23. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 3. 2004

Neumětelství a reklamní orgasmus:

Je to ještě veřejnoprávní televize?

Motto:

"1,087 milionu diváků sledovalo sobotní přímý přenos slavnostního večera předání cen Akademie populární hudby ANDĚL 2003..."

(Tisková zpráva České televize)

Dotaz JČ: Proč mají i byrokrati v ČT tak rádi dlouhé řetězení genitivů? ("přenos večera předání cen Akademie hudby...") :)

Na diskusním fóru České televize se ohledně předávání letošních Andělů diskutuje hlavně o tom, jestli je dobře, že celý večer moderoval Slovák. Většina příspěvků se naštěstí slovenštiny na obrazovce vášnivě zastává. Sám za sebe říkám, že Miro Žbirka by klidně mohl uvádět všechny slavnostní večery v ČT. Kdyby to uměl.

Nejhorší na celém sobotním předávání byla všudypřítomná reklama.

Sloupek

Studenti z ČR, které jsem učil na Glasgow University, se na mě občas obracejí, abych jim přivezl z tamější univerzitní knihovny některé knihy. Zjevně je jednodušší jít v Glasgowě do knihovny, vzít knihu z police, automatickým vydávacím přístrojem si ji vydat - dost jednoduchá procedura. Shodou okolností jsem v neděli večer vyslechl stížnosti, jak obtížné je dostat se v pražských vysokoškolských knihovnách ke knížkám. Vyplývalo z toho, že jsou spíš knihovny v Praze pro knihovníky než pro čtenáře.

Potřeboval jsem si v pondělí dopoledne oxeroxovat jedinou stránku z pražských novin, asi 10 dní starých. Dělával jsem to v minulosti často, mělo by to být jednoduché. Dojdete do univerzitní knihovny v pražském Klementinu v druhém patře do studovny časopisů, požádáte přes pult o zmíněné noviny a oxeroxujete si příslušnou stránku na tamějším fotokopírovacím přístroji. Tak jsem tam došel i v pondělí. Ale chyba lávky! "Přístroj je mimo provoz!" hlásala na něm cedule. Knihovnice mi zprvu noviny chtěla vydat, ať si je nechám oxeroxovat v přízemí. Druhá však mínila, že je jednodušší požádat o jiný výtisk novin rovnou v přízemí ve všeobecné knihovně, mají tam prý aktuální tisk taky.

Tak jsem se odebral dolů do všeobecné knihovny a zařadil jsem se do fronty čtenářů, jimž knihovníci vysvětlovali, proč nemohou dostat objednané knihy. "Vaše objednávka ještě nebyla zpracována," zněla jedna odpověď. "No, nevím," pravila jiná knihovnice jiné čtenářce při pohledu na obrazovku počítače, "tato kniha byla vrácena už v prosinci, tak by tu měla být." Ale není.

Požádal jsem o noviny, které jsem hledal, s tím, že potřebuju oxeroxovat jednu stránku. Knihovnice je položila na stůl, že mi je přepošle do vedlejší místnosti ke xeroxu. "Můžu se ale tady u vašeho pultu podívat, zda je to to správné číslo a která přesně je to stránka?" zeptal jsem se. "Ne, nemohu vám noviny dát do ruky, potřebuju váš průkaz." - "Průkaz do knihovny nemám, ale půjčím vám svůj pas." - "Když nemáte průkaz do knihovny, musím vám odepřít veškeré služby. Neměli vás sem vůbec pustit."

Tak jsem odešel s prázdnou. Pražská Národní knihovna vyplýtvala zbytečně hodinu mého času.

Zkusil jsem ještě Městskou knihovnu - ta má v pondělí zavřeno. :)

Budu muset počkat, až se vrátím do Glasgow. Představa, že si mám nechávat kvůli fotokopii jediné novinové stránky ve studovně nechat složitě vydat průkaz do knihovny mi připadala poněkud lichá.

Ale mou chybou je, že jsem chtěl vidět, jak vypadá příslušný článek v grafické úpravě v tiskové formě - neměl jsem očekávat, že pražská Národní knihovna je schopna bez byrokracie poskytnout jakoukoliv službu a měl jsem si ho rovnou vyhledat na internetu.

23. 3. 2004

Reakce na tento článek.

Shodou okolností jsem byl po přečtení vašeho článku nucen provést svůj každodenní rituál - odmazat desítky spamů ze své emailové schránky, spamů zahrnujících různé obligátní viagry a nabídky dobrodinců toužících po zvětšení mého penisu.

23. 3. 2004

Reakce na článek Jana Čulíka Jak žijí obyčejní lidé

Znáte ten pocit? Stalo se Vám to někdy? Přijdete na zastávku vlaku či autobusu -- to je jedno, zkrátka je ráno a Vy cestujete do zaměstnání. Tak jako každý den přijdete pár minut před odjezdem a postavíte se na své obvyklé místo. Otevřete si noviny, nebo jen tak koukáte kolem. Všechno jako vždycky, jako každý všední den. A najednou znejistíte. Něco tady neklape.

Stojíte tady totiž sami.

23. 3. 2004

úterý 15.30 Američtí činitelé začali v úterý odpoledne svědčit před nezávislou komisí, která vyšetřuje útoky z 11. září 2001. V úterý mají svědčit i americký ministr zahraničí Colin Powell a ministr obrany Donald Rumsfeld.

Svědčit budou i jejich předchůdci z Clintonovy éry, aby se zjistilo, zda přenechali Bushově vládě nějaká varování, která Bushova vláda snad ignorovala.

V pondělí konstatoval Richard Clarke bývaký koordinátor Bílého domu pro boj proti terorismu, že Bílý dům ignoroval hrozbu od organizace al Kajdá a zaměřil se raději na virtuální hrozbu z Iráku.

23. 3. 2004

Izrael se pokusí usmrtit celé vedení palestinské militantní skupiny Hamas a zintenzivní proti ní své cílené útoky, konstatovaly v úterý izraelské bezpečnostní zdroje.

23. 3. 2004

Palestinští militanti v pondělí varovali, že se okamžitě a krvavě pomstí za to, že Izrael zavraždil Ahmeda Jassina, zakladatele a duchovního vůdce militantní organizace Hamas.

23. 3. 2004

Bílý dům odmítl v pondělí ostré obvinění od bývalého hlavního poradce George Bushe pro boj proti terorismu Richarda Clarka. Ten obvinil americkou vládu, že bojuje proti terorismu "strašně špatně" a že ignorovala varování před útoky z 11. září.

Richard Clarke, který odešel loni do důchodu, obvinil Bushovu vládu v televizním pořadu Sixty Minutes z celé řady selhání. Clarke právě vydává svou knihu Against All Enemies: Inside America's war on terror (Proti všem nepřátelům: Uvnitř americké války proti terorismu).

23. 3. 2004

Diskuse o budoucnosti broadbandového internetu - debata akademických pracovníků a studentů s předními představiteli telekomunikační oblasti v ČR (Vladimír Mlynář, Gabriel Berdár, David Stádník a další), kterou pořádá Studentská unie ČVUT - klub Silicon Hill za technické podpory CESNETu, začíná již dnes v 15:00 v budově FEL ČVUT na Karlově náměstí. Spojení - metro B, tramvaje, zastávka Karlovo náměstí, budova ČVUT na rohu s Resslovou ulicí, dále navigační šipky do místnosti K1. Živé vysílání pro všechny (i modemisty:) zajišťuje AVC SH a Český rozhlas

23. 3. 2004
Josef Provazník

Každý den se děsím při představě, že zahlédnu titulní stranu "nebulvární" i-Dnes a dozvím se dozajista zajímavé informace o tom, že Helena Houdová se těší na dvojčata, že Ivana Trampová má ráda k obědu knedlíky a Helena Vondráčková si v posteli dobře rozumí se svým manželem.

23. 3. 2004

Jít do války by ve Švýcarsku znamenalo mandát voličů, časově omezený a jen na tu kterou válku. Žádná válka bez tohoto mandátu být nemůže. To je to tajemství za neúčastí Švýcarska v ozbrojených konfliktech méně vyvinutých zemí v první polovině dvacátého století, vysvětluje Vladimír Rott.

To, co píše paní Malá ZDE se týká iniciativy na referenda spolková (celostátní), na krajská/okresní a obecní je počet podpisů nižší. Pak jsou tu ale referenda povinná.

Více jak k iniciativě a referendu, tak k legislativě na: www.admin.ch > politická práva ve spolku (en, de, fr, it, rm)

Možná by Vás také zajímalo: http://european-referendum.org > Česky

22. 3. 2004

Vláda České republiky
Parlament České republiky

Žádám vládu a Parlament České republiky, aby využili práva státu vybírat daně a v rámci probíhající reformy veřejných financí stanovili mimořádnou daň z vysílání televizní stanice NOVA určené k úhradě nákladů státu vzniklých v souvislosti s existencí vysílání televizní stanice NOVA v právním prostředí České republiky a zamezili tak přenášení těchto nákladů ve formě spotřebních daní, daně z přidané hodnoty a snížení nemocenských dávek na občany.

Žádám vládu, Parlament a prezidenta České republiky, aby v zájmu zachování sociálního a mezigeneračního smíru legislativně přepracovali a schválili požadavek petice.

Ing. Josef Juroš
Bratříkovice 41
747 55
Podepište!

Autor níže uvádí vysvětlení:

23. 3. 2004

Nejprve bych chtěl říci, že nepatřím mezi stoupence G. W. Bushe, že jeho vnitřní politika je mi doslova odpudivá, neboť patřím mezi přesvědčené liberály a tíhnu k mírně levicovému, sociálnímu smýšlení. Dávným, ještě předmarxistickým základem levicového ideálu byla solidarita s trpícími a snaha jim pomoci společenskými reformami. Dodnes je typické pro různé levicové aktivisty upozorňovat na utrpení těch zavržených a posledních našeho světa. Obávám se však, že potřeba opravdu a efektivně pomoci uvolnila místo spíše ideologickým potřebám a že situace bídných a ubohých lidí je zneužívána stále a stále k útokům na samu podstatu západní liberální demokracie, totiž na ochranu lidských práv všech jednotlivců.

23. 3. 2004

Přestože je většina Kanaďanů přesvědčena o blahodárném vlivu genetického výzkumu, nepřejí si, aby se údajů používalo ke komerčním účelům. Zprávu přinesla agentura The Canadian Press díky zákonu o přístupu k informacím.

23. 3. 2004

Je už nejvyšší čas zrušit OSN. Neexistuje přece ani jeden seriozní důvod, proč bychom měli poslouchat partu nikým nikdy nezvolených OSN-poslanců, kteří si myslí, že mají právo rozhodovat o osudu světa, národů či států... Je nanejvýš dobře, že v nejvyšších výkonných rolích OSN jsou velké státy, často prolezlé korupcí a ryze klientskými zájmy, které mají naštěstí právo veta. Je vynikající, že tyto státy mohou kdykoliv zcela zneprůchodnit jakékoliv pro svět rozumné prohlášení či nótu.

23. 3. 2004

Žaluji MFD a činitele Policie ČR:

Tiskové oznámení George Novotného.

Dne 20. března 2004 jsem odeslal trestní oznámení na p. npor. Mgr. P.S. a na p. por. Bc. K.K. - členy Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality SKPV. Dne 29. 7. 2003 vyhotovili tzv. ÚŘEDNÍ ZÁZNAM [CTS: OKFK-331/8-2003] ve kterém záměrně zfalšovali výsledek šetření, kterým byli pověřeni.

Protože se jedna o veřejné publikovanou kauzu, jejíž součástí je mé obvinění společně s PhDr. Vladimírem Železným, považují z důvodů právnické opatrnosti za důležité tento krok zveřejnit.

23. 3. 2004
Hišám Al Duchani, Palestina
Z březnového čísla internetového časopisu Maaber přeložila Jana Malá

Některé extrémní palestinské organizace svým postojem k poslední iniciativě v Ženevě připomínají přístup k právu na návrat uprchlíků, OSN k němu vydalo rezoluci č.198 a stejný postup, který byl k rezoluci o rozdělení v roce1947, a která se tenkrát setkala s hrdým odmítnutím. A dnes oplakávají dosažení poloviny, ale jaký omyl! V iniciativě jde jen o dohodu všeobecných zásad dvou umírněných stran, palestinské a izraelské, která nepředstavuje většinu a nemá oficielní ráz. Vzbudily však opozici a silnou kritiku uprostřed obou stran.

23. 3. 2004

Možná už dnes budou poslanci rozhodovat o zvyšování koncesionářských poplatků. Diskuse kolem poplatků se většinou omezuje pouze na Českou televizi. Pochopitelně -- Česká televize je větší, bohatší a v představách mnohých daleko vlivnější než Český rozhlas. Je také nadána schopností daleko lépe naštvat daleko více lidí.

ČRo zůstává při diskusích o navýšení koncesionářských poplatků poněkud stranou, možná dokonce programově. To ale neznamená, že by jeho situace byla radostnější než situace ČT.

Narajama buši-ko
23. 3. 2004
Jiří Flutka

Již mnoho vody uplynulo v řece Sávě od doby, kdy jsem pobýval v Bělehradě na stáži v tamním Radiu Beograd. Mimo jiné mě přesvědčila o tom, že již tenkrát jsme v našem rozhlase zaostávali nejen co do "neotřelých" forem vysílání, ale hlavně po stránce technického vybavení studií. Volný čas, kterého bylo dost, jsem věnoval návštěvě divadel a daleko více jsem ho trávil v místních kinech. Byly zde totiž k vidění filmy, které u nás v té době z různých důvodů na plátnech kin chyběly. Dlužno dodat, že některé zcela opodstatněně, jiné však ke škodě českých uměnímilovných diváků. Jedním z nich byl japonský film Balada o Narajamě.

22. 3. 2004

Pod tlakem pozůstalých po zemřelých klientech Penzijního fondu ČS a za pomoci Sdružení obrany spotřebitele peněžní ústav ustoupil a vyplatí v minulém století naslibované životní pojistky.

Zvětšený obrázek - veřejný příslib >
22. 3. 2004

Stavební spořitelny prostřednictvím rozbujelých doplňkových poplatků nadměrně ujídají vlastním klientům z peněz naspořených se státní podporou. Některé zvedly za posledních šest let poplatky až o 300 procent. Umožnila jim to mimo jiné i nevšímavost úředníků ministerstva financí, kteří nereagují ani na písemné žádosti občanů o pomoc. Vlastně reagují, ale odpovídají zpravidla, že je všechno podle zákona anebo že nemohou nic dělat a tudíž "občane nezlob a dej nám pokoj".

22. 3. 2004

Ve čtvrtek 18. 3. 2004 proběhla v Konírně Nostického paláce v Praze, ve kterém sídlí ministerstvo kultury, diskuse na téma bulvarizace českých deníků. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby ji nepořádal server Česká média, neúčastnili se jí zástupce šéfredaktora Mladé fronty Dnes Robert Čásenský, redaktor časopisu Týden Miroslav Korecký, ředitel Institutu mediální komunikace a nakladatel Petr Žantovský a mediální pedagog Milan Šmíd. Ten viditelně celý večer trpěl diletantismem debaty, o které se později vyjádřil, že byla "od Šumavy k Tatrám", ačkoliv k její rozplizlosti přispěl také nemalou měrou...

Záznam diskuse [MP3 1:27:30 15,55 MB] DOWNLOAD
22. 3. 2004

V pražských kinech se nyní promítá slovensko-česko-německo-francouzsko-rakouský film českého režiséra Ivana Fíly Král zlodějů, který neúspěšně poslalo Slovensko do letošní oscarové soutěže - na rozdíl od Želar nebyl Král zlodějů ani nominován. Je Fílův film o tolik horší než Trojanovy Želary?

22. 3. 2004

Před mnoha staletími vyprávěl prý čínský mudrc Čuang`c příhodu o jednom starém muži, který dnes a denně čerpal vodu ze své studny jen s pomocí vědra, provazu a holých rukou. Bylo to velmi namáhavé a nepříliš efektivní. Kolemjdoucí se ho ptali, proč si nepořídí rumpál a nečerpá vodu s jeho pomocí. Muž jim odpověděl: "Kdo používá stroje, toho i srdce je strojové."

Jednou z klíčových metafor moderní západní civilizace je metafora člověka jako stroje. Je založena na "odčarování" stvořeného světa, včetně lidského těla, doposud domény božské moci.

22. 3. 2004

Úvodem ocituji slova Václava Kasíka na parlamentním semináři o veřejnoprávních médiích, který se uskutečnil 3. února 2004 se na půdě dolní komory. V jeho části věnované financování veřejnoprávních sdělovacích prostředků tehdy generální ředitel ve velmi emotivním projevu řekl:

"Jedno známé přísloví říká - chudoba na cti neubírá."

22. 3. 2004

Noční můra ministerské byrokracie II.

Tento popis nám usnadnil ověření příčin vzniku Vámi kritizovaného časového průtahu vyřizování a zjednání nápravy.

Dotaz JČ: Proč mají ministerští úředníci tak rádi hromadění genitivů?

31.12.2003 odeslal autor dotaz na Úřad vlády ČR. Chtěl informace o projektu Česká kvalita. Rozjel tím neuvěřítelnou spirálu událostí, ZDE. Po mnoha urgencích dostal nyní informace o poskytnutí náhrady za pohřební služby města Karviná (58 stran) včetně 13 úmrtních listů, rozpisy hovorů od společnosti Eurotel a informace o nominaci členů do Rady regionálního rozvojového fondu.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

14. 3. 2004

Po havárii serveru Britských listů v první polovině ledna 2004 nám čtenáři rychle poskytli finanční prostředky na koupi nového serveru. Zakoupili a instalovali jsme toto zařízení: Taft SRCS14 L, server Board SE7505VB2, 533 MHz, WD2000JD - 2 kusy, Forton 460W, XEON 2,8 GHz/512k, 533BOX - 2 kusy, WD740GD - 2 kusy, server DDR 512MB PC2100 ECC reg. LP - 4 kusy, Hudson II SC5100, Rocket RAID 160, WD2000JD - 4 kusy. Celkem zařízení stálo 100 409,80 Kč, s DPH 122 500,00 Kč, fakturu uhradíme dodavateli v nadcházejících dnech.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček zadarmo postupně zprovozňuje dosud nefunkční části časopisu. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

V únoru 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 7456,84 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2004 Zamyšlení nad ženevskou iniciativou   
23. 3. 2004 Psychologie obyčejného člověka Ivo  Šaněk
23. 3. 2004 Pokud má rozhlas obstát v nastupující éře digitalizace... Jan  Punčochář
23. 3. 2004 George Novotný: Je nepřípustné tiskovou reklamou ovlivňovat průběh neuzavřeného soudního řízení   
23. 3. 2004 Svoboda nechat si zvětšovat penis Tomáš  Stýblo
23. 3. 2004 Kanaďani jsou zásadně proti poskytování genetických údajů pojišťovnám Miloš  Kaláb
22. 3. 2004 Hoří Manéž! Anna  Čurdová
22. 3. 2004 Proč se Král zlodějů neumístil na Oscarech Jan  Čulík
22. 3. 2004 Česká kvalita kremace Luboš  Kotek
22. 3. 2004 Za co vděčíme technické civilizaci a za co Slonímu muži Martin  Škabraha

Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VIII. Alexandra  Virgová
3. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VII. Alexandra  Virgová
28. 2. 2004 Deníček sněmovní panny VI. Alexandra  Virgová
27. 2. 2004 Deníček sněmovní panny V. Alexandra  Virgová
26. 2. 2004 Deníček sněmovní panny IV. Alexandra  Virgová
25. 2. 2004 Deníček sněmovní panny III. Alexandra  Virgová
23. 2. 2004 Deníček sněmovní panny II. Alexandra  Virgová
20. 2. 2004 Deníček sněmovní panny I. Alexandra  Virgová

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2004 Izrael zavraždil šéfa organizace Hamas   
15. 3. 2004 Ani v muslimských zemích není zakázána interrupce Jana  Malá
12. 3. 2004 O evropském antisemitismu   
29. 1. 2004 Izrael ignoruje mezinárodní zákony a základní lidská práva Palestinců Jana  Malá
20. 1. 2004 Palestinci nevylučují, že izraelská vláda přistoupí k jejich odsunu   
16. 1. 2004 Izrael pozval Sýrii na "mírové rozhovory" do Jeruzaléma   
14. 1. 2004 Izrael má obavy z rozšíření jaderných informací   
13. 1. 2004 O jakém míru to Ahmed Qurei mluví? Pavel  Mareš
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 J'accuse? Simone  Radačičová

Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2004 Síla víry Zdeněk  Bárta
14. 3. 2004 Kdo je můj bližní Zdeněk  Bárta
8. 3. 2004 Obhájce Zdeněk  Bárta
27. 2. 2004 Lásky kdybych neměl, nic nejsem Zdeněk  Bárta
6. 2. 2004 Úžasná lehkost disidentství Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Blahoslavení chudí duchem Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Křesťané či pánbíčkáři? Zdeněk  Bárta
17. 1. 2004 Držet hubu a krok Zdeněk  Bárta
9. 1. 2004 Slabomyslní a malověrní - o podlehnutí kdekomu a kdečemu Zdeněk  Bárta
2. 1. 2004 Věta z římského kriminálu Zdeněk  Bárta

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2004 Američtí činitelé začínají svědčit při vyšetřování 11. září   
22. 3. 2004 Stažení španělských vojáků z Iráku bylo nepochybně cílem Al-Kajdy Marino  Radačič
22. 3. 2004 Historie odsoudí Bushe a Blaira za ilegální válku   
19. 3. 2004 Do země sedmitisícovek, kde devítky nestačí Karel  Dolejší
19. 3. 2004 Španělé neměli lepší východisko pro snížení svého ohrožení než říci NE Iráku Tomáš  Gawron
19. 3. 2004 Američané: "Žádné vězně jsme nemučili"   
19. 3. 2004 Po Madridu: Evropa jako Titanic   
18. 3. 2004 Irák po roce: Co si myslí Michael Ignatieff   
18. 3. 2004 Al Kajdá vítězí   
17. 3. 2004 Co si dnes myslí Noam Chomsky o USA v Iráku?   

Zelení RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2004 Co na novou demokracii říká internet Antonín  Slejška
15. 3. 2004 Demokracii zelenou viděti... Karel  Dolejší
11. 2. 2004 Není pravda, že česká Strana zelených má v Evropě špatnou pověst   
11. 2. 2004 Britské listy nechodí ke kováříčkovi, když mohou dojít ke kováři   
11. 2. 2004 Neztrácet zelenou naději Martin  Škabraha
10. 2. 2004 Zelené facky na pokračování   
10. 2. 2004 Tmavozelení proti temným silám aneb paměť jazyka aparátnického Karel  Dolejší
5. 2. 2004 Zelení jsou v pořádku, problém má Pavel Pečínka Jan  Beránek
4. 2. 2004 Zelená na levačku aneb Proč nemohu být "novodemokratem" Karel  Dolejší
2. 2. 2004 Nadace Heinricha Bölla se distancuje od Patočky a Beránka Pavel  Pečínka

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2004 Pokud má rozhlas obstát v nastupující éře digitalizace... Jan  Punčochář
22. 3. 2004 Český rozhlas, dlouhá vlna a odpovědnost odpovědných Štěpán  Kotrba
19. 3. 2004 ČT,BBC, David Elstein a koncesionářské poplatky   
11. 3. 2004 Hospodaření ČT je transparentní   
11. 3. 2004 Film Johna Simpsona o tom, jak Američané zaútočili na tým BBC v Iráku, dostal významnou cenu   
2. 3. 2004 Čulík pohlédl do zrcadla Ivan  Jemelka
2. 3. 2004 Česká televize neuvažuje o bankovním úvěru   
17. 2. 2004 Boston Globe: Krizi v BBC způsobila honba za komercializací   
15. 2. 2004 Británie: Vláda plánuje rozbít BBC   
15. 2. 2004 BBC je ve zdemoralizovaném stavu   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 3. 2004 Týden neklidu 29.3. - 2.4. 2004   
19. 3. 2004 Situace studentů na středních školách aneb jak je to s agresivitou? Lukáš  Rychlík
10. 3. 2004 Zákon není kadidlo Ondřej  Hausenblas
9. 3. 2004 Nedělejte ze studentů motorové myši na fakta   
12. 2. 2004 O tragické situaci českého školství? Miroslav  Rafaj
11. 2. 2004 Vzdělání a nezaměstnanost Miroslav Václav Steiner
6. 2. 2004 Posílat děti do školy se třetímu světu vyplatí Simone  Radačičová
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
29. 1. 2004 O tragické situaci českého školství Jan  Baláč
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2004 Desáté jaro Karla Kryla Martin  Štumpf
13. 2. 2004 Cesta na jihozápad Tomáš  Koloc
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2004 Hold bigotní zaslepenosti Jan  Čulík
17. 2. 2004 Odvaha k lásce Martin  Škabraha
19. 1. 2004 Stávající volební období je šancí pro partnerské soužití osob téhož pohlaví Andrea  Cerqueirová
5. 11. 2003 Festival MEZIPATRA 2003   
2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová
9. 9. 2003 Ještě jednou o "léčbě homosexuality" Vojtěch  Polák
9. 9. 2003 Homosexualita a potraty: Objektivní fakta versus subjektivní interpretace Pavel  Mareš
5. 9. 2003 O možnosti "léčit" homosexualitu: mýlí se pan Mareš Vojtěch  Polák
4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger
3. 9. 2003 O homosexualitě: Omyly pana Žaloudka Pavel  Mareš