27. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 5. 2004

"Pane generále, bylo usmrceno 900 koaličních vojáků v této válce. Tisíce a tisíce Iráčanů bylo usmrceno - buď na základě falešných výzvědných informací anebo zlovolně falešné interpretace výzvědných informací. Za to přece musí někdo nést odpovědnost, ne?"

"Absolutně. Zastávám názor, že je to důležité. Otázka odpovědnosti je nesmírně důležitá. Je to velmi vážná věc. V armádě tomu rozumíme. Když někdo selže v armádě, když někdo zanedbá své povinnosti, i když je to třeba jen selhání vedení, daný člověk musí za to přijmout odpovědnost. A já si myslím, že civilní vedení v Pentagonu by mělo nést odpovědnost stejným způsobem."

V Americe má vyjít další kniha, kritizující politiku George Bushe v Iráku. Tato kniha by mu podle televize BBC mohla zvlášť uškodit, protože jejím autorem je respektovaný bývalý šéf amerického ústředního armádního velení, generál Anthony Zinny, který také působil jako prezidentův zvláštní velvyslanec pro Blízký východ až do začátku války proti Iráku. Jeremy Paxman z pořadu televize BBC Newsnight s ním hovořil v britské televizi ve středu ve 22.30:

Sloupek

Zprávy Amnesty International vždycky znevažovali diktátoři a komunisté. Nyní, v potrhlém českém mediálním prostředí pokračuje v tomto totalitním přístupu list Lidové noviny. Neuvěřitelným způsobem se vyjádřil ke zprávě organizace Amnesty International ve čtvrtečních Lidových novinách Ondřej Neff. Divím se, že taková "moudra" list, který se považuje za seriózní, vůbec může publikovat.

Neff opakovaně šíří stereotypní, ideologicky zaujaté banality, které by v mezinárodním diskursu budily jen výsměch, asi tak, jako když se během cesty na Blízký východ svými nepříliš inteligentními výroky o Palestincích mezinárodně znemožnil Miloš Zeman.

Můžeme se přít o to, zda zahynulo víc lidí v důsledku komunistického útlaku nebo útlaku, který neměl nálepku "komunistický". (Mimochodem, hlavní vraždění v komunistickém Rusku probíhalo v třicátých a čtyřicátých letech: tvrdí snad Ondřej Neff, že za komunismu zahynuly "desítky milionů lidí" od roku 1953, po smrti Stalina?) - jenže počítat, který diktátor zabil víc lidí, je nechutné.

"[AI] tvrdí, že 'vlády a ozbrojené skupiny rozpoutaly válku proti globálním hodnotám'. Které vlády? Saúdské Arábie nebo Sýrie? Kdepak, je to vláda Spojených států," píše Ondřej Neff ve svém sloupku v Lidovkách. Projevuje tak typický nešvar: píše a odsuzuje, než si něco přečte. Výroční zpráva Amnesty International přirozeně ostře kritizuje drastické porušování lidských práv v Saúdské Arábii, viz ZDE i v Sýrii, viz ZDE - to ovšem Neff neví, anebo se o to nezajímá?

Neffův útok na Amnesty International je obscénní. Ani konzervativní britský Daily Telegraph nezpochybnil zprávu Amnesty International (článek Daily Telegraphu o výroční zprávě AI je ZDE). Amnesty International má prostě mezinárodně nesmírné renomé. Amnesty International dělá mezinárodně vynikající práci: zastává se bezbranných a bezmocných lidí. Ondřej Neff tomu ve své ideologické zaslepenosti nerozumí. Je hrůzné, jak se u některých lidí ztratila empatie a porozumění pro otázku lidských práv. Nebo: spíš mám podezření, že tito lidé, kteří strávili většinu života koexistencí s komunistickým režimem, a teď si to vynahrazují tím, co považují za "pravicovost", tuto lidskou empatii zjevně nikdy neměli. (Přitom AI není stranickopolitická organizace: Čechům byla AI dost dobrá, když je mezinárodně hájila před komunistickým útlakem v době, kdy se žádné vlády tímto útlakem příliš nevzrušovaly.)

Některé věci jsou některým lidem nevysvětlitelné.

Nejtrapnější na novináři je, když podlézá mocným.

Kresleným komentářem - poněkud jiným než Ondřej Neff, reagoval na zprávu Amnesty International Steve Bell v listě Guardian ZDE

"Sloupek" Ondřeje Neffa, který nesoudně publikovaly Lidové noviny na titulní straně ZDE

Reakce z londýnského ústředí Amnesty International ZDE

27. 5. 2004

Proč si Spojené státy poradily tak špatně s dohrou irácké války? Jak to, že byly tak špatně připraveny na chaos, který následoval po porážce Saddáma Husajna? A jak to, že neměly po invazi žádnou strategii na odchod?

To jsou otázky, které si ve svém komentáři v konzervativním deníku Daily Telegraph položila Janet Daleyová:

27. 5. 2004

Z výroční zprávy Amnesty International:

Diskriminace Romů, policejní násilí vůči romské menšině a používání klecí v psychiatrických léčebnách a ústavech sociální péče. To jsou dle Výroční zprávy Amnesty International 2004 nejvážnější oblasti porušování lidských práv v České republice.

26. 5. 2004

Ve své výroční zprávě, vydané v Londýně ve středu, konstatovala organizace Amnesty International, že vlády a teroristické skupiny, jako je al Kajda, ohrožují v současnosti lidská práva více než kdy za posledních padesát let. "Válka proti terorismu", kterou vedou Spojené státy, je podle mezinárodní organizace Amnesty International zdrojem vlny porušování lidských práv po celém světě. Ve své právě vydané výroční zprávě konstatovala Amnesty International, že americká ofenzíva proti globálnímu terorismu "nemá vizi" a způsobila, že je svět nebezpečnějším místem". Spojené státy tuto kritiku odmítly a zdůraznily, že v oblasti lidských práv na světě "vedou".

26. 5. 2004

Výroční zpráva Amnesty International za rok 2003:

Tisková zpráva Amnesty International, Londýn

Vlády v celé Evropě a Střední Asii pokračovaly ve vedení tak zvaného "boje proti terorismu", a přitom ve jménu bezpečnosti podkopávaly lidská práva. Mezi kroky, které tyto vlády učinily, patřila regresivní opatření v rámci "antiteroristické" legislativy, útoky proti ochraně utečenců a omezování svobody shromažďování a vyjadřování. Povrchní sliby o bezpečnosti, imigraci a azylu, spolu s růstem populismu ještě více podporovaly rasismus a diskriminační praktiky vůči menšinám v celém regionu. Nedostatek politické vůle ze strany Evropské unie (EU ) čelit porušování lidských práv v rámci svých hranic, je velice alarmující, zejména v souvislosti s plánovaným vstupem dalších 10 nových členů v r.2004. Ti, kdo nesou odpovědnost za porušování lidských práv včetně mučení nebo špatného zacházení, nadále zneužívají beztrestnosti.

27. 5. 2004

Amnesty International - Výroční zpráva:

Tisková zpráva Amnesty International, Londýn.

AI ve své Výroční zprávě 2004 upozorňuje, že násilí, jehož se dopouštějí ozbrojené skupiny, a různé přestupky vlád, společně představují nejtrvalejší útok na lidská práva a mezinárodní humanitární právo za posledních padesát let. To přispívá k narůstající nedůvěře, strachu a rozkolům ve světě.

27. 5. 2004

Schyluje se k volbám do EP, a tak na každém vhodném i nevhodném místě začínají klíčit první výhonky předvolební kampaně v podobě maloformátových plakátů i obřích billboardů. Celý svůj život čekám na takovou reklamu s politickým obsahem, která mě nechá minimálně chladným, když už není schopna mě upoutat či dokonce nadchnout. Je čím dál víc jasné, že sama podstata politické reklamy je kýčovitá a nepomohlo by snad ani její plastické ztvárnění. Každopádně neztrácím naději -- její pověstnou jiskřičkou je fakt, že můj prozatímní život dosud byl poměrně krátký.

27. 5. 2004

Monitor Jana Paula

Amerika už samozřejmě dávno není zárukou demokracie, kdo si to myslí, je stejný naivka jako ten, kdo si představoval, že Sovětský svaz je pevná hráz míru. Toto zjištění považuji ve vědomí české společnosti za dost podstatné, nemusíme se totiž zdržovat iluzemi, které jak známo podlamují nohy těm, kteří na nich chtějí pevně stát. Nebudeme-li mít iluze o své vlastní výjimečnosti jako Američané, budeme silnější než oni, morálně silnější.

Svět už není zárukou ničeho, hlavním naším kritériem by neměl být jenom zisk, prosperita, ale mravnost.

27. 5. 2004

Britské listy doprovodily informaci o vítězství filmu Fahrenheit 9/11 v Cannes výtahem z článku převzatého z týdeníku the Observer. Jan Čulík chtěl možná čtenářům ukázat, jak vypadá trochu lepší britský bulvár, což se mu, podle mého názoru povedlo.

Přesněji řečeno, jde o bulvár vylepšený o politickou agendu, jejímž cílem je implantovat čtenáři myšlenku, že ten Moore není vlastně až tak důvěryhodný člověk, takže kdoví, jak to s tím, co divákům a čtenářům předkládá, vlastně je.

27. 5. 2004

Také o tom, že možná by mělo na prvém místě jít o něco zcela jiného

Mohli bychom také začít následujícími otázkami: Je (ještě) prioritou ustavení demokracie (a svobody) v Iráku? Aneb: Není "až na prvním místě" setrvale ve hře nemýtický boj o moc ve Washingtonu? (A má pravda jen dva konce?)

26. 5. 2004

New York Times se omlouvá:

středa 14.00: Americký list New York Times ve středu vydal pozoruhodnou omluvu, týkající se jeho zpravodajství o Iráku ZDE. Přiznal, že byl uveden v omyl ohledně existence iráckých zbraní hromadného ničení zdroji, mezi nimiž byl i kontroverzní irácký vedoucí představitel Ahmad Čalabi

26. 5. 2004

Po razii irácké policie do rezidence Ahmada Čalabiho si stěžoval jeho rozčilený mluvčí, že tito "barbarští vetřelci" zkonfiskovali jako "dokumentaci" i Čalabiho "osobní výtisk Koránu". Jenže, jak poznamenává ve středu deník Guardian, asi to jen osobní škodolibost vyšetřovatelů nebyla, neboť tento výtisk má věnování od íránského ajatolláha Chomejního, "Mému synu Ahmadovi". Právě během irácko-iránské války objevil Čalabi hodnotu informací a že je může prodávat Američanům. Už tehdy se snažil zavděčit se americkým rozvědčíkům v Ammánu s tím, že má výlučné výzvědné informace o irácko-íránské válce. "Od Ahmada jsem vždycky dostal informace o tom, co se děje, do 10 minut," vzpomíná láskyplně jeden bývalý americký velvyslanec v tomto regionu. Od začátku roku 1991 pracoval Čalabi intenzivně pro CIA. Svěřil se jednomu svému iráckému kolegovi, že USA jsou ochotny věnovat podstatné finanční částky irácké opozici: "Ty peníze bychom měli získat." Pracovníkům CIA se Čalabi líbil: jednal velmi rychle a hlavně jim vždycky říkal to, co chtěli slyšet. Pracovníkům CIA jaksi nevadilo, že od samého počátku má Čalabi kontakty v Íránu.

27. 5. 2004
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > >
27. 5. 2004

Bude pro mne, buddhistu, v Evropské unii s ústavou místo?

Po přečtení článku "Hádka o křesťanství" jsem se vážně zamyslel. Bude pro mne, buddhistu, v Evropské unii s ústavou místo, ptá se Michal Ilan.

27. 5. 2004

Aneb - jsou tři cesty k moudrosti:

První je cesta napodobení - ta je nejsnadnější.

Druhá je cesta vlastní zkušenosti - ta je nejobtížnější.

Třetí je cesta přemýšlení - ta je nejušlechtilejší.

Pan Švec se nejprve zamýšlí ZDE nad významem pojmu normality.

27. 5. 2004

Vyšlo nové číslo literárního čtvrtletníku Texty. Kompletní archiv časopisu, včetně aktuálního čísla, naleznete ZDE

26. 5. 2004

Jeho jméno znají nejen diváci filmů "Týden v tichém domě" (1947), "Svědomí" (1948), "Morálka paní Dulské" (1958), "Vyšší princip" (1960), "Čintamani a podvodník" (1964), "Penzion pro svobodné pány" (1967), "Svatba jako řemen" (1967) či "Božská Ema" (1979). Ti mladší znají jeho tvář také z rolí nenasytného řezníka ve Slavnostech sněženek ( "Já vás varuju pánové, já všechno sežeru!") a profesora kardiologie Stárka v Pelíšcích ("A ten pacient mi o svatební noci exitoval..."). Málo se ví, že Jiří Krejčík po léta režíroval divadlo, v Činoherním klubu například vytvořil dnes už legendární incenaci O'Caseyho "Penziónu pro svobodné pány" (v níž roli Halibuta převzal po Vladimíru Pucholtovi Jiří Menzel), která byla na repertoáru divadla celkem 16 let...

26. 5. 2004

Americká vojenská analýza:

Z oficiální analýzy americké armády týkající se úmrtí a týrání vězňů v Iráku a v Afghánistánu vyplynulo, že k týrání docházelo v širším měřítku. Americký list New York Times konstatuje, že získal armádní zprávu o vyšetřování 37 případů údajného týrání vězňů americkými vojáky. List konstatoval, že byl dokument vypracovali pracovníci, kteří vedou trestní vyšetřování na žádost vojenských činitelů.

26. 5. 2004

V úterý ráno po osmé hodině, po informaci o projevu prezidenta George Bushe o Iráku, interviewoval John Humphrys, moderátor pořadu "Today" k věci amerického neokonzervativce Richarda Perla. Upozorňujeme na strukturu a vedení tohoto rozhovoru.

26. 5. 2004

Nedávno uveřejněný článek Milana Valacha Poslanci nám zavařili se dotýká, přes svůj ironizující tón, samotné podstaty demokracie. Klade otázku: Jsou poslanci oprávněni stanovovat podmínky pro pořádání a platnost lidových hlasování?

26. 5. 2004

V pátek 21. května vysílal Český rozhlas 6 v pořadu "Média v postmoderním světě" tuto recenzi Jana Čulíka o knize Billa Kovache a Toma Rosenstiela Základy novinářské práce. Pak následovala diskuse Radka Kubička s Janem Čulíkem o lobbismu, o nezávislosti, o tom, že vyhozený šéfredaktor britského deníku Daily Mirror dostane odškodné 2 milionu liber (100 milionů Kč), o bezpodmínečné ochraně novinářských zdrojů v Británii, kterou zaštiťuje Evropský soud pro lidská práva a o případu Martina Šmoka, českého novináře, který dostal pokutu za odmítnutí prozradit svůj zdroj. Šmok by zřejmě pokutu neměl platit, ale měl by se také odvolat k Evropskému soudu pro lidská práva. Podle britské zkušenosti by svou věc zřejmě vyhrál:

26. 5. 2004

Sdělovací prostředky:

Fakt, že český mediální prostor je zahlcen kvasiinformacemi a informační makulaturou, není třeba nahlížet pouze s odbrným společenskovědním nebo podobným odstupem. Můžeme se na tento fenomén dívat mnohem konkrétněji a hledat skutečné příčiny a odkrývat ty zdánlivé. Zkrátka: cui bono?

26. 5. 2004

Prezentace Martina Browna k sudetské otázce

"Verze odsunu poukazuje na vlastní zodpovědnost Sudetských Němců za deportace, zdůrazňuje legálnost těchto aktů a podhodnocuje skutečné utrpení, které se tehdy událo. Verze vyhnání pak zlehčuje sudetoněmeckou zodpovědnost za zničení československého státu, odmítá legálnost deportací a zveličuje počet obětí."

Jako nepřímou odpověď na program BBC Radio 4 o deportaci Sudetských Němců z Československa uspořádal Slovanský klub při London School of Economics veřejnou přednášku historika Martina Browna.

Přednáška se uskutečnila počátkem května za přítomnosti početného publika akademiků, studentů, novinářů a mnohých dalších. Předsednictví se ujal Sir Michael Burton, bývalý velvyslanec Velké Británie v Německu a České republice (1994-1997).

Edvard Beneš
26. 5. 2004

Nedopatřením jsme ve středu ráno publikovali nedokonalou verzi tohoto článku; s omluvou opravujeme.

Není to paradox? Politik, od jehož narození uplyne 120 let (a od jeho smrti padesát šest let) stále vyvolává značné vášně. Stále jej někteří lidé nenávidí, jiní přijímají zákon o jeho zásluhách o stát. Není cílem tohoto článku posuzovat, zda mají pravdu ti, oni nebo někdo třetí. Neklade si za cíl ani rozhodnout, do jaké míry je toto zaujetí pro nebo proti Benešovi důsledkem jeho vlastní činnosti a do jaké míry spíše hvězdných (a tragických) okolností jeho politického života. Jeho cíl je podstatně skromnější -- uceleně shrnout základní fakta o Benešově životě a aktivitách pro čtenáře, který potřebuje základní orientaci...

25. 5. 2004

Zmínka o křesťanském dědictví Evropy je pro Čechy prioritou, tvrdí česká vláda

Česká republika, Itálie, Malta, Litva, Polsko, Portugalsko a Slovensko nyní požadují otevřenou zmínku o křesťanských kořenech Evropy v ústavě EU . "Tato otázka je prioritou pro naše vlády stejně jako pro miliony evropských občanů," napsalo těchto sedm zemí Irsku, současnému prezidentu Evropské unie."

Česká republika, Malta, Itálie, Litva, Polsko, Portugalsko a Slovensko požadují, aby tdo ústavy Evropské unie byla včleněna klauzule o "křesťanském základu evropské civilizace". To je nepřijatelné pro severské protestantské země a urážlivé vůči stoupencům mnoha jiných náboženství, kteří žijí v Evropské unii.

25. 5. 2004

Rasismus:

Petr Uhl

Vážení a vážené spoluradní v radě České televize,

milá Česká televize!

V sobotu ráno jsem utrpěl šok. Shlédl jsem v repríze poslední díl Velkého vozu (premiéru měl 17.5.) o zneužívání grantů na romské a proromské projekty.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

5. 5. 2004

V dubnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5361 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2004 O pokusech zdiskreditovat Michaela Moora Jiří  Jírovec
27. 5. 2004 Válka proti globálním hodnotám   
27. 5. 2004 Holky a kluci z plakátu Bohumil  Kartous
27. 5. 2004 ČR a lidská práva: stále vážné nedostatky   
27. 5. 2004 Co dělat, aneb o armádě jinak Jan  Paul
27. 5. 2004 Amnesty International: Blikající plamínek Jan  Čulík
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
26. 5. 2004 Češi a Němci: sporná minulost Jan  Baláč
26. 5. 2004 Edvard Beneš - chycen v pasti mezinárodních vztahů Ondřej  Slačálek
26. 5. 2004 Dokážeme ještě čelit manipulaci? Jan  Sýkora

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2004 Jde v Iráku především o předání plné moci, i když "neplně"? Miloš  Dokulil
27. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004   
27. 5. 2004 Jde o svobodu   
26. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 19. května 2004   
26. 5. 2004 Richard Perle: Dovolili jsme, aby se osvobození Iráku proměnilo v okupaci   
26. 5. 2004 Americký vojenský velitel bude po vězeňském skandálu odvolán   
26. 5. 2004 Vězňové byli v Iráku týráni "v širším měřítku"   
26. 5. 2004 Ahmad Čalabi poskytoval USA falešné informace o údajných iráckých ZHN na popud Íránu   
25. 5. 2004 Po bitvě je každý generálem? Miloš  Dokulil
25. 5. 2004 Americký voják: Stříleli jsme v Iráku civilisty   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2004 O pokusech zdiskreditovat Michaela Moora Jiří  Jírovec
23. 5. 2004 Moorův filmový pamflet získal hlavní cenu v Cannes   
19. 5. 2004 Bushovi a bin Ladinovi: příběh dvou přátelských rodin   
14. 5. 2004 Šéfové firmy Miramax chtějí odkoupit Moorův film   
8. 5. 2004 Michael Moore odmítá nařčení, že si dělá záměrně reklamu   
8. 5. 2004 Zbabělé chování firmy Disney   
6. 5. 2004 Disney zakázal nový film Michaela Moora   
6. 5. 2004 Michael Moore: Firma Disney zakázala distribuci mého nového filmu   
6. 5. 2004 Disney obviňuje Michaela Moora, že si záměrně dělá reklamu   
19. 4. 2004 Nikdy víc Britský list!   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2004 Strašiak európskej ústavy? Radovan  Geist
25. 5. 2004 Brusel: Hádka o křesťanství   
14. 5. 2004 Je budoucnost demokracie v referendech? Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Vladimír Špidla: "Nemyslím si, že náš politický vývoj směřuje k referendové demokracii" Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Klobása je důkazem předchozího zahraničního vlivu, pane prezidente... Fabiano  Golgo
13. 5. 2004 V Evropě se rodí základy nové evropské politiky Josef  Brož
11. 5. 2004 Quo vadis Európska únia? Adrian Peter Pressburg
11. 5. 2004 Skandál kolem patentového zákona v Evropské unii?   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
5. 5. 2004 Zahradil dostal 8000 Kč za den, který promlčel...   

Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
8. 5. 2004 Deníček sněmovní panny XVIII. Alexandra  Virgová
24. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVII. Alexandra  Virgová
7. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVI. Alexandra  Virgová
6. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XV. Alexandra  Virgová
1. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XIV. Alexandra  Virgová
31. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XIII. Alexandra  Virgová
29. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XII. Alexandra  Virgová
26. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XI. Alexandra  Virgová
25. 3. 2004 Deníček sněmovní panny X. Alexandra  Virgová
24. 3. 2004 Deníček sněmovní panny IX. Alexandra  Virgová

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2004 Islám je neslučitelný s demokracií   
17. 5. 2004 Záměrné zkreslování historických fakt o Palestině a Izraeli Jana  Malá
13. 5. 2004 EU posílá obchodní delegaci do Sýrie   
12. 5. 2004 Palestina neexistuje, nemůže být okupovaným územím Pavel  Mareš
12. 5. 2004 Bush uvalil sankce na Sýrii   
5. 5. 2004 Zákon nepsaný i napsaný Efraim  Israel
5. 5. 2004 Korán není Mein Kampf, ale... Martin  Mařák
5. 5. 2004 Používá Izrael skutečně teroristické metody? Jan  Maršák
5. 5. 2004 Nestoudné hanění národa na základě náboženství je vždy nebezpečné Jana  Malá
4. 5. 2004 Podle jejich skutků poznáte je... Martin  Škabraha

Zelení RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2004 Hrabalova Hra života   
25. 5. 2004 Autorská čtení časopisu Weles   
10. 5. 2004 Jiří Kratochvil: Lady Carneval - Nesmyslnost a nutnost zapomnění Jakub  Kára
7. 5. 2004 Letenka do noci   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí "nezestárla"   
1. 5. 2004 Máj 1890 Jan  Neruda
1. 5. 2004 Slavný den Jaroslav  Seifert
22. 4. 2004 Jde Frantík kolem zahrádky Martin  Štumpf

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   
19. 4. 2004 Konečně krásná žena Petr  Jánský
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   
19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné   
15. 3. 2004 Opravdu divnej chlap Štěpánka  Matúšková

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2004 Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské Vojtěch  Polák
26. 5. 2004 O homosexuálech: Jakápak diskriminace Petr  Švec
25. 5. 2004 Co pořád tolik vadí na vztahu dvou osob téhož pohlaví? Jiří  Králíček
24. 5. 2004 Normální a "normální" Petr  Švec
29. 3. 2004 Británie: Homosexuálové získávají plná "manželská" práva   
25. 2. 2004 Hold bigotní zaslepenosti Jan  Čulík
17. 2. 2004 Odvaha k lásce Martin  Škabraha
19. 1. 2004 Stávající volební období je šancí pro partnerské soužití osob téhož pohlaví Andrea  Cerqueirová
5. 11. 2003 Festival MEZIPATRA 2003   
2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2004 "Vyhozená" učitelka se vrací do práce   
24. 5. 2004 Asociace školských odborů pomohla pedagogickým centrům Radek  Sárközi
20. 5. 2004 Jak vyloudit ze studentů interaktivitu Bohuslav  Blažek
18. 5. 2004 Můžou školy vychovat děti bez mindráků, s myslícím mozkem a pracovitýma rukama? Ondřej  Hausenblas
5. 5. 2004 Nesnesitelná lehkost skandinávského školství Tomáš  Linhart
5. 5. 2004 Studium ve Finsku: Je to úplně jinak, než jak píše Petr Soukup! Jan  Beran, Jiří Venhoda
4. 5. 2004 Ministerstvo školství: Dost bylo demokracie! Radek  Sárközi
4. 5. 2004 Škola ve Finsku je podivně lehká   
3. 5. 2004 České školství dostalo na frak... Radek  Sárközi