20. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 1. 2005
Tisková zpráva Amnesty International ČR

Přes proklamované úsilí vlády o zpřísnění kontroly obchodu se zbraněmi panuje v České republice stále atmosféra utajování, která prakticky znemožňuje účinnou veřejnou kontrolu. Existence "Výroční zprávy o kontrole exportu" ani publikované informace o vládní novele zákona o zahraničním obchodě s vojenským materiálem zatím nedávají naději, že by se na situaci mohlo něco změnit. Demonstrovat to lze například na veřejné obchodní soutěži na prodej nadbytečné výzbroje, kterou 30. prosince minulého roku vypsalo Ministerstvo obrany.

Sloupek

Diskuse ohledně požadavku zrušit Ústředí muslimských obcí, a tedy vlastně "zakázat islámskou víru" v České republice :) opět vynesla na povrch mnoho komplexů a nedorozumění. Přišla celá řada mailů, varujících, že se "musíme mít na pozoru před vrahy muslimy".

Není ale možné směšovat extremismus a terorismus s islámskou vírou. To je, jako bychom označili papeže za teroristu, protože v Severním Irsku po třicet let masakrovali nevinné lidi katoličtí teroristé.

V Händlově kantátě Messiah (Mesiáš), která se v Británii hraje o Vánocích na koncertech snad ještě častěji než v Česku Rybova mše Hej mistře, vstaň bystře, je pasáž, kde zpěvák, jásavě oslovuje Hospodina, že zlikviduje nepřátele křesťanů: "You will break them, to pieces, to pieces, to pieces!!" jásá sólový part po dobu asi deseti minut. "Ty je rozdrtíš, Hospodine, na kusy, na kusy, na kusy!!" Na základě této pasáže z bible by Olga Ryantová měla usoudit, že je křesťanství teroristické náboženství a měla by požadovat zákaz všech křesťanských církví v České republice. Protože nikdo nemůže vědět, zda po vyslechnutí Händlova Mesiáše se nerozhodnou koncertní hosté jít drtit své nepřátelé s Boží pomocí, jak to líčila kantáta. Konec konců, starozákonní "Jehovah byl bůh zamračený, zlý a mstivý, ukrutný a krvežíznivý, jako celý národ židovský":), jak napsal už Jan Neruda ve svých Malostranských povídkách (Pan Ryšánek a pan Schlegl) ZDE

Extremismus v islámských zemích až do příchodu amerických neokonzervativců k moci zcela selhal - v Alžírsku i v Egyptě se konaly rozsáhlé demonstrace muslimů proti extremistickému násilí. Západní - i česká - média většinou šíří nemyslívé stereotypy, jejichž prostřednictvím vnucují islámu rys terorismu. Zajímavé je, že se sice v médiích hovoří o "muslimských teroristech", nikdy však už o "křesťanských" teroristech - páchají-li teroristické činy Evropané či Američané.

Jeden čtenář poukázal znepokojeně na to, že mu kdosi vysvětlil, že se islám všude po světě interpretuje různě - podle toho, jak ho analyzuje místní univerzita. To je spíše chvályhodným rysem pluralismu, ne? Nebo snad ty univerzity nabádají lidi k terorismu?

Poukazuje také na to, že muslimové mají problémy s kritičností demokratické společnosti a odmítají jakékoliv zpochybňování své víry. Obávám se, že přesně totéž platí i o věřícím jakékoliv křesťanské denominace. Myslíte si, že vás bude přesvědčený křesťan poslouchat, když mu budete zpochybňovat jeho víru a tvrdit, že Bůh neexistuje, nebo že je pošetilé dodržovat desatero Božích přikázání?

Terorismus a extremismus je důsledkem neřešených sociálních, hospodářských a politických problémů - je omylem ho přisuzovat náboženství. I v nezáviděníhodné situaci se většina obyvatelstva - ať muslimského či jiné náboženské denominace - terorismu vyhýbá a odsuzuje ho.

Protože jsou to "cizinci" a příslušníci "jiné kultury", lehce si z nich dokážeme vytvořit stereotypní a falešný "obraz zla". Situace je však jiná: drtivá většina muslimů jsou stejní, normální lidé jako my.

List Guardian nedávno publikoval velmi zajímavou diskusi o tom, co islám znamená pro mladé britské muslimy. Je pro ně zdrojem etiky, slušnosti a civilizovanosti v jinak zmateném a amorálním světě. Inspirují se islámem, protože chtějí být dobrými lidmi, ne teroristy...:)

20. 1. 2005

Proč se nezajímáte třeba o USA, Británii, Francii, jaké zbraně ty kam vyvážejí. Po revoluci Havel zrušil téměř celou zbrojní výrobu, co nesla nemalé peníze a na naše vydobytá místa na trzích se okamžitě natlačily ostatní zbrojovky A když se konečně náš zbrojní průmysl začíná znovu rozvíjet, tak se do toho začnete montovat s nějakým pacifistickým názorem, který je každému ukradený. Na prvním místě je důležitý zisk z prodeje. Zbraně jsou stejný artikl jako třeba rohlík, napsal Karlu Dolejšímu v reakci na jeho článek jakýsi anonym. Jenže Karlu Dolejšímu nejde o zákaz výroby zbraní, jde mu o její transparentnost:

20. 1. 2005

K článku Filipa Sklenáře.

Nemohu při přemýšlení o tomto článku na téma zbytečnosti Palachovy oběti nevzpomenout známého Lecova aforismu: Vždycky se najde eskymák, který pro obyvatele Sahary vypracuje směrnice, jak se chovat v době velkých veder.

Palachův čin byl pro nás vrstevníky výrazem beznaděje z národní tragedie, zoufalství tak hrozného, že je nebylo možné unést, a protestu proti tomu, co se s národem stane. Většina nás, jeho vrstevníků, to tak chápala. Ten čin nepatřil mezi herostratovské s jeho omezenou megalomanií -- spíše mezi skutky braní viny na sebe za jiné v kristovském smyslu.

20. 1. 2005

Užitek z politicky motivované sebevraždy

Filip Sklenář se pokusil o demýtizaci sebevraždy Jana Palacha v článku Je Palachova oběť hodná následování?. Je to odvážné, pro někoho možná drzé. Učinil tak ze svého horizontu. Píše: "Nám živým, nám kterým světlo nepohaslo, nepřísluší soudit motivy sebevrahů." Mně to ale přísluší několikrát za měsíc. Nikoli z morálního, ale z odborného hlediska. Očekává se, že posoudím, zda je možno pacienta po sebevražedném pokusu propustit domů nebo je ho nutno hospitalizovat, zda na uzavřeném či otevřeném oddělení, jaké je riziko opakování pokusu...

19. 1. 2005

Každá hluboká myšlenka je ve skutečnosti vědecká, umělecká a náboženská zároveň, ať už je to třeba předpoklad světa jako nekonečně složitýho a dynamickýho systému vztahů (jako u strukturalismu), návrh věčný kontextový spirály (jako u hermeneutiky), psychoanalytickej objev předvědomejch, osobních i společnejch obsahů nebo cokoliv jinýho. Literární věda rozumí světu svým způsobem líp než fyzika, ale musí dokázat přijmout tíhu vlastního předmětu a ne se topit v terminologickejch, logickejch, definičních a vzájemně se popírajících hrách. Vědec, kterej si neprotiřečí, neni vědec. (1)

Tato brilantní analýza vztahu humanitních a vědeckých oborů ke skutečnosti, psaná obecnou češtinou vyšla v prvním letošním čísle časopisu Tvar

Jak iDnes prezentuje ODS
20. 1. 2005

Na zprávě o tom, že se ODS připojuje k ústavní stížnosti rodičů proti tomu, že se od nynějška smějí žadatelé hlásit jen na jedinou střední školu, bylo zajímavé nejen to, že letos mají uchazeči o studium na střední škole jistou jen jednu přihlášku (!), ale i zpracování v případě jednotlivých internetových zpravodajských serverů propojených se čtyřmi celoplošnými relevantními českými deníky. Nejen zpracováním, ale i způsobem vydání se někdy tak trochu vyznávaly z politické náklonnosti.

Michael Marčák: Potřebujeme vyrazit, Bille, takže z té smečky musíme udělat alespoň tříčlennou koalici
20. 1. 2005

20. 1. 2005

Proti tandemu Stanislav Gross - Bohumil Sobotka, kteří reprezentují modernistické, doprava posunuté až prý téměř blairovské křídlo, vystupuje zleva spolčení vedené z Vysočiny expředsedou Milošem Zemanem, rádoby předsedou Zdeňkem Škromachem a Platformou za renesanci strany. Podle vnitrostranické levicové opozice současné vedení strany zrazuje původní levicový program. Zvenku to tak vypadá. Zvlášť, když je situace komentována těmi, kteří vystačí s jednorozměrným chápání světa.

20. 1. 2005

Stanislav Gross si marně láme hlavu nad dvojím politickým debaklem a klesajícími volebními preferencemi sociální demokracie. Neudělal žádnou viditelnou marketingovou chybu a přesto jeho politický marketing nezabírá. Gross podcenil voliče, když přijal marketing jako základní nástroj politické kampaně.

20. 1. 2005

Průzkum veřejného mínění:

Ve čtvrtek proběhne bombastická inaugurace amerického prezidenta Bushe. Avšak jeho znovuzvolení vede k šířícímu se mezinárodnímu znepokojení, že jeho vláda učiní svět nebezpečnějším místem, než jakým bylo dosud.

Z průzkumu veřejného mínění, provedeného ve středu v 21 zemích světa - v Africe, v latinské Americe, v severní Americe, v Asii i v Evropě - vyplývá, že drtivá většina lidí má vážné obavy z nadcházejících čtyř let.

20. 1. 2005

Kuba, země, která je světové proslulá výrobou doutníků, oznámila, že plánuje zavést zákaz kouření v některých veřejných místnostech. Pro pseudokonzervativce v ČR to bude jistě důkazem, že zákaz kouření je vlastně projevem komunistického útlaku. :)

20. 1. 2005
František Hrdlička

Jan Suk: Krysy v Hadrianově vile, Concordia, Praha, 2004, ISBN: 80-85997-21-5 246 stran, 188 Kč.

Nevím, kolik čtenářů upoutá titul Krysy v Hadrianově vile od kritika, editora a básníka Jana Suka, ale obávám se, že jich bude méně, než by si kniha zasloužila. Nejde totiž o historický román s tajemstvím, jak by mohlo vyplývat z názvu, ale o soubor esejů z let 1996 -- 2004, a esej je žánr, který se v české literatuře rozhodně netěší takovému zájmu jako například v literatuře francouzské (Michel de Montaigne, Denis Diderot, Hyppolite Taine) nebo anglické (Francis Bacon, T.S. Eliot, George Orwell).

20. 1. 2005

Je poučné, kolik mlhy se už naneslo do těch podnikatelsko-zaměstnaneckých vztahů. Zároveň se podle použitých slov zdá, že všichni chtějí lepší zítřky pro všechny. Diskuse přitom jako kdyby vyostřovala buďto tolik vychvalovanou svobodu podnikání, anebo neméně potřebné a průhledné vybírání daní státem. V obou směrech je současně vyslovována starost o to, aby nedošlo k podvázání pracovních příležitostí.

20. 1. 2005

Důležitá je odluka církví od státu

Možná je v Koránu více slov o rozdrcení nepřítele než v Bibli, ale měli by jsme se podívat do historie, a nejspíš zjistíme, že křesťanství by v bilanci ničení, utrpení, zabíjení atd. vyšlo s horším skóre, píše Pavel Havránek:

20. 1. 2005

Korán jsem přečetl celý a několikrát, takže se domnívám, že se mohu opřít o vlastní znalosti a zkušenosti, píše čtenář Roman Virt, na internetu se prezentující jako učitel buddhismu Diamantové cesty a "dlouholetý žák lamy Oleho Nydahla". Neexistuje jiná "svatá kniha", která je tak snadno zneužitelná k šíření svatých válek a nesnášenlivosti jako Korán. Verše, které byly představeny v Sedmičce, bohužel nejsou těžko vyhledanými částmi vytrženými z kontextu. O zabíjení nevěřících se můžeme dočíst v Koránu na každé třetí stránce.

20. 1. 2005

Na jedné straně chápu pana Cveka - způsob prezentace problému ze strany TV Nova (v původní reportáži Televizních novin) nebyl korektní a byl zavádějící. Ale co by autor čekal od komerční televize? Je to nespravedlivé, ale tak média prostě fungují, míní Helena Malá. V krátkém šotu bohužel opravdu nebyl čas na to, aby se citované súry vysvětlovaly dopodrobna. K tomu mají sloužit pořady jiného formátu (NOVA by se toho mohla chopit například ve Střepinách). Redaktor se však (až na onen jeden svůj výrok) snažil dát prostor oběma stranám. A za muslimy rozhodně mluvila osoba nejpovolanější - pan Sáňka. Mám pocit, že více objektivity by už pan Cvek nemohl (zvláště od komerční televize) chtít.

Chápu také, že ho pobouřila účelová citace některých částí koránu. Tvrdí, že drsné pasáže bychom jistě našli i v Bibli. Ano, to je jistě pravda. Ale viděl snad někdo v současné době křesťana opásat se výbušninou? (Ano, viděl, v Severním Irsku, pozn. red.)

Také je škoda, že do diskuse o islámu, vstupu Turecka do EU, právech žen v muslimských zemích,atd. se zatím téměř nezapojila Česká televize. ČT ani neinformovala o aktivitě Olgy Ryantové, což by měla. Zvláště, když má hrdý přídomek "veřejnoprávní".

20. 1. 2005

Vzhledem k tomu, že nechci unavovat čtenáře předlouhymi filipikami, pokusím se ukončit svou argumentaci zcela prostě, píše Martin Veselovský, moderátor pořadu Sedmička v televizi Nova, v reakci na kritiku od Borise Cveka:

20. 1. 2005

Samozřejmě že tu jde o otázku, zda je žádoucí, aby procedura k přijetí na střední školu vlastní volby měla jen jeden termín; zvláště když tím roste riziko, že pro případné tzv. druhé kolo mohou zbývat už jen paběrky? Je zajímavé, že stále kolem sebe slyšíme hlasy, aby škola své žáky nestresovala.

Interiér ústřední mešity v Glasgow
19. 1. 2005

Že jsme ve skutečnosti směsicí všeho toho rakouského, německého a hlavně toho "sovětského" si nikdo nechce přiznat - to přece není to pravé české "my", to, které je potřeba obrodit formou light nacionalismu.

Motto:

An Evening of Islamic Art. 7-9pm, 18/01/2005, Room 234, Faculty of Education, St Andrew's Building, 11 Eldon Street.
Noorah al-Gailani MA, who is the Islamic Civilisations Curator for Glasgow City Council Museums, will present an evening lecture on Islamic Art. An event not to be missed with added visual highlights of some unseen pieces of Islamic Art.
Centre for the Study of Islam, Department of Theology and Religious Studies

Centrum pro studium islámu, katedra teologie a náboženských studií, Glasgow University: Noorah al-Galiani, MA, kurátor islámských civilizací pro Musea města Glasgow uspořádá večerní přednášku o islámském umění. Nenechte si ujít tuto akci: budou prezentovány záběry některých dosud neznámých islámských uměleckých artefaktů.

Centrum islámských studií, Glasgow University

JČ: Zaujal mě rozdíl: v ČR aktivisté protestují proti uznání muslimského náboženství, Glasgow University pořádá večerní přednášku o neznámém islámském umění. Bohumil Kartous k tomu napsal úvahu.

19. 1. 2005
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Kára tažená mezkem a vedená jedním mužem se objevila na ulici proti jedoucí koloně tří Humvee, v jednom z nichž seděl americký generál. Když se kára dostala na úroveň generálova vozidla, zastavila a další muž, ukrytý dosud v káře pod trávou, vyskočil a začal na kolonu střílet. Oba útočníci zabili několik Američanů včetně generála a sami při útoku padli. Smrt generála i ostatní údaje potvrdil důstojník tzv. národní gardy. Kára s mezkem zůstala stát u trosek vozidel. Američané později obklíčili místo tanky a obrněnými vozidly v doprovodu vrtulníků. Pak "zatkli" mezka a odvedli ho na svou základnu.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
19. 1. 2005

Přes vydání Výroční zprávy o kontrole exportu parlamentní a veřejná kontrola prakticky neexistuje

Na samém konci minulého roku vydalo Ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci s Ústavem mezinárodních vztahů první českou výroční zprávu o vývozu zbraní. Dokument nazvaný "Národní zpráva o kontrole exportu" je k dispozici zde a obsahuje údaje za rok 2003. Podle slibu, který dal náměstek ministra zahraničních věcí Jan Winkler českým nevládním organizacím, měla být vzorem pro zpracování dokumentu zpráva britská. Avšak dokument " United Strategic Export Controls Annual Report 2003", jenž lze získat zde, byl britskému parlamentu předložen v červnu minulého roku a v tuto chvíli již byly publikovány informace za první dvě čtvrtletí roku 2004. Zatímco Británie zveřejňuje údaje o exportu zbraní zhruba s půlročním zpožděním, Česká republika tak činí prakticky s ročním odstupem. Kvalitu zpracování české zprávy tu hodnotit nebudu, to je téma na samostatný článek.

Michael Marčák:  Historie nás děti učí, že čím méně leze národ svým vůdcům do zadku, tím více si může dovolit být k nim po jejich pádu shovývavým
19. 1. 2005

19. 1. 2005

Nové Divoké víno

Honza se promítala do dcery Franze Kafky a možná jí i byla, napsal ve své vzpomínce na Janu Černou nadepsané Černá lyra Bohumil Hrabal.

Honza Krejcarová neboli Jana Černá jistě nebyla dcerou Franze Kafky, ale určitě byla dcerou Mileny Jesenské, Kafkovy přítelkyně. A Milena Jesenská je podle průzkumů prý druhou ve světě nejznámější Češkou hned po Martině Navrátilové.

19. 1. 2005

Norsko, Irsko, Černá Hora, Itálie. Kdo by na první pohled řekl, že tyto země mají něco společného? To "něco", které mám v tomto případě na mysli, je protikuřácký zákon. Debatuje se o něm nejen v médiích, ale samozřejmě i v místech, kterých by se měl dotýkat nejvíce, tedy v restauracích a hospodách. Návrh podobného zákona totiž existuje i v České republice a osobně si myslím, že patří k těm lepším "nápadům", které sociální demokraté za 6 let svého vládnutí vyprodukovali (ostatně také nepochází z jejich hlav), leč nějak se nedaří ho prosadit v parlamentu.

V parlamentu nesedím, a tak nevím, jestli za tím stojí liknavost jeho předkladatelů či snad formální nedostatky, které jsou často důvodem odmítnutí opozice u většiny předkládaných návrhů. Vzpomeňte kolikrát jste sami slyšeli povzdechnutí opozice (mám na mysli opozici všeobecně), že nápad je to vcelku dobrý, ale provedení je neskutečně špatné, a proto nezbývá než hlasovat proti.

19. 1. 2005

Monitor Jana Paula

Tato sugestivní otázka mě napadla, když jsem navštívil výstavu studentských prací ARTSEMESTR 2005 na Vysoké škole umělecko průmyslové v Praze. A má vůbec sochařství, v lepším případě umění někam směřovat? A když nemusí nikam směřovat, jaký je tedy jeho smysl?

19. 1. 2005

Stravování v KFC má jednu výhodu. Ve fast-foodu se scházejí typy lidí, které hned tak neuvidíte a možná ani vidět nechcete. Což je pro člověka, před jehož uchem bledne i Ucho, fantastická příležitost sbírat lidské osudy. Zatímco před KFC na I. P. Pavlova můžete v nočních hodinách natrefit na absolutně nenápadné hloučky východních národností, v nichž občas blýskne kryt nového mobilu a občas takové divné přeložené papírky, v KFC Kaprova najdete zajímavé lidi spíš uvnitř. Když škrtneme cizince, uvidíme různorodé podnikatele (pozoruhodné je, že čím luxusnější vzhled, tím střídmější objednávka) a vedle nich lidi, do nichž byste v životě neřekli, že je kdy v KFC uvidíte.

První skupinou jsou studenti humanitních oborů.

18. 1. 2005

Pokud je pravda, jak napsal deník Blesk, že Dáda Patrasová "podává trestní oznámení za trestný čin pomluvy a trestný čin porušování cizích práv" na internetový deník Britské listy, protože jsme publikovali kritickou recenzi (!) jejího televizního pořadu, je to neblahá zpráva pro stav demokracie a svobody projevu v Česku. Ve zmíněné recenzi kritizoval autor Jiří Černý (není totožný s hudebním kritikem téhož jména) nevkus, kýčovitost a manipulativnost pořadu Vánoce s Dádou, upozornil na to, že podle jeho názoru Dáda využívá dětí přítomných v pořadu jen k posilování vlastní "slávy", že mezi nimi a Dádou v pořadu k autentické interakci nedochází, a konstatoval, že pořadem zřejmě Česká televize porušuje zákon, protože jeho součástí je product placement (cílené umístění značkového výrobku jako rekvizity pozn. red.) soukromých komerčních výrobků.

Vyšlo v Lidových novinách v úterý 18. 1. 2005 ZDE

18. 1. 2005

Jan Čulík a film Moc nočních můr

Rozhovor s šéfredaktorem Britských listů navazuje na projekci filmů Adama Curtise v sídle ministerstva kultury v Nostickém paláci. Curtisovy filmy kladou se sugestivní naléhavostí základní etické otázky o současné politice stejně, jako otázky po smyslu a metodách žurnalistiky. Provokují, zesměšňují, útočí. Srovnávají americký neokonzervativismus Leo Strausse s militantním islamismem a dokazují, že obě dvě ideologie jsou si podobné, obě vznikly ze selhání liberálního snu vytvořit lepší svět. Obě dvě civilizace vyrůstaly z dědictví studené války a na pozadí myšlenek jednoho egyptského politického filosofa a islamistického revolucionáře Sayyida Qutba. Strauss byl přesvědčen, že dobrý politik by se měl vrátit a prosazovat absolutní morální hodnoty, které dokáží sjednotit společnost. Qutb tvrdil, že ve skutečnosti jsou politici otroky svých vlastních sobeckých a chtivých touh. A z tohoto myšlenkového kvasu padesátých let vznikla současná moc nočních můr.

Rozhovor vyšel na serveru Česká média ČM

Adam Curtis - hlubinné porozumění současnosti TÉMA BL
18. 1. 2005

Každý ho hledá, nebo ho alespoň najde, třeba až ho pohozený Blesk osvítí. Každý chce vědět, kdo jím je, ačkoli si myslí, že ho sám zná. Veřejnoprávní dojnice se vzedmula v záchvatu plagiátorské invence a servíruje nám geniální archetyp divácké soutěže.

6. 12. 2004

V listopadu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 8550 Kč, zadavatelé reklamy nám zaplatili 2400 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba
20. 1. 2005 Kolektivní vina a nesnášenlivost vůči "cizím vírám a kulturám" Jan  Čulík
20. 1. 2005 Smutek, rozptýlený v esejích František  Hrdlička
20. 1. 2005 Podle iDnes je ODS usměvavá... Bohumil  Kartous
20. 1. 2005 Prodej českých zbraní mimo veřejnou kontrolu pokračuje   
20. 1. 2005 Šmelinářů bývá víc než partyzánů Ivan  David
19. 1. 2005 Obludárium humanitních věd a arogance přírodních vědců Štefan  Švec
19. 1. 2005 Český obchod se zbraněmi má k transparentnosti stále daleko Karel  Dolejší
19. 1. 2005 Český pocit méněcennosti a nadřazenosti a vnější svět Bohumil  Kartous
19. 1. 2005 Firma zvířat Filip  Rožánek

Novoroční projev Václava Klause, leden 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2005 Klausův projev Václav  Žák
7. 1. 2005 Klaus je člověk, který ví, co říká   
7. 1. 2005 Klaus má geniálně moudré, reálné vidění světa   
6. 1. 2005 Projev státníka Wenzel  Lischka
6. 1. 2005 Zuzaně Dáňové: Proč se rozčilujete?   
5. 1. 2005 Mají Češi rádi Franze Josefa?   
5. 1. 2005 Volná soutěž idejí v boji o moc končí, rozhodovat napříště budou jen peníze Jan  Paul
5. 1. 2005 Drzost cizince Jiřího Jírovce   
4. 1. 2005 Ti, kteří mají ideály, mají názory a mají vize... Václav  Klaus
4. 1. 2005 O různém prezidentování Bohumil  Kartous

Katastrofa v jihovýchodní Asii RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Je Bůh terorista?   
5. 1. 2005 Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval   
5. 1. 2005 Jak to, že se americká základna v Indickém oceáně ubránila před tsunami?   
4. 1. 2005 Letiště v městě Banda Aceh bylo dočasně uzavřeno   
4. 1. 2005 Humanitární organizace požadují přístup na Andamanské a Nicobarské ostrovy   
3. 1. 2005 Katastrofa v Čechách horší než v Asii? Wenzel  Lischka
3. 1. 2005 OSN: Vlády asi nesplní své sliby   
2. 1. 2005 Při asijské katastrofě nezahynula žádná zvířata   
2. 1. 2005 Přívalové deště ztěžují humanitární pomoc   
2. 1. 2005 Pomoc obyčejným lidem Jan  Zeman

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2005 Diagnóza ČSSD: Nejde o spor pravice a levice uvnitř strany Radim  Valenčík
20. 1. 2005 Gross postrádá charisma, sociální demokracie procenta Robert  Vašíček
19. 1. 2005 Ruská ruleta v sociální demokracii Robert  Vašíček
14. 1. 2005 Být na místě Stanislava Grosse Boris  Cvek
13. 1. 2005 Nemilosrdný mlýn Zdeněk  Jemelík
13. 1. 2005 "Zdražené" léky a "spoluúčast" Ivan  David
12. 1. 2005 Sen o nové důvěře Oskar  Krejčí
5. 1. 2005 Poděkování prodejci lakovaných růží Jaroslav  Doležal
8. 12. 2004 O úspěchu ve volbách nerozhodují billboardy, ale realizovaný program Štěpán  Kotrba
4. 12. 2004 Krize v ČSSD už je - a sociální demokraté to myslí upřímně ! Štěpán  Kotrba

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   
23. 10. 2004 O bizarním filmu televize BBC   

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   
14. 12. 2004 Vývoj na Ukrajině je podivný...   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich
22. 11. 2004 Čo je to vlastne za odkaz pre budúce generácie ? Miloslava  Kodoňová
19. 11. 2004 Jak jsem se vyrovnal... Ladislav  Žák
19. 11. 2004 Jeden pohled zleva Jiří  Dolejš
19. 11. 2004 Naďalej polojasno Peter  Greguš
19. 11. 2004 15 let ekonomické transformace v České republice   
19. 11. 2004 Rozpaky nad rozostřenou spravedlností Petr  Blažek
18. 11. 2004 Co se stalo v listopadu 1989? Josef  Brož

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné   

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
18. 1. 2005 Česko hledá... Jan  Sýkora
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
9. 1. 2005 Sledovanost veřejnoprávní BBC nezadržitelně klesá   
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý
4. 1. 2005 Otázky televize BBC   
15. 12. 2004 Rekordně klesla sledovanost televize BBC   
8. 12. 2004 BBC propustí 5300 zaměstnanců   
2. 12. 2004 BBC má snížit svůj programový rozpočet o 15 procent   
28. 11. 2004 Zpravodajství BBC propustí 350 zaměstnanců   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2005 Američané vážně poškodili starověké město Babylon   
12. 1. 2005 Terry Jones: Proč se nevybírají peníze pro irácké mrtvé?   
10. 1. 2005 Francie: Další unesená novinářka v Iráku   
3. 1. 2005 Nařídil mučení muslimských vězňů George Bush? Mojmír  Babáček
28. 12. 2004 Američané chtějí zaručit vládní posty sunnitům   
28. 12. 2004 Irák: Hlavní sunnitská politická strana se nezúčastní lednových voleb   
27. 12. 2004 Americký stratég: "USA bojují v Iráku proti lidovému povstání"   
23. 12. 2004 "Ticho, nebo na vás zavolám demokracii!"   
23. 12. 2004 Irák: Přestřelky narušují návrat občanů do města Fallúdža   
22. 12. 2004 Agenti FBI si opakovaně stěžovali na mučení vězňů v Iráku i v zálivu Guantánamo   

Školství RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2005 Je jediná alternativa vůbec alternativou? Miloš  Dokulil
18. 1. 2005 Šéf britské školní inspekce kritizoval islámské školy   
17. 1. 2005 Metodika plánování a metodika dialogu Boris  Cvek
17. 1. 2005 Školné na vysokých školách: Drsná zkušenost z Kanady Jiří  Jírovec
13. 1. 2005 Katedra architektury v Cambridge nakonec nebude zrušena   
13. 1. 2005 Rodiče nechtějí o dětech nic vědět Bohumil  Kartous
12. 1. 2005 Dluhy se maj platit nejen o vánocích   
12. 1. 2005 Školné se má platit podle toho, kolik vzdělání "vynese" Radim  Valenčík
11. 1. 2005 České vysoké školy potřebují především inteligenci a snahu... Ondřej  Leinert
11. 1. 2005 Vysokoškolské školné nevyřeší nic   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček
27. 10. 2004 Cesta do noci Jaroslav  Hutka