z odboru komunikačních strategií Ministerstva obrany ČR v oficiální odpovědi.

Ministerstvo předpokládá že pokud bude v budoucnu NATO budovat svůj vlastní protiraketový štít, stane se ten americký jeho základem. Autora otázek , čtenáře Britských listů Vladislava Horkého, odpovědi nepřesvědčily. Redakci Britských listů také ne. Ochrana území Česka radarem, který má funkce sledovat střední část dráhy balistické střely totiž vylučuje, aby byl použit jako radar k detekci koncové fáze letu. Kdy už konečně přestanou představitelé státu občanům říkat nepravdu?     | šok

Máte zjištěno, zda nebyla naplnena skutkova podstata vlastizrady a pod, kdyz vytvaříte ze samostatné České Republiky satelitní stát jak to bylo provedeno v 68, kdy vojska Varšavské smlouvy byly rovněž oficiálne pozvána proti vůli národa českého?

Skutková podstata trestného činu vlastizrady naplněna nebyla. Navíc nedošlo k žádnému pozvání cizích vojsk, Česká republika pouze souhlasila s tím, že se Spojenými státy zahájí jednání o možném umístění prvků protiraketové obrany na českém území. Pokud bude v budoucnu rozhodnuto o vybudování radarové stanice, v souladu s Ústavou bude podléhat pobyt amerických vojáků a specialistů v ČR schválení obou komor parlamentu.

Jak má být zaručena ochrana České republiky proti raketám? Reaguji na zavádějící průzkum, ve kterém dáváte do souvislosti americký radar a ochranu České republiky. Nejedná se o úmyslnou manipulaci s veřejným míněním?

Nebude-li ve střední Evropě vybudována stanice protiraketové obrany USA, ČR nebude schopná chránit vlastní území proti balistickým střelám dlouhého doletu. Jediný existující systém ochrany proti těmto druhům zbraní je protiraketový systém USA, přičemž lze předpokládat, že pokud bude v budoucnu NATO budovat svůj vlastní protiraketový štít, stane se ten americký jeho základem.

Jak zaručíte stávající stav, kdy nebyly na území České republiky prováděny teroristické útoky následně po realizaci amerického radaru? Dáte tímto důvod k provádění útoku ...nikoli na radar..., o ten jim nejde, ale o celou zbývající republiku... především Prahu. Nebudete tímto úmyslně poškozovat bezpečnost státu? Není to proti zájmům občanů ČR?

Nikde nebyla exaktně prokázána souvislost mezi vybudováním cizí základny a rizikem terorismu. V současné době jsou americké základny v 18 evropských zemích a žádná z nich není v této souvislosti terčem útoků. Hypoteticky mají k útoku na ČR teroristé důvody již dávno, vždyť jsme členem NATO a v Praze dlouhodobě sídlí například Rádio Svobodné Evropa.

Jak řešíte odstoupení od smlouvy ze strany ČR v době, kdy už bude radar stát? V případě nedodržení smlouvy, porušení suverenity, zatajovaní informací (působení na zdraví, bezpečnost státu apod.)?

Hovořit o smlouvě mezi ČR a USA je předčasné. Aktuálně se pracuje na přípravě dvou dohod, které dají rámec dalšímu jednání. Mohu Vás ujistit, že součástí vyjednávací pozice ČR je i podmínka budoucího možného odstoupení od jednání. V případě, že nakonec bude rozhodnuto o umístění stanice ve vojenském újezdu Brdy, bude i smlouva (která by byla uzavřena) obsahovat podmínky, za kterých od ní lze odstoupit.

Bude smlouva veřejně přístupná?

Hlavním garantem vyjednávání je Ministerstvo zahraničních věcí, tuto otázku je nutné směřovat tam. Předpokládám však, že případná budoucí smlouva bude obsahovat některé utajované skutečnosti, které nebudou veřejně přístupné.

Budou mít ti vojáci něco jako statut veřejného činitele? Můžou nás např. zadržet?

Američtí vojáci by neměli statut veřejného činitele. Pochopitelně by strážili území základny a v případě vniknutí cizí osoby by měli oprávnění ji zadržet a předat českým orgánům.

Budou američtí vojáci chodit po území ČR ozbrojení?

Během dosavadních jednání nebyl vznesen žádný požadavek na pohyb se zbraní mimo území základny.

Kolik to bude stát Českou republiku?

Americká strana ponese všechny náklady spojené s průzkumem lokality, případným vybudováním a provozem stanice. V jednání je i budoucí pronájem za poskytnuté prostory. Jediné náklady české strany jsou spojené s dekontaminací zvoleného území od nevybuchlé munice.

Konečné rozhodnutí o možném umístění prvků protiraketové obrany na českém území není v kompetenci Ministerstva obrany, ale je záležitostí vlády České republiky a Parlamentu České republiky. Mohu vás ale ujistit, že vláda USA je plně srozuměna s tím, že případná radarová stanice v Brdech bude podléhat české jurisdikci a musí splňovat všechny české hygienické, ekologické a technické normy.

                 
Obsah vydání       9. 8. 2007
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům
9. 8. 2007 Lékaři kontra pacienti Věra  Říhová
9. 8. 2007 Vymřel: Delfín, kterého zlikvidovali lidé
9. 8. 2007 Televize Channel Four terčem kritiky, že "šíří rasovou nenávist"
9. 8. 2007 Salvia digitalis Emil  Bok
9. 8. 2007 Americké aerolinie žalují FBI a CIA kvůli 11. září
9. 8. 2007 Ministerstvo obrany: Stavbou radaru nedošlo k pozvání cizích vojsk
9. 8. 2007 Má sentimentální cesta do Prahy Uwe  Ladwig
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe
9. 8. 2007 Budoucnost armád na konferenci
9. 8. 2007 Američané odhalili autora Bagdádského deníku - prý psal lži
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat
9. 8. 2007 Privatizace ČEZu Petr  Wagner
8. 8. 2007 Má smysl XBR radar bez antiraket? Stanislav  Kaucký
9. 8. 2007 Humanitární akce Negativní strany Wenzel  Lischka
9. 8. 2007 Michael  Marčák
9. 8. 2007 Idea levice Eli  Zaretsky
7. 8. 2007 Demokracie bez kritické kontroly tisku dlouho nevydrží, aneb O čem se v Praze nepíše Uwe  Ladwig
8. 8. 2007 Žijeme ve dvou různých světech, pane doktore
8. 8. 2007 Vyšetřování pokračuje, nezapomeňte! Oskar  Krejčí
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
8. 8. 2007 Vstup do USA -- bez víz možná, bez problémů nikoli Jiří  Jírovec
7. 8. 2007 Američané "ztratili" v Iráku 190 000 zbraní