12. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 1. 2004

ANALÝZA

Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny

Ignorování bídy zemí třetího světa a přezíravost "jediné supervelmoci" vůči ostatním civilizacím a jejich problémům, spolu s globalizací ekonomické dravosti euroamerické civilizace vstoupilo do stádia rozsáhlého celosvětového odporu. Do této doby marginalizované národy se učí bojovat stále důmyslnějším způsobem. Některé z nich jsou svou vynalézavostí překvapivé. Panika okolo ohrožení Spojených států a Británie o Vánocích a na přelomu roku byla vyvolána sérií hoaxů - falešných poplašných zpráv, umístěných na různých "ostře sledovaných" islámských "teroristických" serverech. Reakce tajných služeb a nejvyšších míst v USA i Británii se zdá být pochopitelná, uvědomíme-li si obrovské pokoření po pádu "Dvojčat". Na asymetrickou válku nepřipravená Amerika se probudila do jiného světa. Světa pohybujících se stínů.

Ten, kdo chtěl "otestovat" citlivost bezpečnostních struktur na "demokratické" prostředí internetu, musí být spokojen s jeho "anarchistickou" mocí. S cíleně vynaloženými náklady několika centů na připojení k virtuálnímu světu způsobil protivníkovi faktické, nevirtuální škody za desítky, možná stovky milionů dolarů. Daleko větší škody způsobil v důvěře stovek milionů lidí nejen v sebe sama, ale ve své země a jejich bezmocně tápající vlády. V dokonalost a bezpečnost systému.

Zahraničněpolitický editor Observeru Peter Beaumont cynicky konstatuje, že už v roce 1992 předvídal Benjamin Barber v esseji 'Džihád proti McSvětu', že že největší hrozba demokracii by byla srážka mezi rozšířující se a homogenizující pan-americkou kulturou, lhostejnou k událostem "ostatního" světa a novým druhem "domorodé" politiky, definované sloganem "zhroucení uctivosti ve jménu identity". Bojujeme se smrtelnou myšlenkou spíše, než s hmatatelným nepřítelem, tvrdí Observer.

V diskuzní skupině na YAHOO Global Islamic Media se 3. prosince objevil zvláštní vzkaz. "Naši muslimští bratři v Americe, žádáme vás o opuštění následujících měst: Washingtonu, DC, New Yorku, a Los Angeles. Své upozornění myslíme vážně. Během dalších dnů se ukáže, kolik pravdy bylo v našem upozornění. Despotickým vládcům Ameriky vzkazujeme: očekávejte naše podmínky po prvním útoku Alláhových vojáků."

Několik takových "vzkazů" způsobilo nebývalý ruch bezpečnostních služeb. Dá se podobným informacím věřit? Nejspíše ne, pokud si neuvědomíme neuvěřitelnost leteckých útoků na USA 9. 11. Pak se stanete paranoidními a to je možná záměr. Protože na všech frontách se bránit nelze. U islamistických aktivistů na celém světě mohou tyto zprávy vyvolávat víru v pokračování zákeřné Svaté války i po porážce Saddáma Hussejna.

Redaktor Preston Mendenhall z NBC informoval, že američtí úředníci "homeland security" se obávali útoků al Qaedy prostřednictvím ukradených nákladních letadel na americké jaderné elektrárny, mosty a přehrady. Hoax nebo "test šíření informací"? Ve zprávě MSNBC ale bezděčně přiznal rozzlobený odborář Leon Laylagian, úředník koalice Asociací pilotů letecké dopravy, kontaktovaný kvůli "zobjektivnění" informací z vládních zdrojů, že v USA přistane více než 2 000 nákladních letů denně. Ale jen asi jedno procento leteckého nákladu je vystaveno náhodným fyzickým prohlídkám. Laylagian také připoměl, že v září 2003 Charles Mckinley, 25-letý černý pasažér, zvládal odeslat sám sebe jako letecký náklad v bedně. Část jeho cesty zahrnovala lety mezi New Jersey a Texas, kde byl také zjištěn a zadržen, aby apk byl odeslán domů k rodičům. Zaplatil pak za tento výlet pokutu 100 000 USD.

Slušná informace pro zpravodajského analytika....

Prosincové zprávy Observeru, Guardianu a jiných médií šířily informace o "námořnictvu al Qaedy" - 'loďstvu přízraků' - 20 lodích, které mají, napojeny na bin Ládina "šířit terror". Místo toho se šíří západním světem neliberální doktríny a všeobecná podezřívavost. Podle článku Martina Brighta, Paula Harrise a Nicka Patona Walshe či jiného článku Paula Harrise a Martina Brighta měly být lodě identifikované před přinejmenším třemi měsíci jako výsledek spojené zpravodajské operace norské bezpečnostní služby a CIA za pomoci mezinárodních přepravních registrů. V Británii se spustila kontrašpionážní panika, lov, kterého se účastnila i speciální služba Special Boat Service. Jedna loď pod vlajkou karibského státu St. Vincent, která vyplula ze Sandown Bay na Isle of Wight byla nalezena v Západní Indii, naložena hedvábnými látkami...

Přepravní experti měli vyjádřit obavy o zranitelnosti cílů ve Londýně při útoku od řeky. Podle námořních odborů je britské loďstvo zralé na zneužití teroristy. Andrew Linington Britské národní Aliance námořního letectví a důstojníků lodní dopravy vyzval vládu k "utažení" britských přístavních předpisů. "Na téměř každé úrovni je systém otevřený ke zneužívání," prohlásil.

Také úžasně "demokratická" informace pro někoho, kdo ví, jak s ní naložit... Mají občané a s nimi i cizí zpravodajci právo věděto možných rizicích? Obrovská zaoceánská loď, plná výbušnin, či nákladu ropy nebo plynu, doky v centru rozlehlého města. Loď by byla unesena teroristy a explodovala. Tisíce civilistů mrtvých. Cílový přístav? Boston, který má velkou nádrž s kapalným zemním plynem v přístavu, San Francisco, Sydney, Londýn... Paniku tentokrát vyvolal David Cockcroft, generální tajemník federace pracovníků mezinárodní dopravy. 'To je naprosto možné a určitě existují lidé, kteří to chtějí udělat.' , prohlásil s odzbrojující naivitou novinářům. Koho to ještě nenapadlo, dnes už to ví.

Zákaz letů britských aerolinií do Washingtonu a Rijádu kvůli neidentifikovatelným teroristickým hrozbám zdramatizoval nově se vyvíjející se vztah mezi občanem a státem, konstatoval Observer v neděli 4. ledna 2004.

Těsně před Štědrým dnem se Observer ze ptal Britů: Jak moc vystrašení bychom měli být?

V USA došlo k planému antraxovému poplachu v centru námořní třídírny pošty ve Washingtonu.

Generál Richard Myers varoval před "nepřátelskými bojovníky" a potenciálním útokem balistické řízené střely.

Spíkr lokálního rádia WBEN v newyorském Buffalu Tom Bauerle , šířil ve vysílání 6. prosince 2003 pověsti o údajné komunikaci operativců Al Quaedy v Jemenu, o nadcházejícím svátku většího Bairamu 31. ledna. Údajný rozhovor předvídal "počátek největší ze všech operací" ve které "Amerika bude rozdělena na tři části". Údajně FBI studovala náhodně nalezenou fotografii na islamistickém serveru. Pak ultrakonzervativní američtí republikáni rozšířili oprášené staré informace o kufříkových jaderných zbraních, zcizených prý kdesi za Uralem. Za všechno přece může KGB/GRU...

Paranoidní prostředí podporuje paranoidní blamáže. Připočtou li se k tomu opravdové stínové operace tajných služeb a semtam i šlendrián reality všedního dne, je výsledek neuvěřitelný.

Podle PERISCOPE Newsweeku, íránské zdroje středovýchodního prtiteroristického experta Michaela Ledeena upozornily na masivní íránský teroristický útok na Spojené státy naplánovaný na Štědrý den. Zdrojem měl být Manucher Ghorbanifar - íránský obchodník prostřednictvím jehož kontaktů v Tehránu se podařilo Ledeenovi moderovat odstartovaný skandál Iran-contras. Ghorbanifarovy zdoje prý tvrdily, že jestliže USA nebo Izrael bojují proti Íránu nukleární hrozbou, ajatollahové jsou prý rozhodnuti bojovat proti Izraeli chemickými a biologickými zbraněmi.

Na konci roku přinesla BBC profil šejka Ahmeda Yassina, duchovního vůdce hnutí Hamas. Palestinského nacionalistického radikála, který rozšiřuje učení, že Palestina je od počátků islámská země "vysvěcená pro budoucí muslimské generace až do soudného dne", a že žádný vůdce Arabů nemá právo opustit nějaké části tohoto území. BBC tvrdí, že Yassin se ukázal jako silná inspirace pro mladé Palestince, rozčarované z očekávaného zhroucení míru. Yassin prorokoval muslimům, že USA budou zničeny během Ramadánu.

Za této roztroušené hysterie a touze novinářů po jakýchkoliv senzacích je možné pro kteroukoliv trochu profesionálnější zájmovou skupinu včetně mnoha protiamericky naladěných tajných služeb podvrhnout jakoukoliv informaci a nikdo se ji neodváží zpochybnit. V anonymním prostředí sítě se mísí informace s dezinformacemi a realitou možných hrozeb. Kdo dokáže od sebe odlišit virtuální nebezpečí od skutečných pokynů? Co kdyby...

Burzovní spekulace navázané na falešné teroristické hrozby, posílené realizovanými lokálními útoky radikálů mohou být také dobrou obživou pro fustrované soukromníky i prostředky na režii pro radikální politické či náboženské organizace. Ve všech případech je neurotizačním a zesilujícím faktorem současná globalizace online žurnalistiky a touha po "celoplanetárním přímém přenosu". Bulvarizace, plytkost, ekonomický tlak a nesmyslná konkurence, rezignace na etiku profese a touha být za jakýchkoliv okolností první, setření rozdílů mezi profesionálními "kamennými" žurnalisty, internetovými médii a frustrovanými, osamělými pubertálními bloggery - to vše ve jménu novinářského pudu sebezáchovy je hnacím motorem pseudoinformování a masového šíření jakýchkoliv NEWS.

Ukazuje se další část odvrácené tváře euroatlantické koncepce demokracie a lidských práv. Had žere svůj ocas. A ukazuje se i nejslabší místo tohoto konceptu. To není dobrá vyhlídka ani pro žurnalisty, ani pro občany. Je to ale vodítko pro politiky, kteří se stále ještě domnívají, že válku s neviditelným nepřítelem lze vyhrát. Cena za vítězství totiž bude větší, než ukončení imperiálních představ o moci minulých velmocí v multipolárním světě internetu. Nejjednodušším krokem je umlčet média ve jménu "národní bezpečnosti". A když ani to nepomůže? "Vypnout" internet a nastolit diktaturu zastánců "národních" zájmů. Vítejte do světa Orwellova roku 1984 s připočtením pro Čechy zvlášť symbolických 20 let.

                 
Obsah vydání       12. 1. 2004
10. 1. 2004 Plánoval Bush svrhnout Saddáma už v lednu 2001?
10. 1. 2004 Syrský novinář "ví, kde jsou irácké zbraně hromadného ničení"
12. 1. 2004 Karlovarská spravedlnost Štěpán  Kotrba
8. 1. 2004 Bohužel, nic není zadarmo
10. 1. 2004 Dáme to dohromady?
12. 1. 2004 Smrt Davida Kellyho povede k radikální reformě v britské špionáži
12. 1. 2004 Kilroy Silk: Rasistický útok či oběť politické korektnosti?
12. 1. 2004 Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji na historickém maximu Jaroslav  Hlaváček
12. 1. 2004 Greenpeace stane v Americe před soudem: hrozí ji pokuta a státní dohled Martin  Kloubek
11. 1. 2004 Dánští vojáci našli v Iráku stopy yperitu
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 Američtí vojáci versus novináři Laura  Rozen
12. 1. 2004 Ve své zemi cizincem? Josef  Vít
12. 1. 2004 Soužití různých etnik a kultur není nemožné, je ale obtížné Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 Jsem Čech, který je doma ve Skotsku Jan  Čulík
12. 1. 2004 Zeď ničí mír - bude nakonec Izrael etnicky vyčištěn? Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Proč existuje v ČR rozpočtový deficit? Martin  Myant
9. 1. 2004 Why is there a budget deficit? Martin  Myant
12. 1. 2004 Hlásat evangelium o Boží nemilosti * Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 Biblická brána opět funguje
12. 1. 2004 Digitalizace v digitálně rozpačité podobě Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 7. leden 2004 a digitalizace Zdeněk  Duspiva
12. 1. 2004 Aktualizovaná Koncepce digitalizace ve finále! Zdeněk  Duspiva
12. 1. 2004 Setkání nevládních organizací k Rámcovému vzdělávacímu programu
12. 1. 2004 Ještě si trochu užít... Ivan  David
12. 1. 2004 Kuba se rozhodla omezit řadovým občanům přístup k internetu
12. 1. 2004 Castro: Věřili jsme v právo na nezávislost a na vzpouru proti tyranii Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 J'accuse? Simone  Radačičová
12. 1. 2004 Doposud jedno procento státního rozpočtu Simone  Radačičová
12. 1. 2004 Přímá demokracie na postupu - participativní rozpočty
12. 1. 2004 Žebrácká hůl Martina Švehly Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 Televize s harddiskem
9. 1. 2004 Kultura v mediálním supermarketu Jan  Čulík
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
31. 12. 2003 Hospodaření OSBL za prosinec 2003

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2004 Jsem Čech, který je doma ve Skotsku Jan  Čulík
12. 1. 2004 Greenpeace stane v Americe před soudem: hrozí ji pokuta a státní dohled Martin  Kloubek
12. 1. 2004 Američtí vojáci versus novináři Laura  Rozen
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 Kilroy Silk: Rasistický útok či oběť politické korektnosti?   
10. 1. 2004 Plánoval Bush svrhnout Saddáma už v lednu 2001?   
10. 1. 2004 Syrský novinář "ví, kde jsou irácké zbraně hromadného ničení"   
9. 1. 2004 Proč existuje v ČR rozpočtový deficit? Martin  Myant
9. 1. 2004 Why is there a budget deficit? Martin  Myant
9. 1. 2004 Volá odkaz, anebo jenom symbol? Miloš  Dokulil
9. 1. 2004 Kultura v mediálním supermarketu Jan  Čulík
8. 1. 2004 Promiňte, skoro se stydím ptát: Žijeme vlastně v demokracii? Josef  Brož
7. 1. 2004 Colin Powell přiznává, že Amerika udělala ve "válce proti terorismu" chyby   
7. 1. 2004 Usáma bin Ladin: Odporujte novému Římu   
7. 1. 2004 Jak jsou vojenské výdaje katalyzátorem amerického hospodářství   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 J'accuse? Simone  Radačičová
12. 1. 2004 Zeď ničí mír - bude nakonec Izrael etnicky vyčištěn? Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Zákroky proti mírovým demonstracím u izraelské izolační zdi   
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   
5. 1. 2004 Nebezpečně hořká Mecca-Cola Simone  Radačičová
15. 12. 2003 Jak neopít Evropana rohlíkem Michal  Jurza
8. 12. 2003 Může si demokracie dovolit náboženskou válku? Mojmír  Babáček
25. 11. 2003 Zavraždily Čecha Roberta Maxwella západní špionážní služby?   
20. 11. 2003 Proč princ Charles nejezdí do Ameriky   
18. 11. 2003 Brzeziński: Amerika se musí vzdát paranoidní politiky   
7. 11. 2003 Oplotit nebo vyhubit: Ještě jednou k izraelskému plotu Tomáš  Linhart
6. 11. 2003 Hlúpe otázky, hlúpe odpovede Radovan  Geist
5. 11. 2003 Ještě k tomu izraelskému plotu Pavel  Mareš
4. 11. 2003 Zeď, která se staví, má být tím nejlepším řešením? Jana  Malá