4. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 8. 2006

Bylo usmrceno 13 izraelských vojáků a organizace Hizbullah odmítla návrh mírové rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Mírová iniciativa OSN, usilující o příměří v Libanonu, se dostala téměř okamžitě do obtíží, poté, co ji odmítly klíčové arabské země. Organizace Hizbullah na ni reagovala dosud nejostřejším útokem na izrael.

Pouhých několik hodin poté co návrh mírové rezoluce OSN zveřejnila americká ministryně zahraničních věcí Condoleezza Rice, vydala zároveň také střízlivé varování, že očekává, že boje budou pokračovat i po podepsání dokumentu.

A dokument odmítla organizace Hizbullah i Libanon a Izrael, Sýrie a Írán na sebe navzájem začaly verbálně ostře útočit. Jejich ostrá slovní výměna hrozí, že se konflikt rozšíří na celý region.

Sloupek
Kateřina Rudčenková

Snažím se zapamatovat si každý pohyb,
až si nakonec dokážu vzpomenout
jen na to, že jsem si chtěla vše zapamatovat.

Ze sbírky Popel a slast, Klokočí a Knihovna Jana Drdy, Praha a Příbram 2004 vybral Štefan Švec

6. 8. 2006

Vyhostila brazilského novináře

Sergiu Rengelovi, dopisovateli listu Folha de Sao Paulo na Kubě, zrušily v sobotu kubánské úřady vízum, poté, co brazilský list publikoval informaci, že má Fidel Castro nevyléčitelnou rakovinu břicha. Rangel byl okamžitě deportován zpět do Brazílie.

Ricardo Alcarón, předseda kubánského parlamentu, popřel, že by měl Castro rakovinu, a to jedinou větou, bez dalších komentářů či podrobností. André Singer, mluvčí brazilského prezidenta Luly, popřel v sobotu, že byl byl Lula o Castrově rakovině "přímo informován". Dodal, že Lula byl informován, že Fidel je bez sedativ, v dobré náladě a že už hovoří. Singer ignoroval novináře, který se zeptal, zda tedy byl Lula informoval "nepřímo" o zdravotním stavu kubánského diktátora.

6. 8. 2006

Izraelští piloti přiznávají, že raději nebombardují určené cíle, vzhledem k tomu, že roste znepokojení nad kvalitou výzvědných informací.

Jeden vysoký izraelský letecký velitel, který se podílí na útocích v Libanonu, vyjádřil znepokojení, že některé akce izraelského letectva lze považovat za "válečné zločiny".

Nejméně dva izraelští piloti úmyslně minuli při bombardování civilní cíle v Libanonu. V izraelské armádě totiž vzniká znepokojení ohledně špatných výzvědných informací. Piloti jsou znepokojeni, že civilní cíle v Libanonu jsou chybně identifikovány jako vojenské cíle organizace Hizbollah.

Hlasy, vyjadřující znepokojení nad selháním armády, sílí. Jeden člen izraelské vlády minulý týden konstatoval: "Dali jsme armádě tolik peněz. Proč dostáváme tyto výsledky? "

Minulý týden způsobili povstalci z organizace Hizbollah, jejichž vojenské schopnosti charakterizovala izraelská armáda jako "chabé", způsobila izraelské armádě, jedné z nejsilnějších armád na světě, podstatné škody. Hizbollah usmrtila nejméně 12 příslušníků zvláštních úderných izraelských jednotek . V sobotu izraelská armáda přiznala, že počet usmrcených izraelských vojáků dosáhl počtu 45.

5. 8. 2006

Izraelská letadla usmrtila v pátek hluboko na libanonském území nejméně 33 kurdských zemědělských dělníků ze Sýrie a zničila čtyři mosty na hlavní silnici, vedoucí z Bejrútu na sever.

Letecký útok proti zemědělským dělníkům, kteří nakládali broskve a švestky na nákladní vozy ve vesnici Qaa na severu údolí Beka'a byl jednou z nejvražednějších akcí současné války.

Došlo k němu v době, kdy je zjevné, že izraelské letecké údery v podstatě vůbec neoslabily schopnost organizace Hizbollah odpalovat rakety na izraelské území. Organizace Hizbollah odpálila více než 200 raket směrem na severní izraelská města a vesnice a usmrtila tři civilisty a zranila desítky osob. Dvě rakety organizace Hizbollah dosáhly až k městu Hadera, 80 km od izraelsko-palestinské hranice.

Ve vesnici Qaa ležely mrtvoly v řadě na scéně, kde došlo k bombovému útoku. Některé mrtvoly byly pokryty přikrývkami, jiné ležely v šatech, v nichž zemřely. Všude kolem byly rozházeny košíky a ovoce. Dalších dvacet osob bylo zraněno a odvezeno do nemocnice přes hranici v nedaleké Sýrii. Izrael uvedl, že jeho letadla se zaměřila na skladiště zbraní v údolí Beka'a.

5. 8. 2006

Spojené státy a Francie se dohodly o znění rezoluce OSN, která má ukončit boje mezi Izraelem a organizací Hizbollah.

Rezoluce požaduje "úplně zastavení nepřátelství". Hizbollah musí zastavit veškeré útoky a Izrael zastaví veškeré své útočné vojenské operace. Formulace navrhované rezoluce poskytuje Izraeli určitou volnost, pokud bude argumentovat, že se musí mít možnost bránit.

Americký velvyslanec u OSN konstatoval, že bude tato rezoluce přijata do několika dní. Izrael zatím reagoval opatrně

Podrobnosti v angličtině ZDE

5. 8. 2006

Poslouchal jsem v sobotu v sedmnáct hodin zprávy na pražské stanici Classic FM. Nevěřil jsem svým uším. Ukázalo se, že toto rádio vysílá zcela jednostrannou propagandu. Ve zprávách se uvádělo, že organizace Hizbollah už usmrtila "33 Izraelců". Zprávy se nezmínily o tom, že izraelská letadla zabila už více než 700 libanonských civilistů. Pak zprávy pražského rádia Classic FM citovaly izraelského vyslance u OSN Dana Gillermana, ale názor jeho protějšku v tomto konfliktu, činitele z organizace Hizbollah, už neuvedly. No, kde to jsme? Zpět v komunismu?

Je to tak trochu podobné, jako když Vladimír Just na rozhlasové stanici ČRo6 v minulém týdnu dokonce dvakrát, jednou s Janem Rejžkem, podruhé s Jiřím Peňásem, kritizoval mou kritickou recenzi filmu Kristiny Vlachové o osobách, utlačovaných někdejší komunistickým režimem. V recenzi jsem napsal, a za svým názorem si stojím, že film Kristiny Vlachové je neumělý a že si nespravedlivě utlačovaní staří páni zaslouží daleko profesionálnější svědectví o jejich osudu. Amatérismus Kristiny Vlachové je urážkou jejich utrpení.

Telefonoval mi ke konci minulého týdne jeden posluchač a upozorňoval, že Just s hosty mou argumentaci naprosto nepochopili, všechno totálně zmotali a skončili, jak se dalo očekávat - v nepřemýšlivém antikomunismu. Je mi to jedno, zdá se mi však podivné, že Vladimíra Justa nenapadne, že když chce někoho v rozhlasové diskusi kritizovat, a to během jediného týdne dokonce dvakrát (je mi líto, že jsem mu učinil svou kritikou takovou mentální újmu) - snad by bylo etické si kritizovanou osobu do studia ke konfrontaci pozvat, ne? Když už nic jiného, čistě z profesionálního rozhlasového hlediska, přece diskuse s lidmi opačných názorů je daleko lepší pořad, než když si ideologičtí spřízněnci v pořadu notují - a posluchač má nepříjemný pocit, že ho svým přesvědčením manipulují. Pokud pořad - či zpravodajství - nenabídne diváku či posluchači názor obou protichůdných stran, rovná se nudné, jednostranné propagandě. Není divu, že ČRo 6 pak nikdo neposlouchá.

5. 8. 2006

Mám jen technickou poznámku ke zprávám na radiu Classic FM, píše Jiří Manek. Toto rádio nemá žádné vlastní zpravodajství, ale pouze přepíná na zprávy Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu. Až do ledna letošního roku přebíralo zprávy české redakce BBC. Poslouchám tuto stanici mnoho let a mohu říci, ze porovnání úrovně zpravodajství BBC a ČRo, kterého se mi takto mimoděk dostalo, je trvale skličující. To snad není ani nebe a dudy, to je přímo peklo. Zvláště současná proizraelská nevyváženost je děsivá. Ale znovu opakuji, skutečným původcem toho je instituce veřejné služby Český rozhlas, nikoliv vedení radia Classic FM. Zkuste vyřídit vedení BBC, že se nám po nich stýská...

5. 8. 2006
Ve čtvrtek 3.8. 2006 jsem náhodou poslouchal zpravodajství Čro 1 Radiožurnál. Součástí přehledu událostí v 18:00 byla také reportáž o stavu válečného konfliktu v Libanonu. Mimo aktuální dění reportér Českého rozhlasu také krátce shrnul historii současného konfliktu. Informoval o počtu mrtvých, kteří jsou především na straně libanonských civilistů, ale zároveň pocítil potřebu uvést, že konflikt začala organizace Hizbollah tím, že zajala dva izraelské vojáky. To je ale tvrzení, které používá izraelská strana k ospravedlnění bombardování a invaze na libanonská území. Je absurdní, že reportér nezávislého média přijímá argumentaci jedné ze znepřátelených stran a zařazuje ji mezi informace o konfliktu, jako by to byl objektivní stav popisované události.
Titulní stránka  deníku Folha de Sao Paolo
5. 8. 2006

Kubánský diktátor se asi nevrátí do úřadu, protože nádor v jeho břiše je maligní

Luis Inacio da Silva, neboli Lula, jak si nechává brazilský prezident říkat, právě prozradil velmi závažnou informaci o skutečném zdravotním stavu Fidela Castra.

Deník Folha de Sao Paolo nerespektoval přání brazilské vlády a zveřejnil informaci, kterou získal od spolehlivých zdrojů blízkých brazilskému prezidentu.

List publikoval v sobotu informaci, že Lula hovořil telefonicky s Felipem Pérezem Roquem, kubánským ministrem zahraničních věcí -- a nejpravděpodobnějším následníkem Fidela Castra, poté, co diktátorův bratr zřejmě povede prozatímní vládu -- a bylo mu řečeno, že Castro se opravdu podrobil chirurgickému zákoku kvůli krvácení ve střevech, ale že špatnou zprávou je pokročilá rakovina břicha.

Zdroj v portugalštině ZDE

faksimile titulní strany deníku Folha de Sao Paolo OBR
Další portugalský zdroj ZDE

Britské listy byly druhé médium na světě, které publikovalo tuto informaci.

5. 8. 2006

The Cuban dictator may not come back to power, for his tumor in the abdomen is malignant

Luis Inacio da Silva, or Lula, as the Brazilian president prefers to be called, has just been responsible for a very serious leak about Fidel Castro's true health state.

The newspaper Folha de Sao Paulo has not respected a wish from the Brazilian government and released the information they got thanks to their good sources close to the president.

They have published today that Lula talked over the phone with Felipe Pérez Roque, the Cuban Minister of Foreign Affairs - and most expected successor of Fidel, after the dictator's brother has his stint at a possible transition government - and was told that Castro has really gone into surgery because of a bleeding at the intestine area, but that the bad news is an advanced cancer at the abdomen.

Source in Portugese HERE

5. 8. 2006

Prezidentu Lulovi bylo sděleno, že zdravotní stav Fidela Castra je horší, než jak to přiznávají veřejně úřady na Kubě. Uvádějí, že šéf kubánského státu se zřejmě nebude moci vrátit k svým předchozím činnostem, a že se tedy v podstatě vzdá své výkonné moci, "i když" se uzdraví z možného léčení radiací a chemoterapií, kterému se bude muset podrobit (ve věku 80 let). Povšimněte si užití slov "i když".

Přinášíme komentář z ranniho sobotního vysílání brazilské rozhlasové stanice Radio Guaiba.

5. 8. 2006

Dnes zemřela matka vysokého ústavního činitele naší země. A co se můžeme na internetu dočíst? píše Karel Stehlík:

"Vzhledem k množství příspěvků, které porušují pravidla, byla diskuze u tohoto článku zrušena. Slušným čtenářům se omlouváme."

ZDE

"Omlouváme se všem slušným čtenářům za to, že jsme zrušili diskusi pod článkem. Někteří jiní ji bohužel zneužívali k opakovaným vulgárním výpadům, které už nešlo mazat jednotlivě."

ZDE

Je toto vůbec možné? Klidně právem kritizujme V. Klause, ale proč se někdo doslova vyřádí na jeho matce, která právě zesnula? Tohle už jde opravdu nad rámec mého chápání.

5. 8. 2006

V pátek 4.8. 2006 po večerních Událostech jsem jako hlavní element upoutávky na nedělní pořad Václava Moravce zaregistroval otázku: "Měla by Česká republika mít zájem schovat se pod americký protiraketový deštník?"

Tato otázka obsahuje zprávu. Implikuje totiž, že americký protiraketový deštník není koncipován pouze jako opatření ochrany Spojených států, ale může ochránit i evropské země.

Je tato zpráva zaručená a ověřená? ,ptá se čtenář Jaroslav Navrátil.

5. 8. 2006

6. srpna 1991 zveřejnil Tim Berners-Lee software pro užívání internetu, tzv. "hypertext", který umožnil spojování odkazů na různých stránkách. Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 8. 2006

Izraelská letadla ve čtvrtek večer bombardovala jižní části města Bejrútu a v pátek zahájila nálety na silnici severně od města. Hrozí nebezpečí, že tak bude odříznuto jediné zbývající spojení Libanonu s vnějším světem.

Na jihu Libanonu pokračovaly izraelské pozemní jednotky v úsilí vytvuořit osmikilometrovou "bezpečnostní zónu" severně od libanonské hranice. Izraelská televize informovala, že uprostřed zóny v pátek dopoledne zuřily ostré boje.

Útoky pobřežní silnici v Libanonu severně od Bejrútu jsou prvními velkými útoky na civilní cíle na severu Libanonu od začátku celé izraelské ofenzívy před 24 dny. Během útoků izraelských letadel na silniční mosty byli v pátek usmrceni čtyři civilisté a 10 jich bylo zraněno.

Svědci hovořili o tom, že útoky vyvolaly lesní požár a že automobily s řidiči a s cestujícími padaly ze zničených mostů do propastí.

Místní televizní stanice odvysílala videozáznam záchranářů, kteří se snažili prohledávat zkroucený a zničený kov a betonové bloky ve snaze zachránit osoby, jejichž automobily se zřítily z madfounského mostu na severu Libanonu. Nákladní automobil uvízl v otvoru uprostřed silnice, vzniklém zásahem rakety. Jeho řidič ležel na zemi u automobilu. Jeho tvář byla začerněná a plná prachu, ale zdálo se, že je ještě živý. Izraelské letecké údery také proděravěly mosty v Maamelteinu, Halatu a Jouniehu.

Izrael také bombardoval Ouzai, šiitskou čtvrť v jižním Bejrútu. Ve čtvrtek Izrael utrpěl největší množství mrtvých od začátku této války. Hizbullah usmrtila raketovými útoky osm civilistů v severním Izraeli a čtyři izraelští vojáci zahynuli při těžkých bojích v jižním Libanonu.

Šéf organizace Hizbullah Hassan Nasrallah pohrozil, že zaútočí na izraelské obchodní centrum Tel Aviv, i když podle pozorovatelů Hizbullah dosud nemá zbraně na to, aby vykonala takovou hrozbu. Nasrallah také přislíbil, že zastaví své útoky, pokud přestane útočit i Izrael, i když nepředložil oficiální žádost o příměří, jakou požaduje Izrael. Izraelský ministr spravedlnosti Haim Ramon v pátek dopoledne tuto nabídku odmítl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 8. 2006

Čelný americký velitel na Blízkém východě, generál John Abizaid, uvedl, že v Iráku by mohla vzniknout občanská válka, pokud nebude učiněna přítrž sektářskému násilí.

"Sektářské násilí je nyní asi nejintenzivnější, jaké jsem kde zažil," konstatoval americký generál Abizaid před armádním výborem amerického Senátu.

Obdobným způsobem varoval v tajném memorandu britského premiéra Tonyho Blaira současný, odcházející britský velvyslanec v Iráku William Patey, který také předpovídá, že se Irák rozloží do několika etnických skupin.

4. 8. 2006

prázdninový příběh

Hyperaktivní dítě je samá poznámka, samej trest, samý ponižování a urážky. Na druhou stranu sou to právě učitelky, kdo naučí dítě jeho výjimečnosti a individualitě, protože takovýmu dítěti nezbejvá nic jinýho, než se to ve škole naučit. Navíc sou ta děcka většinou mimořádně inteligentní, protože se vyvíjejí rychleji nežli ostatní děti a ve škole se příšerně nudí. Tyhle děcka překypují nejenom energií fyzickou, ale taky psychickou, takže maj neuvěřitelnou spoustu nápadů, pro tuhle společnost ne vždycky vhodnou.
České dítě není pro mnohé lidi člověkem, ale pouze majetkem či reprezentačním prvkem rodiny, prostředkem k vydírání a pomstě vůči svým bývalým partnerům a partnerkám.

Minulý týden jsem byla pozvána na svatbu syna svých přátel. Byla to pěkná svatba, neboť ženich s nevěstou nepozvali příbuzné (kromě rodičů), nýbrž své přátele, se kterými si rozumějí. My -- přátelé z obou stran jsme se spřátelili bez ohledu na věk. Možná, že tomu dopomohlo sice nevyhlášené, ale přesto respektované tabu: nikdo se nikoho neptal na pracovní či společenské postavení, na majetek, na dovolenou a na příbuzné.

Výbuch letadla v budově WTC - 11. září 2001
4. 8. 2006

S blížícím se pátým výročím událostí z 11. září 2001 a předvolební kampaní do amerického Senátu, nabírající před podzimním finišem nové obrátky, přichází opět další zásadní rána do oficiální verze této tragédie.

Nejdříve připomeňme, že veřejné mínění ve Spojených státech zaznamenává v poslední době evidentní proměnu. Například v květnu vydané výsledky Zogby průzkumu veřejného mínění ukazují, že přes 42% americké společnosti je přesvědčeno o pokračujícím zatajování skutečností o těchto událostech a nutnosti obnoveného vyšetřování. BL o tomto průzkumu informovaly v ČR jako první.

Zogby Poll: 70 milionů americké dospělé populace podporuje nové vyšetřování událostí z 11. září 2001 ZDE

Odlišně strukturovaný průzkum od Scripps Survey Research Center (University of Ohio) z července tohoto roku hovoří již dokonce o jedné třetině respondentů, kteří zastávají názor, že federální vláda buďto aktivně nebo záměrnou nečinností asistovala při těchto útocích s cílem zavlečení země do širšího konfliktu na Středním východě.

NY Post: One in 3 Americans say US aided 9/11 ZDE

4. 8. 2006

Máme za sebou velká tepla. Šéfům trojspolku ale horko být nepřestává, teplo neteplo. Už ani nátělníky a trička bližší než košile nepomáhají. Dva měsíce jsou fuč a přes počáteční euforii a optimismus ODS a její předsedové kýženého výsledku nedosáhli.

Vítězit ve volbách je jedna věc, vítězství materializovat ve funkční vládu věc druhá. Poněkud složitější. Prvotní nadšení nestačí. Fortelu je zapotřebí. Přihodilo se několik chyb, které se postupně začínají jejich autorům vymstívat.

4. 8. 2006

V důsledku krize v Libanonu se stal koncem týdne britský premiér Tony Blair terčem ostré politické kritiky.

Blair musel usilovně hájit před kritiky svůj postoj vůči situaci v Libanonu. Zdůraznil, že není pravda, že britská vláda dala zcela volnou ruku izraelským vojenským operacím, a trval na tom, že ho zajímá jedině dosažení dlouhodobého narovnání, jehož součástí musí být i palestinský stát. Blair se bránil v situaci, kdy týdeník New Statesman publikoval obvinění, že existuje spiknutí mezi Amerikou, Izraelem a Británii, které se tajně rozhodly zaútočit na Libanon.

(Psáno pro ČRo 6.)

4. 8. 2006

Většina lidí v Británii odmítá nahrazení systému jaderných ponorek Trident, zjistil průzkum veřejného mínění, který provedla organizace Campaign for Nuclear Disarmament. Dotazováním 1000 dospělých osob zjistili výzkumníci, že téměř dva z každých tří britských občanů odmítá novou generaci jaderných střel. CND uvedla, že odpor britských občanů vůči modernizaci britských jaderných zbraní se od loňska zvýšil o pět procent.

Rusko
4. 8. 2006

ANALÝZA GEOPOLITICKÝCH SOUVISLOSTÍ

Minulý týden navštívil Rusko venezuelský prezident Hugo Chávez. V Rusku nakoupil zbraně za 2 miliardy USD a technologické kapacity na výrobu zařízení k těžbě ropy.

Venezuelský prezident Chávez a jeho ruský protějšek Putin podepsali i dohody o spolupráci při budování jihoamerického transkontinentálního systému ropovodů a plynovodů. USA označily tyto dohody za hrozbu pro latinskoamerické demokracie. Ve skutečnosti jde o ohrožení americké pozice jediného hegemona nejen v oblasti, ale i ve světě. Rusko je znovu na scéně jako supervelmoc, která nejen disponuje jadernými zbraněmi, ale je schopná i diplomatickými a ekonomickými prostředky ovlivňovat světový vývoj.

4. 8. 2006

Vybírat si v ČR konto peníze z britského účtu prostřednictvím debetní karty, vydané na britské konto je sice podstatně výhodnější než převádět peníze tradičním bankovním převodem, anebo převážet svazky bankovek přes hranice, zdaleka nejvýhodnější je však transfer prostřednictvím internetové firmy www.moneybookers.com, upozorňuje Jan Rovenský a pokračuje:

Celkové náklady za transakci z britského účtu na český do výše 15.000 liber přijdou na 51,- Kč + případný poplatek britské bance za vnitrostátní převod peněz z britského účtu na na účet moneybookers (v nejhorším případě v řádech desítek korun). Všechno zařídíte z domova, aniž byste museli chodit do banky, a operace je bezpečná srovnatelně s internetovým bankovnictvím (neplést s platbami prostřednictví debetních karet přes Internet). Nedávno jsem to vyzkoušel a je to IMHO skvělé.

Duden
4. 8. 2006

Pokud navštívíte kancelář německého zaměstnance, pak si můžete všimnout lecčehos. Avšak vždy někde v dosahu bude ležet Duden. Slovníky různého formátu s charakteristickou žlutí provázejí německého zaměstnance od středoškolských studií do konce jeho životní dráhy. Již více jak 125 let: Genau immer richtig.

4. 8. 2006

Voličům se povedlo asi poprvé a naposled vyšplouchnout partaje a dali jim možnost předvést se v "císařových nových šatech". Nyní mají možnost sledovat zoufalou snahu, aby se prosadila "větší polovina" a "menší polovina" jí ustoupila.

V tomto lítém boji se konečně pomalu dochází k poznání, že kupodivu je jedna polovina stejná jako druhá. A volič má možnost vidět, že rozumná dohoda může přijít až tehdy, kdy jsou všechny ostatní možnosti definitivně vyčerpány.

Čerpejte tedy dál! Nebo půjde loď ke dnu.

4. 8. 2006

Na našich školních frontách, oproti politické situaci, vládne klid. Vzhledem k tomu, že máme za sebou polovinu prázdnin, troufám si tvrdit, že je to klid před bouří. Zatímní bezvládí, zapříčiněné rozhodnutím Petry Buzkové, zřejmě našemu současnému školství nevadí. Učitelé jsou spolu se žáky a studenty na prázdninách a to včetně absolventů škol, kteří jaksi ze zvyku také odpočívají, namísto toho, aby hledali možnost svého uplatnění ve společnosti. Jak ale nazvat situaci těch pedagogů, kteří z "úsporných důvodů" jsou dočasně propuštěni s možným výhledem na další pedagogickou práci až na začátku nového školního roku? Zřejmě jsou na "neplacených školních prázdninách".

4. 8. 2006

"Třicetiletý" kolaps české rozvodné elektrické sítě se projevil na mnoho hodin zastavením dodávek elektřiny v průmyslu, ne však v domácnostech. (Před třiceti lety nastala větší porucha sítě než ta nynější z 25. července. Počínaje rychlým ochlazením o silvestrovské noci se tehdy zpomalila doprava uhlí do elektráren a postupně se jich několik zastavilo). Tisk přinesl několik zasvěcených hodnocení od znalých odborníků. Podle sdělení ČEPSu byla nyní vina v extrémně teplém počasí, ve dvou závadách v tuzemské síti a v přerušení elektrického vedení mezi Slovinskem a Itálií.

Zdeněk Mahler
3. 8. 2006

Zdeněk Mahler bilancuje kauzu katedrály sv. Víta

Kardinál Vlk po všech těch blamážích dostal ke gestu, které svou velkorysostí vzalo dech. Prohlásil, že církev katedrálu daruje národu, protože národ si ji postavil. Tohle kardinálovo prohlášení bylo publikováno ve všech médiích.
3. 8. 2006

Bohemia Agency -- taková firma snad ani neexistuje, naše firma se jmenuje Bohemia Facilities Management Limited, reg. 29 66 96. Je to skotská firma. Slovo podvodná zatím nechávám bez komentáře. Ale snad se nás to ani netýká, tak se ozývám jako potrefená husa. Také proto, že v Glasgow jiná agentura s podobným názvem nepůsobí.

V druhém odstavci článku píšete: "Firma, s majitelem M.K., inzeruje nabídku práce většinou v Annonci. Je dosti neuvěřitelné, že Annonce ty inzeráty tiskne. V Británii platí zákon, že periodika, která zveřejní nějaký inzerát, jsou odpovědna za jeho pravdivost a v případě, že se prokáže, že je inzerát podvodný, musejí poškozenému čtenáři zaplatit odškodné."

Pokud vím, tak Annonce je české periodikum a neřídí se určitě britskými zákony, které nezná, píše čtenář, který se podepsal jako Milan Dvořák.

Viz též článek "Lidé by měli být opatrní při hledání práce v zahraničí ZDE

4. 8. 2006
tisková zpráva Ministerstva práce a sociálních věcí ČR

V poslední době se Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) setkává se stížnostmi lidí, kteří se stali obětí nekalých praktik zprostředkovatelů práce v zahraničí. MPSV proto považuje za nutné upozornit občany, aby byli při přijímání lákavých nabídek práce v zahraničí skutečně opatrní. Aby si předtím, než podepíší jakoukoli smlouvu, zjistili veškeré informace o zprostředkovateli.

Práci může zprostředkovávat pouze ta agentura práce, která má k této činnosti licenci MPSV. Tu může získat po splnění podmínek, které ukládá zákon (např. trestní bezúhonnost, praxe apod.). MPSV vydává licenci na tři roky a poté může daná organizace požádat o prodloužení. Agentura práce si nesmí účtovat za zprostředkování práce žádnou částku. Je možné se dohodnout jen na úhradě nákladů, které s prací souvisí (např. letenka, jízdenka apod.).

Seznam povolených agentur práce ZDEZIP

4. 8. 2006

Na některé zdánlivé paradoxy jednání člověka v závislosti na jím uvědomovaném riziku upozornily nedávné studie z oblasti psychologie lidského jednání. Typ motivace totiž ovlivňuje správnost odhadu. Podle těchto výzkumů je totiž -s nadsázkou řečeno- velmi nepochopitelné, proč si řidiči do svých vozů pořizují airbagy. Řidič, který si je vědom toho, že jeho zdraví a život je chráněn airbagem pokud dojde k čelnímu nárazu, má údajně větší sklon riskovat, je více bezstarostný a je pravděpodobnější, že pojede rychleji a nebude dbát pravidel bezpečné jízdy. Pravděpodobněji tedy způsobí závažnou nehodu, která skončí újmou na zdraví či životě - ale obvykle u někoho jiného, než u něj samotného.

4. 8. 2006

Aneb o konstantách vleklého zablokování české politiky

Je možno věřit tomu, že M. Topolánek neumí sestavit příští vládu ČR? Samozřejmě že rozmanité úhybné manévry Jiřího Paroubka pořádně znervózňují Topolánkovu trojkoalici; je to stranicko-politicky účinné. Přitom premiéra Paroubka čas jako politika rozhodně netlačí. Může jej začít tlačit jako zodpovědného občana k programovému konsensu bez mocenských úvah o udržení premiérského křesla po letošních červnových volbách? Zatím se to nezdá. Neztrácejme ovšem ze zřetele fakt, že bez usnášeníschopného parlamentu nemůže dojít ani k případnému hlasování o důvěře, jímž by měl být potvrzen mandát příští české vlády. ČSSD má sílu blokovat cestu ke konstruktivnímu východisku. Najde dost odhodlání také k jejímu odblokování?

4. 8. 2006

Nedávno se na mne obrátila přítelkyně Monika: "Není to jen můj názor, ale množství českých dívek a žen s příliš silnou spodní polovinou těla se prudce zvýšil. K tomu ještě přišla móda bokových kalhot, která spodek těla zdůrazňuje. A navíc je módní rovněž asertivita, která se s ošklivostí dokonce neomaleně předvádí."

3. 8. 2006

V kraji nejezdí 199 autobusových linek

Od 1. srpna v Ústí nad Labem nejezdí 199 linek hromadné autobusové dopravy. Lidé se nedostanou do práce, k lékaři či na úřady. Z některých vesnic, kde neexistuje zásobování potravinami, si nemohou občané ani jet nakoupit, pokud nevlastní automobil. Důvodem je roztržka mezi vedením Dopravního podniku Ústeckého kraje a Ústeckým krajem. Kraj pod vedením ODS odmítá Dopravnímu podniku proplácet plně náklady na provoz. Zdají se mu příliš vysoké. Dluh kraje vůči dopravnímu podniku za úhrady ztrát veřejné dopravy vzrostl za poslední tři roky do ohromných rozměrů. Takto totiž kraj "šetří" již od roku 2003, kdy se situace vyhrotila. Peníze na zajištění dopravy ve veřejném zájmu však kraj od státu inkasuje - z daní občanů.

4. 8. 2006

CITÁT DNE

"Je otázkou, kdy dokáže pan předseda Topolánek odstřihnout ty dvě koule, které má u nohy," prohlásil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

3. 8. 2006

Blízky východ vo všeobecnosti a arabský svet osobitne je pod paľbou. Okrem dobre známych udalostí v Káne -- najnovšej masakry v regióne -- sa pomaly odvíja aj širší obraz následkov tragédie.

V jednom z predchádzajúcich článkov som spomenul prípad Natwest, troch britských podnikateľov, ktorí boli vydaní do USA na základe dohody, ktorú sa Washington ani len neobťažoval podpísať. Tento týždeň využili Spojené štáty britské letisko na to, aby previezli do Izraela laserom navádzané bomby bez toho, aby požiadali Britov o povolenie.

3. 8. 2006

Stručně: Židovský stát neexistoval po dobu přibližně dvou tisíc let. Po druhé světové válce byl vytvořen současný Izrael. Umístěn byl na území tehdy končícího britského protektorátu s názvem British Mandate of Palestine. Toto území po několik set let obývali převážně Arabové (Palestinci), kteří dodnes považují veškerá území (Palestinu i Izrael) za svou domovinu.

3. 8. 2006
Fidel Castro Ruz
prohlášení nejvyššího představitele Kubánské republiky z 31.července 2006

V důsledku nesmírného úsilí vynaloženého v souvislosti s návštěvou argentinského města Córdoba, účastí na jednání MERCOSUR (Jihoamerického společného trhu), závěrem Summitu národů v historické Cordobské univerzitě a návštěvou Altagracia, města, kde žil v dětství Che (Guevara), a bezprostředně poté následující účastí na akcích pořádaných na památku 53. výročí útoku na kasárna Moncada a Carlos Manuel de Céspedes 26.července 1953 v provinciích Granma a Holguín, dnů a nocí neustálého pracovního nasazení téměř beze spánku způsobily, že se mé zdraví, jež překonalo všechny zkoušky, vystaveno extrémnímu stresu zlomilo.

Alexandr Lukašenko
3. 8. 2006
Martin Braxatoris

10. 7. 2006 sa začali rozhovory o predajnej cene spoločnosti bieloruskej spoločnosti Beltransgaz, ktorej odpredaj patrí medzi strategické záujmy RF. Do rokovaní vstupuje ruský Gazprom, bieloruský Beltransgaz a holandská banka ABN Amro.

Akciová spoločnosť Beltransgaz bola zaregistrovaná koncom apríla 2003. Ide o nástupnícku firmu sovietskej energetiky. Jej základné imanie tvorí 1,15 trilióna BRR. Ide o plynárenský monopol so stopercentnou účasťou štátu, ktorý využíva takmer 7 000 km plynovodu s priemerom od 100 do 1 400 mm. Každoročne cez tieto plynovody prebieha transport 60 mld. m3 plynu vrátane tranzitu do Európy v objeme 40 mld. m3.

7. 8. 2006

Trojkoalice bude mrtvá dřív, než moje odpověď vyjde

Odpověď Janu Bímovi, reagujícímu v příspěvku "Paroubek jde do izolace" na článek "Pane Cveku, probuďte se"

Souhlasím, že tajné volby jsou ve své podstatě "prokorupční", protože v nich nelze dokázat kdo jak hlasoval. Volby v parlamentu by neměly být tajné, protože volič má právo vědět jak jeho poslanec hlasuje. To platí i v případě iluze vykonávání mandátu podle vlastního svědomí a vědomí, kterou systém založený na politických stranách vylučuje.

4. 8. 2006
čtenářská reakce na článek Jiřího Jírovce Pane Cveku, probuďte se! a článek Borise Cveka Pane Paroubku, odejděte...

Nebývá tradicí v Britských listech, že je v názvu článku či reakce na nějaký, dříve publikovaný článek ironizující úsměšek s cílem před svými vlastními argumenty snížit osobu autora a jeho názoru předtím publikovaného v Britských listech, píše čtenář Jan Bím.

2. 8. 2006
Článek Borise Cveka je dobrou ukázkou neochoty jít při hodnocení současné politické situace alespoň trochu pod povrch hesel.

ČSSD a KSČM k sobě netlačí Paroubek, ale Topolánek, který není ochoten připustit, že víc než polovina voličů zamítla Modrou šanci a že, má-li být premiérem všech občanů, musí tuto skutečnost respektovat.

Alex Koenigsmark : Jak se stal Rockefeller miliardářem
3. 8. 2006
z knihy Jak se stal Rockefeller miliardářem aneb Neštěstí mohou být rozličná, ilustrace Jiří Šalamoun, Academia 2003, 160 str., váz., ISBN 8020010963; EAN 9788020010964

Ach, jak byl nádherný! Dokonalý! Nesmírný! Jak mocný! Jako bůh Višna se kdysi vznášel na svém zázračném vimanu -- to bylo cosi jako letadlo, aspoň podle Ericha von Dänikena - nad hlavami zdrcených smrtelníků za hřmotu hromů a blesků, tak podobně lhostejně přehnal se kolem mne božský BMW sedmičkové řady s pražskou značkou, jemuž dal nejvyšší Stvořitel, demiurg vesmíru, stříbrnou metalizu.

Řidič vznešeného BMW použil k tomu třetí pruh jízdní dráhy, jemuž dala vzniknout jen jeho božská vůle, protože tam původně byla jen dráha pro tramvaje. Jedné z nich se obratným manévrem vyhnul, podobně jako vjezdu do jen tramvajím určeného tunelu a kdybych já nebyl jen zbabělý pozemský červ za volantem, byl by musel buď narazit do té tramvaje anebo mě smést s povrchu zemského i s mou corollou.

6. 8. 2006

V červenci přispělo celkem 116 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 17 366.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,459.34 USD. Příjem z reklamy byl 22 000 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

6. 8. 2006

V červnu přispělo celkem 128 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 27 313.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,321.99 USD. Příjem z reklamy byl 2630 Kč. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než jedenáct tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou v současnosti financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

28. 7. 2006

Zde naleznete jako příspěvek k desetiletému výročí kompletní archiv Britských listů z doby, kdy byly součástí Neviditelného psa do doby než začal fungovat aktuální redakční systém. Součástí těchto odkazů je i aktualizovaný seznam témat a věcných souhrnů.

Pokud nebude fungovat některý odkaz, který směřuje mimo Britské listy, nedá se nic dělat. Internet se proměňuje každým okamžikem. Pokud nebudou fungovat odkazy do Neviditelného psa, směřujte dotazy na Ondřeje Neffa. Pokud nebude existovat některý z odkazů uvnitř systému Britských listů, zašlete url a popis neexistujícího odkazu na adresu stepan@kotrba.cz. Pokusíme se opravit případné chyby.

VSTUP DO ARCHIVU

Kubánská emigrace RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2005 Posedlost nepřesnostmi... Zdeněk  Jemelík
22. 12. 2004 MfD: Emocionální manipulace Johanny Grohové Štěpán  Kotrba
15. 12. 2004 Jak nenapsat objektivní zprávu Zdeněk  Jemelík
15. 12. 2004 Kubánští manželé žádají zpět své děti, Kuba prodlužuje řízení o výjezdní doložce Petr  Svoboda
13. 12. 2004 Méně okázalá gesta by byla smysluplnější   
12. 12. 2004 My o koze a oni o voze Jan  Čulík
12. 12. 2004 Když europolicie udusila ženu v letadle, nikdo se nezajímal Ondřej  Slačálek
11. 12. 2004 Jak to bylo přesně s oběma kubánskými disidenty Marek  Sečkař
11. 12. 2004 O impotenci hrubého vyjadřování Štěpána Kotrby   
10. 12. 2004 Prosba o pomoc   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2006 Tráva na škole ano, nebo ne? Josef  Vít
12. 5. 2006 Marihuana, mozek novinářův a mozek neurologův Štěpán  Kotrba
11. 5. 2006 Přiznávám se. Podepsal jsem. Štěpán  Kotrba
8. 5. 2006 Nezávislá závislost na marihuaně Štěpán  Kotrba
8. 5. 2006 Kouření konopí zřejmě zvyšuje pravděpodobnost duševních chorob Jan  Čulík
3. 4. 2006 Drogy na tanečních party a sociální stratifikace účastníků   
20. 2. 2006 Pozor! Intenzivní kouření konopí způsobuje duševní choroby   
24. 1. 2006 Rukola není obyčejná tráva Filip  Sklenář
14. 11. 2005 Konopí a civilizační nemoci Bushka  Bryndová
20. 6. 2005 Kouření konopí vyvolává u některých teenagerů psychotické stavy   

Týrání a mučení vězňů v Iráku RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2006 BBC: Americká armáda mučila vězně v Iráku dál i po skandálu v Abu Ghraib   
20. 4. 2006 USA byly nuceny zveřejnit seznam osob, vězněných v Guantánamo   
15. 4. 2006 Rumsfeld se "telefonicky podílel na týrání v zálivu Guantánamo"   
7. 3. 2006 14 000 osob je v Iráku vězněno bez soudu   
22. 2. 2006 Američané zabili ve svých věznicích 98 vězňů   
17. 2. 2006 Irácký ministr požaduje, aby Spojené státy předaly irácké vězně   
22. 12. 2005 Francouzi zahájili soudní řízení ohledně tajných letů CIA   
21. 12. 2005 Fištejn ví pozitivně, že CIA nikoho nemučí! Jan  Čulík
27. 11. 2005 Bylo vězení CIA v Kosovu? Simone  Radačičová
23. 11. 2005 EU bude oficiálně vyžadovat od USA vysvětlení ohledně věznic ve středovýchodní Evropě   

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2006 Nesmíme se orientovat jen na požitkářství a přepych Zdeněk  Bárta
5. 11. 2005 Reality show Odhalení: gorily v přímém televizním a rozhlasovém přenosu Štěpán  Kotrba
3. 5. 2005 Aby se špinavé od čistých peněz rozeznaly Štěpán  Kotrba
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2006 Má Černého Petra Topolánek, anebo Paroubek? Miloš  Dokulil
31. 7. 2006 Pane Paroubku, odejděte... Boris  Cvek
28. 7. 2006 Sněmovna a Senát: přenášení odpovědnosti Lukáš  Jelínek
28. 7. 2006 Proč to stále nejde? Michael  Kroh
28. 7. 2006 Desatero Jiří  Jírovec
27. 7. 2006 Nemáme se rádi Miroslav  Kodet
26. 7. 2006 Proč si komunisté vybrali Izrael Lukáš  Lhoťan
25. 7. 2006 Jde opravdu jen o Zaorálka pro funkci předsedy Sněmovny? Miloš  Dokulil
21. 7. 2006 Povládnou ODS a její sateliti z vůle KSČM? Radek  Macalík
19. 7. 2006 Kolik jablek má Mirek ...aneb "musíš, musíš - dotkol si sa". Jaroslav  Pour

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
26. 6. 2006 Rozhlas nemohl mít Kubiceho zprávu "ofotografovanou" Štěpán  Kotrba
23. 6. 2006 Kubiceho aféra: Oč tu běží? Pavel  Urban
15. 6. 2006 Policajtoreportéři už i v ČTK Štěpán  Kotrba
7. 6. 2006 Objektivita České televize a Kubiceho předvolební kompromateriály   
2. 6. 2006 Kubice a mandelinky Boris  Cvek

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Dalším Sorosovým cílem bude Arménie? Stanislav  Kliment
26. 5. 2006 Pečínka z Kotrby, nebo kotrba z Pečínky Karel  Dolejší
9. 5. 2006 Mé námitky proti Greenpeace Ivan  Brezina
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy   
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch
16. 3. 2006 Vznešený boj za křišťálové studánky Ivan  Brezina

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu