13. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 7. 2004

Americká vláda vyjednává s Polskem a s Českou republikou ohledně svého kontroverzního programu raketové obrany a chce umístit svou největší vojenskou obrannou základnu mimo americké území do střední Evropy, napsal britský list Guardian. Přinesl řadu podrobností.

G. W. Bush - Syn hvězdných válek >

Kostelka přiznal utajené jednání s Američany >
Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice >
Americká strategie národní bezpečnosti TÉMA BL
Budoucnost NATO a OSN TÉMA BL
Zneužitelné technologie TÉMA BL
13. 7. 2004

Úterý 11.30: Evropský soudní dvůr zrušil rozhodnutí ministrů financí Evropské unie nepotrestat Německo a Francii za to, že mají rozpočtový deficit.

Soud rozhodoval o věci, kterou jí předložila Evropská komise, a dospěl k závěru, že rozhodnutí ministrů financí EU není slučitelné se zákonem Evropské unie. Předtím, než ministři Německu a Francii jejich rozpočtový deficit "odpustili", Evropská komise chtěla potrestat nebo možná i pokutovat oba tyto státy. Francie a Německo totiž opakovaně porušují Smlouvu o stabilitě a rozvoji. Podle podmínek této smlouvy musí být deficit členských zemí EU nižší než 3 procent HDP.

Podrobnosti v angličtině ZDE

13. 7. 2004

Spojené státy vyjednávají s českou vládou o umístění amerického vojenského protiraketového systému na území České republiky. Český parlamentní výbor pro obranu a bezpečnost to však neví. Referuje Jan Čulík.

Příspěvek, který se vysílal v pondělí 12. 7. v ČRo6 v pořadu Názory a argumenty

13. 7. 2004

"Česko má reálnou šanci, že právě na jeho území postaví NATO protiraketovou základnu"...

Ministr obrany Kostelka pondělní Mladé Frontě Dnes řekl, že "odborná jednání o protiraketové obraně probíhají. Řeší se, kde by bylo nejvhodnější takovou základu umístit." Mluvčí Ministerstva obrany Ladislav Šticha potvrdil pondělním Hospodářským novinám záměr USA, který na základě monitorování amerických médií v pátek 9. 7. 2004 odhalil Stanislav Kliment v Britských listech. "Jde o dlouhodobou diskusi v rámci NATO o ochranném deštníku nad Evropou," řekl Šticha. Součástí této diskuse má prý být i BMD2004 - konference o mnohonárodní obraně proti balistickým raketám, která se koná příští týden v Berlíně.

13. 7. 2004

Idea protiraketové ochrany byla středem pozornosti už před dvaceti lety, když prezident Ronald Reagan navrhoval svou Strategickou obrannou iniciativu (SDI). Tento projekt požadoval rozmístění vesmírných zbraňových systémů, které by sestřelily mezikontinentální balistické rakety (ICBM). Jeho navrhované použití laserů a kosmické lodi dalo impuls médiím a kritikům, kteří začali návrh projektu nazývat "Hvězdné války", podle tehdy vzniklého celovečerního filmu. Zatímco Reaganův ctižádostivý obranný plán zaměřil světovou pozornost na raketové obranné systémy, původ takových systémových úvah ukazoval zpět k začátku studené války, až do roku 1946.

G. W. Bush tyto relikty studenoválečné mašinérie probouzí opět k životu. Důvod? Protože bez bipolárního světa není Amerika velmocí a je mnoho těch, kteří ji už dnes dokáží zasáhnout na nejcitlivějších místech. Multipolární svět nelze stavět na politice síly a preventivních válek.

13. 7. 2004

Určité výroky by neměly zůstat bez komentáře. Ministr zahraničí Cyril Svoboda , který se proslavil už v minulosti tím, že Američanům nabízel umístění vojenské základny na české území, aniž se ho o to kdo prosil, ve vyjádření pro Mladou frontu Dnes ovšem zapomněl říci několik podstatných informací.

13. 7. 2004

Sdělovací prostředky informovaly o sexuálních skandálech v římskokatolickém semináři v městě St. Poelten, západně od Vídně.

13. 7. 2004

Je tu ještě nějaký záhadný problém v té nastalé vládní krizi?

Nechci se stylizovat do role "chytré horákyně". Ani si nechci myslet, že mí inteligentní spoluobčané nechápou ty hrátky, jichž jsme účastni jako diváci. Pokouším se níže v textu rozložit stávající karty těch nynějších politických hrátek na stůl; šilhaje zároveň po onom "Damoklově meči" nad našimi hlavami... Ostatně jsem na to všechno v dobově podmíněných podmínkách upozorňoval v BL už dříve.

13. 7. 2004

Jaksi symbolicky avízoval britský komik John Cleese letošní jubilejní 30. Letní filmovou školu v Uherském Hradišti, která se bude konat ve dnech 23. 7. - 1. 8. 2004 tím, že v pondělí večer v nově zřízeném pražském kině filmového umění Světozor uvedl svůj stařičký projekt na podporu organizace Amnesty International z doby před pětadvaceti lety A Secret Policeman's Ball.

13. 7. 2004

Co je dobré pro podnikatele, nemusí být dobré pro národní hospodářství

Polemika s článkem Borise Cveka "Zdravý rozum Ronalda Reagana"

Dlouhou dobu jsem si kladl neodbytnou otázku, odkud se berou podivuhodná problematická tvrzení, nabývající neustálým opisováním až forem axiomů. Ne vždy je zřejmé, že jsou to klasické goebbelsovské lži, instalované neustálým opakováním, které od jistého momentu jsou bez odporu akceptovány. Mohli bychom vypočítávat tyto "úspěšné" příklady z poslední doby a budeme-li je pak případ od případu analysovat, dojdeme k poznání, že všechny tyto zavedené a akceptované lži se vytvářejí stejnými technikami. Před nedávnem v BL velebil Boris Cvek Ronalda Reagana a zopakoval legendu o "uzbrojení" SSSR.

13. 7. 2004

Inšpiráciou pre článok "Vyhlásenie HOMO SAPIENS" mi bol článok "Staré psy novým kouskům nenaučíš - aneb psům psí smrt" od Štěpána Kotrby v Britských listoch. Na oplatku by som chcel vysvetliť, prečo KSČM či KSS nemožno transformovať.

13. 7. 2004

Milan Knížák způsobil v Plané u Mar. Lázní další dopravní nehodu. Nedal přednost v jízdě a střetl se s autem Aleny Lejčarové, které náraz prorazil bradu, podvrtl páteř a způsobil otřes mozku. Šokovaná řidička leží na chirurgii v Chebu a její léčení si vyžádá 14 dnů pracovní neschopnosti. Paní Lejčarová na kameru řekla, že M. Knížák jí neposkytl první pomoc. Ošetřil jí a pomoc přivolal svědek nehody. Naopak Knížák a jeho žena se snažili svědka ovlivnit v tom smyslu, že nehodu zavinila paní Lejčarová, neboť prý jela příliš rychle a nebyla připoutána.

13. 7. 2004

Poslední z velkých korporací, vyvíjejících v Anglii geneticky modifikované (GM) potraviny, zavírá své laboratoře. Ústup firmy Syngenta se tak stal dalším vítězstvím pro anti-GM aktivisty po intenzivními kampaněmi vynuceném odchodu dalšího velkého hráče z anglického trhu, korporace Monsanto, a omezení aktivit na poli GM poslední velké firmy Bayer. Důvodem pro ukončení působení firmy Syngenta na poli GM v Británii bylo neustálé ničení úrody GM brambor a obilí na experimentálním poli v Jealott's Hill, Berkshire, ke kterému docházelo i přes jeho zabezpečení infračervenými kamerami, žiletkovým drátem a ozbrojenou ostrahou.

13. 7. 2004
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >
13. 7. 2004

Server Česká média udělal obrovský a přitom obrovsky nevděčný kus práce. Přepsal "doslova do slova" -- do elektronické, textové podoby všechny hlavní projevy, které Britské listy zveřejnily ze zasedání ÚVV ČSSD v den, kdy padla vláda Vladimíra Špidly. Historie už nyní nezůstane utajena všem, kdož mají tak slabé či tak drahé internetové připojení, že si nemohou dovolit stahovat desítky megabytů zvukových záznamů.

Kompletní přepisy projevů odstupujícího předsedy, místopředsedů a pozvaného hosta - Miloše Zemana
ČESKÁ MÉDIA

13. 7. 2004

Úvod do diskusie o sebareflexii našej civilizácie

Český filozof Václav Bělohradský, ktorého hádam nikto nebude označovať za ľavičiara, pred niekoľkými rokmi poznamenal, že kapitalizmus na svoju glasnosť a perestrojku ešte len čaká, pretože problémy, pred ktorými stojíme (dôsledky globalizácie, rastúca nezamestnanosť, diktatúra finančných trhov, ozónová diera atď.), nie je možné vyriešiť v rámci "hodnôt západnej civilizácie". Uvedené hodnoty sú totiž príčinou spomínaných problémov. Túto stratu sebareflexie na Západe kritizoval svojho času aj Václav Havel. Ešte v osemdesiatych rokoch varoval, že zo všetkých chýb, ktorých sa môže západná Európa dopustiť, by najväčšou bolo, že totalitárne systémy pochopí ako čosi cudzie a nie ako to, čím v skutočnosti sú, teda ako vypuklé zrkadlo celej modernej civilizácie a tvrdá (možno posledná) výzva na jej generálnu revíziu.

13. 7. 2004

Hoci súčasné vysoké ceny pohonných hmôt síce poškodzujú ekonomický rast, sú mimoriadne výhodné pre výrobcov palív. Veľké rafinérie všade vo svete dosahujú rekordné obraty a rekordné zisky.
Politici sa síce občas púšťajú do kritiky, ale reálne neurobili nič, aby tento trend ovplyvnili. Dokonca sa ukazuje, že k zvýšeniu cien sami prispievajú priamou či nepriamou podporou najväčších petrolejárskych firiem. Nečudo, že napríklad americké rafinérie zarábajú na zvýšených cenách ročne desiatky miliárd dolárov navyše!

12. 7. 2004

Miliardář Laurance Rockefeller, vnuk Johna D. Rockefellera, zemřel v newyorském Manhattanu ve spánku na plicní fibrózu ve věku 94 let ve svém domě. Jeho kapitál například pomohl firmě Apple Computer.

Další informace REUTERS

13. 7. 2004

Milí snoubenci,

Berete si jeden druhého za manžele. Říkám to na všech svatbách a tak to řeknu i vám: tím, že se berete, vstupujete do podniku, který má - statisticky viděno - zhruba čtyřicetiprocentní naději na přežití.

12. 7. 2004

Spojené státy se staly v neděli terčem ostré kritiky od čelných představitelů lékařského establishmentu za to, že zabránily řadě vědců, aby se účastnili mezinárodní konferenci o AIDS, která byla právě zahájena v Bangkoku.

Americká vláda vyslala jen minimum obvyklého počtu vědců - 50 namísto 236, kteří se účastnili poslední této akce v Barceloně v roce 2002. Konstatovali, že nemají peníze. Americké ministerstvo zdravotnictví bylo včera obviněno, že záměrně zabránilo určitým americkým vědcům a lékařům, aby cestovali do Bangkoku. Pozorovatelé podezřívají, že důvodem je konflikt mezi vládou Spojených států, která chce bojovat proti AIDS doporučováním sexuální abstinence, a aktivisty proti AIDS, kteří se stavějí proti americkému přístupu k této globální pandemii.

12. 7. 2004

ANALÝZA

Poslanci vládní koalice budou dle představ Miroslava Kalouska podepisovat slib věrnosti vládě, která je ještě nenarozeným dítětem... Bude to dojemný obraz. Sto jeden poslanec jako jeden muž si otevře žílu, do krve namočí brk a upíše se Stanislavu Grossovi. Miroslav Kalousek si bude v zákulisí mnout ruce. Nepochybně pak společně provedou rozbor DNA, zda to byla opravdu krev dotyčného poslance.

Koaliční lídři si nejsou jisti ani vlastními lidmi a tudíž je hodlají donutit k něčemu, co nemá nižádného efektu.

Psáno pro Česká média

Ministr obrany Kostelka
9. 7. 2004
Tuto informaci jsme poprvé publikovali těsně před víkendem, v pátek 9. 7. v 16.30. Vzhledem k její závažnosti ji zveřejňujeme znovu.

pátek, 16:30

Dotaz Britských listů, zda jsou pravdivé informace amerických novinářů z Knight Ridder Newspapers o utajených "předběžných jednáních" s USA, (s českým komentářem Stanislava Klimenta je publikovaly v pátek ráno Britské listy) nedovedl zodpovědět ani místopředseda parlamentního výboru pro obranu a bezpečnost, člen podvýboru pro zpravodajské služby, člen podvýboru pro profesionalizaci armády, člen stálé delegace do Parlamentního shromáždění NATO, poslanec vládní ČSSD, Miloš Titz. "To se dozvídám poprvé od vás," zareagoval udiveně.

12. 7. 2004

Jak už řekla Helena Bendová, šéfredaktorka časopisu Cinepur, hodnota filmového festivalu v Karlových Varech spočívá především v možnosti, aby obyčejní lidé zhlédli množství zajímavých zahraničních filmů, jaké jsou na Západě většinou k dispozici v síti kin pro náročného diváka, avšak do ČR se za normálních okolností nedostanou. Zcela nevýznamný je tedy poněkud uměle nafukovaný rej "celebrit" i místních českých politiků (nechápu například, proč média tak zaujala jakási modelka). Naopak záslužný je velký tematický rozsah festivalu i to, že vstupné pro diváky je relativně přijatelné. Velmi cenným principem je zásada, že lístky na jednotlivá promítání platí do doby pouze pět minut před projekcí. Když se do té doby majitel vstupenky nedostaví, má smůlu - pořadatelé pak na zbývající prázdná místa vpustí řadové členy veřejnosti bez lístku. Je to demokratické a přispívá to k volnému šíření informací.

12. 7. 2004

Karlovy Vary 2004: Přehlídka českých filmů 2003 - 2004

Záslužně uvedl karlovarský filmový festival přehlídku nových českých celovečerních filmů za poslední dva roky. Octne-li se nejnovější česká filmová produkce v mezinárodním srovnání, vyvolává to otázku: Vyhýbá se většina současných českých filmových tvůrců autentickému svědectví o realitě, anebo prostě takové filmy točit neumějí? S několika málo světlými výjimkami se zdá být charakteristikou současného českého filmu selankovitost a únikovost od skutečných témat, například prostřednictvím (někdy trochu infantilních) parodií. Je to proto, že se v ČR dnes nic neděje - anebo se nic zvláštního neděje v komfortní bublině žijícím českým filmařům - a tak nemají, nebo nedokáží do svých filmů včlenit intenzivní povědomí naléhavosti, tak jak třeba filmaři chorvatští, íránští nebo maďarští?

12. 7. 2004

Musím přiznat, že jsem se až do nynějška zhlédnutí Brabcova Krysaře na varování znalců vyhýbal. Člověk však má dát šanci všemu, a tak jsem tento film, natočený v Praze na rozhraní silvestrovského večera a novoroční noci za pouhých čtyřiadvacet hodin (jak neustále zdůrazňuje reklama) přece jenom zhlédl v Karlových Varech. A po seznámení s třemi Brabcovými filmy, Kytice, Bolero a nyní i Krysař, musím konstatovat, že Krysař není úplně špatný film. Proč?

11. 7. 2004

O jednom tématu toho bylo u nás v poslední době napsáno a vysloveno až až a přidávat k tomu něco dalšího, je jen pliváním do oceánu. Přesto jsem i já narazil na společenskou bariéru v okamžiku, kdy jsem nevěděl a nechtěl vědět nic o hledání Superstar. Téma si asi opravdu zaslouží více naší pozornosti, aniž bych se chtěl komentářem jakkoli na laciné popularitě soutěže přiživovat. Přesto je jasné, že nejúspěšnějším článkem v této době může být jen ten, který již od nadpisu to zázračně popularizující slůvko omílá, třebas i v úplně jiném kontextu...

12. 7. 2004

Před mnoha a mnoha lety scházeli se rytíři kulatého břicha pravidelně, aby besedovali o budoucnosti říše z Kavčích hor. Toho času ocitala se bez pána a co je horší, bez představy kam dále směřovat. Vyzdvihli tedy bájní rytíři z hloubi zásob parlamentního bufetu grál veřejnoprávnosti a dali jej říši bez pána a bez ideje do erbu i do srdce. "Jdi svou cestou, jdi za grálem" vpravili jí do vínku, aby dál mohli v kuloárech bojovat za čest, hrdost a vznešenost.

12. 7. 2004
Stenozáznam z II. části mezinárodní konference Demokracie a právní stát, 10. června 2004, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Veřejné služby, které jsou v terminologii EU označovány jako služby v obecném zájmu, tvoří jeden ze základních pilířů evropského modelu společnosti, protože mají nezastupitelnou roli v posilování územní a sociální soudržnosti. Z těchto důvodů je kladen důraz na jejich vysokou kvalitu a územní i cenovou dostupnost. Kvalitní a dostupné služby je možné zajistit jen tehdy, jsou-li na odpovídající úrovni stanovena jasná kritéria, která tyto služby musí splňovat. Poskytovatelé musejí přizpůsobovat své služby specifikům místní veřejné politiky. Zde se jedná o míru solidarity, způsob přerozdělování finančních prostředků a změny v přístupech a podmínkách poskytování služeb charakteristické pro 21. století - individualizovaně, za dobrou cenu, ve správný čas a na správném místě. Veřejnost, které se tyto služby týkají, nemůže být definována pouze jako zákazník, klient nebo konzument. Musí být chápána a oslovována jako veřejnost skládající se z občanů se specifickými sociálními právy a potřebami. Veřejné služby zahrnují druh profesionality, který musí být v souladu nejen s požadavky stanovenými přímými příjemci služeb, ale také širší odbornou veřejností representovanou legislativci, volenými zástupci a úředníky.

Výňatek z Analýzy veřejných služeb Úseku pro reformu veřejné správy MV ČR

12. 7. 2004

Izrael a Palestinci

Hned v titulku svého článku "Izrael je ve válce s palestinským lidem, který nemá pražádnou možnost zničit židovský stát" je Jana Malá s fakty důkladně na štíru. Je už skoro únavné to stále dokola připomínat, ale aby se tisíckrát opakovaná lež nestala pravdou, musí být znovu a znovu odhalována konfrontací s fakty.

11. 7. 2004

I v Británii se hroutí argumentace, na jejímž základě rozhodl Tony Blair zaútočit na Irák. Vysoký činitel britské rozvědky MI6 potvrdil v pořadu Panorama televize BBC, který se vysílal v neděli 11. července ve 22.15 britského času, že MI6 podnikla neobvyklý krok a odvolala svou výzvědnou analýzu, která dospěla k závěru, že Saddám dál, až do posledních dnů před útokem na Irák, vyrábí zbraně hromadného ničení. Britská rozvědka přiznala, že je tato analýza nespolehlivá.

Premiér Tony Blair však nadále tvrdil, že Saddám Husajn představuje "aktuální a vážnou" hrozbu Británii, a využil argumentace, že stále údajně vyrábí zbraně hromadného ničení, pro bezodkladný útok na Irák. Blair odmítl počkat, až zbrojní inspektoři OSN dokončí svou práci.

Vážnou otázkou je, proč Tony Blair neseznámil veřejnost se skutečností, že rozvědka přiznala, že jsou důkazy o Saddámových zbraních hromadného ničení nespolehlivé.

Zvyšuje to spekulace o tom, že Blair bude muset odvolat části kontroverzní oficiální britské vládní zprávy o iráckých zbraních hromadného ničení, až v nadcházejícím týdnu v Británii zveřejní lord Butler svou zprávu o práci britských výzvědných služeb k válce v Iráku.

1. 7. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V červnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5950,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Přitom čtenost Britských listů rapidně roste.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2004 John Cleese: "Humor v Monty Pythonech má vážný význam" Jan  Čulík
12. 7. 2004 Postavení a úloha veřejné správy v demokracii a právním státu   
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   
12. 7. 2004 Uhýbají čeští filmaři před skutečností? Jan  Čulík
12. 7. 2004 Brabcův Krysař není úplně špatný film Jan  Čulík
12. 7. 2004 Pohřešuje se veřejnoprávní televize Bohumil  Kartous
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
12. 7. 2004 Uživatelé internetu se odvracejí od Internet Exploreru a přecházejí k Mozille   
11. 7. 2004 Irák: Britská rozvědka "odvolala tvrzení", že má Saddám ZHN   
11. 7. 2004 Hledání vkusu aneb o SUPERlativech Jan  Sýkora

Zneužitelné technologie RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2004 G. W. Bush - Syn hvězdných válek Štěpán  Kotrba
29. 1. 2004 Jaká budou "nová" média a jací budou "noví" lidé Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Armádní technologie, balastní informace a internetová drbna Štěpán  Kotrba
26. 1. 2004 Předvídání budoucích válek Štěpán  Kotrba
20. 1. 2004 Informačná spoločnosť -- globálna výzva v novom miléniu   
9. 1. 2004 Proč prodávat zlatá vejce Telecomu? Štěpán  Kotrba
7. 1. 2004 Lékaři v EU chtějí protestovat proti ponižujícímu snímání otisků prstů při cestě do USA Štěpán  Kotrba
13. 11. 2003 Odposlech, "státní orgán" a možné melouchy Ivan  David
12. 11. 2003 Britský ministr vnitra prosazuje biometrické občanky   
14. 10. 2003 Moc, média a "pátá moc"   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2004 Bush: "Válka proti terorismu je jako druhá světová válka"   
3. 6. 2004 Odstoupil ředitel CIA George Tenet   
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   
29. 12. 2003 Existuje americké impérium? Michael  Walzer
18. 11. 2003 Brzeziński: Amerika se musí vzdát paranoidní politiky   
16. 10. 2003 "George W. Bush je omezenec a podvodník"   
8. 10. 2003 Veľká hra pokračuje Peter  Stupavský
25. 9. 2003 Európska škodoradosť? Martin  Muránsky
17. 9. 2003 Jsou Spojené státy v úpadku?   
9. 9. 2003 Nový pohled na americkou zahraniční politiku Veronika  Valachová

Budoucnost NATO a OSN RSS 2.0      Historie >
9. 7. 2004 Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice Stanislav  Kliment
21. 6. 2004 Bush: Peniaze na novú jadrovú zbraň Jakub  Topol
21. 6. 2004 OSN: Pomoc třetímu světu je nedostatečná Simone  Radačičová
13. 4. 2004 Podajú si Mečiar s Klausom ruky v NATO a EÚ? Peter  Weiss
16. 2. 2004 Francie a Británie chtějí společně stavět letadlové lodě nové generace   
2. 12. 2003 Rumsfeld odmítl pochválit novou obrannou iniciativu EU   
1. 12. 2003 Vyriešiť hádku o spoločnej európskej obrane   
16. 6. 2003 Armáda má méně, než by potřebovala, ale její nároky jsou značné Darius  Nosreti
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
13. 6. 2003 Korupce při vyjednávání o koupi Gripenů pro ČR?   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 7. července 2004   
11. 7. 2004 Irák: Britská rozvědka "odvolala tvrzení", že má Saddám ZHN   
10. 7. 2004 Ospravednění pro útok na Irák bylo chybné, konstatuje ostře kritická americká zpráva   
9. 7. 2004 Za chyby ohledně Iráku "nemůže Bílý dům, ale CIA"   
8. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 27. - 30. června 2004   
7. 7. 2004 Diktátoři před soudem   
7. 7. 2004 Irák zavedl přísný bezpečnostní zákon   
2. 7. 2004 Vzdorný Saddám se vysmál iráckému soudu   
2. 7. 2004 Novinářům bylo znemožněno řádně informovat o Saddámově předvedení před soud   
2. 7. 2004 Irácká veřejnost reagovala na Saddámovo předvedení k soudu se smíšenými pocity   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká
22. 6. 2004 Očima židovského vojáka   
22. 6. 2004 Mučení iráckých vězňů americkými vojáky má inspiraci z Izraele   
7. 6. 2004 Ščaranskij: odpoutání je iluze Pavel  Mareš
7. 6. 2004 Izrael, Palestina, Irák: Zajímavé mrtvoly a banální mrtvoly Efraim  Israel
4. 6. 2004 Škody, způsobené palestinskému obyvatelstvu během prvního čtvrtletí   
2. 6. 2004 Izrael není ve válce s palestinským lidem, ale s teroristy, kteří chtějí zničit židovský stát   

MFF 2004 - festivalový deník RSS 2.0      Historie >
12. 7. 2004 Brabcův Krysař není úplně špatný film Jan  Čulík
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
12. 7. 2004 Uhýbají čeští filmaři před skutečností? Jan  Čulík
11. 7. 2004 "Provinční" udělování cen v Karlových Varech? Bohumil  Kartous
10. 7. 2004 Karlovy Vary: Hlavní cenu získal mechanický italský film Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
9. 7. 2004 Správce statku: "Užívat si života, než uplyne, je důležitější než podnikat" Jan  Čulík
8. 7. 2004 Slabinou MFF Karlovy Vary je tradičně nevýrazná soutěž Petr  Šafařík
8. 7. 2004 Karlovy Vary: Trapné vtípky Marka Ebena Jan  Čulík

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
6. 7. 2004 Michael Moore: Klidně si ukradněte můj film, jsem pro svobodnou výměnu informací   
5. 7. 2004 Michael Moore si založil blog   
29. 6. 2004 Pokusy zakázat vysílání filmu Fahrenheit 9/11 jsou útokem na svobodu slova Jiří  Kratochvíl
28. 6. 2004 Michael Moore poděkoval politickým odpůrcům za obrovský úspěch svého filmu   
25. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 vyvolává v USA vášně   
25. 6. 2004 Moorův film je bezostyšná propaganda, ale Bushe asi zničí   
24. 6. 2004 Fahrenheit 9/11 "není v žádném případě nudný   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 bude v Americe mládeži nepřístupný   

Pád vlády Vladimíra Špidly RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2004 Karty na stole, Damoklův meč nad hlavou Miloš  Dokulil
12. 7. 2004 Koalice: Podpis vlastní krví aneb konec objímání stromů Irena  Ryšánková
9. 7. 2004 Stoprocentní podpora vládě, která ještě neexistuje, a křesťanský "slib věrnosti" Štěpán  Kotrba
1. 7. 2004 Zmýlil se Zeman, zmýlil jsem se já, zmýlil se Gross Ivan  David
1. 7. 2004 Dvakrát "tři Grácie" v české licenci... Jan Bohuslav Akláb
30. 6. 2004 Konkurz na premiéra Oskar  Krejčí
29. 6. 2004 Pád Špidlovy vlády a krize levice Milan  Valach
29. 6. 2004 "Sociální demokracie se nám rozpadá pod rukama"   
28. 6. 2004 Klaus začne jednat, až Špidla podá demisi   
28. 6. 2004 EP a ČSSD: Konstatování obecně známé skutečnosti jinými slovy Oldřich  Průša

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   
12. 7. 2004 Pohřešuje se veřejnoprávní televize Bohumil  Kartous
7. 7. 2004 Jak je to s hodnotami Zdeněk  Bárta
5. 7. 2004 BBC pod palbou kritiky už zlikvidovala některé své servery   
30. 6. 2004 BBC chce zpřístupnit na internetu svůj televizní archiv   
25. 6. 2004 Parlamentu se podařilo odsoudit ČT natrvalo do role druhořadého hráče Jan  Prokeš
24. 6. 2004 Televizní a rozhlasové poplatky: Sociální demokracie zradila svůj program Štěpán  Kotrba
23. 6. 2004 BBC "posílí své základní hodnoty"   
21. 6. 2004 ČT chce být stále "názornější"? Miloš  Dokulil
21. 6. 2004 Umění psát Irena  Zítková

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít
21. 6. 2004 Jste dyslektik a bydlíte v Kroměříži? Na středoškolské studium zapomeňte Bohumil  Kartous
21. 6. 2004 Ostuda pro město Kroměříž? Ondřej  Hausenblas
21. 6. 2004 Dyslektikové v britských školách: Zákon jim zaručuje rovné postavení   
21. 6. 2004 Pozor na zavádění školného na českých univerzitách! Jan  Sýkora
4. 6. 2004 Slučování škol Jiří  Kratochvíl
24. 5. 2004 "Vyhozená" učitelka se vrací do práce   
24. 5. 2004 Asociace školských odborů pomohla pedagogickým centrům Radek  Sárközi